Par pitanja za one koji poznaju islam
-
probitačan
#551 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:34, edited 1 time in total.
-
Static-X
#552 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Tesko pitanje, neki islamski ucenjaci smatraju neklanjanje 5 dnevni namaza izlaskom iz vjere.probitačan wrote:Selam alejkum!
Da li musliman izlazi iz islama ako ne vrši ibadete ?Je li dovoljno samo reći la illahe illallah?
Može li muslimanka nositi nekomotnu i kratku odjeću,a da ostane u islamu?
Pitanje je navedeno za naše krajeve u BiH gdje žive muslimani i odnosi se na praktičnu primjenu a ne na teoriju.
Ovo je ozbiljno pitanje i molim ozbiljan odgovor,u suprotnom ne recite ništa...
Unaprijed hvala...
- arzuhal
#553 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Alejkumu selam we rahmetullah
Teško pitanje, preteško. Tomovi knjiga su napisani o tim stvarima, e da bi se što bolje sagledale stvari...
Svakako da ima ljudi koji sasvim iskreno tvrde da nema boga sem Allaha, a da pri tom ne slijede ili ne razumiju ponajbolje šta znači tvrdnja la ilahe illellah, odnosno na šta ih obavezuje takvo svedočenje (namaz, post ramazana, zekat i sve druge naredbe ili zabrane).
Ima, kako rekoh, puno toga što bi se reklo na tvoja pitanja, da sjedimo i pričamo i dan i noć..ali da se ograničim, navešću par predaja...
Jedan od najdražih ljudi našem Poslaniku, alejhi-selam, je bio Usame ibn Zejd. Usame je bio sin Zejda ibn Harisa kojeg je Poslanik, alejhi-selam, čak htio i da posini i koji je bio među prvim osobama koje su prigrlile islam. Onako kako je volio Zejda, tako je volio i Usamu, radijallahu 'anhuma.
U jednom oružanom okršaju muslimana i mušrika, Usama i još jedan musliman su krenuli na jednog mušrika. Ovaj mušrik u jednom momentu uzviknu: La ilahe illellah!
Onaj što je bio sa Usamom odmah spusti svoje oružje, ali Usama potegnu sablju i ubi čovjeka.
Taj slučaj su ispričali Muhammedu, alejhi-selam, i on pozva Usamu...
- Jesi li ubio čovjeka nakon što je rekao la ilahe illellah!?
- Allahov poslaniče, on to nije iskreno mislio, već je to rekao iz straha da ne bude ubijen, samo da se spasi...
Poslanikovo mubarek lice je pocrvenilo od srdžbe:
- Zar si ubio čovjeka nakon što je rekao LA ILAHE ILLELLAH!? Jesi li ti to raspolutio njegovo srce i vidio da li je to bilo iskreno ili ne!??
Usamino objašnjenje postupka je nama sasvim logično i razumljivo, ali Poslanik zna, a Usama ne zna.
Sa druge strane imamo hadise kao onaj koji kaže da između čovjeka i nevjerstva stoji napuštanje namaza. Kao i kur'anske ajete.
Tako da nije naše da nekoga ne smatramo muslimanom zato što vjeruje u Allaha, ali u praksi skoro ništa ne provodi.
To je stvar ahireta. Dakle, svako ko vjeruje u Allaha, iskreno, bi trebao znati da je učinio najveći korak upravo time što potvrđuje Njegovu Jednoću, ali i da njegov nemar spram Allahovih naredbi ili zabrana (u onom omjeru u kojem on jeste u mogućnosti da izvrši) povlači sankcije na budućem svijetu.
Zato i postoji šerijat, zato i potoji kazneno pravo u šerijatu - da na ovom svijetu čovjek dobije neku vrstu kazne (za blud, opijanje, ubistvo, silovanja, krađu...), jer će je veoma lakše podnijeti nego ahiretsku kaznu, ukoliko umakne ovosvjetskoj (osim ako se ne pokaje).
A u džehennemu će biti i vjernika koji su klanjali i izgovarali LA ILAHE ILLELLAH, s tim da će tamo provesti određeno vrijeme, a potom biti izvedeni iz njega. Licemjeri, oni koji su tvrdili da vjeruju u Allaha i Sudnji dan, pa i klanjali - ali glumeći vjernike - će biti na samom dnu džehennema i nikada ga neće napustiti, da nas Allah sačuva od njega.
Opet, iznad svega je Allahova milost i mi ne znamo kako će biti sa bilo kim od nas.
Dakle, onaj koji vjeruje u Allaha i izgovori riječi la ilahe illellah iskreno, dospjet će u džennet sigurno. Ali možda ne odmah.
I svako ko ne bude slijedio Allahove naredbe i pazio na Njegove zabrane, rizikuje da, proporcionalno svom neposluhu, provede vrijeme u džehennemu. Koliko je to proprocionalno, to samo Allah Uzvišeni zna.
Ovako rekoh, a Allah najbolje zna! Molim ga da nas učini boljim muslimanima, i Njegovoj milosti se utječem od Njegove srdžbe, i Njemu se utječem od Njega. Nema boga sem Allaha.
Teško pitanje, preteško. Tomovi knjiga su napisani o tim stvarima, e da bi se što bolje sagledale stvari...
Svakako da ima ljudi koji sasvim iskreno tvrde da nema boga sem Allaha, a da pri tom ne slijede ili ne razumiju ponajbolje šta znači tvrdnja la ilahe illellah, odnosno na šta ih obavezuje takvo svedočenje (namaz, post ramazana, zekat i sve druge naredbe ili zabrane).
Ima, kako rekoh, puno toga što bi se reklo na tvoja pitanja, da sjedimo i pričamo i dan i noć..ali da se ograničim, navešću par predaja...
Jedan od najdražih ljudi našem Poslaniku, alejhi-selam, je bio Usame ibn Zejd. Usame je bio sin Zejda ibn Harisa kojeg je Poslanik, alejhi-selam, čak htio i da posini i koji je bio među prvim osobama koje su prigrlile islam. Onako kako je volio Zejda, tako je volio i Usamu, radijallahu 'anhuma.
U jednom oružanom okršaju muslimana i mušrika, Usama i još jedan musliman su krenuli na jednog mušrika. Ovaj mušrik u jednom momentu uzviknu: La ilahe illellah!
Onaj što je bio sa Usamom odmah spusti svoje oružje, ali Usama potegnu sablju i ubi čovjeka.
- Allahov poslaniče, on to nije iskreno mislio, već je to rekao iz straha da ne bude ubijen, samo da se spasi...
- Zar si ubio čovjeka nakon što je rekao LA ILAHE ILLELLAH!? Jesi li ti to raspolutio njegovo srce i vidio da li je to bilo iskreno ili ne!??
Usamino objašnjenje postupka je nama sasvim logično i razumljivo, ali Poslanik zna, a Usama ne zna.
Sa druge strane imamo hadise kao onaj koji kaže da između čovjeka i nevjerstva stoji napuštanje namaza. Kao i kur'anske ajete.
Tako da nije naše da nekoga ne smatramo muslimanom zato što vjeruje u Allaha, ali u praksi skoro ništa ne provodi.
To je stvar ahireta. Dakle, svako ko vjeruje u Allaha, iskreno, bi trebao znati da je učinio najveći korak upravo time što potvrđuje Njegovu Jednoću, ali i da njegov nemar spram Allahovih naredbi ili zabrana (u onom omjeru u kojem on jeste u mogućnosti da izvrši) povlači sankcije na budućem svijetu.
Zato i postoji šerijat, zato i potoji kazneno pravo u šerijatu - da na ovom svijetu čovjek dobije neku vrstu kazne (za blud, opijanje, ubistvo, silovanja, krađu...), jer će je veoma lakše podnijeti nego ahiretsku kaznu, ukoliko umakne ovosvjetskoj (osim ako se ne pokaje).
A u džehennemu će biti i vjernika koji su klanjali i izgovarali LA ILAHE ILLELLAH, s tim da će tamo provesti određeno vrijeme, a potom biti izvedeni iz njega. Licemjeri, oni koji su tvrdili da vjeruju u Allaha i Sudnji dan, pa i klanjali - ali glumeći vjernike - će biti na samom dnu džehennema i nikada ga neće napustiti, da nas Allah sačuva od njega.
Opet, iznad svega je Allahova milost i mi ne znamo kako će biti sa bilo kim od nas.
Dakle, onaj koji vjeruje u Allaha i izgovori riječi la ilahe illellah iskreno, dospjet će u džennet sigurno. Ali možda ne odmah.
I svako ko ne bude slijedio Allahove naredbe i pazio na Njegove zabrane, rizikuje da, proporcionalno svom neposluhu, provede vrijeme u džehennemu. Koliko je to proprocionalno, to samo Allah Uzvišeni zna.
Ovako rekoh, a Allah najbolje zna! Molim ga da nas učini boljim muslimanima, i Njegovoj milosti se utječem od Njegove srdžbe, i Njemu se utječem od Njega. Nema boga sem Allaha.
- BHF_Manijak
#554 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Amin sejh efendija!!arzuhal wrote:Alejkumu selam we rahmetullah![]()
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#555 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Izvinjavam se unaprijed, ali možda da isprobam svoje razumijevanje Islama, pa ne zamjerite...Static-X wrote:Tesko pitanje, neki islamski ucenjaci smatraju neklanjanje 5 dnevni namaza izlaskom iz vjere.probitačan wrote:Selam alejkum!
Da li musliman izlazi iz islama ako ne vrši ibadete ?Je li dovoljno samo reći la illahe illallah?
Može li muslimanka nositi nekomotnu i kratku odjeću,a da ostane u islamu?
Pitanje je navedeno za naše krajeve u BiH gdje žive muslimani i odnosi se na praktičnu primjenu a ne na teoriju.
Ovo je ozbiljno pitanje i molim ozbiljan odgovor,u suprotnom ne recite ništa...
Unaprijed hvala...
Zdrav razum veli da se čovjek moli kad god može, na pogodnom mjestu i u pogodnoj prilici.Islam podučava čovjeka da se uvijek prisjeća Boga kako bi mu postupci bili smisleniji i produktivniji( kršćani vele "blagosloveni"), kako ga iluzorni materijalni svijet ne bi odvraćao od duhovnog i materijalnog napretka.
Molitva je dakle dobrovoljan čin iz srca, komunikacija sa Stvoriteljem bez posrednika.Pri tome , logika mi govori da je dobro imati sistem i urednost u molitvi, a propisi koji već postoje zaista unose rutinu i red.Ja tako shvatam "ibadet", dakle- olakšavanje ispovjedanja vjere kroz urednost i sistematičnost, jednostavnim propisima.
Ne znam zašto je određeno baš 5 puta, ali naslućujem da postoji praktičan razlog.
Isto tako, najvažniji elemenat svake komunikacije među razumnim bićima jeste iskrenost i jasnoća, pa tako je i sa molitvom.
Moliti ili ne tačno 5 puta, svaki ili svaki drugi dan, je po meni manje bitno od samog čina i otvorenosti.Razlog?
Svako ZNA šta čini kad klanja i zašto to čini, i dobro zna da pred Bogom nema tajni u ljudskom srcu.Onaj ko može poštivati sistem koji propisuje 5 molitvi, čini dobro kao i onaj koji nema volje da to radi 5 puta, pod uvjetom da se moli iz srca.Svakome po prilici i njegovoj ličnoj vjeri.
Rigidnost tumačenja pri tome, često ukazuje na pokušaj tumača da se nametne kao teološki autoritet, dakle -da sam kreira propis onako kako ON MISLI DA TREBA, vjerujući u SVOJU pamet.Često je to obično uzdizanje i komplikovanje jednostavnih principa vjere.
Znači, koliko god puta se neko Bogu obrati, bitno je da to čini bez tegobe i unutarnje prisile zbog nečijeg kritikovanja.
Svjedočenje jednoće Boga u smislu proste formule kojom se dokazuje u zajednici je licemjerje.
Propis o odjeći je namjenjen za čitav svijet i veoma jednostavan.Po mom ličnom mišljenju, javno se izjasniti kao vjernica muslimanka, a zatim obući top-majicu i kratke hlačice i zapaliti cigaretu, jeste ismijavanje i licemjerstvo, da ne kažem nečiji lični "fursat".Najbolja reakcija bi bila ignoriranje...
Sve što sam naveo, i odnosi se na svakodnevnicu po mom ličnom shvatanju, a ne sumnjam da ima od mene učenijih u Islamu koji mogu bolje objasniti od mene.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#556 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ja godinama pokušavam da shvatim baš ovu tvrdnju "nakon određenog vremena slijedi izlaz iz džehennema"arzuhal wrote: A u džehennemu će biti i vjernika koji su klanjali i izgovarali LA ILAHE ILLELLAH, s tim da će tamo provesti određeno vrijeme, a potom biti izvedeni iz njega.
Nedoumicu imam još odkako sam shvatio da je katolička teologija u dijelu koji govori o Čistilištu(Purgatorium) naprosto besmislena(nije prilika da ovdje idem u detalje).
Pošto sam lično uvjeren u duboku,suštinsku povezanost Knjiga Objava, a u Bibliji (posebice Novom Zavjetu) ne nađoh ni traga podloge Purgatorijumu, ne mogu da dokučim zašto se u Islamu razvilo uvjerenje da bi Bog(koji je Ljubav i Milostiv) nekoga držao na muci nekih...recimo par zemaljskih godina...da bi kao okajao grijehe i postao spreman za vječno postojanje.Moj zdrav razum mi govori da tu nema logike...Isto kao što sam davno zaključiio da su priče o "vatrama paklenim i kotlovima ključalog sumpora" (posebice u Barnabinu apokrifnom Evanđelju koje pojedini islamski učenjaci na sva zvona citiraju kad vode prazne polemike sa još umišljenijim kršćanskim svećenicima)...da su te priče zapravo kopija bizarnih paganskih mitologija od kojih se čovjeku ledi krv u žilama.
Ne vjerujem naprosto, da je Bog osvetoljubivi tiranin koji čovjeka pameti uči kuhajući ga u kotlovima sumpora, ili pekući ga na "vatri koja ne nikad do kraja ne pali".Moje osvjedočenje je drugačije.
- travar
#557 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Možda će to biti neka manja varijanta ličnog pakla
Programer bez VS-a
Pjevač bez majkrofona
Turbofolker bez Karleuše
Rus bez votke....
Disclaimer: My personal opinion which, in no way, should be taken seriously
Programer bez VS-a
Pjevač bez majkrofona
Turbofolker bez Karleuše
Rus bez votke....
Disclaimer: My personal opinion which, in no way, should be taken seriously
- frfi.
#558 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pise u Kur'anu, parafraziram, "uspjece samo onaj ko je ocisti"-misleci na dusu... sto znaci da se duse MORA ocistiti prije nego sto se ude u Dzennet-barem sam ja to tako shvatila
klanjanjem 5 namaza, ucenjem dova, moleci se, mi cistimo dusu(naravno uz to idu dobra djela)... ima hadisa koji kazu, opet parafraziram, da nece nijedna patnja se destiti covjeku(na ovom svijetu) a da on tom patnjom nece se ocistiti od nekog grijeha... sto znaci da mi moramo otkajati, odnosno na neki nacin platiti za lose stvari koje smo uradili.... Allah je Najmilostiviji tako da nam On u tome maksimalno pomaze, i maksimalno olaksava, iako mi nismo toga svjesni...
eh sada, kada preselimo, ako smo vjerovali ali nismo bili dovoljno posveceni vjeri, tj. ako nismo ocistili dusu to tog nekog stepena, a opet samo On zna do kojeg, da bismo usli u Dzennet-moramo je ocistiti... koji su nacini i kako to sve ide-to opet samo On zna..... pretpostavljam da zato neki ljudi, kojima su prevagnula losa djela, idu u Dzehennem-da bi mogli uci u Dzennet....
ponavljam, samo On zna, ovo je neko moje laicko tumacenje, tumacenje jednog pocetnika
klanjanjem 5 namaza, ucenjem dova, moleci se, mi cistimo dusu(naravno uz to idu dobra djela)... ima hadisa koji kazu, opet parafraziram, da nece nijedna patnja se destiti covjeku(na ovom svijetu) a da on tom patnjom nece se ocistiti od nekog grijeha... sto znaci da mi moramo otkajati, odnosno na neki nacin platiti za lose stvari koje smo uradili.... Allah je Najmilostiviji tako da nam On u tome maksimalno pomaze, i maksimalno olaksava, iako mi nismo toga svjesni...
eh sada, kada preselimo, ako smo vjerovali ali nismo bili dovoljno posveceni vjeri, tj. ako nismo ocistili dusu to tog nekog stepena, a opet samo On zna do kojeg, da bismo usli u Dzennet-moramo je ocistiti... koji su nacini i kako to sve ide-to opet samo On zna..... pretpostavljam da zato neki ljudi, kojima su prevagnula losa djela, idu u Dzehennem-da bi mogli uci u Dzennet....
ponavljam, samo On zna, ovo je neko moje laicko tumacenje, tumacenje jednog pocetnika
- arzuhal
#559 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
dr. gog, moramo sad ući u neka pitanja zbog kojih će, možda, uslijediti stari napadi na sadističkog boga abrahamovskih tradicija...dr.gog wrote: Izvinjavam se unaprijed, ali možda da isprobam svoje razumijevanje Islama, pa ne zamjerite...
Zdrav razum veli da se čovjek moli kad god može, na pogodnom mjestu i u pogodnoj prilici.Islam podučava čovjeka da se uvijek prisjeća Boga kako bi mu postupci bili smisleniji i produktivniji( kršćani vele "blagosloveni"), kako ga iluzorni materijalni svijet ne bi odvraćao od duhovnog i materijalnog napretka.
Molitva je dakle dobrovoljan čin iz srca, komunikacija sa Stvoriteljem bez posrednika.Pri tome , logika mi govori da je dobro imati sistem i urednost u molitvi, a propisi koji već postoje zaista unose rutinu i red.Ja tako shvatam "ibadet", dakle- olakšavanje ispovjedanja vjere kroz urednost i sistematičnost, jednostavnim propisima.
Ne znam zašto je određeno baš 5 puta, ali naslućujem da postoji praktičan razlog.
Isto tako, najvažniji elemenat svake komunikacije među razumnim bićima jeste iskrenost i jasnoća, pa tako je i sa molitvom.
Moliti ili ne tačno 5 puta, svaki ili svaki drugi dan, je po meni manje bitno od samog čina i otvorenosti.Razlog?
Svako ZNA šta čini kad klanja i zašto to čini, i dobro zna da pred Bogom nema tajni u ljudskom srcu.Onaj ko može poštivati sistem koji propisuje 5 molitvi, čini dobro kao i onaj koji nema volje da to radi 5 puta, pod uvjetom da se moli iz srca.Svakome po prilici i njegovoj ličnoj vjeri.
Rigidnost tumačenja pri tome, često ukazuje na pokušaj tumača da se nametne kao teološki autoritet, dakle -da sam kreira propis onako kako ON MISLI DA TREBA, vjerujući u SVOJU pamet.Često je to obično uzdizanje i komplikovanje jednostavnih principa vjere.
Znači, koliko god puta se neko Bogu obrati, bitno je da to čini bez tegobe i unutarnje prisile zbog nečijeg kritikovanja.
...
Prvo što valjam napomenuti je važnost razlikovanja nekih termina koji nam dolaze (i koji su objašnjeni) putem Kur'ana i sunneta/prakse Muhammeda, alejhi-selam.
Ti termini su: du'a, zikr i salat.
Du'a je ono što mi, u našim južnoslavenskim jezicima, najopćenitije zovemo i smatramo molitvom. To predstavlja bilo kakvo zazivanje i obraćanje Bogu, u bilo kojem stanju, bez obzira na vrijeme i mjesto. U Kur'anu se veli (sura El-Bekare):
We iza se-eleke ibadii 'anni, fe inni karib! 'Udžibu-d-da'wete da'i iza dean. Fel-jestedžibu li, we-l-ju'minu bi le'allekum jeršudun!
186. A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.(prevod B. Korkuta).
Dakle, du'a ili kako se to u bosanskih muslimana kaže dova je klasična molitva/obraćanje upućeno ka Bogu. Ona nije vremenski određena ili ograničena. U molitvi/dovi može čovjek moliti za nešto ovosvjetsko (ukoliko nije grijeh to što traži, mada može i za grijeh moliti, al' to je sad druga priča) ili ahiretsko, za sebe ili nekog drugog. Za ovakvu molitvu mu nije potrebno ni vjersko čišćenje/abdest, niti išta takvo. Može i da ne traži ništa u toj svojoj dovi/molitvi, nego samo želi da priča sa Uzvišenim, da Mu se tiho obrati u samoći, da šapuće svom Voljenom. Onda se ta vrsta dove naziva munadžat.
U dovi, osim što se po sunnetu podignu ruke, otvorenih dlanova ka licu, nema nikakvih posebnih pokreta, nikakvog posebnog položaja tijela, itsl.
Za dovu je Muhammed, alejhi-selam, rekao da predstavlja srž ibadeta, jer ona ostvaraju jedan poseban odnos između Stvoritelja i stvorenja u kojem se ogleda sama bit čovjeka kao takvog: POTREBA. Čovjek je biće koje je u stalnoj potrebi, i oduvijek i zauvijek je ovisno.
Onda ima i zikr, kao drukčiji vid ibadeta i obraćanja Uzvišenom. Za razliku od dove koja jest molitva/molba/obraćanje Bogu zbog nečega, zikr je spominjanje Allaha, bez ikakvog traženja. Zikr je vid ljubavi čovjeka prema Bogu i potvrda iskrenosti u toj ljubavi i vjeri. Kao i dova, i zikr ne zahtijeva nikakvo određeno vrijeme, ne treba abdest uzimati za spominjanje Boga, može se činiti u bilo kojem stanju nečistoće (poslije polucije i seksualnog čina, bez kupanja, žena u toku menstruacije), bilo kad, bilo gdje. Najvredniji zikr je izgovaranje riječi LA ILAHE ILLELLAH, a može se izgovarati subhanallah/slava Allahu, elhamdulillah/hvala Allahu, itd. Brojni su načini zikra.
Zikr ima ogromnu vrijednost za živost srca jednog vjernika, muslimana. Postoji poređenje između onog koji zikr čini i onog koji ga ne čini, kao između živog i mrtvog čovjeka. Zikr ima bezbrojne koristi.
I onda dolazimo do salata(ar.) ili namaza(per.). Namaz se prevodi kao molitva, ali on nikako nije molitva kao dova, koju sam objasnio. Namaz je teško prevesti jednom riječi, ali on predstavlja najuzvišeniji čin obožavanja i predanosti čovjeka Bogu!
Namaz nije stvar proizvoljnosti i potrebe vjernika da se obrati svom Gospodaru onda kada on to osjeti kao neku duhovnu potrebu. NE! Za to služe dove i zikr.
Namaz je čin iskazivanja pokornosti Gospodaru svjetova, Gospodaru ljudi, Bogu ljudi, Vladaru ljudi. I svaki koji prihvati da ima samo Jedan Bog, i prihvati da je Kur'an objava od Njega, i da je Muhammed, alejhi-selam, Njegov poslanik poslan sa Istinom - taj je DUŽAN da obavlja namaz i to kako je propisano i u vremenu u kojem je propisan (pet puta dnevno). U Kur'anu se kaže:
Innes-salate kane 'alel-muminine kitaben mewquta/Namaz je, uistinu, vremenski propisana obaveza!
Na preko stotinu mjesta u Kur'anu se veli we eqame-salate/i uspostavljajte namaz, upravo jer to nije stvar odabira i proizvoljnosti, nekog našeg htijenja, itsl. nego trajno uspostavljanje najuzvišenijeg vida ibadeta od svih drugih, onog dijela ibadeta u kojem čovjek pet puta dnevno pere dijelove svog tijela, i u čistoj odjeći, na čistom mjestu, u određenom vremenu spušta svoje lice na tle pred Uzvišenim Allahom, lomeći tako stalno svoj ego i potvrđujući Njega kao svog Gospodara.
A upravo taj vid obredoslovlja je najpotrebniji čovjeku, vazda sklonom prometejskim zahvatima, antropocentričkoj slici svijeta i obožavanja samoga sebe - da bi konstantno imao na umu ko je on, a ko je Bog.
Onaj koji učestvuje u saobraćaju - ima da poštuje i da se pridržava saobraćajnih propisa, sviđalo mu se ili ne. Inače krši zakon i rizikuje kaznu ili još nešto gore. Onaj koji izgovori riječi šehadeta i prihvati islam - ima da klanja propisane namaze ili igra opasnu igru sa samim sobom.
-
ll skriveni gost ll
#560 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
arzuhal wrote: ....Jedan od najdražih ljudi našem Poslaniku, alejhi-selam, je bio Usame ibn Zejd. Usame je bio sin Zejda ibn Harisa kojeg je Poslanik, alejhi-selam, čak htio i da posini i koji je bio među prvim osobama koje su prigrlile islam. Onako kako je volio Zejda, tako je volio i Usamu, radijallahu 'anhuma.
Tako da nije naše da nekoga ne smatramo muslimanom zato što vjeruje u Allaha, ali u praksi skoro ništa ne provodi....
.
Mislim da primjer koji je gore naveden nema veze s pomenutim pitanjem!
Halid ibn Welid je takodje pobio neke ljude na slican nacin! Poslanik saws je osudio Halidov cin!
TEKFIR (proglasavanje nekoga nevjernikom) je islamski propis koji ima svoje uslove i pravila da bi se taj propis sproveo tj. da bi nekoga proglasili nevjernikom! Kad doticna osoba ispuni sve uslove tekfira OSOBU PROGLASAVAMO NEVJERNIKOM BEZ TRAZENJA STA SE NALAZI U SRCU! Strucan odgovor na pitanje za neklanjanje namaza, COLE/PASTE:
Pitanje: Esselamu alejkum. Da li se za onoga ko ne negira namaz a izostavi 1 ili 2 u toku dana može reći da je u vjeri?
Odgovor:
We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,
Što se tiče onoga koji ostavi jedan ili dva namaza u toku dana, ulema, koja je na stavu da ostavljanje namaza izvodi iz vjere, se po pitanju takve osobe razilazi na dva mišljenja:
- prvo mišljenje - da je takva osoba kafir – murted pa makar ostavila i jedan namaz bez opravdanja. Ovo je stav skupine ashaba poput Omera, Muaza ibn Džebela, Abdur-Rahmana ibn Aufa, Ebu Hurejre, Abdullaha ibn Mesuda, Ibn Abbasa, Džabira i Ebu Derda’a, Allah bio zadovoljan svima njima, (detaljnije o tome pogledaj Muhallu od Ibn Hazma 2/242 i Es-salatu ve hukmu tarikiha od Ibn Kajjima 67. str). To je isto tako mišljenje jednog dijela selefa poput Ishaka ibn Rahevejha, Abdullaha ibn Mubareka i drugih. Dokaz ove skupine su svi šerijatski tekstovi koji govore o kufru ostavljača namaza jer ti tekstovi nisu napravili razliku između ostavljanja jednog ili ostavljanja više namaza.
- drugo mišljenje - da je takva osoba veliki griješnik ali da se ostavljanjem jednog ili dva namaza u toku dana ne izlazi iz vjere. Ovo mišljenje je prioritetnije jer postoje šerijatski tekstovi koji ukazuju da ostavljanje jednog namaza nije kufr koji izvodi iz vjere.
1. Bilježi imam Ahmed, Ebu Davud, Nesai, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Prvo zašto će ljudi polagati račun na Sudnjem danu jeste namaz. Pa će Allah reći melekima – a On najbolje zna - : Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav. Pa ako bude potpun biće upisan kao potpun, a ako bude manjkav reći će: Pogledajte ima li moj rob nafile. Pa ako bude imao nafile reći će: Upotpunite (nafilom) farz mome robu.” (Šejh Albani je hadis ocijenio vjerodostojnim, pogledaj Sahihul dzami’ 2571).
Riječi Uzvišenog (u prevodu značenja): “Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav” mogu podrazumijevati dvije stvari: Da je osoba klanjala ali da ponekad nije obavila neki rukn ili vadžib na način koji se šerijatom zahtjeva, pa je nafila to upotpunila. A može podrazumijevati isto tako da je ostavio jedan ili više namaza u potpunosti pa je nafila upotpunila namaz ili više njih koje je na dunjaluku propustio.
Otuda Šejhul islam kaže: “Onaj ko ustrajava u ostavljanju namaza i nikada ne klanja i kao takav preseli taj nije musliman. Ali većina ljudi ponekad klanja a ponekad ostavlja namaz. Takvi nisu od onih koji vode računa o namazu i oni su pod prijetnjom (tj. zaprijećeno im je kaznom ali nisu nevjernici) i na njih se odnosi hadis koji se prenosi u sunenima: ”Allah je u toku dana i noći propisao pet dnevnih namaza. Ko bude vodio računa o njima imaće ugovor kod Allaha da ga uvede u Džennet. A ko ne bude vodio računa o njima neće imati ugovora kod Allaha ako bude htio kazniće ga a ako bude htio oprostiće mu.” (Medzmu’ul fetava 7/578).
2. Zatim, od Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se prenosi da je rekao: ”Bi naređeno da se jedan rob udara u svom grobu sto bičeva. Pa je on molio i dozivao sve dok nije smanjeno na jedan bič. Pa je udaren i njegov grob se ispunio vatrom. Kada se osvjestio upitao je: Zašto ste me bičevali? Pa mu bi rečeno: Klanjao si jedan namaz bez abdesta i prošao si pored mazluma (čovjek kome je učinjena nepravda) i nisi ga pomogao.” (Bilježi ga Tahavi u Muskelul asar, pogledaj, također, Silsiletu es-sahiha 2774).
Hadis ukazuje da pomenuti čovjek nije kafir jer mu je uslišana dova i smanjena njegova kazna u kaburu pored toga što je klanjao jedan namaz bez abdesta (a onaj ko klanja namaz bez abdesta je kao onaj koji ga nije klanjao) .
- Sličan u značenju je i hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o vladarima koji će odgađati namaz i klanjati ga nakon što istekne njegovo vrijeme. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dozvolio da se za njima klanja nafila (kažemo nafila jer u takvom slučaju, kada vladar odgađa namaz tako da istekne njegovo vrijeme, obaveza je čovjeku da klanja namaz u njegovom vremenu a zatim kada dođe kod vladara za njim će klanjati nafilu jer nemože se klanjati jedan namaz dva puta). Da su ovi vladari nevjernici, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi dozvolio da se klanja za njima.
Ibnul Kajjim rahimehullahu teala, govoreći o hadisu “Ko ostavi ikindiju namaz propalo mu je njegovo djelo”, kaže:
”Ono što je očigledno iz hadisa – a Allah najbolje zna cilj njegova Poslanika – jeste da postoje dvije vrste ostavljanja :
- potpuno ostavljanje tako da čovjek nikada ne klanja namaz. Ovakvo ostavljanje poništava djelo u potpunosti (tj. predstavlja veliki kufr koji izvodi iz vjere, jer samo veliki kufr poništava djelo u potpunosti), i
- djelimično ostavljanje u određenom danu. Takvo ostavljanje poništava djelo toga dana.
Tako da uopćeno poništavanje djela stoji naspram uopćenog ostavljanja namaza, a djelimično poništavanje djela stoji naspram djelimičnog ostavljanja namaza. “ (Es-salatu ve hukmu tarikiha 65. str.).
Na osnovu gorepomenutog kažemo da osoba koja ponekad izostavlja određene namaze ne izlazi iz vjere ali čini itekako veliki grijeh za kojeg je Gospodar svih svjetova zaprijetio teškom kaznom.
A Allah najbolje zna.
Odgovorio: prof. Idriz Bilibani
- ljubav_aha
#561 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
BHF_Manijak wrote:Amin sejh efendija!!arzuhal wrote:Alejkumu selam we rahmetullah![]()
Ovako rekoh, a Allah najbolje zna! Molim ga da nas učini boljim muslimanima, i Njegovoj milosti se utječem od Njegove srdžbe, i Njemu se utječem od Njega. Nema boga sem Allaha.Ljubav_aha,procitaj recimo ovaj post naseg dragog Arzuhala pa se zamisli nad nekim stvarima,mozda shvatis da ono sto ti tvrdoglavo tvrdis i vjerujes,nije Bogom dano da to tako bude i da je 100% ispravno
![]()
BHF_Manijak,hvala,sve sto je napisano meni nije nesto novo , Bog najbolje zna,ja ga i dalje ne razumijem,sorry
- ljubav_aha
#562 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
dr gogdr.gog wrote:Ja godinama pokušavam da shvatim baš ovu tvrdnju "nakon određenog vremena slijedi izlaz iz džehennema"arzuhal wrote: A u džehennemu će biti i vjernika koji su klanjali i izgovarali LA ILAHE ILLELLAH, s tim da će tamo provesti određeno vrijeme, a potom biti izvedeni iz njega.![]()
Nedoumicu imam još odkako sam shvatio da je katolička teologija u dijelu koji govori o Čistilištu(Purgatorium) naprosto besmislena(nije prilika da ovdje idem u detalje).
Pošto sam lično uvjeren u duboku,suštinsku povezanost Knjiga Objava, a u Bibliji (posebice Novom Zavjetu) ne nađoh ni traga podloge Purgatorijumu, ne mogu da dokučim zašto se u Islamu razvilo uvjerenje da bi Bog(koji je Ljubav i Milostiv) nekoga držao na muci nekih...recimo par zemaljskih godina...da bi kao okajao grijehe i postao spreman za vječno postojanje.Moj zdrav razum mi govori da tu nema logike...Isto kao što sam davno zaključiio da su priče o "vatrama paklenim i kotlovima ključalog sumpora" (posebice u Barnabinu apokrifnom Evanđelju koje pojedini islamski učenjaci na sva zvona citiraju kad vode prazne polemike sa još umišljenijim kršćanskim svećenicima)...da su te priče zapravo kopija bizarnih paganskih mitologija od kojih se čovjeku ledi krv u žilama.
Ne vjerujem naprosto, da je Bog osvetoljubivi tiranin koji čovjeka pameti uči kuhajući ga u kotlovima sumpora, ili pekući ga na "vatri koja ne nikad do kraja ne pali".Moje osvjedočenje je drugačije.
-
probitačan
#563 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:35, edited 2 times in total.
- ljubav_aha
#564 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
mnogi pocnu jedino redovno klanjati tokom penzije ,to je i bio i slucaj i prije rata,najvise se osobe pocnu obracati Bogu pod stare danell skriveni gost ll wrote:
Mislim da primjer koji je gore naveden nema veze s pomenutim pitanjem!Naime, Poslanik saws nije ustvrdio da je covjek, naveden u primjeru, musliman! Druga stvar, pomenuti covjek prvi put u zivotu javno izgovara sehadet i na osnovu toga ne mozemo donosti zakljucak da li je obavljanje namaza uslov da covjek bude musliman!
Halid ibn Welid je takodje pobio neke ljude na slican nacin! Poslanik saws je osudio Halidov cin!
TEKFIR (proglasavanje nekoga nevjernikom) je islamski propis koji ima svoje uslove i pravila da bi se taj propis sproveo tj. da bi nekoga proglasili nevjernikom! Kad doticna osoba ispuni sve uslove tekfira OSOBU PROGLASAVAMO NEVJERNIKOM BEZ TRAZENJA STA SE NALAZI U SRCU! Strucan odgovor na pitanje za neklanjanje namaza, COLE/PASTE:![]()
Pitanje: Esselamu alejkum. Da li se za onoga ko ne negira namaz a izostavi 1 ili 2 u toku dana može reći da je u vjeri?
Odgovor:
Što se tiče onoga koji ostavi jedan ili dva namaza u toku dana, ulema, koja je na stavu da ostavljanje namaza izvodi iz vjere, se po pitanju takve osobe razilazi na dva mišljenja:
- prvo mišljenje - da je takva osoba kafir – murted pa makar ostavila i jedan namaz bez opravdanja. Ovo je stav skupine ashaba poput Omera, Muaza ibn Džebela, Abdur-Rahmana ibn Aufa, Ebu Hurejre, Abdullaha ibn Mesuda, Ibn Abbasa, Džabira i Ebu Derda’a, Allah bio zadovoljan svima njima, (detaljnije o tome pogledaj Muhallu od Ibn Hazma 2/242 i Es-salatu ve hukmu tarikiha od Ibn Kajjima 67. str). To je isto tako mišljenje jednog dijela selefa poput Ishaka ibn Rahevejha, Abdullaha ibn Mubareka i drugih. Dokaz ove skupine su svi šerijatski tekstovi koji govore o kufru ostavljača namaza jer ti tekstovi nisu napravili razliku između ostavljanja jednog ili ostavljanja više namaza.
- drugo mišljenje - da je takva osoba veliki griješnik ali da se ostavljanjem jednog ili dva namaza u toku dana ne izlazi iz vjere. Ovo mišljenje je prioritetnije jer postoje šerijatski tekstovi koji ukazuju da ostavljanje jednog namaza nije kufr koji izvodi iz vjere.
1. Bilježi imam Ahmed, Ebu Davud, Nesai, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Prvo zašto će ljudi polagati račun na Sudnjem danu jeste namaz. Pa će Allah reći melekima – a On najbolje zna - : Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav. Pa ako bude potpun biće upisan kao potpun, a ako bude manjkav reći će: Pogledajte ima li moj rob nafile. Pa ako bude imao nafile reći će: Upotpunite (nafilom) farz mome robu.” (Šejh Albani je hadis ocijenio vjerodostojnim, pogledaj Sahihul dzami’ 2571).
Riječi Uzvišenog (u prevodu značenja): “Pogledajte namaz moga roba da li ga je upotpunio ili je manjkav” mogu podrazumijevati dvije stvari: Da je osoba klanjala ali da ponekad nije obavila neki rukn ili vadžib na način koji se šerijatom zahtjeva, pa je nafila to upotpunila. A može podrazumijevati isto tako da je ostavio jedan ili više namaza u potpunosti pa je nafila upotpunila namaz ili više njih koje je na dunjaluku propustio.
Otuda Šejhul islam kaže: “Onaj ko ustrajava u ostavljanju namaza i nikada ne klanja i kao takav preseli taj nije musliman. Ali većina ljudi ponekad klanja a ponekad ostavlja namaz. Takvi nisu od onih koji vode računa o namazu i oni su pod prijetnjom (tj. zaprijećeno im je kaznom ali nisu nevjernici) i na njih se odnosi hadis koji se prenosi u sunenima: ”Allah je u toku dana i noći propisao pet dnevnih namaza. Ko bude vodio računa o njima imaće ugovor kod Allaha da ga uvede u Džennet. A ko ne bude vodio računa o njima neće imati ugovora kod Allaha ako bude htio kazniće ga a ako bude htio oprostiće mu.” (Medzmu’ul fetava 7/578).
2. Zatim, od Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se prenosi da je rekao: ”Bi naređeno da se jedan rob udara u svom grobu sto bičeva. Pa je on molio i dozivao sve dok nije smanjeno na jedan bič. Pa je udaren i njegov grob se ispunio vatrom. Kada se osvjestio upitao je: Zašto ste me bičevali? Pa mu bi rečeno: Klanjao si jedan namaz bez abdesta i prošao si pored mazluma (čovjek kome je učinjena nepravda) i nisi ga pomogao.” (Bilježi ga Tahavi u Muskelul asar, pogledaj, također, Silsiletu es-sahiha 2774).
Hadis ukazuje da pomenuti čovjek nije kafir jer mu je uslišana dova i smanjena njegova kazna u kaburu pored toga što je klanjao jedan namaz bez abdesta (a onaj ko klanja namaz bez abdesta je kao onaj koji ga nije klanjao) .
- Sličan u značenju je i hadis Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o vladarima koji će odgađati namaz i klanjati ga nakon što istekne njegovo vrijeme. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je dozvolio da se za njima klanja nafila (kažemo nafila jer u takvom slučaju, kada vladar odgađa namaz tako da istekne njegovo vrijeme, obaveza je čovjeku da klanja namaz u njegovom vremenu a zatim kada dođe kod vladara za njim će klanjati nafilu jer nemože se klanjati jedan namaz dva puta). Da su ovi vladari nevjernici, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi dozvolio da se klanja za njima.
Ibnul Kajjim rahimehullahu teala, govoreći o hadisu “Ko ostavi ikindiju namaz propalo mu je njegovo djelo”, kaže:
”Ono što je očigledno iz hadisa – a Allah najbolje zna cilj njegova Poslanika – jeste da postoje dvije vrste ostavljanja :
- potpuno ostavljanje tako da čovjek nikada ne klanja namaz. Ovakvo ostavljanje poništava djelo u potpunosti (tj. predstavlja veliki kufr koji izvodi iz vjere, jer samo veliki kufr poništava djelo u potpunosti), i
- djelimično ostavljanje u određenom danu. Takvo ostavljanje poništava djelo toga dana.
Tako da uopćeno poništavanje djela stoji naspram uopćenog ostavljanja namaza, a djelimično poništavanje djela stoji naspram djelimičnog ostavljanja namaza. “ (Es-salatu ve hukmu tarikiha 65. str.).
Na osnovu gorepomenutog kažemo da osoba koja ponekad izostavlja određene namaze ne izlazi iz vjere ali čini itekako veliki grijeh za kojeg je Gospodar svih svjetova zaprijetio teškom kaznom. A Allah najbolje zna.
- ljubav_aha
#565 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
mnogi pocnu jedino redovno klanjati tokom penzije ,to je i bio i slucaj i prije rata,najvise se osobe pocnu obracati Bogu pod stare danell skriveni gost ll wrote:
Mislim da primjer koji je gore naveden nema veze s pomenutim pitanjem!Naime, Poslanik saws nije ustvrdio da je covjek, naveden u primjeru, musliman! Druga stvar, pomenuti covjek prvi put u zivotu javno izgovara sehadet i na osnovu toga ne mozemo donosti zakljucak da li je obavljanje namaza uslov da covjek bude musliman!
TEKFIR (proglasavanje nekoga nevjernikom) je islamski propis koji ima svoje uslove i pravila da bi se taj propis sproveo tj. da bi nekoga proglasili nevjernikom! Kad doticna osoba ispuni sve uslove tekfira OSOBU PROGLASAVAMO NEVJERNIKOM BEZ TRAZENJA STA SE NALAZI U SRCU! Strucan odgovor na pitanje za neklanjanje namaza, COLE/PASTE:![]()
Odgovor:
Na osnovu gorepomenutog kažemo da osoba koja ponekad izostavlja određene namaze ne izlazi iz vjere ali čini itekako veliki grijeh za kojeg je Gospodar svih svjetova zaprijetio teškom kaznom. A Allah najbolje zna.
- ljubav_aha
#566 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
molitva je naredjenje,propis i sl. ,no nemaju mnogi naviku obavljanja doticnog naredjenja i propisa,a s ozbirom da je vazna relacija izmedju Boga i osobe koja klanja ,zar se ne ocekuje da se molitva radi dobrovoljno,a ne kao puka vjerska obavezaprobitačan wrote:Selam alejkum!!
Slažem se s odgovorima arzulaha i prof.Idriza Bilbanija,ali niko se ne dotaknu teme o načinu odijevanja naših muslimanki...(osim ovlaš gl.mod.)
Što se tiče namaza to je između Uzvišenog Allaha i klanjača,odnosno neklanjača i drugih.
Ali Allah s.w.t. nas u Kur`anu uči i upućuje...
Tako, npr., Allah, dž.š., u suri el-Ankebut kaže: "I obavljaj molitvu (namaz). Molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno. A obavljanje molitve najveća je poslušnost, a Allah zna šta radite."
I rekao je: "Naredi čeljadi svojoj da obavljaju molitvu i ustraj u tome! Mi od tebe ne tražimo da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak." (Ta-Ha, 132)
Također je rekao: "Vjernicima je propisano da u određeno vrijeme molitvu obavljaju." (en-Nisa, 103)
Na drugom mjestu u Kur'anu stoji: "Redovno molitvu obavljajte, naročito onu krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte." (el-Bekara, 238)
U jednom drugom ajetu Allah, dž.š., kaže: "Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, namazom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima." (el-Bekara, 45)
Praksa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bila je da kada ga kakva nedaća ili briga spopadne, on se posveti namazu.
A ističući važnosti namaza rekao je: "Zavjet koji nas (muslimane) razlikuje od njih (nemuslimana) jeste namaz, pa ko napusti namaz učinio je kufr." (Hadis bilježe: et-Tirmizi, en-Nesai, Ibn Hibban, el-Hakim, koji ga je ocjenio sahihom, a njegovu ocjenu potvrdio je i ez-Zehebi; hadis je sahih.)
Izvršavanje farzova je preduslov za dobro i ovog i onog svijeta,a džehenem je opisan kako je opisan iz razloga što znamo da je vatra ta koja nije prijatna da se u njoj zadržavamo.A,Allah s.w.t najbolje zna koliko mi treba da znamo a baš zato što ne možemo pojmiti da je On taj koji bi nas pržio i patio.
Uzmimo za primjer da neko ubije nekoga nevinog iz čiste obijesti. I, to se ne otkrije na dunjaluku.Da li bi bilo pravedno da ne bude kažnjen?
Pojam i dženneta i džehenema je uprošćen prema našim "standardima" dunjalučkim.
Ne kaže se džabe za Kur`an da je Allahovo uže kojeg se trebamo primiti da ne bismo bili od onih koji su propali...
A kako propadamo?Tako što proizvoljno tumačimo ono učemu smo počašćeni od Allaha s.w.t.
Razum napusti ono što je Allah Uzvišeni rekao,krene u razmišljanje, i izgubi se u tamama svojih pretpostavki.
Logika nije ta koja bi trebala da nas vodi,nego upravo Uputa (Kur`an Časni).
Napuštanjem vjerskih propisa smo samo na gubitku.Šta vrijedi ako čovjek vjeruje u sebi a ne dođe na džumu da se upoznaje sa drugim vjernicima? Koliko je bitno i da je vjernik a ne osjeća patnje i stradanja drugih?
Šta vrijedi ako ovo pišemo a ne sprovodimo u praksi? Na šta sluti kada majka kćerku pusti oskudno odjevenu i kaže- hajde kad nisam mogla ja, nek se ona provodi? Šta vrijedi ako neko u budžaku klanja a ne poziva i drugoga,nego misli-svako za se...? Šta mislite zašto nema sigurnosti i strah je sveprisutan,a malo bogobojaznosti prema Allaha?
Zašto je puno pisanja,a malo poziva? A,i kada neko poziva okreću se ka njemu kao prema najljućem neprijatelju!
Napravili bismo mi ovdje na dunjaluku i džennet,a malo ako tamo odgorimo zbog toga ...nema veze bitno je imat` "Mercedes-benz"
Izgubilo se poštenje i čast u ovom vremenu kufra i zablude,a suhoparna polemisanja i poznavanje ovoga ili onoga nas nikud ne vode,ako se ne vrše u praksi.Muhamedove a.s. zadnje riječi kada je umirao bile su:"Namaz,namaz..."
Cilj ovih mojih pitanja je da uvidimo da li prodajemo ahiret za dunjaluk?I, to je sveprisutno gdje god se okrenemo. Bog nam zatreba samo kad upadnemo u škripac. Trka...trka za dunjalukom na sve strane.
A,koliko nam treba za život? Zašto se osjećamo ugroženo i na ivici siromaštva? Je li za to krivo slijeđenje i oponašanje onih koje nam je Allah s.w.t. izričito zabranio? Ko nam je kriv što nismo rahat?
Muhamed s.a.v.s.kaže: "Razlikujte se od židova i kršćana!" (Buharija i Muslim); "Razlikujte se od nevjernika!" (Buharija i Muslim); "Ko se ugleda na narod i oponaša ih - on je jedan od njih." (bilježi Ahmed)
Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Doći će vrijeme kada ćete vi (muslimani) slijediti puteve drugih naroda (nevjernika) koji će prednjačiti; pa čak ako bi ušli u rupu guštera vi biste ih tamo slijedili." (Buharija i Muslim)
Allah Uzvišeni kaže: “Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - a Allah prašta i samilostan je. “ (Ali Imran, 31)
I na kraju da vidimo šta Uzvišeni Allah govori o stanju u kojem smo trenutno(Allahova s.w.t. Riječ je univerzalna i On je rekao Istinu): "Allah neće promijeniti stanje jednog naroda, sve dok oni ne počnu mjenjati sami sebe!" (el-Ra'ad, 11)
Tema je otvorena.Koji način je potreban da se stanje izmijeni i kako?(I tema oskudnog oblačenja muslimanki,te zašto je pojedinim smiješno kada vide ženu u hidžabu i dobacuju nepodopštine??)
Da nam Allah Uzvišeni da uputu i da prepoznamo Pravi put,te da nas učini sposobnim za prevlađivanje prepreka na tom putu koji vodi u Džennet,a taj put je Put Poslanikov a.s. Kur`an i sunnet.
Selam alejkum!
oblacenje treba biti skromno,pristupacno svim drsutvneim,a ne samo religizonim prilikama,tacnije,obe su paralelno povezane
-
Static-X
#567 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
probitačan wrote:stojte." (el-Bekara, 238)
Muhamed s.a.v.s.kaže: "Razlikujte se od židova i kršćana!" (Buharija i Muslim); "Razlikujte se od nevjernika!" (Buharija i Muslim); "Ko se ugleda na narod i oponaša ih - on je jedan od njih." (bilježi Ahmed)
Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Doći će vrijeme kada ćete vi (muslimani) slijediti puteve drugih naroda (nevjernika) koji će prednjačiti; pa čak ako bi ušli u rupu guštera vi biste ih tamo slijedili." (Buharija i Muslim)
@ljubav_aha
Ovo procitaj vise puta da ti bude potpuno jasno!
- ljubav_aha
#568 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
i to sam davno procitalaStatic-X wrote:probitačan wrote:stojte." (el-Bekara, 238)
@ljubav_aha
Ovo procitaj vise puta da ti bude potpuno jasno!
nisam znala da su Zidovi i Hriscani vjernici drugaciji od muslimana vjernika,znaci oni nece otici u dzenet,iako su se molili Bogu cijeli zivot ,jer nisu presli na Islam
-
Static-X
#569 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Kojem bogu, mislis Isusu?
- travar
#570 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Kitty version
- ljubav_aha
#571 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
u hriscanstvu se prakticira singularitet Boga-sveto trojstvo,npr. jeverji ne podrzavaju,oni vjeruju u jednog BogaStatic-X wrote:Kojem bogu, mislis Isusu?
Isus sebe nikad nije smatrao Bogom,to je ideja romano-katolickih biskupa ,isto tako provjeri Stari Zavjet ,Bog je razlicit u Novom i Starom Zavjetu
ne vjeruju svi hriscani da je Isus Bog
-
Static-X
#572 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ljubav_aha wrote:u hriscanstvu se prakticira singularitet Boga-sveto trojstvo,npr. jeverji ne podrzavaju,oni vjeruju u jednog BogaStatic-X wrote:Kojem bogu, mislis Isusu?
Isus sebe nikad nije smatrao Bogom,to je ideja romano-katolickih biskupa ,isto tako provjeri Stari Zavjet ,Bog je razlicit u Novom i Starom Zavjetu
Vjeruju da je Njegov sin!
- ljubav_aha
#573 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
mnogi ne vjeruju ,znam licnoStatic-X wrote:ljubav_aha wrote: u hriscanstvu se prakticira singularitet Boga-sveto trojstvo,npr. jeverji ne podrzavaju,oni vjeruju u jednog Boga
Vjeruju da je Njegov sin!
a drugo objasnjenje tome:
Sin Boziji je vrlo staro objasnnjen da je osoba dobar covjek
cak je taj termin Isus koristio simbolično , za svaku dobru osobu,kao i stari izraelski poslanici
znacenje termina je kasnije promjenjeno
ponavljam : Isus sebe nikad nije smatrao Bogom ili Njegovim sinom
-
Static-X
#574 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@ljubav_aha
Te sto poznajes da nevjeruju da je Isus ili bog ili njegov sin.
Usta tacno vjeruju? To su oni koji se sjete vjere za xmas kad je vrijeme za poklone
A sto se tice samog Isusa (Ise a.s.) nema potrebe da objasnjavas da on nije nikad rekao da je Boziji sin ili sam bog.
Te sto poznajes da nevjeruju da je Isus ili bog ili njegov sin.
Usta tacno vjeruju? To su oni koji se sjete vjere za xmas kad je vrijeme za poklone
A sto se tice samog Isusa (Ise a.s.) nema potrebe da objasnjavas da on nije nikad rekao da je Boziji sin ili sam bog.
-
probitačan
#575 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:33, edited 1 time in total.