Zasto se Jugoslavija raspala?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nosara

#551 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by nosara »

sumirprimus wrote:
nosara wrote:
sumirprimus wrote:bogam,sto je nekad bila austrija i njemcija sad nam je slovenija...sto se tice posla...zapad...
u nekim segmentima i hrvatska...
mi bosna i hercegovina smo bili banana i u titinoj jugoslaviji,i prije titine jugoslavije a bogam i sad poslje jugoslavije..stim da smo poslje titine juge imali jeben rat,koji nas je unistio...
samo sto nije sve crno bijelo,nit je u jugi bilo sve crno nit je sad sve zlatno...il obratno,tad bilo sve bajno,a sad sve katastrofa...
Daj samo jedan segment zivota koji je napredovao... Samo jedan...
e jebiga nosar i ti si kontras al zesca,ko rakija od 50 stepeni...
istina je negdje u sredini..
Kakva sredina...? Nakon skoro 25 godina u demokratiji ne mozes navest nijedan primjer poboljsanja u odnosu na diktaturu...?

Ne mogu da vjerujem...! :D

Kontras, naravno...
Stoner

#552 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stoner »

Pa i Jugoslavija je bila zaduzena, nominalno manje ali tadasni dolar je bio daleko skuplji nego danasnji tako da ako uzmes dug svih bivsih republika doci ces do za nijansu vecu cifru nego jer su se morale finansirati i odcjepljenja, i ratne reparacije.

Svaki segment zivota je napredovao, apsolutno svaki. Da danas formiras SFRJ raspala bi se cim bi doslo do prvih nestasica, cim bi te strpali u cuzu zbog pogresne rijeci, sjebale bi je pogotovo mladje generacije. Jbg, ljudi su osjetili dasak demokratije, trzisne ekonomije i slobode i Juga iz danasnje perspektive zaista i jeste tamnica naroda.

Potrebna je potpuna eradikacija jugoslavenstva, te ideje i te filozofije, njegovanja kulta licnosti, percepcije drzave kao svemoguceg bica a bilo bi lijepo da se tu i tamo porusi koji partizanski spomenik i da se Titova preimanuje.
sumirprimus

#553 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by sumirprimus »

e jebiga sad...
dosta toga je otislo nabolje,a neke stvari nagore...kako sta..e sad za zivotni standard,recimo vise nije problem pojest bananu iako zivis u banana drzavi..ne moras ici u trst po farmerke,ni vozom bez pasosa do kamp prikolice...sad ako imas para,mozes sta hces...
u titinoj jugoslaviji se gradilo...al u bosni najmanje...gradili se putevi a koji?tz-sa-mo-bl-do-ze otprilike to je to,a po selima i brdima nidje veze,a kamol metar autoputa...
sad se raspravlja o pomoci 1% 5 % za poplave,a prije je bilo uzme drzava hladno dvije plate,pa mi imamo olimpijadu...al nemamo za banane...
prodji malo nasom jednom i jedinom,pa da vidis koliko je samo mjesta koja po prvi put imaju asfaltiran put,struju,vodu,kanalizaciju,a koliko je njih to i dan danas misaona imenica...
al treba izac iz svog okvira,mahale,iza drveta vidjet sumu...
nema fabrika,nema vise onih radnih mjesta do penzije istina,al nije to samo kod nas...sto vrijeme,sto trziste, sto automatizacija rada,sto privatizacija svako pomalo pojeo i jebiga...
nije bosna ni prije bila neki gigant u regiji..naprotiv...al eto,bilo se slobodnije,nije bio ovaj teret rata i zlocina,rahat patnje...
politicki aparat je glomazniji,jede previse,gusi...nejasna politicka situacija,buducnost drzave..to nas ubi...
Liska

#554 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Liska »

Po meni ne bi puno bolje prošli i da smo ostali u Jugi, pod Miloševićem. Ekonomija je već bila u banana, nesvrstani vise nisu bili bitni a Kina bi postala velesila i sa Jugom. Posljedično tome, propalo bi i ono malo što je radilo i pravilo profit jer Kinezi to prave ako ništa, jeftinije. I opet bi se zakrvili jer ne bi bilo dovoljno para, ali možda ne 1992. nego 2000. godine.
nosara

#555 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by nosara »

Stoner wrote:Pa i Jugoslavija je bila zaduzena, nominalno manje ali tadasni dolar je bio daleko skuplji nego danasnji tako da ako uzmes dug svih bivsih republika doci ces do za nijansu vecu cifru nego jer su se morale finansirati i odcjepljenja, i ratne reparacije.

Svaki segment zivota je napredovao, apsolutno svaki. Da danas formiras SFRJ raspala bi se cim bi doslo do prvih nestasica, cim bi te strpali u cuzu zbog pogresne rijeci, sjebale bi je pogotovo mladje generacije. Jbg, ljudi su osjetili dasak demokratije, trzisne ekonomije i slobode i Juga iz danasnje perspektive zaista i jeste tamnica naroda.

Potrebna je potpuna eradikacija jugoslavenstva, te ideje i te filozofije, njegovanja kulta licnosti, percepcije drzave kao svemoguceg bica a bilo bi lijepo da se tu i tamo porusi koji partizanski spomenik i da se Titova preimanuje.
Sve to ne bi od ovih danasnjih govana napravilo neku vrijednost... Mozda bi se obradovali hitlerovi pusikurci i njihovi potomci, ali pita od govana ne biva...

Evo, da vam pomognem... Kriminal je procvjetao u odnosu na vrijeme diktature i jednoumlja... Pa krenite polako u prekvalifikaciju, neko u dzeparose, a neko u dilere... Svaka igra, svaka dobija :D
Liska

#556 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Liska »

nosara wrote:
Stoner wrote:Pa i Jugoslavija je bila zaduzena, nominalno manje ali tadasni dolar je bio daleko skuplji nego danasnji tako da ako uzmes dug svih bivsih republika doci ces do za nijansu vecu cifru nego jer su se morale finansirati i odcjepljenja, i ratne reparacije.

Sve to ne bi od ovih danasnjih govana napravilo neku vrijednost... Mozda bi se obradovali hitlerovi pusikurci i njihovi potomci, ali pita od govana ne biva...

Evo, da vam pomognem... Kriminal je procvjetao u odnosu na vrijeme diktature i jednoumlja... Pa krenite polako u prekvalifikaciju, neko u dzeparose, a neko u dilere... Svaka igra, svaka dobija :D

Nosara, imam prijatelja Španjolca koji isto tako kuka kako je u vrijeme diktatora Franca bilo bolje. Nije bilo kriminala, ni droge, nisi morao zaključavati ni auta ni stanove i onda dođe demokracija i sve uništi. Nisi siguran nigdje, ni u kući, a droga se prodaje na ulici.
nosara

#557 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by nosara »

Pozdravi ga od mene, suosjecam s njim... :D
Drinski

#558 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Drinski »

MA znas sta, bila je to dobra drzava, ona je spadala u red srednje razvijenih zemalja, pa se ne moze porediti sa tadasnjom Svedskom a niti sa Nikargvom, ali je kaskala naprijed, samo je nju trebalo reformisati, kada su mogle druge zemlje proci trazniciju mogla je i SFRJ.
Međutim, mislim da mi Bosnjaci ne trebamo da zalimo za njom, mi smo najmanje imali politickog utjecaja i nismo se puno niti pitali prilikom raspada, od nas je najmanje to zavisilo.
Nju su razvalili unutrasnji i vanjski neprijatelji, samo sto ja mislim da je Sloba radio za amere.
Stargate Punk

#559 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stargate Punk »

E moj Nosara budaletino moja velika (malo šale na Taletov način).
Kriminalci su vladali u tom sistemu a oni koji se nisu slagali sa njima su nestali po Jazovkama i Golim Otocima.

A što se tiče ekonomskog i društvenog razvoja razmisli o ovome.
Prvi grad u svjetu sa tramvajem je San Francisko a drugi grad u svjetu (i prvi u Europi) je Sarajevo.
Sredinom 19. stoljeća Bosna i Hercegovina je bila jedna od industrijski najrazvijenijih zemalja u Europi a pogledaj je 1970-ih ili sad.

Ponoviću ono što sam napisao ranije
Garešanin, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ, Gadžo.

Kako se ne postojeća država (Srbija) proširila po Balkanu nakon WWII pod nazivom koji je obećavao nekim nešto a uskratio nekim sve (Kraljevina SHS).
Preko obračuna sa Hrvatima (ubistvo Stjepana Radića i još 9 Hrvatskih senatora) i preimenovanja u Kraljevina Jugoslavija jer više ni Hrvati ni Slovenci nisu bili važni jer se je znalo da im možeš doći i ubiti pola vlade a da oni neće ništa učiniti.

Preko SFRJ gdje su neki zlikovci kao Branko Čopić postali narodni heroji a svi zločini su ofarbani sa parolom Bratstvo i Jedinstvo.

Do ranih 1990ih i druga Gadže koji otvoreno poziva na istrebljenje "ustaša i arnauta".

Jugoslavija je bila pokušaj posrbljivanja velikog djela ljudi na zapadnom Balkanu koji sa Srbijom nemaju ni koliko sa Zanzibarem.
Većina takozvanih Bosanskih Srba su Srbi isto kao i Eskimi a problemi koje su njihovi treneri ostavili su još uvijek prisutni i trebaju se polako početi rješavati.
karioke

#560 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by karioke »

Stargate Punk wrote: Sredinom 19. stoljeća Bosna i Hercegovina je bila jedna od industrijski najrazvijenijih zemalja u Europi a pogledaj je 1970-ih ili sad.
Ovo je jedna od žešćih provala koje sam čuo u zadnje vrijeme. BiH i po tadašnjim mjerilima nema ni i od industrije.
A to što ti je Branko Ćopić zločinac trebaš da se javiš psihijatru.A možda nisi ni pročitao lektiru pa ga zato mrziš.
zateznistub

#561 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zateznistub »

jebo ga mis, ko sve ima tastaturu
YVOD

#562 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by YVOD »

Kakav diletant :-)
sinuhe

#563 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by sinuhe »

Podsjeti me na onu Copicevu pricu u kojoj je sve naopako.
YVOD

#564 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by YVOD »

Kako se ne postojeća država (Srbija) proširila po Balkanu
Odvojio si ga, svaka ti čast
Stoner

#565 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stoner »

Pa ne znam bas da li je imala manju stopu kriminala s obzirom da joj je stotine hiljada ljudi u zatvorima camilo. :D

Sad je bolje, nema sumnje, i sad nam je karina al' brate dragi da imas nestasicu osnovnih zivotnih namirnica, da strepis od komsije, vozis svaki drugi dan :mrgreen:

Neko rece da je Bosna bila jedna od najndustrijaliziranih drzava sredinom 19 vijeka. Bosna je usla u industrijsku revoluciju medju zadnjima. Tu revoluciju nam donijeli tvrdokorni kapitalisti i ko zna gdje bi sada bili da smo nastavili njihovim stopama umjesto sto smo se igrali komunizma , socijalne jednakosti i meni licno najdraze nebuloze - PUNE ZAPOSLENOSTI. :lol:
radostan dan

#566 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by radostan dan »

oo sunce ti kalajisano... :roll:
ništa, moramo ispočetka...predškolsko

SFRJ za početnike -

Last edited by radostan dan on 11/09/2014 19:27, edited 4 times in total.
zateznistub

#567 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zateznistub »

Stoner wrote:Pa ne znam bas da li je imala manju stopu kriminala s obzirom da joj je stotine hiljada ljudi u zatvorima camilo. :D

Sad je bolje, nema sumnje, i sad nam je karina al' brate dragi da imas nestasicu osnovnih zivotnih namirnica, da strepis od komsije, vozis svaki drugi dan :mrgreen:

Neko rece da je Bosna bila jedna od najndustrijaliziranih drzava sredinom 19 vijeka. Bosna je usla u industrijsku revoluciju medju zadnjima. Tu revoluciju nam donijeli tvrdokorni kapitalisti i ko zna gdje bi sada bili da smo nastavili njihovim stopama umjesto sto smo se igrali komunizma , socijalne jednakosti i meni licno najdraze nebuloze - PUNE ZAPOSLENOSTI. :lol:
Prijateljski te molim da prestanes lupati nebuloze.

Crtani, toplo mlijeko i to je to! :-)
Stoner

#568 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stoner »

zateznistub wrote: Prijateljski te molim da prestanes lupati nebuloze.

Koje nebuloze. Sve sto ja pisem je istina i to mogu argumentovati i iznijeti podatke.
Ako ti ova tema dize tlak ti slobodno odleprsaj, u suprotnom izvoli diskutovati kao i svi ostali.
zateznistub

#569 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zateznistub »

Stoner wrote:
zateznistub wrote: Prijateljski te molim da prestanes lupati nebuloze.

Koje nebuloze. Sve sto ja pisem je istina i to mogu argumentovati i iznijeti podatke.
Ako ti ova tema dize tlak ti slobodno odleprsaj, u suprotnom izvoli diskutovati kao i svi ostali.
Po svvemu sudeci, ti ili nisi ni bio rođen ili si imao premalo godina pa pamet trazis po linkovima. Srecom ovdje ima osoba koje su zivile u to, doba ne narodnih režima, u kojima sam po 45m dana boravio na moretu, a danas da bih odveo svoje dvoje djece moram kredit dic. Sto se stanova tice kao i radnih mjesta, to je vise iluzorno i pisati i pokazivati je neki ćoravi i pored očiju...

Ipak ti razmislli o mlijeku i krevetu, kasno je
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#570 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by sabina1 »

Znaš onaj stari ?......ma znaš garant......

.... mater ko upali svjetlo.
radostan dan

#571 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by radostan dan »

Stoner wrote:Pa ne znam bas da li je imala manju stopu kriminala s obzirom da joj je stotine hiljada ljudi u zatvorima camilo. :D
lako je danas naći na netu, pa provjeri...manju stopu kriminaliteta je imala sfrj.
Sad je bolje, nema sumnje, i sad nam je karina al' brate dragi da imas nestasicu osnovnih zivotnih namirnica...
...kafa, šećer, uje i deterdžent. jesu li to osnovne životne namirnice?..a i ta nestašica je trajala pola
godine. danas imaš nestašicu života koja traje 20 godina.

Bosna je usla u industrijsku revoluciju medju zadnjima.
u isto vrijeme kad i druge republike bivše sfrj, manje više, sem slovenije.
Tu revoluciju nam donijeli tvrdokorni kapitalisti...
...naprotiv, industralizaciju su ti donijeli -mrski crveni-
zateznistub

#572 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zateznistub »

tvsabina wrote:
.... mater ko upali svjetlo.
Ovo bi trebalo negdje uklesati da svi doooobbro vide....
zateznistub

#573 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zateznistub »

Samo jedan sitni detalj:

U to doba, crno mračno gluho bilo, firma u kojoj radim je zapošljavala

50.000 radnika

heeej 50.000

Danas je u takvom stanju da joj jos niko nije rekao da je mrtva, ono đenaza u odsustvu...
Stoner

#574 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stoner »

E onda bi vas zamolio da mi kazete vi, iskreno, zbog cega mislite da se tako divna i krasna drzava raspala?
radostan dan

#575 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by radostan dan »

Post Reply