POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Locked
torcida

#551 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

plain vanilla wrote:
"Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, optužnicom se na teret stavlja da je u junu 2000. godine, u svojstvu ministra finansija FBiH prekoračio granice svoje službene dužnosti tako što je Carinskoj upravi FBiH izdao obavezujući akt vezan za primjenu odluke Vijeća ministara BiH o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna pristojba omogućivši da na taj način privredna društva (Lijanovići d.o.o. i Mesna industrija Lijanovići d.o.o.) izbjegnu plaćanje prelevmana na strojno iskošteno piliće meso i koštice, usljed čega je oštećen budžet FBiH i inderektno budžet BiH za iznos od oko 1,9 miliona KM", rekla je za Sarajevo-x.com Jasmina Omičević, glasnogovornica Tužilaštva KS.
Evo, na ovo aludiram..pa kad ti bude zgodno :D
Nije ih stvorio, ali im je omogucio lopovluk..sto ga dodje na isto, zar ne
svaka osoba je nevina dok se ne dokaže suprotno..pa prema tome..nećemo ništa prejudicirati već ćemo pustiti da sud kaže svoje ;)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#552 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

torcida wrote:
plain vanilla wrote:
"Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, optužnicom se na teret stavlja da je u junu 2000. godine, u svojstvu ministra finansija FBiH prekoračio granice svoje službene dužnosti tako što je Carinskoj upravi FBiH izdao obavezujući akt vezan za primjenu odluke Vijeća ministara BiH o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna pristojba omogućivši da na taj način privredna društva (Lijanovići d.o.o. i Mesna industrija Lijanovići d.o.o.) izbjegnu plaćanje prelevmana na strojno iskošteno piliće meso i koštice, usljed čega je oštećen budžet FBiH i inderektno budžet BiH za iznos od oko 1,9 miliona KM", rekla je za Sarajevo-x.com Jasmina Omičević, glasnogovornica Tužilaštva KS.
Evo, na ovo aludiram..pa kad ti bude zgodno :D
Nije ih stvorio, ali im je omogucio lopovluk..sto ga dodje na isto, zar ne
svaka osoba je nevina dok se ne dokaže suprotno..pa prema tome..nećemo ništa prejudicirati već ćemo pustiti da sud kaže svoje ;)
jel to znaci da je i Lijan nevin? :mrgreen:
torcida

#553 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

star(i)mo wrote:
Imas li 'kakav bolji primjer "s one strane Neretve" ili cemo ostati na tvome da je nazivanje ulica hrvatskim (ne bosansko hrvatskim!) politicarima i "minaret trafika" (oprosti ali ja ne znam ni kako izgledaju) ista stvar? :-D Nego reci ti meni jos, sta cemo s onim krizem na Humu? Hocemo li mi u zamjenu skinuti ono "BiH, volimo te" s Fortice? :wink:
Ih, kako bi se ti i ja oko naziva ulica brzo dogovorili...ali bih ja ipak ostao kod arapskih brojeva ako ti nemas nista protiv. Ovi rimski mi ne idu bas nesto... :D
ma mai koliko hoćeš primjera, od djelovanja općine sjever i otimačine zemlje prijeratnim vlasnicima što u gradu što van grada tako do malo drugačijeg vida uzurpiranja kojeg ne bih stavljao na papir...
ali kako god da okreneš, paralela sa leganim način izbora naziva ulica (bez onih bolesnih, naravno) nije primjerena ni u kojem pogledu...mislim, može se meni/tebi nešto sviđati ili ne sviđati ali isto nije protivno zakonu pa prema tome..ne vrijedi ni čačkati po nekakvim motivima ako su u granicama dozvoljenog ;)

što se tiče fortice...ljudi su trebali ostati dosljedni i ostaviti stari natpis ako se već zalažu za onakva rješenja koja je dotični forsirao....meni osobno ne smeta niti jedan naziv (ne interesira me šta će tko napisati na kamenu dok je u granicama normale) tako da nema potrebe za bilo kakvim brisanjem
što se tiče križa..znam da smeta drugoj strani i da su trebali biti malčice obazriviji jer je ipak ovo multikonfesionalna sredina, ali eto...tako je kako je
torcida

#554 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

plain vanilla wrote:
kako rekoh, mislim da je tog bilmeza županijski sud oslobodio optužnice koja je išla u tom kontextu.. :-)
formalno jeste...o bilo čemu drugom ti je moj komentar itekako poznat
nosara

#555 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by nosara »

torcida wrote:
star(i)mo wrote:
Imas li 'kakav bolji primjer "s one strane Neretve" ili cemo ostati na tvome da je nazivanje ulica hrvatskim (ne bosansko hrvatskim!) politicarima i "minaret trafika" (oprosti ali ja ne znam ni kako izgledaju) ista stvar? :-D Nego reci ti meni jos, sta cemo s onim krizem na Humu? Hocemo li mi u zamjenu skinuti ono "BiH, volimo te" s Fortice? :wink:
Ih, kako bi se ti i ja oko naziva ulica brzo dogovorili...ali bih ja ipak ostao kod arapskih brojeva ako ti nemas nista protiv. Ovi rimski mi ne idu bas nesto... :D
ma mai koliko hoćeš primjera, od djelovanja općine sjever i otimačine zemlje prijeratnim vlasnicima što u gradu što van grada tako do malo drugačijeg vida uzurpiranja kojeg ne bih stavljao na papir...
ali kako god da okreneš, paralela sa leganim način izbora naziva ulica (bez onih bolesnih, naravno) nije primjerena ni u kojem pogledu...mislim, može se meni/tebi nešto sviđati ili ne sviđati ali isto nije protivno zakonu pa prema tome..ne vrijedi ni čačkati po nekakvim motivima ako su u granicama dozvoljenog ;)

što se tiče fortice...ljudi su trebali ostati dosljedni i ostaviti stari natpis ako se već zalažu za onakva rješenja koja je dotični forsirao....meni osobno ne smeta niti jedan naziv (ne interesira me šta će tko napisati na kamenu dok je u granicama normale) tako da nema potrebe za bilo kakvim brisanjem
što se tiče križa..znam da smeta drugoj strani i da su trebali biti malčice obazriviji jer je ipak ovo multikonfesionalna sredina, ali eto...tako je kako je
Poj'o vuk adezeovca... :D
plain vanilla

#556 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

torcida wrote:
plain vanilla wrote:
kako rekoh, mislim da je tog bilmeza županijski sud oslobodio optužnice koja je išla u tom kontextu.. :-)
formalno jeste...o bilo čemu drugom ti je moj komentar itekako poznat
necemo se igrati dvostrukih mjerila
svaka osoba je nevina dok se ne dokaže suprotno..pa prema tome..nećemo ništa prejudicirati već ćemo pustiti da sud kaže svoje
je li samo Covic nevin dok se ne dokaze suprotno ili to vrijedi i za ostala nelegitimna bica? :D
torcida

#557 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

plain vanilla wrote:
necemo se igrati dvostrukih mjerila
u čemu su dvostruka mjerila?
rekoh da je lik formalnopravno nevin i tu nema diskusije...što se tiče mog stava prema dotičnoj amebi..sve je jasno kao dan,ne mogu ga vidjeti ni na mapi iz 101 razloga.

je li samo Covic nevin dok se ne dokaze suprotno ili to vrijedi i za ostala nelegitimna bica? :D
da, i čović je nevin dok mu se ne dokaže krivnja kao i svi ostali obični smrtnici..ne vidim u čemu si vidjela dvosmislenu izjavu? ;)
torcida

#558 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

nosara wrote:
Poj'o vuk adezeovca... :D
ma kad zagusti...mlatnut' će on prvog koji mu naleti :D
krtalica

#559 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by krtalica »

Hrvati u BiH imaju jednake sanse da dobiju treci entitet kao i Bosnjaci u Sandzaku. Po meni nema nikakvih sansi za "ostvaranje Herceg Bosne". Ne samo zbog toga sto su se Hrvati prepolovili (ima ih oko 450.000 sve skupa u BiH), nego i zbog toga sto je njihova struktura naseljenja unutar BiH nezahvalna.

Recimo nemaju neke urbane krajeve koje mogu zadrzati Hrvate. Nema nikakav fakultetski centar, ekonomski centar, infrastrukturni centar, vojni centar ili bilo sta sto bi moglo konkurirati sa "Zagrebom" ili Splitom itd. A rezultat toga je da se Hrvati sele iz BiH, nazalost.

A pored toga se tek 150.000 Hrvata nalazi u "Herceg Bosni". Ostatak su Bosnjaci-katolici (Tuzla) ili Bosanci -katolici (Sarajevo ) ili Bosanci i Hercegovci- Hrvati (Posavina) ili zive u RS-u ili u manjim gradovima poput Gradaca, Maglaja, Zepca, Srednjoj Bosni... duboko unutar Bosnjacke teritorije gdje Bosnjaci cine 50% ili vise stanovnistva.

Perspektivni Hrvati koji nesto zavrse od skole; oni idu vecinom u Zagreb. Tko ce zivijeti u nekim Grudama ili Sirokom Brijegu, Kresevu, Livnu ili Glamocu?

Dan danas je apsolutno nebitno koliko jedan narod "drzi teritorija". Jedino sto je bitno je ko drzi politicke, vojne, ekonomske i fakultetske centre.

Fakultetski centar

U BiH ima u stvari samo jedan fakultetski centar koji moze po mnogim fakultetima konkurirati sa zapadom. Recimo na ekonomskom fakultetu u Sarajevu studenti dobiju, nakon diplomiranja, jednu Slovenacku i BiH diplomu. I sa tom diplomom imaju znaci priznatu diplomu unutar EU-a i pola profesora na tom fakultetu su Slovenci.

Onda elektrotehnicki fakultet, medicina, gradjevina, stomatologija... su u Sarajevu tradicionalno priznati. Itd. A zavrsiti fax u Banja Luci, Travniku, Mostaru ili Bihacu... to mozemo o rep okaciti jer ntko to ne priznaje na svijetu. Ali Zagreb ili Beograd to je nesto drugo!

Vojni centri

U BiH se nalazi nekoliko vojni centara. Ako je rijec o kopnenom naoruzanju onda je to Tuzla, Sarajevo i Zenica. Tu se sve skupa nalazi oko 70-80% svog teskog narouzanja OSBIH. Ako je rijec o avijaciji, Prot-zracnoj odbrani, helikopterima itd. onda je Banja Luka jedini vojni centar u BiH. Hrvatske zupanije nemaju nista osim pjesadijskih pukova.

Ekonosmki centri

Ekonmski centru su takodjer Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banja Luka i Mostar. 3,5 od ovih 5 ekonosmkih centara drze Bosnjaci i Bosanci.
joke88

#560 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by joke88 »

http://--- no links ---/vijesti/novac/letv ... 34731.html

ja mislim da je ovo zajednicko i nama hrvatima i bosancima!! neznam jel nas tolko rat usporio ili nam je gospodarski napredak los zbog nasih korumpiranih politicara??? zalosnooo
plain vanilla

#561 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

A pored toga se tek 150.000 Hrvata nalazi u "Herceg Bosni". Ostatak su Bosnjaci-katolici (Tuzla) ili Bosanci -katolici (Sarajevo ) ili Bosanci i Hercegovci- Hrvati (Posavina) ili zive u RS-u ili u manjim gradovima poput Gradaca, Maglaja, Zepca, Srednjoj Bosni... duboko unutar Bosnjacke teritorije gdje Bosnjaci cine 50% ili vise stanovnistva.
Hrvati zive i u Sarajevu i u Tuzli i Posavini...cuj u Tuzli Bosnjaci katolici :-)
krtalica

#562 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by krtalica »

@Plain Vanilla,

U Tuzli se katolici vecinom izjasnjavaju kao Bosanci a neki i kao Bosnjaci. Nije se dzaba prva Bosnjacka crkva osnovala u Tuzli. Vidi ko je osnovao ovu Crkvu: katolici Tuzle. I vidi kako su svjesni svoje historije.

http://www.crkvabosanska.org/
plain vanilla

#563 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

krtalica wrote:@Plain Vanilla,

U Tuzli se katolici vecinom izjasnjavaju kao Bosanci a neki i kao Bosnjaci. Nije se dzaba prva Bosnjacka crkva osnovala u Tuzli. Vidi ko je osnovao ovu Crkvu: katolici Tuzle. I vidi kako su svjesni svoje historije.

ma de ti nama malo pricaj o tome
ja ne znam nijednog katolika u TZ koji se izjasnjava kao Bosnjak
i samo dzabe ovim trollas temu i usmjeravas je pogresno
krtalica

#564 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by krtalica »

plain vanilla wrote:

A zasto ti toliko vizis po ovom forumu? Zar nebi bilo bolje za tebe da se malo odmoris od foruma? Sto je preivse je previse. I odkada se to zene zanimaju toliko za politiku. I kakve su to zene koje se toliko znamijau za politiku? :-)
Last edited by krtalica on 04/07/2011 15:04, edited 1 time in total.
krtalica

#565 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by krtalica »

prolaz456 wrote:Živjelo nekada davno u Tuzli 20 000 Hrvata. I oni se 1991. odreda izjasniše kao Hrvati. Nakon 45 godina "mraka i socijalizma" ipak rekoše da su Hrvati.
I onda danas, 20 godina nakon toga odjednom postadoše Bošnjaci katolici, naravno na forumu za potrebe mazanja očiju i kreiranje mitova mladih bošnjačkih nacionalista.

Ako se neki tako i izjasni to je više pokazatelj asimilacijskog pritiska i podsmjeha koji ljudi doživljavaju od "multietničkih i građanskih" liberala kad za sebe kažu da su Hrvati.

:-)
Ali kako su se nazivali katolici do 1850. godine? Kako su se nazivali od 1180- 1463?

Mozesli mi obasniti zasto su se Fra Antun Knezevic, Fra Ivan Jukic i mnogi drugi franjevci toliko suprostavljali u listu "bosanski prijatelj" protiv Hrvatizacije Bosnjaka katolika?

Fra Antun Knezevic 1871.:
"Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."

Objasni mi ovo? Koji to narodi i koje drzave nam "po Hrvatise Bosnjake katolike?" Koji su to narodi poceli sa ideologijom da su "Bosnjaci izmisljeni" te da su katolici ustvari Hrvati a Bosna do Vrbasa Srbija a od Vrbasa Hrvatska.

Ovo sto smo vidijeli u proslom ratu to je samo posljedica "odnarodjenja" katolika od Bosnjastva. To i jeste susstina problema u BiH. A sve ostalo je samo posljedica toga. Kako jedan katolik moze doci do toga da uzme oruzzije i da puca na zastavu ljiljana? To znaci da mu je mozak ispran jer su ga ubijedili da je Hrvat a da je, kao to je Fra Antun Knezevic rekao:

"Bosnjastvo izmisljeno od nekih zaneshenjakah"

:thumbup:
plain vanilla

#566 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

krtalica wrote:
plain vanilla wrote:

A zasto ti toliko vizis po ovom forumu? Zar nebi bilo bolje za tebe da se malo odmoris od foruma? Sto je preivse je previse. I odkada se to zene zanimaju toliko za politiku. I kakve su to zene koje se toliko znamijau za politiku? :-)
sto? treba li nam ukinuti i pravo glasa? :oops:
krtalica

#567 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by krtalica »

prolaz456 wrote:

trebao bi ti netko objasniti da projiciranje današnjeg nacionalnog izjašnjavanja u srednji vijek "lišo" priča

Boli me za srednji vijek. U srednjem vijeku se katolici nazivaju Bosnjanima. Ja sam te pitao kako su se nazivali 1850. a neki do 1918.?

Zasto se nisu sjetili sve do 1850. da su Hrvati? A tek kada je Hrvatska pocela da im ispira mozak tada postadose Hrvati. Kako to? I naravno da se katolici Tuzle vecinom izjasnjavaju kao Bosanci, Bosanci i Hercegovci. Pa eno vidi govor Ilije gdje on govori da je "Bosanac". Prva katolicka Bosnjacka crkva je osnovana u Tuzli a ne u Zenici. I sam Stijepan Siber je porijeklom iz Gradaca.

Vidi sta je Fra Ivan Frano Jukic napisao u listu "Bosanski prijatelj" nakon pocetka procesa Hrvatizacije:

1848.:
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
plain vanilla

#568 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by plain vanilla »

Hrvati se danas nazivaju Hrvatima i tvoje je da to postujes..a pdf istorija/povijest je na drugom mjestu
opet ti govorim da dzabe trollas temu
hercegovac_pravi

#569 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by hercegovac_pravi »

torcida wrote:
hercegovac_pravi wrote: Na koju tačku konkretno? Onu prije propalog pokušaja državnog udara ili na onu poslije?

između ostalog na berijeve reforme od kojih je sve počelo,,oktroirane promjene ustava (prelazak sa 1/2 na 1/3..valjda znaš o čemu je riječ),uvođenje fiksnih kvota, eliminiranje instituta vni, potom i prelazak javnih poduzeća sa županijskog levela na federalni i da ne idem dalje...
Zar misliš da možeš pokušati rušenje države a da za to neće biti nikakvih konsekvenci?
rušenje države u kojem kontextu?
lupate po terminima ko maxim po diviziji... :-)
rušenje države jeste bilo kakav pokušaj da se eliminiraju međunarodnopriznate granice bih, mijenjanje unutarnjeg ustroja to nije bez obzira kako to interpretirali i šta dugoročno predviđali ;-)
naravno, nitko nije rekao da ovdašnja strana nije imala gafova...ali mojne mi čapri kako su glavni i odgovorni krivci isključivo na jednoj strani i da druga ne bi ni mrava zgazila..i sve što je radila da je radila isključivo u interesu boljitka ove države
Dalje, Ustav se nije zaobilazio u posljednjih nekoliko mjeseci. Ako ti misliš da jeste onda se lijepo obrati "vrhovnom tumaču Daytonskog mirovnog sporazuma" i razriješi svoje dileme. Do tada mlatiš praznu slamu i prosipaš šuplju demagogiju koju više ne puše ni djeca od "dvjegodine" .
za početak...sip/cik koji je instaliran od strane mz je dao svoje mišljenje koje je trebao pobiti ili potvrditi sud bih...zašto se nije ispoštovala zakonska procedura?
nadalje, i pticama na grani je jasno da vlast nije uspostavljena na legalan način...i bez obzira što je mz vršila pritisak na sudsku instancu ( obilazila iste ko muha oko g baš u vrijeme kad su trebali odlučiti o bevandinom i krištinom podnesku)..mislim da se trebalo ići do kraja pa šta god bilo...tu je hdz napravio grešku i odlučio se za pogrešnu varijantu,, ali kako rekoh, to ne mijenja stanje stvari..za mene su trojanci-trojanci i riješena stvar
Da krenem redom jer nisam imao vremena tipkati odgovore na ove nebuloze...

1)
između ostalog na berijeve reforme od kojih je sve počelo,,oktroirane promjene ustava (prelazak sa 1/2 na 1/3..valjda znaš o čemu je riječ),uvođenje fiksnih kvota, eliminiranje instituta vni, potom i prelazak javnih poduzeća sa županijskog levela na federalni i da ne idem dalje...
Bas bogati? Pa necemo se toga igrati i bjezati od hronologije dogadjaja. Zbog cega su te promjene Ustava nametnute? Jel se to neko probudio jedno jutro pa mu onako bilo dosadno pa veli...a sto da ne mjenjamo Ustav danas? Hajmo mjenjati Ustav ..onako fino zvuci... :D
Dakle, kako je i zbog cega je doslko do ovih Ustavnih promjena?
2)
rušenje države u kojem kontextu?
lupate po terminima ko maxim po diviziji... :-)
rušenje države jeste bilo kakav pokušaj da se eliminiraju međunarodnopriznate granice bih, mijenjanje unutarnjeg ustroja to nije bez obzira kako to interpretirali i šta dugoročno predviđali ;-)
naravno, nitko nije rekao da ovdašnja strana nije imala gafova...ali mojne mi čapri kako su glavni i odgovorni krivci isključivo na jednoj strani i da druga ne bi ni mrava zgazila..i sve što je radila da je radila isključivo u interesu boljitka ove države
Nasilna promjena Ustavnog uredjenja neke (bilo koje drzave a u ovome slucaju BiH) nije nista drugo vec drzavni udar.. A da ne pominjemo rusenje mirovnog sporazuma sto predstavlja direktnu uvertiru u novi rat. Dakle, ako iko ovdje lupa termine onda si to ti.
Kao sto rekoh u recenici iznad, nasilno mjenjanje ustavnog uredjenja JESTE drzavni udar. I to je upravo ono sto je HDZ pokusao uraditi.
3)
za početak...sip/cik koji je instaliran od strane mz je dao svoje mišljenje koje je trebao pobiti ili potvrditi sud bih...zašto se nije ispoštovala zakonska procedura?
nadalje, i pticama na grani je jasno da vlast nije uspostavljena na legalan način...i bez obzira što je mz vršila pritisak na sudsku instancu ( obilazila iste ko muha oko g baš u vrijeme kad su trebali odlučiti o bevandinom i krištinom podnesku)..mislim da se trebalo ići do kraja pa šta god bilo...tu je hdz napravio grešku i odlučio se za pogrešnu varijantu,, ali kako rekoh, to ne mijenja stanje stvari..za mene su trojanci-trojanci i riješena stvar
Prvo ne znam. Pitaj HDZ :mrgreen: Kao drugo, OHR je VRHOVNI tumac Daytonskog mirovnog sporazuma i samim tim Ustava BiH. Narvno, da se legalne isnstitucije drzave BiH MORAJU postovati a njihovo ocitavanje postovati. Posto se Sud BiH nije imao o cemu ocitati zbog povlacenja HDZ-a, onda takav akt predstavlja validaciju misljenja OHR-a.
Svima je jasno da je vlast formirana u apsolutnim zakonskim okvirima. Ako ti mislis da nije postoje legalne institucije drzave kao i vrhovni tumac Daytona, pa im se zali. Ali ta zalba nikako da stigne. Sto li bas? :dance:
Cuj MZ vrsila pritisak??? To ti sada spada u sferu nagadjanja i nista drugo.

HDZ nije pogrijesio jer je u ptianju bila obicna politicka igra. Ocitavanjem Suda BiH o ovome zahtjevu, izbio bi se posljednji HDZ-ov argument koji jos uvjek prosipa neukom puku a to je onaj o "legitimitetu"....to je jedini razlog zasto je HDZ povukao ovaj zahtjev i nastavio tupiti o glupostima i legitimitetu..

Da zakljucim, procedura je ispostovana u potpunosti (ako izuzmemo obstrukcije pri izbotu kantonalnih delegata koje su vrsene od strane HDZ-a) a formirana vlast posjeduje puni legalitet (na legitimitet se ne zwlim osvrcati jer je to glupa floskula koja nema zakonsko uporiste).
A o kojim trojancima govoris, ja nemam pojma pa ti ne mogu odgovoriti.
torcida

#570 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by torcida »

hercegovac_pravi wrote: Da krenem redom jer nisam imao vremena tipkati odgovore na ove nebuloze...
:D
Bas bogati? Pa necemo se toga igrati i bjezati od hronologije dogadjaja. Zbog cega su te promjene Ustava nametnute? Jel se to neko probudio jedno jutro pa mu onako bilo dosadno pa veli...a sto da ne mjenjamo Ustav danas? Hajmo mjenjati Ustav ..onako fino zvuci... :D
imam nakav osjećaj daš me prosvjetliti...baš...radi čega je došlo do tih reformi puna 2-3 mjeseca prije izbora ....? :)
Nasilna promjena Ustavnog uredjenja neke (bilo koje drzave a u ovome slucaju BiH) nije nista drugo vec drzavni udar.. A da ne pominjemo rusenje mirovnog sporazuma sto predstavlja direktnu uvertiru u novi rat. Dakle, ako iko ovdje lupa termine onda si to ti.
hvala na primjedbi ali ni blizu drugar
onda kako ćemo kvalificirati direktne atake na rs i da ista promijeni svoj status iključivo po inzistiranju federacije?
da li je ovakav opus direktan atak na mirovni sporazum ili ćemo mjeriti aršine na malo drugačiji način?
Kao sto rekoh u recenici iznad, nasilno mjenjanje ustavnog uredjenja JESTE drzavni udar. I to je upravo ono sto je HDZ pokusao uraditi.
dakle...ja ne vidjeh da sam se referirao na uspostavu-restauraciju hb, niti sma istu blagoslovio ni na koji način..čemu onda ovaj diskurs ako smijem primjetiti? :)
Prvo ne znam. Pitaj HDZ :mrgreen: Kao drugo, OHR je VRHOVNI tumac Daytonskog mirovnog sporazuma i samim tim Ustava BiH. Narvno, da se legalne isnstitucije drzave BiH MORAJU postovati a njihovo ocitavanje postovati. Posto se Sud BiH nije imao o cemu ocitati zbog povlacenja HDZ-a, onda takav akt predstavlja validaciju misljenja OHR-a.
druže moj ercegovački...klasičan autogol!
povlačenje podneska se dogodilo u vezi sa ustavnim sudom fbih.....inzko je suspendirao odluku sip/cik-a na koju se trebao očitovati sud bih kao viša instanca! :-)

što se tiče ohr kao vrh.tumača...čisto da napomenem kako je madridska i bonnska konferencija praktički suspendirala sve anekse d.sporazuma koji građanima ove države jamče ljudska, građanska i politička prava...a i proširivanjem ovlasti vp stvorena je situacija da taj bajni tumač daytona može grubo kršiti ljudska prava i da za to nikome ne mora polagati račune..tako da me to superiorno ''tumačenje'' baš i ne tangira previše ako smijem biti iskren...nismo afričko pleme kojem treba tutor i koji se ne zna izboriti s aobičnom računskom operacijom.. :-)
Svima je jasno da je vlast formirana u apsolutnim zakonskim okvirima. Ako ti mislis da nije postoje legalne institucije drzave kao i vrhovni tumac Daytona, pa im se zali. Ali ta zalba nikako da stigne. Sto li bas? :dance:
to nije moja konstatacija...mogao si na x portala (objektivnih i naravno ne objektivnih) pročitati kako su se stranci usprolijetali u datom periodu oko ustavnog suda...a nešto se ne sjećam da su bili tako česti gosti svo ovo vrijeme njihovog mandatiranja (čitaj šepurenja) ...naravno, ne moramo se složiti u interpretaciji događanja ali ja sam mišljenja da im onakvo manevriranje u kritičnom periodu baš i nije bilo slučajno..

HDZ nije pogrijesio jer je u ptianju bila obicna politicka igra. Ocitavanjem Suda BiH o ovome zahtjevu, izbio bi se posljednji HDZ-ov argument koji jos uvjek prosipa neukom puku a to je onaj o "legitimitetu"....to je jedini razlog zasto je HDZ povukao ovaj zahtjev i nastavio tupiti o glupostima i legitimitetu..
ustavni sud šahu...riječ je bila o ustavnom sudu federacije, ne sudu bih kojeg je inzko vješto izbacio iz ove postizborne križaljke! :roll:

Da zakljucim, procedura je ispostovana u potpunosti (ako izuzmemo obstrukcije pri izbotu kantonalnih delegata koje su vrsene od strane HDZ-a) a formirana vlast posjeduje puni legalitet (na legitimitet se ne zwlim osvrcati jer je to glupa floskula koja nema zakonsko uporiste).
nećemo se složiti...zakonska procedra nije ispoštovana, abdićka je pomrsila račune i kako 100x rekoh, poanta je bila u minimalno 6 glasova koje zvanično nisu imali..jer da jesu..svim kritičarima neovisno od partijske iskaznice bi začepili usta za vijeke vjekova
ma nešto palamudim o ajanoviću i njegovoj grupaciji, ništa vrijedno spomena :razz: :thumbup: :bih:
hercegovac_pravi

#571 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by hercegovac_pravi »

torcida wrote:
hercegovac_pravi wrote: Da krenem redom jer nisam imao vremena tipkati odgovore na ove nebuloze...
imam nakav osjećaj daš me prosvjetliti...baš...radi čega je došlo do tih reformi puna 2-3 mjeseca prije izbora ....? :)
onda kako ćemo kvalificirati direktne atake na rs i da ista promijeni svoj status iključivo po inzistiranju federacije?
da li je ovakav opus direktan atak na mirovni sporazum ili ćemo mjeriti aršine na malo drugačiji način?
dakle...ja ne vidjeh da sam se referirao na uspostavu-restauraciju hb, niti sma istu blagoslovio ni na koji način..čemu onda ovaj diskurs ako smijem primjetiti? :)
povlačenje podneska se dogodilo u vezi sa ustavnim sudom fbih.....inzko je suspendirao odluku sip/cik-a na koju se trebao očitovati sud bih kao viša instanca! :-)

što se tiče ohr kao vrh.tumača...čisto da napomenem kako je madridska i bonnska konferencija praktički suspendirala sve anekse d.sporazuma koji građanima ove države jamče ljudska, građanska i politička prava...a i proširivanjem ovlasti vp stvorena je situacija da taj bajni tumač daytona može grubo kršiti ljudska prava i da za to nikome ne mora polagati račune..tako da me to superiorno ''tumačenje'' baš i ne tangira previše ako smijem biti iskren...nismo afričko pleme kojem treba tutor i koji se ne zna izboriti s aobičnom računskom operacijom.. :-)
to nije moja konstatacija...mogao si na x portala (objektivnih i naravno ne objektivnih) pročitati kako su se stranci usprolijetali u datom periodu oko ustavnog suda...a nešto se ne sjećam da su bili tako česti gosti svo ovo vrijeme njihovog mandatiranja (čitaj šepurenja) ...naravno, ne moramo se složiti u interpretaciji događanja ali ja sam mišljenja da im onakvo manevriranje u kritičnom periodu baš i nije bilo slučajno..

ustavni sud šahu...riječ je bila o ustavnom sudu federacije, ne sudu bih kojeg je inzko vješto izbacio iz ove postizborne križaljke! :roll:

nećemo se složiti...zakonska procedra nije ispoštovana, abdićka je pomrsila račune i kako 100x rekoh, poanta je bila u minimalno 6 glasova koje zvanično nisu imali..jer da jesu..svim kritičarima neovisno od partijske iskaznice bi začepili usta za vijeke vjekova
ma nešto palamudim o ajanoviću i njegovoj grupaciji, ništa vrijedno spomena :razz: :thumbup: :bih:
Osjecaj te vara :D ....a ako vec ne znas zbog cega je doslo do tih reformi, zasto se onda upustas u dijalog o necemu sto ne poznajes i jos to prizivas kao argument u konverzaciji? :-) ....Te reforme i kompletan niz dogadjaja koji je vodio tim reformama je izvanredno dokumentovan. Potrudi se pronadji..pa se vrati da popricamo..
Nema na cemu ali "ni blizu" cega...sta? jel ti stvarno tvrdis da je "drzavni udar" izvodljiv jedino ako se mijenjaju vanjske granice drzave ili dolazi do disolucije drzave? :-) Nadam se da se zajebavas a ovakve mentalne vratolomije pises u nedostatku argumenata.
Koje direktne atake na pc? Deder mi navedi jedan primjer gdje je neko iz federacije jednostrano preuzeo npr. granicnu policiju (kao sto je to uradio HDZ), deder mi navedi jedan primjer gdje je formirana vojna komponenta pod direktnom komandom stranackog vrha bilo koje stranke iz federacije sa ciljem nasilnog rusenja genocidne tvorevine...itd...itd...(nadam se da ne trebam nabrajati dalje)...e vidis sve je to uradio HDZ i to bas 2000-te.
PA sta je onda zahtjev za ekskluzivnim etnickim prostorom Hrvata u BiH ako nije uspostava propale tvorevine tzv. "hzhb"? Cemu pakovanje termina kada i ja i ti znamo o cemu se radi? Federalizacija po etnickom principima u BiH je suluda ideja koja nema sanse da se ostvari mirnim putem. Shvatite to jedanput i onda ce vam mnoge stvari biti jasnije.
Aaaaa covjece sto se ti "upucavas" terminima...kakav auto gol? Ime Suda uopste nije poenta razgovora jer svi znaju o kome se sudu radi.....Zovi ga kako god hoces. Poenta je sljedeca. Odluke CIK-a su suspendovane odlukom OHR-a kao vrhovnog tumaca Daytonskog mirovnog sporazuma (Ustava BiH). Suspendovao ih je Visoki Predstavnik te institucije koja JESTE VRHOVNI TUMAC Daytona.
Sljedom dogadjaja, HDZ je povukao svoj zhatjev za validacijom OHR-ovog poteza. Samim tim cinom povlacenja HDZ-a, OHR-ov potez je validiran kao apsolutno legalan jer se niko na njega nije zalio. Sta tu nije jasno ?
Pa ako ti se OHR ne svidja onda se obrati svojim politickim vodjama i objasni im da je potrebno da stvore politicke uslove koji ce voditi gasenju OHR-a. Pusti mi floskule o "odlasku OHR-a" dok u isto vrijeme oni koji najglasnije pricaju o odlasku OHR-a stvaraju vjestacke probleme a sve u cilju zadrzavanja tog istog OHR-a u BiH. Jedini koji istinski prizeljkuju odlazak OHR-a su Bosnjaci i niko drugi. Ali to je vec druga tema koja je vec obradjena na forumu pa da ne duljimo..
A madridska i bonska konferencija....super, cim te zakljucke provedemo u politickom sistemu genocidne tvorevine bit ce nam zadovoljstvo iste implementirati u federaciji...eto to je sto ja mogu uraditi povodom istih.
Dalje, ko je "prosirio ovlasti OHR-a i visokog predstavnika"? Molim konkretno ime institucije ili grupacije ljudi koja se bavila ovom problematikom...(meni se cini da ti malo generaliziras) Dakle?
A plemena nismo, tu se slazem. Mada pojedini kantoni i dijelovi BiH ispoljavaju upravo takve plemenske karakteristike..
A ako te misljenje OHR-a ne "tangira", zasto onda pominjes akcije te politicke institucije? Izgleda da te tangira ali eto...ti bolje znas..
I znaci rad "stranaca" sa Sudom ti interpretiras kao vrsenje pritiska na zvanicne institucije? :?
A manevrisanje je itekako bilo potrebno. Jer da nije bilo upravo tog manevrisanja ti bi sada pricao o nestanku kantona a ne o neulasku HDZ-a u vladu federacije.
Ama covjece nebitno je ime Suda. Bitne su nadleznosti tog Suda...
Ama nije tacno. Vec obradjena tematika. Ustav u ruke i rijesi nedoumice.
Opet ne kontam ciji je Ajanovic trojanac? Ali kao sto ti rece, nebitan je u svemu ovome...nista vrijedno spomena
Komrad

#572 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Komrad »

torcida wrote:

Gdje pise da su morali imati 6 glasova.. koji clan ustava i poslovnika doma naroda to govori?
BHCluster

#573 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by BHCluster »

A sta bi sa izborom gradonacelnika mostara kada je HDZ odbio da ispostuje dogovor, toliko o rotaciji... Da su se tu pokazali voljni da tako nesto urade sigurno bi bilo drugacije ali sta ces...
heckler

#574 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by heckler »

Jel se ovo ercegcetnici jos nisu umorili od iste price :shock: :lol:

torcida lave jel se vidimo 15og pred OHRom i Americkom ambasadom. Jel ono svakog 15og od sljedeceg petka ili ce biti 2 puta mjesecno termin za fuka? :lol:

Evo 10 juli, 4 mjeseca i 10 dana od isteka roka upotrebe BiH po Troimenom. Sta bi hebem mu misa?

Jel ono i draguljce rece da ce do ljeta biti treci i stolni? Sta ono jos rece? Da ce dati ostavku ako ADZ ne dobije 130 000 glasova? Kristava dobi 109000. 109 000 < 130 000 = ostavka? Sta bi? Jel to opet neka domoljubna matematika ko ona sto gleda trecinu od nepostojeceg potpuno popunjenog kluba u domu naroda a ne od 6 izabranih :lol: Valjda ce postati istina ako se nastavi ponavljati jos 10ak godina.
Image
kiky

#575 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by kiky »

a još je aktuelno 'rvatanje ...
priča se da se dijele neki certifikati o orginalnosti ...
Locked