Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
privremeni

#551 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by privremeni »

zonbirile wrote:ne kontam poentu? Što mene citiraš ?
Zato sto mi je lijepo posluzilo da se nadovezem na problematiku, prosirim je i dopunim jos nekom informacijom.
A sto ne kontas, sadrzaj ili se osjecas prozvanim.
Ako je sadrzaj, mogu pojednostavniti :-) :D
zonbirile

#552 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Moze se napraviti ono sto je napravljeno u pomenutom parku, zabranjen pristup psima, ali, uvijek ima i ono ali, duzni su isto tako osigurati zelenu povrsinu za pse, gdje ce to biti odluciti ce iste te strukture

-------------------------------------------------------
ovo mi para oči,nema te obaveze prema vlasnicima pasa.
privremeni

#553 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by privremeni »

zonbirile wrote:Moze se napraviti ono sto je napravljeno u pomenutom parku, zabranjen pristup psima, ali, uvijek ima i ono ali, duzni su isto tako osigurati zelenu povrsinu za pse, gdje ce to biti odluciti ce iste te strukture

Ima prema gradjanima, koji mogu biti i vlasnici pasa. Ovo u parku je napravljeno na zahtjev gradjana prema organima lokalne samouprave,i naravno udovoljeno im je. Tako ce se morati udovoljiti i nekim drugim gradjanima i njihovim zahtjevima. Ne vidim tu nista cudno.
Cholina_Lokica

#554 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Cholina_Lokica »

Jes' dobra ova emisija, od brnjica smo dosli do ogranicavanja kretanja ljudima :thumbup: A neki svrsavaju na to
butros

#555 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by butros »

Zna li neko, koji je zakon stariji, kantonalni ili opstinski????
Ovo je citat sa strane MUPa kantona Sarajevo:

(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:

k) ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa

A koliko sam ovde procitao neke opstine/opcine imaju drugacije zakone???
jaca-maca

#556 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

butros wrote:Zna li neko, koji je zakon stariji, kantonalni ili opstinski????

k) ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa

Kod nas postoji zakon, opcine, grada, kantona, federacije i drzave. Valjda onaj na nivou drzave je "najjaci". Ma ko ce ga znati.
Sto se tice brnjice, u zakonu pise zastitno sredstvo, A NE BRNJICA...

I ako neko sad kaze pa podrazumijeva se..., u zakonu se nista ne podrazumijeva i sve treba biti konkretno napisano!
Last edited by jaca-maca on 13/05/2011 18:35, edited 2 times in total.
jaca-maca

#557 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

zonbirile wrote:Moze se napraviti ono sto je napravljeno u pomenutom parku, zabranjen pristup psima, ali, uvijek ima i ono ali, duzni su isto tako osigurati zelenu povrsinu za pse, gdje ce to biti odluciti ce iste te strukture

Nema te obaveze prema vlasnicima pasa?? Naravno da ima. To bi mogla shvatiti da npr u gradu Sarajevu ima nekoliko pasa, a posto ima nekoliko HILJADA mislim da je glupo pricati da NEMA TE OBAVEZE.

Pa ako su psi zabranjeni u svakom parku, setalistu i slicno? Gdje onda da ja izvodim svog psa?
Ako vec trebaju da postoje te apsurdne zabrane onda se i treba nama osigurati da imamo gdje izvesti psa.

Ljudi trebaju da shvate da ima sve vise i vise pasa u nasem gradu kao i ostalim gradovima u BIH i da se ljudi koji nemaju pasa ili koji ih ne vole moraju ponasati u skladu s tim, a da ne pricam o opcinama i ljudima na vlasti...Takodje, vlasnici pasa trebaju shvatiti da kod nas ima mnogo, ma previse ljudi koji se boje i ne vole pse i da se moraju ponasti u skladu s tim.

Svaka tema o psima na ovom pdf-u se vrti oko tri stvari: psi u parkovima, pseca kakica i brnjica.

1. Zabrana psima u parkove - Svaki dio grada odnosno opcina mora obezbjediti park namjenjen psima. Do tad, nista od tih zabrana. A ja ne vidim nista lose da pas moze u park ako je NA POVODCU.
2. Kupljenje kakice - Kada grad obezbjedi kante na svakom cosku i kada grad bude cist od smeca onda kaznjavati one vlasnike koje ne kupe. Do tad, nista od kupljenja kakice.
3. Drzanje psa na povodcu - Svi psi moraju biti na povodcu, eventualno davilici kao zastitno sredstvo, a brnjica NIKAKO.

Moja prijateljica uvijek drzi psa na povodcu sa davilicom i brnjicom i opet se ljudi zale i seru. Nasim ljudima nije problem ta famozna brnjica i kakica, nego ne vole pse ili se boje pasa i toliko im je krivo sto drugi ljudi imaju pse i sto su psi na svakom cosku. Sve ih je vise jbg, pocinjite se navikavati!
skojotovski

#558 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by skojotovski »

jel ovo neka masovna policijska akcija na vlasnike pasa i palamudenje oko brnjice????
na Vilsonovom "racija"...jbt! a to sto idioti lete s motorima i autima, sto su pjesacke zone i trotoari pretvoreni u parkinge, sto se roka na svakom koraku, sto je bruka smeca i narkomanskih ostataka po parkovima...to je normala, stoga hvataj vlasnike pasa i pisi kazne zbog neimanja brnjice, bez obzira sto je pas uredno na vodilici!

p.s.
Zonbrile, koji je jarane tvoj problem? neka frustracija iz rane mladosti?
skojotovski

#559 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by skojotovski »

zonbirile wrote:o balkanskom naprđivanju ljubitelja životinja.Sve znate i hoćete,ja još ne viđoh kesicu i govance u njemu.
ni ja ne vidjeh materesine (ugladene, napucane, ma, dame prave) sa vrecama kako kupe govna iza svoje djece koju istovare u parkovima...
niti vidjeh kako spuzvama kupe mokracu djece koja im se ispisaju po parkovima, haustorima, po Trznici...

izvinjavam se na ulicnom rjecniku, ali Zonbrile se-re-s ko foka!
inace, brnjice ce rijesiti nestajanje parkova?
kokuz_sa

#560 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

danas je teta policajac na bajku u vilsu kaznjavala vlasnike cukica koji nisu imali brnjicu..
joj cike i vriske :lol:
al najbolje bi kad rece nekom ciki koji ima cuku velicine struce hljeba
"gospodine drzita psa u naruciju i onda necete dobit kaznu za nenosanje brnjice,a ne da ga pustite na povodcu 10mt od sebe"

hahahahaha

ciko ni jedne vise nije kazao samo se potpisao :D

a mozel banalna usporedba..
zakonom je proppisano da policajci kad nekog hapse stave mu lisice..
sta uhapse oni eto onog lika sto je upucao onih 5 roma..i on pobjegne i oni se vade..pa licsice su ga stezale oko zglobova :D :D
cougar

#561 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cougar »

kokuz_sa wrote: al najbolje bi kad rece nekom ciki koji ima cuku velicine struce hljeba
i to treba da bude opasna zivotinja koja drugog mogu prestrašiti ili povrijediti---

mene je policajac zaustavio da mi pise kaznu i ja sam mu fino rekla pisi -vidimo se na sudu. cojku nije jasno, valjda je kontao da cu se ja nesto bunit. i tako sav zbunjen zapise mi ko fol nesto. naraavno otisla sam na sud i na kraju finoo u zakonu ne pise brnjica, tako da nisam platila kaznu. policajci traze debile koje ce odma platiti, koji nece da se peglaju po sudovima.
kokuz_sa

#562 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

cougar wrote:
kokuz_sa wrote: al najbolje bi kad rece nekom ciki koji ima cuku velicine struce hljeba
i to treba da bude opasna zivotinja koja drugog mogu prestrašiti ili povrijediti---

mene je policajac zaustavio da mi pise kaznu i ja sam mu fino rekla pisi -vidimo se na sudu. cojku nije jasno, valjda je kontao da cu se ja nesto bunit. i tako sav zbunjen zapise mi ko fol nesto. naraavno otisla sam na sud i na kraju finoo u zakonu ne pise brnjica, tako da nisam platila kaznu. policajci traze debile koje ce odma platiti, koji nece da se peglaju po sudovima.

ne znam kakvo je kod vas glediste al po meni ovi manji psi su puno opasiji i agresivniji..valjda imaju neki kompleks sto moraju gledat u zrak..pa oni maltezeri..ono je sladak mali cuko al hinja prava hoce ujest i blentavo pasche..a one chivave..doduse ono nije cuko nego pacov..ja jos ni jednog ne vidje da ne redi i laje ko da je pobudalio..

sa ovim velikim kucnimkerovima je sve ok..mede prave mozes se igrat..al mali :x :x

eh ok otoga sto pise u zakonu necu se natezat..uglavnom zakone pisu nestrucni ljudi i puni su rupa pa s toga.. :)
dzeno123

#563 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by dzeno123 »

Nas pas ima oko 9kg (nije maltezer, pekinezer...), kada ga izvodimo ide na povodcu pola metra od nas. U ocima mu se vidi da je maza i za svoje 4 godine zivota nije pokazo niti jedan oblik agresivnosti jer nije tako odgajan. Bjezi od ljudi i nikome ne prilazi, jel mi sad psa moramo maltretirati stavljati mu brnjicu? Nevjerovatno, ljudi bi ismijavali i mene i njega...
zengi

#564 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

privremeni wrote:
zonbirile wrote:ne kontam poentu? Što mene citiraš ?
Zato sto mi je lijepo posluzilo da se nadovezem na problematiku, prosirim je i dopunim jos nekom informacijom.
A sto ne kontas, sadrzaj ili se osjecas prozvanim.
Ako je sadrzaj, mogu pojednostavniti :-) :D

Sad ce se ukljuciti zengi da mi kaze kako nije rjec o djeci vec o brnjici. 8-)

Neznam sto si ovo stavio?
Ja sam vec pisao o materešinam, kopiladima, kebarama i ostalom pa me opomenuli da ne koristim takve izraze. Inace se u potpunosti slazem sa tvojom pricom.
Juce sam setao Ferhadijom i htio sam da slikam i pravim video klipove ljudi kojima djeca okolo trce i saplicu prolaznike, starog kljusine koji nose kisobran iza ledja a špic mu strši jedno pola metra sa strane od njega, nekog 30 godisnjeg hajvana koji isto tako nosi veliki špicasti kisobran i mase sa njim (kao da gazi ruski strojevi korak) tako da mu moras ostaviti dva-tri metra prostra inace te moze zbosti u stomak ili iskopati djetetu (a jos gore, ne-daj-Boze, psu) oko, grupa ljudi koji mrtvi hladni idu suprotnim smjerom u kordonu od 3-4 i jos masu rukama, itd.
Moja kompletna teorija, što se tiče ove teme a i svih ostalih problema kojim ovo drustvo obiluje, se zasniva na gluposti, malogrdjanštini, neodgojenosti i zlobi naših ljudi.

Evo bas ovdje na forumu imamo par tih, nesmijem im reci imena jer te ovdje moderatori opomenu ako kazes nekome nešto što je očito... jer kao to nije kulturno. :shock: :shock: :?
Mozes pricati gluposti do mile volje, mjesati se u konverzaciju o kojoj nemas pojma, pisati stvari koje ni tebi samom nisu jasne, izvoditi zakljucke svojom (vec legendarnom) logikom i pretstavljati ih kao naucno dokazane cinjenice. Možeš nervirati i smarati ljude svojim konfuznim tekstovima i jos reci nekom drugom (kome nisi ni blizu ni u čemu) da se prihvati knjige i upise se u srednju skolu ali nesmijes reci ono sto je očito.
Ovaj forum izgleda treba prepustiti ljudima za koje je Vesela Sveska pojam literarnog dostignuca jer je u njoj barem jasno sta pisac hoce da kaze pa nek nas oni zabave svojim intelektualnim i dovitljivim tekstovima, punim vrijednih informacija i originalnih mišljenja.
Na kraju krajeva, ovu državu treba prepustiti ovakvim ljudima da je oni vode, uredjuj zakone, daju moralne kritike i planiraju nam buducnost.

Usput budi receno, izvinjavam se sto sam kokuz_sa i zonbirile rekao da su zreli za lijecenje jer sam im time samo dao laznu nadu, u stvari, nema vama lijeka. Zao mi je. :sad:
zengi

#565 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Evo pod K, primjera kakvi to ljudi nama pišu zakone i kolika je moralna obaveza gradjanina da poštuje te zakone i čitav sistem koji je dopustio da se ovakava zakon uopste objavi.
Jeli ovo bruka jedna?

Šta znaci BEZ NADZORA ILI ZAŠTITNIH SREDSTAVA????
Dali ovo ILI znaci, ili jedno ili drugo, pa ako je pod kontrolom onda netreba, a ako nije pod kontrolom onda treba?
Dali je pas koji mirno ide uz nogu svog gospodara (bez lanca i brnjice) pod kontrolom pa onda netreba da nosi nikakva zaštitna sredstva i ovo se samo odnosi na psa kojeg pustiš da hoda po mahali ili šta?
Šta znači OPASNA ŽIVOTINJA?
Dali je to lav, kobra, krokodil ili pekinezer. Jos nisam cuo ovu formulaciju za pse.

Šta je sa ovnovima? I oni su opasne životinje i njima vjerovatno treba stavljati bokserske rukavice na glave da nekog ne udare ali opet ostaje ovo PRESTRAŠITI pa vlasnik ovna ipak može da nadrlja.
Šta znači PRESTRAŠITI? Kako se mjeri taj STRAH i dali je ovo primjenjljivo i na ljude koji imaju fobiju (neopravdan strah od nečega) a ipak su se prestrašili?
Šta znači ZLOSTAVLJATI i zašto stoji NA JAVNIM MJESTU? Znaci li to da je na privatnom mjestu to OK? Dali se zlostavljanjem smatra trzanje davilice ako vaš pas npr. hoće da ganja mačku. Dali je zlostavljanje, stavljanje brnjice PUG-u na plus 38 C, kad oni i onako imaju problem sa disanjem, haskiju ili samojedu koji se kuhaju i na -10 C. Po mom mišljenju jeste.
skojotovski

#566 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by skojotovski »

@ Zengi

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Fozgen

#567 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Fozgen »

zengi wrote:
Evo pod K, primjera kakvi to ljudi nama pišu zakone i kolika je moralna obaveza gradjanina da poštuje te zakone i čitav sistem koji je dopustio da se ovakava zakon uopste objavi.
Jeli ovo bruka jedna?

Dali ovo ILI znaci, ili jedno ili drugo, pa ako je pod kontrolom onda netreba, a ako nije pod kontrolom onda treba?
Dali je pas koji mirno ide uz nogu svog gospodara (bez lanca i brnjice) pod kontrolom pa onda netreba da nosi nikakva zaštitna sredstva i ovo se samo odnosi na psa kojeg pustiš da hoda po mahali ili šta?
Dali je to lav, kobra, krokodil ili pekinezer. Jos nisam cuo ovu formulaciju za pse.

Šta je sa ovnovima? I oni su opasne životinje i njima vjerovatno treba stavljati bokserske rukavice na glave da nekog ne udare ali opet ostaje ovo PRESTRAŠITI pa vlasnik ovna ipak može da nadrlja.
Šta znači PRESTRAŠITI? Kako se mjeri taj STRAH i dali je ovo primjenjljivo i na ljude koji imaju fobiju (neopravdan strah od nečega) a ipak su se prestrašili?
Šta znači ZLOSTAVLJATI i zašto stoji NA JAVNIM MJESTU? Znaci li to da je na privatnom mjestu to OK? Dali se zlostavljanjem smatra trzanje davilice ako vaš pas npr. hoće da ganja mačku. Dali je zlostavljanje, stavljanje brnjice PUG-u na plus 38 C, kad oni i onako imaju problem sa disanjem, haskiju ili samojedu koji se kuhaju i na -10 C. Po mom mišljenju jeste.
Cinjenica je da kod nas ima zakona s brda i s dola, neki su doneseni kao da su iz krizaljke prepisani, pa su i ovi na neki nacin takvi.
Elem mislim da se u nekim stvarima ide u krajnost.
Zasto ne staviti brnjicu njemackom ovcru ili rotvajleru ili argentino dogi.
Sto neki od tih pasa nije nikada ikog ugrizao ne mora da znaci i da nece.
Naravno da je stavljanje brnjice pugu ili pekinezeru i vise nego li glupo. Nije da ni ti psi nisu agresivni, ima ih svakakvih ali mislim dok je taj pas na povodcu da za brnjicom nema potrebe a osim toga strasno ruzno izgleda i ne znam da li uopste takve brnjice i postoje :-) .
Malo je bezveze nekoga ubjedjivati da tvoj ili moj, nebitno, skotski ovcar nece nista a njega je prije toga neki maltezer zaganjao, sto se moze desiti.
Nema bezopasnog psa, odnosno nema ih da su svi miroljubivi, bas kao i ljudi vaki su naki su, kako koji dan.
Danas se stvorio kao neki jaz izmedju ljubitelja zivotinja, tj. onih koji imaju ljubimce i onih koji su kao protiv. Ja danas nemam nikakvog ljubimca iako sam ih nekada imao brdo, nemam iz razloga sto ta zivuljka kad tad krepucne i onda ja danima skoro pa cmizdrim.
Ali uvijek na stvari gledam realno pa bi tako trebalo i na ove stvari i uopste na stvari koje se danas desavaju na relaciji psi - ljudi.
poznanik

#568 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

zengi wrote:

Jeli ovo bruka jedna?

Mislim da nepotrebno pretjeruješ i bezrazložno provociraš pravosuđe. Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva, i u sudskom odlučivanju o prekršaju razmatraće se okolnosti pod kojim je isti počinjen: ako se radi o prijavi za psa, npr. koji je pušten s povodca i koji skače na prolaznike, bez obzira da li je to skakanje izraz igre ili njegove razdraganosti, ili ako u igri ili iz drugog razloga trči za biciklistom, ili za nekim ko rekreativno trči, ili čak uznemireno intezivno laje na prolaznike (bez obzira na činjenicu da je psa više strah nego onog na koga laje), takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.

Da, i ovnovi, iako nisu opasni, u svom naletu straha mogu se otrgnuti i izvan kontrole izazvati strah kod prolaznika. Moramo imati obzira prema drugim ljudima, nismo svi poznavaoci i ljubitelji životinja, mnogi imaju strah od nepoznatog, neke osobe pate i od zdravstvenog poremećaja i panike, djeca npr. još ni svjesna nisu i imaju strah od pasa ili drugih životinja.
Ne možemo biti sebični i dodjeljivati ili uzurpirati javni prostor samo za sebe, kao što i drugi to ne mogu činiti samo za sebe. Zato i postoje zakoni - pravila i propisi, određenje u ponašanju "obje strane". Svako nepoštivanje vodi ka anarhiji.

Zakon je odredio zaštitna sredstva ili kontrolu za sve životinje jer je nemoguće svaku životinju posebno nabrajati po vrsti, iako je zakonodavac a priori mislio na pse, jer su oni i najčešći na javnom prostoru.
zengi

#569 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

skojotovski wrote:@ Zengi

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Juče ja izašao sa svojim dobrim napuštenim psom Mutom koji izgleda kao karanđoloz a mače je pravo i opet su me ljudi zapitkivali koja je to vrsta, govorili jao što je sladak, mame opet zaustavljale kolica da bebe vide kuku i jedan stariji par mi je uzeo broj telefona da mi se jave ako nadju nekog da bi usvojio Mutu.

Stavio ja njemu dresersku brnjicu tj. ona sto samo ima obruč oko njuške i ne ometa distanje, kad me zaustavi neki čovjek i pita me zašto ga mučim sa tom brnjicom i znam li ja koliko je to teško za psa? :? :shock:

Ma znam gospodine, rekoh ja, ali znate neki ljudi se plaše pasa... bla bla bla.

Ma pusti ti ljude, nemoj ti zbog budala da ga bez-veze mučiš, pa kako bi tebi bilo da ti neko neda disati?

Ma može on disati, evo vidite...
Jedva ga se riješih.
jaca-maca

#570 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

poznanik wrote:Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva...

...takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.
Ne, nije jasno i nedvosmisleno, nigdje tu ne pise brnjica. Zastitno sredstvo je i povodac ili davilica, i ako ne moj pas na povodcu ili davilici i u isto vrijeme pod mojim nadzorom, onda me niko ne moze kazniti.
poznanik

#571 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

jaca-maca wrote:
poznanik wrote:Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva......takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.
Ne, nije jasno i nedvosmisleno, nigdje tu ne pise brnjica. Zastitno sredstvo je i povodac ili davilica, i ako ne moj pas na povodcu ili davilici i u isto vrijeme pod mojim nadzorom, onda me niko ne moze kazniti.
Povodac i davilica na vratu su sredstva kontrole, zaštitna korpica - brnjica je "zaštitno sredstvo" kod psa.
zengi

#572 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

poznanik wrote:
zengi wrote:

Jeli ovo bruka jedna?

Mislim da nepotrebno pretjeruješ i bezrazložno provociraš pravosuđe. Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva, i u sudskom odlučivanju o prekršaju razmatraće se okolnosti pod kojim je isti počinjen: ako se radi o prijavi za psa, npr. koji je pušten s povodca i koji skače na prolaznike, bez obzira da li je to skakanje izraz igre ili njegove razdraganosti, ili ako u igri ili iz drugog razloga trči za biciklistom, ili za nekim ko rekreativno trči, ili čak uznemireno intezivno laje na prolaznike (bez obzira na činjenicu da je psa više strah nego onog na koga laje), takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.

Da, i ovnovi, iako nisu opasni, u svom naletu straha mogu se otrgnuti i izvan kontrole izazvati strah kod prolaznika. Moramo imati obzira prema drugim ljudima, nismo svi poznavaoci i ljubitelji životinja, mnogi imaju strah od nepoznatog, neke osobe pate i od zdravstvenog poremećaja i panike, djeca npr. još ni svjesna nisu i imaju strah od pasa ili drugih životinja.
Ne možemo biti sebični i dodjeljivati ili uzurpirati javni prostor samo za sebe, kao što i drugi to ne mogu činiti samo za sebe. Zato i postoje zakoni - pravila i propisi, određenje u ponašanju "obje strane". Svako nepoštivanje vodi ka anarhiji.

Zakon je odredio zaštitna sredstva ili kontrolu za sve životinje jer je nemoguće svaku životinju posebno nabrajati po vrsti, iako je zakonodavac a priori mislio na pse, jer su oni i najčešći na javnom prostoru.
Imam osječaj da si i ti iz pravosudja pa mi je drago da se se javio jer mi evo baš glavu razbismo da skontamo sta u stvari ovaj zakon kaže a da negovorimo o tome dali je ovaj zakon uopste potreban, kakvi su ga to strucnjaci pisali i ko ga je još to usvojio.
Tebi ovo izgleda kao provokacija?
E mozes sad samo zamisliti kako se ja osjecam isprovociranim kad vidim da ovakvi ljudi pišu, usvajaju i implementiraju ovakve zakone a sve to od anormnih poreza koje ja placam da bi mogao da zivim u jednom bezbjednom, civilizovanom i humanom drustvu.
Dodje mi da puknem!!!!
U kompletnom lancu koji sam gore naveo nije se našao niti jedan da kaže "hej ljudi, stanite malo, pa ovo nema veze-svezom, daj da to malo prostudiramo, daj da vidimo sa ekspertima, moze li ovo uopste ovako".
Ne, sjele baje i onako od oka napisali zakon koji se moze ispostovati jedino ako psa drzis zavarenog u kavezu i to u svom zakljucanom podrumu. Jedini problem je onda što se to moze natovariti kao zlostavljanje zivotinja ali posto nije na javnom mjestu onda POGADJAM, vjerovatno nema veze.

Pa ako je tako jasan i nedvosmislen, hajde nam ga ti malo pojasni jer meni vidiš nije jasan a dobro bi bilo da je dvosmislen, nego je šestosmislen i može se protumačiti na desetine načina a takav zakon nebi trebao da bude.

Nisi mi ničim odgovorio na moje upite iz prošlog posta nego kao i svi oni koji uzimaju sebi za pravo da tumače sve i svašta i mjere svijet isključivo svojim aršinima, napreskok prolaziš kroz objašnjenje a u stvari ništa nisi objasnio.
Nemoj ovo shvatiti kao moj pokušaj da te uvrijedim nego je, zakljucio sam iz iskustva, ovo glavni razlog zašto uopšte dolazi do nesporazuma izmedju ljudi, dali se radilo o supružnicima, radnim kolegama ili onim koji piši ili tumače zakon.

Pitanje je bilo, dali se pas koji mirno ide uz nogu svog gospodara smatra pod nadzorom i stoga netreba brnjicu?
Niko nije govorio o psu koji skače po narodu ili trči za biciklistima a ti mi navodiš taj primjer.
A šta ako recimo (kao sto se meni dogodilo neki dan) dva mjeseca star psić dodje do mene i počne da se umiljava i skače, dali sam ja trebao zvati policiju i prijaviti tu osobu da plati jedno 500 marona?

Pas koji laje na prolaznike se moze protumaciti kao da nije pod nadzorom????
Stani malo, nije to oleander pa da samo raste u saksiji nego životinja koja se glasa ili lavežom ili režanjem ili skičanjem.
Ako se vlasnik psa može kazniti zato što je njegov pas lajao, onda neznam kako je uopšte moguće imati psa jer svaki pas laje. Kad god prodjem pored komsijinih pasa oni se ubise lajuci, moram ga prijaviti jer sam zakljucio da je nekontrolisano.
Opet taj famozni strah i ljudi koji nevole životinje ili imaju fobiju jer ih je zaganjao maltezer??!!!
Da još jednom ponovim, imamo mi razumjevanja prema tim ljudima tj. žao nam ih je (kao i ostalih bolesnih ljudi) ali mi tu nista nemozemo uciniti jer nismo psihijatri i nismo placeni da razmisljamo o necijim fobijama.
I oni moraju imati razumjevanja da je zivot bez zivotinja nemoguc jer ih u prvom redu jedemo, pa bi mozda bilo fer da se njihova visocanstva malo prilagode jer je nerazumno zahtjevati da se sve zivotinje pobiju zbog njihove fobije.

Odkud ja da znam da je zakonodavac a priory, mislio na pse jer se oni najčešće nalaze na javnim mjestima.
Vidiš, čovjek sa sela bi pomisli da se radi o ovcama, kravama, konjima ili kokoškama jer se na tim javnim mjestima oni mnogo više pojavljuju jer ljudi drze po 50 ovaca a samo jednog ili nijednog psa.

Ako si ti drug moj iz naseg presvijetlog pravosudja onda bi trebao da primis konstruktivnu kritiku i da pokusas nesto uraditi u vezi ovog totalno besmislenog, nesprovodivog, nefer, katastrofalno napisanog, itd. itd. zakona a ne da nas pokusas ubjediti da je sve jasnoi dobro kad i sam vidis da nije.
Sto reko platon, naj odgovorniji i najzasluzniji su oni koji pisu nase zakone, jer se po njima ravna nas zivot.
Odgovornost je to jedna velika moj poznanice i teska je pronevjera povjerenja i duznosti sjesti i pisati gluposti u zakonima. ZAKON JE ZAKON
kokuz_sa

#573 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

ama niko ne moze za svog rodjenoog brata kazat da nece nekog opalit na ulici sakom ako mu dodje luda ako ga ko iznervira i bla bla bla sta jos..

tako da nijedan vlasnik psa ne moze kazat sa 100% sigurnoscu da njegov pas nece na nekog zalajat mozda ugristi ili nekog preplasit..i zato i ima zakon..ja bi to nazvao preventiva..jel razlika je zmedju onog MOZDA nece ujesti ako nema brnjicu..i SIGURNO nece ujesti s brnjicom

ok nisam ni ja da se neke rase vodaju psa sa brnjicom, al za neke rase po menib trebalo da je obavezna..

a kesica za govanjca..to je vec odraz opste kulture vlsnika psa..ne vidim nikakava problem da npr ima s ekesica pokupi za kerom i do prve kante i baci..
tinchy

#574 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

kokuz_sa wrote: a kesica za govanjca..to je vec odraz opste kulture vlsnika psa..ne vidim nikakava problem da npr ima s ekesica pokupi za kerom i do prve kante i baci..
Nedavno smo prijatelj i ja izveli njegovog psa u šetnju, cuko obavio nuždu, prijatelj fino kesicu i pokupi za psom. I narednih 20minuta smo nosali kesu jer u blizini nije bilo ni jedne jedine kante za smeće ;) Nije problem u kupljenju za psom već je problem što nema dovoljno postavljenih kanti i kontejnera ;)
zengi

#575 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Fozgen wrote:
zengi wrote:
Jeli ovo bruka jedna?

Cinjenica je da kod nas ima zakona s brda i s dola, neki su doneseni kao da su iz krizaljke prepisani, pa su i ovi na neki nacin takvi.
Elem mislim da se u nekim stvarima ide u krajnost.
Zasto ne staviti brnjicu njemackom ovcru ili rotvajleru ili argentino dogi.
Sto neki od tih pasa nije nikada ikog ugrizao ne mora da znaci i da nece.
Naravno da je stavljanje brnjice pugu ili pekinezeru i vise nego li glupo. Nije da ni ti psi nisu agresivni, ima ih svakakvih ali mislim dok je taj pas na povodcu da za brnjicom nema potrebe a osim toga strasno ruzno izgleda i ne znam da li uopste takve brnjice i postoje :-) .
Malo je bezveze nekoga ubjedjivati da tvoj ili moj, nebitno, skotski ovcar nece nista a njega je prije toga neki maltezer zaganjao, sto se moze desiti.
Nema bezopasnog psa, odnosno nema ih da su svi miroljubivi, bas kao i ljudi vaki su naki su, kako koji dan.
Danas se stvorio kao neki jaz izmedju ljubitelja zivotinja, tj. onih koji imaju ljubimce i onih koji su kao protiv. Ja danas nemam nikakvog ljubimca iako sam ih nekada imao brdo, nemam iz razloga sto ta zivuljka kad tad krepucne i onda ja danima skoro pa cmizdrim.
Ali uvijek na stvari gledam realno pa bi tako trebalo i na ove stvari i uopste na stvari koje se danas desavaju na relaciji psi - ljudi.
Problem je u tome da recimo njemacki ovcar treba da pretrci 20 km dnevno da nebi izludio i poceo da ujeda sve oko sebe ukljucujuci i gazdu. To isto vazi i za argentino dogu, pit bula, haskija i mnoge druge pasmine.
Kako da covjek vodi takvog psa na manje od metra povodca, sa brnjicom citav svoj i njegov zivot. Kakav je uzitak imanja psa i kakv bi to PSEĆI zivot bio za psa ako se bude postovao ovakav zakon.
Pa i mali psi posebno tipa terijer nebi izdrzali ni 10 dana a da totalno ne odlijepe.
Javna povrsina je sve od parka i trotoara do šuma i livada tako da bi se ovo pravilo moralo poštovati svuda.
Nisam siguran ali mi se čini da po odredbama našeg zakona isto pravilo mora da se primjenjuje i na vlastitoj njivi čak i ako je ona ogradjena.
Prije par godina je u Dobrinji neki pas na smrt ubio neku babu koja mu je prisla a pas je bio u ogradjenoj basti i svezan na lanac. Jadnog psa su UBILI mada on nije kriv sto je baba (kazu) bila senilna i nabasala na njega.
On je sam vrsio svoju duznost cuvara i to mu je u opisu radnog mjesta.
Šta radi senilna baba sam po tudjim baštama? Tako sam je ja ili ti mogli zgaziti autom pa da zatvora zaglavimo.
Šta ja sad treba da pustim trogodisnje dijete na ulicu pa se vi brinite o njemu i pazite da ga ko cime ne povrijedi.
Ako ovo pravilo primjenimo na saobracaj, posjedovanje bilo kakve alatke kao sto je motorna pila ili bilo kojeg instrumenta kojim se moze izazvati povreda onda niko od nas nebi vozio auto, niti bi koristio ista od ovih alatki jer nikad neznas sta se moze dogoditi a bolje sprijeciti nego lijeciti.
Evo svi gledamo Cezara i razne druge programe na tv u vezi pasa a koga zanima moze i da ode na google i vidi da ogranicavanje slobode i smanjena aktivnost kod svih pasa izaziva destruktivno ponasanje i agresivnost a ako svi budemo vodali pse na lancu sa brnjicama logicno je da ce svi psi da budu destruktivni i agresivni.
Gledate li vi ljudi nekad na tv reklamama kako ljudi igraju frizbija sa svojim psom?
Kako da pas igra onu igru donosenja loptice ili palice ako je stalno na lancu i sa brnjicom?
Kako je moguce imati psa 10-15 godina koji nece ni za kim potrcati, niti ganjati biciklo, niti otici da uhvati neciju tenisku lopticu? Naravno da je nemoguce i da (uzimajuci u obzir razne fobicare i paranoicare) je bolje onda bilo jednostavno pse zakonom zabraniti i zavrsena prica. Sve je jasno ko bijeli dan a ne ovo mozes imati psa ali ako nece trcati, lajati, skakati, ganjati, gledati, kakiti, piskiti, itd. itd.
I jos ti dodje neko da ti kaze kako bez razloga PROVOCIRAS i da bi trebao imati RAZUMJEVANJA za neke tamo bolesnike koji su (ovo zivotom garantujem jer sam ih ispitivao) nikakvi ljudi u bilo kom pogledu i kompletna im je egzistencija jedan jad i čemer i za njih a i za sve one koji ikad sa njima budu imali ikakvog kontakta.
Locked