Istina o invalidima

Locked
dems

#551 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

kakavdanakneiskustvu moze li se znati koji je kanton?
SoulSeeker

#552 Re: Istina o invalidima

Post by SoulSeeker »

' Jedan post sam greškom duplirao radi loše konekcije sa forumom. Zamolio bih brisanje ovog. Hvala.
Last edited by SoulSeeker on 16/01/2010 20:16, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#553 Re: Istina o invalidima

Post by SoulSeeker »

and wrote:najveći problem u razdvajanju pravih ratnih invalida i onih koji su bili u podrumu i dobili papire,je što su ovi koji su bili u podrumu i nisu invalidi,da bi ovo pravo ostvarili,morali ili platiti ili imati debelu štelu i oni imaju papire urednije i bolje nego pravi invalidi.ljudi koji su ranjeni u borbama,operisani po planinama nemaju gotovo nikave dokumentacije o ranjavanjima ili imaju vrlo šturu dokumentaciju iako su 100%ispravni.zbog toga mislim da revizije ovakve kako se rade više problema stvaraju pravim invalidima,nego lažnim koje treba da ukinu oni koji su im i dali papire i prava.
Ooooooooodlično te razumijem o čemu govoriš, i u potpunosti potpisujem sve što si naveo. Na zapadu se takvi ljudi jednostavno "uklone" sa vlasti odnosno uopšteno radnih mjesta nakon čega padnu u zaborav, a kod nas dobiju čak i mjesto u predsjedništvu. Navodno su neke revizije već provedene i rezultirale su smanjenjem broja invalida.

Nije mi žao samo ratnih vojnih invalida nego i onih civilnih. Jako je teško živjeti bez noge, ruke, crijeva, bubrega... bilo čega, i te ljude treba shvatiti, razumjeti, i treba im pružiti maksimalnu pomoć koja je moguća, ali i ovom svemu kao što sam napisao "treba razdvajati žito od kukolja", odnosno ljude koje pate od trećerazrednog amoralnog materijalističkog "daj meni a ostale ko jebe" smeća. Mislim da smo upravo mi ti koji bi mogli i trebali uraditi dosta posla, jer ako svi svjedočimo protiv svog komšije koji je "igrao ganje sa svojom ženom po kući" dok smo se mi jebavali po planinama i brdima, situacija odnosno položaj pravih ratnih invalida bi bila znatno drugačija i povoljnija. Šutnja je sudjelovanje u zločinu, a zločin je pored svega ostalog i oduzimanje dijela novca od onih kojima je namjenjen.
BajrinNajmladji

#554 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

kakavdanakneiskustvu wrote:mom djedu došao odgovor od kantonalnog ministarstva za soc. politiku kako refundacija troškova ponovnog ljekarskog pregleda nije propisan dosadašnjim važećim zakonom,jer je federalni zakon izmijenjen poslije donošenja kantonalnog zakona i da će u 2010. godini biti pokenut postupak izmjene kant. zakona u kojem će biti tretirano i ovo pravo
I ja sam poslao zahtjev za refundaciju Ministarstvu za rad. soc. politiku,....Kantona Sarajevo, još mi nisu odgovorili.
Na stranici Skupštine Kantona sam pronašao vijest da su Vlada i Skupština Kantona SA uvojile Nacrt Zakona o soc. zaštiti i da teče rok od 90 dana za javnu raspravu. Pronašao sam Zaključke o Nacrtu Zakona, ali NE I TEKST Nacrta Zakona.
http://skupstina.ks.gov.ba/node/1876

Bili su mi dužni odgovoriti u roku od 15 dana.

Kome ba, mi da se prilagođavamo? :(
Last edited by BajrinNajmladji on 17/01/2010 03:57, edited 2 times in total.
BajrinNajmladji

#555 Re: Istina o invalidima

.
dems

#556 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

"kakavdanakneiskustvu" hvala na informaciji
beladona

#557 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

Dali su bile neratne invalidnine zna li neko? :?:
BajrinNajmladji

#558 Re: Istina o invalidima

Haj'mo neratne, civilne osobe sa onesposobljenjem iz Kantona SA (Riječ ''invalidi'' ima pežorativno značenje, bezvrijedan), šaljite prijedloge, zapažanja, primjedbe, osude,...Jer imamo 90 dana računajući od 29. 12. 2009.godine da dostavimo iste na Nacrt Zakona o Izmjenama Zakona o soc. zaštiti Kantona i to kantonalnoj Skupštini.

Evo, ovdje linka sa Nacrtom, skrolilarnjem nadolje, može se pronaći i Zakon koji se mijenja sa svim dosadašnjim izmjenama.

Pozivam i moje drage članove Terapijskih zajednica Kantona, roditelje članova ili budućih članova terapijskih zajednica, roditelje i same maloljetne delinkvente, da pročitaju Nacrt, pa da i oni učestvuju u javnoj raspravi povodom donošenja ovog Nacrta Zakona. I oni se pominju u Zakonu. Čini mi se da se pominju i porodilje, pa i njih ohrabrujem, ma šta porodilje, sve žene pozivam da se uključe u javnu raspravu.

Internet je čudo!
Ne moramo sastančiti, od kuće ili virtualnim eskejpiranjem sa radnog mjesta, učestvujmo u donošenju ovog Zakona, zatrpajmo ih primjedbama, prijedlozima, zapažanjima,...Svaku primjedbu moraju obrazložiti zašto nije ušla u Zakon!
Evo, e-mail adresa nadležnih za provđenje javne rasprave:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
and

#559 Re: Istina o invalidima

Post by and »

BajrinNajmladji wrote:Haj'mo neratne, civilne osobe sa onesposobljenjem iz Kantona SA (Riječ ''invalidi'' ima pežorativno značenje, bezvrijedan), šaljite prijedloge, zapažanja, primjedbe, osude,...Jer imamo 90 dana računajući od 29. 12. 2009.godine da dostavimo iste na Nacrt Zakona o Izmjenama Zakona o soc. zaštiti Kantona i to kantonalnoj Skupštini.

Evo, ovdje linka sa Nacrtom, skrolilarnjem nadolje, može se pronaći i Zakon koji se mijenja sa svim dosadašnjim izmjenama.

Pozivam i moje drage članove Terapijskih zajednica Kantona, roditelje članova ili budućih članova terapijskih zajednica, roditelje i same maloljetne delinkvente, da pročitaju Nacrt, pa da i oni učestvuju u javnoj raspravi povodom donošenja ovog Nacrta Zakona. I oni se pominju u Zakonu. Čini mi se da se pominju i porodilje, pa i njih ohrabrujem, ma šta porodilje, sve žene pozivam da se uključe u javnu raspravu.

Internet je čudo!
Ne moramo sastančiti, od kuće ili virtualnim eskejpiranjem sa radnog mjesta, učestvujmo u donošenju ovog Zakona, zatrpajmo ih primjedbama, prijedlozima, zapažanjima,...Svaku primjedbu moraju obrazložiti zašto nije ušla u Zakon!
Evo, e-mail adresa nadležnih za provđenje javne rasprave:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
a da nam malo pomogneš,ako znaš šta je suština,na koje stvari obratiti pažnju,koje su im cake.....malo analize?

poznanik mi evo 5 mjeseci čeka poziv na reviziju?
da li će isplaćivati razliku?
BajrinNajmladji

#560 Re: Istina o invalidima

@and,
Nisam pravnik, nisam ti školovan od zakona i pisanija, tek sam počeo čitati prijedloge izmjena, ali evo dvije primjedbe:
1.) Izmjeniti u svakom članu Zakona riječ ''invalid'' sa sintagmom ''osoba sa onesposobljenjem''. Riječ ''invalidnina'' zamijeniti riječima ''naknada za onesposobljenje''. Razlog: Invalid znači bezvrijedan, imap pogrdno/pežorativno značenje.

2.) Zašto uvoditi prihodovni, imovinski cenzus? Nema potrebe.
Zašto se ne uvodi i RVI prihodovni i imovinski cenzusi?

Zašto stvarati razlike između osoba sa onesposobljenjem, koji jesu stvarno onsposobljeni.

Ako je taj cenzus po glavi porodice osobe sa onesposobljenjem, da li to znači da onesposobljena osoba treba živjeti sama? Baš, one najteže onesposobljene osobe MORAJU živjeti sa nekim radi njege i pomoći.

Uvođenje cenzusa od 240KM ili 167KM na federalnom nivou je nehumano, nemoralno i biće dokaz da u ovom društvu nema solidarnosti, da vladaju zakoni džungle gdje onesposobljeni bivaju ubijeni, pojedeni, izopćeni do smrti,...

Solidarnost je osnova za odbacivanje cenzusa, odnosno, vezivanje isplate naknada sa primanjima i posjedovanjem neke imovine same te osobe i primanjima sa imovinskim stanjem članova porodice osobe sa onesposobljenjem, a lažne osobe sa onesposobljenjem, to je problem ljekarskih komisija, sudstva, pravne države,...Nikako ja ne mogu kontrolisati nekoga da dadne mito ili nekoga da primi taj isti mito. Osobe sa onesposobljenjem nisu neka kompaktna grupa, pa da svako o nekome drugom zna sve do u detalje, pa da prijavi lažnog onesposobljenog koji je nezakonito prigrabio pravo na solidarnost i socijalnu zaštitu u društvu.

Socijalna zaštita je pravo nas onesposobljenih, a ne socijalna pomoć, sadaka,...! Nisam ja kriv što me je pogodila bolest za koju medicina ne zna ni etiologiju (Porijeklo), a kamoli šta drugo, niti je kriv RVI što je bio rat.

Eh, jedino, ako ovo društvo ne želi biti socijalno, sa minumumom solidarnosti prema onesposobljenim,...To treba i da kaže, pa da ne računamo na ove naknade, da se, dok smo zdravi naoružamo, na vrijeme naotimamo i onda mirna Bosna, trava rosna,...I popušena, dovijeka!
BajrinNajmladji

#561 Re: Istina o invalidima

and wrote:a da nam malo pomogneš,ako znaš šta je suština,na koje stvari obratiti pažnju,koje su im cake.....malo analize?

poznanik mi evo 5 mjeseci čeka poziv na reviziju?
Prošli ministar, Vignjević, nije mislio na posljedice kada je donio takav Zakon ''da svako ko je operisao žučnu kesu'' može postati osoba sa onesposobljenjem i ostvariti pravo na naknade.

Ako je tvoj poznanik neratna, civilna osoba sa onesposobljenjem ispod 90%, on će dobiti ono što mu piše u Rješenju, sa 12. 9. 2009. g., ali počevši od 2011.g. i to u ratama (Pogledaj ovu temu, nekoliko strana unazad, ima link za vijest o toj Odluci, propisu donesenim na federalnom nivou).

Gužva je u Institutu za med. vještačenja, nema više honoraraca ljekara i pomoćnog osoblja, pa sporije idu ti revizioni pregledi. Najbolje je da tvoj poznanik ode do Instituta i doplati pregled sa kućnom posjetom (140KM) i onda, će prije ljekari doći da ga pregledaju (Ako je 90% ili 100% onesposobljen).

Slijedeći mjesec nakon što je predao dokumenta za reviziju, e od tog mjeseca bi se trebale isplaćivati naknade, ako prodje reviziju. Ali, da znaš, neće proći ako je u pitanju starost, promjene u organizmu nastale zbog starosti, mozdani udar, srčani, i slično,....Ima pravo na naknade, ali po Kantonalnom zakonu. Ako poznanik ima više od 65 godina života, neće proći reviziju za federalni nivo, jedino ako ima dokaze da je bio onesposobljen i prije 65. godine života, ''prešaltaće ga'' da se obrati Kantonu i ide na ocjenu po ovom Zakonu, što se usvaja tek u Kantonu Sarajevo.
Ili će možda i proći i dobiti federalnu naknadu za onesposobljenost, ali tudju njegu i pomoć, poslaće ga da se obrati KANtonu.
boljesutra

#562 Re: Istina o invalidima

Post by boljesutra »

boljesutra wrote:Od decembra 2008 godine imam rješenje po kojem je procjena invalidnosti 80% -IIgrupa i pomoć od drugog lica a pravo po tom rješenju ostvarujem od marta 2007.U junu 2009 dostavljaju mi rješenje da mi se to pravo ukida po novom zakonu kao i ostalima neratnim invalidima koji imaju procenat invalidnosti manji odd 90 i 100%. :-) Ma kakvo mi se pravo ukida kada od toga svega imam samo njihova rješenja :lol: Naknadu po osnovu tog rješenja ni dan danas nisu mi isplatili :dance: Hoće li ikada isplatiti :? to su samo igre bez granica :lol: a na reviziju ne možeš doći jer njima se mora na njihov račun uplatiti :wink: a mi ćemo čekati."DO KADA" da samo opet dobijemo samo rješenje i ništa više :lol: samo nas maltretiraju,dosta nam je naše bolesti.Nismo je mi birali ali ne mogu se ni oni igrati sa našim sudbinama i životima.Niko u u apotekama za terapije neće rješenja nego novac a odakle :?: :?: :?: :?:
:bih: :bih: :music: :bih:

Dali mi neko možda i zna da odgovori :?: Kad sam dobila rješenje od instituta za medicinsko vještačenne pisalo je IIgrupa
a od nadležnog centra za socijalni rad III grupa.Koje je validno :?: Sada rješenje glasi :invalidnost 90% II i ortopedsko pomagalo.Da mi opet ndležni centar ne pravi rješenje po svom zakonu :dance:
Još jedno pitanje za nekog ko to zna;Imam 43 god.starosti i 16 godina staža.Dali mogu ostvariti pravo na invalidsku penziju :?: i koliki bi bi iznos penzije na osnovu navedenog :?: :?:
and

#563 Re: Istina o invalidima

Post by and »

1
BajrinNajmladji

#564 Re: Istina o invalidima

boljesutra wrote:
boljesutra wrote:Od decembra 2008 godine imam rješenje po kojem je procjena invalidnosti 80% -IIgrupa i pomoć od drugog lica a pravo po tom rješenju ostvarujem od marta 2007.U junu 2009 dostavljaju mi rješenje da mi se to pravo ukida po novom zakonu kao i ostalima neratnim invalidima koji imaju procenat invalidnosti manji odd 90 i 100%. :-) Ma kakvo mi se pravo ukida kada od toga svega imam samo njihova rješenja :lol: Naknadu po osnovu tog rješenja ni dan danas nisu mi isplatili :dance: Hoće li ikada isplatiti :? to su samo igre bez granica :lol: a na reviziju ne možeš doći jer njima se mora na njihov račun uplatiti :wink: a mi ćemo čekati."DO KADA" da samo opet dobijemo samo rješenje i ništa više :lol: samo nas maltretiraju,dosta nam je naše bolesti.Nismo je mi birali ali ne mogu se ni oni igrati sa našim sudbinama i životima.Niko u u apotekama za terapije neće rješenja nego novac a odakle :?: :?: :?: :?:
:bih: :bih: :music: :bih:

Dali mi neko možda i zna da odgovori :?: Kad sam dobila rješenje od instituta za medicinsko vještačenne pisalo je IIgrupa
a od nadležnog centra za socijalni rad III grupa.Koje je validno :?: Sada rješenje glasi :invalidnost 90% II i ortopedsko pomagalo.Da mi opet ndležni centar ne pravi rješenje po svom zakonu :dance:
Još jedno pitanje za nekog ko to zna;Imam 43 god.starosti i 16 godina staža.Dali mogu ostvariti pravo na invalidsku penziju :?: i koliki bi bi iznos penzije na osnovu navedenog :?: :?:
Mislim da će ti isplatiti počevši od 2011.g. u ratama ovaj dug po rješenju iz marta 2007.g., a po najnovijem rješenju će ti početi uskoro slati pare. Iz kojeg si Kantona? Ako si iz SA, otidji u prvi neboder do škole V. Nazor, pa se interesuj kada će ti po najnovijem rješenju početi isplata. Primaju stranke od 13 sati, pa nadalje. Vidi kakav imaš status, stari ili novi korisnik? Ako si stari korisnik, onda ti trebaju isplatiti i ovo od marta do sptembra/juna? 2009.g.
Ne znam ni ja, nagadjam, otidji i raspitaj se kakav ti je status, stari ili novi korisnik?

Za penzionisanje, po meni nemaš pravo na penziju. Trebaš imati pokriveno 1/3 punog penzijskog staža od 65 godina, a to je 21 godina.

Ali nešto kontam da možda i možeš, zavisno od načina stjecanja onesposobljenja, ali u visini od 57% kada obračunaju.

Najbolje je da pronadješ kontakt na ovom linku:

http://www.fzmiopio.ba/hrv/index.php?op ... &Itemid=41

i pitaš slanjem e-mail poruke, da li imaš pravo otići u invalidsku penziju. Ja sam nešto za sebe bio priupitao i kroz dvadesetak dana meni dodje koverta sa odgovorom. Znači, hoće ljudi pomoći, objasniti.

Na istom linku imaš Zakon o PIO/MIO, pročitaj članove koji govore o invalidskoj penziji i to od 21. člana do 59. člana., pa sama prokontaj imaš li pravo ili nemaš na penziju koja bi ti bila pravooo mala, mirovinica takoreći, ali bi imala zdravstveno osiguranje.
dzeki 69

#565 Re: Istina o invalidima

Post by dzeki 69 »

Posto pitas imas li pravo na invalidsku penziju sa 43 god zivota i 16 godina radnog staza.U tvom slucaju je potrebno da imas oko 7.5 godina radnog staza. Znaci imas pravo samo moras podnijet zahtjev za penziju u PIO u gradu u kojem zivis oni ce ti dati da popunis zahtjev i oraces ici na ocjenu radne sposobnosti. Toliko za sada ako te jos sta interesuje pomoci cu koliko mogu
dems

#566 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

boljesutra

Imas pravo na invalidsku penziju, naravno ako te proglase 100% nesposobnom za privredjivanje. Penzijski staz za invaldsku penziju se izracunava tako sto se dijele godine, od 20 god. starosti do godina koje sada imas, sto iznosi 23 godine koje podjelis sa 3 i dobijes potreban penzijski staz tj. u tvom slucaju 7,6 god. staza i ne mozes imati veci procenat od 57% od osnovice za obracun penzije. Ja sam se tako penzionisao i imam minimalnu penziju 296,00 KM. Samo se pobrini unaprijed da imas 100% nesposobnost za rad. Nemoj ici grlom u jagode.
dzeki 69

#567 Re: Istina o invalidima

Post by dzeki 69 »

Narode jeli bila isplata civilni invalidnina ovih dana. Ja nisam provjeravo u banci bojim se da se ne razocaram kad odem. Novo rjesenje sam dobio prije tri mjeseca i dosad nisam dosao nared za isplatu pa sad provjeravam na forumima ali nigdje nisa o najnovijim isplatama. :bih:
edinnn

#568 Re: Istina o invalidima

Post by edinnn »

100% RVI 580 km....ranjen glava,ledza lijeva noga...zarobljen pa zatvorska bolnica banja luka..epilepsija od koje pucaju kosti....odes u sarajevo zbog te neke tudze njege i pomoci i sta dobijes..pa ljudi U SARAJEVU NIKO TO NEMOZE DOBITI KO NIJE IZ KANTONA SARAJEVO..znam jer sam svjedok sta mi se desilo..sramota...da sam imao pistolj nekoga bi i odrobijao...
edinnn

#569 Re: Istina o invalidima

Post by edinnn »

OPSTINA KOTOR VAROS selo VEČIĆI...juni 92 pocinju srpski napadi.6 mjeseci niko i nezna za nas...bolnica radi bez icega,rane se siju na zivo...DANAS RVI IZ TOG MJESTA NEMAJU NISTA ZATO STO NEMA IZVORNE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE...SRAMOTA...a ljudi s lovom u dzepu kupuju sve ...zna to gosp crnkic sve...
ZIVLAN

#570 Re: Istina o invalidima

Post by ZIVLAN »

edinnn wrote:OPSTINA KOTOR VAROS selo VEČIĆI...juni 92 pocinju srpski napadi.6 mjeseci niko i nezna za nas...bolnica radi bez icega,rane se siju na zivo...DANAS RVI IZ TOG MJESTA NEMAJU NISTA ZATO STO NEMA IZVORNE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE...SRAMOTA...a ljudi s lovom u dzepu kupuju sve ...zna to gosp crnkic sve...
Dobri moj "Edinnn"(šta će ti jadan nebio tri n)
Prvo poodavno je nekorektno što se častan i čestit otpor Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoša(od11.06.1992-10.11.1992).godine podređuje isključivo i samo Večićima i Večićancima.Ja nisam iz Kotor Varoša ali mi je rođena mati odozdo i poprilično dobro poznam i prijeratnu,ratnu a bogami i poratnu hronologiju događaja na tom prostoru.Kao učesnik rata(bez bježanije i izlaska vani po dolasku na slobodnu teritoriju)upoznao sam mnoge čestitte hrabre i odvažne borce iz Kotor Varoša,od kojih je znatan broj bio u Kotor Varošu za vrijeme ratnih zbivanja(od Viševica,Sokolina,Jakotine,Hadrovaca,Ravana,Baštine,Bilica,Hanifića,Č.Brda,Vrbanjaca,Garića,Hrvaćana pa naravno i Večića)prenijeli su mi dosta autentičnih svjedočenja sa tih prostora,i na svim pobrojanim područjima se ginulo,bilo je ranjenih,zarobljenih i sl...O tome ću jednom drugom prilikom i na drugom mjestu a ovo je samo jedna korektna digresija na ranjenike iz "tog mjesta"tj Večića.
Slučajno sam uposlenik institucije koja je na direktan način bila i još uvijek je uključena u riješavanje tzv Izvorne dokumentacije"za RVI koji je nisu imali i to ne samo iz Kotor Varoša nego i iz Srebrenice,Bratunca,prijedora,Zvornika..itdŠto se tiče osam slučajeva iz Kotor Varoša koji su bili aktuelni još 2007,moraš znati slijedeće.Ta grupa RVI je (zahvaljujući nekim vašim ljudima)bila "vanmredno"ugurana kod ministra Crnkića ali oni su umjesto da ih vodi netko od kompententnih osoba po njihovom pitanju,odabrali da ih vodi Adil Osmanović???to je bilo 2008.godine,naravno prije izbora..još su preko nekih dole lokalnih SDA-ovaca probali rješavati i nije išlo..E sada da znaš za njih petoricu je dokumentacija riješena i dostavljena BIZ-ovima i Federalnom ministarstvu(dvojica iz Večića a trojica iz drugih mjesta)i ljudima će sigurno biti vraćen status poslije provedene revizije i biti će vjerovatno obeštećeni u skladu sa zakonom...No dali si se ikada upitao jeli samo dovoljno halabučiti galamiti,pakako kažeš nekog nedo bog i ubiti radi samo 580.km,i što je neko bio i danas je lijen i inferioran da riješava vlastite probleme(očekujući valjda da mu to netko drugi riješi radi karizmatičnog kulta o mjestu i vremenu)
Dakle poenta ovog mog javljanja je u suštini da prvo gledamo poštenim očima na vrijeme ljude i događaje,da ne veličamo bespotrebno sebe i svoje na uštrb drugih i ono najvažnijeIMA BOLAN LJUDI I UVIJEK IH JE BILO KOJI HOĆE POMOĆI AKO MOGU ALI TIM LJUDIMA BAR DOSTOJANSTVENO TREBA REĆI HVALA A NE NEARGUMENTOVANO HISTERISATI,PRIJETITI I ŠTAJAZNAM SVE NE....
edinnn

#571 Re: Istina o invalidima

Post by edinnn »

ZIVLAN wrote:
edinnn wrote:OPSTINA KOTOR VAROS selo VEČIĆI...juni 92 pocinju srpski napadi.6 mjeseci niko i nezna za nas...bolnica radi bez icega,rane se siju na zivo...DANAS RVI IZ TOG MJESTA NEMAJU NISTA ZATO STO NEMA IZVORNE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE...SRAMOTA...a ljudi s lovom u dzepu kupuju sve ...zna to gosp crnkic sve...
Dobri moj "Edinnn"(šta će ti jadan nebio tri n)
Prvo poodavno je nekorektno što se častan i čestit otpor Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoša(od11.06.1992-10.11.1992).godine podređuje isključivo i samo Večićima i Večićancima.Ja nisam iz Kotor Varoša ali mi je rođena mati odozdo i poprilično dobro poznam i prijeratnu,ratnu a bogami i poratnu hronologiju događaja na tom prostoru.Kao učesnik rata(bez bježanije i izlaska vani po dolasku na slobodnu teritoriju)upoznao sam mnoge čestitte hrabre i odvažne borce iz Kotor Varoša,od kojih je znatan broj bio u Kotor Varošu za vrijeme ratnih zbivanja(od Viševica,Sokolina,Jakotine,Hadrovaca,Ravana,Baštine,Bilica,Hanifića,Č.Brda,Vrbanjaca,Garića,Hrvaćana pa naravno i Večića)prenijeli su mi dosta autentičnih svjedočenja sa tih prostora,i na svim pobrojanim područjima se ginulo,bilo je ranjenih,zarobljenih i sl...O tome ću jednom drugom prilikom i na drugom mjestu a ovo je samo jedna korektna digresija na ranjenike iz "tog mjesta"tj Večića.
Slučajno sam uposlenik institucije koja je na direktan način bila i još uvijek je uključena u riješavanje tzv Izvorne dokumentacije"za RVI koji je nisu imali i to ne samo iz Kotor Varoša nego i iz Srebrenice,Bratunca,prijedora,Zvornika..itdŠto se tiče osam slučajeva iz Kotor Varoša koji su bili aktuelni još 2007,moraš znati slijedeće.Ta grupa RVI je (zahvaljujući nekim vašim ljudima)bila "vanmredno"ugurana kod ministra Crnkića ali oni su umjesto da ih vodi netko od kompententnih osoba po njihovom pitanju,odabrali da ih vodi Adil Osmanović???to je bilo 2008.godine,naravno prije izbora..još su preko nekih dole lokalnih SDA-ovaca probali rješavati i nije išlo..E sada da znaš za njih petoricu je dokumentacija riješena i dostavljena BIZ-ovima i Federalnom ministarstvu(dvojica iz Večića a trojica iz drugih mjesta)i ljudima će sigurno biti vraćen status poslije provedene revizije i biti će vjerovatno obeštećeni u skladu sa zakonom...No dali si se ikada upitao jeli samo dovoljno halabučiti galamiti,pakako kažeš nekog nedo bog i ubiti radi samo 580.km,i što je neko bio i danas je lijen i inferioran da riješava vlastite probleme(očekujući valjda da mu to netko drugi riješi radi karizmatičnog kulta o mjestu i vremenu)
Dakle poenta ovog mog javljanja je u suštini da prvo gledamo poštenim očima na vrijeme ljude i događaje,da ne veličamo bespotrebno sebe i svoje na uštrb drugih i ono najvažnijeIMA BOLAN LJUDI I UVIJEK IH JE BILO KOJI HOĆE POMOĆI AKO MOGU ALI TIM LJUDIMA BAR DOSTOJANSTVENO TREBA REĆI HVALA A NE NEARGUMENTOVANO HISTERISATI,PRIJETITI I ŠTAJAZNAM SVE NE....
Ovo oko tri n je slucajno jer je ime vec reg...drago mi je da su rijeseni problemi oko tih momaka.ja sam imao isti problem ali su mi oni koji su me i ranili izdali med dokumentaciju tako da sam imao srece oko toga...nikome ja ne osporavam borbu iz bilo kojih krajeva...nedaj boze...samo pricam istinu o herojskom selu.. 100 poginulih civila i 103 nestala pripadnika nase armije tj zarobljena u proboju prema travniku a vi to naravno dobro znate...vecicanci ne hvale sebe samo sto vecicanci svima smetaju a vlastima u rs najvise.osudise ljude ni krive ni duzne samo zbog toga sto su vecicanci....selam i bujrum u vecice..ne zamjeri...
holowey

#572 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

kakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko kad bi mogla početi isplata neratnih invalidnina
na racune u unicredit banci leglo jos jucer...
beladona

#573 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

i u Mostaru je počela isplata 19. 01 neratnih inv.
crni12

#574 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

zna li iko kad ce biti u sbk, posto jos nije bila.
samo malo

#575 Re: Istina o invalidima

Post by samo malo »

and wrote: poznanik mi evo 5 mjeseci čeka poziv na reviziju?
Bogami ce se nacekati, neobradjenih zahtjeva je na hiljade, a oni tamo u centru za vjestacenje imaju ritam po pet maksimalno sest ljudi za sat vremena, pa racunaj.

Pregledi ce se vrsiti vrlo vjerovatno cak tamo do kraja ljeta.

Problem ce imati i svi koji su invalidnost stekli nakon 65 godine, ali o tome je bajrin vec pisao. Federalna kasa ce pokriti ove ispod 65 godina, ali oni koji su iznad te kvote ovisni su o kantonima koji bi trebali isplacivati invalidnine ljudima, medjutim problem je sto samo sarajevski kanton pristaje isplacivati naknade, ostali kantoni nece ni da cuju. I tu onda nastaje pat pozicija.
Locked