BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBB

Post Reply
1mustra

#551 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

Alfa_Ze wrote:Recimo da si u pravu !!
- koalicija SDP – SDA – NSRzB – HSP >> ima platformu, ma kakva ona bila, javna je i svima je dostupna
Ta koalicija je nastala tako sto su se prvo skupili SDP i SDA, pa su se ove druge dvije marginalne stranke priljepile.

Sad ja tebe pitam :
- kakva je platforma SNSD & SDS >> gdje je dostupna za procitati ??
Google -> "SNSD-SDS: Platforma o usaglašenom djelovanju"

- kakva je platforma HDZBiH & HDZ90 >> gdje je dostupna za procitati ??
Google -> "Kresevska deklaracija"

- kakva je platforma SNSD – SDS – HDZBiH – HDZ90 >> gdje je dostuna za procitati ??
Mislim da nemaju formalni dokument jer nisu ni napravili nikakav koalicioni dogovor, vec se samo neformalno dogovorili oko nekih stvari.
1mustra

#552 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

palermo wrote: Ne shvatam te sa ovim uvjetovali SDA......šta to znači....
Znaci da SDA moze sa njima u FBiH samo pod uvjetom da SDA ne ide bez njih na BiH nivou. Sto jest jedan korektan dogovor.
Komrad

#553 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Alfa_Ze wrote:Recimo da si u pravu !!
- koalicija SDP – SDA – NSRzB – HSP >> ima platformu, ma kakva ona bila, javna je i svima je dostupna
Ta koalicija je nastala tako sto su se prvo skupili SDP i SDA, pa su se ove druge dvije marginalne stranke priljepile.

Sad ja tebe pitam :
- kakva je platforma SNSD & SDS >> gdje je dostupna za procitati ??
Google -> "SNSD-SDS: Platforma o usaglašenom djelovanju"

- kakva je platforma HDZBiH & HDZ90 >> gdje je dostupna za procitati ??
Google -> "Kresevska deklaracija"

- kakva je platforma SNSD – SDS – HDZBiH – HDZ90 >> gdje je dostuna za procitati ??
Mislim da nemaju formalni dokument jer nisu ni napravili nikakav koalicioni dogovor, vec se samo neformalno dogovorili oko nekih stvari.
Sto se tice Kresevske deklaracije ona je sadrzana i u Platformi
bingulesku

#554 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by bingulesku »

I šta? aretovi nisu našli posla kod Dodika. E jes vala, kriza je, nema posla.
palermo

#555 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by palermo »

1mustra wrote:
Znaci da SDA moze sa njima u FBiH samo pod uvjetom da SDA ne ide bez njih na BiH nivou. Sto jest jedan korektan dogovor.
Gdje to piše ? Ja koliko znam sve četiri stranke su potpisale Platformu koja je programski dokument, nigdje ne vidjeh da piše to što ti spomenu
palermo

#556 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by palermo »

1mustra wrote:

Uostalom zašto je SDP toliko potreban na državnom nivou pa ste ga se svezali......evo, možda SDA ode na državni nivo, je li to dovoljno ?
1mustra

#557 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Stranka koja je dobila najvise glasova na izborima treba da predlaze mandatara i to je praksa u gotovo svim drzavama u europi ...
Netocno. Onaj ko ima najvise glasova ima priliku da prvi pokusa da sastavi vladu i predlozi mandatara. Ako ne uspije skupit vecinu, onda ide onaj iza njega.

Druga stvar, kakve veze ima praksa u drzavi sa homogenim glasackim tijelom sa praksom u BiH u kojoj je glasacko tijelo izrazito heterogeno i koja treba da obezbjedi ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ako pogledas u EU je "premijer" onaj ubogi Barroso koji po tvojim principima nikad ne bi to mogao bit.
1mustra

#558 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Sto se tice Kresevske deklaracije ona je sadrzana i u Platformi
Jest, sa nekih 0.4%.
1mustra

#559 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

palermo wrote:
1mustra wrote:
Gdje to piše ? Ja koliko znam sve četiri stranke su potpisale Platformu koja je programski dokument, nigdje ne vidjeh da piše to što ti spomenu
Istina, ne pise, ali je vise nego ocevidno iz toga sto je SDP prvo potrcao da se dogovori sa najljucim politickim takmacima SDA-om.
palermo

#560 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by palermo »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Stranka koja je dobila najvise glasova na izborima treba da predlaze mandatara i to je praksa u gotovo svim drzavama u europi ...
Netocno. Onaj ko ima najvise glasova ima priliku da prvi pokusa da sastavi vladu i predlozi mandatara. Ako ne uspije skupit vecinu, onda ide onaj iza njega.

Druga stvar, kakve veze ima praksa u drzavi sa homogenim glasackim tijelom sa praksom u BiH u kojoj je glasacko tijelo izrazito heterogeno i koja treba da obezbjedi ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ako pogledas u EU je "premijer" onaj ubogi Barroso koji po tvojim principima nikad ne bi to mogao bit.
Pa dobro, haj mi reci kakav bi ti dogovor prihvatio, i šta bi smatrao korektnim
Komrad

#561 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote: Netocno. Onaj ko ima najvise glasova ima priliku da prvi pokusa da sastavi vladu i predlozi mandatara. Ako ne uspije skupit vecinu, onda ide onaj iza njega.

Pa jesam li ja rekao da je to praksa jesam? Jesam li rekao da druge stranke nesmiju imati svog kandidata? Nisam
Dakle sto se mene tice neka bude i Covic ili Dodik naravno ako uspiju okupiti vecinu

Ali ne mogu podrzati da se ljudi nazivaju laznim Hrvatima, laznim Bosnjacima ili laznim Srbima
samo zato sto ne pripada nekoj nacionalnoj stranci ... A takodjer ne podrzavam ni ucjene ako ja ne budem premijer blokirat cu sve sto je moguce itd..

Kakvo god glasacko tijelo u BiH bilo ono nema nikakve veze i nema uporiste u Izbornom zakonu
palermo

#562 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by palermo »

1mustra wrote: Istina, ne pise, ali je vise nego ocevidno iz toga sto je SDP prvo potrcao da se dogovori sa najljucim politickim takmacima SDA-om.
E, jebi ga, ti nagađaš, a ja vidiš ne moram da nagađam, ja čuo svojim ušima šta su Dodo i Čova izjavljivali
hercegovac_pravi

#563 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by hercegovac_pravi »

Znači da sumiramo...
1) Neće "lepi"
2) Tihi bi opet (po ko zna koji put u zadnjih 10-tak godina) reazgovarao
3) FahrA bi na branik "otadžbine"
4) SDP ostaje pri svome predizbornom stavu da će preuzeti federaciju a na državnom nivou biti "konstruktivna" opozicija

Suma sumarum.....svima gore navedenim (osim FahrA) je zajedničko da neće da formiraju centralne institucije vlasti a FahrA nema izbornog kapaciteta da to sam uradi...
In conclusion, kome trebaju centralne državne institucije neka ih sam formira :zzzz:
Komrad

#564 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Sto se tice Kresevske deklaracije ona je sadrzana i u Platformi
Jest, sa nekih 0.4%.
Ili nisi citao platformu ili nisi citao Kresevsku deklaraciju

Jedina razlika je ta sto se u Kresevskoj deklaraciji govori evo ovaj dio

Novim ustavom Bosne i Hercegovine napušta se postojeći dvoentitetski ustroj Bosne i Hercegovine i uspostavlja se novi funkcionalniji i pravedniji ustroj, po kome ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran niti diskriminiran;
* Bosna i Hercegovina je decentralizirana država, koju ima tri razine vlasti: državnu, srednju i lokalnu;
* Državna i srednja razina vlasti ustrojava se po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku;
* Srednja razina vlasti se uspostavlja na temelju: povijesnih, etničkih, zemljopisnih, gospodarskih, prometnih i drugih bitnih kriterija uz mogućnost teritorijalnog diskontinuiteta pojedinih ustrojbenih jedinica; Lokalna razina vlasti (općine i gradovi) jesu jedinice lokalne samouprave i uprave koje nisu unaprijed zadane nego se na čitavom teritoriju iznova organiziraju na istim načelima, bez posebnog statusa, a vlast se konstituira na principu razmjernosti;
* Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, ima poseban status koji će se urediti zakonom na razini Bosne I Hercegovine;

Medjutim treba znati da su i stranke potpisnice vise puta izjavile da su protiv entietskog ustroja BiH
tj. da su za uredjenje na regionalnom principu
1mustra

#565 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

palermo wrote: Pa dobro, haj mi reci kakav bi ti dogovor prihvatio, i šta bi smatrao korektnim
Apsolutno je nebitno sta bih ja prihvatio.
Po meni je korektno da se rotiraju predstavnici tri naroda na mjestu premijera.
Po meni je cak korektno da se rotiraju po principu 3/6, 2/6,1/6 jer to vise odgovara brojnom stanju. Ali nije u redu da uvijek bude bosnjacki ili srpski predstavnik, a nikad hrvatski.
luckypot

#566 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by luckypot »

hercegovac_pravi wrote:Znači da sumiramo...
1) Neće "lepi"
2) Tihi bi opet (po ko zna koji put u zadnjih 10-tak godina) reazgovarao
3) FahrA bi na branik "otadžbine"
4) SDP ostaje pri svome predizbornom stavu da će preuzeti federaciju a na državnom nivou biti "konstruktivna" opozicija

Suma sumarum.....svima gore navedenim (osim FahrA) je zajedničko da neće da formiraju centralne institucije vlasti a FahrA nema izbornog kapaciteta da to sam uradi...
In conclusion, kome trebaju centralne državne institucije neka ih sam formira :zzzz:
ma ja čekam uspostavu tih državnih institucija ko novu epizodu serije sex and city...kome to treba, bujrum, na izvolite
Komrad

#567 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote:
palermo wrote: Pa dobro, haj mi reci kakav bi ti dogovor prihvatio, i šta bi smatrao korektnim
Po meni je cak korektno da se rotiraju po principu 3/6, 2/6,1/6 jer to vise odgovara brojnom stanju. Ali nije u redu da uvijek bude bosnjacki ili srpski predstavnik, a nikad hrvatski.
Predstavnici ?
Premijer predstavnik jednog naroda... valjda treba biti predstavnik drzave iz jednog naroda?
1mustra

#568 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

Komrad wrote: A takodjer ne podrzavam ni ucjene ako ja ne budem premijer blokirat cu sve sto je moguce itd..
Kako onda podrzavas Lagumdziju?
Ne mislis valjda da ova platforma sadrzi nesto vise od "ocemo Lagumdziju za premijera" sa nekoliko ukrasa okolo?

Kakvo god glasacko tijelo u BiH bilo ono nema nikakve veze i nema uporiste u Izbornom zakonu
Apsolutno netocno, heterogenost glasackog tijela je prepoznata u Ustavu i prozeta je kroz cijeli politicki sistem u BiH.
Komrad

#569 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: A takodjer ne podrzavam ni ucjene ako ja ne budem premijer blokirat cu sve sto je moguce itd..
Kako onda podrzavas Lagumdziju?
Ne mislis valjda da ova platforma sadrzi nesto vise od "ocemo Lagumdziju za premijera" sa nekoliko ukrasa okolo?

Apsolutno netocno, heterogenost glasackog tijela je prepoznata u Ustavu i prozeta je kroz cijeli politicki sistem u BiH.
Gdje to u zakonu pise hrvatsko glasacko tijelo? Gdje se to broje hrvatski glasovi?
Kad je izborna komisija dala rezultate tipa eh taj i taj je dobio toliko i toliko Hrvatskih glasova?

Nisam rekao da podrzavam Lagumdziju... Ali ne bih imao nista protiv da bude predsjedavajuci :)
convict

#570 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by convict »

Meni ne bi smetalo da SDA uđe u vlast na državnom nivou bez SDP-a. To bi im trebalo smanjiti apetite u federaciji i kantonima, a SDP-u ostaviti više prostora da napravi rezultat. A ne mislim da na državnom nivou mogu napraviti štetu kao Šćepo.
palermo

#571 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by palermo »

1mustra wrote:
Pa eto, Platforma predviđa rješenje tog pitanja, ali šta'š kad sadržava samo 0.4 posto kreševske deklaracije :D .

Čudna je ta logika, udružiš se sa Dodikom daješ mu podršku, braniš ga, njegovi glasaju za tebe i nakon svega se sa čuđenjem pitaš što neće niko sa nama (tj.sa vama).
1mustra

#572 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Ili nisi citao platformu ili nisi citao Kresevsku deklaraciju
Ti ne razumijes principijelnu razliku izmedju te dvije. "Platforma" negira bilo kakvo pravo na ravnopravnost time sto govori uvijek o tome da pripadnici naroda zamijene legitimne predstavnike naroda. Ona ima u vidu da ravnopravnost garantiraju delegirane marionete poput Selmana, Vlajkija, Komsica koje bi zauzele mjesta legitimnih predstavnika naroda. To je relikt onog starog nedemokratskog sistema i nema dodirnih tocaka sa demokracijom.
Komrad

#573 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Ili nisi citao platformu ili nisi citao Kresevsku deklaraciju
Ti ne razumijes principijelnu razliku izmedju te dvije. "Platforma" negira bilo kakvo pravo na ravnopravnost time sto govori uvijek o tome da pripadnici naroda zamijene legitimne predstavnike naroda. Ona ima u vidu da ravnopravnost garantiraju delegirane marionete poput Selmana, Vlajkija, Komsica koje bi zauzele mjesta legitimnih predstavnika naroda. To je relikt onog starog nedemokratskog sistema i nema dodirnih tocaka sa demokracijom.
Pa eto danas imas Predstavnike naroda a ne pripadnike i u cemu je razlika?
Komsic bi bio izabran svejedno jel predstavnik ili pripadnik ...
i on je i legalan jer je izabran po zakonu a i legitiman jer je dobio najvise glasova od svih kandidata
convict

#574 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by convict »

Drugim riječima, platforma omogućava jednakost naroda, a kreševska deklaracija daje definiciju ko su pravi a ko kamuflirani/zakukuljeni/potkupljeni pripadnici određenog naroda.
Komrad

#575 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB

Post by Komrad »

convict wrote:Drugim riječima, platforma omogućava jednakost naroda, a kreševska deklaracija daje definiciju ko su pravi a ko kamuflirani/zakukuljeni/potkupljeni pripadnici određenog naroda.

Ma radi se o tome da su platformisti za zatvorene izborne liste i zato se ne moze nazivati predstavnikom jer delegata ili poslanika delegira stranka a na narod...
i
ali eto da u platformi pise predstavnik ona bi bila prihvatljiva
Post Reply