"Banalno pitanje... Da li je odjeća jeftinija u Istanbulu u odnosu na ovdje? Govorim o kvalitetnoj odjeći (i obući), a ne nekom smeću (Adudas, Mike, Louis Fuitton i slično).
Možete li mi preporučiti gdje da obavim shopping?
Da li bih trebao zamjeniti KM u TL ovdje, ili tamo (EUR u TL)?"
Veci je izbor. LC Waikiki je tamo mnogo snabdjeveniji nego ovdje na primjer, a imas i jeftine firme koje ovdje nemas, na orimjer C&A.
Ja mijenjam ovdje KM za Eure (ali imam mogucnost mijenjati bez provizije pa ne znam isplati li se sa provizijom u banci ili mjenjacnici), a tamo Eure za TL. Ne na aerodromu, vec u mjenjacnicama. Na aerodromu ako moras zamijeni samo koliko ti treba za taksi ili karte za metro/tramvaj to jeste da dodjes do hotela. Ostalo u mjenjacnicama na SUltanajmetu ili Taksimu gdje ti je vec hotel/smjestaj. Ako mozes ponesi malo Eura u sici, recimo u apoenima 1 ili 2 eura pa da imas otprilike 10 eura u sici, da mozes dati napojnicu nosacu prtljaga u hotelu ili kome vec. Naravno, neces dati 10 eura naojnicuj jednoj osobi, 3 je sasvim dovoljno, ako imas para mozes i 5. 2 Eura je meni vec diskutabilno je li malo ili nije. A i to ti zavisi, kada sam bio u jeftinijem hotelu dao sam napojnicu nosacu, kada sam boravio u skupljem hotelu nisam dao jer nije ni cekao da mu se da. Odnio je kofere u sobu, dok sam ja dosao iz lifta do sobe, on je vec otisao. I niko u tom skupljem hotelu nije pokazao nicim da ocekuju napojnicu, a izlazili su u susret za sve sto sam ih zamolio (doduse nije bilo toga puno, samo informacije gdje je najblize to i to). Ne znam zasto ne cekaju napojnice. Nekada kazem da nemam sitno za napojnicu, pa se razocaraju, pa za koji dan ili kada podjem kuci sve napojnice koje nisam podijelio saberem pa im dam ukrupno. E to im onda bude iznenadjenje
Ja sam u principu protiv napojnica, mislim da bi radnici trebali biti dobro placeni pa da im napojnice nisu potrebne, ali em sto radnici u hotelim,a kafanama i slicno nisu dobro placeni, em davanje napojnica na nekim mjestima je jednostavno nesto sto se ocekuje i lijepo ponasanje, pa sto se mora, nije tesko