BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

memnon

#551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

muzicar_iz_parka wrote:
mihlebulesed wrote:
po kojim odredbama, zakonima i ugovorima ??
Prazni budžeti su jedina odredba.
pa evo i da se naoruza bih, u slucaju napada iz srbije, pa opet bi pola oruzja zavrsilo u agresora.
mihlebulesed

#552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

memnon wrote:po tim da nam se ne smije davati oruzje jer cemo se opet poceti ubijati, a bogu hvala nema ni para za njega
da, tako su nam govorili i "92. valjda su mislili da ce biti manje zrtava ako samo jedna strana bude naoruzana :-)
doduse to se i pokazalo jednim dijelom i tacnim..ona strana koja je bila do zuba naoruzana i imala je daleko manje zrtava od one koja je bila goloruka i koju su trpali u konclogore i masovne grobnice..

izgleda da bi neki zeljeli da se sa takvom praksom nastavi i dalje.... :x

takvima mogu samo pokazati srednjak :dance:
neki

#553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

memnon wrote:cg :shock: nesto nadzire??
ok vidim ovo je pdf bosnjaci- najveca vojna i pomorska sila suvremenog doba, pa eto u ime hrvatskog naroda u hrvatskoj, bih i inozemstvu pruzam vam ruku i molim vas za zastitu mog naroda u slucaju napada neke 4. formacije npr. rusije ili sad-a. nebitno hvala unaprijed i veliki naklon, ratnicki narode.
ohladi malo, nazalost ja sam iznio samo cinjenice, zao mi je sto je tvoj ego povrijedjen radi toga..
Bosnjaci nisu nikakva vojna sila, sve vojske na balkanu su krsh star u prosjeku 30-40 godina i sanjariti o kupovini grippena i sl je onako..djetinjasto..
memnon

#554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

mihlebulesed wrote:
memnon wrote:po tim da nam se ne smije davati oruzje jer cemo se opet poceti ubijati, a bogu hvala nema ni para za njega
da, tako su nam govorili i "92. valjda su mislili da ce biti manje zrtava ako samo jedna strana bude naoruzana :-)
doduse to se i pokazalo jednim dijelom i tacnim..ona strana koja je bila do zuba naoruzana i imala je daleko manje zrtava od one koja je bila goloruka i koju su trpali u konclogore i masovne grobnice..

izgleda da bi neki zeljeli da se sa takvom praksom nastavi i dalje.... :x

takvima mogu samo pokazati srednjak :dance:
znaci naoruzavanje traje jeli?
memnon

#555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

neki wrote:
ok vidim ovo je pdf bosnjaci- najveca vojna i pomorska sila suvremenog doba, pa eto u ime hrvatskog naroda u hrvatskoj, bih i inozemstvu pruzam vam ruku i molim vas za zastitu mog naroda u slucaju napada neke 4. formacije npr. rusije ili sad-a. nebitno hvala unaprijed i veliki naklon, ratnicki narode.
ohladi malo, nazalost ja sam iznio samo cinjenice, zao mi je sto je tvoj ego povrijedjen radi toga..
Bosnjaci nisu nikakva vojna sila, sve vojske na balkanu su krsh star u prosjeku 30-40 godina i sanjariti o kupovini grippena i sl je onako..djetinjasto..
cg ne nadzire hr more, natjecaj za eskadrilu je otvoren jos uvijek, ako nije demantiraj me, a bosnjaci nisu nikakva vojna sila, kao i hrvati i srbi u bih, jer nemaju oruzja i bolje je da je tako.
neki

#556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

memnon wrote:
neki wrote:
cg ne nadzire hr more, natjecaj za eskadrilu je otvoren jos uvijek, ako nije demantiraj me, a bosnjaci nisu nikakva vojna sila, kao i hrvati i srbi u bih, jer nemaju oruzja i bolje je da je tako.
da ponovimo..vojne sile na balkanu nema (izuzev mozda turske al nju ne racunam), ima samo gomila napaljenih ratobornih plemena :-)
cg ne nadzire hr more nego medjunarodne vode juznog jadrana, nesto sto je hrvatska dugo vremena smatrala svojom zonom ali nije imala cime da je nadzire pa je nato to prepustio cg i italiji
Ne znam ni za kakav natjecaj, ne sumnjam uopste da je otvoren, vjerujem ti da jeste i sta sad? otvoren je bio i natjecaj za peljeski most, i zatvoren i izabrana ponuda, pa... :-)
memnon

#557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

znas li sta je offset?
neki

#558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

memnon wrote:znas li sta je offset?
laicki receno..ugovor kojim se prodavac vojne opreme obavezuje da ce kupovati industrijske proizvode od zemlje koja njegovu opremu narucuje.
obzirom da je metalska industrija u hr uglavnom propala, malo toga se moze ponuditi proizvodjacima aviona. I pored toga oni i dalje kostaju cca 100 mil € po komadu..
4m3l

#559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 4m3l »

:sax:
155_mm

#561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kiky wrote:za bosnu u ovoj situaciji ovo je jako bitna tema ...
interesantno je da se u javnosti slabo o tome diskutuje ...
:?
bosna je jos od naceratnija preko sporazuma cvetkovic-macek do genocida u srebrenici u situaciji u kojoj je ovo bitna tema.
memnon

#562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

svedjani nude 100 postotni offset kao i rusi, ne nuzno da ce se kupovat oprema, i ne nuzno da je vezana za vojnu industriju, spominje se i greenfield investicija aeg-a itd. procitaj clanak pa cemo nastaviti.
Haettenschweiler

#563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

memnon wrote:svedjani nude 100 postotni offset kao i rusi, ne nuzno da ce se kupovat oprema, i ne nuzno da je vezana za vojnu industriju, spominje se i greenfield investicija aeg-a itd. procitaj clanak pa cemo nastaviti.
Ne vjerujem ja nešto u te ofsete. Jesi li ikada čuo onu staru narodnu: Dok te mami, šećerom te hrani?
Ništa se tu nije promijenilo samo što se sada koriste malo uglađeniji izrazi kao offset ili greenfield investicija.
memnon

#564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

Haettenschweiler wrote:
memnon wrote:svedjani nude 100 postotni offset kao i rusi, ne nuzno da ce se kupovat oprema, i ne nuzno da je vezana za vojnu industriju, spominje se i greenfield investicija aeg-a itd. procitaj clanak pa cemo nastaviti.
Ne vjerujem ja nešto u te ofsete. Jesi li ikada čuo onu staru narodnu: Dok te mami, šećerom te hrani?
Ništa se tu nije promijenilo samo što se sada koriste malo uglađeniji izrazi kao offset ili greenfield investicija.
Jeli ti to argument???
ma da to se pljune u saku i rukuje, nema tu ugovora i tih gluposti.
patrija je ispostovala offset.
Haettenschweiler

#565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

memnon wrote:
Haettenschweiler wrote:
Jeli ti to argument???
ma da to se pljune u saku i rukuje, nema tu ugovora i tih gluposti.
patrija je ispostovala offset.

Da ima fajde od tih offseta ne bi Grčka sada bila gdje jeste. Zar stvarno misliš da Hrvatska to može odraditi toliko bolje i na kraju dobiti i pare i jare? Dabogda!
155_mm

#566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mihlebulesed wrote: svakako da bi bilo odlicno da se ponovo pokrene proizvodnja Orkana u BNT Novi Travnik, ali sudeci po onome koliko sam ja istrazivajuci po netu o tome, sakupio informacija situacija je jako losa.NATO je oteo i opljackao i onomalo jada sto je ostalo poslije rata, nijedan Orkan nije proizveden poslije rata, a vjerovatno kako sada stvari stoje nece nikad ni biti. dopustiti da se oduzme to oruzje i masine moze samo narod koji ima jako glupo zatucano i izdajnicko politicko-vojno rukovodstvo ! narod kojemu je bilo namijenjeno istrijebljenje i nestanak, koji je dozivio i prezivio genocid ima pravo da se odupre svim onima koji nastoje da ga na ovaj ili onaj nacin razoruzaju !
BNT je poslije rata proizveo samo 51 haubicu D30J 122mm (kapacitet proizvodnje tih haubica je 250 komada/godisnje) ostatak proizvodnje su vecinom minobacaci tu se vec radi o stotinama komada (M75 120mm idu ko halva). inace su dosta radili remont haubica za strane partnere.

srbija hvali onu NORU B52 155 mm a nigdje nema informacije gdje nabavljaju cijev. ali ako pogledas na ovoj stranici vidjet ces da se u BNTu nudi modernizacija topa M46 130 mm na kalibar 155mm. i cijev je ista kao ona na NORI B52.
izgleda da je kupuju u novom travniku ali to kriju.
http://unisgroup.ba/#/guns%20and%20howitzers/

a na ovom TV prilogu se pominje da BNT ima ugovore od 7.5 mio. € za ovu godinu. mislim da se u ovoj sumi novca nemoze raditi samo o minobacacima i modernizaciji i remontu artiljerijskog oruzja vjerovatno su i neke haubice u igri.
neki

#567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

kako ti ono rece..Da su babi muda bila bi baba sa mudima... :wink:
ti prvo procitaj kako je prosla nabavka vojnih kamiona u hr i vojne opreme od patrie u sloveniji, koliko su ispostovani tadasnji offseti i sve afere koje su nastale. Avioni nisu mal zalogaj ni za puno vece ekonomije a ne za jednu hrvatsku koja je u dubokoj recesiji..
memnon

#568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

njih kriza je natjerala da daju 100 % offset, grci nisu koristili taj offset. hrz zadrzava nadzvucnu eskadrilu,
Last edited by memnon on 05/06/2012 22:13, edited 1 time in total.
memnon

#569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

neki wrote:
ti prvo procitaj kako je prosla nabavka vojnih kamiona u hr i vojne opreme od patrie u sloveniji, koliko su ispostovani tadasnji offseti i sve afere koje su nastale. Avioni nisu mal zalogaj ni za puno vece ekonomije a ne za jednu hrvatsku koja je u dubokoj recesiji..
vadis neke teme i povezujes ih napamet, kamioni su kupljeni van javnog natjecaja i slucaj je na sudu, za slovenski offset neznam, ali je bilo korupcije u tom poslu. a finci su u slucaju hrvatske patrije ispostovali offset hrm je dobila 2 rtop klase helsinki i prijenos tehnologije tj patrije se proizvodi u djuri, do sad nema nista sumnjivo.
neki

#571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

memnon wrote:
neki wrote:
vadis neke teme i povezujes ih napamet, kamioni su kupljeni van javnog natjecaja i slucaj je na sudu, za slovenski offset neznam, ali je bilo korupcije u tom poslu. a finci su u slucaju hrvatske patrije ispostovali offset hrm je dobila 2 rtop klase helsinki i prijenos tehnologije tj patrije se proizvodi u djuri, do sad nema nista sumnjivo.
finci su uvalili te dvije topovnjace stare 30 godina u sklopu prodaje oklopnih vozila, dok 6 hrvatskih brodogradilista vape za poslovima.
Clanak koji si postavio ima sustinu: ako ovo, ako ono...prema ovom i peljeski most djeluje kao izgledna investicija..
memnon

#572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

covjece ja ti vadim dokaze za ono sto pricam. sta sam to ja ako ovo rekao. ti nepovezane stvari pricas.
memnon

#573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

memnon wrote:covjece ja ti vadim dokaze za ono sto pricam. sta sam to ja ako ovo rekao. ti nepovezane stvari pricas.
finci su dali prijenos tehnologije,kontas??
Tacticus

#574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:Tactikus
sto se tice ove dvije baterije KUBa (pretpostavljam da mislis na "2K12 KUB") koliko je meni poznato da je jedna smjestena u banjaluci a jedna u sarajevu. jesam li u pravu? nadam se da su i rakete "pravedno" rasporedjene.
pazi ja vec nekih 6 godina nema kontakta sa nikakvom vojskom, ali prije koji mjesec sam se iznenadio kada sam vidio slike 2K12 KUB-a u rajlovcu, pa sam onako iz radoznalosti pitao jednog prijatelja i on mi rece da OS sada imaju 2 baterije istih i da su sve ex-JNA/VRS svaka sa jednim mobilnim radarom i centrom za navodzenje vatre
sada kolko ih ima neznam, ali prepostavljam da je rijec o nekadasnjoj JNA formaciji od 4 troraketna lansera
taj sistem je u osnovi zastarijeo, ali kada uzmes u obzir u kakvom su stanju ratna zrakoplovstva u okolini oni su vise nego dovoljni da brane srednji prostor strateskih najvaznijih mjesta

sto se tice M60 oruzanih snaga, rijetko ko primjecuje da su to ustvari M60A3 TTS, sto znaci da su bili zadnji i najnapredniji model koji se koristio u US Army i da su nastali vise manje u vrijeme kada je nastao i M84 (pocetkom 80-tih)
e sada i jedan i drugi imaju svojih prednosti i mana, preciznije:
M84 ima bolji i deblji oklop od M60 (mada oklop M60 moze izdrzati pogodak 100 mm topa T55 tenka), ali top i jednog i drugog (istina M60 sa modernijom APFSDS-T potkalibarnom granatom koje imamo) probijaju oklop drugoga, s tim da M84 ima jednu veliku manu a to da im je automatski punjac smjesten direktno pod kupolom i pogodak u istu dovodi do samopaljivanja iste sto ima katastrofalne rezultate, a njih ste mogli vidjeti nan nekoliko slika iz Hrvatskih i BiH ratista kada ste vidjeli ostatke istog sa njegovom kupolom desetine metara od tenka
M84 je laksi, brzi i manji tenk sto je veoma vazno
dok je balisticki kompjuter M60 za nijansu bolji od istog M84 sto znaci da M60 tenku treba sekundu (ili vise) manje vremena da izracuna tacne podatke za siguran pogodak sto moze biti od vitalne vaznosti na bojistu da unistis protivnicki tenk prije nego sto ovaj otvori vatru na tebe, zatim i ako M60 ima manji top od 105 mm od topa 125 mm koji ima M84, taj top L68A1 (USA verzija L7 Britanskog topa) je ubjedljivo najprecizniji top ikada izradzen
i zatim najvaznija prednost koju M60 ima nad 95% M84 tenkova (na nekoliko komada je ugradjena) u okruzenju je Tenk Termal Sight ili ti na naski termoviziska kamera, a ova koju koristi M60A3 je cak bolja od one koju imaju prve verzije M1 abrams
vidis ta kamera biljezi toplinu i ona je izvrsna za pronalazenje ciljeva kako danju tako nocu, bez obzira dali su ovi ciljevi zaklonjeni vegaticijom ili klasicnim maskirnim mrezama jer vozila odasilju velike kolicine topline koje se sa ovom kamerom lako uocavaju na 1.5 KM, tako da nas M60 moze naci neprijatelja daleko cesce prvi i imati sansu da ga prvi gadja sto u kombinaciji sa izvrsnim topom i balistickim kompjuterom znaci 95% siguran pogodak

e sada nemojte pomisliti da je u totalu M60A3 TTS bolji tenk od M84 jer nije bas zato sto je sporiji i veci, ali ta dva tenka imaju 2 razlicite uloge
preciznije M60 je tenk koji se najvise koristi u podrsci pjesadiji (cak na straznjem djelu ima ugradzen telefon tako da prateca pjesadija moze pricati sa posadom tenka i razrzadjivati takticke situacije) i limitiranim ofanzivnim dejstvima, sto je isti vec maestralno dokazao i arapsko-izraelskim ratovima zbog cega su nam ga u osnovi ameri i dali dok je M84 ipak daleko ofanzivnije oruzije prvenstveno namjenjen za oklopno-mehanizovani rat a koji se veoma slabo koristio u ex-yu ratovima pa se pokazao daleko losije nego sto taj tenk ustvari jeste posto je glupo koristen u urbanim uslovima i brdsko-planinskim ratistima gdje su njegove glavne prednosti ponistene

tako u osnovi nama M60A3 TTS u trenutnim uslovima u kojima se nalaze OS u okruzenju itekako daje odbranbene mogucnosti od bilo cije agresije, ali sto se tice buducnosti za nekih 5-15 god., ipak mislim ako zelimo neku vojsku koja zeli zadrzati odbranbene mogucnosti moramo poceti nabavljati modernija sredstva i upravo Leopard 2 A4 je te relativno najbolja opcija jer za razliku od modernijih verzija istog A5 i A6 jeftiniji i ima ga u surplusu u njemackoj, a kao sto rekoh i austrija zeli da se rijesi istih, pa da nam ih daju za simbolicnu cjenu i da mi samo izvrsimo remont istih, onda bi dobili tenk koji bi mogao da nam uz neka dodatna unapredjenja garantovati jos 20-30 godina kvalitetne odbranu, s tim da mi sve trebamo raditi prema razvoju situacije u regionu, jer ako nasi susjedi pocnu dodatno smanjivati flote tenkova i vojske, dovoljno je samo unaprediti postojece, ali zadrzati profesionalne posade koje bi onda u slucaju potrebe ,ogao relativno brzo prebaciti na neke nove modele tenkova
Tacticus

#575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

mihlebulesed wrote:
155_mm wrote:
mihlebulesed wrote:mislim da bi nam ( s obzirom da nemamo prakticno nikakvu avijaciju, osim par helikoptera, sto i ne racunam avijaciju sposobnu da adekvatno odgovori ) dobro doslo recimo nesto poput ovoga :

http://en.wikipedia.org/wiki/BM-30_Smerch

http://www.army-technology.com/projects/smerch/

http://www.youtube.com/watch?v=tvntHazo6hE

cime bismo bili u mogucnosti u slucaju napada srpske avijacije iz Srbije da odgovorimo ovim raketnim sistemom, a recimo iz Teocaka ( sto je nasa trenutno najistocnija tacka i najbliza prema Srbiji ) bismo bili u mogucnosti da agresoru odgovorimo na Sabac, Valjevo, Loznicu..a iz Gorazda bi moglo da se odgovori na Uzice...
u potpuno si u pravu da je ovo oruzje potrebno zenljama koje nemaju borbenu avijaciju kao bosna.
ali ne postoje uslovi ni unutar zenlje i u okruzenju da bi bosnjaci dosli u posjed ovoga. a najbolje je da bosnjaci i nemoraju ni da pokusavaju da ovo nabave zato sto vec to i imaju.
evo ako malo pogledas u registarske tablice vidjet ces da su bosanske. znaci da ima i tehnicki bar na godinu i osiguranje :-D
Image
Image

a ove dvije gospodje vrse delaboraciju raketa za orkan u pogonima pretis u vogosci. ocigledno da je neko mnogo cmizdrio gazdi.
Image

ovo sam postavio za one sto sanjaju o smercevima, a10, apachijima i slicnim stvarima.
svakako da bi bilo odlicno da se ponovo pokrene proizvodnja Orkana u BNT Novi Travnik, ali sudeci po onome koliko sam ja istrazivajuci po netu o tome, sakupio informacija situacija je jako losa.NATO je oteo i opljackao i onomalo jada sto je ostalo poslije rata, nijedan Orkan nije proizveden poslije rata, a vjerovatno kako sada stvari stoje nece nikad ni biti. dopustiti da se oduzme to oruzje i masine moze samo narod koji ima jako glupo zatucano i izdajnicko politicko-vojno rukovodstvo ! narod kojemu je bilo namijenjeno istrijebljenje i nestanak, koji je dozivio i prezivio genocid ima pravo da se odupre svim onima koji nastoje da ga na ovaj ili onaj nacin razoruzaju !

znajuci da je stanje sa nasim Orkanima tak olose zato i jesam pomenuo Smerceve, ( koji imaju veci domet,a ne vjerujem da su mnogo skuplji od Orkana, imaju ih i siromasne zemlje poput Armenije, Bjelorusije, istina vjerovatno naslijedjeno od bivseg SSSR-a ) koji bi se mogli nabaviti kada bi bilo volje kod bosnjackog naroda i bosnjackih lidera, no kako vidimo da se glodju svaki dan sve zesce oko licnih interesa i politickih fotelja zaljuciti je da nam se ne pise u buducnosti nimalo dobro...
pazite orkani su zastarijelo oruzije, nama nebi puno koristili jer oni su zamisljeni kao sredstvo sa kojim djelujes na koncentracije oklopno-mehanizovanih sredstava 30-tak kilometara u dubinu neprijateljske teritorije prije nego sto ova sredstva predju u napad, zato je razvijena samo jedna vrsta municije i to kasetna raketa sa >200 zvoncica
prevedeno to oruzije nemozes koristiti efikasno protiv pjesadije, veoma je lose za gadanje utvrdzenih polozaja i veoma je skupo za samo gore navedni zadatak, a da bi obavio isti trebaju ti sredtstva koja OS BiH nemaju, a to su bespilotne letjelice ili pristup real-time satelitkim snimcima
sada za proizvodnju istog treba se uvezati sa nekoliko zemalja (sto odmah podize cjenu istog) jer u travniku se vrsila zavrsna montaza, pokrenuti projekat stvaranja nove municije da bi orkan ucinili fleksibilnijim oruzijem i da bi na kraju na trzistu ponudio sistem koji je slican smrecu ili americkom mlrs-u, sa cjenom slicnom njihovom
znaci nema ekonomske racunice, a bez gore navedenog orkani u OS su samo skupe igracke
a ako vec zelite oruzije koje bi mogli koristiti za odmazdu (sto ja smatram divljackim) onda je bolje sa minimalnim sredstvima napraviti neku samohodnu 155/52 verziju NORA-e (sto su srbi vec uradili) sa efektivnim dometom od 40 kilometara ili sa granatama koje imaju gasom pjacano punjenje cak 50 kilometara, a to oruzije bi bilo i trzisno rentabilnije sto dokazuju srbi koji su uspjeli prodati 30-tak komada svoje NORA B52
Post Reply