ORDINACIJA za zdr. probleme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

bizet

#551 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by bizet »

pankreas i slezena eho nalaz uredan.
nalaz na bubrezima bez osobitosti.
u abdomenu i maloj zdjelici se ne evidentira prisustvo slobodne tecnosti

(napravim pogresan klik na mobu pase ne mogu vratiti na zadnji red, nego moram u novu poruku)

drugo su bolovi u donjem dijelu stomaka dok se rasteze materica, a drugo je ova bol koja se osjeti na dodir i tik ispod desne dojke...desna strana gornjeg stomaka mi je i zategnutija i napetija od lijeve, to osjetim prilikom dodira, bas sam poredila i kao da nekad bude kao neko malo oteknuce, neka grbica i tu je bas zariste boli koja se onda razlaze po desnoj strani

ja sam lezeca trudnica, kretanje samo do wc-a i nazad i tako vec puna 4 mjeseca, mozda i to igra neku ulogu, kila vise nego bi da sam se normalno kretala imam, uz totalni izostanak kondicije i vjerovatno dobru atrofiju misica

mislim da nisam nista izostavila :lol: :(
angel26

#552 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by angel26 »

bizet wrote:pankreas i slezena eho nalaz uredan.

(napravim pogresan klik na mobu pase ne mogu vratiti na zadnji red, nego moram u novu poruku)

drugo su bolovi u donjem dijelu stomaka dok se rasteze materica, a drugo je ova bol koja se osjeti na dodir i tik ispod desne dojke...desna strana gornjeg stomaka mi je i zategnutija i napetija od lijeve, to osjetim prilikom dodira, bas sam poredila i kao da nekad bude kao neko malo oteknuce, neka grbica i tu je bas zariste boli koja se onda razlaze po desnoj strani

ja sam lezeca trudnica, kretanje samo do wc-a i nazad i tako vec puna 4 mjeseca, mozda i to igra neku ulogu, kila vise nego bi da sam se normalno kretala imam, uz totalni izostanak kondicije i vjerovatno dobru atrofiju misica

jesu li ti isključili upalu slijepog crijeva????? :-)
Lacrosse

#553 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Lacrosse »

bizet wrote:pankreas i slezena eho nalaz uredan.

Cuj lezeca trudnica?

Lezis od 4 mjeseca trudnoce jel?

Pa sto odmah nisi rekla, nije tebi nista, malo bi da se leta oko tebe i da se brine, i da se pregledas.

U drugom si stanju, budi sebi, pa onda drugom. I na kraju, ako su mogle zene u pecini prije tebe, mozes i ti nekako dovesti trudnocu ovu kraju i ako to nije za tebe, nemoj bivati trudna vise.

Ha ja. Cuj od 4 mjeseca lezeca trudnica, nabila kilograma, sa kilogramima holesterol kao u prici i sad je zaboli s vremena na vrijeme zuc. To je tvoj recept za trudnocu uradio tebi. Da si rekla da ti nije nista i da moras da radis do 8 mjeseca trudnoce, bila bi zdrava kao dren i nista te nebi boljelo. A sad idi onima koji su ti preporucili da se pravis bolesna jer si trudna, i da lezis umjesto da si radna, i na nogama, pa da oticu ko bukagije, neka oteknu, ne moze se i biti trudno i da te ne zigne nikad nista, i da jos lezis 4 mjeseca. Sad je kasno, ali eto. Jedina trudnica koja treba da lezi je zena koja ima disfunkciju grlica maternice i koja moze da se porodi prijevremeno i da joj pukne voda prijevremeno, i kojoj se usije grlic maternice da do toga nebi doslo. To su obicno zene koje nose blizandi ili trojke, i imale su operacije na grlicima maternice i slcno. Svaka druga zena, a narucito ona koja je u 4 mjesecu trudnoce ne treba da od sebe pravi pacenicu vec da radi i krece se koliko moze, i ne dozvoli labilnoj psihi da "prelezava" trudnocu ko neku infeketivnu bolest.

I jest, nisam akuser, ali u Americi, gdje je zivim i radim, zene rade do 8 mjeseca trudnoce, imaju 6 sedmica nakon poroda dok se ne vrate na posao, i jos nisam cuo u svom treningu medicinskom, nijednu trudnicu da je lezala 4 mjeseca. Radis to sebi, za sebe, a ne meni i nekom drugom. Zbog toga, mani se ti dijagnozica, nego lezi jos mjesec dana, i ako nije za tebe, imaces jedno djete i kraj price. Ja imam pacijente koji imaju rakove najgorih stadija pa nisu legli 4 mjeseca u krevet, a da mi je zena legal u 4 mjesecu trudnoce u krevet, predlozio bih joj odmah da ga abortira, jer kako ces sljedecih 25 godina ako si nakon 4 mjeseca na ivici hospitalizacije i lezanja. Nego nije tebi nista, trudna si i u drugom stanju, ide tesko ali kraj se primice, i nemoj na ovaj nacin trudovati ikad vise. Nije normalno nabaciti 20-30kg jer imas u sebi bebu od 2-3 kg, takodje mozes dobiti gestacioni dijabetis, sto ce onda uvecati plod, tebe predispozirati za dijabetis, dijete od 5kg treba poroditi, a kod nas bezbeli nema epiduralne, pa se onda muci. Zbog toga, mani se ti hrane i "zdravog" nabijanja mase, jedi toliko da nisi hospitalizirana, pij tekucine i strpi se jos mjesec dana.
bizet

#554 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by bizet »

@angel26, valjda bi doktori znali da je upitanju sc?

@Lacrosse, :lol:...u cijeloj prici da se nasmijem
ti mislis da sam ja na svoju volju zalegla u 4-om mjesecu trudnoce pretvarajuci se da sam bolesna?....toliko razmazenu osobu nisam srela, a sve bih dala da sam mogla setati, pomalo raditi i na nogama iznijeti ovu trudnocu, ipak.hvala Bogu iznjecu je ovako :)
moj ginekolog je napisao strogo mirovanje, samo do wc-a i nazad, nakon otvaranja u 16-oj sedmici, serklaz nije radjen jer moj ginekolog nije pobornik istog, kaze radili bi ga da sam se nastavila otvarati, no hvala Bogu nisam, uz lezanja i lijekove za ocuvanje trudnoce...prije ove trudnoce jedan prijevremeni porod, beba umrla dan poslije, i jedan spontani

ali znas sta, drago mi je sto sam ti zazvucala kao zdravo razmazeno deriste :D

svima sve najbolje :)
terremoto

#555 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by terremoto »

Dali neko zna razlog lupanja u uhu (desno),jutros ustala i kako je pocelo ne prestaje,kao daleki otkucaji srca,5-6 puta pa za nekih 10 sekundi ponovo isti ritam.Pepala se ja :shock: .Inace nemam nikakvih problema sa usima.
Lacrosse

#556 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Lacrosse »

bizet wrote:@angel26, valjda bi doktori znali da je upitanju sc?

@Lacrosse, :lol:...u cijeloj prici da se nasmijem
ti mislis da sam ja na svoju volju zalegla u 4-om mjesecu trudnoce pretvarajuci se da sam bolesna?....toliko razmazenu osobu nisam srela, a sve bih dala da sam mogla setati, pomalo raditi i na nogama iznijeti ovu trudnocu, ipak.hvala Bogu iznjecu je ovako :)
moj ginekolog je napisao strogo mirovanje, samo do wc-a i nazad, nakon otvaranja u 16-oj sedmici, serklaz nije radjen jer moj ginekolog nije pobornik istog, kaze radili bi ga da sam se nastavila otvarati, no hvala Bogu nisam, uz lezanja i lijekove za ocuvanje trudnoce...prije ove trudnoce jedan prijevremeni porod, beba umrla dan poslije, i jedan spontani

ali znas sta, drago mi je sto sam ti zazvucala kao zdravo razmazeno deriste :D

svima sve najbolje :)
Hajde ti fino svom ginekologu onda, jer ne donosi odluke o tvom djetetu tvoj ginekolog, vec ti. A ti donosis odluke bazirano na informacijama koje dobijas od svog ginekologa. To sto on nije ljubitelj necega, nisam ni ja ljubitelj da me trudnice u 8 mjesecu preko foruma propitkivaju sa svojim ziga me ispod rebara, imam napade zuci, ginekolog mi je na odmoru i ne mogu jesti/piti, pa opet prilazim toj prici totalno ozbiljno i kazem ti, sljedeci put kad imas 2 mrtvorodjene djece i trece koje o klinu visi, a ti cetvrta visis takodje o volji gospodara da li ces dobiti napad zuci i sepsu ili ne, metni ti cirkulaz ili nadji novog ginekologa, ili mozda forum na kojem se ljeci otvorenje grlica maternice alternativnom terapijom, jer nista nije dzabe u ovom svijetu, a to sto tvoj ginekolog nije ljubitelj necega, placas sada ti, da si bila normalno zasivena i pokretna ovaj problem nebi imala. To ti ja garantujem.

I tebi sve najbolje, da se lako porodis, i da operises zuc ako treba, ako ne treba, da se rijesis par kilograma poslje toga ces biti ko nova, ali treba to docekati, suosjecam s onim kroz sta prolazis, ali bas max. Zbog tog ti iskreno ovo i govorim.
svjezi_ustipak

#557 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by svjezi_ustipak »

Onaj napada zenu sa paranoidnom sch, ovaj napada trudnicu sto slusa savjete ljekara. Koji ste vi odron bezosjecajni i neeticni. Nisam vidio ljudi sa manje empatije a vise arogancije odavno. Zali Boze vase pacijente.

Uzasni ste.
P308

#558 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

terremoto wrote:Dali neko zna razlog lupanja u uhu (desno),jutros ustala i kako je pocelo ne prestaje,kao daleki otkucaji srca,5-6 puta pa za nekih 10 sekundi ponovo isti ritam.Pepala se ja :shock: .Inace nemam nikakvih problema sa usima.
Meni tako u ruci, bas me nervira :-)
Fauja Singh

#559 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Fauja Singh »

Pocetkom slijedeceg mjeseca cu na more pa moze li neka preporuka za efikasno sredstvo protiv alergije na sunce.
Cuo sam za beta karoten ali sam cuo da se on treba piti 2 mjeseca prije, kasno mi je sad da ga pocnem uzimati.
Kakve su ove eucerin kreme, pomazu li antihistaminici, multivitamini.... Bilo sta? :)

Inace kod mene se alergija manifestuje tako sto mi se po rukama javlja osip i uzasno svrbi i pecka...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#560 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dr.gog »

svjezi_ustipak wrote:
Uzasni ste.
Da,da..
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#561 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dr.gog »

stroga normala wrote:Pocetkom slijedeceg mjeseca cu na more pa moze li neka preporuka za efikasno sredstvo protiv alergije na sunce.
Cuo sam za beta karoten ali sam cuo da se on treba piti 2 mjeseca prije, kasno mi je sad da ga pocnem uzimati.
Kakve su ove eucerin kreme, pomazu li antihistaminici, multivitamini.... Bilo sta? :)

Inace kod mene se alergija manifestuje tako sto mi se po rukama javlja osip i uzasno svrbi i pecka...
Dermatolozi,nemaju odgovor na to, u smislu da se riješiš te "alergije"(meni lično je alergija"na sunce"" maglovit i medicinski nedefiniran pojam).

Sticajem okolnosti meni bliska osoba je imala isti problem, i sve je završilo propisivanjem veoma skupih zaštitnih krema sa visokim faktorom zaštite (30-50), koje koštaju od 30-50 KM. Naravno, proizvođač ih pravi na bazi "prirodne mineralne vode" Avene :D ..šalu na stranu. U svakom slučaju krema mora biti namjenjena za izrazito osjetljivu kožu. Krema se nanosi na čistu kožu, najmanje 20 minuta prije izlaganja suncu-što važi i za sve ostale preparate te vrste.

Uopštene preporuke uključuju također i uzimanje kalcija. Jedan od najboljih prirodnih, biljnih izvora kalcija je sezamovo sjeme(susam), koji možeš koristiti svakodnevno, a naravno, i gomila "najefikasnijih" šumećih tableta i pilula kalcija..ovisno o tvojim zdr.navikama :oops: Ja sam u više navrata zapazio da se alergijski simptomi povlače brže nakon ispijanja šoljice suzamovog mlijeka(samljeveni susam sa vodom ili običnim mlijekom, ili čak mix uz malo kraš-expressa 8-) )- nego nakon uzimanja najskupljeg kalcij-šumećeg preparata.. Možda bi jedna termos-boca sa sličnim mixom bila dobra ideja...

Osim zaštitnih krema i odjeće, na koncu, i nema prave zaštite i sprečavanja tih tegoba, tako da se od pacijenta traži "prilagođavanje" problemu, naravno- uz pomoć ljekara.

Antialergijska sredstva imaju najčešće slab efekat, uz napomenu da kod jačih alergijskih reakcija ionako mora biti propisana i jača terapija (neka od injekcija..)

Ne postoje nikakvi dokazi da vitaminski preparati imaju utjecaj na te alergije, tako da ne bacaš pare -vitamine "deri" preko voćnih i drugih salata.
Fauja Singh

#562 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Fauja Singh »

hvala @dr.gog :thumbup:
7 dana prije odlaska na more cu poceti piti kalcium, a probat cu i sa susamovim mlijekom, neka alergija bude upola manja nego prethodnih godina ja cu biti zadovoljan.
samo mi nije jasno, prije jedno 7-8 godina sam se mogao citav dan cvariti na suncu i nisam znao sta je alergija na sunce, sve dok se jedne godine nisam izasuo, od tad svake godine muku mucim sa alergijom i podobro mi s*ebe odmor :(
ćiribiribela

#563 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by ćiribiribela »

Ima li dermatologa ovdje? :)
Beauty01

#564 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Beauty01 »

Zna li neko koji bi mogao biti razlog zašto me nakon 2 sedmice primljene injekcije Voltarena počelo boljeti to mjesto (na dodir, kad sjednem i sl.)?
Altsa

#565 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Altsa »

pogresan smjer wrote:
Dr.medicine wrote:
pogresan smjer wrote:Kako da pomognem prijatelju koji ima neugodan zadah iz usta. Prvo šta da mu preporučim i drugo KAKO to da mu kažem :(
Uh ništa gore. Imadoh i ja tako jednog EX frenda :D

Brate cuj kako. Ne znam iskreno :D Ovo za drugi dio pitanja sam se snađi ( ja sam direktan, ja bi rekao bazdi ti iz usta), a prvi dio da se nađe uzrok tome. Zubi ili želudac
Zanimljivo, lik ima jako dobre zube (bar tako izgledaju "sa ove vamo" strane). Znači najbolje da ode na pregled želuca, to bi trebalo da mu zakažem pregled i da ga iznenadim :run: hahahaha
moze imati zube za casopisa...ako ima mali prostor izmedu zuba gdje se smjesti malo hrane koja trune a ne moze se odstraniti cetkom onda ce da smrdi iz usta...onda treba koristiti konac za zube i prati ih redovno poslije jela
P308

#566 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

Imam mucnine svako jutro. Psihicki me iscrpljuju. Ne mogu funkcionisati kako treba, i to traje dosta dugo sada. Na pocetku me i zeludac bolio, ali hvala Bogu to se smirilo, ali mucnine nikako ne prestaju. I to najvise ujutro, ponekad i popodne, uvecer se situacija uglavnom smiri i tek tada mogu normalno funckionisati. Ponekad imam toliki nagon na povracanje da me cijelo tijelo boli od naprezanja. Za jako dug period sam mozda samo dva puta povratio, i to sam vodu ako sam prethodno popio caj ili slicno. Musko sam, tako da nisam trudan :D Smrsao sam 3-4kg u mjesec dana. Apetit mi se smanjio, ali ne u velikoj mjeri, trudim se natjerati se da jedem. Uradio sam za sada nalaze krvi, urina i stolice (tri dana sam nosio stolicu i testirali su na parazite i nekakve bakterije) i sva tri nalaza su uredna. Trebam se naruciti gastroenterologu, pa cemo vidjeti sta on kaze. Ali stvarno sam lose, zna li neko sta bi moglo biti?
Altsa

#567 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Altsa »

P308 wrote:Imam mucnine svako jutro. Psihicki me iscrpljuju. Ne mogu funkcionisati kako treba, i to traje dosta dugo sada. Na pocetku me i zeludac bolio, ali hvala Bogu to se smirilo, ali mucnine nikako ne prestaju. I to najvise ujutro, ponekad i popodne, uvecer se situacija uglavnom smiri i tek tada mogu normalno funckionisati. Ponekad imam toliki nagon na povracanje da me cijelo tijelo boli od naprezanja. Za jako dug period sam mozda samo dva puta povratio, i to sam vodu ako sam prethodno popio caj ili slicno. Musko sam, tako da nisam trudan :D Smrsao sam cak 3-4kg. Apetit mi se smanjio, ali ne u velikoj mjeri, trudim se natjerati se da jedem. Uradio sam za sada nalaze krvi, urina i stolice (tri dana sam nosio stolicu i testirali su na parazite i nekakve bakterije) i sva tri nalaza su uredna. Trebam se naruciti gastroenterologu, pa cemo vidjeti sta on kaze. Ali stvarno sam lose, zna li neko sta bi moglo biti?
mozemo samo nagadati...nemas sta cekati vec uraditi gastroskopiju i test na Helicobacter pylori
P308

#568 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

Altsa wrote:
P308 wrote:Imam mucnine svako jutro. Psihicki me iscrpljuju. Ne mogu funkcionisati kako treba, i to traje dosta dugo sada. Na pocetku me i zeludac bolio, ali hvala Bogu to se smirilo, ali mucnine nikako ne prestaju. I to najvise ujutro, ponekad i popodne, uvecer se situacija uglavnom smiri i tek tada mogu normalno funckionisati. Ponekad imam toliki nagon na povracanje da me cijelo tijelo boli od naprezanja. Za jako dug period sam mozda samo dva puta povratio, i to sam vodu ako sam prethodno popio caj ili slicno. Musko sam, tako da nisam trudan :D Smrsao sam cak 3-4kg. Apetit mi se smanjio, ali ne u velikoj mjeri, trudim se natjerati se da jedem. Uradio sam za sada nalaze krvi, urina i stolice (tri dana sam nosio stolicu i testirali su na parazite i nekakve bakterije) i sva tri nalaza su uredna. Trebam se naruciti gastroenterologu, pa cemo vidjeti sta on kaze. Ali stvarno sam lose, zna li neko sta bi moglo biti?
mozemo samo nagadati...nemas sta cekati vec uraditi gastroskopiju i test na Helicobacter pylori
Naravno, dobio sam uputnicu za gastroenterologa, ali cu najvjerovatnije privatno uraditi gastroskopiju. Zanimalo me samo ima li neko neke pretpostavke? Da li helikobakterija moze izazvati ovolike mucnine?
Hvala ti puno na odgovoru.
Ambrozija

#569 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Ambrozija »

P308 wrote:
Altsa wrote:
Naravno, dobio sam uputnicu za gastroenterologa, ali cu najvjerovatnije privatno uraditi gastroskopiju. Zanimalo me samo ima li neko neke pretpostavke? Da li helikobakterija moze izazvati ovolike mucnine?
Hvala ti puno na odgovoru.

Moguce i da je GERB. Nesto mi tvoji simptomi najvise vuku na to.
P308

#570 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

Ambrozija wrote:
Moguce i da je GERB. Nesto mi tvoji simptomi najvise vuku na to.
Hvala na odgovoru. Ja sam sebi toliko toga dijagnosticirao, izmedju ostalog i GERB :D Prekosutra sam narucen u Eurofarm na gastroskopiju pa cemo vidjeti, pomalo me strah :(
P308

#571 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

.
P308

#572 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

Prezivio sam gastroskopiju :D Imao sam ogromne nagone za povracanje, ali za manje od 1 minute je bilo gotovo, hvala Bogu. Pohvale za dr. Gribajcevica u Eurofarmu. Nalaz uredan. Moram jos na ultrazvuk abdomena, ali kaze doktor najvjerovatnije ce i tu biti sve uredu ali prevencije radi. Ali mi nikako nije jasno sta mi je onda i zasto se ovako lose osjecam, mucnine ne mogu da izdrzim? :(
Kaze ako sve bude ok na ultrazvuku da 15 dana pijem Controloc 1x1 20mg, i Metoclopramid 1x1 10mg. Zna li neko nesto vise o ovom Metoclopramidu?
mp3problem

#573 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:25, edited 1 time in total.
P308

#574 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by P308 »

mp3problem wrote:
P308 wrote:Prezivio sam gastroskopiju :D Imao sam ogromne nagone za povracanje, ali za manje od 1 minute je bilo gotovo, hvala Bogu. Pohvale za dr. Gribajcevica u Eurofarmu. Nalaz uredan. Moram jos na ultrazvuk abdomena, ali kaze doktor najvjerovatnije ce i tu biti sve uredu ali prevencije radi. Ali mi nikako nije jasno sta mi je onda i zasto se ovako lose osjecam, mucnine ne mogu da izdrzim? :(
Kaze ako sve bude ok na ultrazvuku da 15 dana pijem Controloc 1x1 20mg, i Metoclopramid 1x1 10mg. Zna li neko nesto vise o ovom Metoclopramidu?
Koliko si platio? Moram i ja na gastroskopiju, ali kud ćeš dalje kad nisam mogla da pogledam video na yt do kraja kako se gastroskopija radi, kamo li da mi to urade :(
Jesi slucajno gledao ima li opcija da te uspavaju, za nas kukavice? :D
125KM je gastroskopija plus test na helicobacter pylori (oboje je u toj cijeni). Za helicobacter pylori ti vade krv iz prsta. A sto se tice gastroskopije sam pregled nije trajao ni minut (ne pretjerujem, stvarno je jako kratko trajalo), doktor ima laganu ruku sto bi rekli. Daju ti neki sprej da bi sonda lakse usla. Ne boli nista, samo imas nagone na povracanje i pojacano lucenje pljuvacke. Ne mozes nista povratiti jer ne smijes jesti 8 sati prije pregleda. Znam kako ti je, i ja sam se jedva odlucio, i ako sam ja prezivio, svako ce. Moj prag tolerancije nije bas velik :D Tehnicar ti sve lijepo objasni prije samog postupka, tako da ako se pridrzavas onoga sto je on rekao, ne trebas se plasiti.
A ne znam za opciju uspavljivanja, niko me nije ni pitao, samo se odjenom nadjes na stolu a ispred tebe je cijev koja ti ulazi u usta :D Ali stvarno, ja sam isto kukakvica, i uspio sam, i ti ces. :)
Ambrozija

#575 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Ambrozija »

P308 wrote:
mp3problem wrote:
P308 wrote:Prezivio sam gastroskopiju :D Imao sam ogromne nagone za povracanje, ali za manje od 1 minute je bilo gotovo, hvala Bogu. Pohvale za dr. Gribajcevica u Eurofarmu. Nalaz uredan. Moram jos na ultrazvuk abdomena, ali kaze doktor najvjerovatnije ce i tu biti sve uredu ali prevencije radi. Ali mi nikako nije jasno sta mi je onda i zasto se ovako lose osjecam, mucnine ne mogu da izdrzim? :(
Koliko si platio? Moram i ja na gastroskopiju, ali kud ćeš dalje kad nisam mogla da pogledam video na yt do kraja kako se gastroskopija radi, kamo li da mi to urade :(
Jesi slucajno gledao ima li opcija da te uspavaju, za nas kukavice? :D
125KM je gastroskopija plus test na helicobacter pylori (oboje je u toj cijeni). Za helicobacter pylori ti vade krv iz prsta. A sto se tice gastroskopije sam pregled nije trajao ni minut (ne pretjerujem, stvarno je jako kratko trajalo), doktor ima laganu ruku sto bi rekli. Daju ti neki sprej da bi sonda lakse usla. Ne boli nista, samo imas nagone na povracanje i pojacano lucenje pljuvacke. Ne mozes nista povratiti jer ne smijes jesti 8 sati prije pregleda. Znam kako ti je, i ja sam se jedva odlucio, i ako sam ja prezivio, svako ce. Moj prag tolerancije nije bas velik :D Tehnicar ti sve lijepo objasni prije samog postupka, tako da ako se pridrzavas onoga sto je on rekao, ne trebas se plasiti.
A ne znam za opciju uspavljivanja, niko me nije ni pitao, samo se odjenom nadjes na stolu a ispred tebe je cijev koja ti ulazi u usta :D Ali stvarno, ja sam isto kukakvica, i uspio sam, i ti ces. :)

Dobro, to je otprilike ta cijena. Kod dr. Gornjakovica je 110KM (poliklinika Sunce) ali bez analize na helicobacter pylori. A mozete kod dr. Gornjakovica i na DIP ali se duze ceka. Obojica doktora su jako, jako dobri. Vjerovatno i najbolji sto se tice gastroenterologa u Sarajevu.
Vidis da nije bilo strasno :) Popij to sto ti je propisano i bit ce dobro, vjerovatno je na nervnoj bazi.

@mp3problem - Otidji kod doktora, bolje ti je. Nema potrebe da te uspavaju. Necu lagati, pregled jeste jako neugodan, ali jako kratko traje i ne moze se mjeriti s osjecam poslije, nakon sto konacno dobijes nalaz i terapiju.
Post Reply