Carrington-Cutileiro plan

Locked
osa

#551 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
pod nacionalizmom, doduše prikrivenim , podrazumjevam, pokušaje formiranja regija u kojima bi gle čuda (bar u većini) većina bili bošnjaci
Kakve regije ? Jesi li slijep ? Vise puta sam rekao da postajanje entiteta nije problem, problem je svojatanje entiteta nazivom, obiljezjem itd.[/quote]

šta bi ti onda većini u tom entitetu nametnuo, naziv, obilježje itd.
Tomislav MO

#552 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Tomislav MO »

osa wrote:
1gorstak wrote:
Kakve regije ? Jesi li slijep ? Vise puta sam rekao da postajanje entiteta nije problem, problem je svojatanje entiteta nazivom, obiljezjem itd.

Me ne bi on ništa nametao. Jednostavno bi uvjetovao:

bošnjačko pristajanje na teritorijalne jedinice po etničkom kriteriju, u zamjenu za to da te jedinice nemaju nacionalna obilježja.

Što se mene tiče, pošten prijedlog kojeg bi Hrvati sigurno prihvatili. Srbi ne bi odmah, ali jednostrani preustroj Federacije po tim principima bi učinio da prestanu hrvatsko-bošnjačke napetosti plus Federacija bi postala "bolji entitet" čime bi Srbi došli u poziciju da su lošiji entitet. Onda bi mogli inzistirati na ljudskim pravima u RS. Možda ne možemo direktno ukinuti RS, ali ostvarenje temeljnih ljudskih prava imamo pravo tražiti.
hadzofield

#553 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
hadzofield wrote:Ti dobro znas da ja nisam mislio u globalu na srpski narod...
Kako da ja to znam pored sljedecih tvojih rijeci :

"Praviti drzavu sa koljacima, silovateljima... pa bolan hajde da je to neki narod koji ce doci pameti... al srbi....
Oni se nikad nece promjeniti ... "

Ti si nacionalista, a s tobom ne mogu voditi dijalog, mogu te samo ignorisati ili ukazivati na smece u tvojim porukama. Dijalog izmedju tebe i mene je nemoguc.

Jel SDS upravo to?
Jel Dodik taj koji govori o simulaciji zlocina na markalama i tuzlanskoj kapiji?
jel taj isti dodik ima 90% podrsku u RS.u a ostalih 10% je SDS?
Geronimo81

#554 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

Tomislav MO wrote:
1gorstak wrote:
Kakve regije ? Jesi li slijep ? Vise puta sam rekao da postajanje entiteta nije problem, problem je svojatanje entiteta nazivom, obiljezjem itd.

Me ne bi on ništa nametao. Jednostavno bi uvjetovao:

bošnjačko pristajanje na teritorijalne jedinice po etničkom kriteriju, u zamjenu za to da te jedinice nemaju nacionalna obilježja.

Što se mene tiče, pošten prijedlog kojeg bi Hrvati sigurno prihvatili. Srbi ne bi odmah, ali jednostrani preustroj Federacije po tim principima bi učinio da prestanu hrvatsko-bošnjačke napetosti plus Federacija bi postala "bolji entitet" čime bi Srbi došli u poziciju da su lošiji entitet. Onda bi mogli inzistirati na ljudskim pravima u RS. Možda ne možemo direktno ukinuti RS, ali ostvarenje temeljnih ljudskih prava imamo pravo tražiti.[/quote]

Dok god se kolju hrvati i bosnjaci nece se moci RS ukinuti a i kad se prestanu bice veoma tesko je ukinuti.Treba jaka federacija i povratak izbjeglica da se nesto napravi po pitanju RS.
hadzofield

#555 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Geronimo81 wrote: Dok god se kolju hrvati i bosnjaci nece se moci RS ukinuti a i kad se prestanu bice veoma tesko je ukinuti.Treba jaka federacija i povratak izbjeglica da se nesto napravi po pitanju RS.
Problem i jeste u tom povratku sto stvari od pocetka nisu dobro postavljene
odmah je trebalo organizovati masovni povratak od 2-3000 domacinstava prvenstveno vece razvijenije gradove
prijedor, doboj, brcko, zvornik
medjutim danas nema volje prvenstveno kod proganinka da se tamo vrate niti postoji politicka volja da se vise angazuju oko toga ... prema situaciji kakva je sada i kojim putem se krece tamo ce uskoro nece biti ni 5% ostalih

sto se tice federacije... ona se nece bolje urediti dok bosnjacki politicari ne shvate da nam je saradnja sa hrvatskom i partnerstvo u buducnosti najvaznije ... i ekonomsko i vojno i politicko jer hrvatska ima interese od bosne i u bosni
a i BiH ima interese od hrvatske i u hrvatskoj
Geronimo81

#556 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

hadzofield wrote:
Geronimo81 wrote: Dok god se kolju hrvati i bosnjaci nece se moci RS ukinuti a i kad se prestanu bice veoma tesko je ukinuti.Treba jaka federacija i povratak izbjeglica da se nesto napravi po pitanju RS.
odmah je trebalo organizovati masovni povratak od 2-3000 domacinstava prvenstveno vece razvijenije gradove
medjutim danas nema volje prvenstveno kod proganinka da se tamo vrate niti postoji politicka volja da se vise angazuju oko toga ... prema situaciji kakva je sada i kojim putem se krece tamo ce uskoro nece biti ni 5% ostalih

sto se tice federacije... ona se nece bolje urediti dok bosnjacki politicari ne shvate da nam je saradnja sa hrvatskom i partnerstvo u buducnosti najvaznije ... i ekonomsko i vojno i politicko jer hrvatska ima interese od bosne i u bosni
Budimo realni tesko dace se netko vratiti jos kada vidi kako su prosli oni sto su se vratili gdje su ih politicari ostavili na cijedilu niko normalan nebi se pokusao da vrati.Evo gledam 60 min u pon o srebrenici ljudi skupili za džamiju građu ovi dosli prodali građu i otisli.Sve lopov do lopova mislim na sve strane i hrvatske prognanike veslaju isto tako.Od price i moralni podrska nema nista trebaju da obezbjede i poslove povratnicima koce se vratiti i zivjeti bez posla.Inace slazem se sa tvojim postom u potpunosti.
hadzofield

#557 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Geronimo81 wrote:
Budimo realni tesko dace se netko vratiti jos kada vidi kako su prosli oni sto su se vratili gdje su ih politicari ostavili na cijedilu niko normalan nebi se pokusao da vrati.Evo gledam 60 min u pon o srebrenici ljudi skupili za džamiju građu ovi dosli prodali građu i otisli.Sve lopov do lopova mislim na sve strane i hrvatske prognanike veslaju isto tako.Od price i moralni podrska nema nista trebaju da obezbjede i poslove povratnicima koce se vratiti i zivjeti bez posla.Inace slazem se sa tvojim postom u potpunosti.

pa nemas sta ... to je stvar koju uvijek ponavljam kada mi neko prica o legalizaciji rezultata genocida, prodaji bosne i slicnim glupostima...
treba se pomiriti s tim da se ljudi tamo ne zele vratiti jer su to i prije rata bila nerazvijena mjesta
isto vazi za sve narode u BiH
Hrvoje_Hrvatinic

#558 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

hercegovac_pravi wrote:

Zbog cega bi mi trebali vjerovati tvojim tvrdnjama (pogotovo imajuci u vidu "udruzeni zlocinacki poduhvat i raspolazuci nepobitnim cinjenicama iz tog scenarija) da je Alija pravio "islamsku Bosnu" a kao eto Hrvati se borili protiv toga? Zbog cega da vjerujemo tebi da je etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne izvedeno od strane ABiH a ne jednostavnim odlaskom Hrvata na 3 dana prije samog dolaska ABiH u navedena podrucja (to ti je gola istina, pitaj Kakanjce, sa ovim ne zelim da tvrdim da nisu imali strah od dolaska ABiH)?
Evo ja sam iz Kaknja i živi sam svjedok onoga što se dešavalo tih lipanjskih dana 1993-e godine. Žalosno je i jadno što netko pokušava prodati ili proturiti priču o nekakvom dragovoljnom odlasku Hrvata iz područja općine Kakanj, a još jadnije je kad netko u to možda i vjeruje.
Sukob HVO-a i Armije BiH, dakle Hrvata i Bošnjaka u općini Kakanj je trajao 5 dana, od 8 - do 13. 06. 1993, i vođene su žestoke borbe u tom periodu. Višestruko nadmoćne muslimanske snage, u ljudstvu i tehnici, 5 dana nisu uspijevale da naprave značajnije pomake, sve dok HVO-u Kakanj, nije nestalo streljiva i bio prinuđen na povlačenje u pravcu Vareša. Do tog dana 13. 06. narod je bio na prostorima općine kakanj, a egzodus je uslijedio u poslijepodnevnim satima tog dana i nitko nikoga nije tjerao da ide, čak je hrvatsko rukovodstvo vršilo napore da se ostane u kaknju ali uzalud. Istog tog dana ili u rano jutro idućeg dana su pripadnici Armije BiH ušli u većinu hrvatskih sela, masakrirali oko 100 civila koji su ostali, spalili stotine kuća. Dim spaljenih hrvatskih kuća iz doline rijeke Trstionice, gdje je bila većina hrvatskih sela je bio tako gust da se nije znalo da li je dan ili noć. U narednim tjednima uslijedila je bjesomučna pljačka hrvatskih kuća ( to razumijem jer su mnogi bili gladni), paljevine ( cirka 3000 hrvatskijh kuća - u miru, bez ratnih djelovanja, od susjeda, i to ne nekih ekstremista već ljudi koji nikad nikomu nisu učinili kakokovog zla) teror i ubijanje preostalih hrvata koji su ostali.
Ovo je prava istina. Bila nekomu ugodna ili ne. Mnoge stvari ne znam, ali ovo što sam napisao sam svojim očima gledao i doživio te znam da je tako bilo.
hadzofield

#559 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Zbog cega bi mi trebali vjerovati tvojim tvrdnjama (pogotovo imajuci u vidu "udruzeni zlocinacki poduhvat i raspolazuci nepobitnim cinjenicama iz tog scenarija) da je Alija pravio "islamsku Bosnu" a kao eto Hrvati se borili protiv toga? Zbog cega da vjerujemo tebi da je etnicko ciscenje Hrvata iz srednje Bosne izvedeno od strane ABiH a ne jednostavnim odlaskom Hrvata na 3 dana prije samog dolaska ABiH u navedena podrucja (to ti je gola istina, pitaj Kakanjce, sa ovim ne zelim da tvrdim da nisu imali strah od dolaska ABiH)?
Evo ja sam iz Kaknja i živi sam svjedok onoga što se dešavalo tih lipanjskih dana 1993-e godine. Žalosno je i jadno što netko pokušava prodati ili proturiti priču o nekakvom dragovoljnom odlasku Hrvata iz područja općine Kakanj, a još jadnije je kad netko u to možda i vjeruje.
Sukob HVO-a i Armije BiH, dakle Hrvata i Bošnjaka u općini Kakanj je trajao 5 dana, od 8 - do 13. 06. 1993, i vođene su žestoke borbe u tom periodu. Višestruko nadmoćne muslimanske snage, u ljudstvu i tehnici, 5 dana nisu uspijevale da naprave značajnije pomake, sve dok HVO-u Kakanj, nije nestalo streljiva i bio prinuđen na povlačenje u pravcu Vareša. Do tog dana 13. 06. narod je bio na prostorima općine kakanj, a egzodus je uslijedio u poslijepodnevnim satima tog dana i nitko nikoga nije tjerao da ide, čak je hrvatsko rukovodstvo vršilo napore da se ostane u kaknju ali uzalud. Istog tog dana ili u rano jutro idućeg dana su pripadnici Armije BiH ušli u većinu hrvatskih sela, masakrirali oko 100 civila koji su ostali, spalili stotine kuća. Dim spaljenih hrvatskih kuća iz doline rijeke Trstionice, gdje je bila većina hrvatskih sela je bio tako gust da se nije znalo da li je dan ili noć. U narednim tjednima uslijedila je bjesomučna pljačka hrvatskih kuća ( to razumijem jer su mnogi bili gladni), paljevine ( cirka 3000 hrvatskijh kuća - u miru, bez ratnih djelovanja, od susjeda, i to ne nekih ekstremista već ljudi koji nikad nikomu nisu učinili kakokovog zla) teror i ubijanje preostalih hrvata koji su ostali.
Ovo je prava istina. Bila nekomu ugodna ili ne. Mnoge stvari ne znam, ali ovo što sam napisao sam svojim očima gledao i doživio te znam da je tako bilo.

Ne seri
nokia6170

#560 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by nokia6170 »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Jel ovo boldirano prava istina ili isforsirana istina zastrasivanja?

p.s. bez uvrede sto sam malo skeptican, jer imam u vidu da najveca masovna stradasnja hrvata civila broje maximalnu cifru do 30 osoba...a ti istices preko stotinu, sto mi ga dodje paralelno sa Ahmicima i stradanjem Bosnjaka od HVO-a. Cisto sumnjam da bi hrvatski Ahmici prosli tako neopazeno i da sam Haski tribunal ne bi procesuirao takav zlocina Armije BiH nad neduznim hrvatskim civilima.
hadzofield

#561 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

nokia6170 wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:
hercegovac_pravi wrote:

p.s. bez uvrede sto sam malo skeptican, jer imam u vidu da najveca masovna stradasnja hrvata civila broje maximalnu cifru do 30 osoba...a ti istices preko stotinu, sto mi ga dodje paralelno sa Ahmicima i stradanjem Bosnjaka od HVO-a. Cisto sumnjam da bi hrvatski Ahmici prosli tako neopazeno i da sam Haski tribunal ne bi procesuirao takav zlocina Armije BiH nad neduznim hrvatskim civilima.
Nije prava istina ... pretjeruje
To uposte nisu bili sukobi kako on opisuje ... veci dio posla se odradio artiljerijom sa vrtlista bilo ja malo borbi oko "Kamara" al to je rijeseno u jednom dano ... dok je vojska dosla oni su svi pobjegli zajedno sa HVO-om koji im je rekao da ide 10 000 mudzahedina iz Zenice... onda je nastala pljacka u paljenje hrvatskih kuca za sta je Amir Kubura osudjen u Hagu
Hrvoje_Hrvatinic

#562 Re: Carrington-Cutileiro plan

hadzofield wrote: Nije prava istina ... pretjeruje
To uposte nisu bili sukobi kako on opisuje ... veci dio posla se odradio artiljerijom sa vrtlista bilo ja malo borbi oko "Kamara" al to je rijeseno u jednom dano ... dok je vojska dosla oni su svi pobjegli zajedno sa HVO-om koji im je rekao da ide 10 000 mudzahedina iz Zenice... onda je nastala pljacka u paljenje hrvatskih kuca za sta je Amir Kubura osudjen u Hagu
Sukobi su bili žestoki, heble te tvoje Kamare. Kamare su bili samo jedan od 20 bojišta, relatino beznačajan osim što je bio najbliže gradu. Prave borbe su vođene na Ričici, Slapnici, Lučićima, Teševu... Kakva artiljerija? Jesi li poludio? Artiljerija armije je bila beznačajna, simbolična, bez ikakvog utjecaja, od nje nije nanesena nikakva šteta nikome. Sve riješeno u jednom danu kažeš ? Kako u jednom danu kad su sukobi na području općine Kakanj počeli 08.06. a završeni 13.06. i zalud su vam 5 dana bila sva pojačanja od zenice i od Jajačke brigade, i od visočana koji su nastupali prema bištranima... kakav jedan dan čovječe.?
A pobjegli jesmo, ali nismo išli na nagovor HVO-a, kako vama vaša propaganda kaže, , već smo išli da sačuvamo živu glavu. Moj prvu susjed i susjeda su ostali i bili masakrirani od pripadnika sedme muslimanske. jesmo li trebali mi ostati i isprobavati sreću hoće li nam na vrata zakucati mudžahedin ili pak neki normalni vojnik armije ( a hvala bogu takvih je kao u svim vojskama većina).
Junuz Djipalo

#563 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Junuz Djipalo »

nokia6170 wrote:

Gdje smijemo išta reći, u Hrvatskoj radi Krajine žele da se cijela priča rata što prije zaboravi, isporučili su i koga su trebali i koga nisu i okrenuli novu stranicu sa glavnim ciljem ulaska u EU. Bilo kakva koškanja sa susjedima nisu popularna jerbo ovisi turizam u velikoj mjeri o tome da u susjedstvu nema problema. I to je to što se Hr tiče. Bilo je tekstova u Slobodnoj Dalmaciji do recimo 2005. koji su ipak zapitkivali a što je s ovim a što s onim.

U BiH nema većeg medija koji bi o tome bez priklanjanja Bošnjacima pričao o masakrima nad Hrvatima. I slično je i sa MZ, Bošnjaci su uvijek žrtve, broj poginulih i daje za pravo Bošnjacima da kažu da su najveće žrtve rata, ali mi znamo da jesu bili u Ahmićima ili Srebrenici ali u Zenici, Kaknju, Varešu, Jablanici, Konjicu sigurno nisu, nego baš obratno.

Sramotno male kazne dobivaju ljudi za pokolje nad Hrvatima ako ih uopće i optuže a za neke pokolje niko dosad nije ni odgovarao, neki obnašaju visoke dužnosti u vlasti još uvijek i kao neki su heroji.

Znakovito je da je broj ubijenih civila u MH sukobu podjednak, da je stratišta bilo podjednako, da je daleko više protjerano Hrvata bilo od Bošnjaka.

No danas ćete čut na TV i u Havazu samo o Ahmićima i protjeranim Bošnjacima iz Stoca i isto tako pričat će se o logorima u Hercegovini, a što je Hrvata podjednak broj prošao logore, što ih je više protjerano, o pravim razlozima što su u postotku u odnosu na stanje prije rata prepolovljeni e o tome nećete gledat emisije ni slušat zapomaganje sa radija a ni čitat u novinama.

Doduše mene nije protjerala vojska nego nekakve bande u maskirnim uniformama koje su po noći harale po hrvatskim kućama. No i nije neka razlika bila službena zapovijed ubij, protjeraj ili bila neslužbena. Rezultat isti.
Hrvoje_Hrvatinic

#564 Re: Carrington-Cutileiro plan

nokia6170 wrote: Jel ovo boldirano prava istina ili isforsirana istina zastrasivanja?

Ovako, možda sam se ja pogrešno izrazio, to se ne odnosi na jedan pojedinačan slučaj, pojedinačan zločin, već na brojna ubojstva hrvatskih civila koja su se dešavala na području općine Kakanj tih dana. Znači, u jednom selu 2-3, u drugom selu 1, u trećem 3-4 ubjena civila itd. Riječ je o ljudima koji su ostali ili nisu uspjeli pobjeći. Sveukupno je u tom suboku poginulo oko 120 hrvata, od toga 20 su bili vojnici HVO-a tako da dođemo do brojke od 100 ubijenih civila.

Npr.

13.06.1993.
DRENOVIK (KAKANJ)-ubijeno (streljano) -16 civila;

13.06.1993.
BJELAVIĆI (KAKANJ)-ubijena dva civila;

13.06.1993.
VELIKI TRNOVCI (KAKANJ)-ubijeno više civila;

13.06.1993.
SLAPNICA (KAKANJ)-ubijeno devet civila;

13.06.1993.
KRALJ. SUTJESKA (KAKANJ)-ubijena četiri civila;

13.06.1993.
SRIJETEŽ (KAKANJ)-ubijena dva civila;

9-14.06.1993.
BIŠTRANI (KAKANJ)-ubijena četiri civila;

Istine radi, i HVO je izvršio ubojstvo nekoliko civila u okolici Kaknja, i ja se toga kao hrvat stidim i počinitelje prezirem te se nadam da će ih stići zaslužena kazna. A za ove koji su pobili hrvate... za njih se nemam što nadati jer znam da nikada neće biti procesuirani.
nokia6170

#565 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by nokia6170 »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
nokia6170 wrote: Jel ovo boldirano prava istina ili isforsirana istina zastrasivanja?

Ovako, možda sam se ja pogrešno izrazio, to se ne odnosi na jedan pojedinačan slučaj, pojedinačan zločin, već na brojna ubojstva hrvatskih civila koja su se dešavala na području općine Kakanj tih dana. Znači, u jednom selu 2-3, u drugom selu 1, u trećem 3-4 ubjena civila itd. Riječ je o ljudima koji su ostali ili nisu uspjeli pobjeći. Sveukupno je u tom suboku poginulo oko 120 hrvata, od toga 20 su bili vojnici HVO-a tako da dođemo do brojke od 100 ubijenih civila.

Npr.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

9-14.06.1993.

Istine radi, i HVO je izvršio ubojstvo nekoliko civila u okolici Kaknja, i ja se toga kao hrvat stidim i počinitelje prezirem te se nadam da će ih stići zaslužena kazna. A za ove koji su pobili hrvate... za njih se nemam što nadati jer znam da nikada neće biti procesuirani.
Hvala na infu, ali bi te zamolio da ubuduce, cisto radi sebe i ostalih, budes maximalno precizan kada su ovako osjetljive stvari i teme u pitanju. Nema potrebe ni da umanjujemo, niti preuvelicavamo ili bilo sta drugo, s obzirom da je ono sto se stvarno desilo samo po sebi dovoljno da se normalan covjek zgrazava i dostancira i osudi.

p.s. Nema potrebe da se ti stidis zlocina HVO-a na bosnjackim civilima. Zasto bi ti to radio i preuzimao breme odgovornosti na svoja pleca...oni koji treba da se stide i izvinjavaju su: direktni izvrsioci tih djela, oni koji su zapovjedali i oni koji su znali, a nisu sankcionisali.
zonbirile

#566 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by zonbirile »

hadzofield wrote:

-------------------------------------------------------
e moj jarane,povratka nema jer ga niko ne želi,pa za to su se i borili.Evo i sada dobro dođe ta priča-nema popisa dok se ne vrate svi na svoje-reče pic majstor Genjac i osta živ.Još luđa je metodologija,kao napraviti strategiju i dići 500 miliona maraka.Pa njima svijet ne da više ni 5 maraka,a čuj strategija.
Rafael

#567 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Rafael »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:

Npr.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

13.06.1993.

9-14.06.1993.

E sad si nadrljo :lol: :run:
hadzofield

#568 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

zonbirile wrote:
hadzofield wrote:

-------------------------------------------------------
e moj jarane,povratka nema jer ga niko ne želi,pa za to su se i borili.Evo i sada dobro dođe ta priča-nema popisa dok se ne vrate svi na svoje-reče pic majstor Genjac i osta živ.Još luđa je metodologija,kao napraviti strategiju i dići 500 miliona maraka.Pa njima svijet ne da više ni 5 maraka,a čuj strategija.
to reci onima koji se kunu u jedinsvetnu nepodjeljenu bosnu
nema bosne bez podrinjskih bosnjaka i posavskih hrvata... bez toga BIH je podjeljena drzava
zonbirile

#569 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by zonbirile »

znači ostvareni su svi zacrtani planovi,pa u čemu je problem?
Junuz Djipalo

#570 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Junuz Djipalo »

zonbirile wrote:znači ostvareni su svi zacrtani planovi,pa u čemu je problem?
U MZ... :D
zonbirile

#571 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by zonbirile »

i u mjesnoj zajednici
d700

#572 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by d700 »

Ne varajte se: Lissabonski sporazum nije bio gotov mirovni plan, nego osnova za dalje pregovore. Izetbegovic je to vise puta objasnio, a na sudjenju Karadzica je to i vjestak suda potvrdio: Lisabonski sporazum je bio osnova za dalje pregovore. Sam Karadzic to potvrdjuje sa izjavom: "Samo su se mape jos trebale dogoviriti"...eto "samo" jos to.... :D Dakle ova Karta nije bila fiksna, nego osnov za dalje pregovore. Prikazivanje ove karte u kontekst dogovorene teritorialne podjele je srpska propaganda koja prolazi ako se pozadina ne poznaje.

U ostalom: Izetbegovic je sporazum potpisao 24.2 u Lisabonu i tek 25/26.Marta je povukao potpis. A razlog tome je bila ofanziva srpske strane na Bijeljiju i Janju. U periodu od 24.2 do 26.3 su Srbi postavili ne prihvatljive uvjete i uz navedenu ofanzivu, Izetbegovic je povukao potpis.

Jos jedan mit koji se ovdje spaljuje je navodno nagovaranje Zimmermann-a, da Izetbegovic povuce potpis i da ce mu amerika vojno pomoci. Ovu tvrdnju je objavio jedan sekretar americkog state Departmenta 27.3 u New York Times-u. Na to srpska propaganda leti ko muhe na govna. Ono sto se ignorise
jyqan

#573 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by jyqan »

pročitah samo prvu stranicu, ne da mi se dalje

žali bože onoliko poginulih

ja bih pristao na svaki dogovor nego da mi nekog ubiju ili siluju u porodici. imam sreće pa su mi u najbližoj porodici ostali živi, i žive tamo gdje su rođeni, a šta da kaže neko iz srebrenice npr? ili kome je dijete stradalo od granate?

prema tome, za kutiljerov plan
Skijaš

#574 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Skijaš »

jyqan wrote:ja bih pristao na svaki dogovor nego da mi nekog ubiju
Pored takvih bi danas Hitlerova ideologija vladala svijetom.
Rimad

#575 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Rimad »

Ko oživi temu?

Naravno da ovakav plan ne bi prošao, jer nije u skladu sa pricipima stvaranja velike srbije. Čak i da su ga Srbi prihvatili, to bi bio samo prvi korak ka nastavku započetog, jer zašto bi ga prihvatili kad su 92-e imali sve: i vojsku i međunarodnu podršku i embargo na uvoz oružja i dogovor sa Tuđmanom ?

Ali šta ćeš, ima dosta naivnih među Bošnjacima - istina manje nego 92-e.
Lahko je pričati "eee ovako bih ja sada uradio...". Kad bih ja znao šta če biti za pet godina, ni Bill Gates mi ne bi bio ravan.

Što se tiče ovih što bi pristali na sve, samo da im ne pobiju i siluju. OK - bi li pristao da se boriš? To ti je jedina garancija da ti neće ubiti ili silovati. Mnoga mjesta su doživjela upravo ubijanje i silovanje, jer su se "dogovorili sa komšijama"? Šta je Selim Bešlagić odgovorio zapovjedniku Tuzlanske kasarne, kad mu je ovaj nudio "dogovor". Rekao mu je "nema govora, neka me kolju".

Spominjemo Srebrenicu. Vojnici iz Srebrenice su u početku rata postizali značajne vojne uspjehe. Kada se dogodio genocid? Dogodio se kada je neko u Sa odlučio da mijenja Srebrenicu za neke druge teritorije (koliko sam čuo, teritorije oko Sa, ali nije pouzdano) i kada su odlučili da se treba povući. Da su kojim slučajem dostavili oružje Srebreničanima ( a krajem 95- je bilo oružja) niti bi Srebrenica pala, niti bi bilo genocida.

Ali šta ćeš, ima nas još naivnih.
Locked