Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#551 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:bla, bla, bla...ništa nisi konkretno rekao i opet vadiš stvari iz konteksta...mene boli briga za cijenu auta, zaista, ali sam uzeo svoj primjer, jer nisam htio lupati ni izmišljati toplu vodu...zato je i ono poređenje napisano...ali vidim da se na to želiš vraćati, jer ti je to jedini preostali argument (po tvom mišljenju)...
osim bijednog, ja nisam upotrebljavao druge epitete...ali, vrlo brzo zaboravljaš spomenuti i ovo gdje Škodu proglašavam kvalitetnom...
dalje, kad FIAT padne nekoj stvari za uši da ga neko mora kupiti, kao što je to bio slučaj sa Škodom, onda ću se poklopiti..a dokle god ta kompanija proizvodi auta i posluje uspješno, dotle ne možeš ništa dokazati osim bacanja šuplje...
što se tiče Sedicija, Freemonta i ostalih, nešto me baš interesuje koji su motori i mjenjači u tim modelima..naravno da su dizelaši FIAT-ovi, a šta je sa Škodinim motorima, postoji li išta takvo? Kom je Škoda prodala neko rješenje, motor, mjenjač, pogon, bilo šta? na kraju krajeva, Sedici će sad biti samostalno razvijen, dok je Freemont, Voyager i Thema samo prelazno rješenje, kao i izgled tih modela...čuj Škoda nije prodala nijedan model koji je kopija ostalih, Citigo se baš onako razlikuje od ostalih, razlika ko nebo i zemlja...Toledo i Rapid će isto biti pravo različiti, ludnica...
Ako te boli za cijenu auta sto nisi za iste pare kupio ili stariji auto priznatijeg brenda ili za vise para mladji auto istog brenda. Na se ne smaras sa filozifijom, odgovoricu ja u tvoje ime, kad si kupovao svoj auto zhtio si sto mladje sa sto vise opreme, a da nije neki tadasnji no name i za tu cifru si mogao kupiti samo taj auto i tad jos uvijek polovicno renomirane azijate, a posto si htio mlad auto to ti je bila jedina opcija - tako da tu suplju "mene boli briga za cijenu auta" ostavi kuci kad dodjes.
pad priodaje od 20% ti smatras uspjesnim... Pa ti si stvarno imperator apsurda i gluposti.
Da, da, od samouvjerene tvrdnje da Fiat sve sto proizvede sam i nacrta si sveo stvar na ugradnju faitovog dizel motora u japanske i americke auto, a pri tome nisi spomenuo koliko su koliko zajednickog sa Fiatom imaju oni bez dizel motora.
Sto se tice sedicia, Freemonta itd itd opet najave bez osnove tj neuspjesne prognoze i gatanje vodovite Dzemile.
Ja sam pominjao iskljucivo 1/1 kopie. Za razliku od Freemonta, Sedicia koji je 1/1 kopija i koji se od originala razlikuju iskljucivo po znaku na masci i volanu i imenui gdje slobodno far sa SX4 montirati na Sedici itd, Citigo se od Up!-a i Milia bar dizajnerski dovoljno razlikuje da sa kilometar prepoznas koji je od te trojice sve da na autu nista ne pise, bas kao sto je slucaj i sa Rapidom.
goran16v

#552 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Bobi wrote:Jedno majstorsko pitanje :D, kako se ona plastika unutrasnjeg svijetla "remove" :D. fabia MK1 :D?
Ako mislis na prozirni poklopac sa svjetla u kabini da bi zamjenio sijalicu onda se skida vrlo jednostavno, lagano zakacis necim stranu koja gleda prema sajbi i povuces, mislim cak da ima i utor da zkacis, a ako hoces da skines cijelo tijelo svjetla kabine onda kad skines taj poklopac imas 2 sarafa koji ga fiksiraju za krov, kad odsarafis na nebu ostane alu ram.
johntra

#554 Re: Škoda all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
Hm dođe mi da se zapitam koliko imaš godina ... Daj mi jedan brand iz bloka nekadašnjeg Varšavskog pakta koji se može pohvaliti svojim motorima, patentima i sl u zadnje dvije decenije? Identitetom? Ako je i preživio koji brand kupljen je od strane nekog koncerna koji ga sada koristi kao jeftinu marku. I opet je tu škoda još najbolje prošla, i po pitanju tehnologije i identiteta.
Lada je do prije nekoliko godina sasvim solidno radila, odnosno čitav AVTOVAZ koncern, tek nedavno su ih uzeli Francuzi koji ulažu pare da naprave od njih rusku Daciu...Lada je imala identitet godinama, jes da se radilo o modelima koji su nastali prije nekoliko decenija, ali su bili prepoznatljivi, a neki jesu i danas...
johntra

#555 Re: Škoda all about

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ako te boli za cijenu auta sto nisi za iste pare kupio ili stariji auto priznatijeg brenda ili za vise para mladji auto istog brenda. Na se ne smaras sa filozifijom, odgovoricu ja u tvoje ime, kad si kupovao svoj auto zhtio si sto mladje sa sto vise opreme, a da nije neki tadasnji no name i za tu cifru si mogao kupiti samo taj auto i tad jos uvijek polovicno renomirane azijate, a posto si htio mlad auto to ti je bila jedina opcija - tako da tu suplju "mene boli briga za cijenu auta" ostavi kuci kad dodjes.
pad priodaje od 20% ti smatras uspjesnim... Pa ti si stvarno imperator apsurda i gluposti.
Da, da, od samouvjerene tvrdnje da Fiat sve sto proizvede sam i nacrta si sveo stvar na ugradnju faitovog dizel motora u japanske i americke auto, a pri tome nisi spomenuo koliko su koliko zajednickog sa Fiatom imaju oni bez dizel motora.
Sto se tice sedicia, Freemonta itd itd opet najave bez osnove tj neuspjesne prognoze i gatanje vodovite Dzemile.
Ja sam pominjao iskljucivo 1/1 kopie. Za razliku od Freemonta, Sedicia koji je 1/1 kopija i koji se od originala razlikuju iskljucivo po znaku na masci i volanu i imenui gdje slobodno far sa SX4 montirati na Sedici itd, Citigo se od Up!-a i Milia bar dizajnerski dovoljno razlikuje da sa kilometar prepoznas koji je od te trojice sve da na autu nista ne pise, bas kao sto je slucaj i sa Rapidom.
jesi ti baš tolika bukva ili opet pokušavaš biti pametan?...ne ide ti nikako...znači, kupio sam Stila jer sam ŽELIO to auto, koliko god ti mislio da svi razmišljaju kao ti i da prije kupovine na papir bacaju po milion puta šta će dobiti i šta će izgubiti na nekoliko stotina maraka...to je tebi nepojmljivo, jer ja sam već davno rekao da je tvoje životno razmišljanje jednostavno dosadno...
uhvatio si se Sedicija, kao da je to jedino auto koje FIAT proizvodio, jer ga uskoro nema u ponudi...znači, čitav identitet FIAT od više od jednog vijeka, ti želiš svesti na nekoliko modela koji opet u sebi imaju FIAT-ovu tehnologiju, a gle čuda, Škoda to sebi ne može priuštiti...Škoda, s druge strane, od svog postojanja 70 posto tog perioda je bila pod tuđom šapom, jač ruskom, jal švapskom...Škoda ni sada nema ništa svoje, niti će imati u budućnosti, koliko to puta želiš da ponovim, jer ti očigledno ne ide u glavu i hvataš se za slamke...
pad prodaje je takav-kakav je, a FIAT nikada neće imati pad prodaje da ga kupi neki VW ili bilo ko drugi, što je jadna (evo novi epitet) Škodica morala uraditi da preživi na tržištu kao marka...
da, Citigo, Up i Mii se toliko razlikuju da je to čudo jedno, nemoj biti smiješan, tita ti...prva generacija Superba i Passata B4 isto su drastične razlike, nema dalje...
Gost1515

#556 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:
Hm dođe mi da se zapitam koliko imaš godina ... Daj mi jedan brand iz bloka nekadašnjeg Varšavskog pakta koji se može pohvaliti svojim motorima, patentima i sl u zadnje dvije decenije? Identitetom? Ako je i preživio koji brand kupljen je od strane nekog koncerna koji ga sada koristi kao jeftinu marku. I opet je tu škoda još najbolje prošla, i po pitanju tehnologije i identiteta.
Lada je do prije nekoliko godina sasvim solidno radila, odnosno čitav AVTOVAZ koncern, tek nedavno su ih uzeli Francuzi koji ulažu pare da naprave od njih rusku Daciu...Lada je imala identitet godinama, jes da se radilo o modelima koji su nastali prije nekoliko decenija, ali su bili prepoznatljivi, a neki jesu i danas...
Eh Lada ... pa zna se ko je bio gazda istočnog bloka, a gdje je Škoda bila prije 2. svjetskog, gdje Lada itd ... i opet ne znam koji su to njihovi patenti, itd. ...
Ne znam gdje se Lada uspješno prodaje van Rusije? Možda još u nekoj od zemalja bivseg SSSR-a.
johntra

#557 Re: Škoda all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
Eh Lada ... pa zna se ko je bio gazda istočnog bloka, a gdje je Škoda bila prije 2. svjetskog, gdje Lada itd ... i opet ne znam koji su to njihovi patenti, itd. ...
Ne znam gdje se Lada uspješno prodaje van Rusije? Možda još u nekoj od zemalja bivseg SSSR-a.
pa dobro, tražio si ko je to...da, Lada je godinama bila prodavana na tržištima ZND, nakon raspada SSSR, iako se ne prodaju toliko van tih tržišta, opet su ta tržišta dovoljno velika da AVTOVAZ solidno prodaje svoja auta..možda su bili popularni i u Kini, dok ovi nisu počeli praviti kineske kopije svjetskih auta..pogon za Ladu Nivu je rješenje ruskih inžinjera...
Gost1515

#558 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:
pa dobro, tražio si ko je to...da, Lada je godinama bila prodavana na tržištima ZND, nakon raspada SSSR, iako se ne prodaju toliko van tih tržišta, opet su ta tržišta dovoljno velika da AVTOVAZ solidno prodaje svoja auta..možda su bili popularni i u Kini, dok ovi nisu počeli praviti kineske kopije svjetskih auta..pogon za Ladu Nivu je rješenje ruskih inžinjera...
Hajd onako iskreno, šuplju na stranu, bi li ti radije sad vozio nešto iz programa Lade ili Škode?
frngla

#559 Re: Škoda all about

Post by frngla »

Ladu naravno! Kakvo je to pitanje?! :D
citroen xm

#560 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

Gorane....

Šta da pričam sa čovkeom kojem je Fiat Croma propali automobil, šta da pričam sa čovjekom koji Golf 2 poredi sa Cromom?

Uh da eto zaboravio sam da su uporedo sa Bubom pravili i G1 koji je takođe kao i buba maznut projekat, samo što je proizvođač od koga su maznuli G1 polako propadao pa nisu ni tužili. Možda sam zaboravio spomenuti i K70, prepakovani, uprošćeni i do bola uružnjeni NSU R80. Imate li taj VW neki svoj izum, neki samostalni model. O čemu pričamo?

Šta da pričamo sa čovjekom koji ni na jedno ozbiljno pitanje nema odgovor već pokušava šupljom pričom nešto pokazati.

Čovjek koji je tvrdio da je Škoda za Citroen bila silikonska dolina pa kada mu iznesoh neke podatke, a druge tražih od njega zavuče se kao miš u rupu.

Čovjek koji ne zna ni jednu katastrofalnu manu konkurencije, a i pored navedenih katastrofalnih mana VAG-a i dalje tvrdi kako je VAG mnogo bolji.

Šta pričati sa čovjekom koji se drži samo prodajnih rezultata i čuvanja vrijednosti(ovo je dokazano više puta da nije kako on tvrdi).

Pametnome dosta, a sada se kloni ljudi koji nešto znaju i pričaj onima kod kojih prolazi tvoja priča.
Drvosjeca iz Dejcica

#561 Re: Škoda all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

citroen xm wrote:Gorane....

Šta da pričam sa čovkeom kojem je Fiat Croma propali automobil, šta da pričam sa čovjekom koji Golf 2 poredi sa Cromom?

Uh da eto zaboravio sam da su uporedo sa Bubom pravili i G1 koji je takođe kao i buba maznut projekat, samo što je proizvođač od koga su maznuli G1 polako propadao pa nisu ni tužili. Možda sam zaboravio spomenuti i K70, prepakovani, uprošćeni i do bola uružnjeni NSU R80. Imate li taj VW neki svoj izum, neki samostalni model. O čemu pričamo?

Šta da pričamo sa čovjekom koji ni na jedno ozbiljno pitanje nema odgovor već pokušava šupljom pričom nešto pokazati.

Čovjek koji je tvrdio da je Škoda za Citroen bila silikonska dolina pa kada mu iznesoh neke podatke, a druge tražih od njega zavuče se kao miš u rupu.

Čovjek koji ne zna ni jednu katastrofalnu manu konkurencije, a i pored navedenih katastrofalnih mana VAG-a i dalje tvrdi kako je VAG mnogo bolji.

Šta pričati sa čovjekom koji se drži samo prodajnih rezultata i čuvanja vrijednosti(ovo je dokazano više puta da nije kako on tvrdi).

Pametnome dosta, a sada se kloni ljudi koji nešto znaju i pričaj onima kod kojih prolazi tvoja priča.
Nije Škoda bog zna kakvo auto ali isto tako ni Citroen. Mislim da ste vi Citroen fanovi po "pameti" odmah iza fanova VW grupacije, :D ubiste ljude sa ubjeđivanjem kako je Citroen nešto posebno. Ako ništa Škoda barem ima dužu tradiciji (1859) od Citroena (1919). :mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#562 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Gorane,nikako da odgovoris na moj post,jos uvijek cekam.
Fiat je vlasnik Chrysler Group koja je ove godine samo na USA trzistu prodala 1.1 milion vozila uz rast preko 14 % i vjerovatno ce prebaciti brojku od 1.5 miliona. A sada i dalje pricaj kako je Fiat mali,propao,nema ga na mapi a vlasnik je svega onoga sto sam naveo u svom prethodnom postu.
goran16v

#563 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote: jesi ti baš tolika bukva ili opet pokušavaš biti pametan?...ne ide ti nikako...znači, kupio sam Stila jer sam ŽELIO to auto, koliko god ti mislio da svi razmišljaju kao ti i da prije kupovine na papir bacaju po milion puta šta će dobiti i šta će izgubiti na nekoliko stotina maraka...to je tebi nepojmljivo, jer ja sam već davno rekao da je tvoje životno razmišljanje jednostavno dosadno...
uhvatio si se Sedicija, kao da je to jedino auto koje FIAT proizvodio, jer ga uskoro nema u ponudi...znači, čitav identitet FIAT od više od jednog vijeka, ti želiš svesti na nekoliko modela koji opet u sebi imaju FIAT-ovu tehnologiju, a gle čuda, Škoda to sebi ne može priuštiti...Škoda, s druge strane, od svog postojanja 70 posto tog perioda je bila pod tuđom šapom, jač ruskom, jal švapskom...Škoda ni sada nema ništa svoje, niti će imati u budućnosti, koliko to puta želiš da ponovim, jer ti očigledno ne ide u glavu i hvataš se za slamke...
pad prodaje je takav-kakav je, a FIAT nikada neće imati pad prodaje da ga kupi neki VW ili bilo ko drugi, što je jadna (evo novi epitet) Škodica morala uraditi da preživi na tržištu kao marka...
da, Citigo, Up i Mii se toliko razlikuju da je to čudo jedno, nemoj biti smiješan, tita ti...prva generacija Superba i Passata B4 isto su drastične razlike, nema dalje...
Ah da ZELIO Fiata stila jer je voznja Fiata Stila neopisiv cejf... Izvini zaboravio sam, samo ne znam cemu onda ono redovno "mladji i opremljeniji ne manje kvalitetan auto" kao razlog kupovine da ti pare nisu bitne, a razloga kako nesto jeftinije moze biti kvalitetnije i bolje od skupljeg koje se BTW xy puta bolje prodaje...
Da uhvatio sam se Sedicia i Freemonta jer si ti toliko puta i tako samouvjeren ponovio kako Skoda nema nista svoje, kako nikad ista nije napravila, kako je Fiat taj gigant koji sve svoje nacrta i dizajnira, kako ovo - kako ono, a na kraju se ispostavilo da je Fiat taj koji na tudje automobile lijepi svoj logo i ime. Da to nisi potezao, kao ni Freemonta u probrojavanju prodatih meni to ne bi palo namapet.
Da naravno, kad si se posteno isprovaljivao na polju "samostalnosti i jedinstvenosti" krenula je prica o istoriji i sta je bilo prije 50 - 100 god. Naravno da identitet jednog brenda svodim na ono sta on u ovom vijeku, ove godine predstavlja i sta ima da ponudi jer ja kad gleda koji auto cu da klupim ne gledam sta je neko proizvodio prije 50 i nesto godine nego sta proizvodi sad.
Haha, od uspjesnog Fiata spadosmo na pad prodaje je takav - kakav je.... Odlicno.
Da tacno tako,u porednjenu koliko se Sedici razlikuje od SX4, odnosno Freemont od Journeya, Citigo i stari Superb se drasticno razlikuju od UP!-a odnosno Passata
goran16v

#564 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Gorane,nikako da odgovoris na moj post,jos uvijek cekam.
Fiat je vlasnik Chrysler Group koja je ove godine samo na USA trzistu prodala 1.1 milion vozila uz rast preko 14 % i vjerovatno ce prebaciti brojku od 1.5 miliona. A sada i dalje pricaj kako je Fiat mali,propao,nema ga na mapi a vlasnik je svega onoga sto sam naveo u svom prethodnom postu.
Sta zelis da ti odgovorim? Da je strasan potez kupiti Chryslera koja americkom trzistu, proda 1,1, nek bude eto i 1,5 mil vozila, i koji je u Junu tek na 13. mjestu u Americi tj na svom terituriju, a na 10. mjestu - vidi cuda VW.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#565 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Strasan je potez imati nesto svoje. Da kupujes,a ne da budes kupljen. Da si ti taj od kojeg sve pocinje i zavrsava.
I ne odgovori,jesi li ti u UO ASA-e,VW,jesi li njihov PR ili samo trabunjas ovdje.
goran16v

#566 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Gorane....

Da Croma je propao model jer kako drugacije objasniti da se uspjesan model koji se BTW proizvodio 10 god vise ne moze sresti na cesti, a pominjanje Golfa 2 je bilo cisto hronoloski, a ne uporedjivanje. Da li je potrebnoi uporediti koji je uspjesniji?
Koja suplja prica, jel suplja prica kad si na tvrdnju da je Skoda jeftina dobio dokaz da za cijenu Citroena C4 ne mozes kupiti ekvivalentnu Skodu Octaviu itd?
Da, kad je Citroen poceo da pravi automobile Skoda je za njega bila silikonska dolina, kao proizvodjac automobila, a kao konglomerat i kasnije. Da li zista zelis da ti nabraja sta je Skoda proizvodila?
Jesu li ti argumenti o pumpama na 1,5 dCI motorima, generalnoj kvaliteti 2,2 dCI motora, problemi sa FAP filterima, problemi sa zavrsnom obradom itd nezmanje mana konkurencije?
Naravno da cu se drzati prodajnih rezultata, pogotovo kad se skuplje prodaje bolje, a polovno bolje drzi cijenu jer je to NAJBOLJI indikator kvalitete automobila.
Da ti si veliki strucnjak...
johntra

#567 Re: Škoda all about

Post by johntra »

goran16v wrote: Ah da ZELIO Fiata stila jer je voznja Fiata Stila neopisiv cejf... Izvini zaboravio sam, samo ne znam cemu onda ono redovno "mladji i opremljeniji ne manje kvalitetan auto" kao razlog kupovine da ti pare nisu bitne, a razloga kako nesto jeftinije moze biti kvalitetnije i bolje od skupljeg koje se BTW xy puta bolje prodaje...
Da uhvatio sam se Sedicia i Freemonta jer si ti toliko puta i tako samouvjeren ponovio kako Skoda nema nista svoje, kako nikad ista nije napravila, kako je Fiat taj gigant koji sve svoje nacrta i dizajnira, kako ovo - kako ono, a na kraju se ispostavilo da je Fiat taj koji na tudje automobile lijepi svoj logo i ime. Da to nisi potezao, kao ni Freemonta u probrojavanju prodatih meni to ne bi palo namapet.
Da naravno, kad si se posteno isprovaljivao na polju "samostalnosti i jedinstvenosti" krenula je prica o istoriji i sta je bilo prije 50 - 100 god. Naravno da identitet jednog brenda svodim na ono sta on u ovom vijeku, ove godine predstavlja i sta ima da ponudi jer ja kad gleda koji auto cu da klupim ne gledam sta je neko proizvodio prije 50 i nesto godine nego sta proizvodi sad.
Haha, od uspjesnog Fiata spadosmo na pad prodaje je takav - kakav je.... Odlicno.
Da tacno tako,u porednjenu koliko se Sedici razlikuje od SX4, odnosno Freemont od Journeya, Citigo i stari Superb se drasticno razlikuju od UP!-a odnosno Passata
ja ne vidim da se iko ovdje provaljuje osim tebe...
prvo, ne znaš osnovne pojmove o tome gdje koji automobil pripada i koja je klasa...
drugo, praviš se pametan i od šuplje priče pokušavaš napraviti nešto opipljivo, ali ti slabo ide..što dokazuje tvoje konstatno vraćanje na priču o kupovini mog auta, a ja ti fino deset puta nacrtao zašto je to tako, a ti uporno pokušavaš nametnuti nešto što nije istina...
treće, prosipaš nebuloze o tome kako je Golf 2 bolji od Crome i time si se odmah diskreditovao iz bilo kakve daljne rasprave...
četvrto, nisi nijednom preko usta prevalio da zeleni leptir nema ništa svoje...jbga, znam da je teško priznati da voziš jeftini VW...po tvojoj logici nametanja, ja isto mogu reći da nisi imao para za Golfa, pa si kupio Octaviu...ali, ja nisam kao ti...
peto, opet se hvataš priče o rebrandiranju Sedicija i Freemonta (koji imaju FIAT motore), a radi se o samo dva modela, jer je Voyager i Thema Lancia...znači, od svih modela kroz historiju FIAT-a, ova dva modela ne čine ni 0,0001 posto modela...dok kod Škode u zadnjih 20 godina postotak uzimanja VW tehnologije, dizajna i ostalog iznosi 100 posto...
šesto, koliko je ko samostalan i invetivan dokazuje podatak da FIAT nije u ničijem većinskom vlasništvu, dok Škoda jeste...
sedmo, da, različita prednja maska i farovi, logo, tek drugačiji izgled stražnjih farova je baš pravo drastična razlika između malog trojca...i enterijer im je pravo različit...
osmo, FIAT je kupio Chrysler grupaciju koju ne čini samo Chrylser, tako da ti priča o poređenju ne pije vode...stavi podatke za cijelu godinu Chrylser grupacije i VW...opet si selektivan i vadiš samo šta tebi odgovara...
Last edited by johntra on 13/09/2012 13:30, edited 1 time in total.
goran16v

#568 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Strasan je potez imati nesto svoje. Da kupujes,a ne da budes kupljen. Da si ti taj od kojeg sve pocinje i zavrsava.
I ne odgovori,jesi li ti u UO ASA-e,VW,jesi li njihov PR ili samo trabunjas ovdje.
Ah da, sad nisu biti milioni prodatih, sad je bitno imati nesto svoje i da si glavni...
Kakve veze imaju ASA i VW sa ovim?
Trabunjam? Pa sto se odmah ne pohvalis da si jedan od zavidnih i pakosnih primitivaca?
530i

#569 Re: Škoda all about

Post by 530i »

goran16v wrote:Upravo tako, to nije prosjecan nego skup auto, a skup auto je uvijek bolji od jeftinijeg auta, sto i jeste poenta cijele price i ja tu ne vidim nikakav problem.
Ko se vodi ovim krkanlukom od tzv. poslovice u gadnim je problemima. Jedino što trgovci i dileri tu zarađuju masne pare, to je pozitivno. Bio je negdje (mislim na golf 7 temi) izvještaj o cijenama servisa, gdje golf i vag kompanija, u šta i škoda spada, prednjače po visokim cijenama, pa sad vi pogledajte gdje je i šta bolje. Ljudi iz Sarajeva idu u Foču ili u Tešanj na servis (vag grupacija), što opet potvrđuje maksimalnu promašenost tvoje tvrdnje (gore boldirane).

A što se tiče tvojih drugih implikacija, za razliku od tebe koji si u par navrata revnosno objavljivao spisak tuđih auta, koje si kako ti navodiš kupio, vozio ili su ti drugi kupili...ja nisam to nikada uradio niti ću. Ko god me pita - ja vozim fiću, zastavu 750. Eto. Misliš da si bolji u bilo kom smislu ako voziš skuplje auto? Za koje je dokazano da je neopravdano skuplje! Ti, i tebi slični....to je vaša utjeha po forumima jer vozite preskupa auta na skupe servise, samo ste to kasno skontali...sad pokušavati ovdje prodavati neku priču raji koja se baš i ne razumije...
johntra

#570 Re: Škoda all about

Post by johntra »

dupli...
citroen xm

#571 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nije Škoda bog zna kakvo auto ali isto tako ni Citroen. Mislim da ste vi Citroen fanovi po "pameti" odmah iza fanova VW grupacije, :D ubiste ljude sa ubjeđivanjem kako je Citroen nešto posebno. Ako ništa Škoda barem ima dužu tradiciji (1859) od Citroena (1919). :mrgreen:
Da u pravu si, Citroen sada nije ni upola ono što je bio, ali je i dalje svjetlosnu godinu ispred Škode.
goran16v wrote:
Da Croma je propao model jer kako drugacije objasniti da se uspjesan model koji se BTW proizvodio 10 god vise ne moze sresti na cesti, a pominjanje Golfa 2 je bilo cisto hronoloski, a ne uporedjivanje. Da li je potrebnoi uporediti koji je uspjesniji?
Koja suplja prica, jel suplja prica kad si na tvrdnju da je Skoda jeftina dobio dokaz da za cijenu Citroena C4 ne mozes kupiti ekvivalentnu Skodu Octaviu itd?
Da, kad je Citroen poceo da pravi automobile Skoda je za njega bila silikonska dolina, kao proizvodjac automobila, a kao konglomerat i kasnije. Da li zista zelis da ti nabraja sta je Skoda proizvodila?
Jesu li ti argumenti o pumpama na 1,5 dCI motorima, generalnoj kvaliteti 2,2 dCI motora, problemi sa FAP filterima, problemi sa zavrsnom obradom itd nezmanje mana konkurencije?
Naravno da cu se drzati prodajnih rezultata, pogotovo kad se skuplje prodaje bolje, a polovno bolje drzi cijenu jer je to NAJBOLJI indikator kvalitete automobila.
Da ti si veliki strucnjak...
Ooooo reći sve ovo i ostati živ, svaka čast za ginisa si.

Čuj propao automobil zato što ga zamisli 15 godina posle kraja proizvodnje nema puno na cesti. Kojoj cesti? BiH cesti, je li? Pa ne može ni opstati pored takvih kao ti. A ima ih, ko hoće da ih primjeti, ima ih. O inostranstvu da i ne pričamo. Ali tamo zamisli nema ni kočija zvanih G2. Znači G2 je propao.

Škoda jeste jeftin proizvođač i uvijek će biti jeftini VW koji se ništa ne pita. A to što im gazda ima takvu cjenovnu politiku pa deru sa cijenama ne znači da Škoda nije jeftini proizvođač.

Ne trebaš mi pričati šta je Škoda proizvodila, znam vrlo dobro. Samo oružje i motocikli nemaju baš puno veze sa automobilima. A ti kada naučiš šta znači silikonska dolina, možeš dalje nastaviti diskusiju. Jer iako je Citroen počeo sa proizvodnjom auta 14 godina kasnije, napravio je u par godina što Škoda nije u istoriji, a ni njen sadašnji gazda VW.

Problemi sa završnom obradom :lol: :lol: :lol: To čovjek može čuti od tebe. :lol:
Kakvi problemi sa 2.2 DCI?
Pumpe rješene prije deceniju kada VW nije ni znao šta znači direktno ubrizgavanje.
Kakav problem sa FAP filterom? Ti si prvi čovjek koji je to izjavio pa bi volio čuti obrazloženje. Ili je problem što ga zamisli moraš zamjeniti na kilometraži preko 150000 km, a nema zamjenski turski u granapu za cenera. Svašta.

E sada da ne bude da samo kudim Škodu, moram je i pohvaliti. Jer ipak taj skupi proizvođač ima jedan vrhunski patent koji se kod konkurencije ne sreće lako. Uspjeli su da i bez radija imaju muziku. :lol:

goran16v

#572 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote: ja ne vidim da se iko ovdje provaljuje osim tebe...
prvo, ne znaš osnovne pojmove o tome gdje koji automobil pripada i koja je klasa...
drugo, praviš se pametan i od šuplje priče pokušavaš napraviti nešto opipljivo, ali ti slabo ide..što dokazuje tvoje konstatno vraćanje na priču o kupovini mog auta, a ja ti fino deset puta nacrtao zašto je to tako, a ti uporno pokušavaš nametnuti nešto što nije istina...
treće, prosipaš nebuloze o tome kako je Golf 2 bolji od Crome i time si se odmah diskreditovao iz bilo kakve daljne rasprave...
četvrto, nisi nijednom preko usta prevalio da zeleni leptir nema ništa svoje...jbga, znam da je teško priznati da voziš jeftini VW...po tvojoj logici nametanja, ja isto mogu reći da nisi imao para za Golfa, pa si kupio Octaviu...ali, ja nisam kao ti...
peto, opet se hvataš priče o rebrandiranju Sedicija i Freemonta (koji imaju FIAT motore), a radi se o samo dva modela, jer je Voyager i Thema Lancia...znači, od svih modela kroz historiju FIAT-a, ova dva modela ne čine ni 0,0001 posto modela...dok kod Škode u zadnjih 20 godina postotak uzimanja VW tehnologije, dizajna i ostalog iznosi 100 posto...
šesto, koliko je ko samostalan i invetivan dokazuje podatak da FIAT nije u ničijem većinskom vlasništvu, dok Škoda jeste...
sedmo, da, različita prednja maska i farovi, logo, tek drugačiji izgled stražnjih farova je baš pravo drastična razlika između malog trojca...i enterijer im je pravo različit...
osmo, FIAT je kupio Chrysler grupaciju koju ne čini samo Chrylser, tako da ti priča o poređenju ne pije vode...stavi podatke za cijelu godinu Chrylser grupacije i VW...opet si selektivan i vadiš samo šta tebi odgovara...
@johntra
Najbolji dokaz da neko nije siguran u ono sto je napravio i u ono sto tvrdi je cinjenica da uporno objasnjava i opravdava svoj postupak... Za razliku od tebe ja nemam nikakvu potrebu elaborirati zasto sam kupio auto koji sam kupio, a kao odgovor na tvoju konstataciju mogu ti samo dati savjet da nadjes cijenu Octavie 2,0 TDI Elegance prije 6 god i uvecaj je za 1,8k KM doplacene opreme i da zakljucke izvedes sam...
Vidim da si postao CC drugog priznatog eksperta, ali se probaj izdici od njega, bar si za to isao u skolu, pa pokusaj pazljivo procitati i naci gdje sam to uporedio G2 i Cromu osim hronoloski da dokazem kakvu je tvoj cijenjeni kolega odvalio glupost napisavsi kako je Fiat proizvodio sve te "uspjesne" modele dok je VW jos stancao bubu. U pravu si G2 i Croma se ne mogu porediti, G2 je neuporedivo uspjesniji auto.
Pola a ne 2 tudja modela su dovoljna da pomnoze s 0 tvoj hvalospjev da Fiat sve sto proizvede i nacrta...
Tacno, prednja maska, farovi branika, zadnja svjela branik su drasticna razlika u odnosu na - nema razlike.

@johntra & xm
Dzaba vam sva filozofija i raspredanje odnosa unutar grupacije VW, dzaba vam brojanje prodatih Chryslera u Americi, dzaba vam kopanje po istoriji, omalovazavanje vrlo sofisticirtanim epitetima kao argumentima, pa na kraju i uvrede na moj racun, sve to nicim ne pobija, nimalo ne utice niti ima veze sa cinjenicom da Skoda danas nije ni najbolja, ni najskuplja ali je respektabilan i sve samo ne jeftin brend i da je u mnogo cemu pretekla etabliranu konkurenciju, a to ne moze jeftin i bijedan brend. U prilog tome idu vrlo prezicni podaci da je u prosloj godini Skoda prodala u auta kompakt klasi 6 x vise nego Fiat (3 x nego Fiat sve modele koji ulaze u tu klasu), 31k vise nego Peugeot, 73k kom vise nego Citroena (evo za uvazenog strucnjaka ohrabrujuci podatak da je najprodavaniji Citroen prodat u 5k primjeraka manje od naprodavanije Skode) po prosjecno vecoj cijeni od navedenih. Takodjer, Skoda je u 2011 zabiljezila rast prodaje od 6%, a u 2012, uprkos krizi i uprkos tvrdnji cijenjenog strucnjaka da je to glupost, predstavila 2 nova mode, ponudu digla na 6 klasa vozila i zabiljezila rast prodaje od 3% dok je pad prodaje Fiata 17,5%, Citroena 12,1%, Peugeota 15,1% itd. Kakv to to trend najbolja je ilustracija razlika u broju prodatih izmedju nje i npr Fiata koja je sa 358k kom iz 2010. pala na 187k u 2011. i nastavila padati na 50ak k u prvih 6 mj 2012. godine, odnosno prognoza na ispod 100k kom u 2012, a ne treba biti bas veliki ekspert i predpostaviti skor u prvij 6 mj 2013. O najavama za novu Octaviu i Superba, koji bi isli klasu iznad , dok se ne pojave ne bih da spekulisem na nacim kako ovdje pojedini strucnjaci rade pa se stice utisak da su najavljeni modeli vec u prodaji.
Dovidjenja i prijatno...
citroen xm

#573 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

Ostavi se brojki čovječe. Ispade da je Škoda bolja od Citroena. :lol:
johntra

#574 Re: Škoda all about

Post by johntra »

@goran...vidim, tvoji snovi o Škodama u višim klasama nisu prestali...dobro, da te onda malo spustim na zemlju..Octavia neće biti viša klasa, nego će biti pravi kompakt, to jeste pandan Golfu, tako da to slobodno možeš otpisati...da ne bude neke vidovite priče, vidjet ćemo ko je bio u pravu, vrlo skoro...što se tiče Superba, to zaista misliš da će VW dozvoliti da Škoda ima model u višoj srednoj klasi prije VW-a, nemoj o tome, molim te...

ne pravdam se ja nikome, samo tebi ti nikako ne ulazi u glavu, pa pokušavaš od toga napraviti neku šupju priču..
Po pitanju kupovine tvoje Octavie sa doplatom, želiš mi reći da je njena cijena tada bila ista kao Golf sa istom doplaćenom opremom? naravno da nije, jer si ti sa cijenom svoje doplate došao do serijske cijene tog Golfa, a uz iste doplate Golf ide opet više od Octavie...danas je druga situacija na tržištu i kriza je evidentna, pa zbog toga Golf VI ima slične cijene kao Octavia, plus dolazi i nova sedmica...

šta ima sav identitet FIAT-a pada u vodu zbog dva modela, koja nisu u potpunosti tuđa...ovo je pravo smiješna konstatacija, na koju se neću ni osvrnuti...eto, to je isto kao neka kompanija koja ne može o svojoj sudbini odlučivati proteklih 50 godina...

samo se ti možeš tješiti da su up!, citigo i mii jako različita auta, baš me interesuje šta ostali misle...

vidim i dalje si zaluđen da će Škoda do kraja godine imati rast prodaje, baš me zanima kakav će on biti...milion sam ti puta rekao, koliko FIAT da je loš, on je barem nezavisan i zarađuje sebi pare, a ne drugima...
ElRe

#575 Re: Škoda all about

Post by ElRe »

Iako sam ljubitelj italijanskih automobila ipak treba priznati da VW grupa trenutno ima najbolju ponudu modela i da nize uspjehe sirom svijeta i zbog kvaliteta automobila koji je realno na viskokom nivou jos od 90-ih godina.
I dok svi proizvodjaci u Evropi biljeze dvocifrene minuse VW biljezi nikad bolje prodajne rezultate.

Fiat se polako gubi, nisu u stanju da prikazu nove modele Punta, Brava, Sedicia. Prave 10 derivata modela 500 koji je vec isluzen i biljezi pad u prodaji, a Alfa i Lancia su spale na po 2 modela u gami. Za Alfu ispravnije je reci 1, jer Mito skoro niko i ne kupuje.
Fiat posjeduje kvalitetnu i inovativnu mehaniku i nista vise. A to danas nije dovoljno.
Post Reply