Kriza u Grčkoj

Post Reply
roštilj

#551 Re: Kriza u Grčkoj

Post by roštilj »

Teta Macheta wrote:I dok svi mi građani EU treba da plaćamo grčke dugove - ta ista grčka kupuje
400 Abrams tenkova od USA :shock: :x :x :x

Code: Select all

http://www.defencegreece.com/index.php/2011/10/the-u-s-approved-to-grant-400-m1a1-abrams-to-greece/

pa naravno da kupuje. isti kapital koji proizvodi americko oruzje upravlja i grckom i amerikom.
roštilj

#552 Re: Kriza u Grčkoj

Post by roštilj »

star(i)mo wrote:Mozda Berlusconi. :D
Nevjerovatno kako je lako manipulisati danas ruljom. Stvori stereotip o Grcima koji zive na tudjoj grbaci, neradnici, piju Ouzo, primaju 14. placa godisnje, i svi ce zaboravati glavne krivce trenutne fin. krize. Gospodo, u koga su se ulagale milijarde prije pomoci Grckoj i Irskoj (ne sjecam se da je Portugal ista dobio)? Nesto ne primjetih da je narod bio tako ogorcen fin. spricama privatnim(!) fin. institucijama? Ups, izvinjavam se, to je bilo u interesu svih nas jer sta bi mi bez velikih evropskih i americkih banaka? Mozda konacno postali slobodni!?

upravo to. ljudi ovde pojma nemaju o grcima ali vjeruju medijskoj propagandi.
sanaman

#553 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

roštilj wrote:
star(i)mo wrote:Mozda Berlusconi. :D
Nevjerovatno kako je lako manipulisati danas ruljom. Stvori stereotip o Grcima koji zive na tudjoj grbaci, neradnici, piju Ouzo, primaju 14. placa godisnje, i svi ce zaboravati glavne krivce trenutne fin. krize. Gospodo, u koga su se ulagale milijarde prije pomoci Grckoj i Irskoj (ne sjecam se da je Portugal ista dobio)? Nesto ne primjetih da je narod bio tako ogorcen fin. spricama privatnim(!) fin. institucijama? Ups, izvinjavam se, to je bilo u interesu svih nas jer sta bi mi bez velikih evropskih i americkih banaka? Mozda konacno postali slobodni!?

upravo to. ljudi ovde pojma nemaju o grcima ali vjeruju medijskoj propagandi.
poznat izraz, propo go grcka? ljudi porez prikupljaju preko racuna za struju...propaganda, kako da ne :-) tipicno juznjaci mentalitet, svi su drugi krivi, samo mi ne tj. grci. ma jok oni rade, imaju industriju razvaljuju, nisu korumpirani, itd. ne manipulisu bilacama u budzetu itd. oni su cvijece.
roštilj

#554 Re: Kriza u Grčkoj

Post by roštilj »

atko wrote:ja se nesto ne sjecam da je brisel poslo tenkove i avione na grcku da ih anektira ... sto ne bi tada referenduma i jednog velikog NE ulasku u EU a narocito u EZ ... tipicni balkanci kao i mi ... jedva cekamo da udjemo u EU ... i da nam EU rjesi sve nase probleme i sav nerad ... nema ba nista guzovace ;)
pa sto mi nista ne uradimo po pitanju cinjenice da nas vlast pljacka? cak i kad vidimo sta ce nam se desit.
atko

#555 Re: Kriza u Grčkoj

Post by atko »

roštilj wrote:
atko wrote:ja se nesto ne sjecam da je brisel poslo tenkove i avione na grcku da ih anektira ... sto ne bi tada referenduma i jednog velikog NE ulasku u EU a narocito u EZ ... tipicni balkanci kao i mi ... jedva cekamo da udjemo u EU ... i da nam EU rjesi sve nase probleme i sav nerad ... nema ba nista guzovace ;)
pa sto mi nista ne uradimo po pitanju cinjenice da nas vlast pljacka? cak i kad vidimo sta ce nam se desit.
zato sto smo konji ... da oprosti plemenita zivotinja na ovom uvredljivom i nicim zasluzenom poredjenju
agnostic_front

#556 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

roštilj wrote: jel moguce da neko ne konta tako jednostavnu stvar?

dodje mmf kaze zlaji, dodiku, sanaderu, nije vazno kome hoces miljardu maraka da isplatis plate u javnoj administraciji i da podjelis penzije vidimo da vam skripi u budzetu? osim mmf i svjetske banke, ponekad zafali po 100injak miliona pa odu u unikredit banku na primjer. on kaze hocu jer upravlja budzetima i javnim kompanijama, upravlja razvojnom bankom, na primjer osmisli neki projekat recimo da stimulise poljopriredu nadje jarana da aplicira za farmu ovaca od 10 miliona eura, podjele lovu i tako... svako od ljudi sa vlasti calabrcne tu i tamo na neki nacim. ima bezbroj nacina.

kad kredit dodje na naplatu i narod ne moze da plati onda dodju ovi i pokupe kajmak, pivatizuju, porobe te jer si zaduzen.
hajd ti meni objasni jednu stvar.
kako je mmf kriv sto ovi nabrojani hoce sebi lovu u dzep da stave? Kako je to krivica mmf-a?

vatana wrote:Ko da tu treba neka logika da se skonta. Jednostavno ko pasulj, samo sto je to tabu tema i niko ti ne zna reci zasto i kako nastaje novac te kod koga se drzava konkretno zaduzuje. Da se zna prava istina onda nikad nebi ni bilo dugova ni stvorene vrijednosti iz nicega.
Ali kroz istoriju se vidi kako to sve funkcionise i za to ne treba nekakva logika. Ko to shvati ne treba da lupa glavom o akcijama, dionicama, mjenicama, kamatama, hedz fondovima...

Budimo realni, to niko ne konta 100% kako funkcionise. Oni sto na berzama godinama rade nisu u stanju konkretno da objasne neke stvari. Samo te bombarduju brojevima i grafikonima, tako da svakom normalnom covjeku ni na pamet ne pada da se time bavi. E onda se oni pocnu bavit tim covjekom i drugim ljudima.

Ne mozes ti nekom posudit 100 maraka ako imas samo 50. Mozes mu posudit 50 i zaduzit se sam jos 50 da bi posudio itd. To je lanac, pocinje od jedne osobe na ulici a zavrsava u dzepu "vlastelina".
ps. ne znam stvarno sta je "cajtgajst", znam samo da na njemackom znaci "duh vremena".
hajd dobro, prosto je ko pasulj. Da se vratimo na tvoj primjer sa suljom i mujom. mujo trazi 20 maraka i dobije ih. suljo ostavi 20 maraka i nakon godinu dobije tih 20 maraka nazada (mozda i vise uz kamatu). Dakle, svako dobije ono sto trazi. Gdje je problem? Ja ako hocu 20 maraka od banke i ako dobijem, boli mene neka stvar kako je banka zaradila na meni. Jel to nelegalno sto rade? Ako jest, bujrum, prosto ko pasulj, sud i ganjaj ih.
Ili, jel u Zelji dodaju soju il neke sastojke da cevapi budu veci? Ja sam cuo da dodaju. Jel to nelegalno?
Svako gleda kako ce da zaradi. To sto je u bankarskom sistemu ogromna mogucnost za veliku zaradu, sta ja tu mogu.

To ti je nesto ko manpower supply industry. Imas kompaniju ili vladu koja daje ugovor za neki poso i daje 40000 za jednog radnika. Onda imas prvog "contractora", koji dobije pos'o, al nece on direktno da zaposli, nego trazi "subcontractora" koji ce da dobavi radnu snagu. Eh sad, taj radnik ce dobit 2000, a procijenjena vrijednost njegovog rada je haman pa 40000. Al taj radnik je potpis'o i pristaje na platu od 2000. Eh sad sto on skonta da njegov rad vrijedi 40000, i sto se on pravi budalom, je samo njegova stvar. on je haveru potpiso na 2000 i vozdra.

ti kad dignes kredit, dobijes ono sto trazis, a kako banka tu zaradi, to je njihov problem.

kazem, ako je nelegalno, na sud i hajmo.
star(i)mo

#557 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

:-) :-) :-)
Ne budite bukvalni. Pa nije svaki stanovnik Grcke i Portugala podigao kredit od € 300'000 kod banke, MMF itd... vec tamosnje vlasti iza kojih velike banke i globalna udruzenja vuku konce. Kakve zavjere? Pa to vise nije ni tajna! Evo im sada ne daju ni referendum. Heil Evropa, Heil AmeriGa! :D
sanaman

#558 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

star(i)mo wrote::-) :-) :-)
Ne budite bukvalni. Pa nije svaki stanovnik Grcke i Portugala podigao kredit od € 300'000 kod banke, MMF itd... vec tamosnje vlasti iza kojih velike banke i globalna udruzenja vuku konce. Kakve zavjere? Pa to vise nije ni tajna! Evo im sada ne daju ni referendum. Heil Evropa, Heil AmeriGa! :D
:-) kako da ne...treba imat nesto izmedju nogu pa objaviti referendum. Vuna kada su Grke odjebali pa rekli, hocete referedum..bujrum ali NEMA PARA, NEMA POMOCI...i ode Grcka u vjecna lovista :)

Nece Evropa propasti bez Grcke ali ce Grcka propasti bez Evrope. Nek podnesu zahtjev i nek izadju, sta ima fali. neki bi ih mozda i izbacili iz EU al ugovori ne dozvoljavaju.

Kada covjek cita o grckoj rekao bi to je ekonomska sila, evropa je molila da udju u EU...koliko je Grcka uplatila para u EU a koliko nepovratnih sredstva je dobila?
star(i)mo

#559 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

sanaman wrote:
:-) kako da ne...treba imat nesto izmedju nogu pa objaviti referendum. Vuna kada su Grke odjebali pa rekli, hocete referedum..bujrum ali NEMA PARA, NEMA POMOCI...i ode Grcka u vjecna lovista :)

Nece Evropa propasti bez Grcke ali ce Grcka propasti bez Evrope. Nek podnesu zahtjev i nek izadju, sta ima fali. neki bi ih mozda i izbacili iz EU al ugovori ne dozvoljavaju.

Kada covjek cita o grckoj rekao bi to je ekonomska sila, evropa je molila da udju u EU...koliko je Grcka uplatila para u EU a koliko nepovratnih sredstva je dobila?
Pa onda se slazemo da ce postati robovi Evrope. I ne samo ova generacija vec i svaka naredna.
Tesko mi je sada objasnjavati zasto je Grcka morala uci u EU (i ne samo Grcka). Nemam vremena, majke mi... radim da mogu vracat' kredit koji mi nije trebao. :D

p.s. I kakav "zahtjev"? Upravo smo se uvjerili da exit opcija ne postoji.
ojha

#560 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ojha »

star(i)mo wrote:
sanaman wrote:

Pa onda se slazemo da ce postati robovi Evrope. I ne samo ova generacija vec i svaka naredna.
Tesko mi je sada objasnjavati zasto je Grcka morala uci u EU (i ne samo Grcka). Nemam vremena, majke mi... radim da mogu vracat' kredit koji mi nije trebao. :D

p.s. I kakav "zahtjev"? Upravo smo se uvjerili da exit opcija ne postoji.
Ma hebe me se sto ce biti robovi u Grckoj.Pita li nas ko kako zivimo. Samo nek talasaju da ne sjebu euro jer smo ga onda i mi popusili jer je km vezan za euro, a kako ce neki grk da zivi zaboli me patka.
star(i)mo

#561 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

ojha wrote: Ma hebe me se sto ce biti robovi u Grckoj.Pita li nas ko kako zivimo. Samo nek talasaju da ne sjebu euro jer smo ga onda i mi popusili jer je km vezan za euro, a kako ce neki grk da zivi zaboli me patka.
Posteno.
A upita li se ikad zasto ti je vezana KM za Euro? Vjerovatno zato sto nas "vole". :lol: Fiksan kurs s € ili uvodjenje € je samo jedan od razloga zasto se Merkel i Sarkozy jos uvijek bore da Grcka ostane clanica Evropske Monetarne Unije. Drugi razlog su banke koje bi ponovno trazile monetarnu potporu, samo ovaj put u nezamisljivim razmjenama. Kad su se bilioni ulagali nakon "pada" Lehman Brothers-a, zamisli kolike bi svote bile kad bi Grcka propala. "Domino efekt" kojeg se najvise boje globalni playeri na fin. trzistima. Samo mi nije jasno zasto se njihove greske i gubitci socijaliziraju dok profiti tih istih banaka zavrse u dzepovima pojedinaca?!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#562 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

jel iko zna reći kakva je sad situacija u nekoj privatnoj firmi u grčkoj?
kasne li plate ima li dovoljno mušterija
kakvi su sa međusobnim potraživanjima i tako
većina ovih sranja je s državnim kompanijama?
ojha

#563 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ojha »

star(i)mo wrote:
ojha wrote: Ma hebe me se sto ce biti robovi u Grckoj.Pita li nas ko kako zivimo. Samo nek talasaju da ne sjebu euro jer smo ga onda i mi popusili jer je km vezan za euro, a kako ce neki grk da zivi zaboli me patka.
Posteno.
A upita li se ikad zasto ti je vezana KM za Euro? Vjerovatno zato sto nas "vole". :lol: Fiksan kurs s € ili uvodjenje € je samo jedan od razloga zasto se Merkel i Sarkozy jos uvijek bore da Grcka ostane clanica Evropske Monetarne Unije. Drugi razlog su banke koje bi ponovno trazile monetarnu potporu, samo ovaj put u nezamisljivim razmjenama. Kad su se bilioni ulagali nakon "pada" Lehman Brothers-a, zamisli kolike bi svote bile kad bi Grcka propala. "Domino efekt" kojeg se najvise boje globalni playeri na fin. trzistima. Samo mi nije jasno zasto se njihove greske i gubitci socijaliziraju dok profiti tih istih banaka zavrse u dzepovima pojedinaca?!
A zamisli tek kako bi nasa drzava promptno reagirala kad bi se poceo klimat euro. Hahaha nemogu ni da zamislim od smjeha. Kod nad bi tek nastala katastrofa.
star(i)mo

#564 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

ojha wrote:
star(i)mo wrote:
Posteno.
A zamisli tek kako bi nasa drzava promptno reagirala kad bi se poceo klimat euro. Hahaha nemogu ni da zamislim od smjeha. Kod nad bi tek nastala katastrofa.
Ne mozemo mi tu nista. Plivamo ili tonemo zajedno s njima.
Black Swan, poznajem jednog od njih koji upravo zatvara firmu jer nije vise likvidan. Narod ne placa racune kontajuci da ce sve propast' pa samim tim i njihovi dugovi. :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#565 Re: Kriza u Grčkoj

Post by pici »

Kina još nije spremna pomoći Europi

Europa traži financijsku pomoć od Kine. No, Peking je do sada bio prilično suzdržan. I kineski stručnjaci savjetuju da treba pričekati razvoj situacije i tek onda ciljano investirati.

Kakvu ulogu igra Kina?

Financijski stručnjak Huang Zemin smatra da se ne treba upuštati u kupovinu obveznica prezaduženih članica eurozone. On upozorava da kod ulaganja deviznih rezervi treba vrijediti načelo: sigurnost je važnija od zarade. Huang smatra da Europa prvo treba iscrpiti vlastite rezerve: "Italija i Španjolska raspolažu s velikim zlatnim rezervama. Obe bi mogle nešto od toga i prodati."

Yao Shujie, profesor na Sveučilištu u Notthinghamu, u svom blogu piše: "Najveći spasilac u eurozoni je Njemačka. Ali jedan bogataš ne može spasiti previše siromašnih." Dakle, zato se Europa okreće Kini i Japanu koji traže mogućnosti za ulaganje svojih deviznih rezervi.
evo još "Teorija Zavjere"...Kineski Imperijalizam :shock: :oops: ...kako pojedini izvrĆu pa to je van pameti...GrČka je PREZADUŽENA i umjesto novce koje su dobili (jer im je pola oprošteno) ulagali u pokretanje privrede, turizma, industrije itd itd , oni su trošili na trinestu i četrnestu platu, rano peMzionisanje, stimulacije neudatima...ma kratko reĆeno rasipali se i kapom i šakom...i sad došo Đavo po svoje...QQ LeLe...

Kako su Grci trošili novac

U Grčkoj, koja uvodi drastične mjere štednje, postojale su neke gotovo nevjerovatne dotacije iz državnog budžeta, pa su tako kuriri u grčkim ministarstvima imali dodatak od 290 evra za uredno i na vrijeme prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet, a mašinovođe čak 420 evra dodatka za pranje ruku .

Vozači službenih dizel automobila mjesečno su dobijali 25 evra za "zagrijevanje motora", vozači autobusa u Atini su imali dodatak od 310 evra ukoliko u toku mjeseca nijednom nisu zakasnili na posao u Grčkoj, gdje je običaj da se kasni.

Vrhunac kurioziteta je da su državni službenici imali dodatak za kopiranje dokumenta.

Zaposleni u grčkom Ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odjeće, a zaposleni u državnom osiguranju regres za prevoz iako nisu izlazili na teren, već su isključivo radili u kabinetu.
ovo je samo jedan dio i spada u vjerovali ili NE.
Hodidid

#566 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Hodidid »

Naravno da je vlada uzimala kredite. A zasto ih je uzimala nego da kupi socijalni mir kod svojih gradjana.
Jucer anketiraju grke na ulicama s pitanjem euro ili drahma i sve do jedan hoce euro. Sto li boze?

Nego jesi ti bio kad u Grckoj ili recimo na grckoj strani Cipra? E ako si bio onda znas kakav je tamo divlji zapad. A ako nisi toplo preporucam da odes pa da se uvjeris svojim ocima.

Grci bi da dignu jos koji kredit da "oporave svoju ekonomiju i privredu" ali da im niko ne uslovljava te kredite. E pa trebali su malo mucnuti glavom prije nego sto su dosegnuli tako enorman vanjski dug.
star(i)mo

#567 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

Pici, niko nista ne izvrCe. :D Naravno da je Grcka prezaduzena i da su se rasipali. Ali su to banke i mnogobrojni monetarni fondovi, svjetske banke znale i opet su se krediti odobravali. Pa majku mu, ako ti ja dam kredit i znam da ces imati problema da ga vratis onda nemam pravo da se bunim ili da trazim od tebe da mi robujes kad mi jednog dana kazes da ga ne mozes vratiti.
Osnovni problem je sto su pojedine banke i globalna udruzenja postali toliki veliki i mocni da rade sta hoce. Posluju i ulaze u ogromne rizike jer znaju da im se moze. Ako uspije, uspije. Pokupe se lihvarske kamate i onda "Jovo nanovo". Zasto? Jer imaju ogromnu masineriju iza sebe i svoje ljude u politici. Kad zagusti tu su politicari i vlade koje trose novce poreznika kako bi se krivci spasili jer bi bez njih navodno nastao haos ("too big to fail"). Umjesto da se udari po njima i traze nacini da se ovo suzbije, mi ovdje pisemo o Grcima, Portugalcima koji su koliko krivci toliko i zrtve ovog bolesnog sistema.

Hodidid, nisam nikad bio ni u Grckoj niti na Kipru. Sumnjam da je vecina nas ikada bila tamo a i ne vidim svrhu tvog komentara u ovom kontekstu.
Hodidid

#568 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Hodidid »

Svrha je ta da se treba otici, vidjeti, uvjeriti svojim ocima i razgovarati sa samim grcima o problemima koji ih tiste i koji su uzroci istima, a maniti se teoretiziranja o papinsko-masonskim zavjerama urote, iluminatima, wall street imperijalizmu i sl.

Ja bio, vidio i razgovarao pa velim nije na odmet ni ostalima koji su u prilici da urade isto ukoliko imaju zelju da se izbliza upoznaju sa problematikom koja tisti grke i Grcku.
star(i)mo

#569 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

Hodidid wrote:Svrha je ta da se treba otici, vidjeti, uvjeriti svojim ocima i razgovarati sa samim grcima o problemima koji ih tiste i koji su uzroci istima, a maniti se teoretiziranja o papinsko-masonskim zavjerama urote, iluminatima, wall street imperijalizmu i sl.

Ja bio, vidio i razgovarao pa velim nije na odmet ni ostalima koji su u prilici da urade isto ukoliko imaju zelju da se izbliza upoznaju sa problematikom koja tisti grke i Grcku.
Ja nigdje jos nisam spomenuo Papu, masone, iluminate jer sam laik sto toga tice. Ali je istina vjerovatno negdje izmedju tebe i pristalica zavjera... htio ti to priznati ili ne.
Koja je problematika grka? Je li sto su se rasipali? Pa ne moram zbog toga otici u Grcku.
casa_vode

#570 Re: Kriza u Grčkoj

Post by casa_vode »

koliko je Grcka potrosila na organizaciji Olimpijade ??
star(i)mo

#571 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

Puno. Previse.
A bolje bi bilo pitati ko im je odobrio kredite za odrzavanje OI i po kojim uslovima vracanja?
pici

#572 Re: Kriza u Grčkoj

Post by pici »

star(i)mo wrote:Pici, niko nista ne izvrCe. :D Naravno da je Grcka prezaduzena i da su se rasipali. Ali su to banke i mnogobrojni monetarni fondovi, svjetske banke znale i opet su se krediti odobravali. Pa majku mu, ako ti ja dam kredit i znam da ces imati problema da ga vratis onda nemam pravo da se bunim ili da trazim od tebe da mi robujes kad mi jednog dana kazes da ga ne mozes vratiti.
Osnovni problem je sto su pojedine banke i globalna udruzenja postali toliki veliki i mocni da rade sta hoce. Posluju i ulaze u ogromne rizike jer znaju da im se moze. Ako uspije, uspije. Pokupe se lihvarske kamate i onda "Jovo nanovo". Zasto? Jer imaju ogromnu masineriju iza sebe i svoje ljude u politici. Kad zagusti tu su politicari i vlade koje trose novce poreznika kako bi se krivci spasili jer bi bez njih navodno nastao haos ("too big to fail"). Umjesto da se udari po njima i traze nacini da se ovo suzbije, mi ovdje pisemo o Grcima, Portugalcima koji su koliko krivci toliko i zrtve ovog bolesnog sistema.

Hodidid, nisam nikad bio ni u Grckoj niti na Kipru. Sumnjam da je vecina nas ikada bila tamo a i ne vidim svrhu tvog komentara u ovom kontekstu.

a hebemu šHo se ti nadje prozvan :shock: :mrgreen: ...ma nije problem pogledat i ispitati sve opcije pa i te zavjere ...normalno da je MMF i EU i Bankari snose jedan dio krivnje kad su vidjeli da kreditom otplaćuješ kredit...to je donekle i dozvoljeno al kad ih imaš 100 e onda je nedje problem.Grci su ti tipiĆni balkanci, navikli na guzovaču, nerad, plaže, more, derneke itd itd...niko im nije prislonio pištolj na potiljak i natjerao da dižu i zadužuju se i to preko 120% GDP-a :cry: i to pazi , moraju do 2020 god. da srežu na 120% duga :shock: ...
star(i)mo

#573 Re: Kriza u Grčkoj

Post by star(i)mo »

pici wrote:
star(i)mo wrote:Pici, niko nista ne izvrCe. :D Naravno da je Grcka prezaduzena i da su se rasipali. Ali su to banke i mnogobrojni monetarni fondovi, svjetske banke znale i opet su se krediti odobravali. Pa majku mu, ako ti ja dam kredit i znam da ces imati problema da ga vratis onda nemam pravo da se bunim ili da trazim od tebe da mi robujes kad mi jednog dana kazes da ga ne mozes vratiti.

a hebemu šHo se ti nadje prozvan :shock: :mrgreen: ...ma nije problem pogledat i ispitati sve opcije pa i te zavjere ...normalno da je MMF i EU i Bankari snose jedan dio krivnje kad su vidjeli da kreditom otplaćuješ kredit...to je donekle i dozvoljeno al kad ih imaš 100 e onda je nedje problem.Grci su ti tipiĆni balkanci, navikli na guzovaču, nerad, plaže, more, derneke itd itd...niko im nije prislonio pištolj na potiljak i natjerao da dižu i zadužuju se i to preko 120% GDP-a :cry: i to pazi , moraju do 2020 god. da srežu na 120% duga :shock: ...
Pici, dosli smo do srzi problema. Kako se moze odobriti kredit nekome ko je vec prezaduzen? To se samo radi ukoliko znas/imas garanciju da ce posudjen novac (naravno s dobrom kamatom) biti vracen ili imas neke druge namjere (ucjena, preuzimanje kontrole nad resursima, vlast itd.).
Niko nije tjerao grke da dizu kredite ali isto tako niko nije tjerao ni banke, monetarne fondove, privatnike da ih odobravaju. Za njihovu pohlepu ne treba da odgovaraju samo grci vec i oni sami. To je svrha mog pisanja. A sad odo' opet na posao. Treba i moj kredit neko vratiti. :D
pici

#574 Re: Kriza u Grčkoj

Post by pici »

Naravno da liHvari su jedni od krivaca...pa i za ovu krizu opĆenito snose liHvarske korporacije i banke ogromnu krivnju ali...uvjek ima ali... :mrgreen: pošto je tema Grčka samo ćemo na nju se osvrnut.Grci su svo vrijeme VARALI na statističkim podacima (ovo je poznato na našem modelu) i uvjeravali da im je GDP iznad prosjeka, da su proizveli toga i toga iznad prosjeka (ja ne znam ni za jedan poznati Grčki privredni i industrijski Brend osim Sirtakija i lomljave tanjira), da industrija prevazilazi sve jače zemlje itd itd...kad odeš u banku garanciju daješ s svojom platom i žirantima u ovom slućaju s grčkom žirant je EU to je oĆito...garancije su i hipoteke (grčka prirodna bogatstva, opet kolko znam u grčkoj nema kakvih ruda il crnog zlata)...problem po meni je da su grci htjeli svoj standard da poravnaju sa njemačkom (isti slućaj s španijom, italijom, portugalom...) da im je GDP kao u njemaca...nemre...zato u bugarskoj, rumuniji, poljskoj itd i dalje imaš manje plate neg kod njemaca...grcima je zinulo dupe da budu švajcarska da budu neko i nešto u EU da se pitaju za nešta itd itd...zapravo morali su poćet iz početka dizati standard onoliko koliko se može pa i vraćat i spuštat ako zapne...tu su imali i žmirenje i podršku jačih članica EU da bi se EU konsolidovala kao srazmjerna i paritetna zajednica što zapravo to nije...uvjek će jači da tlaći slabijeg i uvjek će slabiji da se buni :mrgreen: ...The End.
sanaman

#575 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

Zajeban ovaj juznjacki menatalitet, svi smo nekako cudni cim se alpe predju :D

Nego jel poznata cinjenica da grci uvijek vise dobe nego sto uplate u eu...od pristupanja u eu 1981 dobili su na ime raznih subvencija preko 61 milijardu eura...hvala evropo :D mada im ekonomija razvaljuje :D, ekonomski giganti...bili i ostali.

A recimo u 2008 godini. doprinos grcke budzetu eu iznosio je 2,3 milijarde eura....koliko su grci dobili iz budzeta eu?

dobili su 8,5 milijardi...koliko su to u plusu onako odokativno? bez digitrona nekih 6,2 milijarde eura u 2008 godini...

Kako ih porobise :D

P.S. precjenjujemo se brate, mislimo da znamo i mozemo nesto...Bosna se dici svojim sumama a nismo u stanju proizvesti motornu pilu koja je svjetski brend, jer smo valjda do sada barem u tome mogli skupiti na domacem terenu sa domacim strucnjacima nekog iskustva. Al bice da motorna pila sofisticiran proizvod :D
Post Reply