Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
UmaX
#551 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Sto se svodi na to da valja prvo platit popravak pa od njih ganjat pare. Da to isplate u roku od 7 dana pa hajd, moze se sacekat.
-
adodbr
#552 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Joj klosara u ovoj drzavi covjek nista ne moze sad jos trebam i cekat sto me glupaca udarila
-
UmaX
#553 Re: NAPLATA OSIGURANJA
To je to, nerviras se sto to moras popravit, moras ganjat papirologiju, pa cekaj mup, cekaj osiguranje, i tek za tri mjeseca dobijes lovu.
- drndalo
#554 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ja sam prosli put cekao oko 10 dana na uplatu na racun love. Nakon sto sam im predao original fiskalni iz servisa o placenim radovima, kako je bilo i dogovoreno.
-
lavic
#555 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Zena imala sudar u decembru naplatila krajem maja....
-
UmaX
#556 Re: NAPLATA OSIGURANJA
E, to je neko pravo osiguranje. Gdje si to naplatio? Ja sam bas pitao za povrat novca prema racunu, i receno mi je da oni vrse procjenu i u skladu s tome isplacuju.drndalo wrote:Ja sam prosli put cekao oko 10 dana na uplatu na racun love. Nakon sto sam im predao original fiskalni iz servisa o placenim radovima, kako je bilo i dogovoreno.
- drndalo
#557 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ne mislih da reklamiram. Doduse, bilo je po kasko-u steta, tako da su mi "moji" isplatili kako je dogovoreno bilo.UmaX wrote:E, to je neko pravo osiguranje. Gdje si to naplatio?drndalo wrote:Ja sam prosli put cekao oko 10 dana na uplatu na racun love. Nakon sto sam im predao original fiskalni iz servisa o placenim radovima, kako je bilo i dogovoreno.
Odmah sam im rekao necu pare, hocu da platite racun iz servisa. Oni rekose da u SA nemaju nikoga pod ugovorom za njih, ali ako i u ovlastenom (autu je bilo 4 godine tada) platim npr. 2000 KM radove koje su oni ranije naveli kao potrebne, isplatice mi u pfenning koliko sam ja platio servisu, i PDV takodjer.
Tako je i bilo na kraju. Platio ja Tomicu, faktura, fiskalni, slip od kartice, predao u Dunav osiguranje u SA, i onda su to oni poslali u centralu u BL. I tu se 2 dana izgubilo dok su to svojom postom dobacili gore. Uglavnom kad je to stiglo njima na isplatu, odmah iduce sedmice mi je lova bila na racunu koji sam im poslao...
-
adodbr
#558 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Klosari mrtvi oni a meni drotovi govore naplatit ces jarane za 15 dana , a i oni bice ponuda brzo sacu se sa njima vuc po sudulavic wrote:Zena imala sudar u decembru naplatila krajem maja....
-
UmaX
#559 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Dobro, to su ipak bili "tvoji" kao sto kazes.drndalo wrote:Ne mislih da reklamiram. Doduse, bilo je po kasko-u steta, tako da su mi "moji" isplatili kako je dogovoreno bilo.UmaX wrote:E, to je neko pravo osiguranje. Gdje si to naplatio?drndalo wrote:Ja sam prosli put cekao oko 10 dana na uplatu na racun love. Nakon sto sam im predao original fiskalni iz servisa o placenim radovima, kako je bilo i dogovoreno.
Odmah sam im rekao necu pare, hocu da platite racun iz servisa. Oni rekose da u SA nemaju nikoga pod ugovorom za njih, ali ako i u ovlastenom (autu je bilo 4 godine tada) platim npr. 2000 KM radove koje su oni ranije naveli kao potrebne, isplatice mi u pfenning koliko sam ja platio servisu, i PDV takodjer.
Tako je i bilo na kraju. Platio ja Tomicu, faktura, fiskalni, slip od kartice, predao u Dunav osiguranje u SA, i onda su to oni poslali u centralu u BL. I tu se 2 dana izgubilo dok su to svojom postom dobacili gore. Uglavnom kad je to stiglo njima na isplatu, odmah iduce sedmice mi je lova bila na racunu koji sam im poslao...
Nacelno, jesu li osiguranja duzna isplatiti racun iz servisa? Znaci nije sad da im ja dodjem i lupim vise nego sto to kosta, nego tacno u bocu koliko jest.
-
Throttle
#560 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Duzni su da namire stetu. Ili racun iz servisa ili neka procjena pa uplata iznosa ako mislis pravit kod lokalnog majstora. U drugom slucaju ti ostane malo u dzepu za dusevnu bol, najcesce. Mada je tim udesom umanjena vrijednost auta pa si opet na nuli.
Ako ides na varijantu ovlastenog, rijetko bude problema, plate racun i to je to
-
UmaX
#561 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da, samo su meni rekli da ne moze preko ovlastenog servisa, nego iskljucivo iznos koji oni odrede. To je problem. Ja smatram da muljaju.Throttle wrote:Duzni su da namire stetu. Ili racun iz servisa ili neka procjena pa uplata iznosa ako mislis pravit kod lokalnog majstora. U drugom slucaju ti ostane malo u dzepu za dusevnu bol, najcesce. Mada je tim udesom umanjena vrijednost auta pa si opet na nuli.
-
Throttle
#562 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pa naravno, iznos iz ovlastenog je uvijek veci od ponude. Sad je to kao pijaca, natezanje. Tebi cilj izvuci sto vise tj. da pokrijes troskove a njima dati sto manje. Zaprijeti malo sudom a koliko ja znam moraju ti isplatit po fakturi iz servisa. Naravno, ako je na fakturi zamjena ili popravka onog sto je osteceno u udesu. Nemaju nijednog argumenta protiv toga ako dodje i do suda. I jos ce platit sudske troskove
-
NediM17
#563 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Prije 2 godine Megane III (2011.g.) udaren u zadnji kraj. Cak je bilo rijeci o nagodbi na licu mjesta, bez policije, da se sve zavrsi sa par stoja jer se na prvu zaista cinilo da je samo zadnji branik stradao. Ipak, zet bi dovoljno pametan da ne pristane na to.UmaX wrote:Da, samo su meni rekli da ne moze preko ovlastenog servisa, nego iskljucivo iznos koji oni odrede. To je problem. Ja smatram da muljaju.Throttle wrote:Duzni su da namire stetu. Ili racun iz servisa ili neka procjena pa uplata iznosa ako mislis pravit kod lokalnog majstora. U drugom slucaju ti ostane malo u dzepu za dusevnu bol, najcesce. Mada je tim udesom umanjena vrijednost auta pa si opet na nuli.
Auto popravljen u Gumi u Sarajevu, a steta je bilo oko 5.000KM (a auto u tom momentu vrijedni mozda 13 ili max. 14kKM) i isplacena direktno Gumi. Mislim da je on samo avans neki platio, koji mu je Guma vratila kada je njima osiguranje isplatilo cijenu popravke.
- amar1994
#564 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pumaxell_sarajevo wrote:
Prije 10 dana imao udes, lik pod 2.4 promila alkohola me zagrebao po lijevoj strani, on kriv...
Šteta prijavljena u moje osiguranje, pošto je auto pod garancijom ovlašteni servis napravio predračun 1800KM.
Šta je sad činiti cekati policijski izvještaj pa voziti u servis, pa da oni salju fakturu njegovom osiguranju, ili kako?![]()
![]()
![]()
-
UmaX
#565 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Jutros bio u osiguranju, uzeli su skoro svu dokumentaciju, slikali. Njihov procjenitelj kaze treba ic nova karambolka.
Traze sad od mene predracun iz servisa. Kazu da servisi naplacuju te predracune i to po 50KM! Da i to cujem.
Sad, nova karambolka u ovlastenom ce bit veliki iznos, veliki. Toliko velik da oni to nece niposto prihvatit, a vec su mi rekli da na osnovu kilometraze i starosti uzimaju samo 50% od iznosa novog dijela. Smijesno, auto staro 5 godina i ima 160k.
Savjeti?
Traze sad od mene predracun iz servisa. Kazu da servisi naplacuju te predracune i to po 50KM! Da i to cujem.
Sad, nova karambolka u ovlastenom ce bit veliki iznos, veliki. Toliko velik da oni to nece niposto prihvatit, a vec su mi rekli da na osnovu kilometraze i starosti uzimaju samo 50% od iznosa novog dijela. Smijesno, auto staro 5 godina i ima 160k.
Savjeti?
-
gidra
#566 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Porsche/Asa ne naplacaju perdračune. Bio prije 10 dana.UmaX wrote:Jutros bio u osiguranju, uzeli su skoro svu dokumentaciju, slikali. Njihov procjenitelj kaze treba ic nova karambolka.
Savjeti?
-
Throttle
#567 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Kakva je politika da se naplacuje predracun? Hocu kupit to to i to, dajte mi ponudu. Kakva naplata. Naravno, nikom to nije drago radit a pogotovo ako mislis da nece od tebe ni kupit dijelove il usluge, al je to sastavni dio poslovanja. Ja pravim predracune, nesto prodje, nesto ne al moras svakog ispostovat i to sve besplatno
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#568 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Sto se tice predracuna i naplate, to rade radi ovih koji dodju u ovlasteni, naprave predracun a popravljaju u privatnoj garazi.
Sto se tice osiguranja, da li će prihvati ili ne, to je šuplja. Odvezi auto kod ovlaštenog, sastavi predračun i uputi osiguranju. Ukoliko odbiju, angazuj advokata i naplati koliko treba. Nemoj pristajati na ono što oni nude, već ako ćeš sređivati auto u ovlaštenom, traži da oni izmire trošak DIREKTNO servisu, da ti ni ne vidiš novac.
Sto se tice osiguranja, da li će prihvati ili ne, to je šuplja. Odvezi auto kod ovlaštenog, sastavi predračun i uputi osiguranju. Ukoliko odbiju, angazuj advokata i naplati koliko treba. Nemoj pristajati na ono što oni nude, već ako ćeš sređivati auto u ovlaštenom, traži da oni izmire trošak DIREKTNO servisu, da ti ni ne vidiš novac.
Pusti ba ovu seljačku priču. Napravi predračun/račun, uradi u ovlaštenom i isporuči račun osiguranju. Bez ikakve uplate na tvoj privatni račun i sl. Ako ne žele advokat, dobijaš 100%.Toliko velik da oni to nece niposto prihvatit, a vec su mi rekli da na osnovu kilometraze i starosti uzimaju samo 50% od iznosa novog dijela. Smijesno, auto staro 5 godina i ima 160k.
-
Throttle
#569 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Kako onaj u servisu zna gdje ces popravit auto? Dosta brendova kod nas vec ima vise od jednog ovlastenog, mozda trazis jeftiniji. Nevezana prica sad za osiguranje, udaris u zid i hoces to popravit. Kod svakog kod koga odes po ponudu za uslugu i dijelove trebas platit 50KM? Ili bilo koju cifru? Van pameti. Predracun je ponuda, placaju se fakture za artikle ili usluge. Pa da se to moze naplacivat niko ne bi nista ni radio, samo stampao predracune 
-
wolf1905
#570 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ukratko...pao sam sa 12m,prezivio jako teske tjelesne povrede,nekoliko operacija.Kolektivno osiguran u grawe-u,osigurana suma 180.000.
Uzmem advokata,odradimo vjestacenje i vjestak izracuna inavlidnost na 60%,15 dana poslije me pozovu na vjestacenje kod njihovog cenzora(grawe)
Sad cekam i zanima me koliko bi to jos moglo potrajati do same isplate?
Hvala
Uzmem advokata,odradimo vjestacenje i vjestak izracuna inavlidnost na 60%,15 dana poslije me pozovu na vjestacenje kod njihovog cenzora(grawe)
Sad cekam i zanima me koliko bi to jos moglo potrajati do same isplate?
Hvala
-
UmaX
#571 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Eto konkretno u Grand Auto Tuzla je 2% iznosa cijena predracuna. Tako su mi rekli. Retardirano ali taj iznos bi bio makar uracunat prilikom placanja, ako se odlucim tamo radit.Throttle wrote:Kako onaj u servisu zna gdje ces popravit auto? Dosta brendova kod nas vec ima vise od jednog ovlastenog, mozda trazis jeftiniji. Nevezana prica sad za osiguranje, udaris u zid i hoces to popravit. Kod svakog kod koga odes po ponudu za uslugu i dijelove trebas platit 50KM? Ili bilo koju cifru? Van pameti. Predracun je ponuda, placaju se fakture za artikle ili usluge. Pa da se to moze naplacivat niko ne bi nista ni radio, samo stampao predracune
Ovi u ovlastenom su vec rekli da nemaju suradnju sa osiguranjem gdje potrazujem nadoknadu stete, tj. da cu morat ja platit pa da meni osiguranje refundira. Sve mi je to toliko redardirano da bihun1ted wrote:Sto se tice predracuna i naplate, to rade radi ovih koji dodju u ovlasteni, naprave predracun a popravljaju u privatnoj garazi.
Pusti ba ovu seljačku priču. Napravi predračun/račun, uradi u ovlaštenom i isporuči račun osiguranju. Bez ikakve uplate na tvoj privatni račun i sl. Ako ne žele advokat, dobijaš 100%.Toliko velik da oni to nece niposto prihvatit, a vec su mi rekli da na osnovu kilometraze i starosti uzimaju samo 50% od iznosa novog dijela. Smijesno, auto staro 5 godina i ima 160k.
Da, meni je to sasvim normalno, ali ovdje je ocito slucaj da ljudi od ovlastenog samo zele cijenu, a ne i da popravljaju. Samo cijena da bi dobili od osiguranja sto vise love. Zato oni uzimaju tih 2%. Barem sam ja tako skonto.Throttle wrote:Kakva je politika da se naplacuje predracun? Hocu kupit to to i to, dajte mi ponudu. Kakva naplata. Naravno, nikom to nije drago radit a pogotovo ako mislis da nece od tebe ni kupit dijelove il usluge, al je to sastavni dio poslovanja. Ja pravim predracune, nesto prodje, nesto ne al moras svakog ispostovat i to sve besplatno
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#572 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Predracun sa pečatom se naplaćuje, dok neki informativni na "običnom papiru", ili putem e-maila ne naplaćuju.Throttle wrote:Kako onaj u servisu zna gdje ces popravit auto? Dosta brendova kod nas vec ima vise od jednog ovlastenog, mozda trazis jeftiniji. Nevezana prica sad za osiguranje, udaris u zid i hoces to popravit. Kod svakog kod koga odes po ponudu za uslugu i dijelove trebas platit 50KM? Ili bilo koju cifru? Van pameti. Predracun je ponuda, placaju se fakture za artikle ili usluge. Pa da se to moze naplacivat niko ne bi nista ni radio, samo stampao predracune
Napisah zašto naplaćuju i ja podržavam. Dođeš i tražiš predračun s pečatom
Opet se radi na isti način, ako imaš keš. Platiš sve, dobješ račun i isporučiš ga osiguravajućem društvu. Ne postoji ni jedaj % šanse da obore taj račun i da ti ne isplate taj iznos. Sve je stvar živaca i zajebancijetj. da cu morat ja platit pa da meni osiguranje refundira.
-
Throttle
#573 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ja mjesecno posaljem na par adresa predracun s pecatom. Nikad nikom nije naplaceno
- un1ted
#574 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Sta prodajes? Racunarske komponente? 
-
UmaX
#575 Re: NAPLATA OSIGURANJA
E sad, ja bih moro onda dobre pare izvalit, bojim se da ne izvisim tu. Racunam da u ovlastenom novi branik nece bit ispod 600-700KM. Osiguranje ce priznat mozda pola od toga, vec su sami rekli (iako ce toboze razmotrit da plate punu cijenu), a onda za to sto bi mi dali mogu jedino skrpit ovaj probuseni branik.un1ted wrote:Opet se radi na isti način, ako imaš keš. Platiš sve, dobješ račun i isporučiš ga osiguravajućem društvu. Ne postoji ni jedaj % šanse da obore taj račun i da ti ne isplate taj iznos. Sve je stvar živaca i zajebancijetj. da cu morat ja platit pa da meni osiguranje refundira.