Vec mi je neko poslao,ima i od 700.Jeste da to nije savrseno,ali za prvu ruku je okbubavi1 wrote:ovako :
U Zurichu jedno sobni stan od 1100chf pa nadalje!!
http://www.homegate.ch/louer/appartemen ... 4505&tid=1
A isto tako znam da niko nece ostati dozivotno u jednosbnom stanu...
Jedna preciznost ipak, ma da se o tome nije spominjalo, vecina vlasnika stanova dali privatnik ili rezija, trazit ce da mu dostavis dokaz da nemas problema s placanjem od "Betreibungs- und Konkursämtern" ili "Office des poursuites et des faillites" iz svog kantona. AKo nemozes dokazati jer si tek dosao onda idi trazi dalje i nadaj se da ces naletiti na nekoga koji ti nece traziti taj dokument.
Cijena je od 18CHF pa nadalje. Pozz
Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
-
cvijetici
#551 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
-
cvijetici
#552 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala!jon_jovi wrote:Imam dva prijatelja tamo i mislim da obojica plaćaju po 700. CHF stanove, barem su mi tako rekli. Ovi sealing agency i slični su vjerovatno skuplji i da se slobodnom pogodbom može naći povoljnije a vjerovatno ima i neki popust nakon što duži vremenski period živite kod jednog stanodavca, 5, 10 ili više godina, vlasništvo nad stanovima je raznoliko, negdje su općine i država vlasnici a negdje pitaj Boga ko. Najbolje je imati neku dobru vezu u CH
-
cvijetici
#553 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Da li je pravilo u Svicarskoj da se stan placa unaprijed jedan mjesec ili je samo od mjeseca do mjeseca placanje?
-
paladinka
#554 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Stan se placa unaprijed, s tim sto se na pocetku moras na poseban konto uplatiti depot u vrijednosti max. tri stanarine, koje dobivas natrag kad se budes iselila, ako je sa stanom sve u redu.cvijetici wrote:Da li je pravilo u Svicarskoj da se stan placa unaprijed jedan mjesec ili je samo od mjeseca do mjeseca placanje?
-
cvijetici
#555 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala na informacijipaladinka wrote:Stan se placa unaprijed, s tim sto se na pocetku moras na poseban konto uplatiti depot u vrijednosti max. tri stanarine, koje dobivas natrag kad se budes iselila, ako je sa stanom sve u redu.cvijetici wrote:Da li je pravilo u Svicarskoj da se stan placa unaprijed jedan mjesec ili je samo od mjeseca do mjeseca placanje?
- bubavi1
#556 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
postoji isto mogucnost ici preko odredjene firme koja preuzima tu kauciju. Zove se SWISSCAUTION, uplatis 250chf jednom i svake godine placas po 5% te iste kaucije, stim sto se te sume ne vracaju.
Primjer, stan kosta 1000chf, traze ti 3 mjeseca kaucije, sto iznosi 3000+1000(odmah u pocetku mjeseca), total 4000CHF.
Sad preko te firme oni peuzimju tih 3000, platis 250chf (otvaranje racuna) plus 5% od 3000= 150, znaci za prvu godinu dajes 250+150=400chf, a za naredne godine samo 150chf.
S jedne strane ne moras cekati da naberes 3000chf za kauciju a s druge strane pare su potrosene i nepovratne.
Pozdrav
Primjer, stan kosta 1000chf, traze ti 3 mjeseca kaucije, sto iznosi 3000+1000(odmah u pocetku mjeseca), total 4000CHF.
Sad preko te firme oni peuzimju tih 3000, platis 250chf (otvaranje racuna) plus 5% od 3000= 150, znaci za prvu godinu dajes 250+150=400chf, a za naredne godine samo 150chf.
S jedne strane ne moras cekati da naberes 3000chf za kauciju a s druge strane pare su potrosene i nepovratne.
Pozdrav
-
cvijetici
#557 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ljudi,hvala vam mnogo na informacijama,stvarno ste od pomoci! Jos par pitanja imam,pa ako neko zna... 1.Da li neko ima stranice na kojima se mogu traziti poslovi u Svicarskoj? 2.Ako si iz zemlje EU,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 3.Da li oni izdaju stan ako si nezaposlen a prijavljen si na birou za zaposljavanje? 4. Kako se prijaviti na biro za zaposljavanje,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 5. Ne znam Njemacki ali znam Engleski,pa me zanima da li se tamo teze nalazi posao ako znas samo Engleski? Unaprijed hvala!
-
cvijetici
#558 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala na dobroj i opsirnoj informacijibubavi1 wrote:postoji isto mogucnost ici preko odredjene firme koja preuzima tu kauciju. Zove se SWISSCAUTION, uplatis 250chf jednom i svake godine placas po 5% te iste kaucije, stim sto se te sume ne vracaju.
Pozdrav
- jon_jovi
#559 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
I da znaš ne bi ti puno pomoglo jer nešto što znamo pod kolokvijalnim nazivom - Njemački jezik u stvari postoji izvan Bundestaga i njemačkih RTV kanala koliko i Latinski jezik, dakle u praksi Njemački jezik se nigdje ne govori. Govori se nešto što se smatra Švicarskim dijalektom navodnog Njemačkog jezika a Švicarska nikada nije bila Njemačka niti je kad što s njima imala, onda imaš Austrijski dijalekt pa Bavarski, pa Holštajnski i tako redom. Najgora stvar je da se oni međusobno razumiju vrlo malo, u stvari ne razumiju se nikako. Znači, ako misliš živit u Švicarskoj moraš učiti Švicarski, odnosno Talijanski određeni dijalekt ili Francuski. Zavisi gdje idešcvijetici wrote:Ljudi,hvala vam mnogo na informacijama,stvarno ste od pomoci! Jos par pitanja imam,pa ako neko zna... 1.Da li neko ima stranice na kojima se mogu traziti poslovi u Svicarskoj? 2.Ako si iz zemlje EU,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 3.Da li oni izdaju stan ako si nezaposlen a prijavljen si na birou za zaposljavanje? 4. Kako se prijaviti na biro za zaposljavanje,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 5. Ne znam Njemacki ali znam Engleski,pa me zanima da li se tamo teze nalazi posao ako znas samo Engleski? Unaprijed hvala!
- jon_jovi
#560 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
TI ono reče da si u Austriji?cvijetici wrote:Hvala na dobroj i opsirnoj informacijibubavi1 wrote:postoji isto mogucnost ici preko odredjene firme koja preuzima tu kauciju. Zove se SWISSCAUTION, uplatis 250chf jednom i svake godine placas po 5% te iste kaucije, stim sto se te sume ne vracaju.
Pozdrav
-
cvijetici
#561 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala! Znaci Engleski mi nece puno pomocijon_jovi wrote:I da znaš ne bi ti puno pomoglo jer nešto što znamo pod kolokvijalnim nazivom - Njemački jezik u stvari postoji izvan Bundestaga i njemačkih RTV kanala koliko i Latinski jezik, dakle u praksi Njemački jezik se nigdje ne govori. Govori se nešto što se smatra Švicarskim dijalektom navodnog Njemačkog jezika a Švicarska nikada nije bila Njemačka niti je kad što s njima imala, onda imaš Austrijski dijalekt pa Bavarski, pa Holštajnski i tako redom. Najgora stvar je da se oni međusobno razumiju vrlo malo, u stvari ne razumiju se nikako. Znači, ako misliš živit u Švicarskoj moraš učiti Švicarski, odnosno Talijanski određeni dijalekt ili Francuski. Zavisi gdje idešcvijetici wrote:Ljudi,hvala vam mnogo na informacijama,stvarno ste od pomoci! Jos par pitanja imam,pa ako neko zna... 1.Da li neko ima stranice na kojima se mogu traziti poslovi u Svicarskoj? 2.Ako si iz zemlje EU,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 3.Da li oni izdaju stan ako si nezaposlen a prijavljen si na birou za zaposljavanje? 4. Kako se prijaviti na biro za zaposljavanje,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 5. Ne znam Njemacki ali znam Engleski,pa me zanima da li se tamo teze nalazi posao ako znas samo Engleski? Unaprijed hvala!
- bubavi1
#562 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Da ja nesto dodam o vezi jezika...
Engleski se dosta koristi u Zurichu (finansije i medjunarodne industrije, vecina sjedista svjetskih industrija su u Zurichu) , Geneve (finansije, nevladine organizacije) i Basel (farma, medical).
Sad kad je pitanje Njemackog jezika, preko 250000njemaca zive u CH i preko 100 000 prelaze granicu svaki dan da dolaze na posao u CH, reci da se ne koristi HochDeutsch je totalna greska, upravo je problem u njemacki dio Svicarske sto se masovno koristi Hoch Deutsch cak i u obdonistima, nedavno 18Maja kanton Aarau je na glasanju odlucio da se ne koristi HochDeutsch u obdonistima!
Vecina Profesora, ljekara itd su cisti njemci i govore cisti njemacki. U osnovnoj i srednjoj skoli se uci pravi njemacki, a svicarski njemacki je dialekt i koristi se svakodnevno, u odredjenim slucejvima poslodavce traze da se zna taj dijalekt dali radi diskriminacije dali sto mu trziste (musterije) traze neko koji se zna s njima dogovriti i poznaje lokalno trziste.
Sad sto se tice stranica za posao, imaju ove naredne za koje znam:
jobup.ch, jobs.ch, jobpilot.ch, monster.ch
poz
Engleski se dosta koristi u Zurichu (finansije i medjunarodne industrije, vecina sjedista svjetskih industrija su u Zurichu) , Geneve (finansije, nevladine organizacije) i Basel (farma, medical).
Sad kad je pitanje Njemackog jezika, preko 250000njemaca zive u CH i preko 100 000 prelaze granicu svaki dan da dolaze na posao u CH, reci da se ne koristi HochDeutsch je totalna greska, upravo je problem u njemacki dio Svicarske sto se masovno koristi Hoch Deutsch cak i u obdonistima, nedavno 18Maja kanton Aarau je na glasanju odlucio da se ne koristi HochDeutsch u obdonistima!
Vecina Profesora, ljekara itd su cisti njemci i govore cisti njemacki. U osnovnoj i srednjoj skoli se uci pravi njemacki, a svicarski njemacki je dialekt i koristi se svakodnevno, u odredjenim slucejvima poslodavce traze da se zna taj dijalekt dali radi diskriminacije dali sto mu trziste (musterije) traze neko koji se zna s njima dogovriti i poznaje lokalno trziste.
poz
- dante17
#563 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ja pričam tečno njemački jezik tj. Hochdeutsch slabo razumijem CH dijalekt ali bih ga mogao brzo naučiti.
Samo moje mišljenje o njemu je da je veoma ružan za čut
Samo moje mišljenje o njemu je da je veoma ružan za čut
-
cvijetici
#564 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
U redu.Jako sam zahvalna na svakoj informaciji,pogotovo kad se opsirnije objasni kao sto si ti do sada...bubavi1 wrote:Da ja nesto dodam o vezi jezika...
poz
-
cvijetici
#565 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
[quote="dante17"]Ja pričam tečno njemački jezik tj. Hochdeutsch slabo razumijem CH dijalekt ali bih ga mogao brzo naučiti.
Samo moje mišljenje o njemu je da je veoma ružan za čut[ Onda je najbolje zacepiti usi
Samo moje mišljenje o njemu je da je veoma ružan za čut[ Onda je najbolje zacepiti usi
-
cvijetici
#566 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Bitno je da se nauci a sad kakav je za slusati,nekako cemo i preko toga precicvijetici wrote:dante17 wrote:Ja pričam tečno njemački jezik tj. Hochdeutsch slabo razumijem CH dijalekt ali bih ga mogao brzo naučiti.
Samo moje mišljenje o njemu je da je veoma ružan za čut[ Onda je najbolje zacepiti usi![]()
-
paladinka
#567 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ako si iz EU zemlje, i hoces raditi u ch, ti sebi moras sama naci posao i naci stan, i onda dobijes B vizu , na biro za zaposljavanje se ne moras prijavljivati , oni ti nece traziti posao, doduse imaju oni svoju stranicu sa slobodnim poslovima, ali to su isti poslovi koji se pojavljuju na stranicama za poslove. Ti se mozes prijaviti ako hoces, ali od njih ti nema neke pomocijon_jovi wrote:I da znaš ne bi ti puno pomoglo jer nešto što znamo pod kolokvijalnim nazivom - Njemački jezik u stvari postoji izvan Bundestaga i njemačkih RTV kanala koliko i Latinski jezik, dakle u praksi Njemački jezik se nigdje ne govori. Govori se nešto što se smatra Švicarskim dijalektom navodnog Njemačkog jezika a Švicarska nikada nije bila Njemačka niti je kad što s njima imala, onda imaš Austrijski dijalekt pa Bavarski, pa Holštajnski i tako redom. Najgora stvar je da se oni međusobno razumiju vrlo malo, u stvari ne razumiju se nikako. Znači, ako misliš živit u Švicarskoj moraš učiti Švicarski, odnosno Talijanski određeni dijalekt ili Francuski. Zavisi gdje idešcvijetici wrote:Ljudi,hvala vam mnogo na informacijama,stvarno ste od pomoci! Jos par pitanja imam,pa ako neko zna... 1.Da li neko ima stranice na kojima se mogu traziti poslovi u Svicarskoj? 2.Ako si iz zemlje EU,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 3.Da li oni izdaju stan ako si nezaposlen a prijavljen si na birou za zaposljavanje? 4. Kako se prijaviti na biro za zaposljavanje,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 5. Ne znam Njemacki ali znam Engleski,pa me zanima da li se tamo teze nalazi posao ako znas samo Engleski? Unaprijed hvala!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#568 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zaboravi preciznostbubavi1 wrote:http://de.mappy.com/dodo2811 wrote:Zna li netko koliko ima od Bregenza do St.gallena(grad)
ako za svaku stvar cekas od drugog odgovor daj Boze da sacuvas posao u toj firmi....za toliku platu Svicarci cekaju da budes minimalno snlazljiv i informisan
- Zviz
#569 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zavisi ko si sta si odnosno ciji si drzavljan. Poznam pofino raje iz DK koji su otisli u CH i nisu im trazili nista. Ono samo se neki ugovor potpisao kao i svugdje i to je to bilo.bubavi1 wrote:ovako :
Jedna preciznost ipak, ma da se o tome nije spominjalo, vecina vlasnika stanova dali privatnik ili rezija, trazit ce da mu dostavis dokaz da nemas problema s placanjem od "Betreibungs- und Konkursämtern" ili "Office des poursuites et des faillites" iz svog kantona. AKo nemozes dokazati jer si tek dosao onda idi trazi dalje i nadaj se da ces naletiti na nekoga koji ti nece traziti taj dokument.
- Zviz
#570 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
paladinka wrote:Stan se placa unaprijed, s tim sto se na pocetku moras na poseban konto uplatiti depot u vrijednosti max. tri stanarine, koje dobivas natrag kad se budes iselila, ako je sa stanom sve u redu.cvijetici wrote:Da li je pravilo u Svicarskoj da se stan placa unaprijed jedan mjesec ili je samo od mjeseca do mjeseca placanje?
Mah u Svici oko stanovana nije tako tesko (sto se cijea tice tu je to negdje sa Danskom gore dole u 10%) ali sto se tice useljenja. To vam je zivi kao u Danskoj. Ispod 7.000CHF u rukama neces se useliti u uljudan stan nikako, ma ni u rupu neces moci, moras imati izmjenu srecu. I ako tema nije o Danskoj, zelim samo da skrenem paznju da u CH to nije neki problme.
U 3/4 slucaja ces u Danskoj platiti 3 (negdje 2) rate unaprijed + depozit u iznosu od 3 ili 2 rate + prvu ratu unaprijed. To znaci od 5 do 7 rata moras moci iskesirati da bi se uselio u stan. Nek je najam 6.000kr tj. 1.000chf pa racunajte. I nije na neki konto (neutralan) nego u ruke ili na racun onom ko iznajmljiva.
Sta dobijes nazad. 3 do 2 rate unaprid znace, da kad se iseljavas iz stana mozes dobiti zadnja tri / dva mjeseca da zivis dzaba odnosno samo da placas za struju, vodu i grijanje. Pare mozes samo dobiti nazad ako se odmah iselis a pri tom nadjes ti odma novog useljenika onda ti isplate te rate koje si platio unaprijed. Od depozita zaboravtie, od njega necete nista vidjeti a ako vidti 10-15% budi te zahvalni, kod nekih sam cuo da su im i dodatno trazili. Jednostavno nema zakonse regulacije, jos u zakonu oko iznajmljivanja stanova ima paragraf 11 gdje moze onaj ko daje stan u najam da napise sta hoce - imao sam prilike da vidim da pise sa potpisom na ugovor o useljenju ste potpisal i kad se iselite da je tako kako kaze vlasnik, a onda vlasnik moze da nabije racuna koliko zeli i sud to tolerise. Ovdje je prava pljacka po tom pitanju...
Zato jedini spas su ovi stanovi sto opcine nude. Ako ko kuka da je u CH tesko, dobrodosli u Dansku
-
Itakoto
#571 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zviz,
a) ja tebe nista ne kontam. Jesi li ovo specijalista i za Svicu?
b) kakve ima veze tvoj komentar sa Svicarskom? Pa dan mu j____, ne moze ti svaka recenica poceti sa "u Danskoj".
Ohladi malo, ovako samo spamas temu jer se ne moze nista korisno procitati u tvom komentaru.
edit: Samo za tebe sam otvorio temu pa nam pisi o Danskoj: http://www.klix.ba/forum/kongeriget-dan ... #p10140980
a) ja tebe nista ne kontam. Jesi li ovo specijalista i za Svicu?
b) kakve ima veze tvoj komentar sa Svicarskom? Pa dan mu j____, ne moze ti svaka recenica poceti sa "u Danskoj".
Ohladi malo, ovako samo spamas temu jer se ne moze nista korisno procitati u tvom komentaru.
edit: Samo za tebe sam otvorio temu pa nam pisi o Danskoj: http://www.klix.ba/forum/kongeriget-dan ... #p10140980
-
paladinka
#572 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Pa sta ce im traziti dokaz da nemaju dugovanja u ch, ako se tek useljavaju u ch. Ako te nema negdje, tu ne mozes ni napraviti dugoveZviz wrote:bubavi1 wrote:ovako :
Zavisi ko si sta si odnosno ciji si drzavljan. Poznam pofino raje iz DK koji su otisli u CH i nisu im trazili nista. Ono samo se neki ugovor potpisao kao i svugdje i to je to bilo.
-
cvijetici
#573 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala na odgovoru! Ja ovdje nisam dobijala sa biroa novac.Da,drzavljanin sam Hr.Znaci,uzdaj se u sebe...paladinka wrote:Ako si iz EU zemlje, i hoces raditi u ch, ti sebi moras sama naci posao i naci stan, i onda dobijes B vizu , na biro za zaposljavanje se ne moras prijavljivati , oni ti nece traziti posao, doduse imaju oni svoju stranicu sa slobodnim poslovima, ali to su isti poslovi koji se pojavljuju na stranicama za poslove. Ti se mozes prijaviti ako hoces, ali od njih ti nema neke pomocijon_jovi wrote:I da znaš ne bi ti puno pomoglo jer nešto što znamo pod kolokvijalnim nazivom - Njemački jezik u stvari postoji izvan Bundestaga i njemačkih RTV kanala koliko i Latinski jezik, dakle u praksi Njemački jezik se nigdje ne govori. Govori se nešto što se smatra Švicarskim dijalektom navodnog Njemačkog jezika a Švicarska nikada nije bila Njemačka niti je kad što s njima imala, onda imaš Austrijski dijalekt pa Bavarski, pa Holštajnski i tako redom. Najgora stvar je da se oni međusobno razumiju vrlo malo, u stvari ne razumiju se nikako. Znači, ako misliš živit u Švicarskoj moraš učiti Švicarski, odnosno Talijanski određeni dijalekt ili Francuski. Zavisi gdje idešcvijetici wrote:Ljudi,hvala vam mnogo na informacijama,stvarno ste od pomoci! Jos par pitanja imam,pa ako neko zna... 1.Da li neko ima stranice na kojima se mogu traziti poslovi u Svicarskoj? 2.Ako si iz zemlje EU,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 3.Da li oni izdaju stan ako si nezaposlen a prijavljen si na birou za zaposljavanje? 4. Kako se prijaviti na biro za zaposljavanje,sta je sve potrebno da se prijavis na biro? 5. Ne znam Njemacki ali znam Engleski,pa me zanima da li se tamo teze nalazi posao ako znas samo Engleski? Unaprijed hvala!. Ali, postoji mogucnost za osobe iz EU zemalja, ako su tamo prijavljene na biro za nezaposlene, da se prijave u ch na zavod i ako ispunjavas sve uslove po ch zakonu, onda dobijas dalje lovu od zavoda, ali onoliko koliko si i u svojoj zemlji dobijala i u roku od tri mjeseca, nakon tri mjeseca je gotovo ( ako je kod tebe Hr drzavljanstvo u pitanju, onda ovo sve otpada
) Medjutim, i ako se prijavis na zavod, oni ti nece pomoci oko trazenja posla, po mom misljenju to ti je samo gubljenje vremena tamo se zezati sa njima, pravilan put je samo traziti sam sebi posao.
-
cvijetici
#574 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala! Onda je to isto kao i kod nasZviz wrote:paladinka wrote:Stan se placa unaprijed, s tim sto se na pocetku moras na poseban konto uplatiti depot u vrijednosti max. tri stanarine, koje dobivas natrag kad se budes iselila, ako je sa stanom sve u redu.cvijetici wrote:Da li je pravilo u Svicarskoj da se stan placa unaprijed jedan mjesec ili je samo od mjeseca do mjeseca placanje?
Mah u Svici oko stanovana nije tako tesko (sto se cijea tice tu je to negdje sa Danskom gore dole u 10%) ali sto se tice useljenja. To vam je zivi kao u Danskoj. Ispod 7.000CHF u rukama neces se useliti u uljudan stan nikako, ma ni u rupu neces moci, moras imati izmjenu srecu. I ako tema nije o Danskoj, zelim samo da skrenem paznju da u CH to nije neki problme.
U 3/4 slucaja ces u Danskoj platiti 3 (negdje 2) rate unaprijed + depozit u iznosu od 3 ili 2 rate + prvu ratu unaprijed. To znaci od 5 do 7 rata moras moci iskesirati da bi se uselio u stan. Nek je najam 6.000kr tj. 1.000chf pa racunajte. I nije na neki konto (neutralan) nego u ruke ili na racun onom ko iznajmljiva.
Sta dobijes nazad. 3 do 2 rate unaprid znace, da kad se iseljavas iz stana mozes dobiti zadnja tri / dva mjeseca da zivis dzaba odnosno samo da placas za struju, vodu i grijanje. Pare mozes samo dobiti nazad ako se odmah iselis a pri tom nadjes ti odma novog useljenika onda ti isplate te rate koje si platio unaprijed. Od depozita zaboravtie, od njega necete nista vidjeti a ako vidti 10-15% budi te zahvalni, kod nekih sam cuo da su im i dodatno trazili. Jednostavno nema zakonse regulacije, jos u zakonu oko iznajmljivanja stanova ima paragraf 11 gdje moze onaj ko daje stan u najam da napise sta hoce - imao sam prilike da vidim da pise sa potpisom na ugovor o useljenju ste potpisal i kad se iselite da je tako kako kaze vlasnik, a onda vlasnik moze da nabije racuna koliko zeli i sud to tolerise. Ovdje je prava pljacka po tom pitanju...
Zato jedini spas su ovi stanovi sto opcine nude. Ako ko kuka da je u CH tesko, dobrodosli u Dansku
-
cvijetici
#575 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Mi nikada i nismo bile u Svicarskoj,tako da im nista ni nemozemo dugovatipaladinka wrote:Pa sta ce im traziti dokaz da nemaju dugovanja u ch, ako se tek useljavaju u ch. Ako te nema negdje, tu ne mozes ni napraviti dugoveZviz wrote:bubavi1 wrote:ovako :
Zavisi ko si sta si odnosno ciji si drzavljan. Poznam pofino raje iz DK koji su otisli u CH i nisu im trazili nista. Ono samo se neki ugovor potpisao kao i svugdje i to je to bilo.