Slažem se
Najniža neto plaća u FBiH
Moderator: anex
-
palermo
#552 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.k4mi wrote: ↑22/01/2026 13:38pa sad da kod nas to uvedu mrtvih bi bilo na ulicama.Trappist wrote: ↑22/01/2026 13:22to je naravno najpostenije. Ali jebiga, posteno i ova drzava jednostavno ne idu zajedno...Pandakonda wrote: ↑22/01/2026 13:04
U Americi mozes birati koliki ces % plate staviti u penzioni sistem (401k). Ne vidim problem da i kod nas to krene. Svaka osoba u svakom trenutku ima pristup informacijama koliko ima usteđeno za penzije i kada dođe u penziju bira da li zeli isplatu odmah svega ili da mu isplacuju mjesecno.
Uzmi ovaj slucaj nekoga na minimalcu i ima 15 godina staza to je ova nova kategorija od 437 maraka maksimalno to je nekih 25 000 uplacenih u pio. Za malo manje od 5 godina, eto nek dodamo i citavu jos godinu zbog inflacije pa zaokruzimo na 6 godina, se isplati uplaceni iznos.
Penzioni fond treba napraviti na postenim okvirima, a za slucajeve da ta penzija nije dovoljna za zivot treba praviti druge vidove socijalne pomoci. A ne unistavati penzioni fond.
A cinjenica da ce trenutni penzioneri hajrovati od ovoga samo pokazuje bijedu nase.politike. Zbog brojnosti te populacije, I njihovog glasackog udjela niko nije smio da proturjeci....glasovi su glasovi. Za sve stranke. Pravda, postenje, moral..nije vrijeme za to.
Ipak, iako znam gdje zivim, I kalav je sistem vrijednosti, iapk sam frapiran cinjenicom da se.medju poslanicima/zastupnicima nije nasla.makar jedna osoba koja bi rekla, halo ljudi, 437 KM jel to mozda malo.....
-
k4mi
#553 Re: Najniža neto plaća u FBiH
treba tim ljudima pomoci, to je bez daljnjeg. Ali to treba neki drugi izvor, ne PIO fond. PIO fond je na principu toliko si uplatio toliko dobijes.palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22 Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.
A cinjenica da ce trenutni penzioneri hajrovati od ovoga samo pokazuje bijedu nase.politike. Zbog brojnosti te populacije, I njihovog glasackog udjela niko nije smio da proturjeci....glasovi su glasovi. Za sve stranke. Pravda, postenje, moral..nije vrijeme za to.
Ipak, iako znam gdje zivim, I kalav je sistem vrijednosti, iapk sam frapiran cinjenicom da se.medju poslanicima/zastupnicima nije nasla.makar jedna osoba koja bi rekla, halo ljudi, 437 KM jel to mozda malo.....
Samo je pitanje kada cemo i hocemo li dozivjeti da PIO fond stane na noge i da se skine sa budzeta.
-
Armin2013
#554 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Znaju oni da je to malo, koliko kod bili da ne kažem šta to znaju.
Ali da se krenulo recimo od minimalne plate 700 KM pa na gore na koliko bi izašli, odakle pare
Naš problem nije Zakon, naš problem je što imamo odnos penzionera i radnika ured 1:1, nema dovoljno sredstava
Treba ovih 250000 sa biroa ili prisiliti da rade ili ih skidat sa biroa
Ne branim ja trojku, svi su mi isti, ali oni su makar pokrenuli nešto, neki set zakona koji će poboljšati nešto, ne odmah ali će biti pomaka
Ovi silni postovi po fb što krive torjku za ovaj Zakon to su većinom SDA botovi
A moramo i mi građani dati svoj doprinos, nisi dobio rračun prijavi, neko radi na crno prijavi, palata u kovertu prijavi
- Pandakonda
#555 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Upravo je to glavna stvar koju ljudi ne razumiju, mi jednostavno nemamo dovoljno radnika koji mogu održavati ogromnu javnu potrosnju koju imamo. U svakoj reformi ce neko biti zakinut, samo je poenta smanjiniti štetu koliko god je moguće
-
Trappist
#556 Re: Najniža neto plaća u FBiH
A sa druge strane imas ovdje botova i uhljeba koji tvrde "ako ne mozes isplacivati plate kolike ti drzava kaze da isplacujes sa nametima, ugasi firmu". I ismijavaju sto se ljudi zale jer su ukinuli/smanjili subvencije ove godine za mala i srednja preduzeca. A upravo ta preduzeca hrane i uhljebe i penzionere.Armin2013 wrote: ↑22/01/2026 14:50Znaju oni da je to malo, koliko kod bili da ne kažem šta to znaju.
Ali da se krenulo recimo od minimalne plate 700 KM pa na gore na koliko bi izašli, odakle pare
Naš problem nije Zakon, naš problem je što imamo odnos penzionera i radnika ured 1:1, nema dovoljno sredstava
Treba ovih 250000 sa biroa ili prisiliti da rade ili ih skidat sa biroa
Ne branim ja trojku, svi su mi isti, ali oni su makar pokrenuli nešto, neki set zakona koji će poboljšati nešto, ne odmah ali će biti pomaka
Ovi silni postovi po fb što krive torjku za ovaj Zakon to su većinom SDA botovi
A moramo i mi građani dati svoj doprinos, nisi dobio rračun prijavi, neko radi na crno prijavi, palata u kovertu prijavi
-
korisnicki
#557 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.k4mi wrote: ↑22/01/2026 13:38pa sad da kod nas to uvedu mrtvih bi bilo na ulicama.
Uzmi ovaj slucaj nekoga na minimalcu i ima 15 godina staza to je ova nova kategorija od 437 maraka maksimalno to je nekih 25 000 uplacenih u pio. Za malo manje od 5 godina, eto nek dodamo i citavu jos godinu zbog inflacije pa zaokruzimo na 6 godina, se isplati uplaceni iznos.
Penzioni fond treba napraviti na postenim okvirima, a za slucajeve da ta penzija nije dovoljna za zivot treba praviti druge vidove socijalne pomoci. A ne unistavati penzioni fond.
-
palermo
#558 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 15:14Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.k4mi wrote: ↑22/01/2026 13:38
pa sad da kod nas to uvedu mrtvih bi bilo na ulicama.
Dakle da.ponovim, u narednih 5 do 10 godina najmanje 80 % penzionera ce ici na minimalnunpenziju od 437 ili 480 KM.
To je stvarnost. Kao sto je stvarnost da tih gore spomenutih 40 godina radnog staza (I taj pristojan iznos koji se spominje) ce imati samo oni koji si radili u javnim institucijama.
Ergo, naviknimo se.na penzionere koji kopaju po kontejnerima.
- JohnnyS
#559 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Ja računam da za dvadesetak godina kad ja dođem u penziju, ovakav mirovinski sustav svakako neće ni postojati. Sve i da mi Antiša uplaćuje doprinose, a znamo svi da nije, nema šanse da će se s ovakvim demografskim kolapsom moći svima isplaćivati penzije. Zato sam dobar prema djeci da me se sjete po stare danepalermo wrote: ↑22/01/2026 15:55Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 15:14Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22
Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.
Dakle da.ponovim, u narednih 5 do 10 godina najmanje 80 % penzionera ce ici na minimalnunpenziju od 437 ili 480 KM.
To je stvarnost. Kao sto je stvarnost da tih gore spomenutih 40 godina radnog staza (I taj pristojan iznos koji se spominje) ce imati samo oni koji si radili u javnim institucijama.
-
korisnicki
#560 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Ima dosta i floskula o tome. Ono što ja vidim, dosta penzionera živi pristojno. Imaju riješeno stambeno pitanje, a potrebe u tim godinama su skromne. Totalna sirotinja su uglavnom oni koji su bili neodgovorni prema samom sebi ili nisu znali s novcem.palermo wrote: ↑22/01/2026 15:55Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 15:14Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22
Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.
-
korisnicki
#561 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Zavisiti će sve od ekonomske jačine društva. Novac koji ide na penzije je zanemariv prema onome što ode neodgovornim trošenjem tzv. javnog sektora i ono što uništi korupcija.JohnnyS wrote: ↑22/01/2026 16:04Ja računam da za dvadesetak godina kad ja dođem u penziju, ovakav mirovinski sustav svakako neće ni postojati. Sve i da mi Antiša uplaćuje doprinose, a znamo svi da nije, nema šanse da će se s ovakvim demografskim kolapsom moći svima isplaćivati penzije. Zato sam dobar prema djeci da me se sjete po stare danepalermo wrote: ↑22/01/2026 15:55Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 15:14
Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.
Ergo, naviknimo se.na penzionere koji kopaju po kontejnerima.![]()
-
Ci-Nick
#562 Re: Najniža neto plaća u FBiH
palermo wrote: ↑22/01/2026 14:22Sve je to lijepo na papiru. U stvarnosti citava jedna generacija ( I pri tom govorimo o generqciji koja je na svojim plecima. znijela rat I kakvu takvu obnovu) je osudjena da.prima tih 437 KM a.za par godina mozda dodje I do citavih 500 KM. Stvarnost nam isto kaze da ce velika vecina penzionera koji idu u penziju u narednih 5 godina dobiti upravo ovu.minimalnu penziju. Nema.samse da.ljudi koji su prosli rat , vrijeme kada je bilo bitno da nadjes.neki posao, a o doprinosima ni drzava nije tazmisljala, koji su pare uglavnom primali u kovertama ( ne zato sto su oni htjeli) ima vise od 20-25 godina staza.k4mi wrote: ↑22/01/2026 13:38pa sad da kod nas to uvedu mrtvih bi bilo na ulicama.
To da niko nije rekao, stanite, pogledajte tu tabelu sta će dobivati ti ljudi, samo pokazuje koliko je polizika odvojena od realnog zivota.
Prosječna penzija budžetlije če biti 1500 maraka i nekog iz realnog sektora iz trgovine milijardera Senada Džombića samo 500 maraka.
A sto se tiče PIO, svakako se penzije sve većim dijelom finandiraju iz budžeta.
-
palermo
#563 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Dobro si....svaki.mjesec pet 500 keka u dzep I nije mogao napraviti apartmane da ih pod stare dane izdaje I zivi od toga.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 16:07Ima dosta i floskula o tome. Ono što ja vidim, dosta penzionera živi pristojno. Imaju riješeno stambeno pitanje, a potrebe u tim godinama su skromne. Totalna sirotinja su uglavnom oni koji su bili neodgovorni prema samom sebi ili nisu znali s novcem.palermo wrote: ↑22/01/2026 15:55Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 15:14
Jest malo. Ali ne može dobiti više na račun onoga koji je u PIO uplaćivao pristojne iznose pa i od njega praviti socijalni slučaj.
Nek sad kopa po kontejnerima kad je nesposoban.
-
korisnicki
#564 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...palermo wrote: ↑22/01/2026 16:25Dobro si....svaki.mjesec pet 500 keka u dzep I nije mogao napraviti apartmane da ih pod stare dane izdaje I zivi od toga.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 16:07Ima dosta i floskula o tome. Ono što ja vidim, dosta penzionera živi pristojno. Imaju riješeno stambeno pitanje, a potrebe u tim godinama su skromne. Totalna sirotinja su uglavnom oni koji su bili neodgovorni prema samom sebi ili nisu znali s novcem.palermo wrote: ↑22/01/2026 15:55
Kao sto rekoh, na papiru sve to moze.izgledayi bajno. U stvarnosti, samo.onaj ko je uspio docekati 40 godina radnog staza moze govoriti o nekqkvim.pristojnim.iznosima.penzije.
-
Ci-Nick
#565 Re: Najniža neto plaća u FBiH
To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...palermo wrote: ↑22/01/2026 16:25Dobro si....svaki.mjesec pet 500 keka u dzep I nije mogao napraviti apartmane da ih pod stare dane izdaje I zivi od toga.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 16:07
Ima dosta i floskula o tome. Ono što ja vidim, dosta penzionera živi pristojno. Imaju riješeno stambeno pitanje, a potrebe u tim godinama su skromne. Totalna sirotinja su uglavnom oni koji su bili neodgovorni prema samom sebi ili nisu znali s novcem.
U ovoj zemlji se jos od turskog doba narod uvijek okretao protiv najslabijih u drustvu.
Nikad nije bilo hrabrosti da se okrene protiv aga i begova.
Tako i sad, nije problem sto 200.000 uhljeba ima bolju platu nego ljudi u realnom sektoru i sto će imati tri puta veću penziju od trgovaca ili građevinskih radnika, problem je da taj trgovac ili građevinski radnik u penziji budu pogurani sa 200 maraka od strane drustva.
A za one koji kažu kako je to pravedno.
https://www.zenicablog.com/u-kojem-sluc ... taj-novac/
A sta je sa uplatama ljudi koji umru prije penzije ili godinu, dvije poslije penzionisanja.
Da li bi bilo pravedno da djeca naplate iznos koji je uplaćen u PIO?
-
korisnicki
#566 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Imam radnog kolegu 20 godina. Isti posao, ista plata. Približnih godina, fizičkih svojstava i zdravlja.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...
U ovoj zemlji se jos od turskog doba narod uvijek okretao protiv najslabijih u drustvu.
Tako i sad, nije problem sto 200.000 uhljeba ima bolju platu nego ljudi u realnom sektoru i sto će imati tri puta veću penziju od trgovaca ili građevinskih radnika, problem je da taj trgovac ili građevinski radnik u penziji budu pogurani sa 200 maraka od strane drustva.
Lik od kada ga poznajem bori se sa besparicom, zadužuje se, čak nailazi na razumijevanje kolektiva pa se par puta skupljala sadaka za istog. Za mene govore "ima on para", izložen sam nekoj vrsti zavisti. Trebam li imati razumjevanja za tog kolegu?
-
NediM17
#567 Re: Najniža neto plaća u FBiH
40 god. uplate u penzioni fond moje majke "propalo".Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...
A sta je sa uplatama ljudi koji umru prije penzije ili godinu, dvije poslije penzionisanja.
Uzela porodicnu penziju kad je napunila 65 god. iza oca rahmetli koji je umro ne docekavsi penziju.
Veca bila ta porodicna tj. 70% nego njena.
-
Ci-Nick
#568 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Izuzeci nisu pravilo, nikad nije postojala apsolutno postena raspodjela. Mom ocu 40 godina odbijali za stambenu izgradnju, i meni 6 godina do 1992. Nikad nismo dobili nista, a neko dva stana.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:38Imam radnog kolegu 20 godina. Isti posao, ista plata. Približnih godina, fizičkih svojstava i zdravlja.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05
Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...
Lik od kada ga poznajem bori se sa besparicom, zadužuje se, čak nailazi na razumijevanje kolektiva pa se par puta skupljala sadaka za istog. Za mene govore "ima on para", izložen sam nekoj vrsti zavisti. Trebam li imati razumjevanja za tog kolegu?
Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš, svako od nas ima svoju nafaku al ne treba onom ko je totalno ugrožen još doljevati ulje na vatru pa mu i onih jadnih 600 maraka pretvoriti u 400.
- Ja_Ja
#569 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Svaka pomisao da nemamo dovoljno radnika ili dovoljno posla je bezvezna. Ima sasvim dovoljno posla, da nema nebi uvozili radnu snagu sada vec u hiljadama ako ne i desetinama hiljada. Ovi sto su na birou uglavnom nece da rade, ili imaju neralne okvire koji se ne podudaraju sa kapitalizmom (zavrsio pravo, zeli da bude pravnik). Taj koncept vec duze vrijeme ne postoji u svijetu. Ljudi sve vise rade stvari za koje nisu skolovani. Drugim rijecima uzimas posao koji je dostupan u datom trenutku i tokom svog radnog vijeka mijenjas svoju sitaciju u skladu sa prilikama. Kod nas se jos uvijek sjedi na birou po 10-20 godina cekajuci pravu priliku i raduckajuci na crno.
Ja sam misljenja da se odradi 6 mjeseci postene inspekcije sa drakonskim kaznama u istom tom vremenu povecoa broj radnika u sistemu za bar 75-100 hiljada. Mi smo kao narod lopovi, skloni prevarama dokle god je u nasu korist a verbalno tezimo ka drustvu bez prevara i stela. Ne ide to tako. Kada budemo imali vise svijesti imat cemo i bolje uslove.
Ovo sa minimalnim penzijama je kriminalno i slazem se da ce veliki broj ljudi biti duboko ispod granice siromastva. Do sada su penzioneri bili siromasni, sada ce to biti katastrofa.
Ja sam misljenja da se odradi 6 mjeseci postene inspekcije sa drakonskim kaznama u istom tom vremenu povecoa broj radnika u sistemu za bar 75-100 hiljada. Mi smo kao narod lopovi, skloni prevarama dokle god je u nasu korist a verbalno tezimo ka drustvu bez prevara i stela. Ne ide to tako. Kada budemo imali vise svijesti imat cemo i bolje uslove.
Ovo sa minimalnim penzijama je kriminalno i slazem se da ce veliki broj ljudi biti duboko ispod granice siromastva. Do sada su penzioneri bili siromasni, sada ce to biti katastrofa.
-
korisnicki
#570 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Neka im dadnu više od tih 600. Ali da bi im dali , nekome moraju uzeti. Neka se jave dobrovoljci.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:47Izuzeci nisu pravilo, nikad nije postojala apsolutno postena raspodjela. Mom ocu 40 godina odbijali za stambenu izgradnju, i meni 6 godina do 1992. Nikad nismo dobili nista, a neko dva stana.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:38Imam radnog kolegu 20 godina. Isti posao, ista plata. Približnih godina, fizičkih svojstava i zdravlja.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26
To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.
Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš, svako od nas ima svoju nafaku al ne treba onom ko je totalno ugrožen još doljevati ulje na vatru pa mu i onih jadnih 600 maraka pretvoriti u 400.
-
Ci-Nick
#571 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Ne, neće nikome uzeti jer se i sada penzije djelimično pokrivaju iz budzeta.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:54Neka im dadnu više od tih 600. Ali da bi im dali , nekome moraju uzeti. Neka se jave dobrovoljci.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:47Izuzeci nisu pravilo, nikad nije postojala apsolutno postena raspodjela. Mom ocu 40 godina odbijali za stambenu izgradnju, i meni 6 godina do 1992. Nikad nismo dobili nista, a neko dva stana.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:38
Imam radnog kolegu 20 godina. Isti posao, ista plata. Približnih godina, fizičkih svojstava i zdravlja.
Sva šteta će biti u tome da će budzetlije imati manje za potkradanje kroz javne nabavke.
-
k4mi
#572 Re: Najniža neto plaća u FBiH
trebalo bi se u jednokratnoj isplati isplatiti djeci po meni, eventuaklno neki procenat neka se odbije zbog takve isplate.Ci-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26A za one koji kažu kako je to pravedno.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...
A generalno nista u ovom sistemu penzije nije pravedno. Npr neko imao prije povecanja minimalna 1500 platu, nakon povecanja minimalca skace prosjecna i dobije manje bodova a isto uplacuje u fond.
ali u biti slazem se sa tobom, nama je izvor svih problema ogromna javna potrosnja koja ne dozvoljava nikakav napredak. Vrhunac se uvaliti na budzet i prst u uho do penzije.
-
saimidin
#573 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Džaba sva rasprava, naš sistem je socijalni, uvijek bio i teško da će se promijeniti, dakle koliko para toliko se dijeli, samo što uvijek može bolje i socijalno osjetljivije da se podijeli
Mislim da odnos najniže i najviše treba korigivati, a za najniže uvesti i socijalnu naknadu, možda u vidu subvencionirane domaće hrane i sl
Naravno prije toga treba smanjiti broj uhljeba, jer oni su isto tako vid socijalne naknade, većina malo ili ništa produktivno ne radi a prima pare od poreza
Onda porez na nekretnine, tj da se zna ko šta ima, i nema socijale a tamo tri stana renta na dan i sl i td
Mislim da odnos najniže i najviše treba korigivati, a za najniže uvesti i socijalnu naknadu, možda u vidu subvencionirane domaće hrane i sl
Naravno prije toga treba smanjiti broj uhljeba, jer oni su isto tako vid socijalne naknade, većina malo ili ništa produktivno ne radi a prima pare od poreza
Onda porez na nekretnine, tj da se zna ko šta ima, i nema socijale a tamo tri stana renta na dan i sl i td
-
Trappist
#574 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Upravo. Da su ti ljudi te pare uplacivali negdje drugo, ostalo bi nesto supruzniku/djeci, ovako dobijes jednu prosjecnu penziju i caoCi-Nick wrote: ↑22/01/2026 17:26To je teorija slicna onoj da su ljudi sami trazili da ih gazde prijave na minimalac.korisnicki wrote: ↑22/01/2026 17:05Više od takvih ima ih koji su cijeli život kockali se, alkoholisali, upadali u glupe kredite ...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#575 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Igrom slučaja sam se za suprugu javljao na biro par puta jer je imala tesku operaciju pa nije ona mogla. Stojiš u redu, dodje frajer sa autom od 50k i stoji pored tebe zajedno da se prijavi. Da ne govorim da stoje ljudi u radnim odijelima, prljavi od posla tipa automehaničari i ostala zanimanja i cekaju pecat u knjizicu. I onda kad bude penzija za 15-20 godina 500 KM, neko je kriv. Ko?
Pa imam druga, automehaničar 25 godina. Napravio kucu, napravio servis, uzima 4-5k mjesecno, ali staza ima 10 godina i to dok mu je drugi uplaćivao. Otkad sam za sebe radi 0 KM je dao drzavi. Nema racuna, ni onog nota pisanog rukom. Kolika bi mu trebala biti penzija? Kao nekome kome se odbijalo 30-40 godina?