Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vaca

#551 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by vaca »

Akrobatski citac wrote:Molim za jedno objasnjenje, ali nemojte se glupirati :skoljka:
Zasto protestvovati, ako imamo regularne izbore mozemo TU mozemo uvijek pokazati BUNT. Ima li potrebe za pozivima na anarhiju...brate uzmes fino olovku, zaokruzis i eto ti najboljeg protesta. Vecina bira pobjednika, zar to nije bio smisao protesta u arapskome svijetu, borba za pravo glasa, borba za parlamentarne izbore i ukidanje ...monarhije. Zar nije pametnije siriti svijest o potrebi za izlaskom na izbore??? BUNT PEROM, LJUDI :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
ako sam dobro shvatila, suština ovih dešavanja je borba protiv sistema a ne bilo koje konkretne vlade.....sistem je očito pogrešan a svaka izabrana vlast se prosto uklopi u isti a problemi ostaju i rastu. promjenom vlasti ne mjenja se suština i srž problema, koji očito postaje zajednički, globalan.

ono čega se ja plašim jesu manipulacije unutar ovih pokreta kojih sigurno ima.... još jedna dilema koju primjećujem među aktivistima jeste da li koristiti nasilne ili nenasilne metode...ja sam za drugu opciju...
amrica

#552 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

Kad se sve svede, u ovoj zemlji ispadne podjela na nacionalno i vjersko (dzamija, crkva, SDA&CO, ADEZEOVI&CO, SDS, SNSD&CO...(in)doktrinirani vjerom) s jedne strane, i s druge strane gradjansko, nenacionalno.... (SDP i ostale g-d stranke...(in)doktrinirani ateizmom). /ove indoktrinacije posmatrati uslovno, kao vecinu :-) /
Takvi su rezultati izbora, onih 50% koji glasaju. Otprilike su tu, bare-bare, u par % razlike.

I nema SDP vlast, ima neku mrsavu pobjedicu na izborima, ali vlast ce imati kad sam SDP bude imao 50% + 1 glas. A do tad su iste koalicije, talovi, politicke trgovine, ludacka kosulja, status quo, osim dizanja plata.
A narod je sve jadniji, i siromasniji.... i EU je sve vise utopija.

I dok god bude vaznija vjera, vjeronauka, dzamija... gavrilo, alija, tito, dino merlin, ceca... od plate, socijalne sigurnosti, ljudskih prava, ekonomskog razvoja... bice sve gore i gore. A to je cilj vlasti, sto je narod siromasniji, lakse ga drzati pod kontrolom.

Akrobatski citac wrote:Kako nisu izbori nista promijenili... sada je demokratska i super svjetska i super multi kulti sta ja znam, SDP na vlasti, kao promjena. Rezultat je, imamo isto sranje drugo pakovanje ( ali je legalno izabrana vlast) Istina je da promjena nema, jer niko nije spreman da popusti. Njima su plate redovne i na budgetima su (ma ko oni bili). Zamislite kada bi neko imao 100% vlast (jos taj model da probamo, pa ako i to ne upali... idemo dalje).
elSaik wrote:Ja samo vidim da su svi koji su od početka pljuvali, negodovali, kritikovali, na kraju svu priču sveli na narod, islam i džamije, a to, opet, nije tema ovog topica. Bit će organizovana 29. javna rasprava, pozvat ćemo organizacije da sa nama organizuju, pa dođite i recite šta imate. Jebeš piskaranje.
oridjidji

#553 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by oridjidji »

simpozijum delirijum wrote:
Spejs wrote:
donBeton wrote:Evo vam odgovor na jučerašnje prosvjede. Isti dan.
http://www.sarajevo-x.com/showtime/show ... /111016074

Nisam vam ideološki blizak, da jesam, ovo bi mi bila meta. Al eto, jel...
Studenti su danas obična bezlična masa.

Kafa, cigare, 6-ica u indexsu i da se ne daj boze nekome ne zamjere - to su danas studenti!

A nekad su upravo oni bili glavni pokretač svih promjena u društvu.

Dosta sam čitao na temu studentskih protesta 1968. godine i o raznim načinima na koji su studenti tražili svoja prava. To je bila omladina željna svoje slobode i koja nije prezala ni od čega u obračunu protiv kapitalista.

Na takve proteste bih i ja došao, da kapitalisti razbijem glavu, prozor na kancelariji i šoferšajbu na mercedesu!

Jbeš proteste bez Black Blocka, ovo danas je obično pederisanje!
1968 policija i vojno -sigurnosni aparat nije imao na hiljade "specijalaca" sa najmodernijom tehnikom ubijanja i suzbijanja pobuna , te tehnologiju prisluskivanja i ubacivanja provokatora i slicno
da vidis USA ili Njemacku policiju kada oklopljeni kao robocopi krenu ti istrenirani batinasi
u direktnome sukobu sa takvom krvolocnom mashinerijom nema sanse
oni to jedva i cekaju , koliko su sinoc policajci provocirali po USA jedva su cekali da neko kamen baci na njih .. nisu Amerikanci glupi , zadrzali su prisebnost
jedina taktika da ih ne zgaze kao bube je bas ovo sto rade i u Berlinu i Londonu i u USA !
mudro , udaraj kapitalisticko-korporacijsku gamad gdje najvise boli , po dzepu
Pa kako onda u Francuskoj napravise onoliko sranje imigranti u svojoj pobuni, kad nepostoji adekvatan nacin da se pravi pobuna i protesti ili u Londonu kad su bili nemiri, nisu nasli idealan nacin da iste razbiju.

Uvijek postoji nacin da se suprostavis hiljadama policajaca i da napravis sranje te povuces ljude da se prikljuce masi. Za revoluciju treba prvo evolucija mase, pa onda muda i zrtva da se nesto takvo napravi...
The 51st State

#554 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by The 51st State »

Zato sto politicko uredjenje se zasniva na odredjenoj ideologiji pa tako imas fasisticku ideologiju, komunisticku, socijalisticku, kapitalisticku, liberalnu itd. a upravo je socijalizam, nekako najblizi onome sto radnik hoce a to je sistem u kojem ga nece gazda iskoristavati i tretirati kao robu.
ma ja, ja znam napraviti kolac ali ga svi jedemo...
naja22

#555 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

Znaci placem nekim komentarima :lol: :lol:

Onaj vjeruje da se na izborima moze nesto promjeniti, ma kako da ne samo mogu doci gori nikako bolji :D
oridjidji

#556 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by oridjidji »

amrica wrote:
HomeSweetHome wrote:Mozes se ti smijati koliko hoces, ali dzamije se ne prave na tudjoj zemlji, posebno ne na onoj koja pripada pravoslavcima i katolicima. Mozda eventualno na nekoj koja je poklonjena od strane nekog muslimana iskljucivo za tu namjenu. You see the difference? :)

I zaboravih u prethodnom postu diferencirati tri stvari: 1. porusene dzamije koje se ponovo izgradjuju, 2. dzamije koje se prave zato sto za njima ima potrebe jer su ranije postojali mesdzidi u nekakvim selima recimo, gdje na kilometre nema dzamije i 3. dzamije koje se prave samo da bi se napravile (gore pomenute mega-giga skupe, koje uglavnom prave donatori iz islamskih zemalja).

otimaju se parkovi, zelene povrsine, djecija igralista.... :run: da se napravi dzamije 10 minuta daleko od vec postojece... ( ciglane, Dobrinja... su zadnji primjeri)

Dubokom BIH tolerantnom drustvu su problem dzamije koje pravi IZ i IZ tj. vjerska zajednica koja objedunjuje građane vjernike muslimanske vjeroispovijesti u BIH-a oko jednog interesa a to je očuvanju vjere i identiteta bosanskih muslimana, ali nije problem pojedncu našeg društva to što vlastodršci koji bi trebali da vode brigu o ovome narodu do danas nisu u stanju sagraditi jednu fabriku jer ne mogu da obezbjede donatorska sredstva to, a ako ih i obezbjede onda obavezno oni moraju imati korist u tome.

Da nama političari štiti narod i svoju imovinu kao IZ, mi bi bili na dobrom ekonomskom putu, a ne u ovoj katastrofalnoj situaciji. IZ, katolička i pravoslavna crkva u BIH-a, napravili su religijsko vijeće i u ovim zategnutim odnosima među političarima našli su načina da se dogovore oko zajedničkog a to je da zaštite svoje interese i da obnove mnoge bogomolje duž cijele BIH-a.

Naši političari nisu ni na kakvom putu da naprave bilo kakav dogovor kako bi pomogli svim narodima u BIH-a...
Last edited by oridjidji on 20/10/2011 13:35, edited 1 time in total.
Leftist

#557 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Vidim da napadate na licnoj osnovi bilo koga ko podrzava JOSD i njihovo djelovanje. Rijetko ko je pokusao dati konkretne razloge zasto nas ne podrzava nego je to uglavnom jer smo mali, veliki, debeli, mrsavi, muslimani, hrvati, ateisti, cetnici, ustase, komunjare, crveni kmerovi, zapili se u kafani u 2 sata jednom ja ih svojim ocima vidio, jer nas je malo, jer nismo zapalili centralnu banku a sluzbenike objesili da vise kao upozorenje itd. itd. itd.

Par ljudi je pokusalo dati primjedbe zasto nas program nije odrziv i to mi je sasvim ok rasprava pa iz kojih god razloga i pobuda proizasla.

Pustite se crkvi, dzamija, popova, hodza, vjerskih zajednica, kakve one veze imaju sa radnickim pravima?

NPR. HOCEMO VECA RADNICKA PRAVA, REDOVNE PLATE, DA IH SE NE EKSPLOATISE I DA RADE U NORMALNIM USLOVIMA, HOCEMO NEZAVISNE SINDIKATE U PREDUZECIMA, HOCEMO REVIZIJU DIVLJE PRIVATIZACIJE itd.!

Mozemo li se svi sloziti oko ovih tacaka ?
fidoremilienko

#558 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by fidoremilienko »

Leftist wrote:Vidim da napadate na licnoj osnovi bilo koga ko podrzava JOSD i njihovo djelovanje. Rijetko ko je pokusao dati konkretne razloge zasto nas ne podrzava nego je to uglavnom jer smo mali, veliki, debeli, mrsavi, muslimani, hrvati, ateisti, cetnici, ustase, komunjare, crveni kmerovi, zapili se u kafani u 2 sata jednom ja ih svojim ocima vidio, jer nas je malo, jer nismo zapalili centralnu banku a sluzbenike objesili da vise kao upozorenje itd. itd. itd.

Par ljudi je pokusalo dati primjedbe zasto nas program nije odrziv i to mi je sasvim ok rasprava pa iz kojih god razloga i pobuda proizasla.

Pustite se crkvi, dzamija, popova, hodza, vjerskih zajednica, kakve one veze imaju sa radnickim pravima?

NPR. HOCEMO VECA RADNICKA PRAVA, REDOVNE PLATE, DA IH SE NE EKSPLOATISE I DA RADE U NORMALNIM USLOVIMA, HOCEMO NEZAVISNE SINDIKATE U PREDUZECIMA, HOCEMO REVIZIJU DIVLJE PRIVATIZACIJE itd.!

Mozemo li se svi sloziti oko ovih tacaka ?
:thumbup:
kojeime

#559 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

Vaca: "... još jedna dilema koju primjećujem među aktivistima jeste da li koristiti nasilne ili nenasilne metode...ja sam za drugu opciju..."

Ja politicar ili slicno. Ti dodjes pod prozor moje kancelarije i demonstriras mirno, dan, 5 dana, mjesec dana... Ja sjedim u kancelariji. Ili u kuce jer mi je nemoguce doci do kancelarije zbog demonstranata. Prodje tih dan, 5 dana, mjesec dana... zavrse se demonstracije, ja nastavim o starom. Ti ispunila svoju zelju i iskoristila pravo da demonstriras, ja nastavio po starom. To su ti nenasilne demonstracije i to su rezultati takvih demonstracija.

Sa druge strane u nasilnim demonstracijama demonstranti idu ulicom i zapale automobile. A ja jedva skupio da kupim jedan, radnicka plata, mozda se dobilo na kladionici pa se moze kupiti auto. I jedan od tih zapaljenih automobila moj. I ja dotrcim do auta, kad ono policija koja juri te nasilnike pocne mene da mlati jer sam im se nasao pod nogama.

Sad ozbiljno. Niko od politicara, poslodavaca itd nece uraditi nesto jer je to posteno, jer to pomaze narodu, jer narod to trazi. Uradice jedino ako se uplasi za posljedice. I to za posljedice koje ce pogoditi tog politicara ili poslodavca licno, ne interesuju njih posljedice po drustvo i slicno.

Ravnopravno razgovarati mogu samo jednaki. Znaci ako mi (narod, raja, plebs, roblje) zelimo da nas ovi gore ozbiljno shvate kada nesto trazimo, to mozemo jedino na nacin da ti gore budu svjesni da ako ne sjednu sa nama da razgovaraju i da nesto (ako ne sve) od nasih zahtijeva i ostvare da ce imati posljedice. A to se moze jedino nasiljem.

Nasilje je neophodan korak da bi u slijedecem koraku postalo nepotrebno. Dakle ako sam ja jaci od tebe i ti nesto trazis od mene i ja ti to ne dam, sta ti mozes? Mozes mi pokazati da ako ti ne dam nesto ti imas nacin da mi napravis stetu. I kada ja znam da ti imas nacin da mi napravis stetu, onda cu zbog licnog interesa da te shvatim ozbiljno i da ti nesto omogucim. Ako znam da mi nista ne mozes, u najboljem slucaju cu te ignorisati, u najgorem cu te upropastiti.

Zato je nasilje neophodno u jednom trenutku, to je nuzno zlo.

Ono sto mene odbija i zbog cega sam protivnik nasilja u demonstracijama je oportunizam nasilnika. TO znaci da naslni demonstrantu u principu nisu u stanju da dopru do stvarnih meta (institucijai li pojedinaca) pa svoj bijes usmjeravaju ka laksim zrtvama. Pa onda spaljuju automobile, razbijaju izloge i unistavaju izloge porodicnih prodavnica i imovinu ljudi koji ne odlucuju o sudbunama vec rade svoj posao i imaju srece da im posao ide dobro i da imaju novca. Pa imaju skup auto ili lijepo sredjen poslovni prostor i onda im ova rulja to unisti.

Ako bi se islo nasilno prema bankama, politicarima, vlasnicima korporacija, korumpiranim sudijama, doktorima i slicno to je razumljivo. Pa kod nas i kod manjih poslodavaca jer kod nas i vlasnik buregdzinice iskoristava radnika, ne samo vlasnik velikog biznisa. Ali sam protiv nasilja koje je najcesce da rulja ide gradom, razbija izloge i pali automobile jer nije sposobna doci do onih koje stvarno treba namlatiti.
Last edited by kojeime on 20/10/2011 15:54, edited 2 times in total.
Leftist

#560 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

"kojeime" nenasilne demonstracije nisu samo stajanje pod prozorom. Masovne nenasilne demonstracije je i generalni strajk, odbijanje rada i samim time blokada drzave. 1000 radnika Grasa je haman blokiralo grad (podrzavali ih ili ne, oni su pokazali moc radnistva i mase), radnici Zeljeznica RS-a su strajkovali i time onemogucili prevoz dobara do Mitala u Zenicu i time natjerali Mital da pokusa naci alternativan nacin za ta dobra jer visoka pec ne smije stat sa radom inace je mozes srusit' odma. Zamisli sada samo odbijanje rada radnika u zeljeznicama, komunalijama, gradskim i medjugradskim prevozima i imas blokiranu drzavu od strane radnicke klase gdje mogu oni mogu lupiti od sto i reci "e sad cemo po nasim pravilima malo igrati", ali za ovo treba razviti svijest, ljudi se isto tako boje, nema zajednistva ali sve ovo treba izgraditi i pokazati ljudima da oni imaju moc da urade takvo nesto i da se ne smiju bojati.

Do nasilja dolazi kada vladajuca klasa zbog nemoci krene upotrebljavati prisilu nad svojim narodom jer nemaju druge opcije i tada bi se naravno narod trebao braniti a ne nijemo stajati dok ih gaze.
kojeime

#561 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

Leftist, slazem se.

Ali zamisli samo sta bi se desilo kada bi se ovdje organizovao generalno strajk. Pa i kada bi se nekim cudom (iskustvo mi kaze da je nemoguce, ali ipak) svi radnici izasli na generalni strajk. Nista. Politicari i poslodavci bi samo cekali da se raja umori i odustane. I to bi se i desil, to jeste, raja bi se umorila i odustala.

Kada bi radnici izasli na generalni strajk bilo bi dovoljno onih koji ne bi izasli i koji bi rekli "Djubrad jedna, sta strajkuju meni ne radi tramvaj, ne radi mi kafana, ne mogu u prodavnicu, mrzim ih". Nemamo mi svijest o zajednistvu. Studenti, u istoriji najprogresivniji dio drustva, u ivij zemlji se bune samo za dodatni rok za ispit i kartu za prevoz. Sta njih interesuju radnicka prava i standard zivota, nece oni nikada raditi da bi se trebali pobrinuti za bolje uslove rada prije nego sto postanu radnici. Oni su iznad toga. A treba neki lik od 45 godina koji ima dvoje djece u skoli da rizikuje posao i kruh za svoju djecu da bi nesto uradio.

Odavno ljudi strajkuju u ovoj zemlji. I mirno demonstriraju. I nista se ne rjesava. Ako ne radi jedan nacin, trebalo bi probati drugi. Mozda ni taj nece raditi, ali treba probati.
HomeSweetHome

#562 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

Jedina opcija je gradjanska neposlusnot... Kakvo nasilje, niti sam ikad bila za nasilje niti cu ikada biti. Drugo, nasiljem se nikada nista ne moze postici osim sto se moze izazvati jos vise i jos gore nasilje... A trece, poslali bi tenkove na nas, i tu bi bio kraj nasilnim demonstracijama...
kojeime

#563 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

Nisam ja ljubitelj nasilja. Ali, ako proucite istoriju radniskog pokreta, formiranja sindikata u svijetu itd. vidjecete da je nasilje bilo neophodno. Da, nasilje su poceli poslodavci jer nisu htjeli promjene, ali to je nebitno, nasilje je nezaobilazno. Pa kada se pocelo tuci i nasilje dosadilo svima onda su konacno rekli: "Stani malo, samo se ubijamo, niko nema koristi od ovoga, hajdemo se dogovoriti." Ali je problem u tome sto ta spremnost na dogovor se ne bi javila bez nasilja. I to je problem, kada neko ima moc jedini nacin da te ozbiljno shvati je da i ti imas moc slicnu njegovoj. Ne iste vrste, ali iste jacine.
poznanik

#564 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

HomeSweetHome wrote:Jedina opcija je gradjanska neposlusnot....
Šta podrazumijevaš pod "građanskim neposluhom", kako bi trebao izgledati da bi život građana bio unaprijeđen?
HomeSweetHome

#565 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

A kako ce direktno to sto cu ja zapaliti tvoj auto uticati da se nesto promijeni? Da nece ministar MUP-a podnijeti ostavku zbog toga?

Kada bi svi, ali svi, prestali da izvrsavaju svoje obaveze prema drzavi i usli u recimo neki vid bijelog strajka, brze bi se doslo do trenutka kad su svi otvoreni za sve. Zamisli da nas 400 i kusur hiljada u Sarajevu prestane placati sve komunalne usluge, firme prestanu placati poreze i namete, svi prestanu koristiti javni saobracaj, prestanu koristiti taksi... Svi u sektoru usluga zabusavaju, strajkuju, sta god. To je blokada u roku od pet dana. Ma sta dana, sati! To je zaista tesko, ali ja bih prva dala sve od sebe da izdrzim pritiske i da zrtvujem svaki komfor koji mi je sada na raspolaganju... A to da razbijem nekome prozor ili auto? Pa nije mi taj jadnik koji placa kredit za neku Fabiju nista kriv...
HomeSweetHome

#566 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

poznanik wrote:
HomeSweetHome wrote:Jedina opcija je gradjanska neposlusnot....
Šta podrazumijevaš pod "građanskim neposluhom", kako bi trebao izgledati da bi život građana bio unaprijeđen?
Podrazumijevam tacno ono sta on znaci, svjesno nenasilno odbijanje izvrsavanja nametnutih i zakonom propisanih obaveza, i uz to zagorcavanje zivota onima koji upravljaju na svakom koraku. Evo napisala sam u gornjem postu ono sto mi je u prvih pet sekundi palo na pamet, ali dalo bi se to nadugo i nasiroko isplanirati, siroki dijapazon je mogucnosti. Uticaj je takav da kad nista ne placas, onda nema protoka novca, kad nema kesa na racunu nema ni plata, onda te tvoji radnici pritisvu da isplatis placu, ti nemas, onda oni nece da rade jer nema plate, onda ti se sve pocinje urusavati jer ljudi nece da rade, nece da odrzavaju sisteme, opremu (sta god, zavisno od branse). Kad ne koristis saobracaj, imas 300% vise ljudi na ulici koji hodaju po sred Titove (mogli bi, zasto ne), imas auta koja ulaze u zabranu, i to ne jedno auto, nego njih 50 jedno za drugim... sta ja znam, ja mislim da se jedino tako sto ce svi ignorisati svaku obavezu moze se postici nesto jer to direktno utice i na njihove zivote, a najvaznije je sto to utice na punjenje budzeta. To je jedina sila od koje se svi boje...
Leftist

#567 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Sve su to opcije borbe naravno ali moraju se okupiti gradjani sa zahtjevima konkretnim koji ce se uputiti na usvajanje i davanje garancija a zatim blokada pa da vidis kako odlicno rade i funkcionisu i Mile i Suljo i Zlaja.
enx

#568 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by enx »

Još vi raspravljate! Ne mogu vjerovati da čak pozivate i na nasilje.
Napravite nasilje tako što ćete izaći na izbore, glasati i srušiti vlast.
Ako je ne srušite na izborima onda to znači da većina građana ove naše države ne želi drugo i drugačije.
Jer da žele onda bi izašli na izbore i promijenili nešto.
Kakvog onda ima smisla da silom uspostavljate vlast neke tamo manjine.
To mi liči onda na diktaturu.
Isključujem se s teme skroz.
kojeime

#569 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

.
HomeSweetHome

#570 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

Pokusala sam, onako iz rukava, odgovoriti na pitanje. Da sad pisem elaborat na tu temu niti hocu, niti imam vremena. Posto JODS ima strucnjake, neka sjedu i smisle stagod. Nemam sta ja da podrazumijevam i mislim, postoje tacne definicije sta gradjanska neposlusnost podrazumijeva i koji su elementi koji je cine. Osnova je da je nenasilna i to je ono sto je meni najbitnije.
Enx je potpuno u pravu, ja nemam vise sta reci...
poznanik

#571 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

HomeSweetHome wrote:Pokusala sam, onako iz rukava, odgovoriti na pitanje. Da sad pisem elaborat na tu temu niti hocu, niti imam vremena. Posto JODS ima strucnjake, neka sjedu i smisle stagod. Nemam sta ja da podrazumijevam i mislim, postoje tacne definicije sta gradjanska neposlusnost podrazumijeva i koji su elementi koji je cine. Osnova je da je nenasilna i to je ono sto je meni najbitnije.
Enx je potpuno u pravu, ja nemam vise sta reci...

Nisi baš ni u ranijim postovima prikazivala neku kvalifikaciju za raspravu na ovu temu, više si je, bez ikakvog smisla i namjere makar djelomičnog obrazloženja svog stava, trolala raznim komentarima protiv komunizma, socijalizma, spominjući tamo neke Principe itd. Nisi ni ranije imala šta reći, a ipak si bila žestok protivnik ovoj inicijativi grupe mladih ljudi, od kojih su neki takođe tvojih godina, bez životnog iskustva i šireg znanja iz oblasti koju zagovaraju...inicijativi koja ima u cilju jedino stvaranje boljih uslova za život stanovništva

Posebno mi je zanimljiv strah, neke čak i panika hvata, od svakog spominjanje socijalizma kao oblika državnog uređenja, nevjerovatno je koliko današnje mlade osobe grizu kapitalistički hljeb i koliko im njegova kora slatka :? Obrazloženje postoji - skučenost u prostoru u kojem su primorani održavati svoj život i nedostatak znanja - iskustva o drugačijem načinu društvenog uređenja, u kojem su riješeni elementarni problemi života stanovništva, npr. iz oblasti zdravstva, školstva itd. Bi li ti bilo draže da imaš besplatno školovanje, da ne moraš za svaki obrazac plaćati naknadu i taksu i sl. da ne moraš stajati u beskonačnim redovima po ambulantama, i prebrojavati novac po novčaniku razmišljajući o cijeni lijekova...

Naravno da ovakve i mnoge druge pogodnosti ne mora donijeti socijalizam, mogu se slične uspostaviti i u ovom našem, kvazikapitalističkom sistemu, ali je prethodni uslov raskrinkavanje kriminalnih grupa i pojedinaca - relativno uske grupe ljudi koja već dvije decenije pod kontrolom drži sav državni kapital i život svih građana. Neophodno je razotkrivanje korupcije, sudsko procesuiranje svakog - pa i svog najdražeg, pojedinca koji se okoristio državnim i tuđim imetkom kao svojim... počistiti sve društvene parazite iz okruženja, bilo pojedince, bilo grupe takvih, bilo institucije, domaće ili bjelosvjetske, koje nas konstantno isisavaju i polako uništavaju. A banke su jedna od takvih institucija, i ova grupa mladih ljudi je svoj glas digla upravo protiv banaka. Svejedno što je to učinjeno dirigovano, u određeni dan, bitnije je da je pronađen jedan od izvora lošeg životnog standarda svih nas. Ne vjerujem da u našoj državi ima zadovoljnih načinom rada bankarskog sistema :sad: Zar ne misliš da bi se i ti trebala pridružiti protestu protiv državnih organa i pojedinaca koji nam upravljaju životima na ovakav način, kakvim gotovo niko nije zadovoljan? Ili trebaš postaviti čvrst suprotan stav, i sprečavati svaku ideju i način koji je usmjeren na kvalitetnijem življenju stanovništva?

Ako je jedna mala grupica istomišljenika proglašena sveopćom opasnošću po ustavni poredak BiH, po državni sistem, onda se JOSD-ovcima mora odati priznanje na moći kojom su uplašili pojedince, a da je ni sami nisu svjesni.
kojeime

#572 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

Treba shvatiti da poziv na promjene nije poziv na rusenje drzavnog uredjenja ili revoluciju. U redu je da BiH ostane parlamentarna demokratska drzava sa uredjenjem republike (iako se tako ne zove BiH je po uredjenju republika) sa zasticenim privatnim vlasnistvom itd... Ali da se, na primjer, donesu zakoni po kojima nema ziranata, banke ne mogu mijenjati kamatne stope za vrijeme otplate kredita, zakon o radu da stiti dostojanstvo, zdravlje i zivotni standard radnika i da se strogo postuje i primjenjuje, da se rigorozno kaznjava i da je sistem posebno osjetljiv na korupciju u najosjetljivijim sferama zivota (zdravlje, skolstvo, sudstvo) dakle tamo gdje je covjek najizlozeniji, gdje nepostivanje njegovog prava moze nanijeti najvecu stetu, pa je gradjanin/ka time i najvise uplasen manipulacijama u tim oblastima zivota, itd... To sve moze i u kapitalizmu. Kapitalizam ne mora biti USA tipa, ima i drugih oblika u kojima drzava ispunjava svoju funkciju a to je da stiti interese svih svojih gradjana, ne samo interese elite i kapitala. Da, treba upotrijebiti sva sredstva da se uspostavi sistem koji to omogucava i srusi sistem koji to ne omogucava.

Evo u Hrvaskoj danas rasprava u Parlamentu oko zakona po kojem je neisplacivanje plate krivicno djelo (dakle ne prekrsaj zakona o radu vec krivicno djelo sto znaci stroze kazna ukljucijuci i kaznu zatvora) i da se za neisplacivanje plate ide u zatvor. Prije izvjesnog vremena sam negdje procitao da i Srbija planira slican zakon. Zasto ne bismo i mi u BiH ako ne cijeli onda neke dijelove radnog zakonodavstva uveli u krivicni zakon pa time vise zastitili one koje zakon o radu i treba da stiti?

Valjda niko (osim, naravno, kapitalista) nije protiv takvih stvari?
naja22

#573 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

DinoZe wrote:Zasto na ovoj temi vecina ljudi misli da vecina ljudi u drzavi zeli uopste promjene i da je za njih vazno da zarade 1000KM a ne 500KM?
Izborima se moze promijeniti nesto na kantonalnom ili federativnom nivou na drzavnom ne moze. Mada drzava nije ni vazna, posto je za obicnog covjeka bitnija vlast u federaciji nego na drzavnom nivou.
uglavnom varate se ako mislite da vecina gradzana zeli promjene. Ja znam mnostvo ljudi koji nikada nebi glasali nizakoga drugoga osim za SDA, jer ini smatraju da im je SDA najvise pomogla do sada.

Primjeri: Napravili im put, napravili im igraliste za fudbal, dali kes za obnovu zgrade mjesne zajdenice itd.
A koliko su do tad pokrali ?
HomeSweetHome

#574 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

Poznanice, meni se po cijelom tvom postu cini da si me s nekim zamijenio :? Ili je tvoja moc razumijevanja veoma oskudna... Da tvoj post nije toliko promasen, pomislila bih da je mozda moja moc izrazavanja stava takva, ali ovako... Kako god, barem je vrijedilo procitati da si me vratio u studentske dane.

Kako rekoh i ranije, na ovoj temi sam rekla sve sto sam imala.
sheilak

#575 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by sheilak »

Samo da citiram jos jednom ovo:
Pera Trta wrote:
:D
:D :lol:
Post Reply