sa jednog hrvatskog foruma. nije sve tak crnoja sam isto bio u Sarajevu ua NG, evo review.
ajmo odmah u glavu s hranom: ćevapi su nam najbolji bili u Hodžiću. kad smo pitali lokalce za Želju, rekli su da biramo između Hodžića i Ferhatovića, da nas j... Željo. i poslušali smo ih. jedino smo jednom zaglavili u onom Saraju jer je drugdje bila gužva i tamo nisu baš valjali, preslani i napuhavali su. ali su jetrica bila odlična tamo. inače smo išli dvaput na ručak u Inat kuću, izvrsne dolme, bosanski lonac ukusan, ali meso dosta žlundrasto. međutim, pite su im vrhunske. nigdje u gradu nisam ni približno tako dobru zeljanicu pojeo kao tamo. svi su nas upućivali u Asdž, ma to ni približno nije tako dobro. inače su me pite malo razočarale. ukusne, ali nije baš da ostavljaju bez daha. izuzetak su pite iz Inat kuće koje su senzacionalne. oko slatkiša - ja volim hurmašice jako pa sam njih tamanio. manje-više je to sve isto oko Baščarsšije, ali opet jedan lokal odskače - Kuća sevdaha, tamo je hurmašica za koplje iznad ostalih. po slastičarnama i lokalima se nađe salep - naravno da ga nisam propustio priliku kušati
Sarajevo me oduševilo, svi su pričali kako je grad prljav i zapušten, što uopće nije istina. ja sam išao s predrasudama tamo i jako su se razbile. mogu komotno reći da u centru Zagreba ima više smeća nego u centru Sarajeva. izuzetak je Miljacka koju bi zaista valjalo očistiti par puta godišnje.
ratne rane su vidljive, opet manje nego li sam očekivao. to je pak subjektivno jer su moji kolege pak očekivali da će ih manje biti. ok, oni su mlađi i ne znaju što je taj grad prošao sve (ne znam ni ja, ali imam ipak zorniju predodžbu od njih).
od muzeja sam obišao sam Tunel spasa i i Muzej atentata. Tunel spasa svakako valja posjetiti i barem na 10 minuta proživjeti ono što se tamo događalo između 1992. i 1995. Muzej atentata pak čovjeka ostavi bez daha kad se sjeti kakav velik i događaj se na tom mjestu dogodio (nažalost, svi znamo čime je to rezultiralo).
fantastičan je osjećaj stati tamo ispred Gazi Husrevbegova Bezistana pa se osvrnuti oko sebe: istočno je čisti orijent, zapadno je Austrougarska.
islamizacija je izuzetno primjetna i rekao bih malo pretjerana jer je očito da je Sarajevo taj islamski identitet izgradilo uglavnom nakon rata, kad su mnoge džamije očito i izgrađene.
vjerojatno najljepše sam se osjećao kad sam bauljajući po Saračima ušao u Morića Han. nisam imao što tamo je. uglavnom, doslovno me obuzeo neki orijentalni duh, nevjerojatan mir, a 5 metara iza tebe s druge strane uskog prolaza buka i strka glavne gradske šetnice
cijene po lokalima nisu nešto turbo niske. super je što se nađe svakakvih i dobrih lokala. na špici, naravno, tuku cajke. ali tamo ionako zalaze, citiram vodiča ljudi s 500€ na sebi i 5€ u džepu. čim se makne sa špice u centru ima odličnih pubova i lokala sa super ekipom i muzikom.
moram i malo o hotelu Alem u kojem sam bio smješten. hotel je žestoka katastrofa i svakako ga valja izbjegavati. ukratko, u sobu sam ulazio na neki sporedan ulaz iz dvorišta, nestalo mi je tople vode, za doručak sam pojeo pecivo i pekmez jer je sve ostalo bilo odvratno i nejestivo. jedino je osoblje jako simpatično i jlubazno, ali što im to vrijedi. e i hotelski restoran (zapravo konoba nekakva) je baš prljav. po zidovima vise prastare suhe smokve, paprike i češnjak. uređenje je dobro zamišljeno, ali poboge te trule smokve i paprike bi zaista trebalo izbaciti i prašinu pobrisati.
taksi je stvarno jeftini i preporučujem ga.
na kraju - ljudi. čuo sam priče o sarajevskom humoru i mentalitetu, ali nisam toliko vjerovao u to, dok se nisam uvjerio. na svakom koraku neke fore, često na vlastiti račun, nevjerojatan optimizam, ma baš poseban mentalitet. nema veze niti s Bosnom niti s Hercegovinom.
uglavnom, jako sadržajno, ja imam još dobra 3 dana što tamo raditi i intenzivno obilaziti da bih vidio i obišao sve što me zanima.
Opsada turista
- alica.k
#551 Re: Opsada turista
da dignem temu.
Last edited by alica.k on 07/01/2012 20:28, edited 2 times in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#552 Re: Opsada turista
eve ja sam na usluGi turisticama...imaju me na raspolaganju 25h dnevno...ukljuĆeno masaža prstiju, tretman zatezanja butina i jaČanja bedrene kosti...na PP detaljnije 
-
Mr.Penguin
#554 Re: Opsada turista
Evo nam kako privuci turisteBiH među najpoželjnijim halal destinacijama u svijetu za 2012. godinu
BiH ima potencijal da postane jedna od top-destinacija halal turizma, a to pokazuje i ovogodišnja preporuka turističke stranice Crescentrating, svojevrsnog vodiča za halal, odnosno vjerski podobna putovanja za muslimanske vjernike.
Nakon višemjesečnog istraživanja i anketa BiH je svrstana kao najfriendly halal destinacija u kategoriji zemalja izvan Organizacije islamske konferencije (OIC), koja inače okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija. Lista se sastavlja na bazi dostupnosti halal hrane u pojedinim zemljama, halal certificiranih restorana, dostupnosti vjerskih objekata, raznolikosti turističkih atrakcija koje su dostupne porodicama i slično.
Navodi se da je BiH jedno od najegzotičnijih destinacija za odmor u jugoistočnoj Evropi koju bi trebali posjetiti u ovoj godini. Budući da se nalazi na svojevrsnom raskrižju između Istoka i Zapada sa svojom mješavinom kultura i modernim planinskim odmaralištima, turistima može ponuditi mnogo sadržaja.
BiH na listi slijede Singapur, Južna Afrika, Šri Lanka, Gold Coast u Australiji, Delhi u Indiji, London u Engleskoj, Bangkok na Tajlandu, Muenchen u Njemačkoj i Beč u Austriji. Kao najbolja halal destinacija u kategoriji top 10 zemalja OIC-a za 2012. izabrana je Malezija.
Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji postaje sve popularniji u svijetu, a prema nekim pokazateljima godišnji promet u oblasti halal turizma iznosi preko 90 milijardi američkih dolara.
-
nihil_
#555 Re: Opsada turista
hahahah cuj halal turizam? Sta je to?Mr.Penguin wrote:Evo nam kako privuci turisteBiH među najpoželjnijim halal destinacijama u svijetu za 2012. godinu
BiH ima potencijal da postane jedna od top-destinacija halal turizma, a to pokazuje i ovogodišnja preporuka turističke stranice Crescentrating, svojevrsnog vodiča za halal, odnosno vjerski podobna putovanja za muslimanske vjernike.
Nakon višemjesečnog istraživanja i anketa BiH je svrstana kao najfriendly halal destinacija u kategoriji zemalja izvan Organizacije islamske konferencije (OIC), koja inače okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija. Lista se sastavlja na bazi dostupnosti halal hrane u pojedinim zemljama, halal certificiranih restorana, dostupnosti vjerskih objekata, raznolikosti turističkih atrakcija koje su dostupne porodicama i slično.
Navodi se da je BiH jedno od najegzotičnijih destinacija za odmor u jugoistočnoj Evropi koju bi trebali posjetiti u ovoj godini. Budući da se nalazi na svojevrsnom raskrižju između Istoka i Zapada sa svojom mješavinom kultura i modernim planinskim odmaralištima, turistima može ponuditi mnogo sadržaja.
BiH na listi slijede Singapur, Južna Afrika, Šri Lanka, Gold Coast u Australiji, Delhi u Indiji, London u Engleskoj, Bangkok na Tajlandu, Muenchen u Njemačkoj i Beč u Austriji. Kao najbolja halal destinacija u kategoriji top 10 zemalja OIC-a za 2012. izabrana je Malezija.
Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji postaje sve popularniji u svijetu, a prema nekim pokazateljima godišnji promet u oblasti halal turizma iznosi preko 90 milijardi američkih dolara.
-
Mr.Penguin
#556 Re: Opsada turista
Samo nemoj spamatihahahah cuj halal turizam? Sta je to?
Kako ne postoji specifična definicija halal turizma, uglavnom je prihvaćeno kao turistički vid koji pruža usluge gostoprimstva u skladu s islamskim zakonom. Na primjer, halal hoteli ne služe alkoholna pića, nudi halal certifikate na hranu, odvojene wellness sadržaje za žene, prostor za namaz, uopćeno okruženje pogodno za muslimane. Međutim, kako se širi definicija halal turizma sve više hotela širom svijeta vidi sebe kao pogodne za ugošćavanje muslimana. Kao važan aspekt ovog narastućeg tržišta može se vidjeti u primjerima poput luksuznog hotela Lord Milner u Londonu ili lanca hotela Holiday Villa koji nude kibletnamu, smjer koji pokazuje pravac Kible u svojim hotelskim sobama. Zbog tog trenda sve više hotela prilagođava svoje usluge muslimanskim gostima. Tokom prošlog ramazana, svjetski poznat hotel Sacher u Beču, je osigurao posebnu prostoriju za namaz kao i posebne obroke, prije izlaska i poslije zalaska Sunca.
-
Ponosan
#557 Re: Opsada turista
halal turizam je velika sansa BIH,to treba maximalno iskoristiti! tu su ogromni novci,a BIH hvala Bogu ima sta ponuditi!

-
Ambrozija
#558 Re: Opsada turista
@alica.k
Joj, stvarno obozavam procitati ovakvo sto...Nekako mi srce odmah punije
Jedino eto hotel nije najbolje prosao, ali opet....bas lijepo 
Joj, stvarno obozavam procitati ovakvo sto...Nekako mi srce odmah punije
- alica.k
#559 Re: Opsada turista
inace sam samo preletila tu temu, jer me nesto drugo zanimalo, al iskustva su vecinom pozitivna...ako se nadje koji padobranac, i naravno nasi ljudi koji se prepucavaju na temi o sarajevu - grozno...Ambrozija wrote:@alica.k
Joj, stvarno obozavam procitati ovakvo sto...Nekako mi srce odmah punijeJedino eto hotel nije najbolje prosao, ali opet....bas lijepo
- BHF_Manijak
#560 Re: Opsada turista
Procitah onaj komentar i super je, ali zastadoh na jednom dijelu "muzej atentata", onako u sebi kontam, pa covjece sta bismo mi mogli od toga napraviti, kakvu senzaciju i atrakciju, samo da znamo!
Hej ba, pa to je svjetsko mjesto, jako vazno u historiji, fakticki sa tog mjesta loptica se zakotrljala itd, ali nas nemar, javasluk do toga je doveo da je to samo "jedno u nizu mjesta" koja se mogu posjetiti, ha Begova ha to, otprilike tu negdje. 
- alica.k
#561 Re: Opsada turista
nije to jedina stvar, sarajevo ima toliko neiskoristenog turistickog potencijala. bitno da smo halal destinacija.
-
Ambrozija
#562 Re: Opsada turista
bas bih voljela procitati ostatak....alica.k wrote:inace sam samo preletila tu temu, jer me nesto drugo zanimalo, al iskustva su vecinom pozitivna...ako se nadje koji padobranac, i naravno nasi ljudi koji se prepucavaju na temi o sarajevu - grozno...Ambrozija wrote:@alica.k
Joj, stvarno obozavam procitati ovakvo sto...Nekako mi srce odmah punijeJedino eto hotel nije najbolje prosao, ali opet....bas lijepo
alica.k wrote:nije to jedina stvar, sarajevo ima toliko neiskoristenog turistickog potencijala. bitno da smo halal destinacija.
-
xDenisx
#563 Re: Opsada turista
^^^^Evo od jedne Ivane (sa iste teme) koja je bila u SA za novu god:
evo, mi se vratili iz sarajeva. bilo nam je i više nego odlično!! najbolji čevapi su mi u želji. zatim, nu jednom lokalu, ne znam ime, sam jela najfinije palačinke na svijetu. burek - preodličan!! oduševili su me ljudi. jako pristupačni, veseli, svi pitaju odakle smo pa se povede razgovor. ma divota!! visili smo u kafiću babylon, gdje smo i došli za novu godinu nakon ponoći, koji je isto fenomenalan. ma nemam uopće zamjerke. svašta smo prošli, svuda zašli i dojmovi su prekrasni. i bosanski policajci su isto zabavni i smiješni sarajlije su super!!!!!! vratit ćemo se sigurno opet!
- Lakat Jebić
#564 Re: Opsada turista
sad ce 100godisnjica atentata, a mogli bi i svake godine odraditi realno odigravanje atentata. ono bas ko 1914.BHF_Manijak wrote:Procitah onaj komentar i super je, ali zastadoh na jednom dijelu "muzej atentata", onako u sebi kontam, pa covjece sta bismo mi mogli od toga napraviti, kakvu senzaciju i atrakciju, samo da znamo!![]()
Hej ba, pa to je svjetsko mjesto, jako vazno u historiji, fakticki sa tog mjesta loptica se zakotrljala itd, ali nas nemar, javasluk do toga je doveo da je to samo "jedno u nizu mjesta" koja se mogu posjetiti, ha Begova ha to, otprilike tu negdje.
evo ja se javljam da "poginem" kao prijestolonasljednik
-
xDenisx
#565 Re: Opsada turista
Inace sam prijatno iznenadjen kolicinom ljudi (mislim tamo na forum.hr) koji su odusevljeni Sarajevom u ova doba godine. Meni je Sarajevo zimi nekako siv i depresivan (za razliku od ljeta kad je meni najbolji grad na svijetu
) ali eto, izgleda da ih ima dosta koji se ne slazu. 
- Skyfox
#566 Re: Opsada turista
Za Novu su mi u Sarajevo dosli prijatelji iz HR i Njemacke, neki prvi put neki su vec dolazili i ranije za NG ugl svi odusevljeni i puni dojmova odose...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#567 Re: Opsada turista
Izgleda da je ova skijaska sezona bas pojaka na Bjelasnici i Jahorini. Evo vec 10 setak dana ne jenjava broj turista po gradu. Kontao sam hajd' ono ko NG. bice malo vise dolazaka,mada je i za samu noc 31-1 bilo neocekivano puno raje iz Hrvatske,Srbije i Slovenije (odptilike ovim redom),pa da ce se to razici za nekih 2 dana..ali ne,broj turista po gradu ne jenjava.
Samo prava je steta sto se ne iskoristavaju svi kapaciteti i potencijali koji nudi ovaj grad.
Samo prava je steta sto se ne iskoristavaju svi kapaciteti i potencijali koji nudi ovaj grad.
- Zox
#568 Re: Opsada turista
Posto je, izgleda, neinformisanost turista najbolji nacin da ih se odere, ja mislim da postoji za kanton nevjerovatno jeftina solucija. tri bilborda (ili city lighta): dva na stanici i jedan na aerodromu, na kojima na engleskom pise "taxi tarifa je toliko i toliko, u tramvaju se kupuje karta od vozaca, kazna je 26 maraka i ne dajite nikome pasos". i rijesen problem. Cak, mi "progresivniji i gostoljubljiviji" se mozemo i ovdje na forumu utaliti po cvaju i sami iznajmiti tri pozicije na haman cijelu sezonu.
-
nihil_
#569 Re: Opsada turista
Halal turizam sansa za bih? Ma jest al sutra, koliko tih "muslimanskih turista" dodje uopste u BiH?
-
Berber
#570 Re: Opsada turista
Zajedno sa Medjugorjem i evo sad sa halal turizmom ko zna gdje bi nam bio kraj.....valjda ce novcanici povezati ljudeu BiH.

-
Mr.Penguin
#571 Re: Opsada turista
Pa tek smo izabrani kao 10-to halal mjesto u 2012,nihil_ wrote:Halal turizam sansa za bih? Ma jest al sutra, koliko tih "muslimanskih turista" dodje uopste u BiH?
koliko god dodje mi imamo besplatnu reklamu u trzistu od 90 milijardi dolara.
- amrica
#572 Re: Opsada turista
Berber wrote:Zajedno sa Medjugorjem i evo sad sa halal turizmom ko zna gdje bi nam bio kraj.....valjda ce novcanici povezati ljudeu BiH.![]()
![]()
![]()
a piramide
imamo sve sto treba, a ne znamo sta cemo sa tim sto imamo...
-
nihil_
#573 Re: Opsada turista
Daj ba kakve piramide sta vam je...manite se naucne fantastike...amrica wrote:Berber wrote:Zajedno sa Medjugorjem i evo sad sa halal turizmom ko zna gdje bi nam bio kraj.....valjda ce novcanici povezati ljudeu BiH.![]()
![]()
![]()
a piramide![]()
Imam osjecaj da ni u jednom sektoru vise ne rade sposobni ljudi vec gomila sarlatana, sanjara i ostalih likova...
- amrica
#574 Re: Opsada turista
PIRAMIDE SU POTENCIJALNI BIZNIS, DO SAD SE MOGLO UZETI BRDO PARA... ali ne da mentalitet.nihil_ wrote:Daj ba kakve piramide sta vam je...manite se naucne fantastike...amrica wrote:Berber wrote:Zajedno sa Medjugorjem i evo sad sa halal turizmom ko zna gdje bi nam bio kraj.....valjda ce novcanici povezati ljudeu BiH.![]()
![]()
![]()
a piramide![]()
Imam osjecaj da ni u jednom sektoru vise ne rade sposobni ljudi vec gomila sarlatana, sanjara i ostalih likova...
Ne vjerujem da se iko od vas sjeca nekog lika Roberto Salinas PRICE, koji je prije 25+30 godina rekao da je Troja u Gabeli... pa pola svijeta nagrnulo tamo. Kasnije se ispostavilo nidje veze
On je Mexikanac, njemu se vjeruje, ali kad je bosnjo u pitanju
-
nihil_
#575 Re: Opsada turista
PIRAMIDE SU POTENCIJALNI BIZNIS, DO SAD SE MOGLO UZETI BRDO PARA... ali ne da mentalitet.amrica wrote:Daj ba kakve piramide sta vam je...manite se naucne fantastike...nihil_ wrote:[quote="amrica"
a piramide![]()
Ne vjerujem da se iko od vas sjeca nekog lika Salas ili tako nesto, koji je prije 25+30 godina rekao da je Troja u Gabeli... pa pola svijeta nagrnulo tamo. Kasnije se ispostavilo nidje veze
Pa uzelo se para od raznoraznih donacija kako nije, indijana dzons obiso pola svijeta s tim parama, ganjo vanzemaljce uzduz i poprijeko diljem juzne amerike.A u gabelu nikad nije nagrnulo pola svijeta, nije cak ni 1%.
To sto ti hoces da varas narod i lazes im da su tu neke piramide jes fakat pravi bosanski mentalitet. Al sta kad jednom skontaju da lazes? Antireklama za 10...