SDP na državnom nivou

Post Reply

Šta da SDP uradi na državom nivou ukoliko SNSD i HDZ budu neizbježni?

Neka SDP uđe u vlast pod uslovom da se vlada napravi od nestranačkih eksperata
36
24%
Neka SDP ostane u opoziciji na državnom nivou
34
22%
Neka SDP uđe u tu vlast i spašava šta može
58
38%
Neka SDP onemogući stvaranje vlasti sve do zadovoljenja svojih zahtijeva
24
16%

Total votes: 152

no_pasaran

#551 Re: SDP na državnom nivou

Post by no_pasaran »

kadteskoje wrote:
ultima_palabra wrote:
recto-verso wrote:Upravo vidjeh na BHT Dnevniku da ce se veceras u politickom magazinu BHT1 "CRTA" emitovati zanimljiva prica o tzv. aferi " REKET" ( podsjecanja radi, uskoro se ocekuje podizanje optuznice od strane Tuzilastva BiH protiv visokopozicionoranog SDP-ovog zvanicnika Damira Hadzica, a moguce i protiv Zlatka Lagumdzije). Koliko sam ja pratio, tonski zapis prisluskivanja do sada nije objavljen, osim kao transkript u "Danima".
U "CRTI" ce veceras objaviti dijelove ovog tonskog zapisa koji je snimila SIPA.
I šta bi...
Doći će šef sa tašnom :lol:
Nisam gledao CRTU, jel to fakat ima snimak? Pričajte ba.
ultima_palabra

#552 Re: SDP na državnom nivou

Post by ultima_palabra »

Imaš na jubito :-D Hasibović i neimenovani investitor pričaju, većinom ono što je i pisalo u novinama... teško će dokazati za ostale.
osa

#553 Re: SDP na državnom nivou

Post by osa »

zlajo se pravo dobro drži, kao sanader...

http://www.youtube.com/watch?v=tFa8S5Ks ... r_embedded
Corto Maltese

#554 Re: SDP na državnom nivou

Post by Corto Maltese »

Mizanfil wrote:
luckypot wrote:nezbilj, napisao si jedno veliko ništa...Nema SDP šta previše da počinje pogotovo na nivou BiH , samo i jedino je bitna federacija, sve ostalo je u strmoglavu...ako želi, evo sda ili neko i drugi i sretan im rad na nivou bih ...u ovoj situaciji nema nikakvog razloga za žurbu -samo rahat patnja

Драги Боже, да чујем и ово... до сада је Додик говорио да нема интереса за државну власат а од сада и СДП-ови гласачи??? хахахаа

Ja nisam iznenađen. Lideri obje vodeće socijal-демократскe partije u našoj domovini su vrlo dosljedni u ovom stavu.
Socijalista

#555 Re: SDP na državnom nivou

Post by Socijalista »

Corto Maltese wrote:
Mizanfil wrote:
luckypot wrote:nezbilj, napisao si jedno veliko ništa...Nema SDP šta previše da počinje pogotovo na nivou BiH , samo i jedino je bitna federacija, sve ostalo je u strmoglavu...ako želi, evo sda ili neko i drugi i sretan im rad na nivou bih ...u ovoj situaciji nema nikakvog razloga za žurbu -samo rahat patnja

Драги Боже, да чујем и ово... до сада је Додик говорио да нема интереса за државну власат а од сада и СДП-ови гласачи??? хахахаа

Ja nisam iznenađen. Lideri obje vodeće socijal-демократскe partije u našoj domovini su vrlo dosljedni u ovom stavu.
Ameri ionako zele podjelu BiH na dva entiteta i to srpska i muslimanska...to se vidi iz aviona bolan :thumbup: :mrgreen:
fidel

#556 Re: SDP na državnom nivou

Post by fidel »

Nisam vjerovao da cu ovo ikada izgovoriti - ali SDP na kantonima treba formirati vlast sa SBB BiH. Mislim da su zahtjevi SDA maksimalisticki i da Tihic sa Covicem i Dodom gura Prud. SDP MORA ostati izvan toga pod cijenu opozicije na svim nivoima. Moze se ucestvovati u svemu osim u razvaljivanju drzave. A kao rezultat ako ne ide na entitetskom i federalnom nivou - uzeti 5 najbrojnijih kantona i pomesti SVE (ali SVE) direktore kantonalnih preduzeca, škola, Arzija i raznis zelenih monstruma koji su se nakotili :) Cisto za nauk! Narod ce to prije razumjeti nego 2+2+2 i slicne gluposti u koje Tihic uvlaci SDP.
Socijalista

#557 Re: SDP na državnom nivou

Post by Socijalista »

fidel wrote:Nisam vjerovao da cu ovo ikada izgovoriti - ali SDP na kantonima treba formirati vlast sa SBB BiH. Mislim da su zahtjevi SDA maksimalisticki i da Tihic sa Covicem i Dodom gura Prud. SDP MORA ostati izvan toga pod cijenu opozicije na svim nivoima. Moze se ucestvovati u svemu osim u razvaljivanju drzave. A kao rezultat ako ne ide na entitetskom i federalnom nivou - uzeti 5 najbrojnijih kantona i pomesti SVE (ali SVE) direktore kantonalnih preduzeca, škola, Arzija i raznis zelenih monstruma koji su se nakotili :) Cisto za nauk! Narod ce to prije razumjeti nego 2+2+2 i slicne gluposti u koje Tihic uvlaci SDP.
Ja znam samo da SDP ima historijsku sansu da ucera svima i da se drzi svojih principa :thumbup: Ako drzavni nivo onda po pravilima SDP-a, i zdravo, fertig, sikter... :thumbup: :bih:
luckypot

#558 Re: SDP na državnom nivou

Post by luckypot »

Socijalista wrote:
Corto Maltese wrote:
Mizanfil wrote:

Ameri ionako zele podjelu BiH na dva entiteta i to srpska i muslimanska...to se vidi iz aviona bolan :thumbup: :mrgreen:

tačno tako - evo sad svima ispunjavamo želje, amerima, dodiku, podrška dejtonu, na ruku tadiću, na ruku josipoviću, ne negiramo entitete, konsenzus po svim pitanjima ...mi tako fini a oni opet nezadovoljni, ccc :D
bogumil-8

#559 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

Socijalista wrote:Ja znam samo da SDP ima historijsku sansu da ucera svima i da se drzi svojih principa :thumbup: Ako drzavni nivo onda po pravilima SDP-a, i zdravo, fertig, sikter... :thumbup: :bih:
Sada je u BiH slična situacija kao 1993. ( samo bez oružanih dejstava) i SDP stvarno ima istorijsku šansu da povede narode BiH u odbranu zajedničke nam države.
Tu ne treba nikakvih kalkulacija i zakulisnih igara, nego pozvati narod BiH ( i one koji nisu glasali za SDP) u "revoluciju" protiv etno-nacionalista i kriminalaca ( koji nam i živote i dušu uzimaju pljačkajući nas sve zajedno, a sve pod firmom "zaštite vitalnih nacionalnih interesa").
Problem sastavljana vlasti riješiti u skladu sa voljom naroda: Kako ste glasali takvu i vlast imate ( svatko ko je prošao izborni prag, na svim nivoima i regijama , ulazi i ima učešće u toj vlasti prema broju osvojenih mjesta).
Ponuditi prije svega ekonomski program za izlazak iz krize i za takav program tražiti podršku naroda ( ne stranaka).
Odlučno se trebamo udružiti i suprotstaviti onima koji su nas u rat uveli ( oni nas iz rata ne umiju i neće izvesti).
no_pasaran

#560 Re: SDP na državnom nivou

Post by no_pasaran »

bogumil-8 wrote:
Socijalista wrote:Ja znam samo da SDP ima historijsku sansu da ucera svima i da se drzi svojih principa :thumbup: Ako drzavni nivo onda po pravilima SDP-a, i zdravo, fertig, sikter... :thumbup: :bih:
Sada je u BiH slična situacija kao 1993. ( samo bez oružanih dejstava) i SDP stvarno ima istorijsku šansu da povede narode BiH u odbranu zajedničke nam države.
Tu ne treba nikakvih kalkulacija i zakulisnih igara, nego pozvati narod BiH ( i one koji nisu glasali za SDP) u "revoluciju" protiv etno-nacionalista i kriminalaca ( koji nam i živote i dušu uzimaju pljačkajući nas sve zajedno, a sve pod firmom "zaštite vitalnih nacionalnih interesa").
Problem sastavljana vlasti riješiti u skladu sa voljom naroda: Kako ste glasali takvu i vlast imate ( svatko ko je prošao izborni prag, na svim nivoima i regijama , ulazi i ima učešće u toj vlasti prema broju osvojenih mjesta).
Ponuditi prije svega ekonomski program za izlazak iz krize i za takav program tražiti podršku naroda ( ne stranaka).
Odlučno se trebamo udružiti i suprotstaviti onima koji su nas u rat uveli ( oni nas iz rata ne umiju i neće izvesti).
Samo da SDP izdrži i ne žrtvuje bosanstvo za šaku bošnjaštva.

Na to ih trebamo stalno podsjećati i na tome insistirati.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#561 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

na jednom tuzlanskom portalu onaj danasnji tekst o dogovoru SDP i SDA ima naslov da ce oni koalirati na svim razinama vlasti :-) To u tekstu ne pise, pa ne znam je li istina, ali su komentari posjetitelja portala :evil:
ako u TK budu koalirali sa SDA, izgubit ce opcinske izbore
bogumil-8

#562 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

@plain vanilla, komentari su „stari“ i , uglavnom, pisali su ih ljudi koji „sve znaju“ (sastaviti reprezentaciju bolje od selektora, riješiti svjetske probleme, rasčistiti sa mitom i korupcijom,...). Njihova mišljenja neće promijeniti biračko tijelo Tuzle. Ima tu i svjesnog podmetanja u cilju pokušaja da se to u Tuzli i dogodi, tj želje da SDP izgubi naredne opštinske izbore. Na tome SDA kadrovi rade još od 1990 godine, ali to rade „pokvarenim metodama“ ( te im se to vraća kao bumerang).
Ima i u SDA dosta sposobnih kadrova i dobrih ljudi. Tokom prošle dvije godine dešava se svojevrsno „previranje“ i prestrojavanje različitih „struja“ u SDA. Nadam se da će prevladati „pošteni“ i „tolerantni“ , vjerski „ne zatucani“ kadrovi. Takvima treba pružiti pomoć i podršku, dati im šansu da i od SDA stvore proevropsku stranku.
plain vanilla

#563 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

Ne znam odakle si ti, ali ocito nisi iz TK. Ne, nisu ovo namjesteni komentari, ja to cujem "uzivo" svaki dan. Tuzla je specifina, i ja se i dalje nadam da na kantonalnom nivou nece doci do koalicije SDP-SDA, stvarno bi to bio poraz za tuzlake..Ovdje je SDA (na kantonalnom nivou) na vlasti sve vrijeme, i svi su vise nego ogorceni na njih. Za drzge nivoe je ok, ali kantonalni se nadam da ce drukcije dogovoriti
bogumil-8

#564 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

Moraju i Tuzlaci "gutati gorke pilule", koalirati sa SDA i prije svega od SDA tražiti da se riješe kadrova koji su unuštavali privredu, krali i težili "klero-nacionalizmu". Kantonalna vlast vlada bužetom (parama).
Te što čuješ "uživo" vjerujem da nisu ljudi nekih širokih vidika.
Žao mi je "viđenijih tuzlaka" koji su podržali Radončića ( neki i mnogo značajni i inteligentni), ali vjerujem da nisu svjesni koju su opciju u SDA ( preimenovanu u novo pakovanje) podržali! Dovoljno im je podsjetiti ih da Duška Jurišić nije podobna za urednika, jer.... Nije važno ko je urednik ( koje je nacionalnosti), ali jeste važno kako uređuje i odrađuje posao.
Last edited by bogumil-8 on 19/11/2010 11:31, edited 1 time in total.
plain vanilla

#565 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

bogumil-8 wrote:Moraju i Tuzlaci "gutati gorke pilule", koalirati sa SDA i prije svega od SDA tražiti da se riješe kadrova koji su unuštavali privredu, krali i težili "klero-nacionalizmu". Kantonalna vlast vlada bužetom (parama).
Te što čuješ "uživo" vjerujem da nisu ljudi nekih širokih vidika.
Kao da je to vazno kakvih su vidika, to su glasaci SDP, to su ljudi koji nikad nisu glasali za nacionalnu stranku..U TK je bolja opcija SBB :cry:
bogumil-8

#566 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

Pročitao sam sve odgovore na sve tri teme (uvodni postovi su odlični, ali su komentari "katastrova" po kvalitetu") i nisu to "glasači SDP-a". Poznajem psihologiju ljudi koji su to pisali ( većina njih pripada SDA stranci).
I usput, ja sam iz najveće MZ u BiH - iz Batve.
plain vanilla

#567 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

bogumil-8 wrote:Pročitao sam sve odgovore na sve tri teme (uvodni postovi su odlični, ali su komentari "katastrova" po kvalitetu") i nisu to "glasači SDP-a". Poznajem psihologiju ljudi koji su to pisali ( većina njih pripada SDA stranci).
I usput, ja sam iz najveće MZ u BiH - iz Batve.
:D i ja sam :lol:
bogumil-8

#568 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

Pa zato se i vidi da slično razmišljamo! No, no podjele po vjerskom i nacionalnom obilježju, ali za podjele po pitanjima morala i kriminala.
Nama ne smetaju ni Srbi ni Hrvati, jer smo tokom rata dijelili sa njima i dobro i zlo ( koje su nam svima zajeno servirali zajednički "zaštitnici nacionalnih interesa", što slanjem granata, što pljačkanjem konvoja sa hranoma za izgladnjele Tuzlake).
plain vanilla

#569 Re: SDP na državnom nivou

Post by plain vanilla »

pa ne razmisljamo slicno, ja sam protiv koalcije sa SDA na kantonalnom nivu :oops:
na drugim nivoima nek rade sta hoce, ali u TK sam protiv
Bosnolog

#570 Re: SDP na državnom nivou

Post by Bosnolog »

SDP je za proevropski blok - ne za nacionalni

SDP nije sklopio ni potpisao bilo kakav koalicijski sporazum sa SDA, uostalom kao ni sa bilo kojom drugom političkom strankom.
21.11.2010. u 21:51

Socijaldemokratska partija BiH odbacila je u nedjelju spekulacije da je napravila koalicijski sporazum sa Strankom demokratske akcije i formirala tzv. "bošnjački blok".

"Isti oni krugovi koji su proteklih nekoliko godina činili sve da SDP izgubi izbore i koji se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom kako su građani BiH, usprkos njima i njihovim željama, svoj glas dali upravo SDP-u i Željku Komšiću, danas pokušavaju uraditi sve kako bi SDP prikazali kao partiju koja će poput stranke njihovih mentora prevariti građane i izigrati njihovo povjerenje", navodi SDP u saopćenju za javnost.

SDP nije sklopio ni potpisao bilo kakav koalicijski sporazum sa SDA, uostalom kao ni sa bilo kojom drugom političkom strankom.

SDP je partija koja je pobijedila na općim izborima i stoga je rukovodstvo SDP-a obavilo konsultacije s rukovodstvom Narodne stranke Radom za boljitak, HSP-a, SDS-a, DNZ-a, SBB-a i SDA, kao što će u narednom periodu razgovarati i s drugim parlamentarnim strankama, stoji u saopćenju.

SDP ističe da je više puta dosad jasno istakao kako neće učestvovati u formiranju nacionalnih blokova, nego će insistirati da novu vladu čini proevropski blok stranaka, koje će zemlju snažno povesti u pravcu integracija u EU i NATO.

"Naš primarni cilj je velika koalicija za veliki posao koji se ogleda u jasnim i preciznim ustavnim reformama koje su preduslov za formiranje takve koalicije", navodi SDPBiH.
Moje misljenej da SDP treba napraviti koaliciju sa SBBBiH i strankom Rodom za Boljitak i HSP-u a ako nemaju dovoljno glasova uzeti jos BPS ili SZBiH,.....SDA bi bila zadnji izbor samo ako nije moguce usaglasiti progranske ciljeve i podrsku od provopredlozenih koaliconoh stranaka,......Ovo vazi za sve nivoe vlasti stim da treba izbaciti obadava HDZ-a na federalnom nivou ako je moguce to uraditi i na drzavnom nivou,stim da SDP treba biti fokus rada i projektnih razvoja na federalnom i kantonalnom nivou gdje nece biti blokada i opstrukcija,ova ce im koalicija donijeti mnogo bolje rezultate i vise glasova na nadolazecim opstinskim izborima 2012 odnosno sledecim parlamentarnim 2014,........SDA je poslednja stranka sa kojo bi pravio koaliciju jer ce svo vrijeme raditi SDP-u iza leda u talu sa Dodikom i Covicem,..........
bogumil-8

#571 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

plain vanilla wrote:pa ne razmisljamo slicno, ja sam protiv koalcije sa SDA na kantonalnom nivu :oops:
na drugim nivoima nek rade sta hoce, ali u TK sam protiv
SDA-a se transformiše u više "frakcija" i treba dati šansu onim kadrovima koji su na poziciji politike SDP-a.
Ne znam ko je inicirao izjašnjavanje opštinskih odbora SDP-a o eventualnoj koaliciji sa SDA, ali mu javno treba uputiti kritiku za nedostatak mudrosti ( vjerovatni uzroci takve "inicijative" leže u emotivnoj sferi, a ne u racionalnom i dobro osmišljenom potezu). U trenutnim okolnostima SDP treba ići u koaliciju i sa SDA i sa SBB , ali samo na svom programu i ideji ravnopravne brige za sve stanovnike BiH. "Nacionalna pitanja" mogu sačekati, ali za ekonomska pitanja nema odlaganja. Na tom polju svi zajedno imaju šta uraditi i odraditi. Postoje i drugi razlozi zajedničkog rada sa svima ( pa i onima koji su protiv SDP-a i protiv BiH kao državne zajednice), ali na temeljima opšteljudskih i univerzalnih principa i opredjelenja ( i u teoriji i u praksi).
Šta od ovog "Suljinog" može smetati SDP-u? Treba samo inicirati da SDA povede odlučnu akciju protiv nosioca kriminala u svojim redovima, protiv nestručnosti i plitkoumnosti djelovanja ( da ne pominjem konkretna imena od kojih se SDA treba i mora ograditi, pa ih i "savladati" uz pomoć SDP-a).
bosnolog wrote:,........SDA je poslednja stranka sa kojo bi pravio koaliciju jer ce svo vrijeme raditi SDP-u iza leda u talu sa Dodikom i Covicem,..........
Bili ili ne u koaliciji sa SDA ljudi koji će raditi protiv SDP-a i protiv BiH će to raditi. U to ne treba sumnjati ( mnogima je SDP najveća mora u BiH i glavni "neprijatelj"). Sa tim se moramo pomiriti i u takvim okolnostima vući najbolje poteze koji nam stoje na raspolaganju. SDP ima dosta kvalitetnih kadrova, ali poštenih i sposobnih ima i u svim drugim strankama ( ma kako nam neke od njih izgledale "nacionalističke", "lopovske", "klero-nacionalističke",...). Ljudi realizuju programe i ideje ( ništa nema i od najboljih programa ako ih nema ko ili ne umije, ostvariti). SDP treba direktno da se obraća narodima u BiH i da od svih traži podršku i pomoć. Trenutne vlastite snage nisu dovoljne.
Nisam baš siguran da ovo moje "opredjelenje" nije na liniji "Alijine naivnosti"!
gazda

#572 Re: SDP na državnom nivou

Post by gazda »

bogumil-8 wrote:SDA-a se transformiše u više "frakcija" i treba dati šansu onim kadrovima koji su na poziciji politike SDP-a.
Ne može SDP odlučivati koga će SDA dati u vlast, to ni jedna stranka neće se bi dozvoliti.
bogumil-8 wrote:U trenutnim okolnostima SDP treba ići u koaliciju i sa SDA i sa SBB
Pa da sutra u vladi lagano mogu preglasati SDP zajedničkim snagama, a jos ce morati u koaliciju sa HDZ-om/ovima lagano bi otresli SDP na svakoj sjednici vlade.
bogumil-8 wrote:Šta od ovog "Suljinog" može smetati SDP-u?
Nema Suljinog dijela SDA, on će nastati tek ako
bogumil-8 wrote: Treba samo inicirati da SDA povede odlučnu akciju protiv nosioca kriminala u svojim redovima
se pošalju u opoziciju, sad ih jedino drži na okupu želja da uđu u vlast.
bogumil-8 wrote:Treba samo inicirati da SDA povede odlučnu akciju protiv nosioca kriminala u svojim redovima
Ovo je naivno, stranke se reformišu samo kada su u opoziciji, upamti!

SDPovo biračko tijelo će mnogo teže prihvatiti koalciju sa SDA nego, biračko tijelo SDA. Problemi koji će se javiti u funkcionisanju vlade biti će ogromi, SDA 20 godina je u vlasti znaju sve cake i marifetluke, ima da se lagao povuku u drugi plan i pred kraj mandata da izađu iz vlasti i za sve optuže SDP te na sljedećim izborima formiraju vlast ponovo sa SDP-om koji će tada imati 10% i to će biti THE END.
bogumil-8

#573 Re: SDP na državnom nivou

Post by bogumil-8 »

@gazda, (imam "talenat za smisao", a i "vidovita džemila" mi je saveznik) mislim da sam talentovan za strategiju i taktiku ( život me osposobio). Ne slažem se sa tvojim procjenama i predviđanjima. SDA će se "promijeniti u hodu" ili je neće biti! Narod se pita, a ne rukovodstvo stranke. SDA jeste krcata lukavim i pokvarenim kadrovima, ali se MORA mijenjati ako želi opstati. SDP ima šansu da poveća biračko tijelo samo ako bude radio mudrije od SDA. Na "podvale" iz redova SDA, i svih drugih, svakako treba računati i predvidjeti ih ( bili ili ne bili u vlasti). "Partizani" moraju računati na podršku naroda i narod pridobijati, sadržajem i kvalitetom vlastitog djelovanja.
SDP nema pravo da "kalkuliše" čuvajući "biračko tijelo", sada su došla vremena za odlučnije akcije, pa kome kapa kome opanci ( ko živ ko mrtav). Nema više potrebe za "kalkulacijama". Vrijeme je za revolucionarnije i promjene i za revolucionarnije djelovanje.
Ne mora Sulje nikako biti u politici, ali ovaj sadržaj iz intervjua ( Šta od ovog "Suljinog" može smetati SDP-u? ) SDA neće moći zaobići.
Socijalista

#574 Re: SDP na državnom nivou

Post by Socijalista »

alternativni wrote:Koalicija u federaciji je vec dogovorena. Sinoc Lijanovic porucio da ce vlast ciniti SDP+SDA+RzB (i eventualno HSP+DNZ)

Jos je porucio da HDZ (sa i bez brojki) imaju vecinu u domu naroda pa odatle mogu stititi hr.vital.nac. interes.

Sad cekamo... Valjda ih je strah reakcije gradjana na koaliciju :x + :mrgreen: + :(
= :)
tvile

#575 Re: SDP na državnom nivou

Post by tvile »

alternativni wrote:Koalicija u federaciji je vec dogovorena. Sinoc Lijanovic porucio da ce vlast ciniti SDP+SDA+RzB (i eventualno HSP+DNZ)

Jos je porucio da HDZ (sa i bez brojki) imaju vecinu u domu naroda pa odatle mogu stititi hr.vital.nac. interes.

Sad cekamo... Valjda ih je strah reakcije gradjana na koaliciju :x + :mrgreen: + :(
Ako je ovo istina onda je to super vijest! Biranje manjeg zla :-D
Post Reply