MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
melbaa

#551 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by melbaa »

Evo "napreskoke" prodjoh kroz temu, koja je zaista dobra. Posto sam, nazalost, zrtva mobbinga na poslu, voljela bih da neko tko je prosao kroz sve ovo (ili jos uvijek prolazi) podijeli iskustvo. Ja sam trenutno na bolovanju zbog psihickog maltretiranja na radnom mjestu (cak mi je i ljekarska komisija produzila bolovanje).
Sve sto sam do sada uradila je da sam ombudmanima podinjela zalbu i ovih dana sam dobila odgovor moga poslodavca na koji sada trebam da se izjasnim.
Namjra mi je nakon misljenja ombudsmena (a za koju se nadam da ce biti u moju korist) podnesem tuzbu sudu.
Interesuje me kakva su iskustva na sudu, posto sam citala u izvjestajima obudsmena da imaju veliki broj zalbi tj. da su se ljudi javljali po ovom problemu.
zvrk

#552 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zvrk »

nazalost, nema puno iskustava na sudovima

http://www.otisak.ba/bih/12397-prva-pre ... u-bih.html
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#553 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.klix.ba/biznis/posao/zajedno ... /130912132

"Zajedno nesalomljivi": Mladi u borbi protiv mobinga

Članovi Sekcije radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Regije Centralna Bosna i Regije Sarajevo, snimili su promotivni spot "Zajedno nesalomljivi" u kojem govore o problemima vezanim za svakodnevni posao.

Radnici KJP ZOI'84 na rubu egzistencije: Nemamo pravo na život

U Sarajevu Kongres Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

Glumci u spotu govore o problemima kao što su mobing, ismijavanje zvanja, posao bez pauze..., a sve u cilju skretanja pažnje, posebno mladih radnika, na potrebu sindikalnog organiziranja kao odgovor na probleme sa kojima se susreću.

Prema riječima predsjednice mladih STBiH Lane Bavčić, naredni koraci su konkretna zaštita radnika kojima se ovo pravo uskraćuje, besplatno zastupanje i savjetovanje, ali i upoznavanje mladih radnika sa njihovim pravima.

Promotivni spot u okviru projekta "Zagovaranje za pravo na slobodu organiziranja: Ka efikasnoj zaštiti kolektivnih radničkih prava u BiH" podržala je i Norveška ambasada u Sarajevu.
Savez Samostalnih Sindikata BiH je naslijeđena institucija iz komunizma koja nemaju nikakve svrhe niti funkcije, osim što je izvor ugodnog i komfornog života za pojedince poput predsjednika Sindikata kojeg vladajuća elita plaća 4.050 KM mjesečno, samo da smiruje PDV fukaru kako bi je što lakše eksploatirali.
HrvatMusliman

#554 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by HrvatMusliman »

antimobbing wrote:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/grupa-st ... #k_2599595

Grupa studenata traži smjenu Uprave ETF-a u Sarajevu

''On tvrdi da se na ETF-u studenti psihički ubijaju navodeći slučaj samoubistva Elme Šarić, koja je bila studentica ovog fakulteta, a kojoj je bio ostao samo jedan ispit do diplome.''
U ratu su nas zločinci-psihopate 'ubijale na smrt', a u miru nas zločinci-psihopate 'umaraju do smrti' u tri nacionalna konc-logora polu zatvorenog tipa, već dvadeset godina. Šta je pravno teže ubistvo ili umorstvo? Radi se o Patokraciji sa identičnim psiho-patološkim poremećajem, samo što je mjesto i način izvršenja zločina drugačiji. Prvi zločin ubistvo je vidljiv i može se dokazati, a drugi zločin umorstvo je puno teži, sasvim nevidljiv i teško se može dokazati.
U americi se dobivaju milijoni za mobbing kao i za svako ubistvo. Kod nas si samo registrovani luđak.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#555 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

HrvatMusliman wrote:
antimobbing wrote:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/grupa-st ... #k_2599595

Grupa studenata traži smjenu Uprave ETF-a u Sarajevu

''On tvrdi da se na ETF-u studenti psihički ubijaju navodeći slučaj samoubistva Elme Šarić, koja je bila studentica ovog fakulteta, a kojoj je bio ostao samo jedan ispit do diplome.''
U ratu su nas zločinci-psihopate 'ubijale na smrt', a u miru nas zločinci-psihopate 'umaraju do smrti' u tri nacionalna konc-logora polu zatvorenog tipa, već dvadeset godina. Šta je pravno teže ubistvo ili umorstvo? Radi se o Patokraciji sa identičnim psiho-patološkim poremećajem, samo što je mjesto i način izvršenja zločina drugačiji. Prvi zločin ubistvo je vidljiv i može se dokazati, a drugi zločin umorstvo je puno teži, sasvim nevidljiv i teško se može dokazati.
U americi se dobivaju milijoni za mobbing kao i za svako ubistvo. Kod nas si samo registrovani luđak.
MOBBING je puno gori zločin od ubistva jer to je lagano svakodnevno umaranje normalnih ljudi do smrti to jeste, umorstvo od strane psihopata. Doći će i kod nas to o čemu govoriš kada će psihopate Zakonski odgovarati za svoje zločine i umorstava, ako Bog da, samo je potrebno vremena ''da se moždane dizne kod Bošnjaka odčepe'', kao što kaže jedan moj prijatelj. Zločin umorstva MOBBING-om ne zastarijeva, bitno je samo imati sve dokumentirano.
BadCopy

#556 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by BadCopy »

Pa mobinguj i ti njega :D
antimobbing

#557 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Ono što je za normalne ljude MOBBING, to je za psihopate TRANSPARENTNOST. :D
SmokingMan

#558 Re: Šefovi zlostavljaju, radnici trpe - MOBBING!!!

Post by SmokingMan »

antimobbing wrote:Kako mobbing utječe na osobu?
U osoba koje su žrtve mobbinga javlja se čitav niz različitih učinaka i odgovora. To može biti:

- šok
- bijes
- osjećaj nezadovoljstva i/ili bespomoćnosti
- pojačana osjetljivost
- gubitak samopouzdanja
- tjelesni simptomi kao što su gubitak apetita i nesanica
- psihosomatski simptomi kao što su bolovi u trbuhu i glavobolja
- nervoza koja se javlja pri odlasku na posao
- napetost u obitelji i simptomi stresa
- poremećaji koncentracije
- smanjena produktivnost u izvršavanja zadataka.

Da li neko od vaših ima ove simptome?
I sve to zbog golemog pritiska poslodavca na običnog radnika,koji od radnika želi više rada za manje novca,kalsični feudalizam,iscrpljivanje radnika do krajnjih granica.Mene interesuje zašto se zapad toliko "bori" za tu neku demokratiju koja ne postoji,sav porast u ekonomiji vodećih svjetskih sila isključivo zavisi od jeftine radne snage u u Aziji (Kina,Bangladeš,Indija,Pakistan,Vijetnam,Tajland,Indonezija,Malezija).

Jedan od prošlogodišnjih primjera:http://news.cnet.com/8301-1001_3-574531 ... n-chengdu/
melbaa

#559 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by melbaa »

Dozivjeh da mi ombudsmani kazu da mogu voditi postupak na sudu neovisno od postupka kod njih.... e otkrila mi Ameriku..... pa to pise u zakonu! Ja sam mislila da preporuku tj. zakljucak omudsmena iskoristim da na sudu nemoram da dokazujem postojanje mobbinga, medjutim ombudsmen-ka mi veli da ce sud i pored njihovog zakljucka tj. preporuke da vodi postupak, sto ce reci da se i na sudu mora dokazivati.
Ako je tako onda se pitam koja je svrha ombudsmena. Po zakonu o zabrani diskriminacije, ombudsmeni su centralna institucija, između ostalog, i za slucajeve diskriminacije tj. mobbinga kao jednog vida diskriminacije. Zasto onda oni bilo sta rade po ovom pitanju ako sud nece uvaziti (citaj da sebi olaksaju posao) zakljucak tj. preporuku ombudsmane? Za koga rade i sta stranka ima od njihovog zakljucka ili preporuke?
HrvatMusliman

#560 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by HrvatMusliman »

Zakon da mozes tuzit, a da se ne mora dokazivat mobing , doveo bi do puno boljih odnosa na poslu.
Verolino

#561 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Verolino »

Samo me zanima na šta bi ličilo to da se ne mora dokazivati. Ne sviđa i se faca mog pretpostavljenog ili mi krivina što je on šef a ne ja i eto ja malo njga/nju na sud za mobbing.
Dokazi moraju postojati, ja razumijem i da je mobbing jako teško dokazati, na veliku žalost česta je pojava, ali se mora dokazati, kako bi se izbjegla zloupotreba lažnog optuživanja.
HrvatMusliman

#562 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by HrvatMusliman »

Verolino wrote:Samo me zanima na šta bi ličilo to da se ne mora dokazivati. Ne sviđa i se faca mog pretpostavljenog ili mi krivina što je on šef a ne ja i eto ja malo njga/nju na sud za mobbing.
Dokazi moraju postojati, ja razumijem i da je mobbing jako teško dokazati, na veliku žalost česta je pojava, ali se mora dokazati, kako bi se izbjegla zloupotreba lažnog optuživanja.
Licilo bi upravo na to sto sam reko, puno bolje ljudske odnose.Ako mi se nebi svidjala faca mog pretpostavljenog, on bi bio puno bolji sef. Isto tako, vredi obrnuto. Tuzbi bi mozes bilo vise i to samo na pocetku, ali bi bolovanja bilo sigurno manje.
zvrk

#563 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zvrk »

u rs-u se na sudu ne mora dokazati mobbing
treba dati dovoljno cinjenica da se on po ocjeni suda cini izglednim
a poslodavac treba dokazati da mobinga nije bilo
HrvatMusliman

#564 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by HrvatMusliman »

zvrk wrote:u rs-u se na sudu ne mora dokazati mobbing
treba dati dovoljno cinjenica da se on po ocjeni suda cini izglednim
a poslodavac treba dokazati da mobinga nije bilo
Jesi siguran da to vredi za sve,zvuci nestvarno za BIH, da to nije zakon za nezaposlene. :mrgreen:
zvrk

#565 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zvrk »

ima par stranica prije izvod iz zakona, negdje sam pisala :D

razlika izmedju nas i evrope je sto je tam u gospodji evreopi obicno jedna osoba zrtva mobinga

a kod nas su svi, a neko narocito na*ebe :)

pa valja stisnuti pa tuziti
zeleni walter

#566 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zeleni walter »

UBICE U SVILENIM RUKAVICAMA NON-STOP U AKCIJI
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... izdarevica

Situacija na Klinici za Neurohuirurgiju ponovo eskalirala

UŽIVO Drama na KCUS-u: Pacijenti i njihova rodbina sprječavaju izbacivanje doktora Dizdarevića!

Situacija na Klinici za Neurohuirurgiju u Sarajevu ponovo je eskalirala.

Novi atak na Kemala Dizdarevića, neurohirurga KCUS-a, desio se jutros. Naime, direktor KCUS-a Damir Aganović ovo poznatom hirurgu uručio je otkaz prije nekoliko dana, a jutros mu je naređeno da napusti svoj ured i da iznese svu dokumentaciju.

Pred Klinikom za neurohirurgiju nalazi se i grupa od desetak građana, odnosno pacijenata ovog hirurga koji žele spriječiti da se doktor Dizdarević neopravdano "ukloni".

Jednog od građana, čijeg sina liječi doktor Dizdarević, nisu pustili da dođu u posjetu, dok je zaštitar spriječio jednu majku da dođe do svog dječaka.

Kako nezvanično saznajemo, stvari doktora Dizdarevića bit će izbačene između 11 i 12 sati.

Također, zaštitari su iz kruga KCUS-a izbacili su i ekipu "Dnevnog avaza" kao i grupu građana koja daje podršku doktoru Dizdarević.

Uz doktora Dizdarevića je Rasim Hubijar, kod čije 30-godišnje kćerke je ustanovljen karcinom na mozgu i trebala je biti operisana narednih dana.

Vezani tekst: Direktor Aganović uručio otkaz dr. Dizdareviću

- Za par dana, doktor Dizdarević trebao ju je operisati, a dali su mu otkaz. Moja kćerka ne može da čeka, ona je težak pacijent. Jedino vjerujem Dizdareviću i nikome više. Šta sad, ako joj se nešto desi, jer i taj direktor ima svoju djecu, poručujem mu javno da ni njemu neće biti dobro. Ona je trebala već biti smještena u bolnicu i da je vodi dr. Dizdarević, ali zbog lične osvete doktora Aganovića, moja kćerka ispašta. Sramota je što pacijenti danas uopće ne mogu ući u bnolnicu. Ovo je čisti kriminal - kazao je Hubijar.

Rasim Hubljar: Za par dana, doktor Dizdarević trebao ju je operisati, a dali su mu otkaz

Pred bolnicom je i otac 15-godišnjeg dječaka koji devet mjeseci leži u ovoj bolnici, na odjelu intenzivne njege.

- Od samog početka, mog sina vodi dr. Dizdarević. Pokušao sam ući jutros u bolnicu, zaštitarima sam rekao da me puste, da ne pravimo probleme. Moj sin jutros zbog Aganovića nije dobio nikakvu terapiju, a ima tumor na mozgu 4,5 centimetara. Šta ja sad da radim, ko će ga voditi? Jer, samo tom čovjeku vjeruju i njegovom znanju, da može spasiti moje dijete. Ovo je lični obračun direktora sa dr. Dizdarevićem, zbog čega ispaštaju pacijenti. Do zla da je četnik, pa da se ovako ponašaju prema njemu, poslali su kordon policije i zaštitara, ovo je sramota i bruka - kazao je Enver Dervišević.

Enver Dervišević: Do zla da je četnik, pa da se ovako ponašaju prema njemu

Inače, čitavu zgradu i ulaze u KCUS obezbijeđuju zaštitari, a u krugu bolnice je i ekpa MUP-a koji posmatraju čitavu situaciju. Svi koji su došli da podrže dr. Dizdarevića, izbačeni su na ulicu, kao i naša ekipa.

Kako javlja novinarka sa lica mjesta, pred KCUS svakog trenutka doći će i dr. Dizdarević, s obzirom da mu je i ranije rečeno da stvari mora iznijeti oko 11 sati. Međutim, kako smo već naveli, ulaz osiguravaju zaštitari. Doktor sumnja da će uopće biti u mogućnosti da uđe u krug bolnice, s obzirom da su građani koji ga podržavaju izbačeni na ulicu, kao i ekipa Dnevnog avaza koja prati cjelokupan događaj.

Zaštitari su spriječili ulazak novinara, nakon čega je doktor Dizdarević odbio ući na radno mjesto. Trenutno se pred Klinikom za neurologiju nalazi 10-ak zaštitara. Novinarske ekipe su spriječene uzeti izjave od doktora Dizdarevića. Uz njega su građani koji cijelo jutro pokušavaju spriječiti njegov nelagalan otkaz. Upravo se novinarske ekipe spremaju izaći na ulicu, zajedno sa Dizdarevićem, kako bi im objasnio kako je došlo do ovog skandala.

Doktor Dizdarević ušao je u krug bolnice na stražnji ulaz, jer jedino na tom ulazu nije bilo zaštitara koji bi spriječili ulazak ovog uglednog hirurga do njegovog dugogodišnjeg radnog mjesta. Kako saznajemo, iz Pravne službe KCUS-a odbili su dati trećeg člana Komisije koji bi zastupao Dizdarevića.

Novinarske ekipe izbačene su iz kruga bolnice, a doktor Dizdarević krenuo je na ulicu ispred KCUS-a, gdje je planirao dati izjave okupljenim medijima. Uz njega su i dalje građani i pacijenti, te njiihovi roditelji, čijim članovima porodica je ovaj hirurg uspio spasiti život.

Doktor Dizdarević, kao i ostali građani koji ga podržavaju, izbačeni su iz kruga bolnice. Na metar od ulaza na KCUS, pored kapije, Dizdarević se obratio okupljenim novinarima, koji su svjedočili ovom skandalu, a zbog kojeg jedino ispaštaju pacijenti kojima je uskraćena lječnička pomoć ovog vrsnog hirurga.

- Dobio sam naredbu od generala Aganovića da moram iseliti svoje stvari iz sobe prof. dr. neurohirurgije i evo došao sam da ih iznesem. General Aganović iskoristio je ljude i zaštitare, koje plaća od naših plaća, da me otjeraju i izbace mi stvari. Kada sam došao, dobio sam informaciju da oni ne mogu sakupiti Komisiju koja treba da me izbaci. Aganović nije bio general kada je trebalo, a sada se tako ponaša. Ovo je jedna vrsta terora, ovako nešto se ne pamti. Ovo nije nikakva predstava, već pokazatelj da ljudi koji upravljaju institucijama na kojima se ljudi liječe, su sa druge strane zakona, a moja obaveza je da istrajem bez obzira na prijetnje i sve ovo što mi se dešava. Posljednjih dana mi prijete krivičnim prijavama Gospođa Kreho, koja se nedavno pojavila na KCUS, inače, kažu propala advokatica, prijeti tim krivičnim prijavima i već su mi ranije rekli dati otkaz. Očekujem da će pravda pobijediti. Iza mene je hiljade i hiljade operiranih pacijenata, ja sam ovoj državi uveo procedure koje nisu postojale u neurohirurgiji. Pozadina ovog svega je bazična emocija, sve je krenulo sa zavišću nekompetentnog direktora, a nakon čega se sve pretvorilo u privatni sukob. Aganović želi da me minira jer ja jasno dokazujem da je on na drugoj strani zakona. Također, pokušava zaštiti svoju suprugu, a to se tako ne radi - kazao je Dizdarević okupljenim medijima.

Kako nam je dr. Dizdarević potvrdio, Komisiju koja treba da se formira kako bi ga izbacila, čekat će u nekom od obližnjih lokala, s obzirom da ne može ući u krug bolnice.

Podršku je dala i majka nedavno preminule Selme Hajdrević, 26- godišnje Sarajke. Upravo zbog njene smrti, njeni roditelji, Hadžem i Amra Hajdarević, podigli su krvičnu prijavu protiv šest liječnika ove medicinske ustanove, a među njima je i supruga dr. Aganovića, koja je optužena za nesavjesno liječenje ove mlade djevojke. Iako su njeni roditelji insistirali da joj pomoć pruži Dizdarević, u koga su vjerovali, dr. Aganović upravo iz privatnih razloga spriječio je da dr. Dizdarević liječi ovu djevojku, koja je zbog njihovog nemara preminula. I dalje se pred KCUS-om nalazi grupa građana koji daju podršku Dizdareviću, kao i sam doktor, koji ne može ni na metar ući u krug bolnice, s obzirom da su zaštitari dobili naređenje da on ne smije kročiti u ovu medicinsku ustanovu.

- Jedino rješenje da pacijenti dobiju pravu medicinsku uslugu je smjena Aganovića - dodao je Dizdarević.

Inače, Aganović je odbio sastanak i sa medijima, kao i da se pojavi pred doktorom Dizdarevićem kojem je nelegalno dao otkaz.

I dalje dolaze brojne ekipe, nakon što su naši novinari prvi izvijestili dešavanja ovog skandaloznog i sramotnog tjeranja ovog hirurga iz njegove kancelarije.

Muamera Šehić, glasnogovrnica KCUS-a u Sarajevu, obratila se okupljenim medijima, s obzirom da je direktor Aganović odbio pojasniti zbog čega je dr. Dizdarević izbačen.

- Poštujući sve profesionalne i etičke kodekse, te uvažavajući ugled KCUS-a, kao najveće zdravstvene institucije u ovoj državi, protiv doktora Dizdarevića poduzete su određene mjere koje proizilaze iz činjenice da je imenovani doktor duži period kontinuirano opstruirao rad Klinike za neurohirurgiju te poremetio apsolutno sve procedure i liječnička pravila. On se može žaliti Nadležnom sudu, ukoliko smatra da su njegova prava narušena. Moram naglasiti da nije istina da će mu stvari biti izbačene. ON je zakonski, pismenim putem obaviješten o našoj mjeri koja je poduzeta i može sam preuzeti svoje stvari u okviru zakonskog roka - izjavila je Šehić.

Na pitanje novinara da li to ne znači iseljenje iz Dizdarevićevog kabineta, Šehić nije željela ništa komentirati.
badalpur

#567 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by badalpur »

O temi kako prepoznati mobbing postoji more tekstova na netu, ali ja sam i dalje zbunjena, pa bih molila odgovor nekog upućenijeg ili sugestiju kome se obratiti.

Naime, nisam nikad razmišljala o tome da smo ja i moje kolege žrtve mobbinga, nego sam smatrala da imamo peh da radimo za loše ljude, ali u posljednje vrijeme me to sve više zaokuplja. Znači, svi u toj firmi smo na rubu nervnog sloma, od nas se traži nemoguće, zatrpava nas se enormnom količinom posla, naš rad se obezvređuje, sve što uradimo nikada nije dovoljno dobro, uvijek može više i bolje, od nas se očekuje da smo non-stop na raspolaganju i da provjeravamo mailove i kada ne radimo, te da na njih odgovaramo, radimo do kasnih noćnih sati, nerijetko do iza ponoći, nikada ne koristimo pauzu jer za nju nemamo vremena, konstantno smo pod prismotrom, svaki naš pokret se prati....ima još svašta nešto, ali uzrujam se pri samoj pomisli na to.

Zanima me jesmo li mi žrtve mobbinga?
Last edited by badalpur on 10/08/2014 19:30, edited 1 time in total.
Seoskivaralica

#568 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Seoskivaralica »

Ma svi smo zrtve mobinga koji zaradjujemo za zivot bilo kakvim svojim radom.......
Ko god sam osjeti da drugi rade za njega ,sto bi rekao jedan moj drug , avtomacki postaje mobicar......jer ako se skonta da on nista ne radi mogao bi poduhanit foru....
Nego lijek je jednostavan ludjak se boji samo ludila .....pa kad ti shef vidi krvave oci sa 20 cm i lagani glasic koji mu sugestira lijepo ponasanje imas mir na poslu cca pola godine....jal mu se nazisgu i postanes tonze i laganini se smijes iz sjene ko Boldrik iz crne guje.....i radis sta mu naumpane , ......a ono u svojoj glavi imas lazni osjecaj neke kontrole nad situacijom.....pihh

Mobing je lijepak danasnjeg sistema vrijednosti u BiH.....
krater

#569 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by krater »

:D
mehbely

#570 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by mehbely »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/semir-ef ... /140623162

Semir Efendić uposlenicima Općine Novi Grad blokirao pristup najposjećenijim internet stranicama

ako je poznata praksa u svijetu da se uposlenicima zabranjuje pristup stranicama na kojima gube vrijeme poput društvenih mreža, videoservisa i zabavnih stranica, rijetko su blokirani informativni portali.
Kal El

#571 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Kal El »

mehbely wrote:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/semir-ef ... /140623162

Semir Efendić uposlenicima Općine Novi Grad blokirao pristup najposjećenijim internet stranicama

ako je poznata praksa u svijetu da se uposlenicima zabranjuje pristup stranicama na kojima gube vrijeme poput društvenih mreža, videoservisa i zabavnih stranica, rijetko su blokirani informativni portali.
Svaka mu čast ;) :thumbup:
Nomo

#572 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Nomo »

badalpur wrote:O temi kako prepoznati mobbing postoji more tekstova na netu, ali ja sam i dalje zbunjena, pa bih molila odgovor nekog upućenijeg ili sugestiju kome se obratiti.

Naime, nisam nikad razmišljala o tome da smo ja i moje kolege žrtve mobbinga, nego sam smatrala da imamo peh da radimo za loše ljude, ali u posljednje vrijeme me to sve više zaokuplja. Znači, svi u toj firmi smo na rubu nervnog sloma, od nas se traži nemoguće, zatrpava nas se enormnom količinom posla, naš rad se obezvređuje, sve što uradimo nikada nije dovoljno dobro, uvijek može više i bolje, od nas se očekuje da smo non-stop na raspolaganju i da provjeravamo mailove i kada ne radimo, te da na njih odgovaramo, radimo do kasnih noćnih sati, nerijetko do iza ponoći, nikada ne koristimo pauzu jer za nju nemamo vremena, konstantno smo pod prismotrom ili jednog ili drugog direktora, svaki naš pokret se prati....ima još svašta nešto, ali uzrujam se pri samoj pomisli na to.

niste , vi ste zrtve neoliberalizma i feudalizma kojem se tepa kapitalizam
ps mobbing je nesto sasvim drugo , sutra ti napisem jer sad moram knjavati
ilkbahar

#573 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by ilkbahar »

badalpur wrote:O temi kako prepoznati mobbing postoji more tekstova na netu, ali ja sam i dalje zbunjena, pa bih molila odgovor nekog upućenijeg ili sugestiju kome se obratiti.

Naime, nisam nikad razmišljala o tome da smo ja i moje kolege žrtve mobbinga, nego sam smatrala da imamo peh da radimo za loše ljude, ali u posljednje vrijeme me to sve više zaokuplja. Znači, svi u toj firmi smo na rubu nervnog sloma, od nas se traži nemoguće, zatrpava nas se enormnom količinom posla, naš rad se obezvređuje, sve što uradimo nikada nije dovoljno dobro, uvijek može više i bolje, od nas se očekuje da smo non-stop na raspolaganju i da provjeravamo mailove i kada ne radimo, te da na njih odgovaramo, radimo do kasnih noćnih sati, nerijetko do iza ponoći, nikada ne koristimo pauzu jer za nju nemamo vremena, konstantno smo pod prismotrom, svaki naš pokret se prati....ima još svašta nešto, ali uzrujam se pri samoj pomisli na to.

Ovo kao da sam ja pisala prije godinu daana. ja ovkav pritisak nisam mogla izdrzati, dobila sam srcanu aritmiju, sada sam sretno nezaposlena na birou. :-)
badalpur

#574 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by badalpur »

ilkbahar wrote:

Ovo kao da sam ja pisala prije godinu daana. ja ovkav pritisak nisam mogla izdrzati, dobila sam srcanu aritmiju, sada sam sretno nezaposlena na birou. :-)
:thumbup:
amko761

#575 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by amko761 »

I ja :) Samo ima tu nešto, ja koga god sretnem od moje generacije, malo ko da nije orunuo, kažu mi stariš li ti. Izgledaju kao da su mi roditelji :lol:

Valjda ih to pregazi, šta li. Ode zdravlje. Ja na birou i zdrav. :D

Edi: Ruku na srce, ovi iz državne službe se drže dobro također :D
Post Reply