Jazz_Junkie wrote:
Naravno da moje misljenje nije objektivno. Pisem sa pozicije radikalne ljevice. Zbog toga me politika SDP-a uopce ne iznenadjuje niti ce ikada biti priznata kao ljevicarska opcija. SDP u tome naravno nije sam, jer reformisticki pragmatizam tzv. socijaldemokrata nije izmislio SDP nego je evropska norma. U BiH se takva politika oportunizma zbog specificnih okolnosti ipak ekstremnije izrazava. Drzati govor ispred velikog plakata sa likom Tita, a poslije surovati sa deklariranim ustasama.... pa gdje to molim te ima? SDP-u ne pripisujem nacionalizam nego odustajanje od borbe protiv istog. Oni su socijaldemokrati koliko i Dodikov SNSD ili SP Srbije, samo sto jedino nisu nacionalisti kao njihovi srpski pendanti. BiH treba KP sastavljenu od mladih i skolovanih ljudi koji su svjesni socijalnog i ekonomskog znacaja, koji su sposobni analizirati situaciju i beskompromisno spremni krenuti u borbu protiv nacionalizma i od njega, pod bh. okolnostima, neodvojivog kriminala. To moraju biti ljudi koji marksizam shvacaju u njegovom originalnom izdanju, tj. kao nauku, a ne kao ideologiju. SDP antifasisticka dostignuca iskoristava i simboliziranjem ga pretvara u ideologiju dok cinjenice na terenu izgledaju sasvim drukcije. Ako biraci SDP-a marksizam smatraju mastarijom, odakle im onda pravo da se uopce vise nazivaju ljevicarima i nasljednicima socijalizma u BiH? Sto ce SDP reci onim mladim biracima koji su svoj glas dali toj stranci da ne bi nacionalistima iz SDA, HDZ, SDS, HSP, SBB ili cak Dodikovom pseudosocijaldemokratsko-nacionalistickom SNSD-u? Gdje je savjest ili ona ne poznaje granice kada je u pitanju vlast, bas u tradiciji bh. politicke (ne)kulture?
Izvini,ali ti ne pises sa pozicije radikalne ljevice.Ok,mozda se smatras radikalnim ljevicarom,ali to nije kljucna tvoja pozicija.
Pozicija s koje ti pises je pozicija nekoga ko zivi u Austriji,ko nije drzavljanin BiH,ko zivi boljim standardom nego 90% ljudi ovdje,konformiste koji ni na koji nacin nece biti pogoden sranjima koja nas svakodnevno zatrpavaju u BiH,koji ni na koji nacin nece biti pogoden novim eventualnim ratom ovdje...sa te pozicije je lako pametovati preko foruma iz Austrije sta je dobro za BiH,lako je biti tzv. radikalni ljevicar.
Mozda sam ja radikalniji ljevicar od tebe,mozda sam veci liberal,ali to ne znaci da sam nerealan i da ne vidim situaciju u kojoj zivim.Hipoteticki - ako umirem od gladi i jedino sto imam je kriska hljeba,necu umrijeti od gladi zato sto nemam sta da namazem,nego cu to pojesti i trudicu se da za sljedeci obrok imam bolje,vise.
U prenesenom znacenju,trenutno Bosanci i Hercegovci imaju krisku hljeba,a sa SDP-om na vlasti ce vjerovatno imati i mlijecni namaz,mozda i komadic mesa.To ne treba odbiti samo zato sto nije gozba,jer nema voca,povrca,vina i nesto za desert.Korak po korak...