Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
sefa77

#551 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by sefa77 »

Jedno pitanje iz struke, ima li ko od kolega akvarista da hoce kupiti Vitakraftov akvarijum od 84L, nov u kutiji, nikada nije koristen?! Akvarijum ima poklopac, i ono donje ojacanje po citavom rubu, sto ni jedan Vitakraftov akvarijum koji se prodaje u Sarajevu nema, koliko sam vidio, takodjer u paketu se nalzi i grijac, termostat i unutrasnji filter kapaciteta 500l/h, kao i ona ukrasna tapeta za poledjinu. Navedeni akvarijum je dobiven iz Njemacke na poklon, al ja imam veci Ferplastov, sa Eheim kanisterskim filterom, tako da mi ovaj ne treba... Pozdrav
Amazonka27

#552 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

riboljubci jeste li vidjeli ovo?
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /komentari

koja glupost
istu ovaku ribicu sam licno imala...kakvi naucnici - kakva senzacija
uradi sam

#553 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Amazonka27 wrote:riboljubci jeste li vidjeli ovo?
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /komentari

koja glupost
istu ovaku ribicu sam licno imala...kakvi naucnici - kakva senzacija
Rekao sam ja tebi da je Akvaristika vise od kocke stakla :-D u glavnom ovo je Genetika koju razvijaju idioti, misleci da ce ovim biti korak blize GOSPODARU SVJETOVA :-D , ok sve u svrhu nauke bolje je i ovo nego uzeti milone riba pa ih sijeci da bi ucenik mogao vidjeti srce,mozak itd...Jako zanimljivo moram priznat.... Bio je nedavno slucaj sa jednom vrstom jako velike ribe koja zivi na samom dnu Atlanskog oceana koja je pronadjena i ima staklenu lobanju u kojoj mozak svjetli ko IBICA :-D ja mislim da je clanak objavljen na 24sata potrazit cu pa cu dodati poslije sad mi je mrsko...LP
uradi sam

#554 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Gauchos wrote:Pozdrav

Moze li preporuka od forumasa gdje kupiti kanister filter TetraTec EX700 u Sarajevu, i ako neko zna kolika je cijena
140 km los izbor filtera imaju jako mali protok iz iskustva imam takav....Prodaja Svijet ljubimaca Kolodvorska preko puta Interexa, ako imas love na bacanje moj ti je prijedlog EX1200....
uradi sam

#555 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:kod braneta na pofalicima, svijet ljubimaca. cjena je mislim 137 km.
mozda ima i gdje drugo ali ne vjerujem u povoljniju cjenu obzirom da su oni zastupnici za tetru za bih.

pijesak.
sad bijah u penny-ju i nemaju. imaju savac koji je siv. a dunavca nema. a na drugom mjestu nadjoh dunavac pod navodnicima ali i on je sivkast. e sad malo mi rasvijetlite. jeli dunavac bijel ili je sivkast?
Ma to je isto samo ti je dunavac kvalitetniji ima manje zemlje u sebi pa se lakse ispere, kvarcni je opasan za malawce jer mu je velika granulacija i ostar je a ciklid zna po citav dan da kopa i premjesta pijesak sa mjesta na mjesto, pa kada naleti na ostar pijesak oguli sebi usta :sad: onda mozes samo plakat..Dunavca imas u peny-u Velesici ako ne nadjes dodji do mene dacu ti djaba i da smrknemo Fuka :-D
Bekir_SA

#556 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

pozzzzzzz kako ide, kod mene sve u razvoju, biljke bujaju i alge rastu, danas uzeo 6 sijamskih algojeda kod armana, pa samo da kazem kome treba da zna gdje ima.... pozzzzzz
uradi sam

#557 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Amazonka27 wrote:meni fakat fali poklopac. voljela bi ovaj put da sredim akvarij... nebi voljela da mi se dese one greske ko prvi put kad sam ga imala..
sve u svemu ja imam samo volju i kao sto ranije rekoh staklenu kocku zvanu akvarij :D

pitanje:
koliko ce me kostati poklopac?

ko ce mi dati bilje (bez puzeva :D )

ja bi manje ribice - moly i gupice, neonke...mozda i par skalara, da razbije monotoniju sice :D
Ma tu smo sklepat cemo nesto da valja samo ti PIVE pripremi nista se ne sikiraj :D
uradi sam

#558 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:pozzzzzzz kako ide, kod mene sve u razvoju, biljke bujaju i alge rastu, danas uzeo 6 sijamskih algojeda kod armana, pa samo da kazem kome treba da zna gdje ima.... pozzzzzz
thx...koja je cijena ribe...
uradi sam

#559 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Njanjo wrote:pozdrav narode,

evo nakon citanja prvih 10-ak stranica posta i nakon toga sto sam vidio neke od ovih predobrih akvarijuma odlucio sam se i ja da kupim ribice. E sad, moze li mi neko reci sta sve treba za neki veci akvarijum (otprilike nekih 60-ak cm duzine),gdje ga kupiti (mada sam cuo da je najbolje napraviti svoj), onda gdje mogu nabaviti ribice (najsigurnije i kvalitetnije..ako je to moguce), dekoracije i slicno, naravno i ako neko mi moze dati okvirne cjene svega toga ....stvarno bih volio imati akvarijum kao neki ovdje jer mi se fakat pravo neki svidjaju. Meni nije problem stvarno se posvetiti tome tako da se nebrinete :D.....eh da, umalo da zaboravim, ja bih isao na sto sareniju opciju ribica, i dzungla fazon akvarijuma...nekako tropski da izgleda. To je sve zasada, a kad o kupim ima da vas spamam pitanjima ko veliki :D
Ja ti pravim Akvarije, radio sam nedavno jedan Ozd-u kolegi sa foruma on ce ti malo bolje o utiscima raspitaj se...a ako si zainteresovan na PP za dalje dogovore..lp
uradi sam

#560 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

milenko wrote:uhhhh, dva dana iscitavao ovih 20-ak strana, i moram priznat svasta naucio, jos i ono za pocetnike sa akvarij.net. :) ..za sada o akvaristici samo skupljam teoriju, a prakticiranje u neko dogledno vrijeme...
za sada me zanima jedna, mozda za vas banalna stvar, al' za mene uvijek nocna mora...odes negdje na 10-15 dana, a nemas kome kljuceve ostaviti...kako se to rijesava????
Boga mi 15 dana je puno, sedmicno se mijenja voda pod OBAVEZNO ja mjenjam vodu svaka 4 Dana...tako da to nije dobro, u tvom slucaju...LP
uradi sam

#561 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

to zdruzljo

Pijesak u Peny Velesici

Bloat uzrok Stres...da bi to izbjegao sto vise stijena na dno i umjereno hrani, sto stijene Teritorijalne ribe ili ti Mbune na Africkom Mbuna za one koje ne znaju u prijevodu Ribe kamena.

Untarnji filetr kao pomoc glavnom nije losa kombinacija mada mi zauzima prostor u aakvariju i ruzno izgleda moj prijedlog STAKLENI VANJSI MAJKA SVIH FILTERA I ROKNI JAKU PUMPU IMAS U ROBOTU KUPI 1400 lit/H :-D i nema sta da brinesh

Ja jos si me pitao za panj Kiseli vodu obara Ph samim tim i utice na Gh obara tvrdocu vode a ona jako bitna za malavce..
eto valjda sam sve reko odoh oci mi se zatvaraju LP...
Bekir_SA

#562 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:
Bekir_SA wrote:pozzzzzzz kako ide, kod mene sve u razvoju, biljke bujaju i alge rastu, danas uzeo 6 sijamskih algojeda kod armana, pa samo da kazem kome treba da zna gdje ima.... pozzzzzz
thx...koja je cijena ribe...
vidis nisam ni pitao kupio sa 6 komada dva coridorasa jos i aktivni ugljen... po mom proracunu trebalo bi da je 5KM... :cry:
zdruzdjo

#563 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

uradi sam wrote:to zdruzljo

Pijesak u Peny Velesici

Bloat uzrok Stres...da bi to izbjegao sto vise stijena na dno i umjereno hrani, sto stijene Teritorijalne ribe ili ti Mbune na Africkom Mbuna za one koje ne znaju u prijevodu Ribe kamena.

Untarnji filetr kao pomoc glavnom nije losa kombinacija mada mi zauzima prostor u aakvariju i ruzno izgleda moj prijedlog STAKLENI VANJSI MAJKA SVIH FILTERA I ROKNI JAKU PUMPU IMAS U ROBOTU KUPI 1400 lit/H :-D i nema sta da brinesh

Ja jos si me pitao za panj Kiseli vodu obara Ph samim tim i utice na Gh obara tvrdocu vode a ona jako bitna za malavce..
eto valjda sam sve reko odoh oci mi se zatvaraju LP...
bogami pijesak dunavac nema u penny-ju
bio prekjucejuce u velesicima a juce zvao nedjarice(da ne hodam bezveze)
imaju savac. to je onaj sivi sitni skroz. to me je malo zbunilo jer sam kod tebe na slikama vidio da je ono u aq bijelo. i volio bih bijelo imati i sto sitnije. ali ako ne nadjem, sivo mi ne gine. :-) a onda danas na jednom stovaristu nadjem dunavac a on siv , i nista mi ne bude jasno.
ni ja ne volim kvarc jer je ostar. nekako mi logika kaze da bi zgulile ribe usta. znam to iz iskustva jednom sam nesto peljao kod jarana sa tim. ruke sam oderao isto smirglom.
za vanjski stakloni filter jednostavo nemam injzinjeriskog mjesta oko poklopca. tako da ne gine unutrasnji a povaljivanje za veci vanjski mi ne pada na pamet. neka prodaja ovog pa kupovina drugog bi bila skoro neizvodiva. nema narod para. vidim kako sam stavio ove stare aq u oglase.
ima taman jedno mjesto gdje nece smetati nikome unutrasnji dodatni.
stjena sm nakrkao i poslozio im da imaju labirint da prave ako hoce. i jos cu cim nadjem estetski lijepih. drvo veliko sam izvadio i ostavio sam samo jedno maaaaalo cisto da anubia ima za sta da se kaci. nekako mi suplje bez biljaka skroz. a uz ovoliku sedru nazad i nasu cesmovacu, malo drvo ne vjerujem da ima puno izgleda da zakiseli vodu u nekim znacajnim kolicinama. hranim ih dva do tri puta dnevno nadam se da im nije puno. a koliko vidim, i da ih hranim 10 puta opet bi dosle da jedu i 11-ti put. :-)
doktor78

#564 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Eh,ovako, i dalje imam problem sa algama, i to zelenom tackastom na staklu, te onom crnom cupavom unutar samog akvarijuma. Odlucio sam da probam sa ubacivanjem CO2, a to nikad nisam koristio, pa imam par pitanja za vas:
1. Da li kupujete ili sami pravite CO2?
2. Kako odredjujete kolicinu CO2 kojeg treba ubacivati, je li to "odokativno" ili imate neke testove i.t.d.?
3. Da li navece iskljucujete CO2, jer kako sam shvatio, on je biljkama potreban samo danju zbog fotosinteze?
4. Ako ga iskljucujete navece,kako to radite, tj. bojim se rastuceg pritiska unutar flase, da ne nabavljam tempiranu bombu u stan?

Lp
rumit

#565 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

doktor78 wrote:Eh,ovako, i dalje imam problem sa algama, i to zelenom tackastom na staklu, te onom crnom cupavom unutar samog akvarijuma. Odlucio sam da probam sa ubacivanjem CO2, a to nikad nisam koristio, pa imam par pitanja za vas:
2. Kako odredjujete kolicinu CO2 kojeg treba ubacivati, je li to "odokativno" ili imate neke testove i.t.d.?
3. Da li navece iskljucujete CO2, jer kako sam shvatio, on je biljkama potreban samo danju zbog fotosinteze?
4. Ako ga iskljucujete navece,kako to radite, tj. bojim se rastuceg pritiska unutar flase, da ne nabavljam tempiranu bombu u stan?

Lp

Sto se tice crne cupave imas sijamske algare koji je jedu (Bekir rece da su dosli kod Armana). Pa ako imas uslova za ovih ribica uzmi ih.

Kolicinu CO2 mozes dobiti mjerenjem pH i kH (http://www.akvarijske-ribe.com/tekst.php?ID=25) ili sa drop checkerom. Kolicina CO2 u DIY varijanti je mala pa tesko da ces u vecem akvarijumu sa dobrim svjetlom predozirati. Iako oprez nije na odmet. Najbolje ti je ujutro pokrenuti CO2 posmatrati ponasanje ribica tokom dana.
Uvece ne moras gasiti CO2. Ako mislis da bi trebalo radije preko noci ukljuci pumpu za zrak.
DIY CO2 nije tempirana bomba. Ako dodje do veceg pritiska prije ce popustiti spojevi nego sto ce plasticna flasa eksplodirati. Najgore sto moze da se desi je da ti kvasac ode u akvarijum (usljed nagle reakcije - velika temperatura, muckanje, pocetana jaka reakcija...). Zato se koristi ona manja flasa (brojac mjehurica) da sprijeci odlazak kvasca u akvarijum.

Sto se tice kupovnog CO2 u Sa ja znam samo za tetrin.
Last edited by rumit on 31/12/2009 12:36, edited 1 time in total.
Bekir_SA

#566 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Ja sam otisao u "Granulo" i uzeo bocu od CO2 aparata za gasenje od 3kg, na eBay-u nasao regulator i elektronski iglicasti ventil... Sada cekam da mi to stigne pa ce biti slike i objasnjenje...

Bocu platio 20KM od nekog starog aparata...
Regulator i elektronski Iglicasti ventil 70 dolara + shiping 15 dolara...
Punjenje boce ce biti 15KM...

za sve ostalo tu je MASTER CARD :run:
doktor78

#567 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Hvala na odgovorima
uradi sam

#568 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

doktor78 wrote:Eh,ovako, i dalje imam problem sa algama, i to zelenom tackastom na staklu, te onom crnom cupavom unutar samog akvarijuma. Odlucio sam da probam sa ubacivanjem CO2, a to nikad nisam koristio, pa imam par pitanja za vas:

Lp
Za odredjivanje co2 imas Dropcheker mozes raditi diy ili kupiti pa sta vise volis a kako se pravi pogledaj na youtube...lp
chuchumbamayumbe

#569 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

uradi sam wrote:
Gauchos wrote:Pozdrav

Moze li preporuka od forumasa gdje kupiti kanister filter TetraTec EX700 u Sarajevu, i ako neko zna kolika je cijena
140 km los izbor filtera imaju jako mali protok iz iskustva imam takav....Prodaja Svijet ljubimaca Kolodvorska preko puta Interexa, ako imas love na bacanje moj ti je prijedlog EX1200....
Zdr!
Rijetko se javim na temu posto nisam trenutno u mogucnosti da se petljam oko ribica.
Elem, kupih EX700 prije vise od 2 godine, da kucnem, shljaka ko prvi dan...
Sto se tice jacine protoka, sve zavisi koji akvarijum imas (velicina i koje ribe).
Meni je za mojih 180l protok prejak, pogotovu kada je filter cist. Kasnije se, prilikom zaprljanja, protok smanji, ali ne previse. Kazem, meni je besmisleno uzimati EX1200 koji je za mnogo vece akvarijume od mog, sada ne znam kolika je u tebe litraza. Ako uzmes 1200, mozes ga regulisati na ventilima, ali time opterecujes motor, a i EX, koliko mi se cini, ima 2 ili 3 puta vecu snagu motora, oko 20w? Mrsko mi sada traziti podatke, ali se nabere struje za godinu dana, posto ga ne iskljucujes osim gada ga cistis.
Necujan, solidna konstrukcija.
Pazi kada ga budes cistio, onaj gornji dio oko propelera, moras biti relativno pazljiv da ti ne ispadne koji dio u lavabo. :)
I pazi na ventile na vrhu kanistera, na koju se stranu zavrcu i odvrcu, cisto da ne primjenjujes nepotrebnu silu i ne polomis ih.
Pozz!
uradi sam

#570 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ex700 max moze izgurati 100 litara akvarijum..da ne znam koje su ribe u pitanju meni je jako losh izbor filtracije...lp
uradi sam

#571 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

SRETNA NOVA 2010 AKVARISTI STO VISHE ZDRAVLJA, POSLOVNOG USPJEHA, LJUBAVI i MRJESTOVA :-D ...
chuchumbamayumbe

#572 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

uradi sam wrote:ex700 max moze izgurati 100 litara akvarijum..da ne znam koje su ribe u pitanju meni je jako losh izbor filtracije...lp
@Gauchos, koliki je akvarijum u pitanju, koliko riba i bilja?!

@uradi sam,
Ti mora da si zamijenio EX700 sa EX600?
Izvini, ali reci da je EX700 jako los izbor filtracije je, po meni, presmijesno.
Ne znam kakva si ti iskustva imao, ali uz redovno odrzavanje, EX700 shiba ko lud.
Slazem se da filtracije nikada nije dosta, ali ne treba pretjerivati. Ja ne upratih koji je Gauchos-ov setup, nikako da se javi!

I da, SRETNA NOVA!!! 8-) :D
Gauchos

#573 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

chuchumbamayumbe wrote:
uradi sam wrote:ex700 max moze izgurati 100 litara akvarijum..da ne znam koje su ribe u pitanju meni je jako losh izbor filtracije...lp
@Gauchos, koliki je akvarijum u pitanju, koliko riba i bilja?!

@uradi sam,
Ti mora da si zamijenio EX700 sa EX600?
Izvini, ali reci da je EX700 jako los izbor filtracije je, po meni, presmijesno.
Ne znam kakva si ti iskustva imao, ali uz redovno odrzavanje, EX700 shiba ko lud.
Slazem se da filtracije nikada nije dosta, ali ne treba pretjerivati. Ja ne upratih koji je Gauchos-ov setup, nikako da se javi!

I da, SRETNA NOVA!!! 8-) :D

Evo da se i ja javim :)

Akvarijum je 120 litara, trenutno imam nesto malo bilja, jedan panj i 12 ribica.
Mislim da je ovaj ex700 od 100-250 litara tako da bi trebao biti dovoljan
Sta je vas proidlog za filtraciju ovog akvarijuma?
Ovaj ex700 mi ce cini dobar sto zbog cijene a vidm i da ga hvale
chuchumbamayumbe

#574 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Ma kakav 1200, EX ce ti biti i vise nego dovoljan za tu litrazu, cak i prejak!
Pa neces, pobogu, drzati mladice i pastrmke unutra. :D
Bekir_SA

#575 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Evo koja slikica kako napreduje kod mene...

Image

Image

Image

Image

komentari i sugestije :-D pozzzz... :run:
Post Reply