Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Boom71 wrote:
koliko god je ova prica bolna za sve sarajlije istina se mora reci.dok se to ne rascisti velikosrbi ce na tome graditi mitove.
Ima tu jedan mali problem. I ja sam za istinu, koliko god gorka bila, ali srbi ne zele istinu.
Oni zele mit, laz, deseterac koji ce moci ojkati uz gusle, znas ono
hrani majka dva sina nejaka
pa ih salje vojci u kasarne,
pa su oni em lepi, em hrabri,
pa dodju zli balije i ubiju ih na pravdi boga. A uz njih jos 40 neduznih diverzanata i pet iljada srpskih civila.
Istina moze pomoci samo onom ko istinu hoce. Slazem se da bi to nama bila neka vrsta katarze, isto kao i Kazani.
Da se vidi ko je sta uradio, ko je kriv...i idemo dalje.
Druga strana ne zeli istinu i katarzu.
Last edited by seln on 07/05/2012 12:59, edited 1 time in total.
Boom71 wrote:
koliko god je ova prica bolna za sve sarajlije istina se mora reci.dok se to ne rascisti velikosrbi ce na tome graditi mitove.
Iam tu jedan mali problem. I ja sam za istinu, koliko god gorka bila, ali srbi ne zele istinu.
Oni zele mit, laz, deseterac koji ce moci ojkati uz gusle, znas ono
hrani majka dva sina nejaka
pa ih salje vojci u kasarne,
pa su oni em lepi, em hrabri,
pa dodju zli balije i ubiju ih na pravdi boga. A uz njih jos 40 neduznih diverzanata i pet iljada srpskih civila.
Istina moze pomoci samo onom ko istinu hoce. Slazem se da bi to nama bila neka vrsta katarze, isto kao i Kazani.
Taj rad!
Inace, istini se u susret ne trci sa cvancikom medju fonasi nekoj narikaci, koja ce, u sred ridanja i silne tuge za "desetinama pobijenih golobradih neduznih mladica", onako, u prolazu, stati mirno i poruciti kako "najvoli" Dodika, jer je valjda i to bilo uracunato u dnevnicu...
seln wrote:
Taj rad!
Inace, istini se u susret ne trci sa cvancikom medju fonasi nekoj narikaci, koja ce, u sred ridanja i silne tuge za "desetinama pobijenih golobradih neduznih mladica", onako, u prolazu, stati mirno i poruciti kako "najvoli" Dodika, jer je valjda i to bilo uracunato u dnevnicu...
Izbacimo iz kalkulacije na par minuta velikosrpske elemente koje svakako treba poraziti i uništiti. Fokusirajmo se na "nas" i ono što je iz "naših" redova izašlo. Tačno je da naše zalaganje za istinu neće uvjeriti Dodika da odustane od laganja, ali to i nije zbog Dodika nego zbog nas.
Skijaš wrote:
Ta je macho priča u ovom kontekstu neprimjerena jer nema tih heroja koji su spremni istupiti iz mase i reći "Jesam, ja sam naredio otvaranje vatre", a kako bi se ovu priču s Dobrovoljačkom završilo jednom i zauvijek. Ono što fali tom mozaiku je ime onog ko je odlučio da se dejstvuje. Kad kažeš "tu nema milosti", to zvuči baš ono pravo zajebano. Pa eto, neki ti zajebani istupe i prestanu se kriti iza lica grada. Otvoriti vatru po koloni i onda se iza grada kriti k'o pička nije čojstvo ni herojstvo.
Tačno. To prvo, naći i procesuirati krivca,
Drugo, organizovani trećemajski pohod iz RS-a na Dobrovoljačku zabraniti zauvijek... Ko želi položiti cvijeće ima cijelu godinu, pa i taj dan ... organizovano, ne može.
Ali ništa od toga neće se desiti ... i jednima i drugima korisno je nemati počinitelja, pa manipulisati izostankom ''imenovanja zločinca'' ili pravednom odbranom ''naših heroja'' ...
A i ko bi se odrekao novih dizanja međunacionalnih tenzija oko polaganja cvijeća ...lijepo je i korisno dizati tenzije, posebno pred izbore, svima odgovara ...
Skijaš wrote:
Ta je macho priča u ovom kontekstu neprimjerena jer nema tih heroja koji su spremni istupiti iz mase i reći "Jesam, ja sam naredio otvaranje vatre", a kako bi se ovu priču s Dobrovoljačkom završilo jednom i zauvijek. Ono što fali tom mozaiku je ime onog ko je odlučio da se dejstvuje. Kad kažeš "tu nema milosti", to zvuči baš ono pravo zajebano. Pa eto, neki ti zajebani istupe i prestanu se kriti iza lica grada. Otvoriti vatru po koloni i onda se iza grada kriti k'o pička nije čojstvo ni herojstvo.
Tačno. To prvo, naći i procesuirati krivca
Drugo, organizovani trećemajski pohod iz RS-a na Dobrovoljačku zabraniti zauvijek... Ko želi položiti cvijeće ima cijelu godinu, pa i taj dan ... organizovano, ne može.
Ne treba zabranjivati, neka dođu i obilježavaju to u skladu sa zakonima. Četnici bi bili najsretniji da im se to zabrani, nego to sve treba iskoristiti protiv njih, pokazati s kakvim mračnjacima mi imamo posla.
Dečak s fotografije, međutim, nije postojao; štaviše, to uopšte nije bila fotografija. Radilo se o delu čuvenog srpskog slikara Uroša Predića iz 1879, čak jednoj od najpoznatijih njegovih slika, koja je i tog dana - kad je u "Novostima" svedočila o genocidu nad bosanskim Srbima - uredno stajala na zidu Narodnog muzeja, stotinak metara od redakcije "Večernjih novosti". http://www.e-novine.com/entertainment/e ... redia.html
Skijaš wrote:
Ne treba zabranjivati, neka dođu na taj dan i obilježe u skladu sa zakonima.
Četnici bi bili najsretniji da im se to zabrani, nego to sve treba iskoristiti protiv njih, pokazati s kakvim mračnjacima mi imamo posla.
Koga briga kad bi i kako oni bili najsretniji ...
''Obilježavanje'' je ušlo u modu tek zadnjih par godina, prije ga nije bilo. Vjerujem da su ožalošćeni već i ranije obišli to mjesto i sjetili se svojih stradalih, da to nisu učinili prvi put prije par godina, s kamerama oko njih. Niko im to nije branio i mogli su to uraditi kad su htjeli ...
Iako dizanje međunacionalnih tenzija odgovara svima, uvođenje zvaničnog obilježavanja s kamerama, delegacijama i zvaničnicima je uvođenje institucije, što je dugoročno vrlo opasno jer u priču uvodi dvije zaraćene strane, a izbacuje pojam žrtve i agresora.
Vladajuće stranke imaju kratkoročnu korist, bosansko društvo dugoročno štetu ...
Skijaš wrote:
Ne treba zabranjivati, neka dođu na taj dan i obilježe u skladu sa zakonima.
Četnici bi bili najsretniji da im se to zabrani, nego to sve treba iskoristiti protiv njih, pokazati s kakvim mračnjacima mi imamo posla.
Koga briga kad bi i kako oni bili najsretniji ...
''Obilježavanje'' je ušlo u modu tek zadnjih par godina, prije ga nije bilo. Vjerujem da su ožalošćeni već i ranije obišli to mjesto i sjetili se svojih stradalih, da to nisu učinili prvi put prije par godina, s kamerama oko njih. Niko im to nije branio i mogli su to uraditi kad su htjeli ...
Iako dizanje međunacionalnih tenzija odgovara svima, uvođenje zvaničnog obilježavanja s kamerama, delegacijama i zvaničnicima je uvođenje institucije, što je dugoročno vrlo opasno jer u priču uvodi dvije zaraćene strane, a izbacuje pojam žrtve i agresora.
Vladajuće stranke imaju kratkoročnu korist, bosansko društvo dugoročno štetu ...
Pa veći bi problem nastao kada bi se to okupljanje spriječilo, tek bi se to razvlačilo po medijima pod velikosrpskom kontrolom. Iduće godine treba onemogućiti okupljanje onih hašišara Švrakića i ekipe, četnici će svoje završiti u roku od pola sata, mi ćemo ih ignorisati i to je to. Ali konfrontacija, zabrane, to je recept koji odgovara velikosrbima.
ZAR STE JOS I JEDNI I DRUGI I TRECI U 1992?????? TO JE BILO PRIJE 20 GODINA! BILO I PROSLO! Nebitno jel pogino jedan ili dva ili 50! Nebitno koliko civilia, jer svaki zivot je vise nego i dovoljno na negativnoj skali! Nema tu nikakvog kvantitativnog ravnanja. Ko god i na cijoj god strani je neko pogino tj. njegovi su tugovali! Ako poslje 20 godina. a koliko vidim masa nije se ni pomakla u razmisljanu, nema tu nikakvog napredka! Danas je 2012 a izgleda u BiH jos 1992! Gluparije poput ovih i demagogije te manipulacije ljudi, i svakodnevni flashback u period od 1991 do 1996 ce na prostorima HR, BiH, CG i SER izazvati novi rat! Jel ocete da imate zivot ili da zivotarite? Omladina nema posla pa se bavi glupostima poput 1992 a tada su imali samo 4-5 godina ni pojma nemaju sta se desavalo oko njih! Sve zahvaljiujuci jako glupim roditeljima koji su sve moguce ucinili da odgoje dijecu u duhu "naprednosti" tj. pasivne mrznje koja ce kad tada prekipiti u nove sukobe! Nema tu mira ni za 100 godina ako se nastavi na ovaj nacin!
Tvrtko II Kotromanić wrote:"narod koji ne zna svoju historiju je osudjen na njeno ponavljenje"
U SFRJ su je znali bolje nego niko u svijetu! Pa sta bi? Nego kod nas su vazne osvete i tako u vrazijoj spirali su decenijama svi zakaceni ono sto je spasilo 60ih 70ih i dobrim dijelom 80ih da nebude ratova je posao i neko osiguranje za buducnost! Historija nije nista nego komad slova na papiru a kad imas posao i radis za redovne plate te mozes dijeci nesto pruziti pa ih viditi sretne i zadovoljne onda nemas kompleksa i problema, nemas cak ni vremena za gluposti poput ovih!
Last edited by hrle1976 on 07/05/2012 14:01, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić wrote:"narod koji ne zna svoju historiju je osudjen na njeno ponavljenje"
U SFRJ su je znali bolje nego niko u svijetu! Pa sta bi? Nego kod nas su vazne osvete i tako u vrazijoj spirali su decenijama svi zakaceni ono sto je spasilo 60ih 70ih i dobrim dijelom 80ih da nebude ratova je posao i neko osiguranje za buducnost! Historije nije nista nego komad slova na papiru a kad imas posao i radis za redovne plate te mozes dijeci nesto pruziti pa ih viditi sretne i zadovoljne onda nemas kompleksa i problema, nemas cak ni vremena za gluposti poput ovih!
U SFRJ su je znali bolje nego niko u svijetu! Pa sta bi? Nego kod nas su vazne osvete i tako u vrazijoj spirali su decenijama svi zakaceni ono sto je spasilo 60ih 70ih i dobrim dijelom 80ih da nebude ratova je posao i neko osiguranje za buducnost! Historija nije nista nego komad slova na papiru a kad imas posao i radis za redovne plate te mozes dijeci nesto pruziti pa ih viditi sretne i zadovoljne onda nemas kompleksa i problema, nemas cak ni vremena za gluposti poput ovih!
hrle1976 wrote:ZAR STE JOS I JEDNI I DRUGI I TRECI U 1992?????? TO JE BILO PRIJE 20 GODINA! BILO I PROSLO! Nebitno jel pogino jedan ili dva ili 50! Nebitno koliko civilia, jer svaki zivot je vise nego i dovoljno na negativnoj skali! Nema tu nikakvog kvantitativnog ravnanja. Ko god i na cijoj god strani je neko pogino tj. njegovi su tugovali! Ako poslje 20 godina. a koliko vidim masa nije se ni pomakla u razmisljanu, nema tu nikakvog napredka! Danas je 2012 a izgleda u BiH jos 1992! Gluparije poput ovih i demagogije te manipulacije ljudi, i svakodnevni flashback u period od 1991 do 1996 ce na prostorima HR, BiH, CG i SER izazvati novi rat! Jel ocete da imate zivot ili da zivotarite? Omladina nema posla pa se bavi glupostima poput 1992 a tada su imali samo 4-5 godina ni pojma nemaju sta se desavalo oko njih! Sve zahvaljiujuci jako glupim roditeljima koji su sve moguce ucinili da odgoje dijecu u duhu "naprednosti" tj. pasivne mrznje koja ce kad tada prekipiti u nove sukobe! Nema tu mira ni za 100 godina ako se nastavi na ovaj nacin!
Bilo bi dobro da ponudiš rješenje. Svi mi znamo šta je problem, ali je jako malo onih koji nude rješenje. Ja mislim da, pošto u ratu nije bilo definitivnog pobjednika, ovo mora biti završeno slomom jedne od suprotstavljenih opcija. Ili će se ići na dalje slabljenje velikosrba, ili će Bošnjaci prihvatiti rezervat. Tada će doći do političke stabilizacije koja je potrebna za ekonomsku i mislim da je taj poraz velikosrba moguće isposlovati uz pomoć saveznika u međunarodnoj zajednici. Dok se to ne desi, imaćemo deset istina i još više izvora konfrontacije. Šta ti misliš? Kako bez sloma jedne od političkih vizija uređenja društva doći do stabilnosti?
Last edited by Skijaš on 07/05/2012 14:14, edited 1 time in total.
Nije glupost nego opasnost, ako se dopusti da pisu historiju po svojoj volji, za pedeset godina stizu novi dobrovoljci da se svete turcima zbog masakra u dobrovoljackoj, kad je 4200 nejaci stradalo i kad je poceo rat...
Skijaš wrote:
Pa veći bi problem nastao kada bi se to okupljanje spriječilo, tek bi se to razvlačilo po medijima pod velikosrpskom kontrolom.
Ali konfrontacija, zabrane, to je recept koji odgovara velikosrbima.
Izvini, ali koga više uopšte briga ko bi šta razvlačio i odgovara li to nekome ili ne ...? Da nema ovog razvlačili bi nešto drugo ...
Ovo je opasno, katastrofalno izjednačavanje i poravnavanje, ubiranje brze političke koristi s dugoročnim posljedicama ...
Naći i procesuirati krivca, zabraniti zvanično obilježavanje i obilazak.
hrle1976 wrote:ZAR STE JOS I JEDNI I DRUGI I TRECI U 1992?????? TO JE BILO PRIJE 20 GODINA! BILO I PROSLO! Nebitno jel pogino jedan ili dva ili 50! Nebitno koliko civilia, jer svaki zivot je vise nego i dovoljno na negativnoj skali! Nema tu nikakvog kvantitativnog ravnanja. Ko god i na cijoj god strani je neko pogino tj. njegovi su tugovali! Ako poslje 20 godina. a koliko vidim masa nije se ni pomakla u razmisljanu, nema tu nikakvog napredka! Danas je 2012 a izgleda u BiH jos 1992! Gluparije poput ovih i demagogije te manipulacije ljudi, i svakodnevni flashback u period od 1991 do 1996 ce na prostorima HR, BiH, CG i SER izazvati novi rat! Jel ocete da imate zivot ili da zivotarite? Omladina nema posla pa se bavi glupostima poput 1992 a tada su imali samo 4-5 godina ni pojma nemaju sta se desavalo oko njih! Sve zahvaljiujuci jako glupim roditeljima koji su sve moguce ucinili da odgoje dijecu u duhu "naprednosti" tj. pasivne mrznje koja ce kad tada prekipiti u nove sukobe! Nema tu mira ni za 100 godina ako se nastavi na ovaj nacin!
Bilo bi dobro da ponudiš rješenje. Svi mi znamo šta je problem, ali je jako malo onih koji nude rješenje. Ja mislim da, pošto u ratu nije bilo definitivnog pobjednika, ovo mora biti završeno slomom jedne od suprotstavljenih opcija. Ili će se ići na dalje slabljenje velikosrba, ili će se Bošnjacima nametnuti rezervat. Tada će doći do političke stabilizacije koja je potrebna za ekonomsku i mislim da je taj poraz velikosrba moguće isposlovati uz pomoć saveznika u međunarodnoj zajednici. Dok se to ne desi, imaćemo deset istina i još više izvora konfrontacije. Šta ti misliš? Kako bez sloma jedne od političkih vizija uređenja društva doći do stabilnosti?
Rijesenje sto se tice naroda u sve tri drzave tj. BiH, HR i SER je garancija za normalan zivot tj. poslovi i plate! To je sto ce ljude zabaviti i pruziti im veselje na lice. Kad covijek zna da ide na posao za solidnu platu, kad zna da zdravstveno ima, kad zna da moze komotno nesto isplanirati ove godine npr. obnova kuce, sljedece ljetovanje van regiona itd. Sto se tice drzava HR i SER imaju status drzave dok BiH nema. Deyton nije nista ucinio nego eto ko fol nesto napravio. BiH moze samo stabilizaciju postici stim sto ce imati a: jednog prisednika ili b: da daju drzavu na licitaciju pa kome treba kolonija pa nek svi postanu drzavljani te kolonije... Ovo sto je sada u BiH na svakom cosku parlament, 150 predsednika, dva entiteta itd. to ce samo dovesti jednog danan do jos veceg krvo-prolica nego sto je zapisano! Tolki nacionalizam i tolka mrznja na tako malom prostoru nece izaci na dobro Taj citav region je manje vise klinicki mrtav. BiH moze samo preziviti bez nacionalizma i mrznje jer ta nekadasnja SFRJ republika je bila tako izmiksirana da nije moguce postici ono sto sve tri strane danas zele! Znaci A: ziviti zajednicki kao da nikada nije nista bilo jer to je dobro za vasu dijecu i njihovu buducnost ili biti Afganistan narednih 50 godina. Eto izaberite!
Skijaš wrote:
Pa veći bi problem nastao kada bi se to okupljanje spriječilo, tek bi se to razvlačilo po medijima pod velikosrpskom kontrolom.
Ali konfrontacija, zabrane, to je recept koji odgovara velikosrbima.
Izvini, ali koga više uopšte briga ko bi šta razvlačio i odgovara li to nekome ili ne ...?
Pa ako se slažemo da će četnička propaganda svakako biti nastavljena, onda je bolje ne igrati se zabranama, nego se protiv te propagande boriti istinom. Hoćemo li spriječiti četnike da lažu ako se zabrani okupljanje ? Nećemo, nego će oni to iskoristiti kao još jedan dokaz "nepravde" i tim potezom objašnjavati neke svoje zabrane.
"Oni koji se ne sjecaju proslosti, su osudjeni na njeno ponavljanje." je tacan navod.
Kakve mi uopste pouke izvukosmo iz nase proslosti?
hvala na ispravci, znao sam da ide tako nekako
ma kakvi mi ba, i poslije 2 svj rata nista, pogledaj npr samo istocnu Bosnu, isti gradovi, ista mjesta na kojima se desio zlocin i 41-45 i sada 92-e (osim gorazda doduse).. ma milion primjera, al dzaba..
Drzava ima institut za ratne zlocine, u sklopu filozofije ima i fakultet istorije, no ne vidjeh nijednu suvislu knjigu da se pozabavila ovim dijelom nase proslosti na nacin kako to istorijska nauka treba da radi.
Medjutim, sve dok se istorija ne bude pisala na osnovu cinjenica, a ne na osnovu dnevne politike, desavace nam se i Dobrovoljacke i kontraDobrovoljacke itd.
Sreca pa medjunarodni sudovi rade svoj posao, koliko, toliko.
hrle1976 wrote:Znaci A: ziviti zajednicki kao da nikada nije nista bilo jer to je dobro za vasu dijecu i njihovu buducnost ili biti Afganistan narednih 50 godina. Eto izaberite!
Da mi se, kao Abrahamu, kaže "Skijaš, evo ovaj panj, staviš glavu i preko vrata ti spustimo sjekiru tako jako da se do pola zabije u drvo. Ali nakon toga, nema više mržnje, ljudi vole svoje žene, djeca se smiju i svi su sretni", ja se prijatelju ne bih dvoumio, bio bih taj Izak. Tako da ta neka žrtva ostavljanja po strani onog što su nam četnici uradili i nije neka žrtva. To bi se moglo vrlo lako uraditi zbog budućnosti mlađih generacija. Ali nam ne daju, stalno provociraju i prijete. Muče nas i očekuju da će zbog te njihove neljudskosti u nama splasnuti želja za očuvanjem zajedničke države. A neće. Ja druge zemlje nemam a ono što oni mogu tako postići je samo to da nas je puno više sa dozvolama za posjedovanje oružja.
"Oni koji se ne sjecaju proslosti, su osudjeni na njeno ponavljanje." je tacan navod.
ma kakvi mi ba, i poslije 2 svj rata nista, pogledaj npr samo istocnu Bosnu, isti gradovi, ista mjesta na kojima se desio zlocin i 41-45 i sada 92-e (osim gorazda doduse).. ma milion primjera, al dzaba..
Da dzaba, ali zasto?
Ne sprjecava se ponavljanje proslosti pukim obiljezavanjem dogadjaja i kuknjavom nad vlastitom sudbinom, vec temeljitom analizom proslih VLASTITIH gresaka i njihovim ispravljanjem.
VjecitiStudent wrote:
Da dzaba, ali zasto?
Ne sprjecava se ponavljanje proslosti pukim obiljezavanjem dogadjaja i kuknjavom nad vlastitom sudbinom, vec temeljitom analizom proslih VLASTITIH gresaka i njihovim ispravljanjem.
argyle wrote:Dani presudni za odbranu: Vojska Jugoslavije zaustavljena u avliji Predsjedništva RBiH!
U aprilu 1992., kada su još mnogi govorili da neće doći do agresije, ubijeno je 336 Sarajlija
Autor Avdo HUSEINOVIĆ
Historija bilježi da svaki rat ima svoju ključnu bitku, boj ili operaciju, mada bitka kao pojam ne egzistira u vojnoj terminologiji, ali se često poistovjećuje s bojem.
Odbrambenooslobodilački rat za Bosnu i Hercegovinu barata s nekoliko takvih događaja koji se smatraju ključnim za opstanak ove zemlje i, interesantno, u svim tim nabrojanim bitkama boj za državu 2. i 3. maja 1992. godine svrstava se kao jedan od ključnih događaja minule agresije na RBiH.
Mit o Dobrovoljačkoj
Velikosrpska propaganda želi nametnuti mit o Dobrovoljačkoj kao razlog za opsadu Sarajeva, ubijanje civila, genocid... te 2. i 3. maj 1992. markirati kao dane kojima je počeo "nesretni rat u Bosni".
A šta je do 2. maja 1992. bivša Jugoslavenska narodna armija uradila u već 26 dana međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini? Izvršila je agresiju na gradove Zvornik, Višegrad, Vlasenicu, Bratunac, Srebrenicu, Bosanski Šamac, Foču, Brčko, a počela je s najžešćim ubijanjem civila u Sarajevu i Mostaru. Već su hiljade Bošnjaka najbrutalnije pobili i protjerali.
Pukovnika Šuputa zarobljavaju branioci Sarajeva ispred današnjeg BKC-a
Iz kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu pripadnici JNA ubili su mladića Samira Mešetovića, u Starom Gradu hapsili su policajce i civile, odvodili ih u komandu 2. vojne oblasti JNA i najbrutalnije ih premlaćivali pred generalom Milutinom Kukanjcem. Iz komande 2. vojne oblasti 26. aprila 1992. u 20.30 sati ubijeni su Senad Šećerović, sekretar Gradskog odbora SDP-a, i njegov vozač Dževad Resić.
Dan D
U aprilu 1992., kada su još mnogi govorili da neće doći do agresije, ubijeno je 336 građana Sarajeva. Na pres-konferenciji u Štabu Teritorijalne odbrane (TO) RBiH 25. aprila 1992. pukovnik Jovan Divjak objavio je proglas Predsjedništva RBiH, u kojem se navodi da "se nijedno vozilo bivše JNA ne može po Sarajevu kretati bez najave i pratnje MUP-a RBiH".
Dana 27. aprila 1992. godine donesen je Ustav Savezne republike Jugoslavije, čime je formalno prestala da postoji Socijalistička federativna republika Jugoslavija. Jugoslavenska narodna armija preimenovana je u Vojsku Jugoslavije.
I onda je na red došao taj 2. maj 1992.
Bila je subota, desio se taj "bosanski dan D", trebalo je u Sarajevu završiti sa pričom o Bosni. Danas smo svjedoci da o 2. i 3. maju 1992. postoji više različitih verzija. No, historijska je činjenica da su srpske snage, predvođene pukovnikom Vojske Jugoslavije Milanom Šuputom, krenule u koordinirani napad na vitalne objekte Republike BiH.
Oko podne, iz zgrade Doma JNA u Sarajevu po građanstvu Sarajeva na obližnjem autobuskom stajalištu zapucale su srpske snage, nakon čega su branioci uzvratili na vatru. Kada je pucnjava prestala, branioci grada pokušali su pregovarati s komandantom Doma JNA, potpukovnikom Bogojem Božinovskim.
Po ulasku na pregovore, potpukovnik Božinovski otvorio je vatru na predstavnike branilaca i tom prilikom ubio Asafa Hadžića, a Zakira Puškara teško ranio. Za ovo ubistvo nikada niko nije odgovarao. Božinovski je nakon liječenja u bolnici Koševo pušten i prebačen u Beograd.
Iz komande 2. vojne oblasti Vojske Jugoslavije na Bistriku elitna jedinica Vojske Jugoslavije, poznata kao Zaštitni puk 2. vojne oblasti, predvođena pukovnikom Milanom Šuputom, upala je sa 27 specijalaca u Glavnu poštu i u koordiniranoj akciji s radnicima "Pošte", koji su bili odani kadar SDS-a, izvršila diverziju paljenja Glavne pošte iznutra.
Zaustavili su ih branioci RBiH, na čelu s Dževadom Topićem Topom i Ademom Ježom, te su ih narednog dana, u saradnji s nekoliko specijalaca MUP-a RBiH, koje je predvodio Zoran Čegar, zarobili u prostorijama današnjeg BKC-a i oslobodili dvadesetak građana Sarajeva, koje su srpski specijalci, predvođeni Draganom Stepanovićem Rambom, cijelu noć držali kao taoce.
Recite Milutinu
Paljenjem Glavne pošte načinjena je šteta veća od 100 miliona dolara, uništeno je 45.000 telefonskih priključaka i Sarajevo je odsječeno od ostatka svijeta. Iz Vojne bolnice prema zgradi Predsjedništva RBiH u četiri "pinzgauera" i jednim sanitetskim vozilom krenuo je Diverzantski odred Zaštitnog puka 2. vojne oblasti Vojske Jugoslavije, predvođen komandantom, majorom Markom Labudovićem.
Došavši na tramvajsku stanicu na Skenderiji, diverzanti Vojske Jugoslavije otvorili su vatru mitraljezom M-84 iz prvog "pinzgauera". Na vatru su vatrom uzvratili branioci grada i zaustavili ih na 100 metara od zgrade Predsjedništva RBiH.
Major Labudović teško je ranjen, izvukli su ga radnici Doma mladih Skenderija, a dokrajčila ga je minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja na Trebeviću, koja je, zajedno s njim, ubila i radnike Skenderije Marka Starčevića i Eska Alispahića, a teško ranila Peđu Novkovića. Posljednje riječi preko sistema veze koje je izgovorio major Labudović, bile su: "Recite Milutinu (Kukanjcu, op. a.) da smo džabe izginuli."
Na Skenderiji je poginuo i Admer Sakić Džemica, pripadnik Vojne policije, kojom je komandovao Ismet Bajramović Ćelo. Sarajevski branilac Alija Miladin uništio je jedan transporter kod kafića "Estrada", a specijalci MUP-a RBiH tenk na Vrbanja mostu.
Tenkovska kolona došla je s Grbavice do Skenderije i direktnim pogocima zapalila dio zgrade Skupštine grada Sarajeva i zgrade Općine Centar. Oružane snage RBiH činili su pripadnici MUP-a RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH, Patriotske lige, Zelenih beretki i naoružani građani, dok je srpske snage činila Vojska Jugoslavije.
U nastavku ove operacije, kodnog naziva "Kameleon", jedinice Vojske Jugoslavije otele su na Sarajevskom aerodromu predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića, koji se s delegacijom vraćao sa pregovora u Lisabonu, i odvele ih u kasarnu u Lukavici.
Nakon najdužeg TV Dnevnika Senada Hadžifejzovića, u kojem je Fikret Abdić spremno čekao da ostavi BiH u velikoj Srbiji, u direktnom dijalogu visokih oficira Vojske Jugoslavije s članovima Predsjedništva RBiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem, dogovorena je razmjena predsjednika Izetbegovića.
U devet ujutro u komandi UNPROFOR-a Ejup Ganić je s generalom Milanom Aksentijevićem dogovorio da se predsjednik Alija Izetbegović razmijeni za generala Milutina Kukanjca.
Šest stradalih
U međuvremenu, napravljen je još jedan paralelni dogovor u Lukavici s otetim predsjednikom, koji je javno sve ovlasti prenio na Ganića, a oficiri u 2. vojnoj oblasti spriječili su dogovor Ganić - Aksentijević, jer nisu htjeli da ostanu iza Kukanjca tako da su svi pripadnici Vojske Jugoslavije, koji su se nalazili u komandi 2. vojne oblasti na Bistriku, u mješovitoj koloni od 36 vozila sa 270 naoružanih ljudi - oficira, vojnika, rezervista i nekoliko srbijanskih novinara - krenuli u 18.30 sati niz Dobrovoljačku ulicu, na čijem se čelu nalazio transporter u kojem su bili predsjednik Izetbegović i general Kukanjac.
Poučeni iskustvom od prethodnog dana, kada su napadnuti vitalni objekti RBiH, branioci grada zauzeli su položaje oko koridora kojim se kretala kolona Vojske Jugoslavije.
U 18.50 sati otvorena je vatra iz kolone prema braniocima grada i okolnim civilnim zgradama, nakon čega je uslijedio odgovor na vatru. U jednom od svojih posljednjih intervjua general Kukanjac, koji je umro 2002., posebno se bavio beogradskom propagandom u odnosu na tzv. slučaj Dobrovoljačka:
- Kako se mnogo manipuliralo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je ljudi stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je da se jednom kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuli su jedan vojnik Zdravko Tomović iz Han-Pijeska, tri pukovnika Miro Sokić, dr. Budimir Radulović i Boško Mihajlović i jedan potpukovnik Boško Jovanić te jedna žena, muslimanka Nurmela Šuko, koja je došla iz Zagreba s tom komandom. Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali.
Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke, nešto su najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika", ma ni govora! Televizija Srbije, ma ni govora! Radio Beograd, ma kakvi! - riječi su Kukanjca.
Lažni spisak poginulih u Dobrovoljačkoj
U komandi 2. vojne oblasti nalazio se i pouzdani kadar Srpske demokratske stranke, koji će u predstojećim danima biti okosnica Vojske Republike Srpske - prije svega pukovnik Dušan Kovačević i potpukovnik Petar Salapura.
Interesantno je da je 3. maja 1992. u koloni u Dobrovoljačkoj ulici poginuo Zdravko Tomović iz Han-Pijeska, koji se danas vodi kao poginuli borac Vojske RS. Postavlja se pitanje je li Vojska RS u to vrijeme postojala. Prema dostupnoj dokumentaciji, izgleda da jeste i postavlja se pitanje otkud pripadnici Karadžićeve vojske u komandi kod generala Kukanjca?
Posljednjih godina na obilježavanjima u Dobrovoljačkoj ulici pojavljuje se i Gordana, sestra poginulog potporučnika Obrada Gvozdenovića, i maltretira javnost pitanjem: "Kada će odgovarati onaj ko je ubio mog nevinog brata?"
No, puna istina je da se Gvozdenović ne nalazi na spisku poginulih u Dobrovoljačkoj, jer je poginuo dan ranije, 2. maja 1992. na Skenderiji u diverzantskom napadu na Predsjedništvo RBiH. Inače, većina poginulih 2. i 3. maja 1992. bili su državljani Srbije.
Ljubičićevo i Kadijevićevo uputstvo
Uputstvo za diverzante iz 1976., prema kojem je izvršen napad 2. maja 1992.
Specijalne jedinice Vojske Jugoslavije precizno su 2. maja 1992. postupale prema "Uputstvu za diverzantska dejstva na kopnu", priručniku koji je 1976. napisao general Nikola Ljubičić, a 1981. dopunio general Veljko Kadijević.
1. Paljenjem Glavne pošte uništili su glavne komunikacijske veze Sarajeva sa svijetom.
2. Pokušali su stvoriti blokadu određenih objekata uz otmicu vodećih državnika i talačke situacije.
3. Zauzeli su Aerodrom Butmir i Sarajevo odsjekli od ostatka svijeta.
4. Pripremili su sve u vezi sa preuzimanjem centralnog medija TV Sarajevo.
5. Koristili su prilikom napada vozila i objekte na koje je, prema Ženevskim konvencijama, zabranjeno djelovati.
6. Pokušali su ovladati mostovima i raskrsnicama na ključnim saobraćajnim komunikacijama uz pomoć oklopnih vozila.
7. Imali su podršku snajpera, pamova, patova i teške artiljerije.
p.s. 9 maja na TVSA premijera novog Avdinog filma, "A bili su samo djeca" , nakon toga se krece sa realizacijom filmova o Visegradu i Herojima oslobodilackog rata.
Sta bi bilo kada bi Srbi poceli u Vukovaru obiljezavati na ovakav nacin pogibiju svojih vojnika ili mozda onih pri zauzimanju one tenkovske kasarne ili ili?
Ma Hrvati znaju sa njima kao i Albanci, a nas ce kakvi smo naivci, za koju godinu jos ubjediti da su oni bili partizani a mi agresori.