treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked

treba li ukinuti vjeronauku u skoli

treba
104
65%
ne treba
55
34%
neodlucan sam
2
1%

Total votes: 161

Bloo
Globalna šefica

#551 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

quasar wrote:
http://img859.imageshack.us/img859/9561 ... ryfrie.jpg
(namjerno samo link, da ne uvrijedim slucajne prolaznike)

ja, kao imaginarni prijatelj, moram da prosvjedujem...imaginarni prijatelji postoje!!!
nosara

#552 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

quasar wrote:
nosara wrote:
Germ-x wrote: Do ovakvog stanja ne bi doslo da komunjare nisu preko noci postali cetnici i fasisti.
:lol:

A sta su postali Muslimani koji su bili komunisti...?
:dance: :thumbup:

Ljudi moji, BiH je laička i sekularna. Prevedeno znači da je vjera privatna stvar. Ako neko odvrće selame onda zadire u privatnu stvar. Vjernici se moraju navići da žive pored vjernika drugih konfesija i sa ateistima, i to nemali broj, ali ateisti su nauceni da svoj stav o vjeri drze za sebe pa se ne eksponiraju na taj nacin. Iznenadili bi se koliko nas je.

Dakle pored vjernika koji imaju svoja prava, imate i ateiste koji imaju jednaka prava, a to je pravo na slobodu od religije. Ako mislite da vi imate pravo da nam se svima mozak ispire preko škola i medija sa vjerskim porukama, onda zamislite kako bi izgledalo da mi koristimo medije za sirenje nasih vjerovanja, npr. kao ovo, jer i mi imamo pravo na takvo izražavanje naših vjerovanja:

http://img859.imageshack.us/img859/9561 ... ryfrie.jpg
(namjerno samo link, da ne uvrijedim slucajne prolaznike)
Njima su rekli da su to njihove skole...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#553 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
Chmoljo wrote:
'ta će Jovo Divjak :mrgreen:
Jel' on uopste vjernik...? Prvo da to rascistimo... :D
:lol: :lol: :lol:
matorakobila

#554 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by matorakobila »

Prošlo je vrijeme kada je Evropa testirala u BiH kojekakve novotarije - tehnološke, društvene... Došlo je vrijeme da mi moramo gledati kako Evropa radi, pa je oponašati ako hoćemo da nas "prime". Ako necemo (kao npr. Dodik što nece), to je drugi par rukava.

A stvari u Evropi stoje ovako: svaka, ali baš svaka evropska zemlja ima neku formu religijskog obrazovanja - privatno ili javno. Pošto mi privatluka malo imamo, da pogledamo javne škole: skoro sve evropske zemlje (izuzetak Francuska, koja fura svoj "laïcité", ali zato praši sa diskriminacijom u privatnom sektoru - 90% svih privatnih škola su katolicke), u svojim drzavnim skolama imaju (opet) neku formu religijskog obrazovanja. Cak i fenomenalni Island, dame i gospodo, drugovi i drugarice, ima neki predmet koji bi kao trebao biti upoznavanje sa religijama opcenito, ali se zakonom te slobodoumne zemlje zahtjeva da se nastava cvrsto "zasniva na kršcanskim vrijednostima" - u njihovom slucaju na luteranstvu. Ne znam, moguce je da islansko luteranstvo odobrava npr. homoseksualni brak, pa se djeca na satovima vjeronauke uce toleranciji u svakom pogledu. Ali - cisto sumnjam.

Ponekad se za manjine organizira nastava njihove religije ako ima dovoljno djece za razred (negdje se trazi samo troje, a negdje dvanaest) i ako ima ko da plati (najcesce religijska organizacija te manjine, rjedje drzava, kao npr. u Nizozemskoj). Ali, mnogo cešce je da u svim tim zemljama Zapada, ali i na istoku ili jugu Evrope (Rusija - rusko pravoslavlje, Grcka - grcko pravoslavlje su predmeti u javnim školama itd.), oni koji nisu religiozni (pitate li se kako odrede kako dijete nije religiozno) ili oni koji pripadaju manjinskim religijskim zajednicama dobiju izbor - da odsustvuju sa satova "dominantne" vjere ili, u boljem slucaju, da slusaju etiku. Dakle, i kod njih masa djece (manjina je puuuuno) cami cekajuci u hodniku (ili ode kuci, posto se ti casovi podese za kraj dana)...

Jesmo li išta bolji ili gori od njih? Smatram da je "kultura i historija religija" jest bolji izbor (a da vjerska obuka ostane za kuce, crkve ili dzamije), ali i taj predmet, bez dobro educiranog ucitelja moze biti fatalan. Ko bi mogao uciti djecu da vode dijalog, a ne rat na satu. Ali, cak i da ostane vjeronauk (i neka alternativa za djecu koja nece na vjeronauk), i cak i ako imamo razlicite razrede za taj predmet, pa i to treba tolerirati ("otrpiti", da), inace gdje ce otici nase "prihvatanje razlicitosti". Pravo i na tu vrstu obrazovanja je pravo koje garantira vecina zakona Evrope.
spreca

#555 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by spreca »

nosara wrote: Jel' on uopste vjernik...? Prvo da to rascistimo... :D
ma iso coj'k u mejtef :lol:
jurgen

#556 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by jurgen »

avicena wrote:
jurgen wrote:Ovo je inače prejako pitanje u našoj stvarnosti. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja raslojavanja društva u kojem živimo. Mislim, kad čujem da je trebalo djeci u vrtiću pričati o apstraktnim stvarima o vjeri onda je jasno da se iza ovoga krije maloumnost i zadrti nacionalizam. Po meni ovo treba ostaviti vjerskim organima koje bih ja svakako isključio iz javnog života, odnosno mješanja u politiku i sve ostalo. Ko hoće brate nek šalje dijete u mekteb, crkvu i druge vjerske škole, ali da bude nešto što je sastavni dio školovanja - to ne, pa čak ni fakultativno
Pa nije baš tako apstraktno....a nije ni ružno. :mrgreen:
II - ZAJEDNO SMO LJEPŠI I JAČI

*
U vrtiću smo velika porodica - uradimo nešto zabavno
*
Zajedno se igramo i slatkiše dijelimo
*
Volim svoje prijatelje i prijateljice
*
Volim kad me zovu mojim imenom
*
Lijepo je rasti u vjeri

Didaktičke naznake:

*
- Razgovarati o porodici i članovima porodice, djeca će nabrajati koliko članova porodice imaju, po mogućnosti donijeti fotografije članova svoje porodice a onda putem razgovora o vrtiću i zajedničkom životu u vrtiću poticati osjetljivost za probleme, pokretljivost u reakcijama za vanjske utiske i doživljaje (otvorenost iskustva), npr.: Roditelji su na poslu, a mi smo zajedno, mi smo jedna velika porodica. U realizaciji ovog sadržaja poslužiti se kreativnim igrama;
*
- Organizovati zajedničko donošenje slatkiša i voća, te zajedničku podjelu uz igru i druženje s ciljem što uspješnije socijalizacije djece i jačanja emocionalnog stava prema vrtiću, vršnjacima i vjeri;
*
- Konkretnim aktivnostima od papira, plastelina, kartona i sl., oblikovati simbol ljubavi - srce, a zatim razgovarati koga volimo (majku, oca, brata, sestru) pokazujući srce koju su sami napravili i tek onda preći na razgovor o ljubavi i prijateljstvu prema drugarima iz vrtića; Na kraju svi od svojih malih srca prave jedno veliko zajedničko srce;
*
- Odgajateljica će uputiti djecu da pronađu omiljenu igračku ili predmet u obdaništu i da mu nadiju ime, a zatim će dijete pred svima predstaviti tu igračku i reći kako se zove ta igračaka kojoj je upravo dalo ime. Pohvaliti svako ime koje djeca dadnu. Nakon toga pokrenuti razgovor o imenima u kome će se kod djece razvijati samopouzdanje i zadovoljstvo, pa i ponos, svojim imenima, a tek onda će glasno reći svoje ime;
*
- Aktivnosti cjeline "Lijepo je rasti u vjeri" osmisliti tako da kod djece proizvede zadovoljstvo i razdraganost koje će voditi vjeroučiteljica.

http://rijaset.ba/vjeronauka/index.php? ... &Itemid=82
Ja sam također išao na vjeronauku u mekteb i ne smatram to lošim za osobu čak štaviše, ali petljati u sve sfere života - ne ide. Zato postoje namjenske škole i ljudi mogu izabrati.
avicena

#557 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

nosara wrote:
avicena wrote:
Prošetaj na YouTube i pregledaj dokumentarce Želimira Žilnika pa ćemo na nekoj drugoj temi ako želiš? Ja ne bih nazad, a ti kako hoćeš. :mrgreen:
Jebes zilnika... I njega je stvorio bivsi sistem...
On je radio nešto što sada radi Pejaković na BH1 samo još zanimljivije i bez usmjeravanja....on uključi kameru i pusti raju da priča. Oni nisu imali vjeronauku....

nosara

#558 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

matorakobila wrote:Prošlo je vrijeme kada je Evropa testirala u BiH kojekakve novotarije - tehnološke, društvene... Došlo je vrijeme da mi moramo gledati kako Evropa radi, pa je oponašati ako hoćemo da nas "prime". Ako necemo (kao npr. Dodik što nece), to je drugi par rukava.

A stvari u Evropi stoje ovako: svaka, ali baš svaka evropska zemlja ima neku formu religijskog obrazovanja - privatno ili javno. Pošto mi privatluka malo imamo, da pogledamo javne škole: skoro sve evropske zemlje (izuzetak Francuska, koja fura svoj "laïcité", ali zato praši sa diskriminacijom u privatnom sektoru - 90% svih privatnih škola su katolicke), u svojim drzavnim skolama imaju (opet) neku formu religijskog obrazovanja. Cak i fenomenalni Island, dame i gospodo, drugovi i drugarice, ima neki predmet koji bi kao trebao biti upoznavanje sa religijama opcenito, ali se zakonom te slobodoumne zemlje zahtjeva da se nastava cvrsto "zasniva na kršcanskim vrijednostima" - u njihovom slucaju na luteranstvu. Ne znam, moguce je da islansko luteranstvo odobrava npr. homoseksualni brak, pa se djeca na satovima vjeronauke uce toleranciji u svakom pogledu. Ali - cisto sumnjam.

Ponekad se za manjine organizira nastava njihove religije ako ima dovoljno djece za razred (negdje se trazi samo troje, a negdje dvanaest) i ako ima ko da plati (najcesce religijska organizacija te manjine, rjedje drzava, kao npr. u Nizozemskoj). Ali, mnogo cešce je da u svim tim zemljama Zapada, ali i na istoku ili jugu Evrope (Rusija - rusko pravoslavlje, Grcka - grcko pravoslavlje su predmeti u javnim školama itd.), oni koji nisu religiozni (pitate li se kako odrede kako dijete nije religiozno) ili oni koji pripadaju manjinskim religijskim zajednicama dobiju izbor - da odsustvuju sa satova "dominantne" vjere ili, u boljem slucaju, da slusaju etiku. Dakle, i kod njih masa djece (manjina je puuuuno) cami cekajuci u hodniku (ili ode kuci, posto se ti casovi podese za kraj dana)...

Jesmo li išta bolji ili gori od njih? Smatram da je "kultura i historija religija" jest bolji izbor (a da vjerska obuka ostane za kuce, crkve ili dzamije), ali i taj predmet, bez dobro educiranog ucitelja moze biti fatalan. Ko bi mogao uciti djecu da vode dijalog, a ne rat na satu. Ali, cak i da ostane vjeronauk (i neka alternativa za djecu koja nece na vjeronauk), i cak i ako imamo razlicite razrede za taj predmet, pa i to treba tolerirati ("otrpiti", da), inace gdje ce otici nase "prihvatanje razlicitosti". Pravo i na tu vrstu obrazovanja je pravo koje garantira vecina zakona Evrope.
Ko kaze da se tezi prihvatanju razlicitosti...?
bosnianwoman

#559 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by bosnianwoman »

Boga mi, vi se ponasate kao da vas neko pita bilo sta :mrgreen: :run: :bih: :sax:
Bloo
Globalna šefica

#560 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

:D
nosara

#561 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

bosnianwoman wrote:Boga mi, vi se ponasate kao da vas neko pita bilo sta :mrgreen: :run: :bih: :sax:
Ma u pravu si... Ovo je vas cirkus... :D
avicena

#562 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

nosara wrote:
bosnianwoman wrote:Boga mi, vi se ponasate kao da vas neko pita bilo sta :mrgreen: :run: :bih: :sax:
Ma u pravu si... Ovo je vas cirkus... :D

Ko je prvi počeo? :mrgreen:

casper_ wrote:treba li il ne treba pitanje je sada?

ja mislim da to treba premjestiti u okvire vjerskih ustanova a u skolu uvesti neki predmet kao sto je historija religija
Bloo
Globalna šefica

#563 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

a kako se ateisti izrazavaju u skolama? mislim sto se tice izucavanja ateizma?
fidoremilienko

#564 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by fidoremilienko »

Bloo wrote:a kako se ateisti izrazavaju u skolama? mislim sto se tice izucavanja ateizma?
ateistički :D
Bloo
Globalna šefica

#565 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

fidoremilienko wrote:
Bloo wrote:a kako se ateisti izrazavaju u skolama? mislim sto se tice izucavanja ateizma?

:D smartass
fidoremilienko

#566 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by fidoremilienko »

Bloo wrote:
fidoremilienko wrote:

:D smartass
Šta je to!? :D
nosara

#567 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

Intencija je da se zatre, a ne izucava... :D
Ponosan

#568 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Ponosan »

kad vjeronauku u skolama ukinu Austrija,Njemacka,onda treba i BIH! vjeronauka u Austriji je npr obavezna,dok je u BIH fakultativna,ali eto licemjerima i to smeta! ko zeli ici neka ide,ko ne zeli niko ga ne tjera,i u cemu je problem komunisti!? kako vas nije stid postavljati ovakve teme!?
Kenan-sa

#569 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Kenan-sa »

Ne,zasto bi je ukinuli...zaista primitivno razmisljanje! ko voli neka izvoli... pozeljno je da svako zna o svojoj vjeri sto vise,onda bi se sigurno bolje razumjeli ..ali u nas je problem nacionalizam i radikalni ateizam,vjeronauka u skolama je najmanji problem!
nosara

#570 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

Ponosan wrote:kad vjeronauku u skolama ukinu Austrija,Njemacka,onda treba i BIH! vjeronauka u Austriji je npr obavezna,dok je u BIH fakultativna,ali eto licemjerima i to smeta! ko zeli ici neka ide,ko ne zeli niko ga ne tjera,i u cemu je problem komunisti!? kako vas nije stid postavljati ovakve teme!?
:lol:
Bloo
Globalna šefica

#571 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Kenan-sa wrote:Ne,zasto bi je ukinuli...zaista primitivno razmisljanje! ko voli neka izvoli... pozeljno je da svako zna o svojoj vjeri sto vise,onda bi se sigurno bolje razumjeli ..ali u nas je problem nacionalizam i radikalni ateizam,vjeronauka u skolama je najmanji problem!

sve ateiste na vrbe! :D

zaboravio si radikalni fundamentalizam :D
nosara

#572 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

Kenan-sa wrote:Ne,zasto bi je ukinuli...zaista primitivno razmisljanje! ko voli neka izvoli... pozeljno je da svako zna o svojoj vjeri sto vise,onda bi se sigurno bolje razumjeli ..ali u nas je problem nacionalizam i radikalni ateizam,vjeronauka u skolama je najmanji problem!
To su dva nerazdvojna pojma, za razliku od kleronacionalizma, koji je jedna obicna izmisljotina... Jeste, radikalni ateizam jebe ovu drzavu, a ne klero-naci torovi...
Bloo
Globalna šefica

#573 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

eno tamo na topicu oko kurana i biblije se pravo dobro razumiju :D sva sreca pa nema virtualnih forumaskih nozeva koliko se vole :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#574 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by plain vanilla »

Bloo wrote:

eno tamo na topicu oko kurana i biblije se pravo dobro razumiju :D sva sreca pa nema virtualnih forumaskih nozeva koliko se vole :D
nisu bili na casu kad se ucilo o toleranciji :D
Margita81

#575 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Margita81 »

Kao Bosanku me strpaju u grupu "ostali" a kad im jos kazem da sam ateista potpuno se izgube i uopce ne znaju koji sam ja sad klinac i koji kvardratic da posaraju :-D
Meni sega :dance:
Locked