Co0l wrote:To care,kralju,šahu,padišahuHadzi Lojo wrote:Samo se ti zajebaji ali moja organizacija je vec trojicu uhitila, medju njima je i doktor dabic koji ga sad seselju glaba i obratno.
Neka pusti ga...umislio covjek da je chuck
Co0l wrote:To care,kralju,šahu,padišahuHadzi Lojo wrote:Samo se ti zajebaji ali moja organizacija je vec trojicu uhitila, medju njima je i doktor dabic koji ga sad seselju glaba i obratno.
Zaboravio si Iznoguda i Rasida Al prasida.Co0l wrote:To care,kralju,šahu,padišahuHadzi Lojo wrote:Samo se ti zajebaji ali moja organizacija je vec trojicu uhitila, medju njima je i doktor dabic koji ga sad seselju glaba i obratno.
exliberal wrote:Pa internet junacino...... nisam jedanput procitao da je odnos snajperista uvijek bio na strani armije.Nuclear Winter wrote: Bravo internet četo,jesi li sada sretan.Čuj bilo više snajperista u Sarajevu nego na brdima,još malo pa će ovi četnici tvrditi da smo mi počeli rat,da su demonstranti ispred skupštine bili bolje naoružani od onih snajperista u holiday inn-u
da je 1700 djece ubijeno na sokocu i palama a ne u Sarajevu.I OVO pod imenom "exliberal" je ljudsko biće
Objasnjenje za to je bilo da u nemogucnosti ubacivanja i pokrivanja srpskog dijela artiljerijom islo se na to da se teritorija pokrije snajperima jer su bili lagani za unos/transport a imalo se ljudstva i previse. Srbi su manjak ljudstva pokrili upotrebom artiljerije.Ova objasnjenja i podake je prezentirao UN.
A sto se tice snajpera pred skupstinom.....e tu se culo svakakvih izjava od srba, cace, cele, pa i pojedinih pripadnika AIDA i seva da se nije znalo ko pije a ko placa...ali sta ces ....ja nisam ljudsko bice.
na šta su sve ovi muslimani spremni da dobiju pemzijuDesert Wind wrote:zavjera ustasko-dzihadska
U završnici izvođenja dokaza o stradanju sarajevskih civila tužilaštvo u predmetu Radovana Karadžića ispitalo istražitelja Barrya Hogana koji je u pripremi suđenja nekadašnjim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa obišao lokacije snajperskih i artiljerijskih incidenata
Na suđenju Radovanu Karadžiću optužba privodi kraju izvođenje dokaza o snajperskom i artiljerijskom teroru nad Sarajevom. Ispitan je istražitelj tužilaštva Beri/Barry Hogan koji je za potrebe suđenja generalima Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću obišao mjesta incidenata stradanja sarajevskih civila i prikupljao dokumentaciju koja se odnosi na operacije Sarajevsko-romanijskog korpusa.
Hogan je u glavnom ispitivanju na fotografijama i kartama Sarajeva označio lokacije svih šesnaest snajperskih incidenata koji se navode u optužnici protiv Karadžića. On je objasnio da su mu u svakom pojedinom slučaju same žrtve ili očevici zločina ukazivali na lokacije na kojima se incident odigrao, kao i na pravac iz kojeg su, po njihovom sjećanju, ispaljeni hici, što je svjedok obilježio na panoramskim snimcima i kartama Sarajeva. Kako bi izvršio tačno očitavanje svake pojedine lokacije Hogan je, kako je objasnio, koristio GPS uređaj.
Snimcima sa lica mjesta svjedok je 2007. godine “testirao” i teoriju ruskog pukovnika Andreja Demurenka koji je na suđenju generalu Miloševiću tvrdio da granata koja je prouzrokovala masakr na Markalama 28. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno 43 i ranjeno 75 Sarajlija, “nije ispaljena sa položaja VRS”.
Demurenko je, podsjetimo, tvrdio da je lično obišao lokacije na srpskoj strani s kojih je mogla biti ispaljena granata i navodno se uvjerio da tamo nije bilo tragova teškog oruđa. S druge strane, tužilac u tom predmetu je uz pomoć fotografija koje je Hogan snimio na različitim lokacijama, pokazao da je Demurenko pogrešno odredio pravac kretanja granate i samim tim moguće minobacačke položaje s kojih je ona mogla biti ispaljena.
Karadžić je u unakrsnom ispitivanju osporavao sve. Osim sarajevskih istraga za koje tvrdi da su rađene uz pomoć “štapa i kanapa”, on je dovodio u pitanje i valjanost GPS uređaja koji je Hogan koristio u svojim istragama, kao i iskaze žrtava i svjedoka o tome gdje su se tačno dogodili incidenti i iz kojeg pravca su ispaljeni kobni hici.
Kao prvo .....necitam ni blic ni ostale srpske novine koje ti ocito tabiris od korice do korice... sto se tice tog naziva opancar....znas ja svoje porijeklo u Sarajevu mogu da pratim ne desetcima godina nego vijekovima ...za tebe nisam siguran.Nuclear Winter wrote:Pa internet četo pročitao si možda u politici,blicu i ostalim četničkim bljuvotinama,tako da to nikog živog osim vas opančara ne interesuje.I ja nisam bio internet junak,već dobrovoljac sa nepunih 17 godina i hvala bogu što je tako,i što sam sa svojom rajom odbranio ovaj grad od koljačkog šljama kao što si ti.Za ovo drugo boldirano mogu se samo nasmijati.kakav AID,kakve ševe 6 aprila 1992
![]()
![]()
Da nismo zarobili ČETNIKE u holiday inn-u možda bi ti i povjerovao.Mogao bih i ja biti đubre od čovjeka pa se upitati:da li su se srbi sami mlatili maljevima u jasenovcu samo da napakoste ustašama-jer sam ja to negdje "pročitao"-ali neću.Ja imam dostojanstvo svoje i POŠTOVANJE prema nevinim žrtvama ma ko one bile,za razliku od vas.
Vidim da si novi na forumu pa da te upoznam da je @exliberal tip koji tvrdi da nije bilo 5 kolone po Sarajevu i da je vecina ubistava po mjestima koja se nisu mogla da vide sa cetnickih polozaja izvrsena od "Seva " i ostalih jedinica i grupa iz grada a ne od cetnika i njihovih pomagaca. Imas o tome bas na ovoj temi pa kada to procitas bice ti jasnije sto tvrdi kako je ABIH imala vise snajperista nego cetnici.JoseMujica wrote:ma nije problem, samo nisam siguran da je to tačno....ja bih iskreno volio da je bilo tako jer su snajperisti najefikasnija pješadija.
napisao sam gore da je u mojoj brigadi 1993. godine u magacinu bilo 50 metaka 7,62 po pušci, a pušku nije imao svaki vojnik već svaki treći ili četvrti. Znam kada sam ja zadužio prvo oružje dobio sam kalaš krive cijevi. Mislim kada je osnovna opremljenost loša teško mi se uklapa u priču da je snajpera bilo dosta. Imali smo u čitavoj brigadi jedan Štajerov vojni snajper 7,62 NATO standard, jedan 12 mm štajerov snajper (koji nas je spasio na Treskavici i Bjelašnici) i znam za dva karabin snajpera. Sad možda je bila još koja M76 (ako je i bila možda plafon 2-3 u čitavoj brigadi). Meni je ovo što sam nabrojao za jednu brigadu ispod minimalnog. U pravilu bi svaki vod pješadije trebao imati jedan snajper ili barem jedan na nivou čete a to nije bio slučaj.
evo ako se ima još ljudi neka napišu kako je bilo na terenu
Nuclear Winter wrote:Bravo internet četo,jesi li sada sretan.Čuj bilo više snajperista u Sarajevu nego na brdima,još malo pa će ovi četnici tvrditi da smo mi počeli rat,da su demonstranti ispred skupštine bili bolje naoružani od onih snajperista u holiday inn-uexliberal wrote:Kao i svaka tema i ova je malo skrenula ....mada sta to fali naslovu....snajperisti su bili i sa obe strane, cak je snajperista bilo vise koji su dejstvovali iz grada nego prema gradu.I mene je uvijek interesovalo sta su ti ljudi mislili, dali sad imaju problema ili griznje savjestiNekako s proljeća wrote:![]()
Obratih pažnju na naslov teme. Iz njegovog naslova se stiče utisak da je u gradu Sarajevu bilo snajperista. Inače bi bio naslov ''Snajperisti oko Sarajeva'' ili Snajpersko djelovanje po Sarajevu'' .Ono što je svima jasno je da je vremenski period u koji je smještena tema jasno određen. Vrijeme višegodišnje barbarske opsade grada Sarajeva.
Je li autor teme aktivan , da mi malo pojasni ovu nedoumicu.? Ili je preuzeo ulogu čitača , da ne kažem istraživača.
da je 1700 djece ubijeno na sokocu i palama a ne u Sarajevu.I OVO pod imenom "exliberal" je ljudsko biće
pa da ti kažem sa ove vremenske distance to o čemu govori exliberal možda i nije daleko od istine. Naravno, ovo uslovno govorim jer je bilo bar par čudnih snajperskih , da ih nazovem, atentata u Sa tokom rata npr. kako je Ćelo upucan. Sva priča o Ševama i njihovoj ulozi u ratu je obavijena debelim velom tajne tako da ostaje ogroman prostor za različita nagađanja. Na čak nemam pojma ni za šta su oni služili osim kao neka privatna banda ubica. Bar sam takav zaključak izvukao iz onoga što je pisano po novinama vezano za slučaj Ugljan. Ja sam obišao gotovo sva ratišta u zoni 1. korpusa i nikada nisam vidio ni čuo za Ševe sve do kraja rata (slučaja Ugljen). Tako da kao borbena jedinica sigurno nisu ni postojale.kv99 wrote:Vidim da si novi na forumu pa da te upoznam da je @exliberal tip koji tvrdi da nije bilo 5 kolone po Sarajevu i da je vecina ubistava po mjestima koja se nisu mogla da vide sa cetnickih polozaja izvrsena od "Seva " i ostalih jedinica i grupa iz grada a ne od cetnika i njihovih pomagaca. Imas o tome bas na ovoj temi pa kada to procitas bice ti jasnije sto tvrdi kako je ABIH imala vise snajperista nego cetnici.JoseMujica wrote:ma nije problem, samo nisam siguran da je to tačno....ja bih iskreno volio da je bilo tako jer su snajperisti najefikasnija pješadija.
napisao sam gore da je u mojoj brigadi 1993. godine u magacinu bilo 50 metaka 7,62 po pušci, a pušku nije imao svaki vojnik već svaki treći ili četvrti. Znam kada sam ja zadužio prvo oružje dobio sam kalaš krive cijevi. Mislim kada je osnovna opremljenost loša teško mi se uklapa u priču da je snajpera bilo dosta. Imali smo u čitavoj brigadi jedan Štajerov vojni snajper 7,62 NATO standard, jedan 12 mm štajerov snajper (koji nas je spasio na Treskavici i Bjelašnici) i znam za dva karabin snajpera. Sad možda je bila još koja M76 (ako je i bila možda plafon 2-3 u čitavoj brigadi). Meni je ovo što sam nabrojao za jednu brigadu ispod minimalnog. U pravilu bi svaki vod pješadije trebao imati jedan snajper ili barem jedan na nivou čete a to nije bio slučaj.
Znaci mozda je istina da su ustvari sarajlije i jedinice i grupe pod kontrolom ABIH/MUP-a krive za vecinu onih djelovanja snajperima po gradu a koji nisu mogli da izvrse cetnici na okolnim polozajima ? Dobro onda , vjerujem ti .JoseMujica wrote:pa da ti kažem sa ove vremenske distance to o čemu govori exliberal možda i nije daleko od istine. Naravno, ovo uslovno govorim jer je bilo bar par čudnih snajperskih , da ih nazovem, atentata u Sa tokom rata npr. kako je Ćelo upucan. Sva priča o Ševama i njihovoj ulozi u ratu je obavijena debelim velom tajne tako da ostaje ogroman prostor za različita nagađanja. Na čak nemam pojma ni za šta su oni služili osim kao neka privatna banda ubica. Bar sam takav zaključak izvukao iz onoga što je pisano po novinama vezano za slučaj Ugljan. Ja sam obišao gotovo sva ratišta u zoni 1. korpusa i nikada nisam vidio ni čuo za Ševe sve do kraja rata (slučaja Ugljen). Tako da kao borbena jedinica sigurno nisu ni postojale.kv99 wrote:Vidim da si novi na forumu pa da te upoznam da je @exliberal tip koji tvrdi da nije bilo 5 kolone po Sarajevu i da je vecina ubistava po mjestima koja se nisu mogla da vide sa cetnickih polozaja izvrsena od "Seva " i ostalih jedinica i grupa iz grada a ne od cetnika i njihovih pomagaca. Imas o tome bas na ovoj temi pa kada to procitas bice ti jasnije sto tvrdi kako je ABIH imala vise snajperista nego cetnici.JoseMujica wrote:ma nije problem, samo nisam siguran da je to tačno....ja bih iskreno volio da je bilo tako jer su snajperisti najefikasnija pješadija.
E sad druga strana priče je to šta se radilo i ko je s kime imao talove i trgovinu. O tome mi nismo ništa ni znali jer smo se borili da preživimo. A lično sam gledao da je Juka svojevremeno sav vozni park iz Sarajeva izvukao preko Lukavice na Igman. Očigledno je da su, za MC-e, postojale neke stvari koje su veće od neprijateljstava. Tako da i ovo što exliberal kaže, možda jeste istina, jer svi mi poznajemo samo male fragmete priče zvane rat.
Znaci mozda je istina da su ustvari sarajlije i jedinice i grupe pod kontrolom ABIH/MUP-a krive za vecinu onih djelovanja snajperima po gradu a koji nisu mogli da izvrse cetnici na okolnim polozajima ? Dobro onda , vjerujem ti .[/quote]kv99 wrote: pa da ti kažem sa ove vremenske distance to o čemu govori exliberal možda i nije daleko od istine. Naravno, ovo uslovno govorim jer je bilo bar par čudnih snajperskih , da ih nazovem, atentata u Sa tokom rata npr. kako je Ćelo upucan. Sva priča o Ševama i njihovoj ulozi u ratu je obavijena debelim velom tajne tako da ostaje ogroman prostor za različita nagađanja. Na čak nemam pojma ni za šta su oni služili osim kao neka privatna banda ubica. Bar sam takav zaključak izvukao iz onoga što je pisano po novinama vezano za slučaj Ugljan. Ja sam obišao gotovo sva ratišta u zoni 1. korpusa i nikada nisam vidio ni čuo za Ševe sve do kraja rata (slučaja Ugljen). Tako da kao borbena jedinica sigurno nisu ni postojale.
E sad druga strana priče je to šta se radilo i ko je s kime imao talove i trgovinu. O tome mi nismo ništa ni znali jer smo se borili da preživimo. A lično sam gledao da je Juka svojevremeno sav vozni park iz Sarajeva izvukao preko Lukavice na Igman. Očigledno je da su, za MC-e, postojale neke stvari koje su veće od neprijateljstava. Tako da i ovo što exliberal kaže, možda jeste istina, jer svi mi poznajemo samo male fragmete priče zvane rat.
Ta naručena ubistva se itekako znaju u "mahali" koja su. Zajko rahmetli je poginuo od četničkog metka. A tebe su ganjali garant jer su provalili da si petokolonašexliberal wrote:KV niko ovdje netvrdi da su srbi pucali i ubijali ko ludi po Sarajevu, nema potrebe da to naglasavamo. Ja sam spomenuo da je po UN podatcima vise vojnika snajperista bilo na strani Armije nego na strani VRS i obrazlozili su to jednostavnim razlozima, nedostatak teskog naoruzanja, "visak" ljudstva, lakocu snabdjevanja itd.
Sto se tice misterioznih ubistava nemoj sad da se pravimo budale, kao sto mujica rece ko upuca Celu, ko upuca Zajku ....jel nedavno Cegar izasao i javno rekao da su se ubistva desavala i onda se svaljivalo na snajpere...ja sam na pocetku rekao da me jednom umalo nije skinuo snajper na lokacij koja apsolutni nije bila vidljiva ni sa jedne srpske pozicije ( grbavica ) .
To sto je Zajko ubijen "cetnickim " snajperom mozes macku o rep....informisi se malo o lokaci gdje ga je "snajper" pogodio....to sto je mene snajper mogao pogodit,srecom nije, ......mozda je tebi smijesno meni nije nimalo1946 wrote:Ta naručena ubistva se itekako znaju u "mahali" koja su. Zajko rahmetli je poginuo od četničkog metka. A tebe su ganjali garant jer su provalili da si petokolonašexliberal wrote:KV niko ovdje netvrdi da su srbi pucali i ubijali ko ludi po Sarajevu, nema potrebe da to naglasavamo. Ja sam spomenuo da je po UN podatcima vise vojnika snajperista bilo na strani Armije nego na strani VRS i obrazlozili su to jednostavnim razlozima, nedostatak teskog naoruzanja, "visak" ljudstva, lakocu snabdjevanja itd.
Sto se tice misterioznih ubistava nemoj sad da se pravimo budale, kao sto mujica rece ko upuca Celu, ko upuca Zajku ....jel nedavno Cegar izasao i javno rekao da su se ubistva desavala i onda se svaljivalo na snajpere...ja sam na pocetku rekao da me jednom umalo nije skinuo snajper na lokacij koja apsolutni nije bila vidljiva ni sa jedne srpske pozicije ( grbavica ) .. Teror nad civilima Sarajeva su vršili agresorski velikosrpsko-četnički snajperisti. Teror nad agresorskom vojskom su vršili snajperisti Armije Republike Bosne i Hercegovine, hvala Bogu dosta uspješno. Da je Bogd'o bilo i više naših snajperista, ali eto odbranismo se i sa ovim.
Ah sad i ti cackas mecku......isla je prica da je nalog dosao iz Sarajeva a da su srbi samo izvrsioci ( sto me bas cudi !)......isto se spominjalo kad je Ljubljakic nastradao kad su srusili helikopter ...navodno je skinut sto je suprostavljao kiriminalcima u zapadnoj bosni i zbog pljacke humanitarne koja su tad sprovodila .....ali ko ce ga znati pare su radile na svim stranamaChmoljo wrote:čudi me da niko od naručenih ubistava ne spominje ono Hakije Turajlića?
teško mi je vjerovati da bi Srbi tako olako ubili visokog funkcionera Vladeali nejse, nije tema...
Diskusija je o snajperima u Sarajevu ali kao i svaka tema skrenula je u drugom pravcu.....ali nije to razlog da se neprica o mnogim crnim stvarima koje su se desavale u ratu a koje su pripisivane drugoj strani jer je tako bilo lakse da se zataskapopajic wrote:Ne kontam diskusiju![]()
Zar nije opste poznato da je od 1992-e Sarajevo zahvatio zarazni , nevidjeni mazohizam , pa smo se sami granatirali , sami sebe snajperisali , sami svoju djecu ubijali , sami sebi bili petokolonasi ....![]()
Kojoj drugoj strani ?exliberal wrote:Diskusija je o snajperima u Sarajevu ali kao i svaka tema skrenula je u drugom pravcu.....ali nije to razlog da se neprica o mnogim crnim stvarima koje su se desavale u ratu a koje su pripisivane drugoj strani jer je tako bilo lakse da se zataskapopajic wrote:Ne kontam diskusiju![]()
Zar nije opste poznato da je od 1992-e Sarajevo zahvatio zarazni , nevidjeni mazohizam , pa smo se sami granatirali , sami sebe snajperisali , sami svoju djecu ubijali , sami sebi bili petokolonasi ....![]()
za podatak da smo imali više snajpera sam i ja čuo prije. iskreno, meni itekako to ima smisla. zašto bi Srbi uopšte koristili snajpere osim za izbezumljivanje stanovništva.popajic wrote:Ne kontam diskusiju![]()