Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LeKo

#551 Re: Renault Megane all about

Post by LeKo »

shlauf wrote:
DoradO wrote:
motorola01 wrote:Ti nisi bas najbolje opisao rad motora,jer kad ode jedna bobina,auto trza i tek se osjeti u recimo trecoj brzini pri pritisku na gas,a ako odu dvije onda se vec osjeti u drugoj brzini i nikako u leru.Ne bih da ti pristajem na muku,ali bobinu si mogao zamijeniti i kod Edvina(ako si iz Sa) ili kod par majstora (ako si blize Zenici) za duplo manje novca.Sljedeci put pitaj ovdje na forumu i uvijek ce se neko javiti da ti da najbolji savjet :)
meni je auto pocelo trzati u voznji tek juce i pocela mi zmigati ona lampica za kvar, ali su ovi simptomi koje sam vec naveo bili vjerovatno jer je ona bila pri kraju... a sad radi glatko kao nikad prije, cak sam sad primjetio da se potrosnja pocela spustati... :-D

znam da sam mogao bolje proci ali sam se prepao jer je jedva isao u trecoj a na semaforu dok bi prikocio (znaci kad pustim gas) motor je toliko tresao da sam mislio da ce iskociti pa sam iz straha uletio u prvi servis a i sam majstor (Enes) je rekao da je ostala jos jedna nezamjenjena al da nju kupim negdje kod Škode... imaju renault dijelovi... :? a ja nemam blage gdje je to :?:
To je vjerovatno kod ŠKORE 033/538-333 a ti nisi dobro čuo.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Ima nova prodavnica Renault dijelova, prva zgrada kod trolejbuske stanice poslije željinog stadiona iz pravca grada (u drugoj zgradi je Škoda prodavnica dijelova).

Pozdrav.
DoradO

#552 Re: Renault Megane all about

Post by DoradO »

eh to je tooooo, :thumbup:
zambaklija

#553 Re: Renault Megane all about

Post by zambaklija »

najgora auta što postoje su francuska,kako su se počeli utrkavati sa japancima živi škart,eee kada se sjetim pežoa nekada,koji je to vrhunski kvalitet bio...ja lično poznajem 10toro koji su kupili nova i proklinju dan kada su se za to odlučili pogotovu ovi šo su se renoom usrećili... :skoljka:
DoradO

#554 Re: Renault Megane all about

Post by DoradO »

:lol: :lol: ''utrkavati'' :-) :lol: :lol:
wolf07

#555 Re: Renault Megane all about

Post by wolf07 »

zambaklija wrote:najgora auta što postoje su francuska,kako su se počeli utrkavati sa japancima živi škart,eee kada se sjetim pežoa nekada,koji je to vrhunski kvalitet bio...ja lično poznajem 10toro koji su kupili nova i proklinju dan kada su se za to odlučili pogotovu ovi šo su se renoom usrećili... :skoljka:
LADA Specijal je zakon, jel'de! :lol:
Better Man

#556 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

zambaklija wrote:najgora auta što postoje su francuska,kako su se počeli utrkavati sa japancima živi škart,eee kada se sjetim pežoa nekada,koji je to vrhunski kvalitet bio...ja lično poznajem 10toro koji su kupili nova i proklinju dan kada su se za to odlučili pogotovu ovi šo su se renoom usrećili... :skoljka:
E, nek si nam ti rekao da francuska auta nevaljaju!
shlauf

#557 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

DoradO wrote:eh to je tooooo, :thumbup:
"RENO SHOP" 033/611-000

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
chelo

#558 Re: Renault Megane all about

Post by chelo »

Blobi wrote:

:D :D
Klip ne radi, ali cini mi se da je bila neka VW kampanja :-D
Piece of cake. Ruka je dolakta isfrezana ali taj osjecaj neovisnosti od servisa nakon zavrsenog posla - :D
Ko zeli savjete za Uradi sam! mijenjanje H7, pp me.
Zux

#559 Re: Renault Megane all about

Post by Zux »

ferrante071 wrote:
chelo wrote:Ljudi, koje H7 stavljati u Megana dvicu, pucaju mi ko sibice. Ne traju ni dva mjeseca.
Je li znaci ista ako ih vratim u "0" polozaj, tj. da se ne pale pri paljenju, nego tek na prekidac.
Neko je negdje spominjao Osramove H7...
Gdje kupiti i sta kupujete?

Imao sam slicno iskustvo na Megane 2 koje me je dovodilo do ludila :-)
Jedini nacin da djelomicno rijesis problem je da ti u servisu prilikom zamjene sijalice fizicki pomjere neki metalni dio u samom faru koji se pregrijava i na taj nacin dovodi do toga da sijalice ucestalo pregaraju.
Meni su taj "zahvat" napravili na mom starom Megane i interval pregaranja sijalica je znatno smanjen :mrgreen:

Ni na novom Megane koji trenutno vozim nije znacajno bolja situacija ali koliko toliko su intervali mijenjanja sijalica produzeni.
Na starom Meganu sam takodje nekoliko puta morao mijenjati sijalicu, ali nista strasno. Na novom mi je crkla sijalica nakon par mjeseci u kupio sam Osramove u Merkuru, bile su oko 30 KM. Tri godine garancije od Osrama na njih. Evo nakon 40000 km i dvije godine nije crkla sijalica.

Koliko ne valja Renault, reci cu samo da je to jedini "kvar" koji sam imao na autu nakon 50000 km.
technoGeek

#560 Re: Renault Megane all about

Post by technoGeek »

Isto tako je neko spominjao kada crkne sijalica da se obje promijene u paru, da ne ostane vamo Osram, a na drugoj strani kinez :)
ferrante071

#561 Re: Renault Megane all about

Post by ferrante071 »

Zux wrote:
ferrante071 wrote:
chelo wrote:Ljudi, koje H7 stavljati u Megana dvicu, pucaju mi ko sibice. Ne traju ni dva mjeseca.
Je li znaci ista ako ih vratim u "0" polozaj, tj. da se ne pale pri paljenju, nego tek na prekidac.
Neko je negdje spominjao Osramove H7...
Gdje kupiti i sta kupujete?

Imao sam slicno iskustvo na Megane 2 koje me je dovodilo do ludila :-)
Jedini nacin da djelomicno rijesis problem je da ti u servisu prilikom zamjene sijalice fizicki pomjere neki metalni dio u samom faru koji se pregrijava i na taj nacin dovodi do toga da sijalice ucestalo pregaraju.
Meni su taj "zahvat" napravili na mom starom Megane i interval pregaranja sijalica je znatno smanjen :mrgreen:

Ni na novom Megane koji trenutno vozim nije znacajno bolja situacija ali koliko toliko su intervali mijenjanja sijalica produzeni.
Sto se tice pouzdanosti modela Megane 2, moj je bio 2005 god 1,5 dci sa 105ks Grand Tour presao sam sa mojim "Drugom", kako sam ga od milja zvao u to vrijeme nesto vise od 150,000km po bosanskohercegovackim gudurama!
Automobil je bio uvijek opterecen sa nekom robom koju sam prevozio od tacke A do tacke B.
Redovno servisiran u ovlastenom servisu na Barama, i nikada nisam imao ni jedan kvar na vozilu osim desetina zamijenjenih sijalica... Dok mi nisu pomakli taj metalni dio u samom faru i nakon toga se nije tako ucestalo moralo mijenjati sijalice.
Potrosnja samo za pozeliti! Jedne godine sam uspio sa punim rezervoarom dizela preci nevjerovatnih 1200km!!!
Automobil je na kraju kupio moj kolega s posla za svoju sestru. Sedam dana nakon kupovine, njegova sestra je dozivjela saobracajnu nezgodu. Tom prilikom je sletila sa ceste i prevrnula se vise puta. TOTALNA STETA NA VOZILU!!! Na svu srecu ona nije pretrpila neke ozbiljne povrede, ali moj "Drug" je podlegao povredama!
RIP "Druze"

Sa novim Megane 3 koji je takodjer Grand Tour verzija samo jaca 1,9 dci 130ks presao sam trenutno preko 50,000km. Megane 3 koji trenutno vozim je za razliku od Megane 2 full opremljen, Dinamique paket opreme sve sem Tom Tom navigacije. Automobil je za raziku od starog modela daleko udobniji, ima vise prostora, bolje "lezi" na cesti i ima volan koji naprosto ne mozete ispustiti iz ruku.
Kvalitet zavrsne obrade su definitivno digli na visi nivo tako da u novoj verziji za razliku od stare nema tvrde plastike koja bi s vremenom mogla da pocne skripuckati.
Moram reci da sam sa novim Megane 3 dozivio jednu neugodnost i to na odprilike predjenih 15,000km.
Nisam mogao upaliti vozilo. Nakon vise pokusaja uspio sam upaliti vozilo ali sam nakon toga imao problem jer vozilo nije "primalo" gas znaci papucica stisnuta do poda, auto se jedva pokrece! U tom momentu sam bio u Visokom. Nekako sam uspio doci do auto puta i krecucu se brzinom od 35/40km/h nekako doci do Sarajeva.
Odmah po povratku u Sarajevo sam otisao u servis gdje su mi promijenili neki dio koji je bio problematican (vozilo je naravno u garanciji).
Nakon toga nisam imao nikakvih problema.
zambaklija

#562 Re: Renault Megane all about

Post by zambaklija »

Better Man wrote:
E, nek si nam ti rekao da francuska auta nevaljaju!
:shock: koji je tebi moj :roll:
ibizza

#563 Re: Renault Megane all about

Post by ibizza »

POMOOOOOOOOOOOOOOOOOC

Maloprije mi se pokari Megan 2 :O
Normala ja stajao na semaforu,krenuo sa semafora,ubacim u prvu,drugu,trecu i pustim kvacilo,kad mjenjac samo "spade" kao u cetvrtu brzinu :O Pomjerim se na prosirenje...
Pogledam,mjenjac nema svoj hod,znaci ide lagano,skoro da ga ne trebam ni gurati gore-dole,auto ostalo u trecoj brzini...I tako sam dosao sa trecom brzinom do zgrade,kad sam dosao ispred,malo sa onim mjenjacem pokusao i ubodem nekako u prvu brzinu i sad je u prvoj...Kvacilo normalno radi...
U cemu je problem zna li neko :S

Izvinjavam se,ruzno sam ovo gore napisao,ali sjeban sam totalno...
infoinfo

#564 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

Molim za odgovor, u pitanju je renaultclio 2002 g, 1.2 16v, da li kod toga motora usljed pucanja zupcastog kaisa moze da dodje do havarije motora, ili prodje bez vece stete? Jos jedno pitanje za renault megane 2 1.5 dci koliko u grubo kostaju solje za prednje amortizere?
ibizza

#565 Re: Renault Megane all about

Post by ibizza »

ibizza wrote:POMOOOOOOOOOOOOOOOOOC

Maloprije mi se pokari Megan 2 :O
Normala ja stajao na semaforu,krenuo sa semafora,ubacim u prvu,drugu,trecu i pustim kvacilo,kad mjenjac samo "spade" kao u cetvrtu brzinu :O Pomjerim se na prosirenje...
Pogledam,mjenjac nema svoj hod,znaci ide lagano,skoro da ga ne trebam ni gurati gore-dole,auto ostalo u trecoj brzini...I tako sam dosao sa trecom brzinom do zgrade,kad sam dosao ispred,malo sa onim mjenjacem pokusao i ubodem nekako u prvu brzinu i sad je u prvoj...Kvacilo normalno radi...
U cemu je problem zna li neko :S

Izvinjavam se,ruzno sam ovo gore napisao,ali sjeban sam totalno...
technoGeek

#566 Re: Renault Megane all about

Post by technoGeek »

Nisi rekao koji je Megane, ali moguce da ti je propisao cilidar kvacila, ili negdje gubi pritisak.
ibizza

#567 Re: Renault Megane all about

Post by ibizza »

technoGeek wrote:Nisi rekao koji je Megane, ali moguce da ti je propisao cilidar kvacila, ili negdje gubi pritisak.
megan 2 2003 1.9.
Jeli skupa popravka ako je jedan od ova dva kvara?
sorcerer

#568 Re: Renault Megane all about

Post by sorcerer »

ibizza wrote:
technoGeek wrote:Nisi rekao koji je Megane, ali moguce da ti je propisao cilidar kvacila, ili negdje gubi pritisak.
megan 2 2003 1.9.
koliko sam skontao ti imas problem sa rucicom a ne kvacilom...??
technoGeek

#569 Re: Renault Megane all about

Post by technoGeek »

Pa ako je cilindar kvacila, tj jedno od to dvoje, dovoljno je da nazoves neke autodijelove da vidis koliko kosta. Mogu biti i biraci na mjenjacu ako se ne varam, ali prvo sam pogledaj pod haubom, vidi curi li gdje sta, pa onda vozi majstoru da pogleda bolje :thumbup:
novi.dan.nova.nafaka

#570 Re: Renault Megane all about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Jel zna neko kako se kod Megane Scenic II na engleskom zovu one zavjese na zadnjim staklima. Moje su stradale, pa ne znam kako da ih popravim...
hvala unaprijed.
ibizza

#571 Re: Renault Megane all about

Post by ibizza »

sorcerer wrote:
ibizza wrote:
megan 2 2003 1.9.
koliko sam skontao ti imas problem sa rucicom a ne kvacilom...??
upravo tako...kvacilo normalno radi...evo sad cu Edvina zvati,da cujem sta on kaze...
sorcerer

#572 Re: Renault Megane all about

Post by sorcerer »

ma mozda ti je spalo nesto,ne znam jel tu rucica na sajle ili na poluge ,to je neki bezvezni kvar sigurno....
Brus Lee

#573 Re: Renault Megane all about

Post by Brus Lee »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Jel zna neko kako se kod Megane Scenic II na engleskom zovu one zavjese na zadnjim staklima. Moje su stradale, pa ne znam kako da ih popravim...
hvala unaprijed.
Zavjese protiv sunca? Vjerovatno "shades" - sjenila.
shlauf

#574 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

ibizza wrote:Nisi rekao koji je Megane, ali moguce da ti je
upravo tako...kvacilo normalno radi...evo sad cu Edvina zvati,da cujem sta on kaze...
U tebe je ručica mjenjača spojena sa sajlama sa mjenjačem. Na kraju tih sajli ima jedna plastična spojnica i ona ti je vjerovatno pukla.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
chelo

#575 Re: Renault Megane all about

Post by chelo »

Koliko cesto radite servise na vasim renoima? konrektno me zanima dci.
Filter goriva na ovim motorima kosta 115 KM, mijenja se cijeli cilindar s mehanizmom i traje 60.000 KM. Ostali filteri su od 10-40 KM, plus ulje cca 60 KM. Receno mi je u servisu da se isto ulje sipa u svim servisima, ali eto zbog nacina eksploatacije varira propisani interval po zemljama.(??) Kod nas 10.000, a u ostalim zemljama 20.000 (Njemacka, Francuska...) Kao ceka se da i nama odobre na cvaju uskoro (???) Sta bolan odobre. Sta znaci ovaj argument u konacnici? Zbog uvrijezenog misljenja u stanju puteva (koji nisu toliko kriticni kao prije 10 godina) i vozackih navika silovanja automobila, namece nam se neka sugestivna politka cesceg servisiranja nego li je realno potrebno. Svjestan sam odrzavanja vitalnosti auta kroz ceste servise, ali ako sve to kosta koliko kosta, a vozim ga jako jako pismeno, vodeci racuna o zoni optimalnih obrtaja, njeznog rada, bez dinamickih opterecenja i udara prilikom saltanja i pustanja kvacila, njezne voznje zimi, negasenja nakon brze voznje (turbina da ohladi bla bla) - cemu odna servisiranje auta na 10.000 u doba ovakvih cijena, ocito kvalitetnijih i motora i ulja, nego li je to bilo prije 10-20 godina kada se takodje radilo na 10.000.
Da ne rasplinjujem dalje, mislite li da renoova ulja mogu biti efektivna barem do 15.000 km? Daj da im smanjimo obim posla :D
Post Reply