poznanik wrote:zengi wrote:butros wrote:Zna li neko, koji je zakon stariji, kantonalni ili opstinski????
Ovo je citat sa strane MUPa kantona Sarajevo:
(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:
k) ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa
A koliko sam ovde procitao neke opstine/opcine imaju drugacije zakone???
Evo pod K, primjera kakvi to ljudi nama pišu zakone i kolika je moralna obaveza gradjanina da poštuje te zakone i čitav sistem koji je dopustio da se ovakava zakon uopste objavi.
Jeli ovo bruka jedna?
Šta znaci BEZ NADZORA
ILI ZAŠTITNIH SREDSTAVA????
Dali ovo ILI znaci, ili jedno ili drugo, pa ako je pod kontrolom onda netreba, a ako nije pod kontrolom onda treba?
Dali je pas koji mirno ide uz nogu svog gospodara (bez lanca i brnjice) pod kontrolom pa onda netreba da nosi nikakva zaštitna sredstva i ovo se samo odnosi na psa kojeg pustiš da hoda po mahali ili šta?
Šta znači OPASNA ŽIVOTINJA?
Dali je to lav, kobra, krokodil ili pekinezer. Jos nisam cuo ovu formulaciju za pse.
Šta je sa ovnovima? I oni su opasne životinje i njima vjerovatno treba stavljati bokserske rukavice na glave da nekog ne udare ali opet ostaje ovo PRESTRAŠITI pa vlasnik ovna ipak može da nadrlja.
Šta znači PRESTRAŠITI? Kako se mjeri taj STRAH i dali je ovo primjenjljivo i na ljude koji imaju fobiju (neopravdan strah od nečega) a ipak su se prestrašili?
Šta znači ZLOSTAVLJATI i zašto stoji NA JAVNIM MJESTU? Znaci li to da je na privatnom mjestu to OK? Dali se zlostavljanjem smatra trzanje davilice ako vaš pas npr. hoće da ganja mačku. Dali je zlostavljanje, stavljanje brnjice PUG-u na plus 38 C, kad oni i onako imaju problem sa disanjem, haskiju ili samojedu koji se kuhaju i na -10 C. Po mom mišljenju jeste.
Mislim da nepotrebno pretjeruješ i bezrazložno provociraš pravosuđe. Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva, i u sudskom odlučivanju o prekršaju razmatraće se okolnosti pod kojim je isti počinjen: ako se radi o prijavi za psa, npr. koji je pušten s povodca i koji skače na prolaznike, bez obzira da li je to skakanje izraz igre ili njegove razdraganosti, ili ako u igri ili iz drugog razloga trči za biciklistom, ili za nekim ko rekreativno trči, ili čak uznemireno intezivno laje na prolaznike (bez obzira na činjenicu da je psa više strah nego onog na koga laje), takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.
Da, i ovnovi, iako nisu opasni, u svom naletu straha mogu se otrgnuti i izvan kontrole izazvati strah kod prolaznika. Moramo imati obzira prema drugim ljudima, nismo svi poznavaoci i ljubitelji životinja, mnogi imaju strah od nepoznatog, neke osobe pate i od zdravstvenog poremećaja i panike, djeca npr. još ni svjesna nisu i imaju strah od pasa ili drugih životinja.
Ne možemo biti sebični i dodjeljivati ili uzurpirati javni prostor samo za sebe, kao što i drugi to ne mogu činiti samo za sebe. Zato i postoje zakoni - pravila i propisi, određenje u ponašanju "obje strane". Svako nepoštivanje vodi ka anarhiji.
Zakon je odredio zaštitna sredstva ili kontrolu za sve životinje jer je nemoguće svaku životinju posebno nabrajati po vrsti, iako je zakonodavac
a priori mislio na pse, jer su oni i najčešći na javnom prostoru.
Imam osječaj da si i ti iz pravosudja pa mi je drago da se se javio jer mi evo baš glavu razbismo da skontamo sta u stvari ovaj zakon kaže a da negovorimo o tome dali je ovaj zakon uopste potreban, kakvi su ga to strucnjaci pisali i ko ga je još to usvojio.
Tebi ovo izgleda kao provokacija?
E mozes sad samo zamisliti kako se ja osjecam isprovociranim kad vidim da ovakvi ljudi pišu, usvajaju i implementiraju ovakve zakone a sve to od anormnih poreza koje ja placam da bi mogao da zivim u jednom bezbjednom, civilizovanom i humanom drustvu.
Dodje mi da puknem!!!!
U kompletnom lancu koji sam gore naveo nije se našao niti jedan da kaže "hej ljudi, stanite malo, pa ovo nema veze-svezom, daj da to malo prostudiramo, daj da vidimo sa ekspertima, moze li ovo uopste ovako".
Ne, sjele baje i onako od oka napisali zakon koji se moze ispostovati jedino ako psa drzis zavarenog u kavezu i to u svom zakljucanom podrumu. Jedini problem je onda što se to moze natovariti kao zlostavljanje zivotinja ali posto nije na javnom mjestu onda POGADJAM, vjerovatno nema veze.
Pa ako je tako jasan i nedvosmislen, hajde nam ga ti malo pojasni jer meni vidiš nije jasan a dobro bi bilo da je dvosmislen, nego je šestosmislen i može se protumačiti na desetine načina a takav zakon nebi trebao da bude.
Nisi mi ničim odgovorio na moje upite iz prošlog posta nego kao i svi oni koji uzimaju sebi za pravo da tumače sve i svašta i mjere svijet isključivo svojim aršinima, napreskok prolaziš kroz objašnjenje a u stvari ništa nisi objasnio.
Nemoj ovo shvatiti kao moj pokušaj da te uvrijedim nego je, zakljucio sam iz iskustva, ovo glavni razlog zašto uopšte dolazi do nesporazuma izmedju ljudi, dali se radilo o supružnicima, radnim kolegama ili onim koji piši ili tumače zakon.
Pitanje je bilo, dali se pas koji mirno ide uz nogu svog gospodara smatra pod nadzorom i stoga netreba brnjicu?
Niko nije govorio o psu koji skače po narodu ili trči za biciklistima a ti mi navodiš taj primjer.
A šta ako recimo (kao sto se meni dogodilo neki dan) dva mjeseca star psić dodje do mene i počne da se umiljava i skače, dali sam ja trebao zvati policiju i prijaviti tu osobu da plati jedno 500 marona?
Pas koji laje na prolaznike se moze protumaciti kao da nije pod nadzorom????
Stani malo, nije to oleander pa da samo raste u saksiji nego životinja koja se glasa ili lavežom ili režanjem ili skičanjem.
Ako se vlasnik psa može kazniti zato što je njegov pas lajao, onda neznam kako je uopšte moguće imati psa jer svaki pas laje. Kad god prodjem pored komsijinih pasa oni se ubise lajuci, moram ga prijaviti jer sam zakljucio da je nekontrolisano.
Opet taj famozni strah i ljudi koji nevole životinje ili imaju fobiju jer ih je zaganjao maltezer??!!!
Da još jednom ponovim, imamo mi razumjevanja prema tim ljudima tj. žao nam ih je (kao i ostalih bolesnih ljudi) ali mi tu nista nemozemo uciniti jer nismo psihijatri i nismo placeni da razmisljamo o necijim fobijama.
I oni moraju imati razumjevanja da je zivot bez zivotinja nemoguc jer ih u prvom redu jedemo, pa bi mozda bilo fer da se njihova visocanstva malo prilagode jer je nerazumno zahtjevati da se sve zivotinje pobiju zbog njihove fobije.
Odkud ja da znam da je zakonodavac a priory, mislio na pse jer se oni najčešće nalaze na javnim mjestima.
Vidiš, čovjek sa sela bi pomisli da se radi o ovcama, kravama, konjima ili kokoškama jer se na tim javnim mjestima oni mnogo više pojavljuju jer ljudi drze po 50 ovaca a samo jednog ili nijednog psa.
Ako si ti drug moj iz naseg presvijetlog pravosudja onda bi trebao da primis konstruktivnu kritiku i da pokusas nesto uraditi u vezi ovog totalno besmislenog, nesprovodivog, nefer, katastrofalno napisanog, itd. itd. zakona a ne da nas pokusas ubjediti da je sve jasnoi dobro kad i sam vidis da nije.
Sto reko platon, naj odgovorniji i najzasluzniji su oni koji pisu nase zakone, jer se po njima ravna nas zivot.
Odgovornost je to jedna velika moj poznanice i teska je pronevjera povjerenja i duznosti sjesti i pisati gluposti u zakonima. ZAKON JE ZAKON