Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eborg

#551 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Dobio sam DHL tracking number za knjigu koju sam naručio preko Amazon.co.uk. Sve je išlo OK, jučer je bilo na carini ako je vjerovati tom trackingu. Upravo gledam i piše današnji datum, vrijeme 07:16 ujutro i "Shipment could not be delivered." :?

Možda je neko i dolazio ali ja fakat nisam čuo zvono. Nema nikakve obavijesti ostavljene, zar uopće dolaze tako rano?

Hoće li oni to sad vratiti nazad ili će opet pokušati dostaviti? Druga knjiga koja je bila manjih dimenzija ali je poslana zasebno i bez tracking numbera je uredno ostavljena u sandučetu prije koji dan.
Bumblebee

#552 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bumblebee »

bjelic wrote:
starii wrote:jel vam se vraca novac ako vam ne stigne to sto ste narucili..to malo ne kontam..?
ja da prijavim problem sa povratom para.
Ako mi prodavac izvrši refund sve je ok, novac zaista dodje nakon nekoliko dana na karticu. Ali problem nastaje kada Ebay "dosudi" i doznači refund. Te pare nikada nisam vidio. Pisao sam ebayu i paypalu i ništa. Ebay kaze da je to otišlo na moj paypal, paypal kaže da nista nije dosli od ebaya. :sad:
Imala sam slicno iskustvo. Ganjala se i sa jednim i sa drugim, da bih na kraju dobila i konacan odgovor na takvu situaciju i rekli su mi sljedece: jednostavno ide kada prodavac vrsi refund, onda valjda samo ponisti transakciju, ali kada Ebay to radi nastaje problem i to zato sto BiH preko PayPal-a ne moze primati novac nego samo slati i nisu u mogucnosti izvrsiti taj povrat.
Ja sam Ebay na kraju nazvala i poslije 40 minuta razgovora rekli su mi da ce iznaci rjesenje i to su i uradili.
Na kraju sam dobila Ebay kupon u iznosu sredstava koja su mi trebala biti refundirana. Jedina mana tog kupona je sto se cijeli iznos mora potrositi od jednom (ili na jednu stvar ili na jednog kupca, sto zavisi od vrste kupona), a pogotovo ako je rijec o malo vecem iznosu. Ali mislim da se ipak na kraju moze naci nesto za kupiti. Bolje i kupon s tim iznosom nego skroz propale pare.
I da, vijek trajanja tog kupona je u mom slucaju 5 godina.
Bumblebee

#553 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bumblebee »

Eborg wrote:Dobio sam DHL tracking number za knjigu koju sam naručio preko Amazon.co.uk. Sve je išlo OK, jučer je bilo na carini ako je vjerovati tom trackingu. Upravo gledam i piše današnji datum, vrijeme 07:16 ujutro i "Shipment could not be delivered." :?

Možda je neko i dolazio ali ja fakat nisam čuo zvono. Nema nikakve obavijesti ostavljene, zar uopće dolaze tako rano?

Hoće li oni to sad vratiti nazad ili će opet pokušati dostaviti? Druga knjiga koja je bila manjih dimenzija ali je poslana zasebno i bez tracking numbera je uredno ostavljena u sandučetu prije koji dan.
Mislim da ti je najbolje da nazoves nas DHL i pitas sta se desava sa posiljkom, buduci da imas tracking number.
Sve i da su dolazili na vrata i niko nije otvorio, njihova je duznost da te nazovu (pretpostavljam da imaju kontakt telefon uz tvoju narudzbu).
bjelic

#554 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bjelic »

Bumblebee wrote:
bjelic wrote:
starii wrote:jel vam se vraca novac ako vam ne stigne to sto ste narucili..to malo ne kontam..?
ja da prijavim problem sa povratom para.
Ako mi prodavac izvrši refund sve je ok, novac zaista dodje nakon nekoliko dana na karticu. Ali problem nastaje kada Ebay "dosudi" i doznači refund. Te pare nikada nisam vidio. Pisao sam ebayu i paypalu i ništa. Ebay kaze da je to otišlo na moj paypal, paypal kaže da nista nije dosli od ebaya. :sad:
Imala sam slicno iskustvo. Ganjala se i sa jednim i sa drugim, da bih na kraju dobila i konacan odgovor na takvu situaciju i rekli su mi sljedece: jednostavno ide kada prodavac vrsi refund, onda valjda samo ponisti transakciju, ali kada Ebay to radi nastaje problem i to zato sto BiH preko PayPal-a ne moze primati novac nego samo slati i nisu u mogucnosti izvrsiti taj povrat.
Ja sam Ebay na kraju nazvala i poslije 40 minuta razgovora rekli su mi da ce iznaci rjesenje i to su i uradili.
Na kraju sam dobila Ebay kupon u iznosu sredstava koja su mi trebala biti refundirana. Jedina mana tog kupona je sto se cijeli iznos mora potrositi od jednom (ili na jednu stvar ili na jednog kupca, sto zavisi od vrste kupona), a pogotovo ako je rijec o malo vecem iznosu. Ali mislim da se ipak na kraju moze naci nesto za kupiti. Bolje i kupon s tim iznosom nego skroz propale pare.
I da, vijek trajanja tog kupona je u mom slucaju 5 godina.
znam za kupone i ja sam dobio jedanput kupon. Nisam siguran kako bih prošao da sam radio povrat novca od paypala, a ne Ebay-a. Ne znam pokusam sljedeci put traziti od paypala rješavanje povrata.
Motokultivator

#555 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Motokultivator »

Sorry, nisam vidio da ima ova tema.

Ja otvoro novu:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=76977
Neka moderatori izbrisu, a ja cu post kopirati ovdje.
Vozdra raja

Gledam ovaj neki lik (Paul Macedo) se pojavljuje po netu i kaze prodaje mobitele (po solidnim cijenama). Cak sam ga i kontaktirao, kaze da robu salje fedexom (dostava besplatna), ali mi jos nije javio nacin placanja. Tako da mi je to cudno vec u startu.
Mada, ova firma Kinabalu je uredno registrovana u registru firmi, to nadjoh (http://www.ukdata.com/numbers/SC115519.html).

E sad zanima me da li je neko mozda kupovao od ovog lika, ako jeste kako to ide, a ako nije zasto nije :D

Nekako me najvise zanima da li se mora platiti carina kada se ovako kupuje, jer bi u tom slucaju ustvari bilo skuplje nego kupiti negdje u lokalnom granapu.
Bumblebee

#556 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bumblebee »

@Bjelic

Neces proci nista bolje ni sa PayPal-om. Probala sam ja obje varijante i svi isto kazu, jednostavno nije moguce da mi u BiH primamo novac preko PayPal-a.
Ja kad sam zvala eBay, napravili su konferencijski poziv sa PayPal-om i zajedno se usaglasili da rijese to preko tog kupona. Jedina opcija koju PayPal ima je da radi zajedno s eBayom i tim kuponima, bar sto se tice nas u BiH.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 09:35, edited 1 time in total.
Eborg

#558 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Bumblebee wrote:Mislim da ti je najbolje da nazoves nas DHL i pitas sta se desava sa posiljkom, buduci da imas tracking number.
Sve i da su dolazili na vrata i niko nije otvorio, njihova je duznost da te nazovu (pretpostavljam da imaju kontakt telefon uz tvoju narudzbu).
Zvao sam ovaj naš DHL i oni se valjda bave samo DHL Express uslugom (10-cifreni tracking number), ovo moje je haman poslano regularnom poštom (12-cifreni tracking number) i treba mi to moj poštar donijeti.

Zašto onda piše da nije bilo moguće dostaviti stvarno ne znam. Nit' me je ko zvao, nit' dolazio, ne znam imaju li uopće moj broj. :-)
chengaba

#559 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

zenny wrote:
Rauber wrote:@zenny
de pls baci link na taj ipod od 35 $ sa postarinom, nesto mi tu ne stima, ja ne vidjeh nista ispod 100 $, moze se naletiti na shuffle ali i on dodje oko 70$ sa postarinom.
Suhveli mi je to, pazi se dupljaka dobro :)
i da, kad odes na paypal, jel ti u transakcijama ima zabiljezeno to sto si vec kupio.
evo ipod koji sam uzeo, koliko sam primjetio original je.. valjda se nisam uvalio, izgleda sve ok
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... _695wt_704

vidio sam na paypalu, sve transakcije zabiljezene.. sinoc sam htio nesto da uzmem i izbacilo mi poruku da ne mogu jer nisam ubacio onu sifru iz liste one iz banke i ne mogu da predjem 150$ u transakcijama dok ne ubacim to... u tome je fazon znaci
Nek ti samo bude na umu da se na E-Bayu prodaju i polovne stvari koje su na aukciji, pa se može odličnih stvari naći za male pare, i isto tako loših stvari. ;-)
Imaš opciju da u roku od 4 sedmice nakon trgovine pokreneš dispute preko PayPala, što je ustvari tužba, tako da da, novac neće propasti!
bjelic

#560 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bjelic »

Bumblebee wrote:@Bjelic

Neces proci nista bolje ni sa PayPal-om. Probala sam ja obje varijante i svi isto kazu, jednostavno nije moguce da mi u BiH primamo novac preko PayPal-a.
Ja kad sam zvala eBay, napravili su konferencijski poziv sa PayPal-om i zajedno se usaglasili da rijese to preko tog kupona. Jedina opcija koju PayPal ima je da radi zajedno s eBayom i tim kuponima, bar sto se tice nas u BiH.
neces vjerovati ali evo sada gledam na paypalu balance stanje uvecano za tri refunda od ebay-a pretvorena u dolare :-D
još sada samo da mi paypal omogući witdraw dugme :lol:
cappy_tempo

#561 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

http://www.sportsdirect.com/default.aspx ne salju u bosnu,ja slao mail pitao,moljako i kazu da ne salju vamo,mada imaju radnje po slovenij al hajd.stranica je pravo jeftina pogotovo tamo rasprodaje i ako imate koga vani da moze preuzet pa poslat ludilo :D
saabsa

#562 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by saabsa »

Eborg wrote:
Bumblebee wrote:Mislim da ti je najbolje da nazoves nas DHL i pitas sta se desava sa posiljkom, buduci da imas tracking number.
Zvao sam ovaj naš DHL i oni se valjda bave samo DHL Express uslugom (10-cifreni tracking number), ovo moje je haman poslano regularnom poštom (12-cifreni tracking number) i treba mi to moj poštar donijeti.

Zašto onda piše da nije bilo moguće dostaviti stvarno ne znam. Nit' me je ko zvao, nit' dolazio, ne znam imaju li uopće moj broj. :-)
Otidji u postu na zeljeznickoj stanici i podigni paket ;)
Eborg

#563 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Pa valjda bi bilo obavještenje neko ostavljeno. :?
Bumblebee

#564 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bumblebee »

bjelic wrote:
Bumblebee wrote:@Bjelic

neces vjerovati ali evo sada gledam na paypalu balance stanje uvecano za tri refunda od ebay-a pretvorena u dolare :-D
još sada samo da mi paypal omogući witdraw dugme :lol:
Ih!
Pa super :-D
Ako nije tajna, od kad su ti ti refundi? Moram provjeriti da se nisu i kod mene smilovali pa vratili? :mrgreen:
saabsa

#565 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by saabsa »

Eborg wrote:Pa valjda bi bilo obavještenje neko ostavljeno. :?
Samo ponesi licnu kartu i nesikiraj se.
A mozes i da ih nazoves na tel .(trazi na informacijama br poste odjel izdavanje inostranih paketa).
U svakom slucaju paket ti je 100% tamo i mozes ga podici svaki dan do 20 sati. Ja sam dva svoja paketa tako podigao a pisalo mi je isto ko tebi.
Eborg

#566 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

saabsa wrote:
Eborg wrote:Pa valjda bi bilo obavještenje neko ostavljeno. :?
Samo ponesi licnu kartu i nesikiraj se.
A mozes i da ih nazoves na tel .(trazi na informacijama br poste odjel izdavanje inostranih paketa).
U svakom slucaju paket ti je 100% tamo i mozes ga podici svaki dan do 20 sati. Ja sam dva svoja paketa tako podigao a pisalo mi je isto ko tebi.
Sad sam ih zvao, fakat je tako. Hvala ti! :thumbup: Ovaj treći paket kasni no nadam se da će i on brzo. :)
to je to

#567 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by to je to »

dzemmo wrote:Ima li u Bosni Aramex ili servis slican njemu?
Bas bi bilo lakse za ovu internet kupovinu.

Otvoris akaunt, imas US i UK adresu, skupa sa BiH adresom, kupis nesto u Americi
i prijavis tu US adresu, oni ti dostave u BiH i naplate tezinu posiljke, pretplate 40 maraka godina dana.

Ovo je dobro ako neko ne dostavlja do Bosne, a ispadne jeftinije ako nadjes prozivod sa free shippingom.
Nisam čula da ima a to bi bilo super jer većina on line kupovina se ne može dostaviti u bosnu...

Ako neko zna nešto više neka nas obraduje
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/04/2015 12:56, edited 1 time in total.
cappy_tempo

#569 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

zna li neko koliko dodje para da se posalje paket u evropu ili svijet? paket je kutija od mobitela i unutra mobitel eto sve zajedno 200-250 grama ima.gledao sam na stranici poste cjenovnik i koliko sam skontao oko 2-3km je posiljka ali predpostavljam da je to samo za BiH,gledao sam i dhl al ne skontah ih bas nesta pretjerano :-D
alica.k

#570 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

dzemmo wrote:ima neki kontakt, al nije kao sto je recimo u Hrvatskoj.. firma koja radi

http://www.aramex.com/offices/default.aspx
shipito.com
viadress.com
myus.com

ima toga kolko os, samo google "package forwarding"

koristila shipito, sve fino doslo, nisam puno ni platila...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 21/04/2015 21:36, edited 2 times in total.
bullmastiff

#572 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

ima li ovaj PACKAGES FORWARDING u UK jer dosta onloine shopova ne dostavlja u BiH a ovo je super stvar..problem bi bio rijesen???

unpariejd hvala

i moze li neko ukratko objasniti o cemu se radi?

registrujem se na aramex, kad kupujem posalju mi na adresu u aramexu i onda mi ovi proslijede??
alica.k

#573 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

dzemmo wrote:
alica.k wrote:
dzemmo wrote:ima neki kontakt, al nije kao sto je recimo u Hrvatskoj.. firma koja radi

http://www.aramex.com/offices/default.aspx
shipito.com
viadress.com
myus.com

ima toga kolko os, samo google "package forwarding"

koristila shipito, sve fino doslo, nisam puno ni platila...
kupis nesto na eBay-u, dadnes im ovu adresu koju imas preko shipito.com
oni to posalju njima, e onda jos jednom platis preko kreditne ili paypala shipitu za dostavu do Bosne
jelt to?

koliko naplacuju po kili i koliko se dugo ceka?
imas tamo na shipito nekakav ko calculator, uzmi pogledaj. imaju razne vrste slanja, i od svih sto sam gledala oni su bili najjeftiniji :S. ja uzela najjeftinije, sve normala stiglo. meni je ovo ok za recimo ako je shipping free, u americi, pa onda samo njima moras platit shipping. inace ne bi koristila da moram dva puta da placam shipping.

bullmastif, google je cudo
http://www.my-uk-mail.co.uk/howitworks.htm
http://ukbrandsworldwide.com/shopandship.aspx - ovi mogu i kupit nest za tebe ako ne prolaze nase kartice (npr na american eagle ne prolaze)...ti njima samo preko paypala platis, i posaljes linkove...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 21/04/2015 21:37, edited 1 time in total.
bullmastiff

#575 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

hvala upravo sam i naisao na my-uk-mail..googlajuci...

ali moras se pretplatiti mjesecna oko 17 funti..nema nista jednokratno..da im platis za ucinjenu uslugu
problem je sto se moras pretplatiti na duzi period..a to mogu jedino kad budem stalno kupovao
Post Reply