Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#551 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

Michun wrote:kamenu, kako si?
imam pitanjce (unaprijed hvala) sestica donja desna, nekad bila popravljana, plitka je plomba. prije nekih mjesec dana me je pocela boliti na zagriz, pa cak mi je i u noci kuckala. odem do zubara, skine tu plombu, a ja skacem do plafona od bolova. covjek se cudi kaze: ne znam sta te toliko boli, pliiitko. snimi zub, nista nema. stavi malo lijeka, kao da se "odmori" zub i da se javim za 2-3 dana. ne boli. ja odem, stavi drugu plombu i opet me boli. manje nego prije ali me boli opet na zagriz.
slican slucaj je bio i sa lijevom sesticom. izvadili zivac, zatvorili. nekad je jos osjetim u pms-u. znam da zvuci sega al sam hpersenzitivna u pms-u pa me i zubi bole i osjetljivi su na hladno tih 4-5 dana.
pitanje: sta mi je??? :? :lol:
miSim, jel fakat moze biti da ja izubijam zub gornjim pa da je trauma i da zato boli ili je to nesto sto moj zubar ne zna.
kamen je dobro,hvala na pitanju :)
zaista bih volio vidjeti snimak,jer su ti simptomi malo pomjesani ali perkutorna bol(na zagriz) i pulsiranje govore da nesto nije ok...postoji mogucnost da ta sestica uoste nije problem...mozda je neki zub pored,ili onaj u gornjoj vilici...mozda je i traumatska okluzija u pitanju(ako si nesto mnogo tvrdo zagrizla ili pak imas problem s bruksizmom)...a mozda je pms-om uzrokovan hipersenzivitet(sto je moguce)...
ali bih volio prvo pogledati snimak...jer u ovakvim slucajevima idemo linijom da trazimo ono sto nije...ovo su najzanimljiviji sluicajevi u nasoj praksi :)
imas li mogucnost da mi posaljes snimak?
Michun

#552 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Michun »

kamen spoticanja wrote:
imam pitanjce (unaprijed hvala) sestica donja desna, nekad bila popravljana, plitka je plomba. prije nekih mjesec dana me je pocela boliti na zagriz, pa cak mi je i u noci kuckala. odem do zubara, skine tu plombu, a ja skacem do plafona od bolova. covjek se cudi kaze: ne znam sta te toliko boli, pliiitko. snimi zub, nista nema. stavi malo lijeka, kao da se "odmori" zub i da se javim za 2-3 dana. ne boli. ja odem, stavi drugu plombu i opet me boli. manje nego prije ali me boli opet na zagriz.
slican slucaj je bio i sa lijevom sesticom. izvadili zivac, zatvorili. nekad je jos osjetim u pms-u. znam da zvuci sega al sam hpersenzitivna u pms-u pa me i zubi bole i osjetljivi su na hladno tih 4-5 dana.
miSim, jel fakat moze biti da ja izubijam zub gornjim pa da je trauma i da zato boli ili je to nesto sto moj zubar ne zna.
zaista bih volio vidjeti snimak,jer su ti simptomi malo pomjesani ali perkutorna bol(na zagriz) i pulsiranje govore da nesto nije ok...postoji mogucnost da ta sestica uoste nije problem...mozda je neki zub pored,ili onaj u gornjoj vilici...mozda je i traumatska okluzija u pitanju(ako si nesto mnogo tvrdo zagrizla ili pak imas problem s bruksizmom)...a mozda je pms-om uzrokovan hipersenzivitet(sto je moguce)...
ali bih volio prvo pogledati snimak...jer u ovakvim slucajevima idemo linijom da trazimo ono sto nije...ovo su najzanimljiviji sluicajevi u nasoj praksi :)
ostao mi je kod dr. ali veoma rado dodjem do tebe da mi snimis i kazes misljenje.
malo mi bezze da mu trazim i kazem haj sad daj da saljem nekom drugom. malo sujeta radi kod svih nas.
tvile

#553 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by tvile »

Doktore,

opet ja sa svojim desnima :D Koliko dugo može trajati upala desni ako se lokalno liječi (hidrogen, curaprox-ova tečnost ads 220)+ curaprox mekana četkica + interdentalna, zubni konac, Sensodyne itd. ? Po doktorici ja ju još uvijek imam (25-30 DANA)...sad mi doduše desni krvare samo ponekad dok ih "tretiram" :D .
Molim odgovor jer imam 1 malu tačku karijesa između gornje 4 i 5 koju mi ne može popravljati dok se upala ne sanira. Napominjem da je kiretaža rađena više puta.

2. pitanje

Neko je spominjao bol na hladno, vruće, slatko u zubu. Ja to osjetim na gornjoj petici koja ima veoma veliku plombu (kvara nema). Doktorica mi je nešto isprobavala sa nečim hladnim da provjeri da li je upala živca, ni tu nisam osjećala veliku bol. Kad mi je 1. put "kuckala" zub misleći da je neki drugi u pitanju, ispostavilo se da je ipak 5-ica u pitanju. Bol se javlja sporadično. Može li i to biti od upale desni? Da li bi možda trebalo uraditi neke dodatne nalaze, krvi ili nešto drugo, s obzirom da upala dosta dugo traje? Vaše mišljenje šta bi moglo biti i šta mi je činiti :?: Zahvaljujem :-D
kamen spoticanja

#554 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Michun wrote:
kamen spoticanja wrote:
ostao mi je kod dr. ali veoma rado dodjem do tebe da mi snimis i kazes misljenje.
malo mi bezze da mu trazim i kazem haj sad daj da saljem nekom drugom. malo sujeta radi kod svih nas.
sto se mene tice bilo bi mi drago da dodjes...ali ako zivis u sarajevu daleko je da dodjes i da ti opet,moguce, kazem isto...ako ti je vec neprijatno traziti snimak od tog doktora napravi snimak kod nekog drugog i postaj mi...to je 5 KM troska...ili ako ti je lakse bujrum do zenice :)
kamen spoticanja

#555 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

tvile wrote:Doktore,

opet ja sa svojim desnima :D Koliko dugo može trajati upala desni ako se lokalno liječi (hidrogen, curaprox-ova tečnost ads 220)+ curaprox mekana četkica + interdentalna, zubni konac, Sensodyne itd. ? Po doktorici ja ju još uvijek imam (25-30 DANA)...sad mi doduše desni krvare samo ponekad dok ih "tretiram" :D .
Molim odgovor jer imam 1 malu tačku karijesa između gornje 4 i 5 koju mi ne može popravljati dok se upala ne sanira. Napominjem da je kiretaža rađena više puta.

2. pitanje

Neko je spominjao bol na hladno, vruće, slatko u zubu. Ja to osjetim na gornjoj petici koja ima veoma veliku plombu (kvara nema). Doktorica mi je nešto isprobavala sa nečim hladnim da provjeri da li je upala živca, ni tu nisam osjećala veliku bol. Kad mi je 1. put "kuckala" zub misleći da je neki drugi u pitanju, ispostavilo se da je ipak 5-ica u pitanju. Bol se javlja sporadično. Može li i to biti od upale desni? Da li bi možda trebalo uraditi neke dodatne nalaze, krvi ili nešto drugo, s obzirom da upala dosta dugo traje? Vaše mišljenje šta bi moglo biti i šta mi je činiti :?: Zahvaljujem :-D
odgovor 1:
tesko je kazati bez pregleda ali ako se krvarenje smanjilo na ono isprovocirano,onda ide na bolje...samo mi kazi jel kamenac odstranjen?
odgovor2:osjetljivost na hladno,toplo i slatko znak je da postoji problem koji je dentalne prirode...dakle zub je problem...vjerovatno ispod plombe imas sekundarni caries koji je jako blizu pulpnoj komori i izaziva takve reakcije...
naravno ja bih ovo potvrdio rtg snimkom i skidao tu plombu...no ne mora znaciti da sam upravu...mozda je problem neki drugi zub...
tvile

#556 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by tvile »

kamen spoticanja wrote:

2. pitanje

odgovor 1:
tesko je kazati bez pregleda ali ako se krvarenje smanjilo na ono isprovocirano,onda ide na bolje...samo mi kazi jel kamenac odstranjen?
odgovor2:osjetljivost na hladno,toplo i slatko znak je da postoji problem koji je dentalne prirode...dakle zub je problem...vjerovatno ispod plombe imas sekundarni caries koji je jako blizu pulpnoj komori i izaziva takve reakcije...
naravno ja bih ovo potvrdio rtg snimkom i skidao tu plombu...no ne mora znaciti da sam upravu...mozda je problem neki drugi zub...

Mislim da mi nije cistila kamenac, onoliko koliko sam ja upoznata sa tim procesom od ranije. Nije koristila nikakve aparate, zujalice :D i slicno sto sam radila kod prethodnih stomatologa. Sto se tice desni samo mi je to cistila da tako kazem "rucno" onim metalnim iglastim instrumentom, ne znam kako se to zove :D Izvinjavam se. Osim toga mi je rekla da ako se ne smiri upala da ce mi onda raditi dubinsko ciscenje pa sam totalno :? :?:

A sto se tice te gornje petice vjerovatno ste u pravu. I to bih trebala snimati iduci put. Spominjala mi j mogucnost skidanja plombe...
kamen spoticanja

#557 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

tvile wrote:
kamen spoticanja wrote:

2. pitanje

odgovor 1:

Mislim da mi nije cistila kamenac, onoliko koliko sam ja upoznata sa tim procesom od ranije. Nije koristila nikakve aparate, zujalice :D i slicno sto sam radila kod prethodnih stomatologa. Sto se tice desni samo mi je to cistila da tako kazem "rucno" onim metalnim iglastim instrumentom, ne znam kako se to zove :D Izvinjavam se. Osim toga mi je rekla da ako se ne smiri upala da ce mi onda raditi dubinsko ciscenje pa sam totalno :? :?:

A sto se tice te gornje petice vjerovatno ste u pravu. I to bih trebala snimati iduci put. Spominjala mi j mogucnost skidanja plombe...
pa zbog cega imas upalu gingive? zbog kamenca ili negog drugog razloga?
BJB

#558 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BJB »

Sta znaci ako se izmedju 2 i 3 u donjoj vilici sa desne strane nekako cudno "izdigne meso" i kao da raste? Osim toga kad cistim koncem (izmedju ta dva zuba je mesni prostor na V) krvari, cisto je izmedju, al' je nekako nateklo?
tvile

#559 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by tvile »

pa cega imas upalu gingive? zbog kamenca ili negog drugog razloga?
Pa valjda zbog kamenca :D Samo sam :? zbog tog "rucnog" ciscenja, tj. "cackanja" da li je to to :?: ...odnosno da li je to dovoljno?
tvile

#560 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by tvile »

http://mojstomatolog.net/parodontologij ... %C4%8Denje

Je li dovoljno ciscenje ovim cudom sa 4. slike? :)
Michun

#561 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Michun »

aaaaaaa, zenica it is. Nastojacu da ovih dana odem i da snimim. Hvala svakako.
kamen spoticanja

#562 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

tvile wrote:
pa cega imas upalu gingive? zbog kamenca ili negog drugog razloga?
Pa valjda zbog kamenca :D Samo sam :? zbog tog "rucnog" ciscenja, tj. "cackanja" da li je to to :?: ...odnosno da li je to dovoljno?
pa moze biti dovoljno...vaznio je samo odstraniti kamenje...ali ako se krvarenje smanjilo,ako boja gingive prelazi iz jarko crvene u njezno rozu stvar ide kako treba...ipak treba malo vremena
Asi

#563 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

Treba i meni pomoc, naime gornju dvicu lijecili su mi dva mjeseca, medutim gnoj se nije mogao ocistiti i moram raditi recekciju korjena zuba, to mi je zakazano u maju i ja jedva cekam jer osjecam pritisak u tom zubu, medjutim bojim se da cu u tom periodu imati menstruaciju, pa me zanima smeta li to zahvatu, jer mi se nikako ne odgadja radi toga.
Jos nesto na taj zub nakon resekcije voljela bih staviti veneers kao i na drugoj dvici, jer su malo uvucene u odnosu na jedinice, pa me zanima hoce li ta resekcija korijena smetati tome da se stave keramicke ljuspice?
kamen spoticanja

#564 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Asi wrote:Treba i meni pomoc, naime gornju dvicu lijecili su mi dva mjeseca, medutim gnoj se nije mogao ocistiti i moram raditi recekciju korjena zuba, to mi je zakazano u maju i ja jedva cekam jer osjecam pritisak u tom zubu, medjutim bojim se da cu u tom periodu imati menstruaciju, pa me zanima smeta li to zahvatu, jer mi se nikako ne odgadja radi toga.
Jos nesto na taj zub nakon resekcije voljela bih staviti veneers kao i na drugoj dvici, jer su malo uvucene u odnosu na jedinice, pa me zanima hoce li ta resekcija korijena smetati tome da se stave keramicke ljuspice?
neke stomatoloske skole kazu da ciklus nije smetnja,neke, pak, kazu da treba cekati da ciklus prodje...nasi oralci uglavnom cekaju da prodje...
a hoce li moci ljuskica zavisi od krunskog dijela zuba...ako ga je dovoljno za retenciju teoretski moze...ali ja ga nikad ne bi radio...volim rahat zaspat :-D
Asi

#565 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

hvala na odgovoru :) , samo me zanima zasto ne ljuskica, krunica je ok, moram znati i druga misljenja, jer ne znam ni sama sta da radim :-?
kamen spoticanja

#566 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Asi wrote:hvala na odgovoru :) , samo me zanima zasto ne ljuskica, krunica je ok, moram znati i druga misljenja, jer ne znam ni sama sta da radim :-?
hm gledaj to ovako...avitalan zub=lomljiv zub; keramicka ljuskica=lomljiva protetika...meni se ne cini kao dobra kombinacija...ali ako si ti za,onda svakako mozes probati...
no ja ne bih pristao ... :)
BJB

#567 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BJB »

Mozete li, molim Vas pokusati odgovoriti na ovo:
Sta znaci ako se izmedju 2 i 3 u donjoj vilici sa desne strane nekako cudno "izdigne meso" i kao da raste? Osim toga kad cistim koncem (izmedju ta dva zuba je mesni prostor na V) krvari, cisto je izmedju, al' je nekako nateklo i naraslo u zadnje vrijeme. :roll:
kamen spoticanja

#568 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

BJB wrote:Mozete li, molim Vas pokusati odgovoriti na ovo:
Sta znaci ako se izmedju 2 i 3 u donjoj vilici sa desne strane nekako cudno "izdigne meso" i kao da raste? Osim toga kad cistim koncem (izmedju ta dva zuba je mesni prostor na V) krvari, cisto je izmedju, al' je nekako nateklo i naraslo u zadnje vrijeme. :roll:
ma procitao sam i prvi put ali imam jako malo inputa tako da ne mogu nista kazat...moze biti obicni pseudodzep iz raznih razloga(kamenac,forsiranje koncem,onim necim s fluorom,i sl.) ,moze biti gravidarna promjena(ako si u drugom stanju),moze pms-om uzrokovana gingivalna reakcija...moze biti svasta,a moze biti i da nije nista...ne diraj to par dana,ne ubacuj konac izmedju ta dva zuba,ne iritiraj ni cim...pa vidi,smanjuje li se
BJB

#569 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BJB »

Hvala, puno :D .. Ceprkala sam malo cackalicom, tj. odmicala meso od zuba, nekako djeluje kao da je "mrtvo" i bocnula sam vrh pa je krenula krv, a inace sam nekoliko puta izazvala krvarenje izmedju ta dva zuba koncem..Trudnoca nije sigurno uzrok. :D :lol:
kamen spoticanja

#570 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

BJB wrote:Hvala, puno :D .. Ceprkala sam malo cackalicom, tj. odmicala meso od zuba, nekako djeluje kao da je "mrtvo" i bocnula sam vrh pa je krenula krv, a inace sam nekoliko puta izazvala krvarenje izmedju ta dva zuba koncem..Trudnoca nije sigurno uzrok. :D :lol:
e sad znam sta ti je :)
kao terapiju nalazem da ostavis cackalicu...cuj ceprkala :-)
BJB

#571 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by BJB »

Pa da vidim da slucajno nema nesto, pa da nije od toga.. :oops: :D
Asi

#572 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

opet ja :-D
ovako, meni se rastom gornjih osmica raspored zuba pomjerio, jedinice su mi malo izbacene u odnosu na dvice, meni to smeta, jer sam imala super raspored zuba :D , prije par dana su mi izvadili desnu osmicu i imam namjeru da vadim i lijevu, hoce li mi se raspored zuba opet pomjeriti :? i dali bih mogla uraditi nesto po tom pitanju?
bob dylan

#573 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

karabeli wrote:
cijenim vase misljenje ali sanse niti su zanemarive niti je apikotomija neminovna :wink:
ali da jeste lakse prebiti preko koljena to se slazem...
evo malo da vidite da je svasta moguce :wink:

http://www.theendoblog.com/
Uvazeni virtuelni cika zubo,
sanse su zanemarive i apikotomija je neminovna u datom slucaju!!

-prema novijim istrazivanjima,15-20% endodontski tretiranih zuba sa bilokakvim apikalnim procesom zavrsava s neuspjehom.(Leif Tronstad;Clinical Endodontics;Oslo 2002;strana 116)

-hirurski pristup lijecenju zuba sa periapikalnim lezijama povecava uspijeh lijecenja na 95%(Leif Tronstad;Clinical Endodontics;Oslo 2002;strana 119)

Glavni faktor koji odredjuje uspjeh ili neuspjeh endo lijecenja sa periapikalnom lezijom je velicina lezije!
Uvazeni virtuelni cika zubo,pogledajte velicinu lezije u datom slucaju..

evo vam primjer vece lezije koja zahvata samo 1 zub i uspjeh poslije klasicne endodoncije i poslije hirurskog pristupa.
Image

ponovo pogledajte velicinu lezije u datom slucaju!

Da rezimiramo,u datom slucaju mozemo pokusati sa klasicnim lijecenjem i cekati da vidimo uspjeh koji je procentualno zanemarivo moguc..odnosno cekati neuspijeh pa onda ponovo raditi reviziju lijecenja uz hirurski tretman,a umedjuvremenu dobiti jos vece komplikacije...ili odmah ici sa hirurskim tretmanom,ako jos uzmemo u obzir finansisku isplativost, izgubljeno vrijeme i stres pacijenta u slucaju neuspijeha klasicnog lijecenja....cijenjeni forumasi,sve vam je kazano,vi procijenite da li ovaj pacijent treba hirurski tretman ili ne.

Uvazeni virtuelni cika zubo,vi bi trebali znati da mnoge stvari koje mozemo vidjeti na internetu nikako nisu relevantne u klinickoj praksi...s toga,stomatologija nije pijaca da se ubjedjujemo,kada tvrdite nesto onda to potkrijepite konkretnim dokazima iz relevantne stomatoloske literature...a ne da izbacujete linkove na kojekakve blogove.

S postovanjem.
Dragi budući kolega,
Izabrao si veoma loš primjer,možda je bilo boljih slikica u toj praistorijskoj knjizi iz Osla.Po meni onog ko je uradio na ovom zubu apikotomiju treba ga u zatvor poslati.U ovom slučaju nema apsolutno nikakve indikacije za apikotomiju.Pa pogledaj šta je ostalo od zuba nakon ovakve radikalne intervencije.Zub apsolutno više nema nikakve koštane potpore,on je jedva jedan milimetar u kosti.A onda još zbog njega urade splint.Jednostavno ne razumijem zbog ćega sve to.Ako već nije moglo konzervativno trebali su ekstrahirati zub i uraditi implantat,pa čak bi i fiksni rad bio puno bolji od ovog metalnog splinta,jer u to vrijeme očigledno nisu imali vlakna da sa njima naprave bar elegantniji splint.
Uspjeh moderne endodoncije je oko 70 % što je približno uspjehu apikoektomija.Mnogi praktičari danas smatraju zub na kojem je uspjela apikoektomija ustvari se mogao i endodontski uspješno sanirati.Jedina alternativa modernoj endodonciji je implantologija jer njena stopa uspjeha je između 93-97% zavisno od sistema koji koristiš.
kamen spoticanja

#574 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Asi wrote:opet ja :-D
ovako, meni se rastom gornjih osmica raspored zuba pomjerio, jedinice su mi malo izbacene u odnosu na dvice, meni to smeta, jer sam imala super raspored zuba :D , prije par dana su mi izvadili desnu osmicu i imam namjeru da vadim i lijevu, hoce li mi se raspored zuba opet pomjeriti :? i dali bih mogla uraditi nesto po tom pitanju?
ortodontska terapija bi bila sasvim dovoljna...otidji spec. ortodoncije :) :)
bob dylan

#575 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

kamen spoticanja wrote:
Asi wrote:hvala na odgovoru :) , samo me zanima zasto ne ljuskica, krunica je ok, moram znati i druga misljenja, jer ne znam ni sama sta da radim :-?
hm gledaj to ovako...avitalan zub=lomljiv zub; keramicka ljuskica=lomljiva protetika...meni se ne cini kao dobra kombinacija...ali ako si ti za,onda svakako mozes probati...
no ja ne bih pristao ... :)
Zašto ne ljuskica ako ima dovoljno zubne supstance.Tj ako zub nije upotpunosti "iskrpljen" plombama jer onda nema adhezije(ljuspica se ne može adekvatno zalijepiti.
A što se tiče pucanja prije će zub puknuti ako je opterećen punom krunicom nego tankom staklo-keramičkom ljuspicom.Ukoliko nema uslova za ljuspicu onda se odluči za punu staklokeramičku ili cirkonsku krunicu naravno uz fiber-glas kolčić koji će sve to zajedno pojačati.
Post Reply