Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#551 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

vrhovny wrote:U njega su ovi linkovi izgleda prepravljani jer uopšte nemaju prihvat kao ovaj novi vec je to neko nabudžio s dvije gumice i sarafom!!Ovi originalni imaju nesto kao kuglu odnosno krajnicu na prihvatu sa mazalicom!
nisu prepravljani, takvi su originalni kod starijeg ćire. set gumica za stabilizer bar link uzmi i to je to.
1in1000

#552 Re: Terenci i mehanika

Post by 1in1000 »

jel iko isprobo sorenta 2011? ako ga je neko vozao il ako ga neko ima, jel preporucljiv ?? nevozim se po blatu i tako to ali izgleda velik a mjesto mi je potrebno. pozdrav
BISCANIN2

#553 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

1in1000 wrote:jel iko isprobo sorenta 2011? ako ga je neko vozao il ako ga neko ima, jel preporucljiv ?? nevozim se po blatu i tako to ali izgleda velik a mjesto mi je potrebno. pozdrav
Prijateljica kupila novog sportage prije par godina ,odlican auto bez greske samo redovan servis ,neki dan sam je vozao fino vuce jedino sto se nisam navikao na volan koji je malo" teži ".Sigurno dobar omjer uloženo dobiveno .
vrhovny

#554 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

1in1000 wrote:jel iko isprobo sorenta 2011? ako ga je neko vozao il ako ga neko ima, jel preporucljiv ?? nevozim se po blatu i tako to ali izgleda velik a mjesto mi je potrebno. pozdrav
Ja ti te nesorte ne limvo:))!!!
iceman ze

#555 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

ja sam isprobao KIA Sportage i Hyundai iX 35..... :D
Cober

#556 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Mada redovno pratim svaki post nisam se duže ovdje javljao jer nisam ni imao šta novo napisati, pa da ne spamam ovako dragocjenu temu. Tražim sam odgovarajuće felge 16 po Krešinom savjetu za univerzalnu upotrebu, našao sam neke ali skupe a i ne dopadaju mi se, ali generalno je malo teže doći do felgi za Jeep-a, a juče sam preko PIK-a dobio ove R15 7J

Image

Danas ću da ih montiram, došle su sa lošim i starim gumama ali će poslužiti za probu. Treba mi dodatni savjet o preporučenoj dimenziji i gumama, da li ih koristiti ih samo za planinu ili i za cestovnu vožnju? I kakvo vam je iskustvo o namjeni, kvaliteti i isplativosti Pxenix protekt guma?

Pozdrav, Cober.
PapakizSarajeva

#557 Re: Terenci i mehanika

Post by PapakizSarajeva »

iceman ze wrote:ja sam isprobao KIA Sportage i Hyundai iX 35..... :D
E jesi nam puno rek'o ... :skoljka: :skoljka: :skoljka:

De malo utisaka ...
kreso_atac

#558 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

te felge mi lice na one za wranglera od 15'', ako su te, neces ih moci namontirati na granda. jesi li probao kad si kupovao? izvinite na greskama pisem na telefonu
grabber

#559 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

U zadnje vrijeme izgleda da imam problema sa sa plinom (Grand Cherokee 4.0, sekvent instalacija) - do skoro je bio NX gas isparivač, nedavno zamijenjen sa Lovatovim, i moguće da od tad imam sljedeći problem: (možda i nije povezano s tim, ali nekako od tad sam primijetio) da se upali MIL lampica kada se motor ugrije na radnu temperaturu i prebaci na plin. Što se prije nije dešavalo.Skenirao sam greške na dijagnostici, i sve su tipa "injector circuit" (P0201 itd, za svih 6 cilindara). Kada restartujem ugasi se lampica, i opet čim dostigne radnu temperaturu i prebaci na plin uključi se opet.
Cober

#560 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:te felge mi lice na one za wranglera od 15'', ako su te, neces ih moci namontirati na granda. jesi li probao kad si kupovao? izvinite na greskama pisem na telefonu
Da da, pogrešno sam informisan da za svakog Jeepa odgovaraju iste rupe, sada sam ustanovio da nije tako.. i naučio da je raspon šarafa za Granda 127mm a potrebni centrirung 71,5 mm.. Ništa, odoše one na pik i sad ću bar da zaradim na tome..
Last edited by Cober on 18/04/2011 19:57, edited 1 time in total.
kreso_atac

#561 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Koji Lovato isparivac je stavljen i koja snaga? koji sekvent je u pitanju? osim sto pali lampicu, kako se auto ponasa na plinu? Da li je nakon zamjene isparivaca vrseno stelovanje (ponovno mapiranje plinskog ecu )?

@cober: za granda wj ne mogu cak ni one koje idu na starijeg granda (zj). zato pripazi, znaci trazis godiste 99-04.
grabber

#562 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Isparivač je ovakav:
Image

Snaga 140 kW, ali nema problema za sad u vožnji, da gubi snagu itd.
kreso_atac

#563 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

iako je to po svim standardima malo snage za taj motor, ali nebitno, nije to uzrok greske sa inj. kakva je potrosnja? ne bi smjela biti preko 20 nikako (normalna voznja na otvorenom maks 15-16), pa po tome se orjentisi. ako jest vise, defintivno provjeri stanje instalacije, ja sam ubijedjen da mapa nije dobra, provjeri dobro te parametre, i vidi senzor temperature gasa, mozda ide hladan gas u motor.
Cober

#564 Re: 0404Terenci i mehanika

Post by Cober »

Hej Krešo, gdje se održava Croatia Trophy na kojem se takmičiš? Je li to Bregana gore prema Sloveniji? Vidim da je od 28.04 do 06.05, to je malo podug period, nešto razmišljam kako bi bilo provozati se do tamo, pa imaš li neku preporuku oko nekog termina u tom perioodu? I, da li ima neko dešavanje u BiH na koje dolaziš?

Pozdrav, Cober.
Cober

#565 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Pošto još nisam zamijenio ulja niti uradio servis, možeš li mi detaljnije objasniti eventualne nepogodnosti kod korištenja istog 75W-140 i u prednjem i u zadnjem diferencijalu, umjesto 75W-140 prednji i 75W-90 zadnji, govorim o normalnoj upotrebi bez offa i šlepanja tetreta.
sasa_sale

#566 Re: Terenci i mehanika

Post by sasa_sale »

Evo da se i ja prijavim među jeepoljubce. Doduše nisam još nabavio ali u toku je potraga.
Zajedno sa Coberom sam probao ovoga:

http://www.pik.ba/artikal/934178/automo ... -cherokee/

Uradili smo check liste sa ovoga foruma i čini se OK. Ono što mogu primijetiti je ipak dobra razlika između ovoga i Coberovog V8 po pitanju ubrzanja i živahnosti. Njegov VIN je:
1J4GZ28S7RC319777
pa ako može dr. Kreso da i njega provjeriš ili da nam kažeš gdje mi možemo vidjeti.
kreso_atac

#567 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ne znam kad cu ti moci provjeriti vin, posto nisam kuci, i nemam stalno pristup internetu. sto se tice tog 4.0, to je renix 4.0 (nije HO) i on je malko tromiji. moja preporuke za ZJ je 5.2 motor ako hoces zivahnost i relativno ok potrosnju . 75w-140 je malo skuplje, i nema potrebe za njim ako ne bacas diff pod velika opterecenja, ali ako ga stavis nece stetiti, samo cesci interval zamjene. recimo ja na ciri poslije svakog harda mijenjam ulje u diffu.
Cober

#568 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:ne znam kad cu ti moci provjeriti vin, posto nisam kuci, i nemam stalno pristup internetu. sto se tice tog 4.0, to je renix 4.0 (nije HO) i on je malko tromiji. moja preporuke za ZJ je 5.2 motor ako hoces zivahnost i relativno ok potrosnju . 75w-140 je malo skuplje, i nema potrebe za njim ako ne bacas diff pod velika opterecenja, ali ako ga stavis nece stetiti, samo cesci interval zamjene. recimo ja na ciri poslije svakog harda mijenjam ulje u diffu.
Probali smo još neke, i chiru osim granda, i baš je onako prevelika razlika iizrazita tromost koju smo primijetili. Mislim, "živahnosti" nijedan nema ni blizu. Je li to tako treba, ili je u pitanju potencijalni problem sa mašinom, mjenjačem itd. Nije u pitanju potreba za živahnosti, namjena je ista, planina, u pitanju je čista dijagnostika ispravnosti vozila za kupovinu kojeg pokušavamo da istestiramo. Ovih dana ćemo pogledati i isprobati i jednog V8, pa ćemo i tu vidjeti.

Unaprijed hvala na konstruktivnim odgovorima, pozdrav, Cober.
kreso_atac

#569 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma daleko od toga da 4.0 nije zivahan, i on leti pod gasom. Moguce da mu je mjenjac u limp modu (tj u trecoj brzini zakljucan) zbog neke greske na mjenjacu. Provjeri kada mjenjac rucno postavis u prvu, pa ga nagazi, vidi je li ide kao da je u prvoj ili u trecoj, isto tako u D sa iskljucenim overdriveom, kada ides 50-60 i stisnes naglo gas do daske, mora brzo baciti u nizu i "poletjeti". Inace ZJ i Ciro uglavnom imaju renix 4.0 (koji je malko slabiji od 4.0 HO koji je obicno u WJ), ali idu i oni jako dobro.
vrhovny

#570 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Kreso druze, sta mu je ustvari to dugme za overdrive i kakva mu je prvenstvena namjena??
Probao sam pritisnuti ali nisam skuzio za sto je...vidim da baca u manju brzinu ili mi se ucinilo!!
Bakir1

#571 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

po naski receno overdrive ti je nesto kao peta brzina nekad u autima zvana ekonomik,gdje se motor vrti do manjeg broja obrtaja ali nema vecu krajnu brzinu od recimo 4 brzine.
prvenstveno sluzi da se rastereti motor,recimo prilikom duzih relacija,smanji potrosnja itd
vrhovny

#572 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Ok to...ali evo sad recimo ja stisnem to dugme overdrive...sad ne znam jel upalim ili ugasim! jer kad stisnem upali se svjetlo ispod prekidaca i sta se onda desava, u kojim se situacijama to dugme pali i zasto ima paljenje i gasenje, Zasto nije recimo uvijek upaljeno automatski?
Bakir1

#573 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

pa ne treba ti overdrive na usponu jer nema smisla,koristi se samo pri voznji otvorenom cestom i pri konstantnoj brzini bez vecih napora
Bakir1

#574 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

grijesis brate ;-)
ali pritiskom na dugme overdrive ces sprijeciti motor da lovi pravu brzinu i da ide u overdrive cime dobijes efekat kakav ti opisujes,jer tada mjenjac duze ostaje u jednoj brzini.
dugme sluzi da se overdrive iskljuci
Last edited by Bakir1 on 20/04/2011 11:49, edited 1 time in total.
vrhovny

#575 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Hvala na odgovorima ali po ovim neslaganjima vidim ja da bez Kreše nema nista:)))!!!!!
Post Reply