Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Felidae

#551 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

niko_niko_kao_ja wrote:samo da se prijavim, bili smo neki dan kod cika doktora, sve super, fino napredujemo i rekao nam je da cemo imati malog bracu. :-D
cestitam.....

i hajmo zene, ukljucite se malo u ovu temu, koliko se koja udebljala, kako se koja osjeca, u kojoj ste sedmici, da li kupujete stvari za bebu i gdje...gdje je sta jeftinije, a gdje skuplje....podijelite iskustva, tako cemo pomoci jedne drugima....
LaCici

#552 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Jutros problemi :sad: Prokrvarila malo, kao roskasti iscjedak. Bila sam kod doktora i prepisao mi je Dobroston i mirovanje. Je li neko imao takvih problema, malo me utjesite da nece doci do spontanog, bas sam se prepala, jer mi je prva trudnoca, nemam iskustva, ne znam sta smijem sta ne smijem raditi. :?
niko_niko_kao_ja

#553 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici wrote:Jutros problemi :sad: Prokrvarila malo, kao roskasti iscjedak. Bila sam kod doktora i prepisao mi je Dobroston i mirovanje. Je li neko imao takvih problema, malo me utjesite da nece doci do spontanog, bas sam se prepala, jer mi je prva trudnoca, nemam iskustva, ne znam sta smijem sta ne smijem raditi. :?
ja nisam imala takvih problema, ali znam mnogo zena koje jesu i danas uzivaju sa svojim bebicama. :D tvoje je samo da slusas doktora, i kao sto sam ti vec rekla(znam da sam dosadna) da se opustis. nemoj se sikirati, znam da zvuci nemoguce, ali je jako bitno zbog tebe i tvoje bebice. dodatna sikiracija moze samo izazvati jos vece probleme. miruj, uzivaj, pusti nek' te razmaze, a ti cuvaj svoju bebu i sebe. :wink:
niko_niko_kao_ja

#554 Re: Trudnjače i porodilje online

Felidae wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:samo da se prijavim, bili smo neki dan kod cika doktora, sve super, fino napredujemo i rekao nam je da cemo imati malog bracu. :-D
cestitam.....

i hajmo zene, ukljucite se malo u ovu temu, koliko se koja udebljala, kako se koja osjeca, u kojoj ste sedmici, da li kupujete stvari za bebu i gdje...gdje je sta jeftinije, a gdje skuplje....podijelite iskustva, tako cemo pomoci jedne drugima....
hvala na cestitkama.
ja sam trenutno u 16. sedmici, jos malo pa 17., udebljala sam se u startu 4 kile, i sad stagniram. :D stvari jos nismo poceli kupovati ali obilazimo prodavnice onako cisto informativno. ne znam sta te interesuje od stvari, ali rado cu podjeliti informacije koje ti mogu biti od pomooci. :D
niko_niko_kao_ja

#555 Re: Trudnjače i porodilje online

yellow cat wrote:[
:-D :-D čestitke na dječaku, ja idem sutra, vajda će moći vidjeti šta je.

hvala puno na cestitkama, jesi li ti saznala je li braco ili curica? :)
yellow cat

#556 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

LaCici wrote:Jutros problemi :sad: Prokrvarila malo, kao roskasti iscjedak. Bila sam kod doktora i prepisao mi je Dobroston i mirovanje. Je li neko imao takvih problema, malo me utjesite da nece doci do spontanog, bas sam se prepala, jer mi je prva trudnoca, nemam iskustva, ne znam sta smijem sta ne smijem raditi. :?
Ne brini, kod puno žena se dešava da u vrijeme kad su trebale dobiti menstruaciju, a nisu, prokrvare oko tog datuma. Dobroston tablete su, ustvari, čuvari trudnoće i daju se ženama koje na početku trudnoće imaju slabija krvarenja, a funkcija ima je da očuvaju plod i smanje komplikacije. Ženama koje su imale spontani, daju se obavezno, a često se koriste i radi stabilizacije menstrualnog ciklusa. Zato, ne brini, moja kuma ih je koristila od samog početka i ima bebicu. :-D Samo nemoj paničiti i vjeruj da je tvoja bebica najjača i da će to proći. :-D Ipak, drugi put pitaj ginekologa za utrogestan, njegovo mišljenje, čula sam da su te tablete bolje. Šta smiješ raditi? Ništa, ti si od sad na mirovanju dok ti doktor ne kaže drugačije.
Kad ti je drugi pregled?
niko_niko_kao_ja wrote: hvala puno na cestitkama, jesi li ti saznala je li braco ili curica? :)
večeras mi je pregled, budem vam javila ako saznam. :-D
Felidae wrote: i hajmo zene, ukljucite se malo u ovu temu, koliko se koja udebljala, kako se koja osjeca, u kojoj ste sedmici, da li kupujete stvari za bebu i gdje...gdje je sta jeftinije, a gdje skuplje....podijelite iskustva, tako cemo pomoci jedne drugima....
ja sam danas napunila punih 18. sedmica. Sad se super osjećam, ali do 13-e sedmice mi je bilo grozno.. i povraćala i imala mučnine i bilo mi vruće.. ma katastrofa.. i to sve, uglavnom, poslijepodne. :-) Smršala sam 6 kg do 13-e sedmice, sad ne znam stanje, jer hoću da me samo ginekolog važe, pošto je svaka vaga drugačija. Javim vam večeras, ali još uvijek stanem u svoju staru odjeću, stomak se malo vidi.. ipak, najčešće sam u tunici i tajicama, nekako su mi najudobnije. Stvari još ne kupujem, čekam da saznam spol.
LaCici

#557 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ne brini, kod puno žena se dešava da u vrijeme kad su trebale dobiti menstruaciju, a nisu, prokrvare oko tog datuma. Dobroston tablete su, ustvari, čuvari trudnoće i daju se ženama koje na početku trudnoće imaju slabija krvarenja, a funkcija ima je da očuvaju plod i smanje komplikacije. Ženama koje su imale spontani, daju se obavezno, a često se koriste i radi stabilizacije menstrualnog ciklusa. Zato, ne brini, moja kuma ih je koristila od samog početka i ima bebicu. :-D Samo nemoj paničiti i vjeruj da je tvoja bebica najjača i da će to proći. :-D Ipak, drugi put pitaj ginekologa za utrogestan, njegovo mišljenje, čula sam da su te tablete bolje. Šta smiješ raditi? Ništa, ti si od sad na mirovanju dok ti doktor ne kaže drugačije.
Kad ti je drugi pregled?
Nije mi uopste vrijeme menstruacije, zato me je i zabrinulo. Mada sam se u zadnja 3 dana bas preforsirala sa fizickim aktivnostima i bilo je i stresa tako da je moguce i od toga. Vjerujem i ja da ce biti sve ok :wink: , citala sam da zene imaju i jaca krvarenja pa opet trudnoca prodje kako treba. Sljedeci pregled mi je zakazao za 15 dana. Pitat cu za tablete, hvala. ;-)
yellow cat

#558 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

vjerovatno si se preforsirala, pazi se, nemoj ništa teže od kile dizati i miruj što je više moguće.. kad pregrmiš 12-u sedmicu, onda će biti sve lakše. Zato, sad opusti se i probaj, koliko god ti to nemoguće bilo, da ne misliš na to. I nema stresa!
yellow cat

#559 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

samo da vam javim da je sve ok i da sam ja dječak. :-D Moram priznati da je moja reakcija bila čudna, nisam mogla vjerovati, doktor dva puta provjeravao, jer sam priželjkivala djevojčicu.. ali, ok, zasad će nam dečki u kući biti u blagoj većini. :-D
Last edited by yellow cat on 17/09/2011 09:56, edited 1 time in total.
duboka_misao

#560 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

cestitam kitty :kiss: i ostalim buducim mamicama !
LaCici

#561 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Cestitke yellow cat na pisonji. I ja bih voljela curicu ali garant ce biti decko, kako sam cula skoro uvijek bude suprotno od onoga sto prizeljkujes. :-D
Felidae

#562 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

Lacici...imala sam ja krvarenje, u 7 sedmici, htjeli su me ostaviti u porodilistu da cuvam trudnocu...ja nisam jos dosla sebi od vijesti da sam trudna, kad mi se to desilo....progesteron injekcije i koristila sam Utrogestan neka dva mjeseca i naravno strogo mirovanje....hvala bogu sad smo super :D
28 sedmica udebljala sam se nekih 8-9 kg...ja se vazem u apoteci obavezno, i mjerim pritisak naravno.....nemojte to zaboravljati, trudnice ne bi smjele imati visok pritisak nikako...zato ga kontrolirajte.
sto se tice stvari, mislila sam vise informativno da razmjenjujemo iskustva, ja sam dobar dio stvari vec pokupovala.
svima toplo preporucujem vjezbe (psihofizicka priprema trudnica za porod)...stvarno se dosta nauci....
ne dizite nista tesko, ne saginjite se preko stomaka, vec u lagani cucanj i ne lezite na ledjima :D :D
puno pozz
niko_niko_kao_ja

#563 Re: Trudnjače i porodilje online

yellow cat wrote:samo da vam javim da je sve ok i da sam ja dječak. :-D Moram priznati da je moja reakcija bila čudna, nisam mogla vjerovati, doktor dva puta provjeravao, jer sam priželjkivala djevojčicu.. ali, ok, zasad će nam dečki u kući biti u blagoj većini. :-D
cestitam yellow cat, ma djecaci su super, vidjeces. :wink: ja sam prizeljkivala djecaka i ako Bog da bice uskoro. :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#564 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PipiDugaDevetka »

yellow cat wrote:samo da vam javim da je sve ok i da sam ja dječak. :-D Moram priznati da je moja reakcija bila čudna, nisam mogla vjerovati, doktor dva puta provjeravao, jer sam priželjkivala djevojčicu.. ali, ok, zasad će nam dečki u kući biti u blagoj većini. :-D
Čestitam @yellow cat-ice!

Čuvaj se i ti, i on od propuha!
:D
yellow cat

#565 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

hvala vam svima :-D :-D mama jede, a ja skačem po trbuhu, svaki put kad šta stavim u usta (posebno slatko) on se javlja.. :-D
hocunecu

#566 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by hocunecu »

cestitam majko! :-D
niko_niko_kao_ja

#567 Re: Trudnjače i porodilje online

yellow cat wrote:hvala vam svima :-D :-D mama jede, a ja skačem po trbuhu, svaki put kad šta stavim u usta (posebno slatko) on se javlja.. :-D

preslatko. :D i ja jedva cekam da pocne skakutati. :D

pitanje za sve trudnice, a i one koje to vise nisu, kada ste prvi put osjetile svoju bebicu? :-D
minderpuza

#568 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

Cestitke cestitke cestitke vazda me ova tema najvise obraduje :D cestitke yellow cat sve naj :-D
Felidae

#569 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

ja sam svog vragolana osjetila u 18-toj sedmici, mada svugdje pise da prvorotkinje uglavnom bebe osjete oko 20-te sedmice. i svi govore kako im se aktivnost bebe smanjuje kako sedmice odmicu, jer kako beba raste ima sve manje i manje prostora. e pa mene je moj jutros drzao budnom od 4h do 5h, bila sam se zabrinula koliko se koprca, i to na tri cetri strane odjednom :-) a doktor je svakako rekao da je to jedan belajsuz, prosli put kad smo bili na UZ, cim je spustio sondu na tibu, mali je opalio nogom...ja prosto nisam mogla vjerovati...i doktor se smijao....
niko_niko_kao_ja

#570 Re: Trudnjače i porodilje online

Felidae wrote:ja sam svog vragolana osjetila u 18-toj sedmici, mada svugdje pise da prvorotkinje uglavnom bebe osjete oko 20-te sedmice. i svi govore kako im se aktivnost bebe smanjuje kako sedmice odmicu, jer kako beba raste ima sve manje i manje prostora. e pa mene je moj jutros drzao budnom od 4h do 5h, bila sam se zabrinula koliko se koprca, i to na tri cetri strane odjednom :-) a doktor je svakako rekao da je to jedan belajsuz, prosli put kad smo bili na UZ, cim je spustio sondu na tibu, mali je opalio nogom...ja prosto nisam mogla vjerovati...i doktor se smijao....
:thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol:

znaci belajsuz ne da mamici ni da spava :lol: preslatko, ma smo nek' se vrti :-D ja jedva cekam to "maltretiranje". :-D
otherside

#571 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Felidae wrote:ja sam svog vragolana osjetila u 18-toj sedmici, mada svugdje pise da prvorotkinje uglavnom bebe osjete oko 20-te sedmice. i svi govore kako im se aktivnost bebe smanjuje kako sedmice odmicu, jer kako beba raste ima sve manje i manje prostora. e pa mene je moj jutros drzao budnom od 4h do 5h, bila sam se zabrinula koliko se koprca, i to na tri cetri strane odjednom :-) a doktor je svakako rekao da je to jedan belajsuz, prosli put kad smo bili na UZ, cim je spustio sondu na tibu, mali je opalio nogom...ja prosto nisam mogla vjerovati...i doktor se smijao....
i ja sam svoju razbojnicu :D osjetila prvi put u 18-19 sedmici i od tada me je toliko sutala da sam do samog poroda sumnjala da ce biti curica :D sjecam se i ja da je na UZ toliko udarala nogicom u sondu da se ginekolog cudio :D
kontam ja, ovo ce se odmah fudbaler roditi :D
sad joj je skoro 10 mjeseci a i dalje je ultra nemirna i preaktivna.
LaCici

#572 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ja sam jos daleko od toga ali jedva cekam da osjetim to udaranje. :D Od kako sam saznala da sam trudna, dani mi ko godine, vrijeme stalo. :-D Nego, jeste li vi putovale u trudnoci? Koliko je opasno ici automobilom na duzi put? S obzirom da sam imala blago krvarenje doktor mi je preporucio da odlozim put za jos koju sedmicu, ali mi nije rekao do kada je rizicno. Posto je sve ok za sada, ja sam kontala sacekati mozda do 12. sedmice i onda na put.
otherside

#573 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

LaCici wrote:Ja sam jos daleko od toga ali jedva cekam da osjetim to udaranje. :D Od kako sam saznala da sam trudna, dani mi ko godine, vrijeme stalo. :-D Nego, jeste li vi putovale u trudnoci? Koliko je opasno ici automobilom na duzi put? S obzirom da sam imala blago krvarenje doktor mi je preporucio da odlozim put za jos koju sedmicu, ali mi nije rekao do kada je rizicno. Posto je sve ok za sada, ja sam kontala sacekati mozda do 12. sedmice i onda na put.
ja sam isla 2x u zagreb, na more,... doduse, nisam imala nikakvih smetnji u trudnoci, cak ni mucninu.
da sam na tvom mjestu ipak bih se uvijek prvo konsultovala sa ginekologom.
La Cici, cestitam i sretno! :-D
Felidae

#574 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

uff...znaci kakav u tibi takav i van nje :-D mogu ocekivati jednog nemirnog momka...ma samo nek mlati, tako znam da je sve ok. :D
LaCici, radije pricekaj i konsultuj se sa doktorom, nemoj zuriti sa putovanjem, ja sam u sestom mjesecu isla na more i nikad mi bolje u zivotu nije bilo. jednostavno bez ikakve brige kako izgledam, kakva mi je guza u ovom kupacem, da li su mi grudi na mjestu :-) i sve one gluposti sto inace pate zene....jednostavno nema...samo ja i moja tiba :D :D
otherside

#575 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Felidae wrote:uff...znaci kakav u tibi takav i van nje :-D mogu ocekivati jednog nemirnog momka...ma samo nek mlati, tako znam da je sve ok. :D
LaCici, radije pricekaj i konsultuj se sa doktorom, nemoj zuriti sa putovanjem, ja sam u sestom mjesecu isla na more i nikad mi bolje u zivotu nije bilo. jednostavno bez ikakve brige kako izgledam, kakva mi je guza u ovom kupacem, da li su mi grudi na mjestu :-) i sve one gluposti sto inace pate zene....jednostavno nema...samo ja i moja tiba :D :D
haj slobodno priznaj da ni grudi nikad bolje nisu bile :D :D :D
Post Reply