Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#551 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

pa vala je i lijepa kako ju je Martin opiso... :D teško takvog gurbeta naći... :mrgreen:
elSaik

#552 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Meni je simpatična.
Chmoljo

#553 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

pa da... :mrgreen: još miraz boli glava... pa ko bi je odbio... :mrgreen: al hajd... ipak je to serija :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#554 Re: Game of thrones

Post by Truba »

Image
sitna.buranija

#555 Re: Game of thrones

Post by sitna.buranija »

Hajde knjiski moljci sibajte sa ove teme, imate ASOIAF temu za sebe :x :x :x
lupp

#556 Re: Game of thrones

Post by lupp »

ko je onaj celo kod casterly rocka, nije valjda tywin? ^^
Animal

#557 Re: Game of thrones

Post by Animal »

Chmoljo wrote:pa vala je i lijepa kako ju je Martin opiso... :D teško takvog gurbeta naći... :mrgreen:
Hehe.. Bar joj je Martin "podario" lijepe oči ako ništa :)

Nakon neprospavanog vikenda, sinoć sam konačno završio drugu knjigu pa evo kratak osvrt na istu.. Neću spoilati, ali savjetujem da ne čitaju oni koji nisu pročitali knjigu!

Obzirom da sam prvu knjigu pročitao samo djelimično, a nije mi se dalo dalje jer je manje-više serija sve pokrila, odmah sam krenuo od druge. Prva polovina knjige je hmmm, spora.. Svakako da je lijepo što dobijamo sve detalje i opise koje Martinu ne fale, ali za moj ukus je radnja bila previše usporena i knjiga se mogla skratiti za nekih 100 strana komotno.
Najveca razlika izmedju knjige i serije, po onome sto sam ja primijetio, je osjecaj okrutnog rata i haosa koji se desava, koji je strasno dobro prikazan u knjizi. To je falilo ekranizaciji.. Gledajuci seriju dobija se utisak da se rat svodi samo na velike bitke.
Bitke su dobro opisane, i šteta je što vjerovatno opet neće imati love da iste prikažu i u seriji. Druga knjiga nudi malo vise fantazije, pogotovo kod Daenaris sa onim Neumirucima, ali sve je u granicama normale..

Pocinjem odmah sa trecom pa se nadam koncanom raspletu 8-)

SPOILER >>>> Nije mi bilo jasno zašto je Arya krila od Boltona da je Eddardova kći?? On je sjevernjak, odan kući Stark i kralju sjevera i taj mi je dio ostao nejasan.. Pogotovo što je ubila kasnije onog stražara, a mogla je komotno da se otkrije, dokaže na neki način da je stvarno ona, i ode u Rjekotok koji je plizu Harenhala?!
Hiran

#558 Re: Game of thrones

Post by Hiran »

Hmmm ... evo nakon prve sezone ne mogu da se otmem utisku da je radnja nekako zbrzana .... iako nisam pročitao knjigu mislim da se ova radnja u prvoj sezoni mogla komotno razvući na jedno bar 3 sezone .... Previše je nekih karaktera za koje nije bilo vremena da ih gledalac upozna i na kraju ti nije stalo ni hoće li neko umrijeti ili neće ....

Za sada se čini kao da moraš čitati knjigu uporedo sa gledanjem serije , da bi serija sjela... što se kaže.....
Kada se sjetim Spartacus Blood and Sand, sa fantastično razrađenim višedimenzionalnim karakterima sa jedne strane i drugorazrednim efektima sa druge, Game of Thrones mi izgleda kao sušta suprotnost.
lupp

#559 Re: Game of thrones

Post by lupp »

@animal

SPOILER

to oko arye sam se i ja pitao dok sam citao knjigu. predpostavljam da je naucila biti sumljiva prema svakome koga ne poznaje od prije, a u tom trenutku je bilo sigurnije biti neka nebitna sluga nego sestra kralja sjevera.
Chmoljo

#560 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

brišite to i pišite na temi o knjizi :roll:
pin-up

#561 Re: Game of thrones

Post by pin-up »

elSaik wrote:Pa imaš i sad srbijansko izdanje. Odeš do Lagune u Mercatoru i kupiš si. http://laguna.rs/index.php?m=naslovi&zanr=37

Koji Mercator, na Socijalnom, ili...? :roll:
Truba

#562 Re: Game of thrones

Post by Truba »

da na socijalnom
jastuk1

#563 Re: Game of thrones

Post by jastuk1 »

Gledljivo. Neke dijalog scene su nepotrebno preduge, neke opet prekratke, pa mi je simetrična dinamičnost serije malo off. Definitivno vadi odlična gluma, samo je ponegdje preglumljeno.

Pošto nisam čitao knjigu, nadam se da se priča na samom kraju barem nekako zaokružuje. 5/10, ali samo zbog glume.
TheBlejac

#564 Re: Game of thrones

Post by TheBlejac »

Liam Cunningham u ulozi Davosa viteza od Praziluka :> Mislim da nije los izbor, naravno bilo je i boljih ali, boze moj na kraju krajeva da je sve bilo kako sam ja zamislio sada bih ja rezirao filmove i serije.
Chmoljo

#565 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

TheBlejac wrote:Liam Cunningham u ulozi Davosa viteza od Praziluka :> Mislim da nije los izbor, naravno bilo je i boljih ali, boze moj na kraju krajeva da je sve bilo kako sam ja zamislio sada bih ja rezirao filmove i serije.
znamne... Davos je bradat i čupav... dakle, najistaknutiji dio lica će mu biti oči. a ovaj ima, baš nekako dobroćudne :-D

btw... meni samo jedno neće biti jasno - Sean Bean, koji klinac ga nisu u crno ofarbali? pa svaki opis koji sam našao u knjizi, i svaku ilustraciju koju su radili zaljubljenici serijala, prikazivali su Eddarda Starka crnog ko katran... bogda sijedih. :-) štaviše, i sestra mu je bila crna, i to im je zaštitni znak, kao blondie u Lannistera.

ona boja... :-) isto Romkinja sa auto-pijace... :-) al, hajd... :mrgreen: ionako je Eddardova glava sad nebitna :mrgreen:
TheBlejac

#566 Re: Game of thrones

Post by TheBlejac »

tw... meni samo jedno neće biti jasno - Sean Bean, koji klinac ga nisu u crno ofarbali? pa svaki opis koji sam našao u knjizi, i svaku ilustraciju koju su radili zaljubljenici serijala, prikazivali su Eddarda Starka crnog ko katran... bogda sijedih
Slazem se, to jeste propust. On ga je odlicno odglumeo ali, istina trebalo je da ga ofarbaju. Rob je npr sjajno skinut, Bran isto, dok Rikon bas i nije kakvog sam ga zamisljao. No sta je tu je, ionako je Ned svoje zavrsio :>
pin-up

#567 Re: Game of thrones

Post by pin-up »

Black swan wrote:da na socijalnom
Hvala

Inace, oplakala sam Neda, ali neka, zato sad imam jos veca ocekivanja od nastavka :)
Truba

#568 Re: Game of thrones

Post by Truba »

nemoj se emocionalno vezivati za stvari a pogotovo ne za slova na papiru :D
Animal

#569 Re: Game of thrones

Post by Animal »

Pošto ne zalazim u topic o knjigama (od spojlera bježim kao od puške), evo link sa amazon.com na izuzetno povoljnu cijenu za 4 prve knjige - samo 19$, sa poštarinom je to 27$ što je na kraju nekih 37-38 KM za sve 4 knjige.

Ja sam sebi uzeo iako sam vec procitao trecu knjigu (kindle i pdf knjige zakon :) ), ali lijepo je to imati u kolekciji.. Pored toga, da i autor vidi kakvog hajra od mene..

Uglavnom.. Jedva cekam ekranizaciju druge knjige. Iako mnogi govore kako je bolje citati knjige, ja sam serije dozivio kao odlican dodatak knjigama.. Samo se nadam da ce gledanost druge sezone biti jednako dobra kao i kod prve, iz prostog razloga jer 3. knjiga je VRH pa ne bi volio da HBO stane nakon druge sezone..
DON_eARL

#570 Re: Game of thrones

Post by DON_eARL »

Animal wrote:Pošto ne zalazim u topic o knjigama (od spojlera bježim kao od puške), evo link sa amazon.com na izuzetno povoljnu cijenu za 4 prve knjige - samo 19$, sa poštarinom je to 27$ što je na kraju nekih 37-38 KM za sve 4 knjige.

Ja sam sebi uzeo iako sam vec procitao trecu knjigu (kindle i pdf knjige zakon :) ), ali lijepo je to imati u kolekciji.. Pored toga, da i autor vidi kakvog hajra od mene..

Uglavnom.. Jedva cekam ekranizaciju druge knjige. Iako mnogi govore kako je bolje citati knjige, ja sam serije dozivio kao odlican dodatak knjigama.. Samo se nadam da ce gledanost druge sezone biti jednako dobra kao i kod prve, iz prostog razloga jer 3. knjiga je VRH pa ne bi volio da HBO stane nakon druge sezone..
Jel sigurno toliko izadje sa postarinom? :)
Animal

#571 Re: Game of thrones

Post by Animal »

DON_eARL wrote:
Animal wrote:Pošto ne zalazim u topic o knjigama (od spojlera bježim kao od puške), evo link sa amazon.com na izuzetno povoljnu cijenu za 4 prve knjige - samo 19$, sa poštarinom je to 27$ što je na kraju nekih 37-38 KM za sve 4 knjige.

Jel sigurno toliko izadje sa postarinom? :)
Naravno da je sigurno - ne narucujem prvi put, a uostalom vec su mi skinute pare sa racuna.. Cak je ovo dosta skupa postarina, ali je i razumljivo jer su knjige dosta teske..

Pozz
Truba

#572 Re: Game of thrones

Post by Truba »

ja sam knjige na engleskom čitao 1997.
sada više nemam živaca
Kyuss

#573 Re: Game of thrones

Post by Kyuss »

Nego, ako se obistini ovo da će se dio II sezone snimati u Dubrovniku, mnogi ljubitelji odavde bi mogli zaglaviti kao statisti :D
kokuz_sa

#574 Re: Game of thrones

Post by kokuz_sa »

hajvan76 wrote:Nego, ako se obistini ovo da će se dio II sezone snimati u Dubrovniku, mnogi ljubitelji odavde bi mogli zaglaviti kao statisti :D
trebali su do visokog skoknut na piramide da se tu sta snimi :mrgreen:
Chmoljo

#575 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

kokuz_sa wrote:
hajvan76 wrote:Nego, ako se obistini ovo da će se dio II sezone snimati u Dubrovniku, mnogi ljubitelji odavde bi mogli zaglaviti kao statisti :D
trebali su do visokog skoknut na piramide da se tu sta snimi :mrgreen:
ubilo se za Meireena :lol: Sem bi glumio Daaria Naharisa :lol: :lol: :lol:
Post Reply