LIBIJA

Post Reply
BarbaDue

#551 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

jefferson wrote:
casobuke wrote:
Bosanski_kralj wrote:Sve više počinjem sumnjati u masovnost protugadafijevih snaga. Pa čovjek ih satra, a ne vjerujem da bi to mogao da nema i veliku podršku svog naroda.

Naravno, nisu se ove imperijalističke gnjide uključile da bi spasile jadni libijski narod, nego bit će da pobunjenici očito i nemaju toliku podršku kako su nam mediji pokušali prikazati lažnom pričom o masovnom buntu libijskog naroda :D ? A zbog čega li, nigdje dosad nismo čuli ni procjene koliko ima tih pobunjenika, koji procenat stanovništva ih podržava, a koliko je na Gadafijevoj strani, otkud oružje pobunjenicima, itd...
Danas sam cuo da je jedan klerik u pakistanu optuzio ameriku zbog leda koji je padao!
u frizeraju ces svasta cuti...

ali evo ja ne slusamo price iz frizeraja procitajmo recimo ovo: američki pastor spalio Quran pa nam reci jesi li jos sta cuo?
zonbirile

#552 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

@barba due
pa pastor je očito lud,ali je budala ko tome pridaje važnost.Jarane što se tiče hriščana na Zapadu,možeš svake hefte praviti lomaču od biblija,tebi na dušu.
dr.Gonzo

#553 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Logično da kao renomirani lingvista vlada bolje jezikom od ostalih sagovornika. Samo kažem da bi trebao nekad sagledati stvari i iz drugog ugla
Ja bas mislim da su njegove retoricke sposobnosti vrlo tanke (sam je vise puta rekao da nema zelju da bilo koga ubjedjuje u bilo sta), ali jednostavno ima superiorno poznavanje cinjenica, tako da nema suplje price :)
BarbaDue

#554 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

zonbirile wrote:@barba due
pa pastor je očito lud,ali je budala ko tome pridaje važnost.Jarane što se tiče hriščana na Zapadu,možeš svake hefte praviti lomaču od biblija,tebi na dušu.
da, ali ovaj cin je jasan pokazatelj kakva je svijest amerikanca po pitanju islama, ovaj cin mozes povezati i sa americkom vanjskom politikom vezanom za islam. to se iznova i iznova pokazuje na terenu.
nosara

#555 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

dr.Gonzo wrote:
Logično da kao renomirani lingvista vlada bolje jezikom od ostalih sagovornika. Samo kažem da bi trebao nekad sagledati stvari i iz drugog ugla
Ja bas mislim da su njegove retoricke sposobnosti vrlo tanke (sam je vise puta rekao da nema zelju da bilo koga ubjedjuje u bilo sta), ali jednostavno ima superiorno poznavanje cinjenica, tako da nema suplje price :)
Ovo je OT, ali moram...

Doticni cesto retorickom dominantnoscu sakrije flagrantno nepoznavanje cinjenica, ili svoju ocajnu povrsnost... Uvjerio sam se par puta preslusavajuci njegove monologe, a u vezi nekih tema koje su me zanimale...
polusvijet

#556 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

nosara wrote:
Nagadjaj ti do bogojavljanja... Da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala, ne bi trebali "oslobodioci"...
Prije ce se Japan oporaviti od cunamija & co. nego ti uspijes u svakodnevnom filovanju foruma napisati suvislu recenicu.

Jesi li ti uopste kadar skontati da si upravo ustanovio kako na ovoj planeti ne postoje diktature? Niti su one u tvom svijetu teoretski moguce jer u tom raju posvuda, bas kao i u slobodarskoj Libiji, vazi univerzalno pravilo "da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala..."!?

Mada, mozda je ovo kod tebe embrion a ne krajnji domet dokucivanja demokratske ideje. Iduci bi recimo bio povezivanje koncepta "da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala..." sa neophodnim mu preduslovom, a to je, eureka: mogucnost slobodnog izrazavanja politicke volje, slobodni izbori...

Da je Gadafi imao kad dati narodu mogucnost slobodnog izrazavanja politicke volje i izbore nije nagadjanje. Taj ima apsolutnu politicku vlast i monopol nad silom i resursima vec niz decenija.
Postovati covjeka koji sebi uzima za pravo da suvereno vlada narodom i resursima jedne zemlje a bez da se usudjuje pitati taj narod sta misli o tome, to je podanicki mentalitet.

Gadafi u prvom intervjuu zapadnim novinarima koje je ugostio u Tripoliju par dana nakon izbijanja sranja govori, parafraziram; nemoguce je i nezamislivo da narod protestvuje protiv mene, to su demonstracije podrske. E to je njegova percepcija narodne volje i replika na svjedocenje novinara (fotoprema i mobiteli su im bili konfiskovani) da su pola sata prije toga prosli kroz nekoliko takvih antirezimskih protestnih skupova na ulicama grada. Jok, za Vozda je to nemoguce i nezamislivo. Fatamorgana.

Hronicna deluzija, mentalno stanje despota i njihovih jurisnika.
GOLFER

#557 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

to sto neko dozvoljava da se drugi sprdaju i izivljavaju na njihovim svetinjama ne znaci da to (u ovom slucaju muslimani) trebaju prihvatiti. Ja sam licno vise puta bio u situaciji gdje se neki (ljudi iz krscanske tradicije) ismijavaju na Isusa i meni je to bilo gadno... Ismijavanje svetinja danas se podvaljuje kaon eki cool trend kao neko dostignuce slobode, a ustvari je najbolji pokazatelj netolerancije i zaglupljenosti svih onih koji se takvim stvarima bave... Muslimani jednostavno ne smiju dozvoliti da se njihove svetinje ismijaju i vrijedjaju, a ne smiju dozvoliti ni da svetinje drugih budu ismijavanje, sto se mene tice svaki taj primitivni akt ima osudu i ljudi koji se tim bave jednostavno u buduce izbjegavam u svakom trenutku...
Bodkin

#558 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

GOLFER wrote:
to sto neko dozvoljava da se drugi sprdaju i izivljavaju na njihovim svetinjama ne znaci da to (u ovom slucaju muslimani) trebaju prihvatiti. Ja sam licno vise puta bio u situaciji gdje se neki (ljudi iz krscanske tradicije) ismijavaju na Isusa i meni je to bilo gadno... Ismijavanje svetinja danas se podvaljuje kaon eki cool trend kao neko dostignuce slobode, a ustvari je najbolji pokazatelj netolerancije i zaglupljenosti svih onih koji se takvim stvarima bave... Muslimani jednostavno ne smiju dozvoliti da se njihove svetinje ismijaju i vrijedjaju, a ne smiju dozvoliti ni da svetinje drugih budu ismijavanje, sto se mene tice svaki taj primitivni akt ima osudu i ljudi koji se tim bave jednostavno u buduce izbjegavam u svakom trenutku...
to se odnosi na sve svetinje svih religija i religijskih grupa?
dr.Gonzo

#559 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

nosara wrote: Ovo je OT, ali moram...

Doticni cesto retorickom dominantnoscu sakrije flagrantno nepoznavanje cinjenica, ili svoju ocajnu povrsnost... Uvjerio sam se par puta preslusavajuci njegove monologe, a u vezi nekih tema koje su me zanimale...
Covjek je pisao o haman o svakom zaristu od drugog svjetskog rata do danas, nije ni cudo da postoje stvari koje ne zna. Medjutim, uvijek se poziva na konkretne izvore informacija kad o necemu govori (cak i u aferi o BiH), tako da je sve lako provjeriti, ili u raspravi ukazati da su ti izvorni problematicni, nepotpuni ili nedovoljni za sagledavanje situacije. Ja sam procitao par njegovih knjiga, i pogledao jedno 15GB raznih video predavanja, govora i debata, i nisam naisao ni na jedan u kome ga je neko "izbacao" radi povrsnosti. Uvijek bude upravo obrnuto.
michio

#560 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by michio »

A od koga Chomsky dobija informacije? Mislim da nije posjetio nijednu zemlju o kojoj ima svašta reći :D
nosara

#561 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

polusvijet wrote:
nosara wrote:
Nagadjaj ti do bogojavljanja... Da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala, ne bi trebali "oslobodioci"...
Prije ce se Japan oporaviti od cunamija & co. nego ti uspijes u svakodnevnom filovanju foruma napisati suvislu recenicu.

Jesi li ti uopste kadar skontati da si upravo ustanovio kako na ovoj planeti ne postoje diktature? Niti su one u tvom svijetu teoretski moguce jer u tom raju posvuda, bas kao i u slobodarskoj Libiji, vazi univerzalno pravilo "da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala..."!?

Mada, mozda je ovo kod tebe embrion a ne krajnji domet dokucivanja demokratske ideje. Iduci bi recimo bio povezivanje koncepta "da je vecina bila protiv vlasti, vlast bi pala..." sa neophodnim mu preduslovom, a to je, eureka: mogucnost slobodnog izrazavanja politicke volje, slobodni izbori...

Da je Gadafi imao kad dati narodu mogucnost slobodnog izrazavanja politicke volje i izbore nije nagadjanje. Taj ima apsolutnu politicku vlast i monopol nad silom i resursima vec niz decenija.
Postovati covjeka koji sebi uzima za pravo da suvereno vlada narodom i resursima jedne zemlje a bez da se usudjuje pitati taj narod sta misli o tome, to je podanicki mentalitet.

Gadafi u prvom intervjuu zapadnim novinarima koje je ugostio u Tripoliju par dana nakon izbijanja sranja govori, parafraziram; nemoguce je i nezamislivo da narod protestvuje protiv mene, to su demonstracije podrske. E to je njegova percepcija narodne volje i replika na svjedocenje novinara (fotoprema i mobiteli su im bili konfiskovani) da su pola sata prije toga prosli kroz nekoliko takvih antirezimskih protestnih skupova na ulicama grada. Jok, za Vozda je to nemoguce i nezamislivo. Fatamorgana.

Hronicna deluzija, mentalno stanje despota i njihovih jurisnika.
Romanopisac, ja ne govorim o demokratskim izborima, vec o aktuelnoj neuspjeloj pobuni, koja ocigledno nije imala podrsku vecine u Libiji... Kako vecina odlucuje, sto je abeceda demokratije, trenutno je u toku neopravdana agresija na libijski narod i njegove interese...

Shvatam sprzen mozak i navijanje, ali fanaticno podrzavanje ovih djecoubica je na granici zlocina...
dr.Gonzo

#562 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

michio wrote:A od koga Chomsky dobija informacije? Mislim da nije posjetio nijednu zemlju o kojoj ima svašta reći :D
Ja mislim da ima saradnike koji mu skrecu paznju na bitne publikacije, a i sam godinama prati razne medije. A sto se tice posjeta, mislim da nisi u pravu. Stari se plaho naputovao. Bas ga nedavno ga nisu htjeli pustiti u Izrael, iako je tamo zivio prije 50 godina :razz:
michio

#563 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by michio »

Evo ja bi htio znati ko ga savjetuje glede BeHa pitanja.
The 51st State

#564 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by The 51st State »

sjebase im f-petnesku...
polusvijet

#565 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

nosara wrote: Romanopisac, ja ne govorim o demokratskim izborima, vec o aktuelnoj neuspjeloj pobuni, koja ocigledno nije imala podrsku vecine u Libiji... Kako vecina odlucuje, sto je abeceda demokratije, trenutno je u toku neopravdana agresija na libijski narod i njegove interese...

Shvatam sprzen mozak i navijanje, ali fanaticno podrzavanje ovih djecoubica je na granici zlocina...
Opa, spominje se abeceda demokratije, neocekivan napredak. E sad je mozda vakat za drugi korak: u kojem je to samozatajnom demokratskom procesu vecina gradjana Libije odlucila da stane na stranu Gadafijevog rezima? Niko na svijetu ne zna da se tako nesto odigralo, ali mozda ti znas, izgledas obavjesten cak i o posjecenosti ondasnjih zatvora...

p.s. sprzen mozak ili ne, nemoj potezati takve stvari kao "podrzavanje djecoubica", neumjesno je i morbidno instrumentalizovati nevine zrtve u diskusiji na forumu. Mogao bih i ja ovdje prostrti desetine slika izmasakriranih civila oruzjem Gadafijevih pristalica, njegovih aviona i srbijanskih pilota,.. Sramota je sluziti se takvim etiketiranjem.
nosara

#566 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

polusvijet wrote:
nosara wrote: Romanopisac, ja ne govorim o demokratskim izborima, vec o aktuelnoj neuspjeloj pobuni, koja ocigledno nije imala podrsku vecine u Libiji... Kako vecina odlucuje, sto je abeceda demokratije, trenutno je u toku neopravdana agresija na libijski narod i njegove interese...

Opa, spominje se abeceda demokratije, neocekivan napredak. E sad je mozda vakat za drugi korak: u kojem je to samozatajnom demokratskom procesu vecina gradjana Libije odlucila da stane na stranu Gadafijevog rezima? Niko na svijetu ne zna da se tako nesto odigralo, ali mozda ti znas, izgledas obavjesten cak i o posjecenosti ondasnjih zatvora...

p.s. sprzen mozak ili ne, nemoj potezati takve stvari kao "podrzavanje djecoubica", neumjesno je i morbidno instrumentalizovati nevine zrtve u diskusiji na forumu. Mogao bih i ja ovdje prostrti desetine slika izmasakriranih civila oruzjem Gadafijevih pristalica, njegovih aviona i srbijanskih pilota,.. Sramota je sluziti se takvim etiketiranjem.
To je tvoj izbor...

Hajde da ostavimo po strani ociglednu zapadnu instrumentalizaciju ovih dogadjaja, ali evo se Egipat, izgleda, izvukao na suho (ja mislim da ce se malo poigrat demokratije, a onda se medjusobno poklat, sto po vjerskoj sto po politickoj liniji)... Dakle, evo ti ocigledne pobjede vecine (ili glasnije, aktivnije manjine, sto dodje na isto)... Nasuprot tom primjeru imas slican scenario u Libiji, ali je negdje zapelo... Bile demonstracije, cak se i dio vojske distancirao od pukovnika, zauzele se bogami i kasarne i policijske stanice, avioni, kamioni... Krenulo se u "oslobadjanje", grad po grad... I onda odjednom kolaps...

U Tripoliju nije bilo nikakve frke, to je vec poznato, kad su se ovi malo presabrali, krenuli, bilo je sta je bilo... VECINA ljudi u Libiji nije htjela da podrzi ovu pobunu... Da jesu, Tripoli bi gorio, desilo bi se sve isto kao tamo gdje su ovi pobunjenici imali bazu... Vojska, policija, sve bi to palo... Ali nije... To su ti beduini koji nece da im neko namece nesto...
polusvijet

#567 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

nosara wrote:
polusvijet wrote:

To je tvoj izbor...
Razgovor zavrsen, nedostaje ti kriticni minimum kulture. Jednom se ovakvo nisko imputiranje moze omaketi, dva puta ne.
nosara

#568 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

polusvijet wrote:
nosara wrote:
polusvijet wrote:

To je tvoj izbor...
Razgovor zavrsen, nedostaje ti kriticni minimum kulture. Jednom se ovakvo nisko imputiranje moze omaketi, dva puta ne.
Omaci...
zonbirile

#569 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

BarbaDue wrote:
da, ali ovaj cin je jasan pokazatelj kakva je svijest amerikanca po pitanju islama, ovaj cin mozes povezati i sa americkom vanjskom politikom vezanom za islam. to se iznova i iznova pokazuje na terenu.
---------------------------------------
pa stani ako je pastor lud,onda to nije svijest Amerikanaca spram islama,ili svi oni ludi.Što se tiče 9/11 pa isto bi bilo i da su hindusi.generaliziraš stvari,a to nije dobro.
bolton93

#570 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bolton93 »

Par cinjenica o zivotu u Libiji pod Gadafijem:
-beskamatni krediti
-u toku studija prima se prosecna plata za to zanimanje
-ako ne nadjes posao nakon zavrsenog fakulteta, drzava placa kao da radis u struci
-po stupanju u bracnu zajednicu drzava poklanja stan ili kucu
-kupovina vozila po fabrickoj ceni
-nikome ne duguju ni centa
-besplatno zdravstvo i obrazovanje
jefferson

#571 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

bolton93 wrote:

-beskamatni krediti
-ako ne nadjes posao nakon zavrsenog fakulteta, drzava placa kao da radis u struci
To je inace bas ono odrzivo dugorocno! Jbt ja poznavanja ekonomije!
madner

#572 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

Naravno da je odrzivo. Dok sjedis na nafti i dok si relativno mala zemlja (populacijom)
simpozijum delirijum

#573 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by simpozijum delirijum »

zabrinjavajuce je kako se u medjunarodnim odnosima olako upotrebljava vojna sila , tacnije imperijalisticka vojna mashinerija USA i NATO
od dogadjaja 9/11 u USA , USA i njene saveznice su dobile izgovor da vrse agresiju nad bilo kim
poslije Libije ko je sljedeci ?
Venecuela ? S Koreja ? Iran ?
ako analiziramo vojne intervencije u zadnjih 20 godina ili tacnije agresije NATO i USA , vidjecemo da je u zracnim napadima pogodjeno najvise civilnih objekata , i najvise zrtava je medju civilima
meni to ne izgleda kao "humanitarna intervencija " vec kao masakr iz zraka, te ostvarivanje dominacije nad resursima ove planete upotrebom gole sile
GOLFER

#574 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

jefferson wrote:
bolton93 wrote:

-beskamatni krediti
To je inace bas ono odrzivo dugorocno! Jbt ja poznavanja ekonomije!
i radi navedenog ga treba unistiti i Libiju sravniti, a onda im pokazati sta je KAPITALISTICKA ekonomija...??? :roll: a cuj kredit bez kamate, kakvo je to bogohuljenje a uz to i besplatno zdravstvo iskolstvo, Boze sacuvaj kakva drskost... ma sve to unistiti odmah i zaduzit Libiju do guse, a onda im svima kvadrat stana naplacivati i po 2000 dolara... pa nek uzivaju u blagostanju kapitalisticke demokratije, i naravo zdravstvo samo za Bogate... :bih:
jefferson

#575 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:zabrinjavajuce je kako se u medjunarodnim odnosima olako upotrebljava vojna sila , tacnije imperijalisticka vojna mashinerija USA i NATO
od dogadjaja 9/11 u USA , USA i njene saveznice su dobile izgovor da vrse agresiju nad bilo kim
poslije Libije ko je sljedeci ?
Venecuela ? S Koreja ? Iran ?
ako analiziramo vojne intervencije u zadnjih 20 godina ili tacnije agresije NATO i USA , vidjecemo da je u zracnim napadima pogodjeno najvise civilnih objekata , i najvise zrtava je medju civilima
meni to ne izgleda kao "humanitarna intervencija " vec kao masakr iz zraka, te ostvarivanje dominacije nad resursima ove planete upotrebom gole sile
A de tu svoju "analizu" napismeno daj??? Ako enko moze srat ovdje to si ti sa svojim "analizama"!
Post Reply