roštilj wrote:
jel moguce da neko ne konta tako jednostavnu stvar?
dodje mmf kaze zlaji, dodiku, sanaderu, nije vazno kome hoces miljardu maraka da isplatis plate u javnoj administraciji i da podjelis penzije vidimo da vam skripi u budzetu? osim mmf i svjetske banke, ponekad zafali po 100injak miliona pa odu u unikredit banku na primjer. on kaze hocu jer upravlja budzetima i javnim kompanijama, upravlja razvojnom bankom, na primjer osmisli neki projekat recimo da stimulise poljopriredu nadje jarana da aplicira za farmu ovaca od 10 miliona eura, podjele lovu i tako... svako od ljudi sa vlasti calabrcne tu i tamo na neki nacim. ima bezbroj nacina.
kad kredit dodje na naplatu i narod ne moze da plati onda dodju ovi i pokupe kajmak, pivatizuju, porobe te jer si zaduzen.
hajd ti meni objasni jednu stvar.
kako je mmf kriv sto ovi nabrojani hoce sebi lovu u dzep da stave? Kako je to krivica mmf-a?
vatana wrote:Ko da tu treba neka logika da se skonta. Jednostavno ko pasulj, samo sto je to tabu tema i niko ti ne zna reci zasto i kako nastaje novac te kod koga se drzava konkretno zaduzuje. Da se zna prava istina onda nikad nebi ni bilo dugova ni stvorene vrijednosti iz nicega.
Ali kroz istoriju se vidi kako to sve funkcionise i za to ne treba nekakva logika. Ko to shvati ne treba da lupa glavom o akcijama, dionicama, mjenicama, kamatama, hedz fondovima...
Budimo realni, to niko ne konta 100% kako funkcionise. Oni sto na berzama godinama rade nisu u stanju konkretno da objasne neke stvari. Samo te bombarduju brojevima i grafikonima, tako da svakom normalnom covjeku ni na pamet ne pada da se time bavi. E onda se oni pocnu bavit tim covjekom i drugim ljudima.
Ne mozes ti nekom posudit 100 maraka ako imas samo 50. Mozes mu posudit 50 i zaduzit se sam jos 50 da bi posudio itd. To je lanac, pocinje od jedne osobe na ulici a zavrsava u dzepu "vlastelina".
ps. ne znam stvarno sta je "cajtgajst", znam samo da na njemackom znaci "duh vremena".
hajd dobro, prosto je ko pasulj. Da se vratimo na tvoj primjer sa suljom i mujom. mujo trazi 20 maraka i dobije ih. suljo ostavi 20 maraka i nakon godinu dobije tih 20 maraka nazada (mozda i vise uz kamatu). Dakle, svako dobije ono sto trazi. Gdje je problem? Ja ako hocu 20 maraka od banke i ako dobijem, boli mene neka stvar kako je banka zaradila na meni. Jel to nelegalno sto rade? Ako jest, bujrum, prosto ko pasulj, sud i ganjaj ih.
Ili, jel u Zelji dodaju soju il neke sastojke da cevapi budu veci? Ja sam cuo da dodaju. Jel to nelegalno?
Svako gleda kako ce da zaradi. To sto je u bankarskom sistemu ogromna mogucnost za veliku zaradu, sta ja tu mogu.
To ti je nesto ko manpower supply industry. Imas kompaniju ili vladu koja daje ugovor za neki poso i daje 40000 za jednog radnika. Onda imas prvog "contractora", koji dobije pos'o, al nece on direktno da zaposli, nego trazi "subcontractora" koji ce da dobavi radnu snagu. Eh sad, taj radnik ce dobit 2000, a procijenjena vrijednost njegovog rada je haman pa 40000. Al taj radnik je potpis'o i pristaje na platu od 2000. Eh sad sto on skonta da njegov rad vrijedi 40000, i sto se on pravi budalom, je samo njegova stvar. on je haveru potpiso na 2000 i vozdra.
ti kad dignes kredit, dobijes ono sto trazis, a kako banka tu zaradi, to je njihov problem.
kazem, ako je nelegalno, na sud i hajmo.