Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Walther

#551 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

saymynamee wrote:Je li vazi garancija za laptope ako je piratski windows? (kupila sam sa free dos)
OS nema veza sa HW garancijom ali je to prvi izgovor servisera obicno... prije nego sto mi to pogledamo de vi to ocistite ili da vam mi to uradimo za 100 ili koliko vec KM :)

ako je nesto zeza formatiraj hd ili instaliraj nov OS (ako je moguce) i dostavi na servis :mrgreen:
Walther

#552 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

ferratilis wrote:Ja sam prosle godine u imelu kupio Toshiba laptop i zasad sam prezadovoljan, imam jos godinu garancije

e sad, zanima me da li ja moram nositi laptop na coscenje iskljucivo i imelov servis ili mogu i negdje drugdje

btw, u tuzli sam, znam i da neutrino radi ciscenje ali ne znam kome da nosim
i zasto bi cistio godinu dana star laptop? osim ako imas visak novca?
skafiskafsnjak

#553 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

dinooh wrote:HP laptopi se inace zagrijavaju i cuju kada rade. Ako kupis nov, nece se toliko cuti ali vremenom se kupi prasina i cut ce se vise kako zrak puse prema vani. Ja imam HP vec nekih 5 godina i cuje se kada radi ali i zagrijava. A jos mi se ne da nositi u servis da ga ociste (sto me moze kostati laptopa). Ali kupio sam sebi na ebayu cooler koji hladi. Razmisljam jos jedan sebi kupit jer sam ovaj kupio za 5KM pa da jos 1 isti kupim. Jer ovi u imela ne hlade ono podrucje laptopa koje bi trebali tj., ono koje se najvise grije, pa su ovi sa ebaya meni bolji, tipa ovog kojeg ja imam.
http://www.ebay.com/itm/Notebook-Laptop ... 2c675b2551

kako se ovaj kaci ? da li mogu nosati laptop s tim ili moram na cvrstu podlogu ?
dinooh

#554 Re: Kupovina laptopa

Post by dinooh »

skafiskafsnjak wrote:
dinooh wrote:HP laptopi se inace zagrijavaju i cuju kada rade. Ako kupis nov, nece se toliko cuti ali vremenom se kupi prasina i cut ce se vise kako zrak puse prema vani. Ja imam HP vec nekih 5 godina i cuje se kada radi ali i zagrijava. A jos mi se ne da nositi u servis da ga ociste (sto me moze kostati laptopa). Ali kupio sam sebi na ebayu cooler koji hladi. Razmisljam jos jedan sebi kupit jer sam ovaj kupio za 5KM pa da jos 1 isti kupim. Jer ovi u imela ne hlade ono podrucje laptopa koje bi trebali tj., ono koje se najvise grije, pa su ovi sa ebaya meni bolji, tipa ovog kojeg ja imam.
http://www.ebay.com/itm/Notebook-Laptop ... 2c675b2551

kako se ovaj kaci ? da li mogu nosati laptop s tim ili moram na cvrstu podlogu ?
nema kacenja, samo ga stavis ispod laptopa. Ja sam stavio na mjesto gdje se najvise zagrijava laptop. Moj laptop je skoro uvijek na stolu a ispod njega je ovaj cooler. Nekad mi laptop bude i na torbi od laptopa a cooler opet stavim ispod laptopa. Ako mislis cijeli laptop hladiti, ovaj cooler je ipak premal. Ja sam ga kupio najvise zbog toga sto nije velik da ga mogu postaviti na mjesto koje se najvise grije.
Gledao sam i one velike koji ujedno sluze kao i podloga ali cooleri su im najcesce na sredini a to nije opcija za mene.
PS. Narucio sam jos jedan isti sebi.
Mozda bi ovaj bio dobar kao podloga i cooler
http://www.banggood.com/Wholesale-5-Fan ... 47235.html
skafiskafsnjak

#555 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Da li je normalna temperatura procesora 50stepeni dok mi radi chrome 2 taba ?
klixo

#556 Re: Kupovina laptopa

Post by klixo »

Promjeni browser, Chrome abnormalno crpi snagu procesora... ili i nstaliraj Windows 8 i predji na Internet Explorer.Vjeruj mi , sto je nekad Firefox bio to je sad IE. Ne opterecava ni dvocifren postotak procesora i brzi je 3x od Chroma koji usput optereceva 50-60% procesor.
skafiskafsnjak

#557 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

klixo wrote:Promjeni browser, Chrome abnormalno crpi snagu procesora... ili i nstaliraj Windows 8 i predji na Internet Explorer.Vjeruj mi , sto je nekad Firefox bio to je sad IE. Ne opterecava ni dvocifren postotak procesora i brzi je 3x od Chroma koji usput optereceva 50-60% procesor.
50% i5 procesora ?

NE bih rekao :P
klixo

#558 Re: Kupovina laptopa

Post by klixo »

skafiskafsnjak wrote:
klixo wrote:Promjeni browser, Chrome abnormalno crpi snagu procesora... ili i nstaliraj Windows 8 i predji na Internet Explorer.Vjeruj mi , sto je nekad Firefox bio to je sad IE. Ne opterecava ni dvocifren postotak procesora i brzi je 3x od Chroma koji usput optereceva 50-60% procesor.
50% i5 procesora ?

I kod mene je i5 ;) Pogledaj malo CPU usage dok surfas na chromu , meni se u task manageru otvori 10 Chrome taskova od kojih jedan cjepa 190 MB ... Mislim meni nije nikakav problem surfati na Chromu ,ali sto da to radim kad IE obavlja isti posao sa 10x manjim opterecenjem.
Teufik

#559 Re: Kupovina laptopa

Post by Teufik »

skafiskafsnjak wrote:
50% i5 procesora ?

Kod mene je i3 i maximalno zna uzet 25% kod 8-10 otvorenih tabova.
newphoenix

#560 Re: Kupovina laptopa

Post by newphoenix »

skafiskafsnjak wrote:Da li je normalna temperatura procesora 50stepeni dok mi radi chrome 2 taba ?
Da normalna.
scooby-doo

#561 Re: AW: Kupovina laptopa

Post by scooby-doo »

Nisam pratio taj CPU Usage ali covjek golim okom moze vidjeti da je Chrome daleko najbrzi browser za koristenje..
Imam naravno jacu konfiguraciju ali Chrome u klixu se dobije sve :)
Walther

#562 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

skafiskafsnjak wrote:Da li je normalna temperatura procesora 50stepeni dok mi radi chrome 2 taba ?
zavisi od 1000 stvari... kao prvo sta imas u ta dva taba, inace taj procesor ima temp range od cca 40 do 70 stepeni
tako da nije nista neobicno
skafiskafsnjak

#563 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

dinooh wrote:nema kacenja, samo ga stavis ispod laptopa. Ja sam stavio na mjesto gdje se najvise zagrijava laptop. Moj laptop je skoro uvijek na stolu a ispod njega je ovaj cooler. Nekad mi laptop bude i na torbi od laptopa a cooler opet stavim ispod laptopa. Ako mislis cijeli laptop hladiti, ovaj cooler je ipak premal. Ja sam ga kupio najvise zbog toga sto nije velik da ga mogu postaviti na mjesto koje se najvise grije.
Gledao sam i one velike koji ujedno sluze kao i podloga ali cooleri su im najcesce na sredini a to nije opcija za mene.
Da li si narucivao ikada preko ovog banggood ? za koliko dodje otprilike ?
dinooh

#564 Re: Kupovina laptopa

Post by dinooh »

skafiskafsnjak wrote:
dinooh wrote:nema kacenja, samo ga stavis ispod laptopa. Ja sam stavio na mjesto gdje se najvise zagrijava laptop. Moj laptop je skoro uvijek na stolu a ispod njega je ovaj cooler. Nekad mi laptop bude i na torbi od laptopa a cooler opet stavim ispod laptopa. Ako mislis cijeli laptop hladiti, ovaj cooler je ipak premal. Ja sam ga kupio najvise zbog toga sto nije velik da ga mogu postaviti na mjesto koje se najvise grije.
Da li si narucivao ikada preko ovog banggood ? za koliko dodje otprilike ?
nisam, ali znam da ide prvo za svedsku pa iz Svedske za BiH. NIje ispod mjesec dana, kao i obicno kad se salje iz Kine.
barcaaa

#565 Re: Kupovina laptopa

Post by barcaaa »

skafiskafsnjak

#566 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

da li ste kupovali nesto slicno ? ahm da li ima npr. da se moze u struju ukljuciti ? da ne koristi bateriju laptopa?

http://shop.imtec.ba/hladnjaci-za-lapto ... aptop.html#
holowey

#567 Re: Kupovina laptopa

Post by holowey »

skafiskafsnjak wrote:da li ste kupovali nesto slicno ? ahm da li ima npr. da se moze u struju ukljuciti ? da ne koristi bateriju laptopa?

http://shop.imtec.ba/hladnjaci-za-lapto ... aptop.html#
kupis usb hub sa napajanjem i ukljucis hladnjak u taj hub...

ne kontam uopste problem koristenja baterije ako ti je struja na dohvat ruke...
skafiskafsnjak

#568 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Upravu si :)

A eto vise me interesovalo da li je neko kupovao, da li je prakticno ...
Npr moze li se bez ovih "noga" koristiti i tako .
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#569 Re: Kupovina laptopa

Post by Admir_1984 »

nešto pretjerano se ne razumijem u laptope, al jaran ima neki stariji laptop i odjednom poceo slabije raditi i izbacilo nešto kao još 13 dana vijek trajanja hard diska :roll: šta tu raditi, jel fakat to ima svoj rok trajanja ili :?
Broly_the_Legend

#570 Re: Kupovina laptopa

Post by Broly_the_Legend »

Sve ima vijek trajanjapa i hdd. Najbolja opcja bi bila da prebaci sve sto mu je bitno s tog hdda na cdove il nesto drugo. zatim da skien ovaj program i preskenira s njim: http://www.hdtune.com/download.html
ovaj ce mu program preskenirat hdd i provjerit koliko bad sectora ima, a ako je hdd pri kraju vjerovatno ce ih bit.
Na kraju krajeva mislim da se hdd moze zamijenit ako taj crkne.
Walther

#571 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

Admir_1984 wrote:nešto pretjerano se ne razumijem u laptope, al jaran ima neki stariji laptop i odjednom poceo slabije raditi i izbacilo nešto kao još 13 dana vijek trajanja hard diska :roll: šta tu raditi, jel fakat to ima svoj rok trajanja ili :?
svaka mehanicka stvar svoj ima svoj kraj ali u vasem slucaju je u 99% virus... tj je aplikacija koja ti skoci i nudi da spasi pc za XX dolara

a stanje diska mozes provjeriti smartom ili diag. programom (recimo hdtune)
Walther

#572 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

Admir_1984 wrote:nešto pretjerano se ne razumijem u laptope, al jaran ima neki stariji laptop i odjednom poceo slabije raditi i izbacilo nešto kao još 13 dana vijek trajanja hard diska :roll: šta tu raditi, jel fakat to ima svoj rok trajanja ili :?
svaka mehanicka stvar svoj ima svoj kraj ali u vasem slucaju je u 99% virus... tj je aplikacija koja ti skoci i nudi da spasi pc za XX dolara

Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#573 Re: Kupovina laptopa

Post by Admir_1984 »

Walther wrote:

a ako se komplet formatira disk jel se može riješiti problem?
Eniac

#574 Re: Kupovina laptopa

Post by Eniac »

Admir_1984 wrote:
Walther wrote:

Ako je virus a ne stvarni kvar diska, onda moze. Najbolji nacin sa uklanjanje virusa je ponovo particionirati i formatirati disk, isto kao kada se prvi put instalise OS na nov disk. Naravno, treba onda ponovo sve instalisati i vracati podatke, ali ako hoce neko biti siguran da se rijesio virusa, formatiranje je najbolji nacin. Dobro, na drugom mjestu, najbolji je kupovina novog diska :)
Walther

#575 Re: Kupovina laptopa

Post by Walther »

Admir_1984 wrote:
Walther wrote:

da
Post Reply