Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
- respo
#551 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
rijesenje za sve "3 strane" je da prihvate da im je bosna i hercegovina jedina domovina i da gledaju u sebe a ne u komsije
kad to prihvate sve 3 strane onda ce biti bolje i jednim i drugim i trecim
tad ce se valjda svi boriti za isto za bih
-
oldplague
#552 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
muha_sa wrote:oldplague wrote:Kakav god bio ishod ovog cirkusa, mene neprekidno muči jedno pitanje: kako je moguće da bi neko radije bio vječita krajina, rub svijeta, čuvar granice gdje je život opasan i tvrd, pogleda uprtog u daleku "prijestolnicu" svoga naroda, koja ga ne razumije, prezire, gleda sa visine i okrivljuje za sve, od smeća na ulici do privrednog kriminala, nego da bude svoj na svome, tu gdje je ponikao, među susjedima koji zvuče isto, razmišljaju slično, obrađuju istu zemlju, gledaju u isto nebo, vole isti melos, jedu istu hranu, dijele istu sudbinu?
Kakav je to mazohizam i kako li zamišljaju život svog potomstva? Nadaju se da će svi jednoga dana naći posao i stan u Beogradu ili Zagrebu? Pa šta je onda poenta?![]()
svaka ti je zlatnatako i ja-ostarih a ne skontah u cemu je fol i kakav im je cip u glavi
![]()
pred agresiju pitam radnog kolegu--šta bi više volio--da se izgradi bazen u Valjevu il u SA.
garant ceš pogodit njegov odgovor
To je fakat nastrano. Svaki normalan čovjek teži ostati na svome i biti centar svoga svijeta. Kako konačno ne shvate da su izmanipulisani i iskorišteni kao moneta za potkusurivanje. Jadno je to.
- muha_sa
#553 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
jašta je
tamo ga nece--cak ih i krive za njihovu nesrecu-.
-eno ga, Sarajevo zamjeno za neku vukojebinu kod Vlasenice.
-eno ga, Sarajevo zamjeno za neku vukojebinu kod Vlasenice.
-
mapex
#554 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
moze ili ne moze ... uglavnomr ata ce biti sve dok se zvanicno ne podijeli ...zagazaga wrote:pa zar nikad neće biti jasno da NE MOŽE pokušali, iskrvarili, ........ živite u snovimamapex wrote:nema rijesenja koje ce zadovoljiti sve strane barem kratkorocno .... dugorocno jedino sto ce donijeti mir je podjela BiH
Odvajanjem RS i HercegBosne
Danasnja BiH je podjeljenja drzava najbolji pokazatelj za to je trenutna demografska struktura i ova danasnja BIh skoro da i ne lici na onu r BiH iz 1991-2 god za koju su se mnogi bosanci i hercegovci bez obzira na vjeru casno i posteno borili ... i borili za spasavanje te iste multietnicke drzave... i na kraju su izgubili...
Izgubili su prvi put u dejtonu kada je ozvaniceno i sa bosnjacke strane prihvaceno postojanje srpskog entiteta gdje su ti isti srbu sproveli etnicko ciscenje nesrpskog naroda...
Drugi put su Izgubili zbog neuspjelog programa povratka prognanig... tu istu krivicu snose i sami prognanici koji su se odrekli svojih domova zarad uzivanja po tuzli, sarajevu, vogosci kao i mnogim svjetskim gradovima...i narvno bosnjacka politika koja se nikad nije iskreno ni borila za povratak...
bez povratka Bosnjaka u podrinje i posavinu multietnicka BiH nije moguca... s obzirom da se oni nikad nece vratiti
ni BiH za kakvu smo se borili nije moguca... to svi znaju samo niko nece da prizna
pogledaj svoj pasoš i ličnu kartudijeliti možeš samo ono što ti babo ostavio
dzaba tebi licna karta, zastava, pasos ... kad ce skoro svaki srbin ustati protiv BiH cim mu iz Beograda narede...
BiH je podjeljena jer uticaj bosnjaka i hrvata u RS-u je ravan uticaju roma u federaciji...
Kada izumre i ova posljednja generacija bosnjaka u republici srpskoj i kad se ozvanice rezultati narednog popisa ... bice ti jasno da je BiH sustinski podjeljena zemlja ... granica kao granica vise nikome nije ni bitna
bitno je da telekom srpske drzi beograd, da ce uskoro i elektroprivredu republike srpske drzati beograd... njih boljitak srba u BiH ionako ne zanima to su samo pijuni za interese beograda
-
mapex
#555 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Ne mogu ljudi prihvatiti nesto sto nije ... to sto je nama bosnjacima jedina domovina a nije nasa... ne znaci da moramo tjerati hrvate i srbe da i njima bude jedina ... kada ona to nijerespo wrote:rijesenje za sve "3 strane" je da prihvate da im je bosna i hercegovina jedina domovina i da gledaju u sebe a ne u komsije
- senjor
#556 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Sad ce te proglasiti nekim elementom...oldplague wrote:Kakav god bio ishod ovog cirkusa, mene neprekidno muči jedno pitanje: kako je moguće da bi neko radije bio vječita krajina, rub svijeta, čuvar granice gdje je život opasan i tvrd, pogleda uprtog u daleku "prijestolnicu" svoga naroda, koja ga ne razumije, prezire, gleda sa visine i okrivljuje za sve, od smeća na ulici do privrednog kriminala, nego da bude svoj na svome, tu gdje je ponikao, među susjedima koji zvuče isto, razmišljaju slično, obrađuju istu zemlju, gledaju u isto nebo, vole isti melos, jedu istu hranu, dijele istu sudbinu?
Kakav je to mazohizam i kako li zamišljaju život svog potomstva? Nadaju se da će svi jednoga dana naći posao i stan u Beogradu ili Zagrebu? Pa šta je onda poenta?
ps
za post...
-
mapex
#557 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Bosnjaci su politicki izumrli u republici srpskoj a uskoro ce i fizicki jer ih se sve vise iseljava... ne zato sto ja to zelim vidim vec me kvalifikujes kao nebosnjaka sto nije tacno ja samo iznosim svoje misljenje i vidjenje situacije u BiHzagazaga wrote:ja živim u BL i ne namjeravam izumrijetimapex wrote:
moze ili ne moze ... uglavnomr ata ce biti sve dok se zvanicno ne podijeli ...
dzaba tebi licna karta, zastava, pasos ... kad ce skoro svaki srbin ustati protiv BiH cim mu iz Beograda narede...
BiH je podjeljena jer uticaj bosnjaka i hrvata u RS-u je ravan uticaju roma u federaciji...
Kada izumre i ova posljednja generacija bosnjaka u republici srpskoj i kad se ozvanice rezultati narednog popisa ... bice ti jasno da je BiH sustinski podjeljena zemlja ... granica kao granica vise nikome nije ni bitna
bitno je da telekom srpske drzi beograd, da ce uskoro i elektroprivredu republike srpske drzati beograd... njih boljitak srba u BiH ionako ne zanima to su samo pijuni za interese beogradameni je lična i pasoš BiH znak da ono što su htjeli takvi kao ti - nisu uspjeli a neće ni uspjeti, jer su pokušavali i jači i pametniji od ovih sad....uzalud vam trud svirači
ne morate je voljeti niti vas neko tjera, ali raskolcavanja nema.......
Da je BiH bila moguca kao multietnicka drzava ...sa normalnim ustavom iz 1992 nebi se zaratilo ...
i opet ce srbi a bogami i hrvati udariti po bosnjacima i po bosni i hercegovini cim se ukaze prilika ...
bosnjaci su zauvijek izgubili podrinje a hrvati posavinu ... al et zivi bili pa vidjeli
-
mapex
#558 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
O tome se radi ... o valjanju u blatu koje nikome ne donosi dobro ... ova BiH nijednom narodu nije donijela dobro ...zagazaga wrote:Nisam te svrstala među nebošnjake nego one koji žele da BiH nestane. Srbi i Hrvati udaraju bez prekida na sve moguće načine kroz cijelu historiju ali BiH opstaje i opstaće.Ima nešto u ovom narodu što ne znam objasniti ali to niko ne može pobijediti.U BL su Srbi uradili što su uradili ali i sada svaki dan sami sebi ponavljaju ovo je srbija, sve je srpsko, ...koga pokušavaju da uvjere? Ne sumnjam da isto ne rade i Hrvati u zapadnom Mostaru....toranj crkve koji liči na minaret i krst to dokazuju...koga ubjeđuju da mi je samo znati?.....sebe, samo sebe pokušavaju uvjeriti a znaju da, niti je BL u Srbiji niti je MO u Hrvatskoj, niti su kad bile niti će kad biti. Ovo je samo valjanje u blatu pa ko izdura......živi bili naravno, i vidjelimapex wrote:
Bosnjaci su politicki izumrli u republici srpskoj a uskoro ce i fizicki jer ih se sve vise iseljava... ne zato sto ja to zelim vidim vec me kvalifikujes kao nebosnjaka sto nije tacno ja samo iznosim svoje misljenje i vidjenje situacije u BiH
Da je BiH bila moguca kao multietnicka drzava ...sa normalnim ustavom iz 1992 nebi se zaratilo ...
i opet ce srbi a bogami i hrvati udariti po bosnjacima i po bosni i hercegovini cim se ukaze prilika ...
bosnjaci su zauvijek izgubili podrinje a hrvati posavinu ... al et zivi bili pa vidjeli
'92 su bile drukčije okolnosti!
To sto imamo pasos, tablice sipu itd... ne znaci da BiH ima unutrasnji suverenitet po mom misljenju gore ce nam biti sa dva ili tri entiteta nego da je drzava podjeljena ...
oni koji su se casno i posteno borili za multietnicku BiH su izgubili bitku jer je BIH sve blize unutrasnjoj podjeli na tri entiteta i to ce biti nastavak segregacije
- felipe kajetano
#559 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pravo pitanje je kakvu BiH zele Srbi a kakvu Bosnjaci i na trecoj strani Hrvati?Zbog cega bi se stav Bosnjaka o buducnosti BiH bio obavezujuci i jedini moguc za ostale?Ja kad citam postove od nekih forumasa kontam da ne zive uopste u BiH,kasnije se ispostavi da zive pa se nadjem u cudu u kakvom iracionalnom svijetu ljudi zive...@zagazaga izadji malo iz avlije pa vidi koliko onoga sto bi ti zeljela ima u BL ;-)Mislim da je jasno da je BiH iz 91 proslost i da takva nece vise nikada biti(neka pamet da se to skonta i nije potrebna)al' dok se taj cip ne primi u nekim mozgićima nema nam dalje!Realno Bosnjacima je za razliku od ostalih ocuvanje BiH najbitnije stoga stvarno ne razumjem pojedine poteze i zelju za razgradnjom Deytona kad je on garant drzavnosti i integriteta BiH!Kost u grlu koja se zove RS Bosnjaci moraju progutati i svariti..druge nema..tako ce biti i BiH..sve stalo je obmana i iluzija.
- senjor
#560 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Prvo ali prvo mi je da odgovorim sebi sledece;
Kako,zasto i dokle ce Srbi cija je Bosna i Hercegovina isto kao i Bosnjacka i ostalih naroda biti u stanju kompletne hipnoze...
Sta hoce Srbi...
Sta hoce Hrvati...
Sta hoce Bosnjaci???
Kako,zasto i dokle ce Srbi cija je Bosna i Hercegovina isto kao i Bosnjacka i ostalih naroda biti u stanju kompletne hipnoze...
Sta hoce Srbi...
Sta hoce Hrvati...
Sta hoce Bosnjaci???
- Maraschino
#561 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
razumem ja tebe bre kajetano i tvoje poglede na sve ovo ali...felipe kajetano wrote:Pravo pitanje je kakvu BiH zele Srbi a kakvu Bosnjaci i na trecoj strani Hrvati?Zbog cega bi se stav Bosnjaka o buducnosti BiH bio obavezujuci i jedini moguc za ostale?Ja kad citam postove od nekih forumasa kontam da ne zive uopste u BiH,kasnije se ispostavi da zive pa se nadjem u cudu u kakvom iracionalnom svijetu ljudi zive...@zagazaga izadji malo iz avlije pa vidi koliko onoga sto bi ti zeljela ima u BL ;-)Mislim da je jasno da je BiH iz 91 proslost i da takva nece vise nikada biti(neka pamet da se to skonta i nije potrebna)al' dok se taj cip ne primi u nekim mozgićima nema nam dalje!Realno Bosnjacima je za razliku od ostalih ocuvanje BiH najbitnije stoga stvarno ne razumjem pojedine poteze i zelju za razgradnjom Deytona kad je on garant drzavnosti i integriteta BiH!Kost u grlu koja se zove RS Bosnjaci moraju progutati i svariti..druge nema..tako ce biti i BiH..sve stalo je obmana i iluzija.
mi gledamo drugacije na trenutnu situaciju u bih i na buducnost nam zajednicke drzave...
ovo boldirano, probaj okrenuti (da je srbima kost u grlu bih) i probaj im reci da nam druge nema. nemoj mi samo pricati price kako srbi vole bih ali je oni zamisljaju drugacije uredjenu. ne, oni je ne vole kao i njihov predsjednik vlade (kao njihov legitimni predstavnik). oni vole ovo stanje u iscekivanju razgradnje drzave do raspada. oni koji shvataju da je nemoguce ovu drzavu unistiti i da ce ona nas sve abd nadzivjeti, oni polako ili prihvataju realnost (omeksavaju prema drugima i traze samo zajednicki suzivot) ili odlaze jer ne zele da im se drzava zove bih. ovih drugih je vec stotine hiljada koji naseljavaju vojvodinu iako bi ja vise volio da ima onih prvih vise ali nema, na zalost
- felipe kajetano
#562 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
@marascino
Sa ovim "bre" si sve rekao ;-)Zivim u BiH,drzavljnstvo BiH,licna karta BiH..sve BiH(Deytonska).Nemam problema niti zelja da idem bilo gdje i da mijenjam dokumenta..dje bona zapelo?
Sa ovim "bre" si sve rekao ;-)Zivim u BiH,drzavljnstvo BiH,licna karta BiH..sve BiH(Deytonska).Nemam problema niti zelja da idem bilo gdje i da mijenjam dokumenta..dje bona zapelo?
- felipe kajetano
#563 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
@zagazaga
Ovo sa avlijom sam mislio vise figurativno
Ovo sa avlijom sam mislio vise figurativno
- Maraschino
#564 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
zagazaga wrote:Maraschino wrote:
razumem ja tebe bre kajetano i tvoje poglede na sve ovo ali...
mi gledamo drugacije na trenutnu situaciju u bih i na buducnost nam zajednicke drzave...
ovo boldirano, probaj okrenuti (da je srbima kost u grlu bih) i probaj im reci da nam druge nema. nemoj mi samo pricati price kako srbi vole bih ali je oni zamisljaju drugacije uredjenu. ne, oni je ne vole kao i njihov predsjednik vlade (kao njihov legitimni predstavnik). oni vole ovo stanje u iscekivanju razgradnje drzave do raspada. oni koji shvataju da je nemoguce ovu drzavu unistiti i da ce ona nas sve abd nadzivjeti, oni polako ili prihvataju realnost (omeksavaju prema drugima i traze samo zajednicki suzivot) ili odlaze jer ne zele da im se drzava zove bih. ovih drugih je vec stotine hiljada koji naseljavaju vojvodinu iako bi ja vise volio da ima onih prvih vise ali nema, na zalostMaaaaraaaaschiiiiinoooooooo
evo nam kajetano rekao nešto novo.....ups
, to ponavljaju 20 godina
subara pala na oci pa ne cuju nista...
- Maraschino
#565 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
nemoj se odmah ljutiti...malo pises, mnogo filozofiras...nisam ni sumnjao ko si, sta si i kakve dokumente imas ali brate, nije svijet poceo potpisom dejtonskog sporazuma...felipe kajetano wrote:@marascino
haj ti u onu prvu grupu...
ne cini drugome sto ti ne bi volio da ti drugi ucini...
-
mapex
#566 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Za to boldirano nije Dodik, ja sam ...zagazaga wrote:ti bi i dalje dijeliomapex wrote:
O tome se radi ... o valjanju u blatu koje nikome ne donosi dobro ... ova BiH nijednom narodu nije donijela dobro ...
To sto imamo pasos, tablice sipu itd... ne znaci da BiH ima unutrasnji suverenitet po mom misljenju gore ce nam biti sa dva ili tri entiteta nego da je drzava podjeljena ...
oni koji su se casno i posteno borili za multietnicku BiH su izgubili bitku jer je BIH sve blize unutrasnjoj podjeli na tri entiteta i to ce biti nastavak segregacije.....haj da čujem kako?....i kako bi i jedan narod bio zadovoljan?...oni koji su se borili iskreno za BiH nikad to neće dopustiti.........
ovo boldirano je dodik danas rekao u bgd-u.......mile jes to ti
![]()
Da su oni zeljeli suzivot i unutrasnji ili bilo kakav suverenitet nebi klali i izivljavali se na svojim komsijama nesrbima
ne bih ja dijelio nista meni je zivjeti ovdje gdje sad zivim U BiH ma kakva ona bila nemam namjeru da idem
iznosim misljenje da je BiH blize podjeli nego ujedinjenju njenih naroda ... ipak proslo je 15 godina izgradile su se mnoge institucije na drzavnom nivou od 1995 ali u odnosu institucija prema ljudima situacija se nije promijenila od 1995 god
niti se situacija medjuljudskih odnosa promijenila nabolja
situacija da se izbori na srpskoj i hrvatskoj politickoj sceni dobivaju obecanjima koji znace destruktivnu politiku dovoljno govori kakvo je raspolozenje medju narodima
- Bosnolog
#567 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Djelujes mi kao petokolonas koji nam prodaje svoje ublehe ,providan si i podal,ako ti je do podjele BiH slobodno se prikljuci onima na drugoj strani koje volis,cijnis i za koje radis ovdje propagirajuci njihovu anti BH politiku podjele i nestanka BiH.mapex wrote:Za to boldirano nije Dodik, ja sam ...zagazaga wrote:ti bi i dalje dijeliomapex wrote:
O tome se radi ... o valjanju u blatu koje nikome ne donosi dobro ... ova BiH nijednom narodu nije donijela dobro ...
oni koji su se casno i posteno borili za multietnicku BiH su izgubili bitku jer je BIH sve blize unutrasnjoj podjeli na tri entiteta i to ce biti nastavak segregacije.....haj da čujem kako?....i kako bi i jedan narod bio zadovoljan?...oni koji su se borili iskreno za BiH nikad to neće dopustiti.........
ovo boldirano je dodik danas rekao u bgd-u.......mile jes to ti
![]()
Da su oni zeljeli suzivot i unutrasnji ili bilo kakav suverenitet nebi klali i izivljavali se na svojim komsijama nesrbima
ne bih ja dijelio nista meni je zivjeti ovdje gdje sad zivim U BiH ma kakva ona bila nemam namjeru da idem
iznosim misljenje da je BiH blize podjeli nego ujedinjenju njenih naroda ... ipak proslo je 15 godina izgradile su se mnoge institucije na drzavnom nivou od 1995 ali u odnosu institucija prema ljudima situacija se nije promijenila od 1995 god
niti se situacija medjuljudskih odnosa promijenila nabolja
situacija da se izbori na srpskoj i hrvatskoj politickoj sceni dobivaju obecanjima koji znace destruktivnu politiku dovoljno govori kakvo je raspolozenje medju narodima
Nece ti proci ta spika jer dok je nas ti si u istom kosu sa onima sto su pucali sa brda na gradove i cinili genocidne rabote.Izdaja =neprijatelj BiH
Mora da si u dijelu pederalne BiH iako mi vise licis po stavovima koje iznosis da si underground dousnika i maskiranog ideologa Dabic Dodinih firera
- felipe kajetano
#568 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
mapex
Na temelju kakvih obecenja i kakve politike se dobijaju izbori na tzv.bosnjackoj politickoj sceni?Sigurno ne na temelju socijalne zastite i zdravstva
Zasto se ne izbije adut iz ruke Dodiku il' bilo kome drugom prestankom price o ukidanju RS-a i slicnim folovima?
Na temelju kakvih obecenja i kakve politike se dobijaju izbori na tzv.bosnjackoj politickoj sceni?Sigurno ne na temelju socijalne zastite i zdravstva
- Elvis_je_ziv
#569 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
A zasto to rade ?zagazaga wrote:Nisam te svrstala među nebošnjake nego one koji žele da BiH nestane. Srbi i Hrvati udaraju bez prekida na sve moguće načine kroz cijelu historiju ali BiH opstaje i opstaće.Ima nešto u ovom narodu što ne znam objasniti ali to niko ne može pobijediti.U BL su Srbi uradili što su uradili ali i sada svaki dan sami sebi ponavljaju ovo je srbija, sve je srpsko, ...koga pokušavaju da uvjere? Ne sumnjam da isto ne rade i Hrvati u zapadnom Mostaru....toranj crkve koji liči na minaret i krst to dokazuju...koga ubjeđuju da mi je samo znati?.....sebe, samo sebe pokušavaju uvjeriti a znaju da, niti je BL u Srbiji niti je MO u Hrvatskoj, niti su kad bile niti će kad biti. Ovo je samo valjanje u blatu pa ko izdura......živi bili naravno, i vidjelimapex wrote:
Bosnjaci su politicki izumrli u republici srpskoj a uskoro ce i fizicki jer ih se sve vise iseljava... ne zato sto ja to zelim vidim vec me kvalifikujes kao nebosnjaka sto nije tacno ja samo iznosim svoje misljenje i vidjenje situacije u BiH
'92 su bile drukčije okolnosti!
Jesu li ludi, glupi, ili im smrde noge ... jesu li ruzni ,prljavi ,zli...genocidni ?
Kada je Juga otisla Bogu na istinu ,velika vecina ovdasnjih Srba jeste pozeljela , a sto jest, jest, jest i radila na tome da nestane BiH .Zeljeli su nastaviti zajednicki zivot sa ostalim Srbima , sa kojima su i zivjeli 70 god u istoj drzavi .
Tesko je bilo za prihvatiti ''puj pike ta drzava vise ne vazi''...Pitam se kako bi Bosnjaci odreagovali da su bili na mjestu ovdasnjh Srba ? Nisam siguran da bi olako presli preko cinjenice ,da ih se protiv njihove volje odvaja od matice sa kojom su decenijama zivjeli zajedno.
No kao sto obicno u takvim situacijama cesto biva, bio je tezak i krvav rat i mislim da Bosnjaci nikad ne bi uspjeli sprjeciti raspad zemlje, da se na svaki nacin nije umjesao strani faktor.
Mnogi Bosnjaci se nece sloziti s tim ,krenuti ce price o ''golorukom herojstvu'' itd itd... ja ne sumnjam da su se mnogi hrabro borili za opstanak BiH , ali sumnjam da bi to bilo dovoljno .
Zablude poput te, koliko god dobro zvucale za moral Bosnjaka, itekako im i skode .
Zasto ?
Zato sto imaju krivi osjecaj da mogu i moraju dobiti ''vise '' pa onda stalnim pokusavanjima da dobiju ''vise '' blokiraju relnu i mogucu BiH .
Rat 1995. nije zavrsen zato sto su Bosnjaci na volseban nacin odjednom postali ''sila nebeska'',nego zato sto je dogovoren kompromis...
Srbi nece dobiti prisjedinjenje djela BiH Srbiji , ali ce dobiti Republiku Srpsku , odnosno ,veliku autonomiju u okviru BiH , kao i specijalne veze sa maticom .
I kao sto Srbi moraju prihvatiti da je BiH suverena i da je Srbija druga drzava, Bosnjaci moraju prihvatiti realnost srpske autonomije olicene u Republici Srpskoj .
Da su to i jedni i drugi primili k znanju, pokazali su svojim potpisima na Dejtonski Sporazum .
Sve velike sile su potpisale da su bile prisutni svjedoci kada je to potpisano.
I realna i moguca Bosna i Hercegovina je zapocela svoj samostalni zivot, prvi put poslije vise od 500 god.
Stalnim pritiscima na autonomiju Srba(Republika Srpska) ,sve se ponovo dovodi u pitanje , i sto se god vise bude pokusaja da se Srpska ospori to ce u Banjaluci i cjeloj RS rasti zelja da bude Srbija , prihvatanjem Republike Srpske kao realnosti u Bosni i Hercegovini( vec potpisane) od strane Bosnjaka ta zelja jenjava i samim tim suverenost i cjelokupnost BiH jaca.
BiH sa autonomijom za sva tri konstitutivna naroda koja u njoj zive je kljuc rjesenja.
Jedino tako BiH nece biti upitna.
- Maraschino
#570 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
opet ja...felipe kajetano wrote:mapex
Na temelju kakvih obecenja i kakve politike se dobijaju izbori na tzv.bosnjackoj politickoj sceni?Sigurno ne na temelju socijalne zastite i zdravstvaZasto se ne izbije adut iz ruke Dodiku il' bilo kome drugom prestankom price o ukidanju RS-a i slicnim folovima?
mozes li navesti datum kada je poslednji put neko rekao '' RS treba ukinuti...''
hoces da ti ja izvadim izjave duznosnika RS-a koji svaki dan negiraju drzavu BiH...sta, i kada se cuti treba trpiti sa druge strane napade...kada god neko dovodi u pitanje drzavu BiH u meni se automatski javlja otpor (valjda je to normalno) i zelja za ukidanjem entiteta (da ne govorim kako je nastao)...
neka duznosnici RS-a jasno kazu da vole i da ce postovati ovu zemlju, neka malo ucute sa dizanjem medjunacionalnih tenzija, neka spuste loptu...pa ces vidjeti da je dogovor moguc a do tada, rahat patnja jer ionako ne trazimo previse, normalnu drzavu po mjeri svih njenih gradjana.
- felipe kajetano
#571 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
@elvis
To je sustina i otprilike misljenje prosjecnog Srbina u BiH!
E sad bi ja trebao kao vrli forumas@maraschino napisati:
cujem te ja ...
ali kako da to dodje do njihovih uveta...

fes pao na oci pa ne cuju nista...

To je sustina i otprilike misljenje prosjecnog Srbina u BiH!
E sad bi ja trebao kao vrli forumas@maraschino napisati:
fes pao na oci pa ne cuju nista...
-
mapex
#572 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Politika podjelje i nestanka BiH je prihvacena i potpisana u Daytonu onda kada je dat legitimitet Karadzicu i njegovim sljedbenicima koji su pocinili etnicko ciscenjeBosnolog wrote:Djelujes mi kao petokolonas koji nam prodaje svoje ublehe ,providan si i podal,ako ti je do podjele BiH slobodno se prikljuci onima na drugoj strani koje volis,cijnis i za koje radis ovdje propagirajuci njihovu anti BH politiku podjele i nestanka BiH.
Nece ti proci ta spika jer dok je nas ti si u istom kosu sa onima sto su pucali sa brda na gradove i cinili genocidne rabote.Izdaja =neprijatelj BiH
Mora da si u dijelu pederalne BiH iako mi vise licis po stavovima koje iznosis da si underground dousnika i maskiranog ideologa Dabic Dodinih firera.
BiH je presudjeno na smrt stvaranjem srpskog nacionalnog entiteta a srbi(mislim na vecinu politickih lidera tog naroda) su u svakoj drzavi bili destruktivni faktor
Taj destruktivni faktor u BiH se moze jednim dijelom rijesiti ukidanjem RS
a ukidanje RS-a nije moguce nez saglasnosti srpskih politicara kao sto se ni priznavanje i legalizacija republike srpske nije moglo uraditi bez saglasnisti bosanjackih politicara
- felipe kajetano
#573 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Maraschino wrote:opet ja...felipe kajetano wrote:mapex
Na temelju kakvih obecenja i kakve politike se dobijaju izbori na tzv.bosnjackoj politickoj sceni?Sigurno ne na temelju socijalne zastite i zdravstvaZasto se ne izbije adut iz ruke Dodiku il' bilo kome drugom prestankom price o ukidanju RS-a i slicnim folovima?
mozes li navesti datum kada je poslednji put neko rekao '' RS treba ukinuti...''![]()
hoces da ti ja izvadim izjave duznosnika RS-a koji svaki dan negiraju drzavu BiH...sta, i kada se cuti treba trpiti sa druge strane napade...kada god neko dovodi u pitanje drzavu BiH u meni se automatski javlja otpor (valjda je to normalno) i zelja za ukidanjem entiteta (da ne govorim kako je nastao)...
neka duznosnici RS-a jasno kazu da vole i da ce postovati ovu zemlju, neka malo ucute sa dizanjem medjunacionalnih tenzija, neka spuste loptu...pa ces vidjeti da je dogovor moguc a do tada, rahat patnja jer ionako ne trazimo previse, normalnu drzavu po mjeri svih njenih gradjana.
Daj nemoj zahebavati bolan..pa ta prica o ukidanju i branjenju RS-a traje godinama i vrti se konstanto u krug!!Pa svaki dan imas izjave tog tipa..Hare je bar 100 puta to rekao i zato je kod Srba najomrazeniji politicar!takav otpor koji ti osjecas osjecaju svi Srbi kad slusaju Haretove bisere pa ti onda i nije tesko to shvatiti!RS nije problem ove drzave i ona moze komotno egzistirati sa njom.Srbi siti ,Bosna na broju i ajmo dalje gurati
-
Abacija
#574 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
A sta cemo sa izbjeglicama? Kad ce pc poceti postovati sve tacke Dejtona, znaci i onu o povratku izbjeglica? I hoce li Srbi biti "siti" kad se izbjeglice vrate?felipe kajetano wrote:
Daj nemoj zahebavati bolan..pa ta prica o ukidanju i branjenju RS-a traje godinama i vrti se konstanto u krug!!Pa svaki dan imas izjave tog tipa..Hare je bar 100 puta to rekao i zato je kod Srba najomrazeniji politicar!takav otpor koji ti osjecas osjecaju svi Srbi kad slusaju Haretove bisere pa ti onda i nije tesko to shvatiti!RS nije problem ove drzave i ona moze komotno egzistirati sa njom.Srbi siti ,Bosna na broju i ajmo dalje gurati
-
mapex
#575 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?
Pa ne mogu ni dobiti izbore na taj nacin... pa zasto SDP ne dobiva izbore... bas zato jer nema neku pricu koja se veze sa nacionalizam... ukidanje, stvaranje i negiranje necegafelipe kajetano wrote:mapex
Sama cinjenica da u BiH uvijek pobijedjuju tri razlicite koncepcije sama govori kuda ova drzava ide...
Ono sto je interes bosnjaka nije interes srba i obratno a isto stoji i sa hrvatima
sad ce neko reci da nam je zajednicki interes ekonomija, europa, nato itd...
dzaba to sve kad u BiH svako zeli da dominira tamo gdje je vecina, svako zeli da bude jak na odredjenom dijelu BiH
i to je poenta svega