Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
dadoka84

#551 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by dadoka84 »

Danas mi se jedan poznanik zali, kompjuter mu je jos pod tom famoznom trogodisnjom garancijom, a pokvario se. Cini mi se drugi ili treci put. Stradala napojna, a i ploca ne daje znakove zivota. Porodicni prijatelj uzeo kod njih komp (IT) i u 2-3 mjeseca je isto toliko puta bio na servisu. Najbolji prijatelj uzeo komp, doduse davno, stradala napojna, graficka, procesor, hdd... Bit ce da je roba strasno kvalitetna ;D
Fozgen

#552 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Fozgen »

dadoka84 wrote:Danas mi se jedan poznanik zali, kompjuter mu je jos pod tom famoznom trogodisnjom garancijom, a pokvario se. Cini mi se drugi ili treci put. Stradala napojna, a i ploca ne daje znakove zivota. Porodicni prijatelj uzeo kod njih komp (IT) i u 2-3 mjeseca je isto toliko puta bio na servisu. Najbolji prijatelj uzeo komp, doduse davno, stradala napojna, graficka, procesor, hdd... Bit ce da je roba strasno kvalitetna ;D
Cisto onako bezveze, da li slucajno znas koja je bila ta famozna graficka, procesor i hdd?
Cunt

#553 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Cunt »

IMTEC se jos uvijek dobro drzi. Mali, ali yebitacni.
illuminated

#554 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by illuminated »

udrch wrote:Kako vi pojedini stvari vidite plitko..
Ako ja hoću da pokrenem neki posao treba mi:
- ideja kako izvesti firmu na selamet
- strategija poslovanja
- 2000 KM za registraciju firme
- 1000 KM još nekih potvrda koje moram izganjati..
- početni kapital, obrtna sredstva, zavise od posla koji pokrećeš..IT posao oko 50 000 KM, skupa roba

Nakon toga te sami distributeri, odnosno njihovi komercijalisti obilaze i nude ti robu na odgodu plaćanja, od 15 do 60 dana..kao zalog da ćeš im platiti sredstva ti im dostaviš MJENICU ili ako su veći iznosi Bankovnu garanciju i potpisati ugovor..
i to je sva priča..kako onda neki distributer može biti vlasnik moje firme u koju sam ja uložio 50 000 KM, rad i trud i vrijeme..
Distributer može u svakom trenutku ako im ne plaćaš povući mjenicu ili aktivirati bankovnu garanciju i naplatiti svoja sredstva, ako je izašlo iz okvira ugovora..
Svi ulaze u lanac od proizvođača, distributera pa do maloprodaje..maloprodaje kakav je bio ITC su najmanje dužne u ovom lancu, jer imaju najkraću odgodu..distributeri obično imaju duuuuuuge odgode prema proizvođačima i cifre su uvijek milionske..
Recimo ja znam da Konzum, za kojeg će ti vi reći da je gigant, ne plaća proizvođačima mlijeka kao što je recimo Milkos i po 6 mjeseci od fakture..jak je na tržištu i razvija se tuđim parama, ako hoćeš da igraš s njim, moraš pristati na te uslove, inače on tebi plati, a na svoje police stavi Alpsko mlijeko i nikad te više nema u Konzumu i sl..
Konzum otvara trenutno svoje samoposluge kraj svake radnje DP Marketa, s ciljem da ih uništi..zar neko misli da Konzum ima toliko para da u svaki objekat ubaci robe u vrijednosti 4,5 miliona maraka..on se samo dodatno zadužuje kod proizvođača i tako funkcionira trgovina..proizvođači znaju da će Konzum još dugo biti glavni igrač na našem tržištu i prisiljeni su mu dati robu..
Tako je ITC otvorio svojih jedno vrijeme 50 radnji..čovjek je imao ideju kako zgrnuti lovu, zadužio se kod KimTeca, NTCHS-a i svih ostalih, prodavao i jahao na račun prometa nekoliko godina..
Sad kad je promet smanjen za 90% teško je vraćati nešto što si već potrošio na jebanke na jamajke..
dobar post. potpisujem.
hakazvaka

#555 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by hakazvaka »

udrch wrote:Kako vi pojedini stvari vidite plitko..
Ako ja hoću da pokrenem neki posao treba mi:
- ideja kako izvesti firmu na selamet
- strategija poslovanja
- 2000 KM za registraciju firme
- 1000 KM još nekih potvrda koje moram izganjati..
- početni kapital, obrtna sredstva, zavise od posla koji pokrećeš..IT posao oko 50 000 KM, skupa roba

Nakon toga te sami distributeri, odnosno njihovi komercijalisti obilaze i nude ti robu na odgodu plaćanja, od 15 do 60 dana..kao zalog da ćeš im platiti sredstva ti im dostaviš MJENICU ili ako su veći iznosi Bankovnu garanciju i potpisati ugovor..
i to je sva priča..kako onda neki distributer može biti vlasnik moje firme u koju sam ja uložio 50 000 KM, rad i trud i vrijeme..
Distributer može u svakom trenutku ako im ne plaćaš povući mjenicu ili aktivirati bankovnu garanciju i naplatiti svoja sredstva, ako je izašlo iz okvira ugovora..
Svi ulaze u lanac od proizvođača, distributera pa do maloprodaje..maloprodaje kakav je bio ITC su najmanje dužne u ovom lancu, jer imaju najkraću odgodu..distributeri obično imaju duuuuuuge odgode prema proizvođačima i cifre su uvijek milionske..
Recimo ja znam da Konzum, za kojeg će ti vi reći da je gigant, ne plaća proizvođačima mlijeka kao što je recimo Milkos i po 6 mjeseci od fakture..jak je na tržištu i razvija se tuđim parama, ako hoćeš da igraš s njim, moraš pristati na te uslove, inače on tebi plati, a na svoje police stavi Alpsko mlijeko i nikad te više nema u Konzumu i sl..
Konzum otvara trenutno svoje samoposluge kraj svake radnje DP Marketa, s ciljem da ih uništi..zar neko misli da Konzum ima toliko para da u svaki objekat ubaci robe u vrijednosti 4,5 miliona maraka..on se samo dodatno zadužuje kod proizvođača i tako funkcionira trgovina..proizvođači znaju da će Konzum još dugo biti glavni igrač na našem tržištu i prisiljeni su mu dati robu..
Tako je ITC otvorio svojih jedno vrijeme 50 radnji..čovjek je imao ideju kako zgrnuti lovu, zadužio se kod KimTeca, NTCHS-a i svih ostalih, prodavao i jahao na račun prometa nekoliko godina..
Sad kad je promet smanjen za 90% teško je vraćati nešto što si već potrošio na jebanke na jamajke..
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#556 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Pera Trta »

hakazvaka,
pusti ozbiljne teme, ima li gdje onog Šere u blizini? :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#557 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by KatarinaKosaca »

Pera Trta wrote:hakazvaka,
pusti ozbiljne teme, ima li gdje onog Šere u blizini? :D
Šera je legenda :D
udrch

#558 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by udrch »

eeeeeee....
šera je legenda fakat..
nisam se ismijo ovako sto godina..žena me istjerala iz spavaće, probudih dijete..
ali moro sam ga i ja nešto pitat, da budem siguran o kakvom se kvalitetu radi..
dusa_od_covjeka

#559 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by dusa_od_covjeka »

Evo da i ja malo prokomentraisem citav IT Computers. Bio sam jako blizak sa osobama a i sa radnicima
pa cu ovdje da iznesem cinjenice onakve kakve jesu.
Ne znam da li je istina ali prica se da je IT ustvari nastao od neke druge firme kao sto je vec neko
ovdje i pomenuo na forumu, prvobitni vlasnik IT-a je bila sestra od Nihada Sofitica, Nihada
Okanovic, kasnije je on preuzeo sve to na sebe.
Malo vas mozda i zna ili se slabo sjeca ali evo pored IT Computers koji je bio d.o.o. Nihad Softic
je imao i fondaciju "IT Kids" prica se da je ta fondacija sluzila za pranje novca, svaki je radnik
uredno i "dobrovoljno" pristao da mu se skida nesto "sitno" od plate i da to ide u fondaciju IT
Kids. Pored ove fondacije postoji jos citav niz ilegalnih aktivnosti koje su radili porodica Softic
i njihovi saradnici, porodica Smajlovic, zatim Susa koju ste spominjeli i drugi jako bliski koje
ovom prilikom necu spominjati a koji ce se prepoznati. Prikrivanje poreza i prikazivanje troskova
koji ne postoje, laziranje faktura, promjene datuma i mjesta nastanka faktura, otpisi ostecene robe,
izdavanje robe nakon proglasenja stecaja, su samo vrh ledenog brijega. Uskoro cete i svi putem
medija saznati o kakvim se prevaram u firmi IT Comp. radilo, imam provjerene informacije da se
protiv ovih osoba sprema krivicna prijava, osim toga grupa radnika takodje priprema tuzbu protiv
istih.
U firmi je postojalo vise pozicija za radnike, bilo je to komercijala na terenu ili kako je to Nihad
zvao "direktna prodaja" njegov "patent" s kojim se on ponosio, koji je u biti nista drugo nego
ukradeno od druge firme koju ne zelim da stavljam na istu stranicu sa imenom IT Computers, druge
pozicije su bile komercijalista maloprodaje, serviseri, vozaci, magacioneri i DIREKTORI (voditelji
ili sefovi). Upravo u ovome i lezi propast IT-a (ako je stvarno propao).
Pravih radnika je bilo malo, to su bili ovi terenci, serviseri i komercijlisti u radnjama. Ostali su
bili paraziti koji su se hranili sa ledja ovih radnika. A kada ne bi bilo dovoljno posla dovoljno
para za direktora i sve ove silne parazite, jednostavno okrivio bi se radnik koji bi na kraju dobio
otkaz jer nije pravio 250% od svoje pocetne norme. a norme su se kretale 1 mjesec na poslu 20.000,
zatim 2 mjesec 30.000 i 3 mjesec 45.000 i na to se dodaje PDV i svaki mjesec opet raste sa nekim
procentom, oko 5%. Ukoliko nekome dadnete popust onda fino na normu dodajete taj popust ali prije
toga ga mnozite sa 7 isto je vazilo i za troskove. Istina firma jeste placala vozanje u centralu i
nazad ali ne i svima. Dakle gorivo ako predjete dozvoljeno (naravno dacete preci jer svakih 15 dana
je bio neki sastanak) placate vi kroz normu dakle trosak mnozite sa 7 i stavljate na normu. Platu
niko nikada nije znao kako se racuna uvjek su nesto mutili oko tih procenata i tih formula za
proracun plate tako da se tu nesto puno i ne moze reci uglavnom plate su se kretale od 400 KM (sto
je bila i osnovica) pa do 3500KM(to je ono sto ja znam). Vec vjerovatno znate da je sitna raje
maksimalno zaradjivala 700 do 800 KM a ove velike cifre pripadale su parazitima. Istina bilo je i
radnika koji su uspjevali da premase te norme pa bi nekada i oni dobili cifru preko 1000. To je bila
rjetkost i to im se nabijalo na nos.
Probacu da vam docaram otprilike organizaciju u IT-u da bi mogli da svatite broj parazita u firmi,
a vecinom su to bili ljudi iz gracanice i njima drugi bliski ljudi, pa cak i soferi i nebitni
montazeri su se pravili vazni samo jer su oni iz centrale it-a.
Na vrhu firme ko drugi nego direktor Nihad pored njega odmah je bila sekretarica, tajnica ili kako
se to vec zvalo. Sada ide redom sektori mozda budem tu i tamo pogresio u nazivu jer idem po
sjecanju. Svaki znaci sektor ima svog voditelja ili direktora kako su se oni voljeli zvati: pravni
sektor (pravnici, informacije, cistacice, cuvari i kucni pomocnici), ljudski resursi HR (njih oko 6
daju otkaze i traze nove ljude, Amira Susa, ) istrazivanje i razvoj (nikakvo istrazivanje nije
vezano za racunare vec je to vise vezano za uredjenje prostora muz Dijane Smajlovic, Senad), odnosi
sa bankama (kreditni odjeli, prenosi novca itd Alma Softic), posebno Finansije ili Racunovodstvo
(oko 8 ljudi + voditelj otac Nihada), Nabava (negdje oko 10 ljudi koji nista ne rade vec se samo
javljaju na tel i daju info da tog proizvoda nema do tad i do tad Agim Sabic brate direktorice Alme
Softic), Sektor prodaje (zadatak smarati komercijaliste pozivima i pritiskati ih da vise prodaju oko
8 ljudi Dijana Smajlovic), interna kontrola, marketing (ovdje ih je bilo koliko hoces dizajneri web
administratori ) call centar (prozivanje kupaca, neefikasno i neosposobljeno osoblje),
logistika, sektor za transport (vozaci i voditelj sektora), magacin (omjer snaga 3 rade 3 nesto kao
racunaju ili broje) , fakturni centar, proizvodnja, servis (isto kao i magacin koliko radne toliko i
ove druge neradne snage), odrzavanje, administracija (tako nekako), help desk, sluzba za podrsku
kupcima, maloprodajni sektor, Biznis sektor (prodaja pravnim licima, nije nikada zazivio kako je
bilo zamisljeno) Manje vise mozda sam i zaboravio koji sektor al otprilike to je bila neka
struktura firme koja je jela svu lovu koju bi zaradili komercijalisti. Medjutim to jos nije kraj,
jer postojali su ljudi koji nisu iz Gracanice iz tog divnog sela a koji su isto tako znali kako da
"ugode" Nihadu kao sto su mu "ugadjali" mnoge, mnogi. Za njih je izmisljeno nesto kao Manager
Regionalnog Centra. E onda je i njih bilo Banja Luka, Bihac, Doboj, Mostar, Srednja Bosna, Tuzla,
Zenica. I tome jos nije bio kraj, Svaka veca radnja je morala da ima svoga sefa koji nije niti na
koji nacin doprinosio prodaji. Ovaj broj parazita doprinjeo je visokoj cijeni racunara i ostalih
roba u firmi, jer morali su se pokriti svi ti troskovi. Da bi postali jedan od njih, jedan od parazita sve sto je bilo
potrebno jeste da nemate svoje misljenje i da kritikujete radnu snagu koja ustvari i drzi firmu koja
zaradjuje i jos da se uvlacite. Najniza karika u cjelom lancu su bili ovi sefovi koji nisu imali
platu manju od 1000, nisu imali norme nisu prodavali a ako bi i imali neku normu ona je ustvari
predstavljala zbir normi radnika koji su ispod njega ili nje. Najzalosnije je sto ti ljudi nisu bili
ni skolovani, cast izuzetcima kojih je bilo 5%.
Ukoliko je neko zelio da radi u IT-u poslje jednog razgovora sljedio bi drugi pa treci pa nekakvi
psiholozi i psihijatri (koji su imali ulogu ocjeniti da li je ta osoba podobna za ispiranje mozga) i
na kraju kada sve to prodjete onda ide obuka u centrali nekada su te obuke trajale po desetak dana a
kasnije su se smanjile na par dana, obuka kako da preveslate kupca kako da mu uvaljate sto vise bez
bilo da mu je to potrebno ili ne. Na razgovorima za posao se komercijalistima obecavale plate u
iznosima i do 1500 KM, sa osnovicom zagarantovanom od 800 KM, da bi na kraju to sve bilo pogazeno na
dan potpisivanja ugovora. Bilo je tu momaka i djevojaka koji su ostavljali siguran posao i dolazili u pakao IT-a
jer nisu vjerovali bivsim radnicima koji su ih upozoravali sta se desava. Svi su vidjeli samo onu
vanjstinu i glamur koji se pokazivao kako za kupce tako i za buduce radnike. "Poslodavac godine"
kupi se pa se sa tim sepuri, poslodavac godine a ne kaze se koliko je radnika te godine odajvio,
koliko ih je dobilo ili dalo otkaz prije nego su bili i prijavljeni.
Terinski komercijalisti su gubili zivce (licno znam momka koji je poslije 8 mjeseci rada u IT-u
trazio pomoc kod psihijatra), broj poziva iz centrale dnevno je znao iznositi i po 8 puta, cak je i
Nihad licno znao zvati te ljude i pritiskati, psovati itd. Pritisci su nekada bili toliki da ljudi
nisu htjeli da ostanu duze od mjesec dana. Posebno je tesko ljudima koji su tu bili neki duzi
vremenski period pa su zavaljivali i svoje porodice, rodbinu i prijatelje. Sve samo da ispune normu
i dobiju sicu od Nihada. Komercijalisti u radnjama i serviseri isto tako su trpili svasta, ni oni
nisu bili postedjeni maltretiranja. Serviseri bez alata i djelova su morali da servisiraju racunare,
zato su se racunari i vracali vise puta nazad na servis, cak se desavalo da u racunare koji dodju na
servis ugradjuju polovni djelovi. A kada sam se vec dotakao racunara da potvrdim samo ono sto je
vecina vas i znala smece se ugradjivalo i debelo se naplacivalo nisam neki znalac niti strucnjak ali
sam vjerovao serviseru koji je i mene ubjedio da ipak ne kupi racnar u svojoj firmi. I ne
samo ja i ostaali uposlenici nisu kupovali u svojoj firmi i to ne samo radnici iz radnje nego i iz
centrale bliski saradnici i "saradnice" Nihada. Zasto? Najbolje da pitamo njih nek nam oni kazu
ovdje su da li pod kloniranim nadimcima i ostali.
Banke i krediti koje su tu tek prevare bile. Svaki radnik je bio obucen da ne kaze kolika je kamatna
stopa banke i kolika je to tacno obrada kredita sve se nekako skrivalo i baziralo na pricu "rata
iznosi samo", cak i danas i dalje postoje radnici koji vjeruju da je bar ovaj segment bio regularan
ali nije, niko od njih nikada nije govorio kupcu tacnu kamatnu stopu, obrada kredita bi se precutila
, niti se smjelo spominjati da je ta kamatna stopa promjenjiva, za ovu su kupci saznali nedavno kada
je doslo do promjene kamate. A onda oni krediti bez kamata i bez naknda kada se kupcu u biti servira
vec cijena sa kamatom pa se onda samo to podjeli sa 12 ili 18. Ili jednostavno tu odmah pred ocima
kupca se poveca cijena za 10% sa pricom "banka tako trazi i mi tako moramo banka vam uzima tih 10% a
ne mi". Brzi krediti do 36 mjeseci sa kamatom do 40% isti takvi uslovi preko mikrokreditnih
organizacija. I to sve bez rizika za Nihada. Banke prebace sredstva na racun IT-a a kupci vracaju
kredit bankama.
Cjene u katalogu su bile umanjene skoro pa nevidljive dok se rata posebno isticala a broj rata opet
umanjeno. Sve je bilo planski radjeno da se kupci zakolju, okupaju . I sam Agim Sabic (brat Alme)
nazivao kupce "neprijateljima" koje radnici firme treba da "napadaju".
Svi vec znaju da se roba nabavljala iz kimteca, ono sto niko nije htio da kupuje it je to uzimao na
kamione jer je bilo jeftino jer se moglo uvaljati na trzistu, fino upakovati u racunare staviti
naljepnicu i naredne 3 godine see nece saznati sta je u njima. Jos jedan od razloga zasto se
nabavljalo smece jeste i cinjenica da su ljudi iz nabave bili korumpirani i za neke pokloncice su se
dogovarali sa drugim firmama i od njih uzimali smece. Mnoge stvari kao sto su PS2, PSP, mobiteli i
laptopi su bili otvarani prije same prodaje te su chipovani, dekodirani ili je iz njih vadjena RAM
memorija, nakon toga bi na ovu opremu davali manju garanciju cak su toliko bili hrabri da se tu
garanciju ispisivali na poledjinu racuna (PS2 i mobiteli 6 umjesto 12 mjeseci ASUS laptopi 12 ,
umjesto 24). Istina je da se jedno nalazilo na predracunima pa cak i u katalogu a drugo na fakturama
to se radilo i planski kada bi doslo nesto "pogresno" za nekog kupca i o tome se obavjesti odgovorna
osoba iz centrale komercijalisti su dobijali uspustvo veoma jednostavno "ubjedi ga da je to to" ili
"ubjedi ga da je to bolje". Desavale su se namjerne podvale u katalozima oko opisa proizvoda i
njihovih slika ali se Nihad ogradio s natpisom "slika i opis nemoraju odgovarati
prooizvodu".Efikasna prevara. Instaliranje piratskih sistema donedavno je i Nihad licno odobravao e
onda je kao to zabranjeno, ali zna se da su serviseri nastavili da to rade jer su morali, pod
pritiskom sefova.
Nihad covjek koji voli da opsuje boga i mater radniku, kasnije su to preuzeli i njegovi blizi
saradnici , "saradnice", na sastancima je urlanje bilo sasvim normalno. Sve je moralo da njemu bude
potcinjeno. Uposlenici u centrali su se tresli kada bi ga vidjeli, spustali glavu, gledali u pod.
Cak su ga i zvali Tito. Mora da im je bilo pravo dobro u tom titinom sistemu. Pamtim da je prvi
veliki val otkaza bio krajem 2007.god. gdje se smanjivao broj radnika radi poslovanja firme naravno
broj parazita se nije smanjivao mozda cak i da je malo porastao poslije toga. I tada su mnogi
zaplakali na it i mnoge suze su potekle jer je sve bilo nenajvljeno i onako iznenada i nakon toga
opet su se uposljavali novi radnici. A onima koji su ostajali nastavljeno je sa ispiranjem mozga i
oni su jos sluzili da potpisuju raznoraznu dokumentaciju koja je sluzila za malverzacije poreza i da
skupljaju i laziraju troskove radnji. U prosloj godini 2008 krajem 8 mjeseca prestalo je sa uplatama
doprinosa nije se uplacivalo cak ni zdravstveno osiguranje, tada je pocelo "propadanje" itca. Ovo se
sve znalo i mnogi radnici su sutjeli jer su zeljeli da zadrze posao, a lahko je bilo i manipulisati
sa ovim radnicima jer su bilo vec toliko poslusni i vjerovali su svemu sto je dolazilo iz centrale.
U 8 mjesecu 2008 nije bilo ni govora o recesiji i svjetskoj krizi mislim da je cak u tom vremenskom
periodu u istoriji firme prodan najveci broj racunara. U decmbru je Nihad iskoristio pricu o
recesiji i poceo lagano da pljacka i radnike nije mu bilo dosta sto je opljacka kupce pa je
zakasnjeno sa jos jednom platom i pred kraj decembra je dugovao vec dvije plate radnicima za proslu
godinu. Ono sto je it uradio a inace je to radio i prije jeste da je povisio cijene i to je uradio
u novembru i decembru. Prodaja nije puno opala a Nihad je dodatno zaradjivao i lagano vec pocinjao
pricau kako u IT-u udara recesija, kako je prodaja opala, kako su njegova djeca ugorzena, ali da to nije svjetska kriza, vec da je to u glavama radnika i
da oni ne prodaju dovoljno. Pocelo je ponovo jos agresivnije maltretiranje radnika i onda lagano
zatvaranje radnji. Kako je koji radnik dobijao ili davao otkaz tako je i ostajao bez dvije ili tri
plate. Oni zadnji koji su ostali su na dan stecaja uzimali robu iz radnje ili poslje isli u
Gracanicu i vadili robu iz magacina. Roba im je fakturisana sa laznim podacima datumi , brojevi
faktura i stvarna vrjednost robe su lazirani. Ovo su uradili iako su znali da nakon sto proglase
stecaj ne smiju da izdaju fakture.
Mnoge inspekcije u prijasnjim posjetama su utvrdile neregularnosti u samoj firmi. Cak radnici svi
znaju da su te kazne padale na njihova ledja i da su ih oni placali. Mislim da se radilo o djevojci iz Mostara koja je placala kaznu od 2000 jer nije bilo deklaracije, mada je ljepljenje deklaracije duznost magacionara ili firme koja uvozi taj artikl. Zadnja inspekcija je bila u
centrali tada su pronasli mnoge neregularnosti i neplacene poreze IT je tada velike kazne platio.
Uz postojanje fondacije IT Kids u citavo ovo maslo je umjesan i Fahrudin Radoncic i posebno je interesantna nabavka
80 fabija u toku same recesije, kada je auto industrija vec dobila jake udarce i kada se vec znalo sta se sprema za BiH i kakva je situacija u svijetu. Ne treba covjek biti
previse pametan ili obrazovan da svati o cemu se ovdje radilo. To bi uradio samo glup covjek, ne lud
nego glup ili neko ko svjesno zeli da napravi scenario "propadanja" firme.
Istina savjest mi je proradila, zato sam sve ovo i napisao. Bio sam gdje sam bio i radio sta sam radio. Najteze mi
je palo kada sam svatio sta sam radio svojim kolegama i koliki sam pritisak vrsio na njih, posebno
mi je zao ljudi koima sam ja licno prodao dosta stvari na kredit vecina tih ljudi su mi prijatelji.
Vise nisam i nikada necu biti u ovom poslu iskreno se kajem i iskreno mi je zao.
Eto vam posla Nihade, Alma i ostali. Kreirajte klonove i tvrdite da nista od ovoga nije
istina. A mozda vec sutra vam zakuca i budete ugodno iznenadjeni sa krivicnom prijavom. Ipak vasa
prevara nije uspjesna.

Tu je i grupa na FB radnika koji na dostojan nacin obiljezavaju propast IT-a
i tu ima zanimljivih stvari i poneki mail.

http://www.facebook.com/home.php#/group ... 176&ref=ts
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#560 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Toto »

Taman dosta za nastavak snimanja serije Lud Zbunjen Normalan
Maxwell2008

#561 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Maxwell2008 »

http://forum.banjaluka.com/viewtopic.ph ... 7&start=20

Detalj od prije 8-9 mjeseci:

sjedim ja u prodvanici i servisu racunarske opreme, ulaze dvojica nose u ruci formular, ja mislim opet neko hoce uvaliti nekakve oglase, obavezno rukovanje sa njima, zakacaljke sa imenom i logom IT computersa

Dobar dan, dobar dan,
mi smi iz IT computersa, vrsimo analizu trzista, i gledaju po policama izlozene racunarske komponete , znaci savrseno su svjesni gdje su dosli

A mislim je evo i IT krenuo sa veleprodajom pa ljudi zele ponuditi robu,
prica ide dalje

koliko imate zaposlenih
zasto vam treba taj podatak
pa mi anliziramo trziste i trazimo potencijalne kupce

jel to za veleprodaju
ne, ne za maloprodaju i daje mi stampani katalog koji dobijam u postansko sanduce i imam ga u ladici

meni vec postaje interesantno
koliko racunara imate u firmi
pojma nemam, smjeska se ja

koliko mjeceni promet ostvarujete
oko nekoliko, opet se smejskam,

kod koje banke imate racun
ne mogu se sjetiti

ne daju se oni zbuniti idu dalje
koliko vam je stanje na racunu u banci
pojma nemama, ja se vec naveliko zabavljam

koji su vam glavi kupci
ne sjecam se

koji su vam glavni dobavljaci
pa ne znam bas, a tip vrlo ozbiljan, klima glavom i sve moje odgovore uredno zapisuje u forular, bilo je tu jos nebuloznih pitanja ne sjecam se vise detalja, znam da se odavni nisam vise zabavljao nego priliko njihove posjete.
Agroping

#562 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Agroping »

E Kad se sjetim vremena 2005 godine;
ja sam tada radio u racunarskoj firmi koja je imala tri zaposlenika ( ja i jos dvojica)
Firma ce se sama prepoznati :)
struktura je slejdeca
1) Direktor firme - covjek za pravni-sektor,finansije ugovore, kredite
2) Pomocnik direktora - plus jos menadzer za marketing, serviser, magioner, dobavljac po potrebi i prodavac robe
3) glavni super prodavac na usluzi 24h dnevno, informaticar, helpdesk, serviser za sve, kucna podrska, ucitelj, magioner,... i svi ostali sitni poslovi kkoji su potrebni firmi.

Firma je pocela sa radom sa softwerima a kada se ukazala prilika za prodajom racunara iskoristili smo je pametno
i uzeli veliki dio trzista tadasnjim postojecim firmama. Ova firma racuanrka firma od tri covjeka mjesecni promet je iamalo izmedju 50.000KM i 200.000KM zavisnosti od kupovne moci stanovnistva a marza je bila oko 20% i opet smo bili najjeftiniju u gradu sa cijenama. Ljudi su nas hvalili jer smo posteno radili i max se trudili da udovoljimo ljudima da im isporucimo ono sto zele, pred ocima ljudi hardwere sklapali i objasnjavali sta i koliko moze koji da radi... Ljudi su to prepoznali i onda su navalile preporuke. Prednost ove firma je bila u tome sto je i direktor po potrebi razvozio racunare po adresama i instalirao dodatne programe koji su ljudi zahtjevali. E to je zrtvovanje za uspjeh firme kada direktora nije stid da radi nize potcinjen posao samo da bi odrzao svoju firmu na dobrom glasu.
Oprezno smo ulazili u posao sa nabavkama robe i nismo skaldistili robu koja brzo ispada iz mode. uvijek smo imali top ono sto je novo i aktuelno -ljudi su to vrhunski cijenili. Bilo smo maloprodaja Disija, Plusa, Prontexa, Alterne, Izbjegavli smo naporne uvaljivace robe kao sto je bio KIM-TEC koji je pokusavao da na uvali svasta ali mi smo znali sta ljudi zele i nabavljali samo takve stvari. Trziste smo imali i jedne poslovnice u sarajevu po cijeloj BiH Razvozili dostave sa svojim autom i opet nam se isplatilo. Ucili ne-edukovane ljudi sta je kvalitet i sta kupuju ti ljudi su nam i dan danas zahvalni
nasa roba se nije kvarila jer je prije same prodaje izvrsena sema kompatibilnosti hardwera medjusobno. znalo se sta sa cim ide npr uvijek je bilo problema sa maxtor HDD i maticnom Asus neke serije to smo izbjegavali spajati. Dok su drugi uguravali ram memoriju razlicite megahercaze u slotove koji nisu bili kompatibilni, ili gurali dvije razlitite memorije od razlicitih fimi i razlicite MHZ u istu MB mi to nismo radili i niej bilo problema kod rada racunara. Kada se racunar sklapa sve se u biosu vec moze vidjeti da li funkcionise ako nije ok takva roba se ne prodaje - dok su drugi na silu to prodavali.
Da je ovako IT radio i da su svi zaposleni radili kako treba da zu radili za firmu i da je to gazda znao nagraditi parama ljudi bi njegovi jos bolje radili, da je manje iznose ulagao u glupe reklame koje nisu imale efekta i da je sa cijenama bio u skladu sa ostlima sada bi IT bio jaci OD KIM-teca.
Istina je da je najlakse raditi sa tudjim parama ali treba pametno raditi i uanprijed predvidjeti sta ce se desiti
a ne kao kreten unisiti zivote 100-tinama radnika koji su zeljeli da rade i da za to budu placeni i da osjete podrsku firme
i ljubav, jer u dakvim super drustvenim uslovima radnici ce samo jos bolje raditi sami svojom voljom bez pritisaka sa strane.
Ali seljaci koji se domognu para prodajuci nasljednju zemlju svojih roditelja ne razumiju osnovne stvari ljudskog ponasanja i stimulacije. Jedno se prikazuje drugo govori a trece radi. Mora serviser varati IT kad mu ovaj nece da mu isplati platu, a takvim ponasanjem samo firma gubi ugled.
Nikada nisu imali podrsu efikasnu sve se svodilo odnesite u gracanicu na servis :lol: i tako lezerno govoreci ne pitajuci covjeka odakle zove.
IT je radi na principu prodaj jednom i nikada nam taj kupac vise nece trebati - ogromna greska
Meni su se isti kupci vracali i po 10 puta sto sami, sto sa nekim da kupe opet druge stvari. Cak su kupci dolazili i samo nako u prolazu dam se jos jednom zahvale sto smo im djecu usrecili i samo nako dodju na kafu jos nas pocaste donesu soka, slatkisa....
e to su bila vremena!
Drvosjeca iz Dejcica

#563 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ako je samo 1% istine ovo o cemu govori "dusa_od_covjeka" onda je ovo zaista strasno. :(

Agroping wrote:E Kad se sjetim vremena 2005 godine;
ja sam tada radio u racunarskoj firmi koja je imala tri zaposlenika ( ja i jos dvojica)
Plus Computers? Sasvim solidna firma, kvalitet na nivou. Sjecam se kupovine jace napojne jedinice (850W) za moj PC sa SLI grafickim, ostali nisu imali pojma sta ih pitam, samo je Plus takve napojne imao na stanju i znao sta mi tacno treba. :thumbup:
marija 29

#564 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by marija 29 »

dusa_od_covjeka wrote:Evo da i ja malo prokomentraisem citav IT Computers. Bio sam jako blizak sa osobama a i sa radnicima
pa cu ovdje da iznesem cinjenice onakve kakve jesu.
Ne znam da li je istina ali prica se da je IT ustvari nastao od neke druge firme kao sto je vec neko
ovdje i pomenuo na forumu, prvobitni vlasnik IT-a je bila sestra od Nihada Sofitica, Nihada
Okanovic, kasnije je on preuzeo sve to na sebe.
Malo vas mozda i zna ili se slabo sjeca ali evo pored IT Computers koji je bio d.o.o. Nihad Softic
je imao i fondaciju "IT Kids" prica se da je ta fondacija sluzila za pranje novca, svaki je radnik
uredno i "dobrovoljno" pristao da mu se skida nesto "sitno" od plate i da to ide u fondaciju IT
Kids. Pored ove fondacije postoji jos citav niz ilegalnih aktivnosti koje su radili porodica Softic
i njihovi saradnici, porodica Smajlovic, zatim Susa koju ste spominjeli i drugi jako bliski koje
ovom prilikom necu spominjati a koji ce se prepoznati. Prikrivanje poreza i prikazivanje troskova
koji ne postoje, laziranje faktura, promjene datuma i mjesta nastanka faktura, otpisi ostecene robe,
izdavanje robe nakon proglasenja stecaja, su samo vrh ledenog brijega. Uskoro cete i svi putem
medija saznati o kakvim se prevaram u firmi IT Comp. radilo, imam provjerene informacije da se
protiv ovih osoba sprema krivicna prijava, osim toga grupa radnika takodje priprema tuzbu protiv
istih.
U firmi je postojalo vise pozicija za radnike, bilo je to komercijala na terenu ili kako je to Nihad
zvao "direktna prodaja" njegov "patent" s kojim se on ponosio, koji je u biti nista drugo nego
ukradeno od druge firme koju ne zelim da stavljam na istu stranicu sa imenom IT Computers, druge
pozicije su bile komercijalista maloprodaje, serviseri, vozaci, magacioneri i DIREKTORI (voditelji
ili sefovi). Upravo u ovome i lezi propast IT-a (ako je stvarno propao).
Pravih radnika je bilo malo, to su bili ovi terenci, serviseri i komercijlisti u radnjama. Ostali su
bili paraziti koji su se hranili sa ledja ovih radnika. A kada ne bi bilo dovoljno posla dovoljno
para za direktora i sve ove silne parazite, jednostavno okrivio bi se radnik koji bi na kraju dobio
otkaz jer nije pravio 250% od svoje pocetne norme. a norme su se kretale 1 mjesec na poslu 20.000,
zatim 2 mjesec 30.000 i 3 mjesec 45.000 i na to se dodaje PDV i svaki mjesec opet raste sa nekim
procentom, oko 5%. Ukoliko nekome dadnete popust onda fino na normu dodajete taj popust ali prije
toga ga mnozite sa 7 isto je vazilo i za troskove. Istina firma jeste placala vozanje u centralu i
nazad ali ne i svima. Dakle gorivo ako predjete dozvoljeno (naravno dacete preci jer svakih 15 dana
je bio neki sastanak) placate vi kroz normu dakle trosak mnozite sa 7 i stavljate na normu. Platu
niko nikada nije znao kako se racuna uvjek su nesto mutili oko tih procenata i tih formula za
proracun plate tako da se tu nesto puno i ne moze reci uglavnom plate su se kretale od 400 KM (sto
je bila i osnovica) pa do 3500KM(to je ono sto ja znam). Vec vjerovatno znate da je sitna raje
maksimalno zaradjivala 700 do 800 KM a ove velike cifre pripadale su parazitima. Istina bilo je i
radnika koji su uspjevali da premase te norme pa bi nekada i oni dobili cifru preko 1000. To je bila
rjetkost i to im se nabijalo na nos.
Probacu da vam docaram otprilike organizaciju u IT-u da bi mogli da svatite broj parazita u firmi,
a vecinom su to bili ljudi iz gracanice i njima drugi bliski ljudi, pa cak i soferi i nebitni
montazeri su se pravili vazni samo jer su oni iz centrale it-a.
Na vrhu firme ko drugi nego direktor Nihad pored njega odmah je bila sekretarica, tajnica ili kako
se to vec zvalo. Sada ide redom sektori mozda budem tu i tamo pogresio u nazivu jer idem po
sjecanju. Svaki znaci sektor ima svog voditelja ili direktora kako su se oni voljeli zvati: pravni
sektor (pravnici, informacije, cistacice, cuvari i kucni pomocnici), ljudski resursi HR (njih oko 6
daju otkaze i traze nove ljude, Amira Susa, ) istrazivanje i razvoj (nikakvo istrazivanje nije
vezano za racunare vec je to vise vezano za uredjenje prostora muz Dijane Smajlovic, Senad), odnosi
sa bankama (kreditni odjeli, prenosi novca itd Alma Softic), posebno Finansije ili Racunovodstvo
(oko 8 ljudi + voditelj otac Nihada), Nabava (negdje oko 10 ljudi koji nista ne rade vec se samo
javljaju na tel i daju info da tog proizvoda nema do tad i do tad Agim Sabic brate direktorice Alme
Softic), Sektor prodaje (zadatak smarati komercijaliste pozivima i pritiskati ih da vise prodaju oko
8 ljudi Dijana Smajlovic), interna kontrola, marketing (ovdje ih je bilo koliko hoces dizajneri web
administratori ) call centar (prozivanje kupaca, neefikasno i neosposobljeno osoblje),
logistika, sektor za transport (vozaci i voditelj sektora), magacin (omjer snaga 3 rade 3 nesto kao
racunaju ili broje) , fakturni centar, proizvodnja, servis (isto kao i magacin koliko radne toliko i
ove druge neradne snage), odrzavanje, administracija (tako nekako), help desk, sluzba za podrsku
kupcima, maloprodajni sektor, Biznis sektor (prodaja pravnim licima, nije nikada zazivio kako je
bilo zamisljeno) Manje vise mozda sam i zaboravio koji sektor al otprilike to je bila neka
struktura firme koja je jela svu lovu koju bi zaradili komercijalisti. Medjutim to jos nije kraj,
jer postojali su ljudi koji nisu iz Gracanice iz tog divnog sela a koji su isto tako znali kako da
"ugode" Nihadu kao sto su mu "ugadjali" mnoge, mnogi. Za njih je izmisljeno nesto kao Manager
Regionalnog Centra. E onda je i njih bilo Banja Luka, Bihac, Doboj, Mostar, Srednja Bosna, Tuzla,
Zenica. I tome jos nije bio kraj, Svaka veca radnja je morala da ima svoga sefa koji nije niti na
koji nacin doprinosio prodaji. Ovaj broj parazita doprinjeo je visokoj cijeni racunara i ostalih
roba u firmi, jer morali su se pokriti svi ti troskovi. Da bi postali jedan od njih, jedan od parazita sve sto je bilo
potrebno jeste da nemate svoje misljenje i da kritikujete radnu snagu koja ustvari i drzi firmu koja
zaradjuje i jos da se uvlacite. Najniza karika u cjelom lancu su bili ovi sefovi koji nisu imali
platu manju od 1000, nisu imali norme nisu prodavali a ako bi i imali neku normu ona je ustvari
predstavljala zbir normi radnika koji su ispod njega ili nje. Najzalosnije je sto ti ljudi nisu bili
ni skolovani, cast izuzetcima kojih je bilo 5%.
Ukoliko je neko zelio da radi u IT-u poslje jednog razgovora sljedio bi drugi pa treci pa nekakvi
psiholozi i psihijatri (koji su imali ulogu ocjeniti da li je ta osoba podobna za ispiranje mozga) i
na kraju kada sve to prodjete onda ide obuka u centrali nekada su te obuke trajale po desetak dana a
kasnije su se smanjile na par dana, obuka kako da preveslate kupca kako da mu uvaljate sto vise bez
bilo da mu je to potrebno ili ne. Na razgovorima za posao se komercijalistima obecavale plate u
iznosima i do 1500 KM, sa osnovicom zagarantovanom od 800 KM, da bi na kraju to sve bilo pogazeno na
dan potpisivanja ugovora. Bilo je tu momaka i djevojaka koji su ostavljali siguran posao i dolazili u pakao IT-a
jer nisu vjerovali bivsim radnicima koji su ih upozoravali sta se desava. Svi su vidjeli samo onu
vanjstinu i glamur koji se pokazivao kako za kupce tako i za buduce radnike. "Poslodavac godine"
kupi se pa se sa tim sepuri, poslodavac godine a ne kaze se koliko je radnika te godine odajvio,
koliko ih je dobilo ili dalo otkaz prije nego su bili i prijavljeni.
Terinski komercijalisti su gubili zivce (licno znam momka koji je poslije 8 mjeseci rada u IT-u
trazio pomoc kod psihijatra), broj poziva iz centrale dnevno je znao iznositi i po 8 puta, cak je i
Nihad licno znao zvati te ljude i pritiskati, psovati itd. Pritisci su nekada bili toliki da ljudi
nisu htjeli da ostanu duze od mjesec dana. Posebno je tesko ljudima koji su tu bili neki duzi
vremenski period pa su zavaljivali i svoje porodice, rodbinu i prijatelje. Sve samo da ispune normu
i dobiju sicu od Nihada. Komercijalisti u radnjama i serviseri isto tako su trpili svasta, ni oni
nisu bili postedjeni maltretiranja. Serviseri bez alata i djelova su morali da servisiraju racunare,
zato su se racunari i vracali vise puta nazad na servis, cak se desavalo da u racunare koji dodju na
servis ugradjuju polovni djelovi. A kada sam se vec dotakao racunara da potvrdim samo ono sto je
vecina vas i znala smece se ugradjivalo i debelo se naplacivalo nisam neki znalac niti strucnjak ali
sam vjerovao serviseru koji je i mene ubjedio da ipak ne kupi racnar u svojoj firmi. I ne
samo ja i ostaali uposlenici nisu kupovali u svojoj firmi i to ne samo radnici iz radnje nego i iz
centrale bliski saradnici i "saradnice" Nihada. Zasto? Najbolje da pitamo njih nek nam oni kazu
ovdje su da li pod kloniranim nadimcima i ostali.
Banke i krediti koje su tu tek prevare bile. Svaki radnik je bio obucen da ne kaze kolika je kamatna
stopa banke i kolika je to tacno obrada kredita sve se nekako skrivalo i baziralo na pricu "rata
iznosi samo", cak i danas i dalje postoje radnici koji vjeruju da je bar ovaj segment bio regularan
ali nije, niko od njih nikada nije govorio kupcu tacnu kamatnu stopu, obrada kredita bi se precutila
, niti se smjelo spominjati da je ta kamatna stopa promjenjiva, za ovu su kupci saznali nedavno kada
je doslo do promjene kamate. A onda oni krediti bez kamata i bez naknda kada se kupcu u biti servira
vec cijena sa kamatom pa se onda samo to podjeli sa 12 ili 18. Ili jednostavno tu odmah pred ocima
kupca se poveca cijena za 10% sa pricom "banka tako trazi i mi tako moramo banka vam uzima tih 10% a
ne mi". Brzi krediti do 36 mjeseci sa kamatom do 40% isti takvi uslovi preko mikrokreditnih
organizacija. I to sve bez rizika za Nihada. Banke prebace sredstva na racun IT-a a kupci vracaju
kredit bankama.
Cjene u katalogu su bile umanjene skoro pa nevidljive dok se rata posebno isticala a broj rata opet
umanjeno. Sve je bilo planski radjeno da se kupci zakolju, okupaju . I sam Agim Sabic (brat Alme)
nazivao kupce "neprijateljima" koje radnici firme treba da "napadaju".
Svi vec znaju da se roba nabavljala iz kimteca, ono sto niko nije htio da kupuje it je to uzimao na
kamione jer je bilo jeftino jer se moglo uvaljati na trzistu, fino upakovati u racunare staviti
naljepnicu i naredne 3 godine see nece saznati sta je u njima. Jos jedan od razloga zasto se
nabavljalo smece jeste i cinjenica da su ljudi iz nabave bili korumpirani i za neke pokloncice su se
dogovarali sa drugim firmama i od njih uzimali smece. Mnoge stvari kao sto su PS2, PSP, mobiteli i
laptopi su bili otvarani prije same prodaje te su chipovani, dekodirani ili je iz njih vadjena RAM
memorija, nakon toga bi na ovu opremu davali manju garanciju cak su toliko bili hrabri da se tu
garanciju ispisivali na poledjinu racuna (PS2 i mobiteli 6 umjesto 12 mjeseci ASUS laptopi 12 ,
umjesto 24). Istina je da se jedno nalazilo na predracunima pa cak i u katalogu a drugo na fakturama
to se radilo i planski kada bi doslo nesto "pogresno" za nekog kupca i o tome se obavjesti odgovorna
osoba iz centrale komercijalisti su dobijali uspustvo veoma jednostavno "ubjedi ga da je to to" ili
"ubjedi ga da je to bolje". Desavale su se namjerne podvale u katalozima oko opisa proizvoda i
njihovih slika ali se Nihad ogradio s natpisom "slika i opis nemoraju odgovarati
prooizvodu".Efikasna prevara. Instaliranje piratskih sistema donedavno je i Nihad licno odobravao e
onda je kao to zabranjeno, ali zna se da su serviseri nastavili da to rade jer su morali, pod
pritiskom sefova.
Nihad covjek koji voli da opsuje boga i mater radniku, kasnije su to preuzeli i njegovi blizi
saradnici , "saradnice", na sastancima je urlanje bilo sasvim normalno. Sve je moralo da njemu bude
potcinjeno. Uposlenici u centrali su se tresli kada bi ga vidjeli, spustali glavu, gledali u pod.
Cak su ga i zvali Tito. Mora da im je bilo pravo dobro u tom titinom sistemu. Pamtim da je prvi
veliki val otkaza bio krajem 2007.god. gdje se smanjivao broj radnika radi poslovanja firme naravno
broj parazita se nije smanjivao mozda cak i da je malo porastao poslije toga. I tada su mnogi
zaplakali na it i mnoge suze su potekle jer je sve bilo nenajvljeno i onako iznenada i nakon toga
opet su se uposljavali novi radnici. A onima koji su ostajali nastavljeno je sa ispiranjem mozga i
oni su jos sluzili da potpisuju raznoraznu dokumentaciju koja je sluzila za malverzacije poreza i da
skupljaju i laziraju troskove radnji. U prosloj godini 2008 krajem 8 mjeseca prestalo je sa uplatama
doprinosa nije se uplacivalo cak ni zdravstveno osiguranje, tada je pocelo "propadanje" itca. Ovo se
sve znalo i mnogi radnici su sutjeli jer su zeljeli da zadrze posao, a lahko je bilo i manipulisati
sa ovim radnicima jer su bilo vec toliko poslusni i vjerovali su svemu sto je dolazilo iz centrale.
U 8 mjesecu 2008 nije bilo ni govora o recesiji i svjetskoj krizi mislim da je cak u tom vremenskom
periodu u istoriji firme prodan najveci broj racunara. U decmbru je Nihad iskoristio pricu o
recesiji i poceo lagano da pljacka i radnike nije mu bilo dosta sto je opljacka kupce pa je
zakasnjeno sa jos jednom platom i pred kraj decembra je dugovao vec dvije plate radnicima za proslu
godinu. Ono sto je it uradio a inace je to radio i prije jeste da je povisio cijene i to je uradio
u novembru i decembru. Prodaja nije puno opala a Nihad je dodatno zaradjivao i lagano vec pocinjao
pricau kako u IT-u udara recesija, kako je prodaja opala, kako su njegova djeca ugorzena, ali da to nije svjetska kriza, vec da je to u glavama radnika i
da oni ne prodaju dovoljno. Pocelo je ponovo jos agresivnije maltretiranje radnika i onda lagano
zatvaranje radnji. Kako je koji radnik dobijao ili davao otkaz tako je i ostajao bez dvije ili tri
plate. Oni zadnji koji su ostali su na dan stecaja uzimali robu iz radnje ili poslje isli u
Gracanicu i vadili robu iz magacina. Roba im je fakturisana sa laznim podacima datumi , brojevi
faktura i stvarna vrjednost robe su lazirani. Ovo su uradili iako su znali da nakon sto proglase
stecaj ne smiju da izdaju fakture.
Mnoge inspekcije u prijasnjim posjetama su utvrdile neregularnosti u samoj firmi. Cak radnici svi
znaju da su te kazne padale na njihova ledja i da su ih oni placali. Mislim da se radilo o djevojci iz Mostara koja je placala kaznu od 2000 jer nije bilo deklaracije, mada je ljepljenje deklaracije duznost magacionara ili firme koja uvozi taj artikl. Zadnja inspekcija je bila u
centrali tada su pronasli mnoge neregularnosti i neplacene poreze IT je tada velike kazne platio.
Uz postojanje fondacije IT Kids u citavo ovo maslo je umjesan i Fahrudin Radoncic i posebno je interesantna nabavka
80 fabija u toku same recesije, kada je auto industrija vec dobila jake udarce i kada se vec znalo sta se sprema za BiH i kakva je situacija u svijetu. Ne treba covjek biti
previse pametan ili obrazovan da svati o cemu se ovdje radilo. To bi uradio samo glup covjek, ne lud
nego glup ili neko ko svjesno zeli da napravi scenario "propadanja" firme.
Istina savjest mi je proradila, zato sam sve ovo i napisao. Bio sam gdje sam bio i radio sta sam radio. Najteze mi
je palo kada sam svatio sta sam radio svojim kolegama i koliki sam pritisak vrsio na njih, posebno
mi je zao ljudi koima sam ja licno prodao dosta stvari na kredit vecina tih ljudi su mi prijatelji.
Vise nisam i nikada necu biti u ovom poslu iskreno se kajem i iskreno mi je zao.
Eto vam posla Nihade, Alma i ostali. Kreirajte klonove i tvrdite da nista od ovoga nije
istina. A mozda vec sutra vam zakuca i budete ugodno iznenadjeni sa krivicnom prijavom. Ipak vasa
prevara nije uspjesna.

Tu je i grupa na FB radnika koji na dostojan nacin obiljezavaju propast IT-a
i tu ima zanimljivih stvari i poneki mail.

http://www.facebook.com/home.php#/group ... 176&ref=ts
Postovani, imam pitanje za vas?Kad ste biti toliko SAVJESNI zasto niste otisli u inspekciju i prijavili sve te "PRLJAVE RADNJE" koje su se po vasim rijecima odvijale u firmi IT Computers?
Namik

#565 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Namik »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako je samo 1% istine ovo o cemu govori "dusa_od_covjeka" onda je ovo zaista strasno. :(

Plus Computers? Sasvim solidna firma, kvalitet na nivou. Sjecam se kupovine jace napojne jedinice (850W) za moj PC sa SLI grafickim, ostali nisu imali pojma sta ih pitam, samo je Plus takve napojne imao na stanju i znao sta mi tacno treba. :thumbup:

milsim da je druga firma u pitanju, cesto pozitivno spominjana ovdje 8-) :run:
piranha

#566 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by piranha »

moto firme je bio: kupac je uvijek upravu... nazalost pored tolikog nestrucnog kadra taj moralni princip se izgubio u vidicima firme.

Prije svega da naglasim, da sam radio u centrali firme 3 godine,znaci dolazim iz Gracanice, imam 23 godine, studiram - necu se puno preseravat, sa sobom sam ponio samo lijepe slike i sjecanja a ostalo sam halalio ko insan.

Da objasnim zapravo sta je ona najbolnija istina u svemu tome:

Trudite se, zalazete za puno bolje,ljepse,efikasnije ali uporno vam nedozvoljavaju, a znate ko ? VASE SOPSTVENE KOLEGE,ne nihad softic, ne alma softic, nego kolege... toliko je dobrih stvari propalo i zakopano u zemlju sto dalje od nihada softica, da bi moje drage kolege zadrzale svoje radno mjesto, ili ako imas bolje mjesto da opstruira kako bi ga izgubio. Nazalost, opet smo pokazali koliko smo prljavi, i koji nas ciganluk vodi u svemu...

Da zavrsim pricu: sta je alternativa? sto bi reko sule tihic, jebi ga, bolje jest i govna nego umrijet od gladi, instinkt od boga usadjen, a eto u nas ko i sve ostalo NAKARADNO, morali smo i to sjebat u svom prepoznatljivom fazonu, "nabij sve na qrac sto nije po mom"

volio bih da je krah te firme pocetak neceg novog,boljeg... ali ja i dalje nevidim pozitivnu stranu propadanja IT-a, samo 300 nezaposlenih ljudi...

Eto tako dragi moji sugradjani :bih:
dadoka84

#567 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by dadoka84 »

Fozgen wrote: Cisto onako bezveze, da li slucajno znas koja je bila ta famozna graficka, procesor i hdd?
Hdd maxtor 40 gb, graficka gf2mx 400 i mislim da je bio ovaj procesor: P4 1700mhz. :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#568 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by UnscarD »

Da probam malo iz svoga "skromnog" iskustva objasniti problem sa kvalitetom i IT Computersom....
Tacno je da su komponente uglavnom i u vecini slucajeva iste ili veoma slicne. Problem nastaje na drugom planu i sa njim se suocavaju sve kompanije koje dostignu odredjeni volumen prodaje.
Problem 1 - prozivodnja (sklapanje)
Kada se sklapa nekoliko racunara dnevno, serviser bez problema moze ostati koncentrisan i svaki sklopiti savrseno.Kada se radi hiper produkcija i kada su serviseri pritisnuti rokovima i kada jedan serviser sklapa 20-ak racunara dnevno, to vodi problemima. Koncentracija jednostavno pada pa se desava da racunar izadje bez maske, bez kablica zvucna -dvd, driveri nisu ok, itd...
Manje firme nemaju taj problem ali sa povecanom prozivodnjom problem eksponencijalno raste da bi svoj peak dostigao na cca 500 racunara/mjesec i tada vec nikada ne mozete biti sigurni koji racunar je ok a koji nije. Na tom putu su Imtec i Plus i sa ovim problemom ce se suociti sto je dobro za njih jer to znaci da odlicno rade cim uopste dolaze to ovoga problema. Jednostavno sto vise racunara se izbacuje, sve je veci broj defektnih a samim tim i nezadovoljnih kupaca.

Problem se inace rjesava kupovinom proizvodne trake. U regionu postoje dvije takve trake. Jednu ima Msan u Zagrebu a jednu CT u Beogradu. One kostaju nekoliko stotina hiljada EUR. Na takvim trakama se sklapaju i brandirani racunari poput HP-a ili IBM-a. Traka garantuje da su svi racunari apsolutno isti po svim mogucim segmentima i greske usljed ljudskog faktora gotovo da se iskljucuju.

Problem 2 - logistika
Treba obezbjediti 8-9 razlicitih komponenti x 500 komada. U toj situaciji je cest slucaj da jednostavno nema te ploce ili je ima u kolicini od 100 komada pa onda ide druga sa kojom ova memorija ne radi ili radi problematicno, drugacija su setovanja itd i tu nastaju takodjer problemi.
Kod vecih firmi postoje osobe koje rade samo to, testiraju jednu konfiguraciju i kada su sigurni da je na njoj sve ok, da su komponente uskladjene i optimizovane, da je nivo buke prihvatljiv itd... ide se na prozivodnju (pomocu trake) kod koje se onda napravi identicnih takvih 1000 komada garantovanog kvaliteta. Kod manjih se jednostavno radi sa onim sto imas. Zato cesto na oglasima nailazimo na uopstene karakteristike tipa 19" wide monitor ili VGA 512 MB, bez da pise koja tacno a kamoli proizvodjac jer niko ne zna sta ce ustvari na kraju biti u tim racunarima. Naravno oglas je jedno a faktura drugo. Ja licno ne vjerujem da je IT svjesno i namjerno fakturisao jedno a isporucivao drugo. U hiperprodukciji moguce su slucajne greske.
Sa ovim problemima su detaljno upoznati ljudi koje rade nabavke i znaju kako se situacija na trzistu stalno mjenja i zavisi od hiljadu i jedne promjenjive na koju niko nema utjecaja. Kasnite dobavljacu sa placanjem- nema robe. Kasni dobavljac prozivodjacau sa placanjem - nema robe. A katalozi moraju da se pripremaju 30-ak dana unaprijed.

Dakle zakljucak je da komponente zaista jesu slicne ili iste i tu nema neke velike pameti. Problem je u proizvodnom procesu odnosno poslovnom modelu.
Last edited by UnscarD on 28/05/2009 10:09, edited 1 time in total.
Agroping

#569 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Agroping »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako je samo 1% istine ovo o cemu govori "dusa_od_covjeka" onda je ovo zaista strasno. :(

Blizu si Plus je najbolja firma na podrucju sarajeva ali ovdje je rijec o firmi ANSOFT koju su veliki mocnici posebno KIM-tec i tadasnji NTCH unistili poslovnom politikom (cijene su za njihive igrace bile NAJ NAJ, a za ANSOFT su bile najskuplje, Jedini koji je podrzavao ovu firmu je iskreno bio PLUS i Disti dok takodje nisu zabranili nabavu prema Ansoftu jer su tako diktirali "Veliki Igraci" Dok su drugi imali kreditne uslove na 12 i 24 mjeseca Ansoft je prvi izganjao kredite do 60 mjeseci sa kamatnom godisnjom stopom od 9% - kasnije je to IT Iskopirao to mogu potvrditi i danasnji kupci koji su i dan danas zadovoljni kupljenom robom u Ansoftu
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#570 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Toto »

UnscarD wrote:
Dakle zakljucak je da komponente zaista jesu slicne ili iste i tu nema neke velike pameti. Problem je u proizvodnom procesu odnosno poslovnom modelu.
Izvanredna analiza. Ovo su dva kljucna segmenta uspjeha u ovom biznisu. Oni ce vrlo brzo postati problem i svih ostalih kompanija u BiH, cak i onih koji za sad slove kao uspjesne u ovoj bransi.
Jedno od mogucih rjesenja je da se nekoliko ovih firmi iz BiH udruze i zajedno naprave jednu "proizvodnu liniju" a da se oni posvete trzistu i servisiranju
udrch

#571 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by udrch »

Agroping wrote:

Blizu si Plus je najbolja firma na podrucju sarajeva ali ovdje je rijec o firmi ANSOFT koju su veliki mocnici posebno KIM-tec i tadasnji NTCH unistili poslovnom politikom (cijene su za njihive igrace bile NAJ NAJ, a za ANSOFT su bile najskuplje, Jedini koji je podrzavao ovu firmu je iskreno bio PLUS i Disti dok takodje nisu zabranili nabavu prema Ansoftu jer su tako diktirali "Veliki Igraci" Dok su drugi imali kreditne uslove na 12 i 24 mjeseca Ansoft je prvi izganjao kredite do 60 mjeseci sa kamatnom godisnjom stopom od 9% - kasnije je to IT Iskopirao to mogu potvrditi i danasnji kupci koji su i dan danas zadovoljni kupljenom robom u Ansoftu
Ne mogu da vjerujem da si tako dobar tekst napisao o firmi koja se zove Ansoft i da s nju ovoliko hvalio..
Problem prvi: Tvoj gazda Aldin (ako se dobro sjećam) levat od čovjeka koji je i rođenog dajdžu zavalio za cijenu računara u računarskoj firmi u kojoj sam i ja radio..dogovorio jednu cijenu sa popustom naravno, a njemu reko da njega ne sljeduje popust pošto plaća preko računa..
Problem drugi: Ansoft se reklamiro sa garancijom na računare od 5 godina..osim seagate diskova i kingston memorije najveća garancija na računarske proizvode je 3 godine, Intel, Asus, WD..zar ovo nije bila uvala borova..baš me zanima ko danas servisira te vaše računare u garanciji..
Problem treći: ja se sjećam vaše reklame iz Super Oglasa gdje ste u specifikaciji AMD procesora pisali AMD Athlon 3500+ 3,5 GHz ili AMD Athlon X2 5000 5,00 Ghz..toliko o vašoj stručnosti..
Problem četvrti: Moj prijatelj Boris, danas direktor firme Alti ti traži gazdu jer mu je ostao dužan oko 3 milje maraka i ne može da ga nađe..ako ti je gazda toliko regularan, molim te reci mu da Boris ima problema u vezi tog duga..
Problem četvrti: nije vas uništio KimTec i Ntchs i oni vas ne mogu mrziti, naprotiv oni u vama imaju interes..međutim u poslovnom svijetu je sasvim normalno da firme koje duže sarađuju, prave veće promete imaju bolje cijene od firme koja tek počinje raditi..pa ne može biti ista cijena za tebe koji tek otvaraš i za Plus, Genelec, Imtec koji rade godinama i koji prave milionske promete..čuj ovi zabranili Distiju da vam prodaje robu..
pričaš gluposti i većina stvari koje si rekao su čista laž..
Tvoj gazda i njegova duža kosa..ha ha ha..levat obični..
pst

#572 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by pst »

Ne mogu da se oduprem iskušenju da gospodinu Nihadu Softiću poželim da mu svaku noć prije sna ispred očiju prodefiluju svi oni ljudi, koje je zbog svojih megalomanskih, bolesnih i nerealnih ciljeva, otpustio, šaljuči im otkaze po šoferima, i da se svako jutro upita hoće li imati sa ćim taj dan svoju porodicu prehraniti. Dragi Bože daj mu dobro zdravlje i dugovječnost pa da i ovo dočeka.
Macolaaa

#573 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Macolaaa »

Koliko vidim bivsi radnici se zale kako je taj Softic znao psovati i galamiti na radnike pa se pitam zar ga niko za tolike godine nije mogao po cjenu posla prodrmati po usima?
Maxwell2008

#574 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Maxwell2008 »

Mi nismo glumili civilziranu, kulturnu i finu raju kao sto je to cinio Nihad, mi smo to istinski bili i dostojanstveno smo davali otkaze. :thumbup:
banjaluka078

#575 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by banjaluka078 »

Ima li mozda neko ovaj intervju iz Dana da postavi ovdje?
Strah od krize i veće kamate otjerali su nas u stečaj

IT Computers bio je tržišni lider u prodaji računara u BiH. A onda, najednom, vlasnik kompanije objavi da je pokrenuo zahtjev za stečaj. Nihad Softić, vlasnik i direktor IT Computersa, za magazin Dani govori o tome šta je prouzrokovalo probleme jednoj od najvećih bh. IT kompanija

DANI: Gospodine Softiću, šta se zapravo desilo i zbog čega je IT Computers pokrenuo zahtjev za stečaj?

SOFTIĆ: IT Computers je moja priča. Priča o snu i viziji da se stvori najjači brend u BiH i u regionu. IT Computers nije nikada bio zamišljen da bude samo obična trgovina i prodaja računara, a vremenom je postao institucija. Svaka faza razvoja bila je podjednako i teška i bolna i uspješna. Kada smo 2007. godine dostigli rekordan promet i rekordan broj prodavnica i uposlenih, shvatio sam da retail prodaja polako počinje biti out i da moramo preći na nove i drugačije kanale distribucije. Tada pokrećemo tri sasvim nova kanala prodaje: call centar, odnosno prodaju i zakazivanje prodajnih sastanaka preko telefona, zatim terensku ili direktnu prodaju i business solutions, jako ambiciozan projekt koji nudi kompletna poslovna rješenja za mala i srednja preduzeća razvojem softwarea i sistemom integracija. Napominjem da je ovo bio jako dobro isplaniran, razrađen projekt koji je pokrenut vlastitim kapacitetima, baziran na velikom iskustvu, istraživanju i edukaciji.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=17
Locked