popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

zgembo_sa

#551 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by zgembo_sa »

Pa vec desetine postova je to objasnilo.

Bosnjak je pripadnik Bosnjackog naroda. To je onaj isti narod koji je za vrijeme Juge nosio ime Muslimani, ali je cim su se stekli uslovi za to, taj naziv je promijenjen u primjereniji.
Bosanac je stanovnik Bosne i Hercegovine.

Biti Bosnjak i Bosanac nije ni u kakvoj kontradikciji. Kao sto nije ni biti Srbin ili Hrvat, a istovremeno Bosanac. To je i de facto tako. Gdje god odete zvace vas Bosanci...

Imena ti nabrajati necu. To se sam potrudi. U ostalom postoje vec brojne knjige sa takvim sadrzajem pa lagano put pod noge i u biblioteku...
enchi

#552 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by enchi »

a znate sta je meni ovdje tuzno? niko u usta nije uzeo basance i hercegovce......pa ljudi moji ako se nastavi dalje u ovom smjeru sa matamatickom formulom bh=b+s+h odnosno bh=m+p+k i to zadrto kao dosad bilo u pitanju jednostavne stvari poput djeda mraza odnosno djeda hidzre u obdanistima pa do popisa stanovnistva prije ce romi(bez uvrede) postat konstitutivni narod nego onaj koji nosi ime zajednicke domovine,nekima na srecu nekima na zalost ali tako vam je!
Last edited by enchi on 24/03/2009 00:10, edited 1 time in total.
sharloakrobata

#553 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by sharloakrobata »

zgembo_sa wrote:Pa vec desetine postova je to objasnilo.

Bosnjak je pripadnik Bosnjackog naroda. To je onaj isti narod koji je za vrijeme Juge nosio ime Muslimani, ali je cim su se stekli uslovi za to, taj naziv je promijenjen u primjereniji.
Bosanac je stanovnik Bosne i Hercegovine.

Biti Bosnjak i Bosanac nije ni u kakvoj kontradikciji. Kao sto nije ni biti Srbin ili Hrvat, a istovremeno Bosanac. To je i de facto tako. Gdje god odete zvace vas Bosanci...

Imena ti nabrajati necu. To se sam potrudi. U ostalom postoje vec brojne knjige sa takvim sadrzajem pa lagano put pod noge i u biblioteku...
U potpunosti se slažem sa tobom. Ali očigledno da postoje i oni koji misle drugačije.
enchi

#554 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by enchi »

inace nisam ovoliko izravna i otresita ali muka mi je vise te nacionalisticke matematike koju vode pohlepne guzonje u ime boga,vjere,nacije..citaj-svojih dzepova,pa zato sada odgovorno tvrdim: they,the basterds,misle pogresno!!11
Novi_Nick

#555 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

palermo wrote:
elSaik wrote: Nego kako je, objasni?
A jok, jok :D , ne idem ja u ovu diskusiju.........al eto, samo da ti kažem da nije tako kao što ti reče. Ti možeš Srbinu reći, ti si po nacionalnosti Bosanac, možeš ga čak eventualno nekim represivnim apoaratom i natjerati da se na popisu tako iskaže ( jesu li Bošnjaci upravo represivnim aparatom gurani u Srbe i Hrvate) al ako taj kolektivni identitet sam sebe tako ne prepozna onda je to mrka kapa.
Wow, sta je, ti skont'o da je ova tema zivo blato pa ne smijes dalje :lol:
A-ZO

#556 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

mala digresija, ako bi neko mogao da pojasni sta je razlog sto nije 'obnovljen' naziv bogumil ili bosnjanin nego upravo bosnjak, i u cemu je razlika? hvala veliko :)
stari grad Visegrad

#557 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by stari grad Visegrad »

""Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će blagovremeno biti donesen zakon da popis stanovništva u Srpskoj bude obavljen 2011. godine, ako se i dalje bude odugovlačilo sa provođenjem popisa u BiH.

Komentarišući upozorenje OHR-a da Srpska nema efekta ni značaja ako obavi popis stanovništva, Dodik je rekao da OHR, prema odredbama Dejtonskog sporazumu, nema nikakve veze sa popisom stanovništva.

- I dalje ćemo se zalagati da popis uz izjašnjavanje o nacionalnosti bude obavljen na nivou BiH, ali ako se to pitanje nastavi osporavati, blagovremeno ćemo donijeti zakon da popis stanovništva u Srpskoj bude obavljen za dvije godine - rekao je Dodik.

Popis stanovništva proveden samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značaj ni vrijednost za bilo koju instituciju, upozorava kancelarija visokog predstavnika i specijalnog predstavnika...."

--------

Sve to pokazuje da je popis bitan samo za rs zbog postavljanja podloge za odvajanje iz bih.
tošo

#558 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by tošo »

Naravno da treba popis napravit to se u svakoj normalnoj državi radi svaki 10g.Pitanje dali je u Bosni nešto normalno, posle svega šta se desilo90i. Ja sam za popis pa nek se vidi koliko koga ima samo zbog nekih u Bosni koji kažu da ih ima 1,4mil a drugi 2,5mil nema ni jedni ni drugi nedavno sam čitao da se procjenjuje da cjela BIH ima negdje oko 3,4 mil.Ovi koji kažu da neznaju kako će se izjasnit ja osobno znam i moja obitelji svi imamo i drugo Državljanstvo ali se uvjek izjašnjavamo kao Bosanci, ali ne odričem se ni svoje veJre KATOLIČKE, svi koji drugačije kažu znaju di god odu tamo su Bosanci i nije im krivo što ih tako zovu čak se i ponose sa tim jedino oni koji su pravili zlo po Bosni ne vole. Ne znam za druge ali ja je volim i ona je moja domovina pasalo to nekom il ne malo me zaboli kad netko napiše na nekom forumu neke stvari protiv nekog, pa se prebacuje da ako nekom ne paše da ide iz Bosne, kako netko može otić ako je nekoliko stotina godina negova obitlj živjela u tom mjestu.Bosna pripada svima a ne samo onima koji bi ponovo da se vrate 90e ja sam doživijo to zlo nebi ga poželijo ni najvećem neprijatelju, čak ni onima zbog koji se svako jutro probudim i vidim neke stvari koje su mi se desile zapitam se zašto, kao vjernik kažem možda je to kazna možda je to neko zaslužijo pa se vratilo na meni. Na kraju ŽIVJELA BIH A U NJOJ HRVATI SRBI MUSLIMANI. A ČETNICI USTAŠE TALIBANI I SVI EKSTREMISTI NEK IDU IZ BOSNE :bih:
Novi_Nick

#559 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

A-ZO wrote:mala digresija, ako bi neko mogao da pojasni sta je razlog sto nije 'obnovljen' naziv bogumil ili bosnjanin nego upravo bosnjak, i u cemu je razlika? hvala veliko :)
Bogumili je bivsa religija kod starog Naroda Bosnjana sa koje su vecina Bosnjana pod okupacijom Otomanske imperije ili danjasnjih Turaka presli na Islam kao svoju danasnju religiju.

Razlike izmedju Bosnjana i Bosnjaka nema to su samo varijacije jednog te istog imena kao primjer:

Narod Bosnjani = Bosnjaci = Bosniaci

Znaci da remiziramo:

Bosnjaci pripadaju:
Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanskohercegovackoj ili Bosanci i Hercegovci.

Jedno je sigurno da jedan dio Bosnjaka koji se izjasnjavaju i po Narodu i po Naciji kao Bosnjaci kao isto sto se izjasnjava jedan veci dio Srba i Hrvata i po Narodu i po Naciji kao Srbi i Hrvati sigurno ne zele dobro multietnickoj drzavi Bosni i Hercegovini i zele je teritorijalno podijeliti na 3 drzavice.

Zato smo im mi po Narodu Bosnjaci i po Naciji Bosanci i Hercegovci kost u grlu jer im na taj nacin ne damo i ne dozvoljavmo da teritorijalno rasture drzavu Bosnu i Hercegovinu i od nje naprave 3 drzavice u kojoj bi jedan Narod a to su Bosnjaci u buducnosti izgubio i to parce teritorije i bio raseljen po cijelom svijetu.
tošo

#560 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by tošo »

stari grad Visegrad wrote:""Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će blagovremeno biti donesen zakon da popis stanovništva u Srpskoj bude obavljen 2011. godine, ako se i dalje bude odugovlačilo sa provođenjem popisa u BiH.

Komentarišući upozorenje OHR-a da Srpska nema efekta ni značaja ako obavi popis stanovništva, Dodik je rekao da OHR, prema odredbama Dejtonskog sporazumu, nema nikakve veze sa popisom stanovništva.

- I dalje ćemo se zalagati da popis uz izjašnjavanje o nacionalnosti bude obavljen na nivou BiH, ali ako se to pitanje nastavi osporavati, blagovremeno ćemo donijeti zakon da popis stanovništva u Srpskoj bude obavljen za dvije godine - rekao je Dodik.

Popis stanovništva proveden samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značaj ni vrijednost za bilo koju instituciju, upozorava kancelarija visokog predstavnika i specijalnog predstavnika...."

--------

Sve to pokazuje da je popis bitan samo za rs zbog postavljanja podloge za odvajanje iz bih.
Kakvo odvajanje ljudi nema od toga ništa ne nasjedaj te na te fore, to su priče za malu djecu nego svi koji imaju mogućnosti nek se vraćaju na svoja ognjšta i na svoju djedovini , da posle svaki izbora bude više povratnika, kad se veći dijo vrati onda izbori neće bit ovakvi kakvi su sada.Pozdrav od Hrvata Katolika Bosanca.Živjela BIH :bih:
The Silent Man

#561 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

A-ZO wrote:mala digresija, ako bi neko mogao da pojasni sta je razlog sto nije 'obnovljen' naziv bogumil ili bosnjanin nego upravo bosnjak, i u cemu je razlika? hvala veliko :)
bogumil je sekta- vjerska odrednica...
Bosnjanin je na srednjovjekovnom jeziku - Bosnjak ... ko sto je Srbin bio Sorab
The Silent Man

#562 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Nick de ta pitam,da mi objasnis taj svoj nauk...

Ja sam Bosnjak po svim tvojim parametrima... haj me objasni...

znaci nagradno pitanje... kako ako moj "narod" Bosnjak pripada naciji Bosancohercegovac,ja mogu biti i po naciji Bosnjak...

i jedna ispravka , nije jedan dio Srba i Hrvata i "narodno i nacionalno" Srbi i Hrvati nego 99,9%

Ps.i de mi objasni razliku izmedju naroda i nacije?

Pss. I ja jesam Bosnjak,ali nisam za raspad BiH nego za BiH kao visenacionalnu drzavu...

haj sad sve to objasni...

--------------------------------------------------------
Last edited by The Silent Man on 24/03/2009 01:33, edited 2 times in total.
Novi_Nick

#563 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

The Silent Man wrote:Nick de ta pitam,da mi objasnis taj svoj nauk...

znaci nagradno pitanje... kako ako moj "narod" Bosnjak pripada naciji Bosancohercegovac,ja mogu biti po i naciji Bosnjak...

i jedna ispravka , nije jedan dio Srba i Hrvata i "narodno i nacionalno" Srbi i Hrvati nego 99,9%

i de mi objasni razliku izmedju naroda i nacije?

I ja jesam Bosnjak,ali nisam za raspad BiH nego za BiH kao visenacionalnu drzavu...

Ti si po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosanac i Hercegovac te nosis Bosanskohercovacko drzavljanstvo. Tvoja jedina i maticna drzava se zove Bosna i Hercegovina a ne Bosnjakistan, Srbistan i Kroatistan. Prema tome po Narodu si Bosnjak ali po Naciji ne mozes biti Bosnjak. To ja nisam izmislio nego je to tako u cijelom svijetu i u svim normalnim drzavma.

Razlika izmedju Naroda i Nacije je.

Naroda imas u svijetu koliko hoces ali nemas toliko i Nacija.

Narod ili Narodi ne mora/ju da ima svoju drzavu odnosno teritoriju dok Narod/di koji zeli da bude Nacija mora da ima svoju zapisanu teritoriju i na toj teritoriji svoju drzavu koja je po svim svjetskim standardima organizovana politicki, ekonomski, vojno, kulturno kao i na svim drugim planovima. Nacija odnosno = Drzava treba kvalitetno i prema najvecim svjtskim standardima da upravlja tom teritorijom, resursima, gradjanima, itd, itd.

Inace imas dosta o ovome procitati ako se vratis nazad i citas ostale priloge.
A-ZO

#564 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

The Silent Man wrote:
pa cekajte, ako su 'ligvistickom evolucijom' vremenom modernizovani nazivi brojnih naroda, onda zbog cega nije prihvacena savremena verzija za bosnjak > bosanac :?:
Last edited by A-ZO on 24/03/2009 01:34, edited 2 times in total.
The Silent Man

#565 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

A-ZO wrote:
The Silent Man wrote:
pa cekajte, ako su 'ligvistickom evolucijom' vremenom modernizovani nazivi brojnih naroda, onda zbog cega nije prihvacena savremena verzija za bosnjak > bosanac :?:
bosanac je geografija kao srbijanac
Bosnjak je nacija kao Srbin

moram ti davat domace primjere
Last edited by The Silent Man on 24/03/2009 01:39, edited 1 time in total.
The Silent Man

#566 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Nick zasto jednostavne ne prihvatis cinjenicu da je Bosna i Hercegovina VISENACIONALNA drzava ... kao i mnogo drugih na svijetu i Europi

i da pokusam dati zakljucak ...
Zahtijev za unosenje "nacije Bosanac (valjda i Hercegovac) dolazi sa dva potpuno suprostavljena polazista i kao takav je sam po sebi u praksi neodrziv :
- prvo polaziste je polaziste onih koji,vjerovatno zbog svog porjekla i mjesanog sastava uze/sire rodbine ili po ideoloskoj (liberalnoj) odrednici ne slazu po parametrima vladajucih etnokratija koje zahtjevaju "cistocu" i njihov stav je razumljiv i legitiman , ali oni moraju shvatiti da se jednostavno ne moze uvesti nova nacija za njih i da ce najvjerovatnije ili se morati "prikloniti" ili ostati neopredjeljeni /ostali - ovisno o individualnom izboru

- drugo polaziste je zapravo polaziste prikrivenih Bosnjackih fasista , koji zele da nekim "integralnim" bosanstvom nametnu (u njihovim snovima "pridobiju" Srbe i Hrvate) novi hibridni identitet u koji ni oni sami iskreno ne vjeruju.Taj stav je stetan za BiH,stetniji za same Bosnjake i jednostavno je blago receno "medvjedja usluga" neprijateljima BiH i razvoju Bosnjacke nacije potpirivanjem nekog potencijalnog rascjepa...

Ja jesam Bosnjak,mnogi ce reci i da sam nacionalista,ali cu se uvijek boriti protiv onih koji zagovaraju ovaj stav,jer sam ga i sam iskusio na kozi - konkretno od strane Srba...

Jos jedan prikaz pogresnosti stavova u krajnosti i svih apsurda ove nase zemlje
A-ZO

#567 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

The Silent Man wrote:
A-ZO wrote:

zasto je onda naziv sorab promjenjen?
The Silent Man

#568 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

A-ZO wrote:
The Silent Man wrote:
A-ZO wrote:

zasto je onda naziv sorab promjenjen?
haj mali nemoj me zayebavat
zato sto se jezik mjenja,evoluira.uzmi citaj Sekspira,neces nista skontat...a nije toliko star kao izraz Bosnjanin
Novi_Nick

#569 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

A-ZO wrote:
The Silent Man wrote:
Sto bi to radili (o kakvim novim verzijama pricas?) kada je sve orginalno jer pripadaju Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanci i Hercegovci koji nose ime svoje drzave Bosne i Hercegovine.

Po tim tvojim savremenim verzijama bi onda svi Narodi trebali mjenjati imena koja im se momentalno dopadaju i koja su u trendu. Na kraju krajeva Bosnjaci kao i svi drugi Narodi mogu u buducnosti mjenajti ime Naroda ako ih vecina tako zeli ali nemaju nikakvog specificnog razloga da to rade jer njihove interese prema svim najvecim svjetskim standardima kao i interese svih ostalih Naroda u Bosni i Hercegovini treba da cuva Nacija Bosanci i Hercegovci (sastavljena iz svih naroda u BiH) odnosno Drzava Bosna i Hercegovina.
The Silent Man

#570 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Novi_Nick wrote:
A-ZO wrote:
The Silent Man wrote:
Sto bi to radili (o kakvim novim verzijama pricas?) kada je sve orginalno jer pripadaju Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanci i Hercegovci koji nose ime svoje drzave Bosne i Hercegovine.

Po tim tvojim savremenim verzijama bi onda svi Narodi trebali mjenjati imena koja im se momentalno dopadaju i koja su u trendu. Na kraju krajeva Bosnjaci kao i svi drugi Narodi mogu u buducnosti mjenajti ime Naroda ako ih vecina tako zeli ali nemaju nikakvog specificnog razloga da to rade jer njihove interese prema svim najvecim svjetskim standardima kao i interese svih ostalih Naroda u Bosni i Hercegovini treba da cuva Nacija Bosanci i Hercegovci (sastavljena iz svih naroda u BiH) odnosno Drzava Bosna i Hercegovina.
Jarane,koljevka srpske drzave i nacije (kao i "mjesto rodjenja" nacionalnog imena ) je malo istocnije od Bosne... nemam pojma gdje tacno...ne zanima me... google it ako se ne javi neki cistokrvni primjerak da ti objasni ... nidje veze ...toliko o tvojim "meditacijama" :-)

A drugo...
Nacija Bosanac ne postoji,nije nikada postojala covjece...to je stvar geografije,kao srbijanac,kosovar,dalmatinac... hajde jednostavno shvati da ne mozes ljudima nametati svoje fantazije (pored toga sto su stetne)

I bas kad sam naveo primjer Kosova ... trebala bi sada biti jedna nacija Kosovara u ciji sastav ulaze narodi Srbi i Albanci :?: ..
to znaci svaka regija koja se odvoji i dobije svoju administrativno-politicki suverenitet je automatski nacija i preuzima ime te regije npr. izdvoji se njemacka pokrajina Bavarija - nastaje hiljadugodisnja nacija Bavaraca sa narodom njemci ?
to "etatisticko" tumacenje nacije ne postoji nigdje i nema veze ni scim,osim sa fantazijom o hibridnom "bosancohercegovackom nacionalnom identitetu"
sve u svemu...smijesno....

ali opasno!
cagi

#571 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by cagi »

Hahahha kakvi CIA-ini podaci?? Pa evo, na njihovoj stranici u nekoliko sekundi sam primjetio dvije apsurdne stvari.. prva je da BiH ima vise stanovnika od Hrvatske, a druga stvar je sto je taj broj procjenjen - u JULU 2009. godine... da mi je samo znati kako? :D
Ma nikad mi necemo znati pravo stanje dok se ne uradi popis, a ni tada....

Image
Desitijat

#572 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Desitijat »

Ako je drzavljanstvo jednako nacionalsnost sta mu onda dodje ili znaci izraz nacionalne manjine ????
viva_castro

#573 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by viva_castro »

osa wrote:quote="aNTropocentrio"]
Pietje_Bel wrote:
Prozor wrote:neka se svako izjasni kako se osjeca, to je najnormalnija stvar u svakoj modernoj i naprednoj drzavi
Bosna na zalost nije moderna i napredna zemlja. Moce mo se izjasniti kao Srbin, Hrvat ili Bosnjak. Onoliko koliko bude % Bosnjaka toliko % ce Bosnjaci imati uticaja na politicki zivot u BiH. Ako bude 50% Bosnjaka onda ce 50% Oruzane Snaga BiH ciniti Bosnjaci. AKo bude 20% Bosnjaka i 20 % ne-opredijeljeni onda ce to znaciti da su Bosnjaci a i Bosna sa njima nahebali.

Znaci mocicete birati:

1)Bosnjak
2)Srbin
3)Hrvat
4)Ostali
A možda rezultat 20% neopredjeljenih pokrene neke političke promjene koje su ovoj državi očajnički potrebne?
Kao koje promjene? Bosnjak je nase povijesno ime. Tako je Tvrtko II zvao nase pradjedove, tako smo se zvali 500 godina za vrijme Turske i tako se zovemo danas. Zasto smo toliko nepismeni? :x :([/quote]

pietje za vrijeme turaka se nije smjelo pisnuti o tome.[/quote]

NE LUPAJ GLUPOSTI!!!
Za vrijeme Osmanske imperije su se SVI ljudi sa prostora Bosne (i Hercegovini) nazivali Bosnjacima a Osmanlije ih u zvanicnim dokumentima nazivaju "Bošnjaki milleti". Ako ne vjeruješ meni idi u kakav institut pa provjeri, ako ne vjeruješ njima idi u Istambul pa ispipaj. Tada je "Bošnjak" bio logičan naziv za stanovnika Bosne, baš kao što je prije toga to bio "Bošnjanin" i kao što je danas to "Bosanac i Hercegovac".

U svakom slučaju to nije razlog da se i danas tako nazivamo, političke i historijske prepreke su učinile svoje.

Ali ako se vratim na masovno prihvaćenu ultranacionalističku a često i fašističku politiku Srba i Hrvata (više prvih nego drugih) sa pravom se mogu zapitati koliko je pametno da postupim pravedno i izjasnim se kao "Bosanac i Hercegovac"?!
Ponekad s'proljeca

#574 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Ponekad s'proljeca »

Bravo i potpisujem!!!!

Ranije sam napisao, da su nam komsije zapamtile naziv a mi ga se tako lako odrekli. U Madjarskoj, Austriji takodje u Francuskoj, Turskoj, Bugarskoj, Albaniji i Kosovu je Bosnjak normalan naziv za nas, stim da Albanci to smatraju pogrdnim nazivom kao sto mi koristimo naziv Siptar jer nam se na taj nacin smiju nasoj naivnosti sto smo zaboravili na vlastito nacionalno ime.
Agic Nurija

#575 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Agic Nurija »

Rembrandt wrote:
Novi_Nick wrote:
The Silent Man wrote:Nick de ta pitam,da mi objasnis taj svoj nauk...

znaci nagradno pitanje... kako ako moj "narod" Bosnjak pripada naciji Bosancohercegovac,ja mogu biti po i naciji Bosnjak...

i de mi objasni razliku izmedju naroda i nacije?

I ja jesam Bosnjak,ali nisam za raspad BiH nego za BiH kao visenacionalnu drzavu...

Ti si po Narodu Bosnjak i po Naciji Bosanac i Hercegovac te nosis Bosanskohercovacko drzavljanstvo. Tvoja jedina i maticna drzava se zove Bosna i Hercegovina a ne Bosnjakistan, Srbistan i Kroatistan. Prema tome po Narodu si Bosnjak ali po Naciji ne mozes biti Bosnjak. To ja nisam izmislio nego je to tako u cijelom svijetu i u svim normalnim drzavma.

Razlika izmedju Naroda i Nacije je.

Naroda imas u svijetu koliko hoces ali nemas toliko i Nacija.

Narod ili Narodi ne mora/ju da ima svoju drzavu odnosno teritoriju dok Narod/di koji zeli da bude Nacija mora da ima svoju zapisanu teritoriju i na toj teritoriji svoju drzavu koja je po svim svjetskim standardima organizovana politicki, ekonomski, vojno, kulturno kao i na svim drugim planovima. Nacija odnosno = Drzava treba kvalitetno i prema najvecim svjtskim standardima da upravlja tom teritorijom, resursima, gradjanima, itd, itd.

Inace imas dosta o ovome procitati ako se vratis nazad i citas ostale priloge.
Nick zasto jednostavne ne prihvatis cinjenicu da je Bosna i Hercegovina VISENACIONALNA drzava ... kao i mnogo drugih na svijetu i Europi

i da pokusam dati zakljucak ...
Zahtijev za unosenje "nacije Bosanac (valjda i Hercegovac) dolazi sa dva potpuno suprostavljena polazista i kao takav je sam po sebi u praksi neodrziv :
- prvo polaziste je polaziste onih koji,vjerovatno zbog svog porjekla i mjesanog sastava uze/sire rodbine ili po ideoloskoj (liberalnoj) odrednici ne slazu po parametrima vladajucih etnokratija koje zahtjevaju "cistocu" i njihov stav je razumljiv i legitiman , ali oni moraju shvatiti da se jednostavno ne moze uvesti nova nacija za njih i da ce najvjerovatnije ili se morati "prikloniti" ili ostati neopredjeljeni /ostali - ovisno o individualnom izboru

- drugo polaziste je zapravo polaziste prikrivenih Bosnjackih fasista , koji zele da nekim "integralnim" bosanstvom nametnu (u njihovim snovima "pridobiju" Srbe i Hrvate) drugima novi hibridni identitet u koji ni oni sami iskreno ne vjeruju.
Ja jesam Bosnjak,mnogi ce reci i da sam nacionalista,ali cu se uvijek boriti protiv onih koji zagovaraju ovaj stav,jer sam ga i sam iskusio na kozi - konkretno od strane Srba...

Jos jedan prikaz pogresnosti stavova u krajnosti i svih apsurda ove nase zemlje
:dance: Bas tako Silent !

Interesanto je da ovi Bosanci tjeraju Srbe, Hrvate, Bosnjake u neku dobro receno, hibridni identitet u koji i sami iskreno ne vjeruju !

Jednostavno se boji, nece da prihvati cinjenicu (i nemora) da su Srbi i Hrvati u BIH, kako god okrenes po nacionalnosti Srbi i Hrvati
To sto ovi Bosanci zele da to budu svi neki Bosanci, ili Bosanci i Hercegovci je nesto sasvim drugo.
Nisu ni Srbi ni Hrvati ni Bosnjaci ludi upadati u te bosanske zeljne konstrukcije, kada imaju mnogo vise, pogotovo Srbi i Hrvati, uz to sto imau svoje nacionalne drzave Srbiju i Hrvatsku, su i u BIH jedan od tri naroda, dok Bosnjaci nemaju nacionalnu drzavu i u BIH su samo jedan od tri naroda.

A tkv. mjesanci su (vec uvijek) dobro dosli u Bosnjake (ne ove dzematliske, islamisticke-Bosnjake Cericeve) ako hoce, ako nece, vozdra,
pa pravite sebi kako znate (Mjesanci=Bosanci) ili kako god, a to sto su iz mijesanog braka, pa im je jedan dio roditelja
musko a drugo zensko, u tome cak ni ja vise ne mogu pomoci. :lol:
Rembrant[*] & Silent[*] i vama slični antibosanski mešetari, vjerujte mi na rječ bosansku, sva vaša zavrzlama od pojmova, cijela hronologija kvazihistorijskih dokaza, nabijeni pamfleti političkih nebuloza i fantastični dijagrami izopačene lingvistike, ne pomažu više da se bosanski narod dovede u pitanje u vlastitoj zemlji i na pradjedovini plemenitoj. Mi Bosanci, alias Bošnjani, nikoga od nebosanaca ne vabimo u naše ovozemaljsko društvo, nemamo nikakve potrebe da od bezličnih masa onih koji su se stogodina opredjeljivali uvijek i samo protiv Bosne, a stajali uvijek i samo na stranu trenutno vladajućih krugova u državnim tvorevinama koje nikoga nisu baštinile i nikome nisu nudile prosperitetnu budućnost, pravimo nakaradni lik budućeg bosanstva, baš kao što je to današnje iskonstruisano srpstvo i hrvatstvo. Bosanca ne treba ubjeđivati da je on i samo on u Bosni, ne samo kod svoje kuće, več je tu jedino i slobodan čovjek. Ako to nebosanci u Bosni još uvijek nisu shvatili do kraja, neka se zamisle nad svojom sudbinom, vrijeme je u vremenu...
Post Reply