Mostar u ratu

Post Reply
tetejac

#551 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Bilo je toga na obje strane.
invincible1921

#552 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Sarajmen wrote:Pitao sam konkretno za datum 10 maj 1993 i stranu HVO, mojne mi relativizirati. Slobodno navedite i te druge slučajeve uz mjesto i datum. Dakle , je li se koristio živi zid od civila, od strane koje formacije/bojne, kao i je li tom prilikom bilo žrtava.
Koliko znam armija je koristila zarobljene vojnike HVOa za kopanje rovova na prvoj linij, ali u puno manjoj mjeri nego HVO koji je sa druge strane koristio civile zarobljene na zapadnoj strani koje su cesto znali namjenski iz Dretelja ili Heliodroma dovuci u santicevu i na bulevar. Imas u onoj emisji od BBCa dio gdje onaj vojnik Armije prica o susretu sa zivim stitom. Uglavnom neuporedivo je vise HVO koristio.

Od licnih saznanja zna mda je brat od dede ko sto sam pisao u postu prije isao na zivi stit dva puta, a imao je preko 60 godina tad. Jednom su pravili neki bunker i nije nista bilo drugi put su koristeni u napadu tacnije dio njih su koristili kao obmanu da armija pomisli da je rijec o vojnicima HVOa. Koliko znam nekoliko njih je iz te grupe poginulo.

Dovela ih vojna policija HVOa, a ustupila im ih ja mislim Kaznjenicka Bojna, al to nisam siguran
stakasa

#553 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

Sarajmen wrote:U članku iz Oslobođenja se navodi , da je tokom borbi oko Doma penzionera HVO koristio od civilnog stanovništva formiran živi zid, pa me zanima je li to šuplja ili je i toga bilo.
Koliko se sjecam jeste, kroz maglu se sjecam da je dio ljudi iz okolnih zgrada zavrsio u Eri pa onda kasnije u zivom stitu. Ali nisam siguran. Bas cu pitat za ovo
stakasa

#554 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

Sarajmen wrote:Hvala. Je li tačno da je Enver Marić (bivši golman Veleža) stanovao u zgradi ''Vranica'' i da je 10 maja 1993. vodio pregovore o predaji zgrade i ljudi u njoj HVO-u.
Izvor: (http://www.sense-agency.com/tribunal_(m ... ws_id=4256)
Ne sjecam se da je iko Maru spominjao u onome svemu. Mozda jeste ali ja se ne sjecam.
Ne odgovori mi za Bozu Saina
invincible1921

#555 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Sarajmen wrote:Hvala. Je li tačno da je Enver Marić (bivši golman Veleža) stanovao u zgradi ''Vranica'' i da je 10 maja 1993. vodio pregovore o predaji zgrade i ljudi u njoj HVO-u.
Izvor: (http://www.sense-agency.com/tribunal_(m ... ws_id=4256)
Ja mislim da je njega od logora spasio Jadranko Topic bivsi igrac Veleza, pa moguce da je zbog toga i ucestvovao u pregovorima jer je Topic bio visoka figura u HZHB
tetejac

#556 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Sarajmen wrote:Pitao sam konkretno za datum 10 maj 1993 i stranu HVO, mojne mi relativizirati. Slobodno navedite i te druge slučajeve uz mjesto i datum. Dakle , je li se koristio živi zid od civila, od strane koje formacije/bojne, kao i je li tom prilikom bilo žrtava.
Nisam znao da pitaš konkretno za 10 Maj 1993, nigdje nisi naveo. Ne relativiziram. Živih zidova je bilo na obje strane. Šupački potezi sa obje strane. To je bila svakodnevnica tamo. Izvedeš zarobljenike da ti kopaju rovove, slažu vreće i zidaju zidove. Nema potrebe navoditi datume, slučajeve, mjesta. Svakodnevnica u ratu 1993.
tetejac

#557 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Nisam čitao, mislio sam da generalno pitaš jel bilo tih slučajeva. Za ovaj datum konkretno ne znam, znam da je toga bilo na obje strane ali ne mogu ti po datumima ništa izlistat.
invincible1921

#558 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Sarajmen wrote:Jesam, pozvao sam se na predhodni članak Oslobođenja koji sam priložio, evo ga opet. Druga je stvar što se to ne čita i iz pročitanog izvuku određena saznanja. Jašta je nego šupački.
Image
Evo jedno svjedocenje koje sam nasao.

“Svi smo računali da će se političari dogovoriti. Ovo što pričaju se nebuloze. Koga smo to mi i mogli napasti. Nas je bilo 56, a imali smo 19 pušaka. Mogu iz HVO-a pričati šta god hoće o nekakvim tenkovima i topovima. Mi smo imali dva minobacača a ni jedne granate, par RPG-ova i nedovoljno municije. Do marta 1994. godine, znači od trenutka kad je uspostavljena linija, HVO nije uspio uzeti ništa osim par zgrada i to kad su zarobljenike postavljali kao živi štit. Nama se to prvi put desilo u junu 1993. godine prekoputa hotela ERO. Tada su doveli neke civile da slažu vreće sa pijeskom i tako su zauzeli tri ili četiri zgrade koje su kasnije zapalili.”
tetejac

#559 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Sve ove izvještaje, svjedočenja i novinske članke uzimam sa rezervom. Ne mislim na ovo što se stavlja na forum već generalno na sve tri strane. Svi pišu svoju istinu, svi izjavljuju svoju priču kako bi sebe uzdigli a drugog ocrnili i malo je onih koji će propustiti priliku da ne obmane drugog i sebe u neku ruku opravdaju. I onda i sada, 25 godina nakon rata.
invincible1921

#560 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Image
“Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu Mostara i kroz nju je prošlo više od 5.000 ranjenika. Radilo se u nemogućim uslovima, bez struje i vode, ali i osnovne medicinske opreme i lijekova.

“Ratna bolnica je imala veliki značaj za borce A RBiH. Ona je bila psihološka podrška i sigurnost, jer znaš ako budeš i ranjen bili smo sigurni da ćemo imati svu moguću pomoć koju smo tada u takvim uslovima mogli dobiti. ali ne samo pripadnicima Armije. Ratna bolnica pružala je usluge i pripadnicima HVO-a, koji su bili ranjeni ili koje smo mi imali kao zarobljenike. Imali su isti tretman kao i naši borci, u što sam se i sam uvjerio posjećivajući Ratnu bolnicu“, rekao je Semir Drljević, komandant 41. motorizovane Viteške brigade.

Na formiranje Ratne bolnice na lijevoj obali Mostara podsjetila je i Sabaha Hadžić, koja je u to vrijeme bila glavna sestra bolnice.

“U vrijeme ratnih zbivanja, ovdje nismo imali bolnicu,m orali smo se na neki način snalaziti. Radilo se u nemogućim uslovimam bez sanitetskog materijala i stručnog osoblja. Imali smo veliki broj ranjenika, nismo imali dotoka lijekova, struje, vode, ali mi smo sve prepreke prevazilazili. I nakon toliko vremena ne želimo da zaboravimo sve naše kolege koji su dali svoje živote“, kazala je Sabaha Hadžić.

Image
tetejac

#561 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Upravo sam na ovo mislio. Uzeti bezrezervno da su u ratnoj bolnici Mostar 1993, ranjeni pripadnici HVO-a imali isti tretman kao ranjeni pripadnici Armije BiH može samo neko jako naivan i ko nije upoznat sa situacijom.
invincible1921

#562 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

tetejac wrote:Upravo sam na ovo mislio. Uzeti bezrezervno da su u ratnoj bolnici Mostar 1993, ranjeni pripadnici HVO-a imali isti tretman kao ranjeni pripadnici Armije BiH može samo neko jako naivan i ko nije upoznat sa situacijom.
Pa dobro to sad da su imali potpuno isti, ali su lijeceni. Sa mojim daidzom koji je ranjen u santicevoj lezao vojnik HVO-a kojem je osoblje spasilo zivot. Imas dosta svjedocenja vojnika HVO-a koji su lijeceni u ovoj bolnici.

Bilo je i pismo zahvale koje je poslao vojnik ne HVO nego HV nakon rata jer su mu spasili zivot nakon sto je bio ranjen.

Imal ikakav slican primjer sa druge strane?
Last edited by invincible1921 on 05/04/2018 11:36, edited 2 times in total.
stakasa

#563 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

tetejac

#564 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Pa dobro nećemo cjepidlačit ali ne volim tu dvoličnost i preseravanje. Svi znaju ne da nisu imali isti tretman, nego su im na silu vadili krv da su ljudi bili ko kreč. Te pojedine slučajeve poštujem, siguran sam da ih je bilo i na drugoj strani. Meni su suborcu koji je ranjen zarobljen, nagurali kilometar vate i zavoja u nogu i zašili. Doktori u Zagrebu su se krstili i lijevom i desnom kad su vidili. Kao što sam davno rekao, uvijek je bilo i šupaka i ljudi na sve tri strane.
Nekako s proljeća

#565 Re: Mostar u ratu

Post by Nekako s proljeća »

Izvješće za 10/11. 8 1993.
Image
Image
Zapovjednik obrane Mostara
Zlatan Mijo Jelić
tetejac

#566 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Sarajmen wrote:Slučaj nasilnog vađenja krvi zarobljenicima/pritvorenicima se veže za područje Konjica.
Nije ovo bio slučaj. Postala je normala vadit krv zarobljenicima kad zatreba. Nema se šta ni raspravljat o ovome. Govoriti da su jednako tretirani Armija i HVO u ratnoj bolnici 1993 je besmisleno. Pa šta ćemo sa četvrtom osnovnom? Školom u bijelom polju? SDK? Nema smisla o ovome raspravljat. Zato sam i rekao gore da puno stvari uzimam s rezervom.
Liska

#567 Re: Mostar u ratu

Post by Liska »

Nasilno uzimanje krvi od ratnih zarobljenika HVO u Mostaru je bila redovna "praksa". Uglavnom u prostorijama tadašnjeg Higijenskog zavoda tj. ratne bolnice Mostar. Kao i korištenje istih u kopanju rovova i živom štitu. I HVO je radio iste stvari sem uzimanja krvi, koliko ja znam.
tetejac

#568 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Liska wrote:Nasilno uzimanje krvi od ratnih zarobljenika HVO u Mostaru je bila redovna "praksa". Uglavnom u prostorijama tadašnjeg Higijenskog zavoda tj. ratne bolnice Mostar. Kao i korištenje istih u kopanju rovova i živom štitu. I HVO je radio iste stvari sem uzimanja krvi, koliko ja znam.
Tačno 100%.
Liska

#569 Re: Mostar u ratu

Post by Liska »

invincible1921 wrote:
Koliko znam armija je koristila zarobljene vojnike HVOa za kopanje rovova na prvoj linij, ali u puno manjoj mjeri nego HVO koji je sa druge strane koristio civile zarobljene na zapadnoj strani koje su cesto znali namjenski iz Dretelja ili Heliodroma dovuci u santicevu i na bulevar. Imas u onoj emisji od BBCa dio gdje onaj vojnik Armije prica o susretu sa zivim stitom. Uglavnom neuporedivo je vise HVO koristio.

Od licnih saznanja zna mda je brat od dede ko sto sam pisao u postu prije isao na zivi stit dva puta, a imao je preko 60 godina tad. Jednom su pravili neki bunker i nije nista bilo drugi put su koristeni u napadu tacnije dio njih su koristili kao obmanu da armija pomisli da je rijec o vojnicima HVOa. Koliko znam nekoliko njih je iz te grupe poginulo.

Dovela ih vojna policija HVOa, a ustupila im ih ja mislim Kaznjenicka Bojna, al to nisam siguran
Koliko ja znam i jedna i druga strana su u istoj mjeri koristile i civile i ratne zarobljenike i za kopanje, nošenje eksploziva, ukapanje mrtvih, i za živi štit. Moj najbolji prijatelj je teško ranjen kopajući rovove za Armiju BiH na čistini prema HVO-u. Isto tako mu se dešavalo, i ne samo njemu, da ga izbace na ulicu ispred IV osnovne škole čim HVO započne granatiranje ili da ga ubace u zgradu SDK dok je trajalo granatiranje iste. Pa mu se dešavalo da mu uzmu krv ovi što su gore na slici iz bolnice Mostar, to nekoliko puta. Kad je razmijenjen imao je 50 kila, znači izgubio je 40 kg u zarobljeništvu.
invincible1921

#570 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Liska wrote:
invincible1921 wrote:

Koliko ja znam i jedna i druga strana su u istoj mjeri koristile i civile i ratne zarobljenike i za kopanje, nošenje eksploziva, ukapanje mrtvih, i za živi štit. Moj najbolji prijatelj je teško ranjen kopajući rovove za Armiju BiH na čistini prema HVO-u. Isto tako mu se dešavalo, i ne samo njemu, da ga izbace na ulicu ispred IV osnovne škole čim HVO započne granatiranje ili da ga ubace u zgradu SDK dok je trajalo granatiranje iste. Pa mu se dešavalo da mu uzmu krv ovi što su gore na slici iz bolnice Mostar, to nekoliko puta. Kad je razmijenjen imao je 50 kila, znači izgubio je 40 kg u zarobljeništvu.
Nisam reko da armija nije radila takve stvari, ali HVO je prednjacio i prvi poceo. Vec prvih dana sukoba koristili su kao zivi stit zarobljene CIVILE sa zapadne strane. Hvo je imao nepresusan izvor "topovoskog mesa" jer su logori HZHB bili dupke puni , samo je trebalo poslat zahtjev za toliko i toliko ljudi ;-) ;-)

Znam i vojnika ARBIH koji je dao krv vojniku HVOa da ne bi podlego u tom istom higjenskom od rana koje je zadobio prilikom ranjavanja...
invincible1921

#571 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Sarajmen wrote:Za razliku od ljudskog života, krv je resurs u ljudskom organizmu koji je nadoknadiv i uz adekvatnu ishranu brzo obnovljiv. Ne znam šta je uzrok da se i na taj način prikuplja krv od lica sa satusom ratni zarobljenik, ali ako nije u plemenitu svrhu spašavanja drugog života, onda to nije u redu. Ne navodiš datume ili konkretne slučajeve da bi se moglo provjeriti u arhivskom materijalu, tako da i nisi baš neki sagovornik. Ali hajde, imaš pravo na mišljenje i na neki svoj lični osvrt na događaje ili okolnosti kojih se kroz temu dotičemo.

Je li relevantno ovo Jelićevo izviješće iznad, o brojnom stanju ljudstva, zabilježenim događanjima na liniji dodira HVO-a sa A RBiH, zoni odgovornosti dijelova satnija ili vodova iz avgusta 1993. Vidim koristi se pojam ''MOS'' za vojne formacije Armije RBiH.
Ma normalno izvlace iz konteksta stvari ispade vamo mi prodavali krv ili sta vec radili sa njom...uzimali im litre i litre :-) . A niko da kaze da je krv uglavnom isla civilima, a u dosta slucajeva i djeci koja su bila ranjavana i umirala od granatiranja od tog istog HVO-a.

Blokiran grad sa svih strana, zavrnuli vodu, ne daju prismirdit UNu i Crvenom krstu, ne pustaju konvoje hrane i lijekova, sasipaju stotine granata dnevno, ali eto stvarno kako nije stid ARBIH uzima krv od zarobljenika da spasi zivote uglavnom civila...
Last edited by invincible1921 on 05/04/2018 14:04, edited 1 time in total.
tetejac

#572 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Saraj, jel ti opravdavaš nasilno vađenje krvi zarobljenicima ovim postom? Kao u humane svrhe je, spašavanje života i to? Jesam te dobro upratio?
Liska

#573 Re: Mostar u ratu

Post by Liska »

Saraj, znam i ja nekoliko pripadnika Armije BiH koji su propisno liječeni i spašeni u bolnici na Bijelom brijegu. A službeni podaci govore o nekoliko stotina takvih koji su liječeni pa čak i prebacivani na dalje liječenje u Hrvatsku. Koliko znam nitko im nije uzimao krv nasilu jer i na drugoj strani je bilo ranjenih kojima je trebala krv. Ni ti ne navodiš datume niti arhivu pa time ne ispadaš relevantan. Kao da nisi svjestan da postoje desetine događaja za koje nitko nema arhivu a dogodile su se. Mislim da imamo i par presuda na kantonalnom sudu u Mostaru zbog postupanja prema ratnim zarobljenicima na način na koji sam naveo. Sad bih ti ja trebao staviti link i prekucati čitavu presudu da bi ti vjerovao???!!! Nemam drugog posla. Ili da stavim ime i prezime svog druga. Pa već je svjedočio nekoliko puta i davao izjave. Sad samo želi što prije zaboraviti sve to.
tetejac

#574 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Pa neće im vadit krv da je piju nisu vampiri. Svaka transfuzija krvi je po defaltu humana samo si me sad izbio iz cipela. Halo momčino ovo ti nije u dure. Vadit ljudima prisilno krv, ratnim zarobljenicima nije normalno ni humano. Nema se tu šta raspravljat i konkretno pričat. Ako hoćeš konkretno možemo preko pp pa ćemo sjest i popričat. Ne mogu ti ja ljude skenirat i stavit na forum. Ispade da su ljude tretirali ko Armiju a ustvari ih maltretirali kako su htjeli. Totalno bezvezna polemika. Vidi ovog gore, kao šta se bune kao da smo im izvadili 100 litara?
Pa jel se vi ovo šalite??
invincible1921

#575 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

tetejac wrote:Pa neće im vadit krv da je piju nisu vampiri. Svaka transfuzija krvi je po defaltu humana samo si me sad izbio iz cipela. Halo momčino ovo ti nije u dure. Vadit ljudima prisilno krv, ratnim zarobljenicima nije normalno ni humano. Nema se tu šta raspravljat i konkretno pričat. Ako hoćeš konkretno možemo preko pp pa ćemo sjest i popričat. Ne mogu ti ja ljude skenirat i stavit na forum. Ispade da su ljude tretirali ko Armiju a ustvari ih maltretirali kako su htjeli. Totalno bezvezna polemika. Vidi ovog gore, kao šta se bune kao da smo im izvadili 100 litara?
Pa jel se vi ovo šalite??
U poredjenju sa djelima HVOa to vadjenje krvi zarobljenicma da bi se spasili civili i svoji ranjeni vojnici je minorna stvar, ali hajde da ne idmeo dalje o ovoj temi :thumbup:
Post Reply