Hajd kad se vec prica o taktici da i ja koju kazem...
Prvo da pitam Quasara, koju taktiku danas igra skoro 80% ekipa?! Ja koliko pratim fudbal, a Bogami ga pratim aktivno, tih 80% ekipa igra upravo tu 4-2-3-1 formaciju, sa krilnim napadacima, evo ja cu ti nabrojat neke, Barcelona sa Pedrom, Villom Xavijem i Messijem, Bayern sa Mullerom, Robbenom, Riberyem i Gomezom, Real sa Ozilom, Ronaldom, Di MAriom i Benzemom, Dortmund sa Goetzeom, Grosskreutzom, Kagawom i Barriosom itd itd itd...Sve te evropske ekipe koje gaje uz to napadacki fudbal igraju sa jednim klasicnim spicem, Bayern nam je recimo najblizi formacijski jer imaju jednog gorostasa u napadau kao i mi, Gomez-Dzeko, iako je Dzeko tehnicki i kvalitetom miljama ispred, no slican tip napadaca, pa opet nijedna od tih ekipa ne pomisli "jebo ovu taktiku sa jednim napadacem necu se nadavat golova", pa onda isprate HSV sa pet komada, Almeriu sa 8, itd...
A evo kad realno pogledam i da su nam svjezi i spremni i ostali napadaci, ja ne vidim nijednog koji bi trebao dobiti prednost u tandemu sa Dzekom jer nisu TA PREVAGA koja nama treba, zasto bi jedan Muslimovic bio korisniji u napadu nego Medunjanin ili cak i Zahirovic u vezi?! Da se ne lazemo, Muslimovic jeste srcan igrac, voli ovu zemlju i uvijek maksimum daje, no da je sad extra klasa koja ce nam donijeti preokret na utakmici, nije! Siguran sam da nam je jaca i pokretljivija veza bitnija i preporucljivija nego li jos jedan napadac u igri, vise ce sansi stvorit jaci vezni red Dzeki nego li da gubimo to jedno mjesto u veznom redu na napadaca koji jal hoce jal nece dati gol!
Sto Semir kaze, nemamo mi taj kalibar zadnjeg veznog ala Cambiaso, Essien, Schweinsteiger da sami iznesu teret protivnickih napada i da odigraju na visokom nivou, pa zamislite hudog Rahimica kako se borinja sam pozadi sa Bjelorusima?!

Miske, taj ne moze potrcat i kad treba, znaci zaboravite na to da bi on pozadio bio od koristi, Lulic i Salihovic, svaka im cast, trkaci jesu ali koliko bi se snalazili u razbijanju protivnickih napadaca i koliko se trosili, jer nezaboravimo da je pozicija zadnjeg veznog jedna od najzahtjevnijih na terenu, gdje se skoro pa najvise pretrci i trosi igrac, onda bi svi znali drvlje i kamenje na Seju i Lulica sto su nekoristi prema naprijed a ljudi se vec do poluvremena istrosili trceci gore dole, sto uostalom mozemo vidjeti kad Sejo ili Lulic na beku igraju, gdje su 30% slabiji nego da igraju ofanzivnije jer se bespotrebno trose u defanzivi!
Znaci 4-5-1 ili moderno 4-2-3-1 nije ravno samoubijstvu i ne garantuje da necemo cetra preci, stavise mozda je i korisnija od dvonapadacke taktike!