Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
radostan dan
#551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
koliko je to - nije bog zna koliko velika - u markama?
-
jose92
#552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Halo postovani potrosaci!
Kada bi "sistem" snabdijevanja energentima u BiH postojao i kada bi tamo vladao "red" onda bi odgovor na pitanje "grijanje na struju,da ili ne", bilo lahko dati.On bi glatko glasio:Niposto.Elektricna energija je najskuplji energent koji bi se primijenio kod grijanja objekata.To je zbog toga sto je koeficijent tkzv.primarne energije"kod proizvodnje struje ogroman i iznosi otprilike 2,7 dok je isti kod loz-ulja ili gasa 1,1,kod drveta i peletsa negdje 1,2.To znaci da bi 1 kWh elektricne energije trebao biti najmanje dvostruko skuplji nego recimo 1 kWh energije dobijene iz loz ulja.Druga je stvar sto je u BiH jos uvijek struja "jeftina" obzirom na evropske odnose cijena struje i loz-ulja,tako da 1 kWh struje kosta oko 0,15 KM,a 1kWh energije u sistemu grijanja stanova kosta takodje oko 0,15 KM.Inace struja u zemljama EU kosta cca 0,38 KM,a 1 kWh u sistemu grijanja 0,15 KM.
Dakle onima koji su u stanovima na "sistemu" grijanja iz centrala,skoro je svejedno,iako bi trebali profitirati oni koji bi se odrekli usluga toplana (kad bi to mogli) radi "jeftine"struje koja inace momentalno obezbjedjuje tkzv. socijalni mir.Nacin odredjivanja cijene grijanja kod toplana, a on se zove PAUSAL"/m2 bez dokaza o utrosku,ne stimulise gradjane da ulazu novac u toplinsku zastitu zgrada(a time i u obnovu fasada i cijelih gradova),jer bi na taj nacin imali istu cijenu grijanja,a ustedu zbog toplinske zastite zadrzale bi toplane ili bi tim dijelom pokrivali troskove onih koji ne placaju usluge grijanja.
Za one koji stanuju u vlastitim stambenim kucama,prije odluke o izboru pogona za grijanje (struja,gasne ili uljne peci,pelets i sl.) predlazem obaveznu izradu energetske iskaznice kuce.Tim proracunom ce biti poznato koliko vas objekat trosi toplotne energije odnosno kWh/m2 bruto gradj.povrsine zgrade godisnje.Ako racun pokaze da vasa zgrada trosi vise od 70 kWh/m2 bruto gradj.povsine godisnje,treba znati da ona nije termicki zasticena i da je energetski neefikasna.Ovoliko trosi kuca zidana supljim ciglama 25 cm,oblozena stiroporom EPS F100,dakle 10 cm.koja ima 7 cm EPS F70 ispod estriha u prizemlju i nekih 12 cm mineralne vune u krovnoj konstrukciji.Ulaganjem u termicku zastitu zgrade postizu se mnogi pozitivni efekti prije svega financijski,mikroklimatski,zdravstveni,ekoloski i dr.
Racunao sam jednu takvu stambenu kucu u Sarajevu.Ona je 216 m2 Bruto gradj.povrsine (oko 185 m2 netto korisne),toplinski obradjena kao sto sam opisao,sistem je kombinovan, priprema i tople vode, pec sa peletsom snage 9 kW.
i njena potreba za krajnjom energijom iznosi 151 kWh/m2 BGP godisnje,sto znaci da svaki taj kvadrat potrosi oko 25 kg peletsa sto je ukupno oko 5,4 tone ili ovisno o cijenama peletsa oko 1400 KM.godisnje,pod uslovom da se radi o Peletsu energetske moci 1kg=cca 4,9 kWh.i peci sa licnim "korektnim"gubicima.Gubici zgrade od cca 70 kWh/m2,su oni koji ce biti vjerovatno nekada propisani od ministarstva gradjenja kao maximalno dopusteni,a koje ja ocekujem.
Inace 1l loz ulja dat ce Vam cca 10 kWh energije,1 m3 gasa cca 11 kWh,1kg visoko kaloricnog uglja cca 8 kWh,pa je uzimajuci u obzir cijene ovih energenata u BiH i njihovih pogona,lahko izracunati sta je isplativije.
Eto!
Kada bi "sistem" snabdijevanja energentima u BiH postojao i kada bi tamo vladao "red" onda bi odgovor na pitanje "grijanje na struju,da ili ne", bilo lahko dati.On bi glatko glasio:Niposto.Elektricna energija je najskuplji energent koji bi se primijenio kod grijanja objekata.To je zbog toga sto je koeficijent tkzv.primarne energije"kod proizvodnje struje ogroman i iznosi otprilike 2,7 dok je isti kod loz-ulja ili gasa 1,1,kod drveta i peletsa negdje 1,2.To znaci da bi 1 kWh elektricne energije trebao biti najmanje dvostruko skuplji nego recimo 1 kWh energije dobijene iz loz ulja.Druga je stvar sto je u BiH jos uvijek struja "jeftina" obzirom na evropske odnose cijena struje i loz-ulja,tako da 1 kWh struje kosta oko 0,15 KM,a 1kWh energije u sistemu grijanja stanova kosta takodje oko 0,15 KM.Inace struja u zemljama EU kosta cca 0,38 KM,a 1 kWh u sistemu grijanja 0,15 KM.
Dakle onima koji su u stanovima na "sistemu" grijanja iz centrala,skoro je svejedno,iako bi trebali profitirati oni koji bi se odrekli usluga toplana (kad bi to mogli) radi "jeftine"struje koja inace momentalno obezbjedjuje tkzv. socijalni mir.Nacin odredjivanja cijene grijanja kod toplana, a on se zove PAUSAL"/m2 bez dokaza o utrosku,ne stimulise gradjane da ulazu novac u toplinsku zastitu zgrada(a time i u obnovu fasada i cijelih gradova),jer bi na taj nacin imali istu cijenu grijanja,a ustedu zbog toplinske zastite zadrzale bi toplane ili bi tim dijelom pokrivali troskove onih koji ne placaju usluge grijanja.
Za one koji stanuju u vlastitim stambenim kucama,prije odluke o izboru pogona za grijanje (struja,gasne ili uljne peci,pelets i sl.) predlazem obaveznu izradu energetske iskaznice kuce.Tim proracunom ce biti poznato koliko vas objekat trosi toplotne energije odnosno kWh/m2 bruto gradj.povrsine zgrade godisnje.Ako racun pokaze da vasa zgrada trosi vise od 70 kWh/m2 bruto gradj.povsine godisnje,treba znati da ona nije termicki zasticena i da je energetski neefikasna.Ovoliko trosi kuca zidana supljim ciglama 25 cm,oblozena stiroporom EPS F100,dakle 10 cm.koja ima 7 cm EPS F70 ispod estriha u prizemlju i nekih 12 cm mineralne vune u krovnoj konstrukciji.Ulaganjem u termicku zastitu zgrade postizu se mnogi pozitivni efekti prije svega financijski,mikroklimatski,zdravstveni,ekoloski i dr.
Racunao sam jednu takvu stambenu kucu u Sarajevu.Ona je 216 m2 Bruto gradj.povrsine (oko 185 m2 netto korisne),toplinski obradjena kao sto sam opisao,sistem je kombinovan, priprema i tople vode, pec sa peletsom snage 9 kW.
i njena potreba za krajnjom energijom iznosi 151 kWh/m2 BGP godisnje,sto znaci da svaki taj kvadrat potrosi oko 25 kg peletsa sto je ukupno oko 5,4 tone ili ovisno o cijenama peletsa oko 1400 KM.godisnje,pod uslovom da se radi o Peletsu energetske moci 1kg=cca 4,9 kWh.i peci sa licnim "korektnim"gubicima.Gubici zgrade od cca 70 kWh/m2,su oni koji ce biti vjerovatno nekada propisani od ministarstva gradjenja kao maximalno dopusteni,a koje ja ocekujem.
Inace 1l loz ulja dat ce Vam cca 10 kWh energije,1 m3 gasa cca 11 kWh,1kg visoko kaloricnog uglja cca 8 kWh,pa je uzimajuci u obzir cijene ovih energenata u BiH i njihovih pogona,lahko izracunati sta je isplativije.
Eto!
- Averus
#553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
oko 40KM veci racun nego sto je bio kad sam se grijao na plinsku peć ili drvaradostan dan wrote:koliko je to - nije bog zna koliko velika - u markama?
medjutim kad uzmes u obzir da sam plinske boce placao 50KM mjesecno, a nikad nisu ugrijale cijelu sobu... 'nuff said
- Zatamnjena stakla
#554 Re: električni konvektori
Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedanNenjiA wrote:adana wrote:pozdrav prisutnim, a i onim koji kasnije ustaju, pratila sam malo razmjenu mišljenja o električnim konvektorima, nabavila sam jedan - Atlantik 2,5. Možda ja nisam ispravno postupala, ali uradila sam ono što su mi rekli distributeri, uključi, ostavi na maksimumu i ne "diraj". Malo sam pratila potrošnju struje, zamantalo mi se kada sam za 48 sati pogledala - 117 kW.
Može li uputa od dugogodišnjeg korisnika.
Ada![]()
maksimumu!?
niđe veze ba, ja kupio dva komada od 1500W i griju mi stan od 50+ kvadrata bez tih svemirskih cifri... ima 6 stepeni (valjda je na 1 = 250W, a na 6 = 1500W)... uglavnom, jos nikad ga nisam pojacao dalje od trice
kad je najveca zima bila (ono oko -20) oba konvektora su mi radila na trećem stepenu i potrošnja nije bila bogzna velika...
ne znam za atlantic, ali kod mene je marka "TESY" i ja sam prezadovoljan!
- Averus
#555 Re: električni konvektori
ja sam ih platio po 99KM u salonu namjestaja BELNONA na stupuSorel wrote:Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedan
ne znam jesam li gore napomenuo, ja ih tokom zime drzim konstantno upaljene na ~ 1.5, dakle nikako ih ne gasim
- Zatamnjena stakla
#556 Re: električni konvektori
Ma brate nisu ni skupi. Mene grijanje pojede, tokom zime po 150 maraka mi dođe a ništa mi ne ugrije.NenjiA wrote:ja sam ih platio po 99KM u salonu namjestaja BELNONA na stupuSorel wrote:Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedan
ne znam jesam li gore napomenuo, ja ih tokom zime drzim konstantno upaljene na ~ 1.5, dakle nikako ih ne gasim
Je l' se može sam uštemat haha ili moram majstora zvat'?
- Averus
#557 Re: električni konvektori
Ako uhvatim vremena uslikaću ti kako sam ja napravioSorel wrote:Ma brate nisu ni skupi. Mene grijanje pojede, tokom zime po 150 maraka mi dođe a ništa mi ne ugrije.NenjiA wrote:ja sam ih platio po 99KM u salonu namjestaja BELNONA na stupuSorel wrote:Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedan
Ugradnja uopste nije teska. Na samom uredjaju imas nazad nosace sa mjestima za cetiri sarafa. Izmjeris, izbusis rupe u zidu i zakacis
Meni stoje na dva sarafa i nemam problema
Samo obrati paznju da bude izdignut od poda, dakle najmanje 15-20cm iznad poda. Takodje, ugradi ga blizu uticnice, da ne bi pruzao gomilu produznih kablova po prostoriji
Vidjao sam da ljudi konvektore cak postave i skroz visoko na zidu, tako da su mozda 10cm od plafona. To se najcesce radi u radnjama (butici isl.), a onda sluzi kao "klima koja grije" xD
-
radostan dan
#558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
dakle zadovoljan i bez primjedbi?NenjiA wrote:oko 40KM veci racun nego sto je bio kad sam se grijao na plinsku peć ili drvaradostan dan wrote:koliko je to - nije bog zna koliko velika - u markama?
medjutim kad uzmes u obzir da sam plinske boce placao 50KM mjesecno, a nikad nisu ugrijale cijelu sobu... 'nuff said
koliki su ukupbi računi?
- Averus
#559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
radostan dan wrote:dakle zadovoljan i bez primjedbi?NenjiA wrote:oko 40KM veci racun nego sto je bio kad sam se grijao na plinsku peć ili drvaradostan dan wrote:koliko je to - nije bog zna koliko velika - u markama?
koliki su ukupbi računi?
Pa vidi, meni inace racun za struju dodje izmedju 90 i 120KM, a zimi je bio izmedju 100 i 150, dakle mislim da je to sasvim dobro
-
radostan dan
#560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
estra rezultat, ako nisi samac, ako je površina oko 40 kvadrata i ako nije u funkciji od 4-5 poslijepodne do deset - jedanaest uveče.
- Averus
#561 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zapravo je konstantno u funkciji, dakle 24/7radostan dan wrote:estra rezultat, ako nisi samac, ako je površina oko 40 kvadrata i ako nije u funkciji od 4-5 poslijepodne do deset - jedanaest uveče.
radi kao i bojler, kad zagrije do odredjenog stepena, onda se ugasi i dalje dogrijava (kada opadne temperatura)
-
hipisizik
#562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo par napomena iz prve ruke..U uputstvu za atlantic konvektore stoji da se montiraju na visini od 12 cm od poda. Druga stvar, podesavanje na MAX znaci da se termostat stavlja van funkcije, odnosno konvektori se nikako ne gase. Naravno da se ta funkcija ne preporucuje, osim za neke vanredne situacije (odmrzavanje vodovodnih cijevi itd.).
Sto se racuna tice, meni na stan od 40 m2 dolazi od 0 KM tokom ljetnjih mjeseci, preko 50-tak KM tokom jeseni i proljeca, i 100 do 200 KM tokom zime, zavisno da li je vrhunac zime ili ne. Tokom dana kada nema nikog u stanu, rade na 18-19 stepeni, a inace na 23. U pitanju su 2 konvektora od 1,5KW i jedan od 0,5 KW.
Ako se uzme u obzir nabavna cijena, jednostavna montaza, lijep izgled i nikakvo odrzavanje, vise sam nego zadovoljan.
Sto se racuna tice, meni na stan od 40 m2 dolazi od 0 KM tokom ljetnjih mjeseci, preko 50-tak KM tokom jeseni i proljeca, i 100 do 200 KM tokom zime, zavisno da li je vrhunac zime ili ne. Tokom dana kada nema nikog u stanu, rade na 18-19 stepeni, a inace na 23. U pitanju su 2 konvektora od 1,5KW i jedan od 0,5 KW.
Ako se uzme u obzir nabavna cijena, jednostavna montaza, lijep izgled i nikakvo odrzavanje, vise sam nego zadovoljan.
- Zatamnjena stakla
#563 Re: električni konvektori
Ako uhvatim vremena uslikaću ti kako sam ja napravioSorel wrote:Ma brate nisu ni skupi. Mene grijanje pojede, tokom zime po 150 maraka mi dođe a ništa mi ne ugrije.NenjiA wrote:ja sam ih platio po 99KM u salonu namjestaja BELNONA na stupuSorel wrote:Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedan
Ugradnja uopste nije teska. Na samom uredjaju imas nazad nosace sa mjestima za cetiri sarafa. Izmjeris, izbusis rupe u zidu i zakacis
Meni stoje na dva sarafa i nemam problema
Samo obrati paznju da bude izdignut od poda, dakle najmanje 15-20cm iznad poda. Takodje, ugradi ga blizu uticnice, da ne bi pruzao gomilu produznih kablova po prostoriji
Vidjao sam da ljudi konvektore cak postave i skroz visoko na zidu, tako da su mozda 10cm od plafona. To se najcesce radi u radnjama (butici isl.), a onda sluzi kao "klima koja grije" xD[/quote]
Aha, eto valja. Ako stigneš i ako ti nije problem uslikaj i stavi da raja vidi
Plin mi više ide na živce, dođe mi ba preko 150 maraka a ništa ba. Hoću da budem rahat jbt-e
- valter.ba
#564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Strucnjaci i oni iskusni imam pitanje za vas
. Naime ukinuo sam plin i prelazim na struju definitivno. Dilema je konvektori ili TA peci ??? Radije bih konvektore ali s obzirom da je izolacija objekta loša nisam siguran koja mi je opcija rentabilnija. Shoot 
- starii
#565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
valter.ba wrote:Strucnjaci i oni iskusni imam pitanje za vas. Naime ukinuo sam plin i prelazim na struju definitivno. Dilema je konvektori ili TA peci ??? Radije bih konvektore ali s obzirom da je izolacija objekta loša nisam siguran koja mi je opcija rentabilnija. Shoot
po meni TA pec jer je punis po jeftinoj....konvektori u principu bi morali raditi i po skupoj da odrze temperaturu..
ja sam jos prosle zime presao na struju i racuni su mi daleko manji dolazili i kad bi se grijao po skupoj...sve je bolje nego plin
- Hajlac
#566 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pravo i dugorocno 5x isplativije rjesenje je klima ili toplotna pumpa a privremeno rjesenje ti mogu biti konvektori.valter.ba wrote:Strucnjaci i oni iskusni imam pitanje za vas. Naime ukinuo sam plin i prelazim na struju definitivno. Dilema je konvektori ili TA peci ??? Radije bih konvektore ali s obzirom da je izolacija objekta loša nisam siguran koja mi je opcija rentabilnija. Shoot
-
LaCici
#567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Konvektori. I kod mene je izolacija losa ali fantasticno griju, a racun daleko manji nego da koristimo plin.valter.ba wrote:Strucnjaci i oni iskusni imam pitanje za vas. Naime ukinuo sam plin i prelazim na struju definitivno. Dilema je konvektori ili TA peci ??? Radije bih konvektore ali s obzirom da je izolacija objekta loša nisam siguran koja mi je opcija rentabilnija. Shoot
- valter.ba
#568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala LaCici , Hajlac i starii
. Sada ste u principu pojasni u detalje moju trilemu
Da je izolacija dobra bez razmisljanja bih ugradio klimu (neku zahebanu:), istina TA se puni po jeftinoj a konvektor je lagan za unijeti
, lijepo izgleda a i nije preskup.
LaCici me ohrabrila sa svojim licnim iskustvom i ako jos neko ovo potvrdi ja sam odlucio
.
Hvala
LaCici me ohrabrila sa svojim licnim iskustvom i ako jos neko ovo potvrdi ja sam odlucio
Hvala
-
super_woofer
#569 Re: električni konvektori
Hocu da se preselim u prizemlje kuce kvadrature do max (sa kuhinjom i hodnikom ) 30m2.. pa me sada muci problem sa grijanjem, gledam posto je mala kvadratura da kupim taj konvektor jer mi mrsko loziti (valja tu onda i cumur nabaviti..) .. A radim svaki dan do pola 5 tako da i necu biti pola dana kuci..NenjiA wrote:ja sam ih platio po 99KM u salonu namjestaja BELNONA na stupuSorel wrote:Koliko su ti koštali? Kontam i ja sebi u stan da uvalim od 40 kvadrata barem jedan
pa kako ti koristis, da li ti je cijeli upaljen i koliko si zadovoljan proslom zimskom sezonom, tj. cijena struje i i jacina grijanja..?? Koji da potrazim, bio sam danas u Omegi i imaju neki Atlantis od 200km , pa mi nesto puno u odnosu na taj tvoj od 100km...
Hvalaaaa
-
radostan dan
#570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nova zima, novi običaji...
da vidimo ko se za šta odlučio, ko se predomislio, odustao.
drva,struja, peći, klime, radijatori i sl.
izvolite...

da vidimo ko se za šta odlučio, ko se predomislio, odustao.
drva,struja, peći, klime, radijatori i sl.
izvolite...
-
staradis
#571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kupuju se konvektor slijedeci mjesec 
- valter.ba
#572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koje cemo konvektorestaradis wrote:kupuju se konvektor slijedeci mjesec
-
radostan dan
#573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
firma, para?staradis je napisao/la:
kupuju se konvektor slijedeci mjesec
voli narod da zna Đe ima i koLko rampapa...
-
radostan dan
#574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
imaš na prethodnoj stran-dvije utiske o tesy...meNsčini da su oni bugarski a ne cro.valter.ba wrote: Koje cemo konvektore. Vidim na piku neke TESY hrvatska ih proizvodi cini se. Je li neko vec kupio ove? Mislio sam Junkers ili Atlantic ali ovi su puno jeftiniji. Ako je suditi po cjeni onda su kanta ali volio bih cuti misljenje nekoga ko ih je kupio.
- valter.ba
#575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nasaoradostan dan wrote:imaš na prethodnoj stran-dvije utiske o tesy...meNsčini da su oni bugarski a ne cro.valter.ba wrote: Koje cemo konvektore. Vidim na piku neke TESY hrvatska ih proizvodi cini se. Je li neko vec kupio ove? Mislio sam Junkers ili Atlantic ali ovi su puno jeftiniji. Ako je suditi po cjeni onda su kanta ali volio bih cuti misljenje nekoga ko ih je kupio.