ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#551 Re: ZOBS

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote: kazna kao kazna se ne može prebaciti na drugu osobu,mislio sam na vrijeme kad je već izdan p.nalog,znači,nisi shvatio šta želim reći
To je vec stvar terminologije, ali trebao si to odmah naglasiti da ne dodje do nesporazuma do kojeg je i doslo. :D
Ateista

#552 Re: ZOBS

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Ateista wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: kazna kao kazna se ne može prebaciti na drugu osobu,mislio sam na vrijeme kad je već izdan p.nalog,znači,nisi shvatio šta želim reći
To je vec stvar terminologije, ali trebao si to odmah naglasiti da ne dodje do nesporazuma do kojeg je i doslo. :D

ne možeš ti ni na koga prebaciti kaznu,to su moje riječi u predzadnjem mom postu na ovoj temi
Ma znam sta hoces da kazes, ali isto tako se zna na sta se odnosi kad se kaze "prebaciti kaznu", slazem se da nije pravilno s obzirom na to da se podaci mogu dati prije nego sto dodje kazna, ali to se tako kaze u raji i zna se na sta se misli.
Lucazode

#553 Re: ZOBS

Post by Lucazode »

Pitanje :D

Do koliko daju starosti da se auto uveze, jer Imam opciju kupiti stranca godina 1999-a???
I kolika je carina :)
quasar

#554 Re: ZOBS

Post by quasar »

Lucazode wrote:Pitanje :D

Do koliko daju starosti da se auto uveze, jer Imam opciju kupiti stranca godina 1999-a???
I kolika je carina :)
Motor mora biti EURO3 norme.
Neko drugi ti moze vise reci, ali uglavnom treba ti broj motora ili sasije tog auta i ovdje onda provjeris moze li se uvesti u nekoj od agencija koje rade homologaciju.
respo

#555 Re: ZOBS

Post by respo »

najbolje provjeriti kod tog proizvodjaca jeli ispunjava euro 3 normu
quasar

#556 Re: ZOBS

Post by quasar »

Idemo u korak sa zemljama regiona i EU
DVOSTRUKO VEĆE KAZNE ZA SAOBRAĆAJNE PREKRŠAJE U BIH
Kazne za vozače u BiH koji naprave saobraćajni prekršaj prekoračenja brzine ili nevezivanja bezbjednosnog pojasa biće više nego dvostruko povećane, saznaju "Nezavisne novine" u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

To će biti uređeno izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje bi trebalo da budu izvršene u narednom periodu, a sve kako bi visine kazni za ove prekršaje bile usklađene sa kaznama u zemljama regiona i EU.

Kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u zemljama regiona i EU iznose od 35 do 2.100 eura, dok su u BiH dosta niže od 40 do 1.000 KM. Ista situacija je i sa kaznom za nekorištenje sigurnosnog pojasa, za šta se u BiH naplaćuje 30 KM, dok u zemljama regiona i EU dostiže i 120 eura.

Izvor "Nezavisnih" potvrdio je da će se u narednom periodu raditi na tekstu izmjena i dopuna ovog zakona, kako bi bile povećane kaznene odredbe za ove prekršaje.

"Za bezbjednosni pojas i prekoračenje brzine kazne nisu srazmjerne sa zemljama u regionu, pogotovo sa zemljama EU i ljudi se često odlučuju da svjesno prihvataju rizik jer su novčane kazne male ili jednostavno rečeno blage", naveo je isti izvor.
Ateista

#557 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Ma ja, u svemu cemo se ugledati na EU osim u standardu zivota, evropske cijene a bosanske plate... :-)
quasar

#558 Re: ZOBS

Post by quasar »

Meni su i ove dovoljno velike. U zadnjih 2-3 godine na kazne mi ode 100-150 maraka godisnje, i fakat sad vozim stalno u skladu sa propisima. Cak se i vezem na najkracim relacijama.
I opet kakav sam peh kad prvi put zgrijesim, naci ce se neki sluzbenik da mi odmah nesto napise.
goran16v

#559 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Visoke kazne su jedini nacin da se uvede disciplina. Na drugim temama je vise ljudi napisalo istinitu stvar, ljudi na zapadu nisu disciplinovani zato sto su kulturni i zato sto im je mentalitet takav nego zato sto su im kazne visoke.
Dr.Mr.Fr.

#560 Re: ZOBS

Post by Dr.Mr.Fr. »

quasar wrote:Meni su i ove dovoljno velike. U zadnjih 2-3 godine na kazne mi ode 100-150 maraka godisnje, i fakat sad vozim stalno u skladu sa propisima. Cak se i vezem na najkracim relacijama.
I opet kakav sam peh kad prvi put zgrijesim, naci ce se neki sluzbenik da mi odmah nesto napise.

Ja se vežem i na parkingu :lol: :lol: :lol:
Ateista

#561 Re: ZOBS

Post by Ateista »

goran16v wrote:Visoke kazne su jedini nacin da se uvede disciplina. Na drugim temama je vise ljudi napisalo istinitu stvar, ljudi na zapadu nisu disciplinovani zato sto su kulturni i zato sto im je mentalitet takav nego zato sto su im kazne visoke.
Ali ta cijena kazni u evropi i nije toliko veca kad se uzme u obzir njihov standard, visina plata i slicno.

Naravno, neko na to moze reci - "vozi po propisu i neces nista platiti", i to je tacno, ali je problem naseg mentaliteta, pokusavamo da se furamo ne EU, uskoro ce nam sve cijene biti kao u EU a plate iste, ako ne i jos manje...
quasar

#562 Re: ZOBS

Post by quasar »

Mislim da su kazne dovoljno visoke za prosjecnog gradjanina. Zbog socijalnih razlika, nekom je 50 maraka dvije dnevnice, a nekom sica koju ostavlja u kafani ko baksis. Zbog toga bi trebalo uvesti kazne prema prema visini primanja, a posto ovdje pola naroda ko fol ne radi nigdje, onda njima prema vrijednosti automobila koji vozi, jer niko od have ne zivi pa i taj auto pokazuje kakav mu je standard.
goran16v

#563 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:Visoke kazne su jedini nacin da se uvede disciplina. Na drugim temama je vise ljudi napisalo istinitu stvar, ljudi na zapadu nisu disciplinovani zato sto su kulturni i zato sto im je mentalitet takav nego zato sto su im kazne visoke.
Ali ta cijena kazni u evropi i nije toliko veca kad se uzme u obzir njihov standard, visina plata i slicno.

Naravno, neko na to moze reci - "vozi po propisu i neces nista platiti", i to je tacno, ali je problem naseg mentaliteta, pokusavamo da se furamo ne EU, uskoro ce nam sve cijene biti kao u EU a plate iste, ako ne i jos manje...
Nema to veze toliko sa standardom koliko sa samim iznosom kazne. Da ovo sto ja tvrdim nije tacno zasto bi nasa dijaspora u "svojim" zemljama bila vrlo disciplinovana i manja od makova zrna, a ovdje k'o s lanca pustena da jedini faktor nije visina kazne, pogotovo sto imaju povoljniji odnos plata - visina kazne kako tvrdis? Pitao bih te ja kako bi pazio i na najmanju sitnicu da je min. mandatna kazna 100 KM. Ako se sjecas na jednoj temi si se pohvalio kako te policija pusta sa 40 KM kazne (min kazna) i za puno ozbiljnije prekrsaje kad vide da si razumnu preksio zakon, e sad racunaj gdje si u prici da taj trosak u najboljem slucaju skoci na stoju.
Ateista

#564 Re: ZOBS

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:

Nema to veze toliko sa standardom koliko sa samim iznosom kazne. Da ovo sto ja tvrdim nije tacno zasto bi nasa dijaspora u "svojim" zemljama bila vrlo disciplinovana i manja od makova zrna, a ovdje k'o s lanca pustena da jedini faktor nije visina kazne, pogotovo sto imaju povoljniji odnos plata - visina kazne kako tvrdis? Pitao bih te ja kako bi pazio i na najmanju sitnicu da je min. mandatna kazna 100 KM. Ako se sjecas na jednoj temi si se pohvalio kako te policija pusta sa 40 KM kazne (min kazna) i za puno ozbiljnije prekrsaje kad vide da si razumnu preksio zakon, e sad racunaj gdje si u prici da taj trosak u najboljem slucaju skoci na stoju.
Pa sad, ne znam sta su pravi razlozi zasto dijaspora tako vozi u evropi i kod nas, ne znam kolike su kazne u evropi pa ne mogu tvrditi, samo me nervira sto pokusavaju pratiti evropu samo u onim stvarima koje su na racun gradjana.

Interesatna mi je jedna stvar, kad god sam se vozio van BiH, ne pamtim da sam ikad vidio bilo kakvu policijsku kontrolu, dok cim udjem u BiH, i na puno manjim relacijama vidim bar jednu dvije, obavezno sa radarom.
Zvek

#565 Re: ZOBS

Post by Zvek »

Šta je sve obavezno za teretno vozilo B kategorije? Prva pomic, trokut, lanci, sajla...Da li treba lopata? Koja naljepnica ide pozadi 80/90/100? Da li protivpozarni aparat ide u kabini ili tovarnom dijelu?
Zvek

#566 Re: ZOBS

Post by Zvek »

Niko ne zna?

Trazio sam po netu, ali ne mogu da nadjem...
quasar

#567 Re: ZOBS

Post by quasar »

Zvek wrote:Niko ne zna?

Trazio sam po netu, ali ne mogu da nadjem...
Pa nazovi BiHAMK pa upitaj. To bar nije problem.
amko76

#568 Re: ZOBS

Post by amko76 »

Pa sad, ne znam sta su pravi razlozi zasto dijaspora tako vozi u evropi i kod nas, ne znam kolike su kazne u evropi pa ne mogu tvrditi, samo me nervira sto pokusavaju pratiti evropu samo u onim stvarima koje su na racun gradjana.

Interesatna mi je jedna stvar, kad god sam se vozio van BiH, ne pamtim da sam ikad vidio bilo kakvu policijsku kontrolu, dok cim udjem u BiH, i na puno manjim relacijama vidim bar jednu dvije, obavezno sa radarom.
Ovo sam ja davno primijetio, išao sam puno puta kroz Hr, Slo, Srb i Italiju i nigdje policije. Kad uđem ovdje na svakih par kilometara patrola sa radarom.

Eh sad, neko neupućen bi pomislio ''Vrlo sigurna zemlja''

Zamislite ironije :-)
Magarece_godine

#569 Re: ZOBS

Post by Magarece_godine »

amko76 wrote:

Ovo sam ja davno primijetio, išao sam puno puta kroz Hr, Slo, Srb i Italiju i nigdje policije. Kad uđem ovdje na svakih par kilometara patrola sa radarom.

Pretpostavljam da niste vidjeli ni desetine kamera na putevima ....
amko76

#570 Re: ZOBS

Post by amko76 »

Magarece_godine wrote:
amko76 wrote:

Nisam, bio sam sad u Beogradu i tražio policijsko auto da ga slikam, jer mi je bilo zanimljivo vidjeti tablice sa oznakom ''M'' i za 7 dana ga nisam pronašao.

Hoćeš da kažeš da kamere pružaju sigurnost? Reci to ovima na temi crna hronika, očito su u zabludi :)
quasar

#571 Re: ZOBS

Post by quasar »

amko76 wrote:
Magarece_godine wrote:
Nisam, bio sam sad u Beogradu i tražio policijsko auto da ga slikam, jer mi je bilo zanimljivo vidjeti tablice sa oznakom ''M'' i za 7 dana ga nisam pronašao.

Hoćeš da kažeš da kamere pružaju sigurnost? Reci to ovima na temi crna hronika, očito su u zabludi :)
OT:
Nema to veze sa prisustvom policije i kamerama. Tamo kad bandita scepaju, nece ga pustiti isti dan ili sutra, nego ce da odlezi u istraznom do sudjenja, a onda pravac na odsluzenje.
Kod nas te zadrze samo koliko treba da se administrativna procedura zavrsi. Vise provedes u policiji vremena kad kakav papir ganjas, nego kad te privedu. Povratnici u KD su oni koji nam cine grad i zemlju ovakvom kakva je. Makni njih na duzi period i wannabe banditi ce malo da povuku rucnu. Adresa su sud i tuzilastvo.
amko76

#572 Re: ZOBS

Post by amko76 »

quasar wrote:
amko76 wrote:
Magarece_godine wrote:

OT:
Nema to veze sa prisustvom policije i kamerama. Tamo kad bandita scepaju, nece ga pustiti isti dan ili sutra, nego ce da odlezi u istraznom do sudjenja, a onda pravac na odsluzenje.
Kod nas te zadrze samo koliko treba da se administrativna procedura zavrsi. Vise provedes u policiji vremena kad kakav papir ganjas, nego kad te privedu. Povratnici u KD su oni koji nam cine grad i zemlju ovakvom kakva je. Makni njih na duzi period i wannabe banditi ce malo da povuku rucnu. Adresa su sud i tuzilastvo.
Ne znam šta je, ali vidim razliku, to je poenta.
goran16v

#573 Re: ZOBS

Post by goran16v »

amko76 wrote:
Magarece_godine wrote: Interesatna mi je jedna stvar, kad god sam se vozio van BiH, ne pamtim da sam ikad vidio bilo kakvu policijsku kontrolu, dok cim udjem u BiH, i na puno manjim relacijama vidim bar jednu dvije, obavezno sa radarom.

Pretpostavljam da niste vidjeli ni desetine kamera na putevima ....[/quote]

Hoćeš da kažeš da kamere pružaju sigurnost? Reci to ovima na temi crna hronika, očito su u zabludi :)[/quote]

Prokrstario autom Europu uzduz i poprijeko i za ove sto tvrde da nigdje osim kod nas ne mogu vidjeti policiju kratka poruka "ako ih ne vidis ne znaci da ih nema iza svakog coska", a ko ne vjeruje nek' proba napraviti prekrsaj ili izgred.
amko76

#574 Re: ZOBS

Post by amko76 »

A ljudi, da preformulišem onda.

Hajd mi objasni kako ovde na svakom ćošku vidim policiju, a strah me je više nego u ratu. Pogledaj crnu hroniku.

A tamo nema nigdje policije i nije me bilo strah.

Ok?

I ne, nije to moja subjektivna ocjena, već i svih mojih saputnika.

Evo ti jedan link da vidiš sigurnost.

http://www.mojevijesti.ba/novost/117596 ... a-u-Zenici
quasar

#575 Re: ZOBS

Post by quasar »

amko76 wrote:A ljudi, da preformulišem onda.

Hajd mi objasni kako ovde na svakom ćošku vidim policiju, a strah me je više nego u ratu. Pogledaj crnu hroniku.

A tamo nema nigdje policije i nije me bilo strah.

Ok?

I ne, nije to moja subjektivna ocjena, već i svih mojih saputnika.

Evo ti jedan link da vidiš sigurnost.

[url]http://www.***%20SPAM%20***.ba/novost/117596/Pogledajte-drsku-kradu-lancica-u-Zenici[/url]
Eto ja sam ti gore objasnio.
Post Reply