Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
maxell_sarajevo

#551 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

GY UG7+ idu fenomenalno po ravnom i maloj uzbrdici, ali su me razocarale kad sam krenuo uz veliko brdo kod jarana (mala ravnica i onda krivina pod 90 stepeni i brdo nekih 20metara) , nisam se mogao izvuci tako da sam auto ostavio u sporednoj ulicici. :sad:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#552 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

kreso_atac wrote:Da prijatelju, upravo to se bojim da nisi bas skontao o cemu sam govorio. Govorio sam o vozilima sa otvorenim centralnim diferencijalom, i slucaju da ti prilikom kretanja proklize jedan kotac, pogotovo ako se radi o snijegu i ledu ispod on ce se izvrtiti i jos vise ukopati, jer naravno diferencijal usmjerava moment na onaj kotac koji ima najmanji otpor (posto je centralni otvoren, znaci ostale ce otkacit, a taj jedan bi se vrtio). u tom slucaju mozes "prevariti" diferencijal, stisnuti dugme rucne kocnice i podici je na prvi-drugi-treci zub ovisno kako ti hvata rucna i rukom balansirati zategnutost. kocnica ce opteretiti kocnim momentom onaj tocak koji proklizava, a diff to "vidi" kao da je kotac uhvatio podlogu i pokrene auto naprijed preko onog koji nije klizao.
I naravno vrijedi za vozila sa pogonom na zadnjoj osovini.

Ovo čisto da ne bi ljudi na Golfu uzalud vukli ručnu :D
frngla

#553 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

Beg_Babic wrote:*ebo te test , da izvines na izrazu , da vidis maoprije kako su zakovane gume na testu zvanom "vratnik i ostali obronci Sarajeva",pa klizu, pa ne smiju,pa drzi ,pa ne daj.....Ne kazem , definitivno ima boljih guma , ali po onome sto ja koristim u svakodnevnom zimskom zivotu, mene sava nikada nije iznevjerila i ostavila , a bilo je situacija .... Zato to da je S3 opanak od gume mozes pricati nekom vikend, "od Dobrinje do BBI", vozacu ;-)
drug ja ti opet kazem, mani se mahalske politike, nekim ljudima je posao testiranje guma, ne mjerilo uz vratnik kako ljudi slajdraju s ljetnim gumama, i ovim vozacima sto im je tigar i sava zaboga super guma, nemam nista protiv tebe konkretno, samo kazem kako su svi sami "strucnjaci", da bas strucnjaci (kojima je to posao i izvor primanja) nemaju veze i jebo ih njihov test :/ mislim wtf :)
Qler

#554 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

sinoc po najvecem snijegu udjem kod nene pred kucu, ocistim prilaz, dodje dajzda sa avensisom i nekim gumama, continental, ali stare, ako nisu 2003 godina, ma nema sanse da udje, jos ocisceno, pa guraj, vuci, jedva da uvukosmo :) dzaba i asr i bogapitajsta, kad je losa guma, mozes samo plakat :D
Fiki29

#555 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

Michelin Alpin 4 :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jučer baš po najvećem "kijametu" se morao vozati po gradu..... od 16:35 - 18:30 .....gume perfektno prijanjaju i na snjegu i na mokrom....čak sam vršio malo testove....malo jači gas i nekih 60km/h i stisnem kočnicu....auto ne proklizuje.....stane u nekih 1,5 do max 3 metra.....tako da sam prezadovoljan jer 125KM za profil 195/65 R15 je više nego dobra cijena.....

Michelin Alpin 4 :thumbup: :thumbup: :bih: :thumbup:
holowey

#556 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

Fiki29 wrote:Michelin Alpin 4 :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jučer baš po najvećem "kijametu" se morao vozati po gradu..... od 16:35 - 18:30 .....gume perfektno prijanjaju i na snjegu i na mokrom....čak sam vršio malo testove....malo jači gas i nekih 60km/h i stisnem kočnicu....auto ne proklizuje.....stane u nekih 1,5 do max 3 metra.....tako da sam prezadovoljan jer 125KM za profil 195/65 R15 je više nego dobra cijena.....

jesi siguran da ti ne udaris u nesto pa se sa 60kmh zaustavis u 3m? :D
madner

#557 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

Juce po najvecem kijametu, goodyear ljetnje, ma nema dalje :D

Jutros Tigar :skoljka:
citroen

#558 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

holowey wrote:

Pa ni formula se nemere zaustaviti u ta 3 m :-) :-) :-)
vozač

#559 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vozač »

citroen wrote:
holowey wrote:

jarane, ti bi kao vozač citroena malo trebao pripaziti šta govoriš, trebao si dodati na kraju ... možda bi citroen uspio 8-)
shibonja

#560 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by shibonja »

citroen wrote:
holowey wrote:

Moze ako je VW formula :lol:
aMeR_BH

#561 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by aMeR_BH »

rusmir.ba wrote:Odluka pala na Barum-veceras info iz prve ruke covjeka koji je bio prezadovoljan.

Hvala svima kao i obicno!
Nisi pogrijesio. Sa srecom :-D
vozač

#562 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vozač »

Pa ni formula se nemere zaustaviti u ta 3 m :-) :-) :-)[/quote]

Moze ako je VW formula :lol:[/quote][/quote]

pogotovo punoljetna VW formula, startni broj 2, mislim ... malo ozbiljnija verzija 18+
shibonja

#563 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by shibonja »

vozač wrote:Pa ni formula se nemere zaustaviti u ta 3 m :-) :-) :-)
Moze ako je VW formula :lol:[/quote][/quote]

pogotovo punoljetna VW formula, startni broj 2, mislim ... malo ozbiljnija verzija 18+[/quote]

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
sLLayer

#564 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sLLayer »

holowey wrote:

prosuo bi mozak od sofersajbu xD
Zvek

#565 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Sinoc kod FDS-a lik sa C klasom napravio zastoj ne moze da izadje uz onaj uspon. Ljetnje gume i kraj. E ti mi ljudi nikako nisu jasni kupi auto od 15-ak k km i nema jos 200KM za par zimskih guma.
Izadjem i poguram ga, sa drugom, i vidim ljetnje gume Sava.
Zvek

#566 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

madner wrote:Juce po najvecem kijametu, goodyear ljetnje, ma nema dalje :D

Jutros Tigar :skoljka:
Stari na Fabiji drzi Tigra Winteru1 i za malo i sporo auto (SDI) su bas dobre.
respo

#567 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

ma ljudi bilo koja zimska guma je dobra ako se vozi u gradu znaci ravni dio sve dok se s autom ne divlja (protekt iskljucen iz ovih guma zanci bilo koja ajd da kazem brendirana)
rusmir.ba

#568 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rusmir.ba »

Ja sam sinoc putovao iz TZ u SA citavih 6 sati. Koliko je bilo pametnjakovica na cesti sa ljetnim gumama koji su stvaral zasto je je cudo!!

Jednog tipa sa Puntom smo cak i pregurali na parking jer se okrenuo na cesti i zamalo zaljepio nekog. Pored slepera i prikolicara ovi sa ljetnim su bili prava posast. Na kraju nas vratise iz Vogosce specijalci pa preko Rajlovca.

Tip je vozio kombi VW, i sva smo auta pretekli sto smo stigli, doduse profi vozac, na autu Sava S3 :D

No ja sam jutros ipak kupio Barum Polaris 2, cijena je 76KM po komadu, a Tigar 72, sto mi je nelogicno ali eto, imao sam S3 naprijed i primjetim puno manje buke, o stabilnosti za sada ne mogu govoriti jer samo po vlaznom sam isao ali su sasvim OK! Mozda sto su nove a mozda se malo i razlikuju :)

Firma je robni promet d.o.o. u kasindolskoj, ponuda im je zaista najpovoljnija u SA!
Zvek

#569 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Nije o gumama, ali je tema zima.

Prije 10ak dana sam uspricao WD40 u brave, ali jutros zaledile, morao je upaljac malo da radi po kljucu. Sta vi radite da se brave ne zalede?
Cime namazati gumu oko vrata da se vrata ne zalijepe, a da se ne osteti nesto?
Bullet Tooth Tony

#570 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bullet Tooth Tony »

za 10 KM na prvoj pumpi kupis svu mogucu opremu :-D
Zvek

#571 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Beg_Babic wrote:za 10 KM na prvoj pumpi kupis svu mogucu opremu :-D
Sta sve tu spada?
Last edited by Zvek on 10/12/2010 19:55, edited 1 time in total.
citroen

#572 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

Zvek wrote:
Beg_Babic wrote:za 10 KM na prvoj pumpi kupis svu mogucu opremu :-D
Sta mi sve treba?
Image
Image
Image
imas ovoga na čpumpama i trznim centrima,to bi trebalo da bude dovoljno
LeKo

#573 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Za brave mašinsko ulje, a kedere mažem glicerinom i nikada problema.

U vezi guma i prvog ovogodišnjeg snježnog iskustva, na Octaviji su GY UG7 stare 4 godine i osjeti se da su dobrooo oslabile iako još uvijek imaju dosta profila.

Do sada nisam imao priliku gumu držati više od 2 zime, ali kako u zadnje vrijeme gotovo uvijek imam 2 auta ove su se super očuvale što se tiče profila ali su očito izgubile na elastičnosti, kako god, po meni, bolje je imati "svježu" Savu, Tigar, Barum nego star GY.
Zvek

#574 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Hvala!
slobodni armirach

#575 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

Zvek wrote:Nije o gumama, ali je tema zima.

Prije 10ak dana sam uspricao WD40 u brave, ali jutros zaledile, morao je upaljac malo da radi po kljucu. Sta vi radite da se brave ne zalede?
Cime namazati gumu oko vrata da se vrata ne zalijepe, a da se ne osteti nesto?
to za gumu oko vrata ima se nabaviti nekih premaza,

a za Bravu kad zaledi:
Obrises usne, udahnes duboku, sagnes, naciljas na bravu, usne na bravu, ispustis vruc zrak iz oba svoja plucna krila

ako ne uspijes iz prve, probaj par puta,
Otvara na bilo kojem minusu
Post Reply