Federalna televizija
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#551 Re: Federalna televizija
trenutno sam u kafani ha ujutru dodjem moram vidjeti taj cirkus od veceras
- Sasvim_Obican
#552 Re: Federalna televizija
Maloprije gledao prilog emisije "Provjereno" NOVA TV, sa temom biskupa Komarice i proslave 20. godišnjice RS-a, i novinar kaže : "Iako smo imali dogovor da dođemo u Sarajevo, i razgovaramo sa urednikom FTV-a, deset minuta prije zakazanog intervjua generalni direktor nas je obavijestio kako nemaju komentara".
Bruka i sramota. Neprofesionalno, nekorektno...
- branimir stulic
#553 Re: Federalna televizija
Zanima me zasto Lukac sada ne valja? Da nije on dostavljac cudesnih snimaka telefonskih razgovora u tzv reket aferi??? Hmmm.
- Banksy
#554 Re: Federalna televizija
Skandalozno: pozadina prijave protiv Dragana Lukača
Direktor policije smeta zbog istrage protiv određenih političara?!
Teško da je i u vrijeme dok je bio na čelu tima SIPA-e, koji je vodio istragu protiv Milorada Dodika, na Lukača bio ovakav pritisak zbog čega zvuče banalni razlozi za njegovu smjenu jer kad je u pitanju novi zakon o policiji očito da Lukač ima podršku svih međunarodnih eksperata, a smiješno zvuči da se vlastodršci “lome” oko zaštite nekog borca, pa bio on i ratni heroj. Istina je da FUP radi istragu, zajedno sa SIPA-om, MUP-om Srbije, MUP-om Hrvatske i Interpolom o organiziranom kriminalu s kojim su povezana neka zvučna imena iz svijeta politike
Dženana Karup-Druško, BH Dani
I pored stava EUPM-a, Venecijanske komisije (Evropska komisija za demokratizaciju kroz zakone), eksperata iz američke ambasade koji prate reformu policije, pa i protivljenja i jasnih stavova SDA te otpora od velikog dijela (profesionalnih) policajaca, novi zakon o ministarstvu o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, našao se kao prijedlog ministra policije Predraga Kurteša na Vladi FBiH u srijedu 18. januara. Vlada je već jednom raspravljala o prijedlogu novog zakona dajući podršku naporima FMUP-a, ali i o pismu ministra Kurteša koji ih je obavijestio da je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, pisao predstavnicima međunarodne zajednice obavještavajući ih šta je suština izmjena zakona, što je Vlada ocijenila “neprimjerenim”. Lukač je, podsjetimo, obavijestio visokog predstavnika, EU i Američku ambasadu o pokušaju ministra Kurteša da kroz novi zakon stavi pod političku kontrolu policiju razvlašćujući pritom direktora policije.
U svom mišljenju Venecijanska komisija kao “specifičan izvor zabrinutosti” navodi odnose uspostavljene nacrtima zakona između ministra i direktora policije navodeći: “Ide se na to da će ministar imati nadzor nad poslovima Uprave policije... Je li ovo namjera? Ako nije namjeravano da se odredi davanje ovlasti ministru da se miješa u operativne poslove savjetujemo da uključite objašnjenje zabrane na ministrovo miješanje u operativne odluke, osim onih koje mu daje sam zakon. Osiguranje koje dalje podupire policijsku nezavisnost u operativnim stvarima je uslov na ministru da prenese sve instrukcije na direktora policije napismeno.”
No, tvrdeći da se radi o zakonu koji će poslužiti za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (kako se plasira u medijima bliskim ministru) prijedlog zakona je i pored svih osporavanja ipak došao do Vlade. No, nakon što je prijedlog zakona iznesen, primjedbe su uputili ministri SDA – suština je da se ne može zadirati u profesionalnost policije – nakon čega je premijer Nikšić odlučio da glasanje o ovom zakonu odloži za narednu sjednicu.
Paralelno s pritiscima na direktora policije Lukača, koje svakodnevno plasiraju određeni mediji a u kojima se otvoreno traži njegova ostavka i(li) smjena, zbog odbijanja da podrži novi zakon o policiji, protiv Lukača je pokrenuta i prava haranga zbog penzioniranja Dragana Vikića. Niko ne spori, pogotovo među građanima Sarajeva, Vikićevu ratnu ulogu, pogotovo u prvim danima kad je bio među rijetkima koji su uopće znali šta treba raditi i kako pružiti neki otpor. No, grad nije ostao dužan svom heroju: dobio je luksuzan stan i poslovni prostor u centru Sarajeva, što je privilegija rijetkih koji su branili Sarajevo.
Nakon što je FUP donio rješenje o prestanku radnog odnosa Vikića, tvrdilo se da on uvodi policijsku huntu na velika vrata i istjeruje sarajevskog heroja i legendu odbrane grada. Bezuspješno su iz FMUP-a objašnjavali da je Odsjek za pravne i kadrovske poslove zakonito utvrdio da Vikić, koji je bio glavni inspektor u FMUP-u, imao 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana penzijskog staža 31. decembra čime su ispunjeni uslovi za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa. Upućeni će se sjetiti da je sličnih slučajeva bilo i u Kantonalnom MUP-u, kada su penzionirani neki visoki dužnosnici ove institucije koji su smatrali da imaju zakonsko pravo još raditi, o tome pokrenuli sudske sporove i izgubili, o čemu postoje pravosnažne presude.
Na odluku FUP-a Vikić se žalio Policijskom odboru istovremeno se obraćajući ministru Kurtešu i Vladi FBiH koji se uključuju u cijeli slučaj iako su iz FUP-a tvrdili da su oni nenadležni za odlučivanje o pravima iz radnog odnosa u pojedinačnim slučajevima. Nezavisni odbor je dao svoje mišljenje: prekid radnog odosa Vikiću je u FUP-u urađen u skladu s propisima. No, mediji su objavili da je Vikić prijavio Lukača Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu zbog “nesavjesnog rada u policijskoj službi”. Premijer Nikšić, jedan od saslušanih u ovom slučaju, neposredno nakon što je dao izjavu Kantonalnom tužiteljstvu, za Dnevni avaz (slučajno) je izjavio kako je predao kompletnu dokumentaciju te da ne mogu postojati dva tumačenja zakona, niti istovremeno svi mogu biti u pravu. Što je potpuno tačno. Ali, ko kaže da sarajevsko tužiteljstvo nije ekspeditivno s obzirom da je prijava podnesena svega nekoliko dana ranije i očito u postupak uzeta – odmah.
No, hoće li Kantonalno tužiteljstvo (i Sud) biti i profesionalni i nezavisni u ovom slučaju kako im nalažu struka i zakoni? Pitanje nije nimalo slučajno s obzirom da FUP i SIPA raspolažu podacima o tome kako je prijava Lukaču montirana o čemu je obaviješteno i Tužiteljstvo BiH. O svemu je (službenim aktom) obaviješten i glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević koji je nakon toga naložio glavnoj kantonalnoj tužiteljici Nives Kanevčev da o svemu provede internu istragu.
Kako Dani nezvanično saznaju u izvještaju SIPA-e i FUP-a se navodi kako je drugog januara u Goraždu održan sastanak kome su prisustvovali Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a i budući ministar prometa i komunikacija BiH, Predrag Kurteš, Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Samir Džebo, zamjenik direktora FUP-a, Sanin Bogunić, tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu i navodno još nekoliko policijskih dužnosnika kojima su se kasnije (na drugom sastanku održanom u Sarajevu) pridružili i određeni novinari.
Već sutradan, dakle 3. januara, Kantonalno tužiteljstvo zaprima prijavu protiv Lukača. Prema izvještaju upućenom Tužiteljstvu BiH sve je to urađeno po naprijed dogovorenom scenariju na goraždanskom sastanku: trebalo je sačekati da tužitelj Bogunić bude dežurni (3. januar) i prijava je iz Sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a (u izvještaju se navodi da je ovaj odjel nenadležan za radno-pravne odnose) uz svu dokumentaciju (osim zaključka Nezavisnog policijskog odbora) dostavljena na ruke tužitelju Boguniću mimo protokolarne procedure u Kantonalnom tužiteljstvu. Dogovoreno je i da Bogunić u što kraćem vremenu sasluša sve svjedoke kako bi što prije pokrenuo postupak. Dan poslije, već 4. januara, Bogunić šalje dopis FUP-u u kome traži svu dokumentaciju o prestanku radnog odnosa Dragana Vikića.
Učesnici goraždanskog sastanka bili su sigurni da će Lukač odbiti da se pojavi u Kantonalnom tužiteljstvu i bude saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog čega je planirano da Bogunić naredi sudskoj policiji njegovo privođenje o čemu bi odabrani mediji napravili medijski skandal što bi pomoglo da se izvrši pritisak za suspenziju Dragana Lukača. Planirano je da na njegovo mjesto dođe Džebo. No, nisu računali da će se saznati za ovaj sastanak i da će paralelno s istragom koju protiv Lukača provodi Bogunić, o svemu biti obaviješteni FUP, SIPA, Tužiteljstvo BiH, Federalno i Kantonalno tužiteljstvo.
Teško da je i u vrijeme dok je bio na čelu tima SIPA-e, koji je vodio istragu protiv Milorada Dodika, na Lukača bio ovakav pritisak zbog čega zvuče banalni razlozi za njegovu smjenu jer kad je u pitanju novi zakon očito da Lukač ima podršku svih međunarodnih eksperata, a smješno zvuči da se vlastodršci “lome” oko zaštite nekog borca, pa bio on i ratni heroj. Istina je da FUP radi istragu, zajedno sa SIPA-om, MUP-om Srbije, MUP-om Hrvatske i Interpolom, a u svemu im pomažu i neki međunarodni eksperti za borbu protiv organiziranog kriminala. Upućeni tvrde da će se, kad podaci budu dostupni javnosti, podići velika prašina jer se radi o nekim od najtežih krivičnih djela u koja su uključena dobro poznata imena iz svjeta politike. Nezvanično se to povezuje sa dokazima proisteklim iz slučaja Turković.
-
kenijada
#555 Re: Federalna televizija
Platformas wrote:Veceras opet po istom scenariju
Pa ljudi ništa nisu slagali
-
StupskaBitanga
#556 Re: Federalna televizija
Odgledah to čudo što svi pričate o tome i
Najjače kada za "dokaz" uzmu pismo Ane Trišić Babić koja ispade heroj što je blago rečeno degutantno
Ne želim ništa više komentarisati jer sam nakon priloga o Lukaču i "konstruktivnog i oštrog" dijaloga Lagumdžije i Sorensena od silnog neprofesionalizma morao ukinuti jer ovo fkt je negledljivo
Samo se pitam kako i na koji način sebi nekog poput ovog Omera Hasanovića ili one Indire Krešorac kako već illi hajmo reći komplet redakcije IPP FTV može sebi dozvoliti da radi ono što radi.
Ovo nije novinarstvo i ja ne poznajem adekvatnu riječ za ovaj cirkus zvani Dnevnik
Ako je Dragan Lukač toliki problem države da m use posveti komplet Dnevnik i uskoro će valjda i sport mu biti posvećen ja mislim da se svi moramo zapitati jesmo li mi gledaoci maloumni retardirani a uredništvo javnog servisa koje plaćaju svi građani ove zemlje najpametniji i najbolji odnosno kako oni vole reci najuticajniji.
Dobro im je Lukač odnosno onom Omeru rekao gdje su dokazi?
Od danas smatram da je bolje gledati Red ccarpet OBN i Nove TV nego Dnevnik FTV
Mislim da segment je isti a kvalitet prije ide u korist novinara Nove TV
Najjače kada za "dokaz" uzmu pismo Ane Trišić Babić koja ispade heroj što je blago rečeno degutantno
Ne želim ništa više komentarisati jer sam nakon priloga o Lukaču i "konstruktivnog i oštrog" dijaloga Lagumdžije i Sorensena od silnog neprofesionalizma morao ukinuti jer ovo fkt je negledljivo
Samo se pitam kako i na koji način sebi nekog poput ovog Omera Hasanovića ili one Indire Krešorac kako već illi hajmo reći komplet redakcije IPP FTV može sebi dozvoliti da radi ono što radi.
Ovo nije novinarstvo i ja ne poznajem adekvatnu riječ za ovaj cirkus zvani Dnevnik
Ako je Dragan Lukač toliki problem države da m use posveti komplet Dnevnik i uskoro će valjda i sport mu biti posvećen ja mislim da se svi moramo zapitati jesmo li mi gledaoci maloumni retardirani a uredništvo javnog servisa koje plaćaju svi građani ove zemlje najpametniji i najbolji odnosno kako oni vole reci najuticajniji.
- zaratustra
#557 Re: Federalna televizija
Je li ovo the Jozo Andjic sto je Sanjinu proširio nosnice??
- ultima_palabra
#558 Re: Federalna televizija
StupskaBitanga wrote:Odgledah to čudo što svi pričate o tome i![]()
- zaratustra
#559 Re: Federalna televizija
"Šokirani smo siledžijskim fizičkim napadom načelnika odjeljenja Jedinice za zaštitu ličnosti i objekata Uprave policije federalnog MUP-a Joze Anđića na našeg urednika Sanjina Bećiragića", stoji u saopćenju kolegija Radio-televizije Federacije BiH. Kolegij upućuje najoštriji protest Upravi policije od koje zahtijeva Anđićevo hitno zakonsko sankcioniranje. "Iskreno vjerujemo da će nadležne institucije Federalnog MUP-a nakon provedene istrage najoštrije sankcionirati policajca Anđića i zauvijek ga udaljiti iz policijskih struktura, a nadamo se da će i pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini adekvatno zakonski kazniti batinaša koji je zloupotrebljavajući službeni položaj napao našeg kolegu", navodi se u saopćenju.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /071108001
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /071108001
- al_akhisari
#560 Re: Federalna televizija
+1 sve, izuzev ovog dijela o Red carpet obn - "modni guru" je ipak previseultima_palabra wrote:StupskaBitanga wrote:Odgledah to čudo što svi pričate o tome i![]()
-
StupskaBitanga
#561 Re: Federalna televizija
modni guru" je ipak previse
on i Avdo Avdić bara bara
on i Avdo Avdić bara bara
-
SprecoM
#562 Re: Federalna televizija
Intelektualci u BiH, ma gdje da ste, ma kakvu političku opciju zagovarate, ma kojoj stranci pripadate – oglasite se i pokažite da ste za zakon i zakonitost, pokažite da vama FTV nije u stanju pomutiti um i razum, pokažite da imate vlastito mišljenje i vlastito dostojanstvo!
Vašim ćutanjem pomoći ćete FTV i D. Vikiću da nas uvale u glib iz kojeg ćemo se teško iskobeljati!
Hajde tri Senada + Ž. Kopanja, sada se sastanite i dajte stručno mišljenje o informisanju FTV!
Pravnici, advokati, nezavisni ljudi i političari – zašto ćutite!?
Vašim ćutanjem pomoći ćete FTV i D. Vikiću da nas uvale u glib iz kojeg ćemo se teško iskobeljati!
Hajde tri Senada + Ž. Kopanja, sada se sastanite i dajte stručno mišljenje o informisanju FTV!
Pravnici, advokati, nezavisni ljudi i političari – zašto ćutite!?
- ultima_palabra
#563 Re: Federalna televizija
SprecoM wrote:Hajde tri Senada + Ž. Kopanja, sada se sastanite i dajte stručno mišljenje o informisanju FTV!
- Banksy
#564 Re: Federalna televizija
Ovo je provokator ...ultima_palabra wrote:SprecoM wrote:Hajde tri Senada + Ž. Kopanja, sada se sastanite i dajte stručno mišljenje o informisanju FTV!
- ProS
#565 Re: Federalna televizija
sto se informativnog programa tice, da barem produkcijski izgleda ljepse, da je barem signal nesto jaci, jer ovako i slikom i prilikom lici na ratni dnevnik
spoznas da je rezimska, stranacka televizija, tek kad ti i neduzni voditelji pocnu smetat
spoznas da je rezimska, stranacka televizija, tek kad ti i neduzni voditelji pocnu smetat
-
SprecoM
#566 Re: Federalna televizija
Dogovorio u mojoj kući da se dnevnik FTV - do daljneg - obavezno zaobiđe!ProS wrote:
„....vodi ozbiljnu istragu....“ i „...istraga u završnoj fazi.....“
Kako li i počemu ocijeniše da je „ozbiljna“?! Meni više liči na neozbiljnu i tendencioznu. Ustvari, nema tu nikakve „istrage“! Čuj, u FTV već znaju da je u „završnoj fazi“ (mora da vire u dokumentaciju Sanina Bogunića).
„....pokušao uništiti karijeru D. V.....“
Kome ovo pade napamet?! Koju karijeru, političku, sportsku, ...? Pisanja krivičnih prijava? Zahtjeva da se izuzme od primjene zakonskih propisa i procedura?!
- bijela
#567 Re: Federalna televizija
kako dobra izjava:
"Ne vjerujte sve što pročitate. Oni uništavaju dobra drva kako bi napravili loše novine", poručila je Jolie preko twittera.
"Ne vjerujte sve što pročitate. Oni uništavaju dobra drva kako bi napravili loše novine", poručila je Jolie preko twittera.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#568 Re: Federalna televizija
StupskaBitanga wrote:Odgledah to čudo što svi pričate o tome i![]()
- Better Man
#569 Re: Federalna televizija
Sta ocekivati od televizije koja iz dana u dan pada sve nize i koja je izgubila svaki vid profesionalizma i objektivnosti i na kojoj nemas nista da pogledas!Sasvim_Obican wrote:Maloprije gledao prilog emisije "Provjereno" NOVA TV, sa temom biskupa Komarice i proslave 20. godišnjice RS-a, i novinar kaže : "Iako smo imali dogovor da dođemo u Sarajevo, i razgovaramo sa urednikom FTV-a, deset minuta prije zakazanog intervjua generalni direktor nas je obavijestio kako nemaju komentara".
- zaratustra
#570 Re: Federalna televizija
Suma sumarum:
Federalna na "Jozi", "Mujo" na njojzi i talasaju.
Federalna na "Jozi", "Mujo" na njojzi i talasaju.
-
StupskaBitanga
#571 Re: Federalna televizija
Kako im je Al Jazeera opalila šamar sa Lukačem
Bravo Al.J

Bravo Al.J
-
StupskaBitanga
#572 Re: Federalna televizija
Bio na Al-J prilog o sutrašnjem donošenju zakona o policijikakavdanakneiskustvu wrote:StupskaBitanga wrote:Kako im je Al Jazeera opalila šamar sa Lukačem
Bravo Al.J![]()
![]()
![]()
???
i sve strane su govorile
Damir Hadžić-SDP
Šemsudin M-SDA
Dragan Lukač-FUP i što je najbitnije otkrio da iza hajke koja stoji protiv njega je zapravo istraga kojom su obuhvaćeni visokopozicionirani političari iz Federacije i da njegovom eventualnom smjenom istraga neće biti dovedena u pitanje i da će državno tužilaštvo to kompletirati podnošenjem optužnice
Jedini - je mala mutavost i naracija novinarke ali sve u svemu milion stepenica iznad izvještavanja FTV
-
zaluzinna
#573 Re: Federalna televizija
ovako je nekada Bakir Hadziomerovic najavljivao Dragana Lukaca:
http://www.youtube.com/watch?v=gEWiARFHkTc
http://www.youtube.com/watch?v=RXAqL2IBgHY
http://www.youtube.com/watch?v=gEWiARFHkTc
http://www.youtube.com/watch?v=RXAqL2IBgHY
-
Young Boy
#574 Re: Federalna televizija
jel ono federalna il tv srbije i tv rs? samo o srbiji i rs pričaju. o federaciji ništa, ni o privredi, ni o poljoprivredi, ni o politici, ni o ekonomiji, ni o kulturi osim ako nije skandalozno i brutalno zatvaranje institucija, ni o sportu, ni o nauci (eki nauci??), prije su u bloku rezerviranom za federaciju bar bile vijesti o mirsi švicarcu i ziki turkoviću sad ni toga nema.
-
SprecoM
#575 Re: Federalna televizija
Federalna TV i Sanin Bogunić daju podlogu za ovakve tvrdnje (izjave):
Čović i dodao da se BiH ne može i ne smije nazvati pravnom državom.
"To bi, jednostavno, značilo da mi moramo sve učiniti da BiH funkcioniše na način da svi budu jednaki pred zakonom. Niko nije ispod ni iznad tog zakonskog okvira", rekao je Čović u Banjaluci govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH.
Čović je dodao da BiH mora da funkcioniše kao pravna država, ako se želi da bude normalna evropska država.
"U tom kontekstu je i naš odnos prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i prema ostalim intitucijama pravosuđa u BiH", istakao je Čović.
----
Naravno, podloge ima i u "Banjaluci" i u "Mostaru".
Naravno, ima (mnogo više od korumpiranih i nepoštenih) poštenih i ljudi visoko kvalitetnih moralnih vrijednosti koji rade u Federalnoj policiji!
Čović i dodao da se BiH ne može i ne smije nazvati pravnom državom.
"To bi, jednostavno, značilo da mi moramo sve učiniti da BiH funkcioniše na način da svi budu jednaki pred zakonom. Niko nije ispod ni iznad tog zakonskog okvira", rekao je Čović u Banjaluci govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH.
Čović je dodao da BiH mora da funkcioniše kao pravna država, ako se želi da bude normalna evropska država.
"U tom kontekstu je i naš odnos prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i prema ostalim intitucijama pravosuđa u BiH", istakao je Čović.
----
Naravno, podloge ima i u "Banjaluci" i u "Mostaru".
Naravno, ima (mnogo više od korumpiranih i nepoštenih) poštenih i ljudi visoko kvalitetnih moralnih vrijednosti koji rade u Federalnoj policiji!