HomeSweetHome wrote:Pokusala sam, onako iz rukava, odgovoriti na pitanje. Da sad pisem elaborat na tu temu niti hocu, niti imam vremena. Posto JODS ima strucnjake, neka sjedu i smisle stagod. Nemam sta ja da podrazumijevam i mislim, postoje tacne definicije sta gradjanska neposlusnost podrazumijeva i koji su elementi koji je cine. Osnova je da je nenasilna i to je ono sto je meni najbitnije.
Enx je potpuno u pravu, ja nemam vise sta reci...
Nisi baš ni u ranijim postovima prikazivala neku kvalifikaciju za raspravu na ovu temu, više si je, bez ikakvog smisla i namjere makar djelomičnog obrazloženja svog stava, trolala raznim komentarima protiv komunizma, socijalizma, spominjući tamo neke Principe itd. Nisi ni ranije imala šta reći, a ipak si bila žestok protivnik ovoj inicijativi grupe mladih ljudi, od kojih su neki takođe tvojih godina, bez životnog iskustva i šireg znanja iz oblasti koju zagovaraju...inicijativi koja ima u cilju jedino stvaranje boljih uslova za život stanovništva
Posebno mi je zanimljiv strah, neke čak i panika hvata, od svakog spominjanje socijalizma kao oblika državnog uređenja, nevjerovatno je koliko današnje mlade osobe grizu kapitalistički hljeb i koliko im njegova kora slatka

Obrazloženje postoji - skučenost u prostoru u kojem su primorani održavati svoj život i nedostatak znanja - iskustva o drugačijem načinu društvenog uređenja, u kojem su riješeni elementarni problemi života stanovništva, npr. iz oblasti zdravstva, školstva itd. Bi li ti bilo draže da imaš besplatno školovanje, da ne moraš za svaki obrazac plaćati naknadu i taksu i sl. da ne moraš stajati u beskonačnim redovima po ambulantama, i prebrojavati novac po novčaniku razmišljajući o cijeni lijekova...
Naravno da ovakve i mnoge druge pogodnosti ne mora donijeti socijalizam, mogu se slične uspostaviti i u ovom našem, kvazikapitalističkom sistemu, ali je prethodni uslov raskrinkavanje kriminalnih grupa i pojedinaca - relativno uske grupe ljudi koja već dvije decenije pod kontrolom drži sav državni kapital i život svih građana. Neophodno je razotkrivanje korupcije, sudsko procesuiranje svakog - pa i svog najdražeg, pojedinca koji se okoristio državnim i tuđim imetkom kao svojim... počistiti sve društvene parazite iz okruženja, bilo pojedince, bilo grupe takvih, bilo institucije, domaće ili bjelosvjetske, koje nas konstantno isisavaju i polako uništavaju. A banke su jedna od takvih institucija, i ova grupa mladih ljudi je svoj glas digla upravo protiv banaka. Svejedno što je to učinjeno dirigovano, u određeni dan, bitnije je da je pronađen jedan od izvora lošeg životnog standarda svih nas. Ne vjerujem da u našoj državi ima zadovoljnih načinom rada bankarskog sistema

Zar ne misliš da bi se i ti trebala pridružiti protestu protiv državnih organa i pojedinaca koji nam upravljaju životima na ovakav način, kakvim gotovo niko nije zadovoljan? Ili trebaš postaviti čvrst suprotan stav, i sprečavati svaku ideju i način koji je usmjeren na kvalitetnijem življenju stanovništva?
Ako je jedna mala grupica istomišljenika proglašena sveopćom opasnošću po ustavni poredak BiH, po državni sistem, onda se JOSD-ovcima mora odati priznanje na moći kojom su uplašili pojedince, a da je ni sami nisu svjesni.