Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Abacija

#551 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Armen wrote:
Abacija wrote:Sta zajednicko imaju Sanja Vlaisavljevic i Bakir Hadziomerovic? :-)
primili su istu nagradu :lol: , sada neka se bakir odrekne ovog smeca
12 poena za tebe. :-D

Podrzavam boldirano! :thumbup:
ultima_palabra

#552 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

:-D To bi 2006. - ličnost godine bio Dodik :D
Ličnost godine za 2005. godinu bio je kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane američki diplomata Rafi Gregorijan, a nagradu `Nikola Guzijan` dobio je glavni i odgovorni urednik `Slobodne Bosne` Senad Avdić.
Abacija

#553 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

ultima_palabra wrote::-D To bi 2006. - ličnost godine bio Dodik :D
Ličnost godine za 2005. godinu bio je kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane američki diplomata Rafi Gregorijan, a nagradu `Nikola Guzijan` dobio je glavni i odgovorni urednik `Slobodne Bosne` Senad Avdić.
Nek se i on odrekne smeca.
addem

#554 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by addem »

Bakir Hadžiomerović: Više profesionalnih novinara, nego odgovornih političara
Datum: 30.12.2006 19:31
Autor: Goran MAUNAGA
"Za razliku od mnogih koji kažu da im nagrade ne znače ništa, ja nagrade volim. One dokazuju da je neko primijetio tvoj rad", kaže Bakir Hadžiomerović, ovogodišnji dobitnik nagrade "Nikola Guzijan", koju "Nezavisne novine" dodjeljuju za razvoj istraživačkog novinarstva i promociju profesionalnih standarda.

Ističe da se posebno raduje jer je nagradu dobio u Banjaluci. `To je grad koji zaista volim i koji mi se teritorijalno i fizički sviđa. Što je posebno važno, ta nagrada, kao i prošle godine kad ju je dobio Senad Avdić, dokazuje da stvari u ovoj zemlji idu naprijed. Posebno mi je drago jer je dodjeljuju 'Nezavisne novine', koje izuzetno cijenim, moram biti iskren, prvenstveno zbog Željka Kopanje`, kaže Hadžiomerović.
On je u novinarstvu 11 godina. Na TV BiH je bio urednik gledane emisije `Odjeci`, a radio je i u magazinima `Slobodna Bosna` i `Start`. Danas je urednik informativno-političkog programa i emisije `60 minuta`.
NN: Kako vidiš medijsku sliku danas u BiH?
HADŽIOMEROVIĆ: Mi smo, mislim tu na sebe, na ljude iz `Nezavisnih novina` i na još neke, i dalje u manjini, nažalost. Ipak, smatram da je novinarstvo bolji dio bosanskohercegovačkog društva. Više je pozitivnih, profesionalnih novinara nego odgovornih političara, što je ohrabrujuće. Nažalost, mi imamo stalno probleme s novinarima pištolj novinarstva, ja ga tako zovem, dakle s plaćenicima kriminalnih i mafijaških krugova. Pošteni, profesionalni novinari nemaju vremena za obračune te vrste, da ispravljaju stvari u svom segmentu, što i nije baš pohvalno. Ali, to će se morati uraditi. Zato bismo svi mi trebalo da se više povezujemo, da razmjenjujemo informacije, da pratimo jedni druge. Što se tiče `Nezavisnih novina`, tu imamo maksimalnu saradnju i mi pratimo jedni druge. To je ono što nam treba. Ali, da bi taj rad imao potreban snažni efekat, trebalo bi da se u takvu saradnju uključi pet-šest medija.
NN: Kakve efekte u javnosti izaziva informativno-političko-istraživački magazin, emisije `60 minuta`?
HADŽIOMEROVIĆ: Kad je riječ o TV novinarstvu, nema napretka. Kad smo krenuli u projekat `60 minuta` mislio sam da će se najviše za dvije godine pojaviti bar još jedan takav magazin. Prošlo je pet godina, ali ni slične emisije ni na jednoj TV nema. U emisiji `Pečat`, na RT RS, ponekad se pojavi prilog koji vrijedi, o kojem se priča, ali je to nedovoljno. Ne znam zašto je to tako. Vjerovatno zato što se ljudi ovim poslom bave iz raznih razloga. Ja se njime bavim zato što ga volim i što pokušavam da ispravim stvari u ovoj zemlji.
NN: S obzirom na teme kojima se emisija bavi, mnogi smatraju da si novinar koji ne preza ni od čega. Smatraš li sebe hrabrim?
HADŽIOMEROVIĆ: Kad se vozim s taksistima u Sarajevu oni kažu da sam hrabar. To je meni super priznanje. Ja ne mislim da sam hrabar, nego sam samo odgovoran prema državi u kojoj živim, dakle prema narodu koji živi u njoj, a koji je opljačkan, ponižen i uvrijeđen. Pokušavam da napravim bolju, normalnu državu za te ljude, za sebe i svoju porodicu. Danas imamo ljudi koji su iz Sarajeva, a koji nikad nisu prešli entitetsku granicu i otišli u RS, koja je takođe entitet u BiH.
NN: Šta to govori?
HADŽIOMEROVIĆ: To da su ljudi sluđeni nacionalističkom retorikom, sijanjem straha, na čemu nacionalisti stalno rade. Zašto bi se bilo ko u BiH odrekao svoga grada i života u njemu? Mislim da ljude treba ohrabriti. To profesionalni mediji i rade. Sijanje straha i osjećaj opšte besperspektivnosti je zadatak nacionalista u ovoj zemlji. Ja ih prezirem ali, nažalost, to je tako. Međutim, ja sam izuzetan optimista kad je riječ o BiH i njenom putu, ali nije razlog tome ova nagrada koju sam dobio.
NN: Postoji li neki poseban povod za takav optimizam?
HADŽIOMEROVIĆ: Povod je potpuno otrežnjenje u RS. Svi mi možemo govoriti da su Milorad Dodik i SNSD kampanju gradili na nacionalističkoj retorici i to je, vjerovatno, tačno. Međutim, pitanje na koje niko ovdje neće da odgovori glasi zar Dodik i SNSD nisu bolja opcija od SDS-a? Ako neko dovodi u pitanje tu varijantu, onda smo mi stvarno na dnu dna. Osnovno je to da je Dodik bolja opcija za BiH i za RS od SDS-a. To mi zaista daje nadu.
NN: Regulatorna agencija je kaznila FTV sa 6.000 KM zbog priloga o `Željeznicama RS` u tvojoj emisiji, a sad je protiv direktora ŽRS Sretena Telebaka podignuta optužnica. Kako tumačiš takve apsurde?
HADŽIOMEROVIĆ: Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao i ja stojim iza te tvrdnje, čast izuzecima kojih je malo. Da mi živimo u normalnoj pravno uređenoj državi mi bismo mogli tužiti RAK i dobiti deset puta veću sumu. Bilo je još sličnih slučajeva, a i pred redovnim sudovima kako je usvojen Zakon o kleveti mnogi su nas tužakali. Ipak, mi smo u plusu nekih 50.000 KM kad je riječ o sudskim obračunima, jer je poslije nečije tužbe FTV dobijala te procese.
NN: Šta bi rekao mladima koji danas brzo ulaze u novinarstvo, ali još brže izlaze iz njega?
HADŽIOMEROVIĆ: Poručio bih im da ako se žele baviti ovim poslom samo misle svojom glavom, makar i pogrešno. U novinarstvu nema kompromisa, kao što mislim da ih ne treba biti ni u jednom poslu. Trebaš misliti svojom glavom i gurati naprijed. Rekao bih im ako već radite taj posao, radite to kako treba i do kraja, čestito. Dokle god imaš kičmu ljudi te cijene, kad budeš sveden na puzanje, to je kraj profesije.

http://www.nezavisne.com/nedjeljne/vije ... icara.html
seln

#555 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by seln »

Adenoid, po "komunjari" Hadziomerovicu izvoli udariti na temi o 60 dekika. Ovo je tema o Sanji.
Dasi

#556 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Dasi »

Vlaisavljevićeva je izrazila nadu da će bh. novinari nastaviti da rade na poštivanju i čuvanju ljudskog dostojanstva.
"Dolazim iz grada koji je, čini mi se, postao neprijatno jezgro sijanja jezika mržnje, huškačkog jezika ulice, jezika koji sve više razdvaja, a ne spaja.
Last edited by Dasi on 24/12/2009 22:46, edited 1 time in total.
Dasi

#557 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Dasi »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Dasi wrote:Vlaisavljevićeva je izrazila nadu da će bh. novinari nastaviti da rade na poštivanju i čuvanju ljudskog dostojanstva.
"Dolazim iz grada koji je, čini mi se, postao neprijatno jezgro sijanja jezika mržnje, huškačkog jezika ulice, jezika koji sve više razdvaja, a ne spaja.

Sanja idi u 100 (jezik mrznje)

i kad je sve to rekla,vjerovatno je mislila na novine u kojima subotom objavljuje svoju kolumnu-avaz
Jes' pa da ostane bez par pasusa svoje suplje kolumne. Lakse je pljuvati po svom gradu kad znas da nece biti nikakvih sankcija.
nokia6170

#558 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

Rece Sanja na dodjeli nagrade Nezavisnih u Laktasima:

"Dolazim iz grada koji je, čini mi se, postao neprijatno jezgro sijanja jezika mržnje, huškačkog jezika ulice, jezika koji sve više razdvaja, a ne spaja. Ako sam i najmanje doprinijela da se dijalog otvori, ja ću zbog toga biti presrećna i mogu izraziti veliku zahvalnost redakciji 'Nezavisnih novina' koja je to prepoznala", istakla je ona.

Samo bih dodao na ovo Sanjino da je zaboravila da je i primila tu nagradu u mjestu odakle se sije jezik mrznje, huskacki jezik ulice, jezik koji vec godinama razdvaja i u kojem je leglo kriminala.

p.s. samo sto je ova Sanjina konstatacija njen subjektivni stav, dok je ovaj moj dodatak zvanicni stav cjelokupne medjunarodne zajednice (OHR-a, Vijeca Evrope, Evropske unije u svim njihovim zvanicnim dokumentima)...ali ocito valjda Sanja bolje zna od cijele medj. zajednice koje su to civilizacijske vrijednosti.

p.s.s. Sanja je samo jedna u nizu Lea Plockinica, inih experata za terorizam itd, koje zvanicna RS politika iskoristava zarad demonstriranja vlastite ideologije pljuvanja svim sredstvima po glavnom gradu i pokazivanju-dokazivanju karadziceve fasisticke teze da se etnicke grupe moraju fizicki razdvojiti i mirna Bosna. Karadzic je za njih velikan, jer je jedini imao muda da odradi taj prljavi dio posla "etnickog ciscenja" i "genicida" u cijim plodovima danas uzivaju kvazi-kulturnjaci dijaloga.
ultima_palabra

#559 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

ccc ona baš poistovjetila Sarajevo sa ovim forumom, pa ne brini se Sanja, ima u Sarajevu dovoljno praznoglavih, ispranih mozgova, a i đon-obraza koji će i dalje hodati po tvojim seminarima i debatnim programima, za 5 minuta slave u ABA3-u ili džabnu hranu i spavanje u Neumu. Nije sve baš tako crno... :-D
Nema ni njenih trolova u zadnje vrijeme :(
karanana

#560 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by karanana »

a jel stvarno bila na forumu?
nisam listo temu od pocetka.
banjaluka078

#561 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by banjaluka078 »

kakavdanakneiskustvu wrote: pisati u avazu o kulturi dijaloga a ne spomenuti avazovo pljuvanje po ljudima,niđe veze,niđe zdrave pameti.
pisati u nezavisnim novinama,a ne spomenuti dodikovo psovanje,prijetnje,dodikove fašističke izjave,dodikovo negiranje genocida,niđe veze na kvadrat,niđe zdrave pameti
Ne pise ona za Nezavisne, jos gore, ona pise za Glas (Avaz) Srpske, bljuvotinu od novine.
ultima_palabra

#562 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

karanana wrote:a jel stvarno bila na forumu?
nisam listo temu od pocetka.
Nije ona, jest hrpa njenih učenika/debatanata
bach

#563 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by bach »

Je li zna neko šta se dešavalo ljeta gospodnjeg 1996. u Dubrovniku?

Vidio sam da se to spominje u komentarima na portalu, a čini mi se da je bitno za cijelu priču.
ultima_palabra

#564 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

bach wrote:Je li zna neko šta se dešavalo ljeta gospodnjeg 1996. u Dubrovniku?

Vidio sam da se to spominje u komentarima na portalu, a čini mi se da je bitno za cijelu priču.
:evil:
Abacija

#565 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

kakavdanakneiskustvu wrote:bojim se da je ova osoba izgubljen slučaj,ona i u današnjem avazu spominje samo FTV kao medij u kojem se ljudi vrijeđaju a hvali avaz i g. srpske kao tolerantne medije

Dodik i Radoncic grade kule u oblacima.
Sanja zivi u njima.
A psihijatar naplacuje stanarinu. (Ne jos, ali bi trebao.) :mrgreen:

Dobrodosli na psihijatrijski hotline:
Ako ste paranoidni, mi znamo ko ste i sta hocete. Samo ostanite na liniji i mi cemo Vas naci.
Ako ste sizofrenicni, pazljivo slusajte tanki glasic u Vasoj glavi i on ce Vam reci koji broj da pritisnete.
Ako ste depresivni, nije vazno koju tipku ce te pritisnuti. Niko Vam ionako nece odgovoriti.
Ako ste opsesivno-kompulzivni, molimo Vas da konstantno pritiscete 1.
Ako ste ovisni o drugima, zamolite nekog da za Vas pritisne 2.
Ako ste Sanja Vlaisavljevic, pritisnite 3, 4, 5, i 6. :mrgreen:
Armen

#566 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Armen »

MA KOME ONA PISE O KULTURI DIJALOGA;ovo je mali dio teksta iz 'kulturnih 'novina u kojima pise

Dok je, poput mnogih boraca Armije RBiH i građana koji su ostali da brane svoj grad, hadžija razmišljao i strahovao da će svaka ratna dženaza biti iskorištena za novo bacanje granata ili četničko pucanje iz snajpera na okupljene ljude, dotle su ratni profiteri i vlasnici sadašnjeg pivarskog biltena "Oslobođenje" sa češke distance razmišljali kako da otmu još koju krvlju oblivenu dionicu "Pivare".

Islamofobičnoj porodici i urednici smeta sve što je probošnjačko ili muslimanko: i Islamska zajednica u BiH i reis i Rijaset i "Avaz", i izgradnja upravne zgrade Rijaseta i džamija, i novine "Preporod" i "Saff", a sada je na red došlo čak i pokopno društvo "Bakije", čija je jedina greška što sistematično i ozbiljno želi riješiti problem ukopa u Sarajevu.

Angažiranje novinarske sponzoruše najodvratnijeg tipa, sa zadatkom da pere neoperivi obraz svojih gazda i da lopovske komplekse zajednički liječe na ličnostima kakva je Fudo, najbolje govori da zemlju iz apsurdnog stanja gdje lopovi i dalje kradu i imaju pretenzije da čak drže moralne lekcije, mogu izvući samo nove političke snage.

I to one koje se ne boje ratne mafije, koje su nepotkupljive i koje će napraviti društveni i politički ambijent da pravna država napokon poništi ratnu pljačku i mafijašku ološ skloni tamo gdje joj je u svakoj pravnoj državi i mjesto.

Uz to, hadžija Fudo bio je jedan od ključnih svjedoka Haškog tribunala za presude onima koji su ubijali Sarajevo. Je li se spomenutoj mafijaško-biltenskoj družini i zbog toga zauvijek zamjerio?
VjecitiStudent

#567 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by VjecitiStudent »

Sinoc listajuci kanale naletih na Sanju V. u nekoj emisiji RTRS-a.
Citavih deset sekundi gledanja, za vrijeme kojih je ona uspjela da izvali glupost poput "pogresna zamjena teza" (sic., ispade da postoji nesto poput "ispravne zamjene teza") mi je bilo dovoljno da ucvrstim moj raniji zakljucak, da na ovu, po svemu nebitnu pojavu u nasem kulturno-politickom ambijentu, zaista ne treba trositi vrijeme.
Ne zaboravite, "za dobrim konjem se prasina dize"!
Abacija

#568 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Image
King_Kenny

#569 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by King_Kenny »

Najljigavije komentare ikad napisane u kratkoj historiji bh. štampe potpisuje Sanja Vlaisavljević. Pozivanje na kulturu dijaloga u novinama gdje kulture i dijaloga nikada nije ni bilo, direktno je branjenje tajkunskih, vasićevskih i svećeničkih iživljavanja nad stanovništvom BiH. Doduše, kulturno branjenje - Sanja Vlaisavljević = "kulturnodijaloški" Rajko Vasić.
mackicamijau

#570 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by mackicamijau »

Zaista me fascinira sa kakvim žarom napadate Sanju. Ispade ona kriva za sve i svašta...

Šta je loše u zalaganju za kulturu dijaloga? Šta je loše u pokušajima da mlade generacije nauče bolji i kulturniji jezik od onog huškačkog kojim su bombardovani sa svih strana? Šta je loše u tome što pokušava približiti ljude BiH jedne drugima? Šta je loše u kritikovanju? Zar kritika nije tu da nas podstakne da budemo bolji ljudi? Zar se ne bi trebali manuti svoji povrijeđenih sujeta kada nas kritikuju i pokušati ispravit greške koje napravimo? Osim toga uvijek sam bila zagovornik toga da prije svega trebao uvidjeti svoje mane pa tek onda suditi o drugima.

I zašto je tako loše što Sanja piše u Glasu Srpske? Ili u Avazu? Ako mislite da znate i možete bolje zašto ne pošaljete reagovanje na njen tekst i oborite sve njene stavove dobrim argumentima. S obzirom da ona, prema vašem mišljenju, ima loše tekstove i izgleda piše neargumentovano neće vam biti problem pobiti je? Ili...

A čini mi se kako ta žena ostvari koji uspjeh tako je vi sa većim žarom napadate. Po meni bez razloga jer ona ne promoviše ništa što BiH ne treba, a to je malo razumijevanja, kulture dijaloga i da napokon počnemo jedni druge slušati.

Eto, sad možete i mene napadati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#571 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

mackicamijau wrote:Zaista me fascinira sa kakvim žarom napadate Sanju. Ispade ona kriva za sve i svašta...

Šta je loše u zalaganju za kulturu dijaloga? Šta je loše u pokušajima da mlade generacije nauče bolji i kulturniji jezik od onog huškačkog kojim su bombardovani sa svih strana? Šta je loše u tome što pokušava približiti ljude BiH jedne drugima? Šta je loše u kritikovanju? Zar kritika nije tu da nas podstakne da budemo bolji ljudi? Zar se ne bi trebali manuti svoji povrijeđenih sujeta kada nas kritikuju i pokušati ispravit greške koje napravimo? Osim toga uvijek sam bila zagovornik toga da prije svega trebao uvidjeti svoje mane pa tek onda suditi o drugima.

I zašto je tako loše što Sanja piše u Glasu Srpske? Ili u Avazu? Ako mislite da znate i možete bolje zašto ne pošaljete reagovanje na njen tekst i oborite sve njene stavove dobrim argumentima. S obzirom da ona, prema vašem mišljenju, ima loše tekstove i izgleda piše neargumentovano neće vam biti problem pobiti je? Ili...

A čini mi se kako ta žena ostvari koji uspjeh tako je vi sa većim žarom napadate. Po meni bez razloga jer ona ne promoviše ništa što BiH ne treba, a to je malo razumijevanja, kulture dijaloga i da napokon počnemo jedni druge slušati.

Eto, sad možete i mene napadati.
i malo licemjerja... :) :sax:
Abacija

#572 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

@Macomojamala... :-)

Svaka kultura, pa i forumska, ima svoje poglede na svijet i zivot u zajednici. Cesto najbolje ideje suzivota dolaze upravo onda kada olabave granice vlastite duhovne skucenosti i kada se otvorenih ociju pogledaju druge i sasvim različite ideje. Izlazak iz svojih okvira danas i ovdje znaci izlazak iz visegodisnje traumaticne zatvorenosti u kojoj upravo ta zatvorenost truje potomke onih koji na njoj insistiraju.
mackicamijau wrote:Zaista me fascinira sa kakvim žarom napadate Sanju. Ispade ona kriva za sve i svašta...

Šta je loše u zalaganju za kulturu dijaloga? Šta je loše u pokušajima da mlade generacije nauče bolji i kulturniji jezik od onog huškačkog kojim su bombardovani sa svih strana? Šta je loše u tome što pokušava približiti ljude BiH jedne drugima? Šta je loše u kritikovanju? Zar kritika nije tu da nas podstakne da budemo bolji ljudi? Zar se ne bi trebali manuti svoji povrijeđenih sujeta kada nas kritikuju, i pokušati ispravit greške koje napravimo? Osim toga uvijek sam bila zagovornik toga da prije svega trebao uvidjeti svoje mane pa tek onda suditi o drugima.
Šta je loše u kritikovanju Sanje? Zar kritika nije tu da podstakne Sanju da postanje bolja osoba? Zar se ona ne bi trebala manuti svoje povrijeđene sujete kada je kritikuju i pokušati ispravit greške koje stalno pravi? Osim toga, uvijek sam bio zagovornik toga da covjek prije svega treba uvidjeti svoje mane pa tek onda suditi o drugima. Tako i Sanja treba uvidjeti svoje mane pa tek onda oplesti po forumasima.
mackicamijau wrote:I zašto je tako loše što Sanja piše u Glasu Srpske? Ili u Avazu? Ako mislite da znate i možete bolje zašto ne pošaljete reagovanje na njen tekst i oborite sve njene stavove dobrim argumentima. S obzirom da ona, prema vašem mišljenju, ima loše tekstove i izgleda piše neargumentovano neće vam biti problem pobiti je? Ili...

Na ovo ostalo je vec odgovoreno. :zzzz: Vrati se nazad i procitaj temu od pocetka. Dosadno postavljanje istih pitanja se u forumskoj zajednici smatra kao provociranje i trolanje. Postoji opasnost da ako nastavis istim tonom neko bi mogao pomisliti da nemas forumske kulture (dijaloga). :oops: :mrgreen: :sax:
mackicamijau wrote:Eto, sad možete i mene napadati.
Sloboda istinitog govora u BiH slabo da postoji. SA-X je jedno od rijetkih mjesta gdje se ta sloboda praktikuje, a svako insistiranje na suzbijanju slobode istine znaci unistenje BiH. Sanja je vise puta istakla da nam zeli ukinuti tu slobodu, samim tim Sanja je neprijatelj svojoj domovini. Time je izgubila osnovnu ljudsku osobinu - pravicnost. Da bi Sanja mogla da popuje o kulturi dijaloga Sanja bi prvo trebala da postane............ covjek.
ekonomista

#573 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

O ne znam samo kako se više ne umorite od tolikih kritika. Da ste to vrijeme utrošili na bar analizu toga o čemu Sanja govori bilo bi lakše. Ni kroz jedan tekst ona se ne zalaže za ukidanje slobode medija. Ali kritikuje medije, SVE medije, s naglaskom na građanske, s pravom, da je jezik koji se koristi u izvještajima, emisijama i natpisima strašan. Zaista zastrašujući. Tome bi se još moglo dodati kritike na obrazovanost i poznavanje oblasti o kojim novinari govore, ali eto to nije predmet njenog pisanja.

Zašto su građanski mediji na meti Sanjinih natpisa više od ostalih....zato što imaju veću odgovornost od režimskih medija, da pišu i izvještavaju na objektivan način, da informiraju građane jezikom primjerenim za medije. Ne jezikom ulice i ne uz komentar da građani ne znaju, ne razumiju. I to što neki političar ili bilo koja druga javna ličnost govori tim jezikom, treba biti predmet reakcija javnog mnijenja, ali ne na način da novinar uzvraća iskom mjerom. Kritika onda nema poentu. Ako već želi se neko prikazati javnosti kako je loš, onda mu se stvori prostor da on to sam uradi, a svaki dodatni komentar to samo umanjuje.

I dok budete vi govorili da se i političari tako izražavaju, a Sanja pisala o tome šta mediji ne trebaju da rade, do tada će to biti dvije paralelne priče koje se ne preklapaju u konstruktivnu kritiku.

Tome još pridonosi stalno kritikovanje i ismijavanje njenog drugog djelovanja, a nisam sigurna da li ste za to dovoljno ni informisani i kompetentni. Ja za sebe tvrdim da nisam i držim se dalje od takvih konstatacija. Posebno ovih ko je čovjek, a ko nije.
ultima_palabra

#574 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

Nova ofanziva, a? Klo(v)novi napadaju :-)
ekonomista wrote:Zašto su građanski mediji na meti Sanjinih natpisa više od ostalih....zato što imaju veću odgovornost od režimskih medija, da pišu i izvještavaju na objektivan način, da informiraju građane jezikom primjerenim za medije.
A da nije slučajno zato što je gospođa na platnoj listi režimskih medija? :idea:
ekonomista wrote:Ali kritikuje medije, SVE medije, s naglaskom na građanske, s pravom, da je jezik koji se koristi u izvještajima, emisijama i natpisima strašan.
Hajd nađi samo jednu njenu rečenicu u kojoj se kritikuje ABA3 ili bilo koji medij iz PC-a. Ne možeš, zato što je nema...
King_Kenny

#575 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by King_Kenny »

Ako sam dobro razumio: sasvim je normalno da u Glasu Srpske na naslovnici imate naslov: "Dobro došla, predsjednice!" i u istim novinama kritiku nekorektnog jezika u "građanskim medijima"? Dakle: Kako je moguće pisati u novinama koje na naslovonoj stranici izražavaju dobrodošlicu bivšoj predsjednici RS-a koja je, odlukom Haškog suda, ratna zločinka?
:run:
Post Reply