Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#551 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

i kako je regulisano održavanje i može li PEV u bazen?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#552 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote:i kako je regulisano održavanje i može li PEV u bazen?
Sve po zakonu!
Vlasnik i graditelj je jedna firma koja se bavi upraviteljstvom,
pa ne bih reklamirao. Samo na PP.
zonbirile

#553 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:i kako je regulisano održavanje i može li PEV u bazen?
Sve po zakonu!
Vlasnik i graditelj je jedna firma koja se bavi upraviteljstvom,
pa ne bih reklamirao. Samo na PP.
---------------------------
aha,to ono kod bivše UNE na Stupu.Pa ako je ko Bosmal,dugo će zvrljati prazno.Bio mi drug u Kanadi,stanovao u istom folu,ali kirija ista kao i kod drugih bez toga.U čemu je fol?Konkurencija,bio pun qurac apartmana bez mušterija i lola ponudio to.Ovde Bosmal uzimao(mislio da će uzimati) čini mi se 2KM po kvadratu,alll inkluzive.Sada bi da napuni dao i kupaće gaće,peškir,kapicu,šampon,bade mantil i japanke,bez ikakve naknade svakom samo da proda više od pola preostalih kapaciteta.
L@BuD

#554 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by L@BuD »

Nevalja ovo ništa kako su regulisali sa upraviteljima.Svima dobro samo oni koji redovno plaćaju ispadaju budale.U mom ulazu masa koji ne plaćaju i ja koji redovno plaćam ispaštam jer se ništa ne radi u ulazu a kad zovneš upravitelja kaže moramo vidjeti koliko para ima na računu i za najsitniju stvar.Šta će nam onda upravitelj ako će tako raditi nisam ja nadležan da tjeram nekoga da plaća ispade da bacam pare.
Da ima reda trebalo se fino regulisati koji procenat upravitelj uzima sebi a koji ulaže u zgradu i to fiksno po računici koliko košta održavanje.Nije moja briga hoćel mi komšija plaćati.Znači upravitelj treba ništa da ne radi a za neko vrijeme će pare naplatiti preko suda koje sigurno neće završiti na zajedničkom računu ulaza.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#555 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

L@BuD wrote:Nevalja ovo ništa kako su regulisali sa upraviteljima.Svima dobro samo oni koji redovno plaćaju ispadaju budale.U mom ulazu masa koji ne plaćaju i ja koji redovno plaćam ispaštam jer se ništa ne radi u ulazu a kad zovneš upravitelja kaže moramo vidjeti koliko para ima na računu i za najsitniju stvar.Šta će nam onda upravitelj ako će tako raditi nisam ja nadležan da tjeram nekoga da plaća ispade da bacam pare.
Da ima reda trebalo se fino regulisati koji procenat upravitelj uzima sebi a koji ulaže u zgradu i to fiksno po računici koliko košta održavanje.Nije moja briga hoćel mi komšija plaćati.Znači upravitelj treba ništa da ne radi a za neko vrijeme će pare naplatiti preko suda koje sigurno neće završiti na zajedničkom računu ulaza.
:thumbup:
Već sam ranije pisao da su odgovorni bivši ministar Stambene politike KS Silajdžić Samir - Tajo SBiH i sadašnji ministar -drugi mandat-Lukić Čedomir - Čedo Omladinac -SDA. Omladinac jer je ozakonio promjenu imena Fonda za izgradnju stanova za mlade stručnjake omogućivši pedesetogodišnjacima da apliciraju po povoljnijim uslovima za te iste stanove, odnosno, njihovu izgradnju.

Inače, sjajna ideja upraviteljstvo. Sve jednostavne ideje su skoro genijalne kao jednostavno jelo siromašnih Talijana, pizza. Međutim, kod nas se ta genijalnost pretvorila u svoju suprotnost zbog korupcije, javašluka, nepoznavanja svog posla ministrovanja,...

Iako je plaćeno iz budžeta, nisu ''odradili'' kampanju upoznavanja građanstva sa uvođenjem upraviteljstva. Štampali (tenderli) knjižice Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama. Dijelili te iste knjižice putem upraviteljskih firmi koje, opet, ni u ludilu nisu to dijelile etažnim vlasnicima. Što je manje informacija, veća šansa da ''prodje'' mahinacija.

Konkretno, ja nisam u mogućnosti da dobijem ni godišnje izvještaje za 2009. i 2010. godinu iako sam putem Ministarstva zamolio da mi dostave, odnosno, kako god oni hoće da urade, samo da ja pročitam te izvještaje.

PEV ne priča samnom. Bilo je nekih fizičkih obračuna sa njim. Da barem istakne te izvještaje na oglasnu ploču!

Čim nema godišnjeg izvještaja, na oglasnoj ploči ili Skupa etažnih vlasnika da bi se usvojio taj izvještaj, to je prvi znak da nešto nije uredu. Posumnjati u mahinacije PEV-upravitelj.

He, ''fiksno i po računici''...Ministar je bio dužan u roku od 6 mjeseci donijeti neke pravilnike iz kojih bi se mogle definisati detaljne cijene usluga upravitelja, tako piše u Zakonu.
Međutim, nikada nisu doneseni ti pravilnici, evo 8. godina od uvodjenja upraviteljstva.

Eh, nije te briga plaća li komšija!?
Šta radi vaš PEV (Predstavnik etažnih vlasnika pred upraviteljem)? Plaćen je sa do 15% sveukupne sume uplaćene za određeni mjesec. Neboderi znaju imati i po 80 stanova u jednom ulazu, pa onda računaj koliko je plaćen PEV.

Kada komšija ne plaća naknadu za održavanje zaj. dijelova zgrade, tada je manje novca na računu vašeg ulaza/zgrade => zgrada se lošije održava => manja trenutna tržišna cijena tvoga stana, a i svih ostalih.
Pogledaj malo oglase u kojima se prodaju stanovi. Već su prodavači stanova počeli dodavati informacije koji upravitelj održava zgradu (Izgleda, OKI najbolji) i ima li para na zajedničkom računu za održavanje.
zonbirile

#556 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

L@BuD wrote:Nevalja ovo ništa kako su regulisali sa upraviteljima.Svima dobro samo oni koji redovno plaćaju ispadaju budale.U mom ulazu masa koji ne plaćaju i ja koji redovno plaćam ispaštam jer se ništa ne radi u ulazu a kad zovneš upravitelja kaže moramo vidjeti koliko para ima na računu i za najsitniju stvar.Šta će nam onda upravitelj ako će tako raditi nisam ja nadležan da tjeram nekoga da plaća ispade da bacam pare.
--------------------------------------
grešiš dobro su oni ovo regulisali,unutar trulog sistema.Trebalo bi vidjeti riješenja drugih,a ne stalno insistirati na zadanim glupostima.Svi su u sistemu uvezani i zaštićeni samo redovni platiša-ne.Sistem funkcionira po sistemu ,odeš kod pekara i daš marku za hljeb,on je uzme i ne dati ti hljeb.Jebi ga jučer imao manjak.
Garden of illusion

#557 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

@zonbirile

Primjer ti je bezveze.Sistem je itekako dobar, živiš u zgradi, posjeduješ stan,privatno je vlasništvo pa izvoli i plaćaj i brini se o onom što je TVOJE. To što je naš narod navikao da sve ide na državne jasle je drugi par čarapa. To što mnogi ne plaćaju nije kriva ni država ni sistem, redovni platiša ne ispašta zbog lošeg upravitelja već zbog lošeg komšije.
PipiDugaDevetka

#558 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote:@zonbirile

Primjer ti je bezveze.Sistem je itekako dobar, živiš u zgradi, posjeduješ stan,privatno je vlasništvo pa izvoli i plaćaj i brini se o onom što je TVOJE. To što je naš narod navikao da sve ide na državne jasle je drugi par čarapa. To što mnogi ne plaćaju nije kriva ni država ni sistem, redovni platiša ne ispašta zbog lošeg upravitelja već zbog lošeg komšije.
Hodanje kroz život ''linijom manjeg otpora'', nezamjeranje komšijama, PEV-ovima i lagano privatno vlasništvo koje se najčešće kupuje jednom u životu gubi tržišnu vrijednost.
Za sada su mnoge zgrade relativno nove i ne kvare se, ali doći će vrijeme za velike popravke za velike iznose novca!
zonbirile

#559 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

------------------------
očito me nisi shvatio
zonbirile

#560 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

evo u današnjem Avazu,kuknjava otpadaju fasade na prolaznike i opštinari tvrde da nije regulisano zakonom.Pa to i ja tvrdim.Evo u Titovoj naprimjer imaš zgradu kao skup EV,a do nje zgradu privatnog vlasnika-komplet zgrada jednog lica.He,he sada bi ovo EV da im opština sredi fasadu,a do njih zgradu od privatnika,pa naravno on sam.S druge strane kada su se brali poeni i nadograđivale zgrade onda EV niko nije šljivio dok nisu protjerali svoje,pa što Ganiću ne nazidaše kat za borce.Opet tvrdim neuređena oblast i samo crvenu buržoaziju zamjenila klerikalnonacionalistička,sve preko leđa pojedinca.
PipiDugaDevetka

#561 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Privatna zgrada je i Bosmal, pa opet ima upravitelja koji se mora brinuti da šta sa krova ili fasade ne sleti na aute ili prolaznike.

Svaka zgrada sa dva ili više stanova mora imati upravitelja ili taj jedan vlasnik zgrade mora ispoštovati članove 7; 8; i 9 Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS.
Bellica

#562 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Valja ideja o upraviteljastvu, tebe ne potkrada upravitelj nego tvoj komsija koji ne placa. Mi u ulazu imamo 2-3 EV koji ne placaju, ali zato mi ostali placamo i sve nam funkcionise. Kad smo mijenjali sanducice i njima smo napravili, kad pravimo lift, pravimo i za njih jer ga i oni koriste, zato sto su oni paraziti pa zive "na nasim ledjima" hoce sve, a ne placaju. Ja ti ne krivim upravitelje nikako, ali zato krivim ove sto ne placaju. Sve je regulisano zakonom, upravitelj sebi uzima 10-15% provizije od ukupne mjesecne uplate, a radove izvodi prema cjenovniku koji bi trebao imati svaki upravitelja na svojoj web stranici, a koji bi PEV trebao okaciti na oglasnoj ploci. A kad se tuze ovi sto ne placaju, pa jednog dana se to naplati, ta sredstva zavrse na racunu zgrade jer tvoje komsije koje ne placaju NE DUGUJU UPRAVITELJIMA NEGO SVOJIM KOMSIJAMA TJ. VAMA. jer vi uredno placate i izvodite odredjene radove u ulazu, a oni ne placaju, a koriste to sto vi pravite i samim tim duguju vama i vas kradu, a ne upravitelje, niti upravitelji kradu vas. Pa da, uvijek je lakse okriviti i upravitelje i PEV nego onog koji zivi u zgradi, smece baca kroz prozor, voza se liftom 8 krugova za redom, najglasniji je na sastanku, a NIKADA nije niti jedan KF uplatio na racun zgrade!
PipiDugaDevetka

#563 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
Valja ideja o upraviteljastvu, tebe ne potkrada upravitelj nego tvoj komsija koji ne placa. Mi u ulazu imamo 2-3 EV koji ne placaju, ali zato mi ostali placamo i sve nam funkcionise. Kad smo mijenjali sanducice i njima smo napravili, kad pravimo lift, pravimo i za njih jer ga i oni koriste, zato sto su oni paraziti pa zive "na nasim ledjima" hoce sve, a ne placaju. Ja ti ne krivim upravitelje nikako, ali zato krivim ove sto ne placaju. Sve je regulisano zakonom, upravitelj sebi uzima 10-15% provizije od ukupne mjesecne uplate, a radove izvodi prema cjenovniku koji bi trebao imati svaki upravitelja na svojoj web stranici, a koji bi PEV trebao okaciti na oglasnoj ploci. A kad se tuze ovi sto ne placaju, pa jednog dana se to naplati, ta sredstva zavrse na racunu zgrade jer tvoje komsije koje ne placaju NE DUGUJU UPRAVITELJIMA NEGO SVOJIM KOMSIJAMA TJ. VAMA. jer vi uredno placate i izvodite odredjene radove u ulazu, a oni ne placaju, a koriste to sto vi pravite i samim tim duguju vama i vas kradu, a ne upravitelje, niti upravitelji kradu vas. Pa da, uvijek je lakse okriviti i upravitelje i PEV nego onog koji zivi u zgradi, smece baca kroz prozor, voza se liftom 8 krugova za redom, najglasniji je na sastanku, a NIKADA nije niti jedan KF uplatio na racun zgrade!
@Bellice, ako imaš makar i stari Cjenovnik tvog upravitelja, skeniraj, pa da mi nekako pošalješ na e-mail adresu iz mog avatara.
zonbirile

#564 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:Privatna zgrada je i Bosmal, pa opet ima upravitelja koji se mora brinuti da šta sa krova ili fasade ne sleti na aute ili prolaznike.

Svaka zgrada sa dva ili više stanova mora imati upravitelja ili taj jedan vlasnik zgrade mora ispoštovati članove 7; 8; i 9 Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS.
--------------------
ne ,BOSMAL nije privatna zgrada,to je samo privatni kapital investiran i prodani stanovi.Privatna zgrada iz primjera,bi bila povraćena zgrada u procesu restitucije.A ima ih takvih.
Garden of illusion

#565 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

zonbirile wrote:

------------------------
očito me nisi shvatio
Očito nisi u stanju voditi raspravu o stvarima koje ne poznaješ i pričaš napamet bez ikakvog iskustva na zadanu temu,konstantno prebacujući priču na sistem i državu. U svom primjeru navodiš slučaj u kojem stanar plaća a ne dobija uslugu za to što plaća. Krivnju prebacuješ na davaoca usluga (upravitelja,državu i sistem) a ne na korisnika koji ne plaća i zbog kojeg stanar koji plaća ispašta. Na tvom bih mjestu odvojila malo vremena pa pročitala temu od početka do kraja i pokušala shvatiti o čemu ljudi ovde pričaju a ne navodila stvari koje imaju veze sa upravljanjem i održavanjem zgrada kao ja sa nuklearnom fizikom. Lijep pozdrav.
zonbirile

#566 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Garden of illusion wrote:
zonbirile wrote:

------------------------
očito me nisi shvatio
Očito nisi u stanju voditi raspravu o stvarima koje ne poznaješ i pričaš napamet bez ikakvog iskustva na zadanu temu,konstantno prebacujući priču na sistem i državu. U svom primjeru navodiš slučaj u kojem stanar plaća a ne dobija uslugu za to što plaća. Krivnju prebacuješ na davaoca usluga (upravitelja,državu i sistem) a ne na korisnika koji ne plaća i zbog kojeg stanar koji plaća ispašta. Na tvom bih mjestu odvojila malo vremena pa pročitala temu od početka do kraja i pokušala shvatiti o čemu ljudi ovde pričaju a ne navodila stvari koje imaju veze sa upravljanjem i održavanjem zgrada kao ja sa nuklearnom fizikom. Lijep pozdrav.
----------------------------------
ovo ode u nedogled,ali problem društava u raspadu poput Bosne je,što pojedinci uvijek vjeruju u donešene zakone,uredbe,stavove pojedinaca,medijima,nego sopstvenim očima.Može i konkretno,šta ja imam kao redovan platiša sa onim koji ne plača.Nije to moj problem,iako je zbog loših riješenja indrektno prebačeno meni na leđa.Da ga bijem?Boli nekoga qurac na zadnjem spratu,koji 10g plača i sada mu lije voda u stan.To što ostali ne plačaju,što PEV i upravitelj cijelo vrijeme uzmu 25% od prikupljenog,što je PEV krao,ovo..ono...Ljudi moji pa valjda smo se odmakli od AFŽ,SSRN,SKOJ,gorana i ostalih organizacija radnog naroda.
PipiDugaDevetka

#567 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: ----------------------------------
ovo ode u nedogled,ali problem društava u raspadu poput Bosne je,što pojedinci uvijek vjeruju u donešene zakone,uredbe,stavove pojedinaca,medijima,nego sopstvenim očima.Može i konkretno,šta ja imam kao redovan platiša sa onim koji ne plača.Nije to moj problem,iako je zbog loših riješenja indrektno prebačeno meni na leđa.Da ga bijem?Boli nekoga qurac na zadnjem spratu,koji 10g plača i sada mu lije voda u stan.To što ostali ne plačaju,što PEV i upravitelj cijelo vrijeme uzmu 25% od prikupljenog,što je PEV krao,ovo..ono...Ljudi moji pa valjda smo se odmakli od AFŽ,SSRN,SKOJ,gorana i ostalih organizacija radnog naroda.
Ti k'o moj nadograđeni komšija:
-Šta ja imam sa ženom koja je ložeći zapalila dimnjak!? Nije zvala dimnjačara preko upravitelja.
Plin u zgradi, pa kada nahrupi užarena čađ vrlo lako se moglo desiti da žeravice ''dohvate'' i plin. Izgorjela bi cijela zgrada sa nadogradjenim dijelom. Roknuo bi plin što ima zvuk isti k'o granata ispaljena iz tenka.

Prema Zakonu, neplatiše bi trebale biti tužene već drugi mjesec kada ne uplate naknadu za održavanje. Tužbu podnosi upravitelj, a troškove utuženja plate EV redovne platiše, pa preko suda sve bude nadoknađeno. Mirna Bosna-Trava Rosna i Popušena jer sudovi su preopterećeni. Mene tužilo još 2007.g. u januaru, a prvo ročište mi je 21.3.2011.g.

Dakle, razgovaraj sa PEV-om i pokreni tužbu protiv ''svojih'' neplatiša. Razgovaraj sa neplatišama. Ako je i to teško, isprintaj odgovarajući tekst i zalijepi negdje u haustoru. Otprilike ovako:
KADA NE PLAĆAŠ NAKNADU ZA ODRŽAVANJE NE ZAKIDAŠ SAMO UPRAVITELJA, NEGO I SVOJE KOMŠIJE!

Manje novca za održavanje=>Lošije održavanje=>Manja tržišna vrijednost tvog i svih ostalih stanova u zgradi.

Hbga, čitav život se boriš, radiš, štediš, odričeš se za svoj ''slatki dom'', kad, ono međutim, tamo komšija te ''oguli'' za tu tvoju muku.
Samo konformisti koji idu kroz život ''linijom manjeg otpora i nezamjeranja'' se ovako infantilno ponašaju. Šute i trpe!

Nedaj svoje!
zonbirile

#568 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote: ----------------------------------
Ti k'o moj nadograđeni komšija:
-Šta ja imam sa ženom koja je ložeći zapalila dimnjak!? Nije zvala dimnjačara preko upravitelja.
Plin u zgradi, pa kada nahrupi užarena čađ vrlo lako se moglo desiti da žeravice ''dohvate'' i plin. Izgorjela bi cijela zgrada sa nadogradjenim dijelom. Roknuo bi plin što ima zvuk isti k'o granata ispaljena iz tenka.

Prema Zakonu, neplatiše bi trebale biti tužene već drugi mjesec kada ne uplate naknadu za održavanje. Tužbu podnosi upravitelj, a troškove utuženja plate EV redovne platiše, pa preko suda sve bude nadoknađeno. Mirna Bosna-Trava Rosna i Popušena jer sudovi su preopterećeni. Mene tužilo još 2007.g. u januaru, a prvo ročište mi je 21.3.2011.g.

Dakle, razgovaraj sa PEV-om i pokreni tužbu protiv ''svojih'' neplatiša. Razgovaraj sa neplatišama. Ako je i to teško, isprintaj odgovarajući tekst i zalijepi negdje u haustoru. Otprilike ovako:
KADA NE PLAĆAŠ NAKNADU ZA ODRŽAVANJE NE ZAKIDAŠ SAMO UPRAVITELJA, NEGO I SVOJE KOMŠIJE!

Manje novca za održavanje=>Lošije održavanje=>Manja tržišna vrijednost tvog i svih ostalih stanova u zgradi.

Hbga, čitav život se boriš, radiš, štediš, odričeš se za svoj ''slatki dom'', kad, ono međutim, tamo komšija te ''oguli'' za tu tvoju muku.
Samo konformisti koji idu kroz život ''linijom manjeg otpora i nezamjeranja'' se ovako infantilno ponašaju. Šute i trpe!

Nedaj svoje!
----------------------------------------------------------------------
opet u krug.Znam ja dobro zašto sam napisao ono što si boldirao,ali ti nisi shvatio.Smiješan si sa ljepljenjem plakata pa čovjeće to nije bilo ni u DDR-u,samo još predloži zajedničke vešarnice,ili kuhinje kao u SSSR-u.Zar tako "teško" pišem-plačam i boli me za ostalo,utjerujte,ti,država,sud,policija ,komšije,Turabi,kada šta pukne ima da se popravi.
PipiDugaDevetka

#569 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------
opet u krug.Znam ja dobro zašto sam napisao ono što si boldirao,ali ti nisi shvatio.Smiješan si sa ljepljenjem plakata pa čovjeće to nije bilo ni u DDR-u,samo još predloži zajedničke vešarnice,ili kuhinje kao u SSSR-u.Zar tako "teško" pišem-plačam i boli me za ostalo,utjerujte,ti,država,sud,policija ,komšije,Turabi,kada šta pukne ima da se popravi.
Hoćeee, popraviće država,...Malo morgen. Nužni smještaj obezbjede i šlus!..Ja ne znam jesi li ikada živio u kolektivnom smještaju. Ja jesam. Nikome ne bih poželio!
zonbirile

#570 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------
Hoćeee, popraviće država,...Malo morgen. Nužni smještaj obezbjede i šlus!..Ja ne znam jesi li ikada živio u kolektivnom smještaju. Ja jesam. Nikome ne bih poželio!
----------------------------------------------
?????????????????????
PipiDugaDevetka

#571 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Kada se zgrada toliko pokvari da je nuslovna za stanovanje, opština u nekim slučajevima koji su tačno propisani obezbjeđuje nužni smještaj, pa ti vidi hoćeš li dopustiti da komšije ne plaćaju i kroz određeno vrijeme zgrada će oronuti, neće biti uslovna za stanovanje. E, u tom slučaju, @Zonbi može tražiti taj nužni smješta koji je najčešće kolektivni.
zonbirile

#572 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:Kada se zgrada toliko pokvari da je nuslovna za stanovanje, opština u nekim slučajevima koji su tačno propisani obezbjeđuje nužni smještaj, pa ti vidi hoćeš li dopustiti da komšije ne plaćaju i kroz određeno vrijeme zgrada će oronuti, neće biti uslovna za stanovanje. E, u tom slučaju, @Zonbi može tražiti taj nužni smješta, koji je najčešće kolektivni.
------------------------------------------
teško ćemo se ikada razumjeti.Ti pišeš samo svoje i ne pokušavaš odgovoriti.Pisao sam ti za fasade,ti lupio Bosmal i kapak.I sada pričaš o nekim nategnutim scenarijima,ne uvažavajući praksu.pročitaj ponovo i pokušaj shvatiti.Za pomoć ti može poslužiti sličan primjer iz društva kolektivnog življenja,svijesti zarobljenog uma,sletova i sl.,praktičnost je bila u uštedi-tako danas imaš naplatu vode u zgradama.Na zgradi od npr. 20 stanova uštedio si 20 vodomjera i 20m cijevi i 1ooh rada.Stvorio si dugoročan nepremostiv problem.Imaš Vodovod u buli i slaboj naplati,a ne može zatvoriti vodu.Obrnuto da je zatvori,najebaše i oni što plačaju.E tako nekako funkcionira održavanje,kao Vodovod sa mogućošću zatvaranje vode svima,zbog neplačanja.postoje i druga riješenja,samo ne odgovaraju istim onima koji su hapili stan i kroje i danas stambenu politiku kao i onda.Radi par kvazi generala i akademika završiti ćemo u Strazburu,jer je izvršen otkup stanova prije restitucije.
Bellica

#573 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:
@Bellice, ako imaš makar i stari Cjenovnik tvog upravitelja, skeniraj, pa da mi nekako pošalješ na e-mail adresu iz mog avatara.

Imam na oglasnoj ploci onaj stari, novi je u pripremi, pa cu ako nista da ti prepisem i prekucam cjenovnik :)
Last edited by Bellica on 14/02/2011 10:22, edited 1 time in total.
Bellica

#574 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Kada se zgrada toliko pokvari da je nuslovna za stanovanje, opština u nekim slučajevima koji su tačno propisani obezbjeđuje nužni smještaj, pa ti vidi hoćeš li dopustiti da komšije ne plaćaju i kroz određeno vrijeme zgrada će oronuti, neće biti uslovna za stanovanje. E, u tom slučaju, @Zonbi može tražiti taj nužni smješta, koji je najčešće kolektivni.
------------------------------------------
teško ćemo se ikada razumjeti.Ti pišeš samo svoje i ne pokušavaš odgovoriti.Pisao sam ti za fasade,ti lupio Bosmal i kapak.I sada pričaš o nekim nategnutim scenarijima,ne uvažavajući praksu.pročitaj ponovo i pokušaj shvatiti.Za pomoć ti može poslužiti sličan primjer iz društva kolektivnog življenja,svijesti zarobljenog uma,sletova i sl.,praktičnost je bila u uštedi-tako danas imaš naplatu vode u zgradama.Na zgradi od npr. 20 stanova uštedio si 20 vodomjera i 20m cijevi i 1ooh rada.Stvorio si dugoročan nepremostiv problem.Imaš Vodovod u buli i slaboj naplati,a ne može zatvoriti vodu.Obrnuto da je zatvori,najebaše i oni što plačaju.E tako nekako funkcionira održavanje,kao Vodovod sa mogućošću zatvaranje vode svima,zbog neplačanja.postoje i druga riješenja,samo ne odgovaraju istim onima koji su hapili stan i kroje i danas stambenu politiku kao i onda.Radi par kvazi generala i akademika završiti ćemo u Strazburu,jer je izvršen otkup stanova prije restitucije.

A ja mislim da samo ti pises svoje, naravno, lopovluk i nekorektan rad gradjana. Ja sam ti vec pisala za fasade i nije meni tesko da ti napisem jos 100.000X dok ne shvatis da se neko s tim fasadama zeza i vadi nam zivce. Evo ti na Pofalicima, nema zgrade, a da na sebi nema table "frizerski salon, apoteka, obucar, pekara..." i to s putokazima, niko, ali bas niko, koliko ja znam nije rekao niti jednu jedinu rijec protiv toga, a smije li se kaciti ista na fasadi za ciju sanaciju sredstva izdavaja opstina ili Kanton???? NE SMIJE! Nadalje, na Grbavici, starija zgrada, fasada dobra, koliko toliko, gospodin ustaklio balkon i umjesto da je trazio dozvolu od opstine, nije, nego je ustaklio pola balkona, a drugi dio gdje je trebao biti zidani dio u boji fasade, gospodin stavio fasadnu ciglu zute boje. I smije li se to na zgradi za ciju fasadu sredstva izdvaja opstina ili Kanton??? OPET NE SMIJE! Imas masu tih primjera, nema sta ne rade stanari po fasadi, kace klime, strikove, table s razlicitim natpisima, peru cilime pa preko balkona ih stavljaju da se suse, pa se ona voda koja se cijedi slijeva na fasadu i sta hoces, da ti opstina to napravi je li??? Ah, da, kako sam zaboravila, u ovim zgradama zive uglavnom oni koji ne placaju odrzavanje, nisu osigurali zgradu, a uvijek i UVIJEK imaju nesto protiv PEV ili upravitelja. Ja takodjer pisem lose o pojedinim PEV, uglavnom penzionisanim radnicima koji jos zive u starom sistemu i ne shvataju ideju o upraviteljstvu, premda bi trebali da je razumiju i predstave stanarima, puna mi je kapa problema mojih sugradjana koji iz nekih XY razloga trpe ovakve PEV kojima je jedino bitno da ima 50000KM na racunu pa neka zgrada propada, neka se nista ne odrzava. Imam i ja nesto protiv odredjenih upravitelja, mogu ih sve nabrojati s kojima sam imala neslavno iskustvo, ali nema potrebe, zna se ko su, idu mi na zivce sto nece da rade, a EV placaju, ali moras priznati da ima i EV kojih nije briga za ulaz, placaju da ne odu na sud, prolaze do stana kroz cumez, briga ih gdje im novac ide i eto sjete se da bi bilo lijepo da imaju novu fasadu pa hajde da sada pritisnemo sve moguce institucije da dobijemo novu fasadu. A sto se tice kolektivnih smjestaja, koliko ja znam, na nasoj opstini, one ljude cije stambene objekte popravljaju smjestaju u uslovne stanove, ali eto mi ovdje imamo neki drugi problem, gospoda nece da ide iz rusevina, hoce da im se objekat restaurira, ali nece da ga napuste, a da bi se restauracija obavila, potrebno je skinuti kompletan krov, koji je vc 90% ostecen i prokisnjava, a ovo je samo jedan od mnogobrojnih problema. Restauraciju kompletnog objekta nije moguce obaviti ako su stanari inace 2 EV unutra. Opstinari su isli cak i s policijom i molili ih da ih presele u ove stanove dok se njihovi ne poprave, ali oni nece, oni stanove nisu mogli ni otkupiti jer koliko znam moraju imati odredjen broj % uslovnog prostora da bi ga otkupili (ovo nije provjereno, samo sam tako cula), nemaju upravitelje, ovi nemaju sta ni odrzavati kad je to sve jedna velika rusevina, dakle, ne placaju nista niti jednoj upraviteljskoj firmi i onda posalju dopis novinama i pisu kako ih je drzava ostavila da zive u rusevinama. Dakle, nece da se preseli na 1-2 godine u drugi stan dok se njegov sa zgradom ne obnovi, ali se buni sto zivi u rusevini, a svi ostali gradjani zive u uslovnim objektima. Ovo je tipican nas mentalitet gdje svi misle da je s druge strane planine trava zelenija i gdje se odgovorno tvrdi da je komsijin kolac sladji i to samo zato sto je komsijin, a ne njegov.
Bellica

#575 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
reni-90 wrote:ma ako je zgrada novija i fino opremljena onda vam svaki upravitelj dobar, jer ne radi nista XD
a ko je u starijim zgradama gdje ima dosta posla da se uradi nijedan ne valja nijedan nista nece da radi :run:
Ali i ta novija zgrada će jednom ostariti, pa bi bilo dobro sada početi skupljati pare za novi krov, novu fasadu,...nove vodovodne instalacije, kanalizacione cijevi,...Sve više i više uvidjam da je ideja upraviteljstva skoro genijalna. Baš kao što je jednostavno jelo pizza, ustvari, genijalno.
Naravno da je genijalna nama koji je razumijemo, ali ovo je bez imalo ironije, ali onima koji je ne razumiju je sve to jedan veliki lopovluk, a nemaju pojma da su ONI dali ovlasti tim lopovima da ih potkradaju. To je isto kao kad bi nasao lopova na ulici i dao mu kljuc od stana i rekao mu "evo uzmi sta ti se svidja". Tko isto potpises, das ovlast upravitelju upravitelju i PEV, a oni ako ih niko ne kontrolise, a pritom bezobrazni i jedan i drugi kradu li kradu, a EV ocajavaju.
Post Reply