Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Orbit_girl

#551 Re: Dobri čajevi

Post by Orbit_girl »

Da li je neko od vas probao caj od djumbira?
Kako ga spremiti, neki poseban recept? :)
kOmpir

#552 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Orbit_girl wrote:Da li je neko od vas probao caj od djumbira?
Kako ga spremiti, neki poseban recept? :)
Nasjeckati đumbir na sitne kolutove i preliti ključalom vodom i poklopiti 10 minuta. Može se i iskuhavati a od dodataka dobro se slaže sa limunom, limetom, medom i biberom. Možeš i sitnije isjeckati đumbir zbog lakšeg doziranja - 1 čajna kašika na 250 ml vode. Ja obično stavim 3 kolutića.
Kapri

#553 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Gore sam procitala preporuku za Plamena narandža & Biber – jagoda (Franz & Sophie)
Gdje ovaj caj ima kupiti?
kOmpir

#554 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Kapri wrote:Gore sam procitala preporuku za Plamena narandža & Biber – jagoda (Franz & Sophie)
Gdje ovaj caj ima kupiti?
U Franz & Sophie, Petrakijina 6 (kod Muzičke škole).
Kapri

#555 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

kOmpir wrote: U Franz & Sophie, Petrakijina 6 (kod Muzičke škole).
Ok hvala puno
Curve

#556 Re: Dobri čajevi

Post by Curve »

gdje uzeti..

Image
kOmpir

#557 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Curve wrote:gdje uzeti..

Image
Teško da ćeš ista od liptonovih vrećica kod nas naći...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#558 Re: Dobri čajevi

Post by PipiDugaDevetka »

Izgleda da nisam trebao otvarati posebnu temu o čaju od čage, gljivice koja parazitski raste na brezama, nego ovdje sam trebao dojaviti svoja saznanja o tom čaju. Evo, popravljam koliko je to moguće:
http://www.klix.ba/forum/caga-i-nobelov ... 05034.html
vaučer

#559 Re: Dobri čajevi

Post by vaučer »

Onaj neki Planinski.
BIH je proizvođač čini mi se i kutija je grozno dizajnirana s nekom očajnom fotkom ali čaj je za deset.
Kapri

#560 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

A kakav je iz DM-a aloja i narandza zna li iko?
rudy81

#561 Re: Dobri čajevi

Post by rudy81 »

Kona__ wrote:Kapri izmedju tri i deset solja dnevno. Obzirom da nema kofeina ne bi trebalo biti stetno popiti vise od jedne...

ne znam kako kvotirati vise postova pa se kacim na ovaj...al htjedoh reci kako je totalno pogresno ovo iznad misljenje da se zeleni caj moze piti u neogranicenim kolicinama. mislim da je oko pet solja neka optimalna kolicina (ovo je za ljubitelje caja, ovi ostali ionako nece pretjerivati:) )

nje bas da ne sadrzi kofein, ali tacno je da ima jako male kolicine kofeina, ili teina kako se obicno kaze za ovaj sastojak u caju.

inace sam ljubitelj zelenog, mada u zadnje vrijeme prelazim na roiboos koji apsolutno ne sadrzi kofein/tein i ima super okus :) toplo preporucujem onima koji nisu probali
TDK-90

#562 Re: Dobri čajevi

Post by TDK-90 »

Pitanje za ČAJoljubce D

Pošto se hemija i GMO uvukao u BiH na mala vrata , zanima me nešto :-? nekad u kafani naručim čaj voćni najviše volim ...eh sad negdje ti serviraju brusnicu negdje šipak negdje neki šumski mix itd...
i kako se igram sa onom vrećicom potopljenom u vrelu vodu ( konkretno je bio BILJANA čaj brusnica) gledam kako se voda nevjerovatno brzo oboji u jarko crveno :? a pošto sam imao nekad pravu sušenu brusnicu bez onog ulja na njoj... jedva sam nakon 15 - 20 min uspio dobiti neki blago blago rozkast čaj blijedo crveno nešto.
Pa me zanima da li konkretno "BILJANA" možda stavlja neku farbu za jelo u taj čaj pa mu je boja intenzivna ? Znam da NATURAVITA ubacuje vještačku aromu ( planinski čaj- ali je to naglašeno na kutiji ) pa me zanima da li se ubacuje i vještačka boja...nekako mi to šuhveli :-?
kOmpir

#563 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

TDK-90 wrote:Pitanje za ČAJoljubce D

Pošto se hemija i GMO uvukao u BiH na mala vrata , zanima me nešto :-? nekad u kafani naručim čaj voćni najviše volim ...eh sad negdje ti serviraju brusnicu negdje šipak negdje neki šumski mix itd...
i kako se igram sa onom vrećicom potopljenom u vrelu vodu ( konkretno je bio BILJANA čaj brusnica) gledam kako se voda nevjerovatno brzo oboji u jarko crveno :? a pošto sam imao nekad pravu sušenu brusnicu bez onog ulja na njoj... jedva sam nakon 15 - 20 min uspio dobiti neki blago blago rozkast čaj blijedo crveno nešto.
Pa me zanima da li konkretno "BILJANA" možda stavlja neku farbu za jelo u taj čaj pa mu je boja intenzivna ? Znam da NATURAVITA ubacuje vještačku aromu ( planinski čaj- ali je to naglašeno na kutiji ) pa me zanima da li se ubacuje i vještačka boja...nekako mi to šuhveli :-?
Nije hemija, ne boj se, u pitanju je hibiskus. Voćni čajevi u vrećicama se prave na bazi hibiskusa i/ili jabuke i onda im se dodaju arome (prirodne ili vještačke) višnje, narandže, jagode i sl, uz eventualno koji postotak ploda istih. Hibiskus otpušta boju čaj i kad se stavi u hladnu vodu, budi bez brige :)

https://www.facebook.com/dobricajevi
Lacrosse

#564 Re: Dobri čajevi

Post by Lacrosse »

Mene interesuje drugo pitanje.
Sta ce musko piti caj od brusnice?
To piju zene post-koitalne za upale urinarnog trakta.
Ili te je to zena natjerala, ako ona inficirana mora da pije te grke kompotice, moras i ti koje je inificira, da se neutralises...
Mozda covjek ima PTSD od brusnice.
Ili zivi u uvjerenju da nema caja do brusnice.

Nego, jednom je jedna tako u ratu napravila caj.
Brzo mu se zacrvenio.
Kasnije se proculo da je iscjedila tampon.
Iz praznovjerja da joj se dragi ziv i zdrav vrati i na nju misli iz 2 metra ilovace.
Tako da nekad nije ni los GMO a nekad ni crvena farba za hranu nije losa.
Ovisi s cim je uporedis.
Kapri

#565 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Koje se trave ne smiju mjesati?
kOmpir

#566 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Kapri wrote:Koje se trave ne smiju mjesati?
Teško pitanje za ne-travara :) Pogledaj na google.
Ajant

#567 Re: Dobri čajevi

Post by Ajant »

Zna li neko gdje se ima nabaviti onaj Čarobni čaj iz Dibeka ? :)
Kapri

#568 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Nisam nasla na google
drag_gost

#569 Re: Dobri čajevi

Post by drag_gost »

Moja preporuka je Lapacho caj (Ipe roxo), kod nas poznat kao Tahebo. Imao sam zdravstvenih tegoba, i hvala Bogu otkako pijem Tahebo caj skoro da su prestale. Vjerujem da ima ljudi kojima su ucinci Tahebo caja poznati, buduci da kako mi je rekla farmaceutkinja u apoteci, prodaja ide odlicno... Uglavnom je dobar za ciscenje toksina iz tijela, ali ima jos mali milion pozitivnih dejstava protiv raznih oboljenja: alergije, kozne bolesti, dijabetes, gastritis, astma, povecava imunitet, itd.

Ne zamjenjuje lijekove, ali se koristi kao dodatak ishrani, i zaista poboljsava imunitet. Priprema se tako, sto na laganoj vatrici mora da prokuha voda i onda se pije kao topao napitak. Ne znam za ostale, ali meni licno je prvih par puta bilo vrlo neobicno kusati ga i nekako je cudan osjecaj u cijelom tijelu - valjda dok se organizam navikne. Sada sam navikao, i necu ga prestati koristiti. Ja sam ga kupio u Pharmamed apoteci, oni ga i proizvode u Travniku. Kosta 4 KM.

Vise informacija o samom caju sam nasao ovdje: http://feelgoodtime.net/what-is-ipe-rox ... heebo-tea/ i odlucio da ga pocnem koristiti.

Sretno!
kOmpir

#570 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

drag_gost wrote:Moja preporuka je Lapacho caj (Ipe roxo), kod nas poznat kao Tahebo. Imao sam zdravstvenih tegoba, i hvala Bogu otkako pijem Tahebo caj skoro da su prestale. Vjerujem da ima ljudi kojima su ucinci Tahebo caja poznati, buduci da kako mi je rekla farmaceutkinja u apoteci, prodaja ide odlicno... Uglavnom je dobar za ciscenje toksina iz tijela, ali ima jos mali milion pozitivnih dejstava protiv raznih oboljenja: alergije, kozne bolesti, dijabetes, gastritis, astma, povecava imunitet, itd.

Ne zamjenjuje lijekove, ali se koristi kao dodatak ishrani, i zaista poboljsava imunitet. Priprema se tako, sto na laganoj vatrici mora da prokuha voda i onda se pije kao topao napitak. Ne znam za ostale, ali meni licno je prvih par puta bilo vrlo neobicno kusati ga i nekako je cudan osjecaj u cijelom tijelu - valjda dok se organizam navikne. Sada sam navikao, i necu ga prestati koristiti. Ja sam ga kupio u Pharmamed apoteci, oni ga i proizvode u Travniku. Kosta 4 KM.

Vise informacija o samom caju sam nasao ovdje: http://feelgoodtime.net/what-is-ipe-rox ... heebo-tea/ i odlucio da ga pocnem koristiti.

Sretno!
Ja sam lapacho uzeo u butiku Badem. Mislim da je oko 2,5 KM kesica od 50 gr. Budući da čajeve pijem čisto iz užitka lapacho mi nije nešto posebno. Ukusom je neutralan uz blage note suhog drveta, zemlje i sirovih gljiva.
drag_gost

#571 Re: Dobri čajevi

Post by drag_gost »

Ukusom je bas neutralan, ali se pije zbog zdravstvenih razloga, ne zbog arome. :thumbup:
TDK-90

#572 Re: Dobri čajevi

Post by TDK-90 »

kOmpir wrote: Nije hemija, ne boj se, u pitanju je hibiskus. Voćni čajevi u vrećicama se prave na bazi hibiskusa i/ili jabuke i onda im se dodaju arome (prirodne ili vještačke) višnje, narandže, jagode i sl, uz eventualno koji postotak ploda istih. Hibiskus otpušta boju čaj i kad se stavi u hladnu vodu, budi bez brige :)

Hvala na odgovoru za farbu , al opet s druge strane se ubacuje vještačka aroma hmmmmm :-?
kOmpir

#573 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

TDK-90 wrote:
kOmpir wrote: Nije hemija, ne boj se, u pitanju je hibiskus. Voćni čajevi u vrećicama se prave na bazi hibiskusa i/ili jabuke i onda im se dodaju arome (prirodne ili vještačke) višnje, narandže, jagode i sl, uz eventualno koji postotak ploda istih. Hibiskus otpušta boju čaj i kad se stavi u hladnu vodu, budi bez brige :)

Hvala na odgovoru za farbu , al opet s druge strane se ubacuje vještačka aroma hmmmmm :-?
U vrećicama je većinom vještačka, ko se razumije u prehrambenu hemiju znaće i kako se dobija. Imaš finu čajdžinicu u Sarajevu koja prodaje čajeve sa prirodnim aromama. Ima još par online trgovina ako ti se da naručivati iz inostranstva pa ću postaviti linkove.
Ljuska_u_BaklaFi

#574 Re: Dobri čajevi

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ja bi kupila Tahebo ali ga nemam u cemu pripremiti, citala sam da se mora iskuhati a ne smije biti u klasicnoj serpici :D nego nesto stakleno, helem ne smije biti u kontaktu sa zeljezom cak ni kad ga zelim procijediti. Prosvijetlite me molim vas, jesam li ja to nesto pogresno skontala.. :oops:
kOmpir

#575 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Ja bi kupila Tahebo ali ga nemam u cemu pripremiti, citala sam da se mora iskuhati a ne smije biti u klasicnoj serpici :D nego nesto stakleno, helem ne smije biti u kontaktu sa zeljezom cak ni kad ga zelim procijediti. Prosvijetlite me molim vas, jesam li ja to nesto pogresno skontala.. :oops:
Imaš li vatrostalnu posudu? Kako sam čitao tahebo se iskuhaje a vatrostalna posuda bi to mogla podnijeti na nešto nižoj temperaturi.
Post Reply