Micika.st wrote:Herzlein mein, fÜr Papierchen deinCao raja, kao i sto svi znamo situacija u BiH je sve bolja i bolja, pa narod odlazi "odavlena"..tako ja i moj partner smo odlucili da kidamo odavde. Naime on je vec 10-tak dana u Njemackoj i ganja posao, radnu vizu itd. Pa mi trebaju vase informacije, kako to ide..Naime, ono sto smo mi planirali jeste da on kad dobije radnu vizu, da se vjencamo. Inace je po struci doktor medicine. Tacnije, zanima me kako ide procedura kada on dobije radnu vizu, kada mozemo stupiti u brak? Kako onda ide proces za vizu....Uglavnom bilo koja informacija, vezana za ovakav ili slican slucaj bio bi mi od velike pomoci!Hvala vam puno puno
![]()
Posto ti je momak Dr. Medicine, on spada pod visokokvalificiranu radnu snagu i za njega vazi Blue Card EU ili Blaue Karte EU.
Naime, kada ti momak nadje posao, mora u Njemackoj Ambasadi u Sarajevu predati ugovor (Primanja veca od 37K Eura Brutto na godisnjem nivou), i jos par sitnica. Tada on dobija vizu na 3 mjeseca, sa kojom moze da radi u DEU. Nakon dolaska u DEU i sredjivanja interne birokratije (raznorazne prijave, zdravstveno, socijalno, racun u banci itd), onda predaje zahtjev za Blaue Karte EU u mjestu gdje mu je prijavljen boravak. To traje oko 2 mjeseca i tek nakon toga mozete pomisljati o vjencanju. I sredjivanju papirologije oko tog. Moj savjet... vjencajte se prije nego sto on preda zahtjev za vizu u DEU ambasadu u Sarajevu....