Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
PeroKosoric

#551 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote:
Kakve to sad ima veze s tim da li je Isus na krstu rekao Eli, eli lama azavtani, ili je rekao eli, eli lema sabahtani :-)
Ili je rekao jedno ili drugo.
Nije mogao reci i jedno i drugo, ne samo zbog toga sto nije mogao govoriti istovremeno, nego zato sto duhovno imaju razlicito znacenje.

Tacno koji je od ova dva Isusa bio Rijec Bozija, nisam uspio otkriti citajuci Bibliju vise puta.
Optimus Prime

#552 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

anonimus19 wrote:
Optimus Prime wrote:
anonimus19 wrote: Sta fali Harunu Yahyau?
Pa kao prvo fali mu fakultetsko obrazovanje. U njegovoj biografiji stoji da je prekinuo studij Arhitekture na prvoj godini.
Kao drugo fali mu moral, posto je krsio zakon zbog cega je bio i osudjen na zatvorsku kaznu.
Odakle si citao njegovu biografiju.Ima mnogo verzija, pa me interesira s kojeg si ti saznao o Adnanu Oktaru aka Harun Yahya.
Morala mu svakako ne nedostaje, ako si citao pravu njegovu biografiju, a da je bio zatvaran to da, ali lazno optuzivan iz razloga sto je pisao ono sto je istina.
Nisam citao njegovu biografiju, nego sam podatke preuzeo sa njemacke Wikipedije koji naravno ne moraju biti tacni ali su vjerovatno objektivniji od onih koji mozes pronaci na njegovoj i slicnim Web stranicama, sa obzirom da covjek jos zivi i da se radi o stvarima koje se ne mogu sakriti.
Kao naprimjer da nije uspio zavrsiti studij arhitekture ili da je lezao u zatvoru zbog rasturanja droge.
Shoshana

#553 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Shoshana wrote:
Kakve to sad ima veze s tim da li je Isus na krstu rekao Eli, eli lama azavtani, ili je rekao eli, eli lema sabahtani :-)
Ili je rekao jedno ili drugo.
Nije mogao reci i jedno i drugo, ne samo zbog toga sto nije mogao govoriti istovremeno, nego zato sto duhovno imaju razlicito znacenje.

Tacno koji je od ova dva Isusa bio Rijec Bozija, nisam uspio otkriti citajuci Bibliju vise puta.
Pa ti hoces da ti ja dokazujem krscansku teologiju :lol: :lol: POsto su Novi zavjet pisali ljudi - jednom od njih dvojice se vjerovatno omaklo. A mozda obojici :wink:
POsto ja ne vjerujem ni u jednog ni u drugog - to ces morati upitati nekog drugog.

Ja sam ti samo ukazala na nedostatak poznavanja subjekta koji kritikujes. Primi kritiku umjesto sto trazis da to nekako prevrnes u svoju korist.
anonimus19

#554 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

Optimus Prime wrote: Nisam citao njegovu biografiju, nego sam podatke preuzeo sa njemacke Wikipedije koji naravno ne moraju biti tacni ali su vjerovatno objektivniji od onih koji mozes pronaci na njegovoj i slicnim Web stranicama, sa obzirom da covjek jos zivi i da se radi o stvarima koje se ne mogu sakriti.
Kao naprimjer da nije uspio zavrsiti studij arhitekture ili da je lezao u zatvoru zbog rasturanja droge.
Mogao sam to i pretpostaviti.

Nazalost, tacno je da je privodjen zbog droge koju su mu nasli u knjigama. Medjutim, na kraju se ispostavilo da je ta droga podmetnuta, da je test o prisustvu droge u njegovoj krvi lazirani i da mu je droga, tacnije kokain, davan putem hrane dok su ga drzali u zatvoru. cak su ga drzali u ustanovi za mentalne bolesnike, ali sve uzalud. Ono sto se ne svidja jednom sistemu, najbolje je strpati tamo gdje nije mjesto.
Covjek zavrsio fakultet primjenjenih umjetnosti na Mimar Sinan Univerzitetu.
PeroKosoric

#555 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote:
Pa ti hoces da ti ja dokazujem krscansku teologiju :lol: :lol: POsto su Novi zavjet pisali ljudi - jednom od njih dvojice se vjerovatno omaklo. A mozda obojici :wink:
POsto ja ne vjerujem ni u jednog ni u drugog - to ces morati upitati nekog drugog.

Ja sam ti samo ukazala na nedostatak poznavanja subjekta koji kritikujes. Primi kritiku umjesto sto trazis da to nekako prevrnes u svoju korist.
Prije ce biti da ti ne poznajes subjekt, jer po tebi je isto:
Shoshana wrote:
Primi kritiku umjesto sto trazis da to nekako prevrnes u svoju korist.
Shoshana

#556 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Shoshana wrote:

Shoshana wrote:
Dobro je, u pravu si. Bibliju je pisao Bog glavom i bradom :D
Optimus Prime

#557 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

anonimus19 wrote:
Optimus Prime wrote: Nisam citao njegovu biografiju, nego sam podatke preuzeo sa njemacke Wikipedije koji naravno ne moraju biti tacni ali su vjerovatno objektivniji od onih koji mozes pronaci na njegovoj i slicnim Web stranicama, sa obzirom da covjek jos zivi i da se radi o stvarima koje se ne mogu sakriti.
Mogao sam to i pretpostaviti.

Nazalost, tacno je da je privodjen zbog droge koju su mu nasli u knjigama. Medjutim, na kraju se ispostavilo da je ta droga podmetnuta, da je test o prisustvu droge u njegovoj krvi lazirani i da mu je droga, tacnije kokain, davan putem hrane dok su ga drzali u zatvoru. cak su ga drzali u ustanovi za mentalne bolesnike, ali sve uzalud. Ono sto se ne svidja jednom sistemu, najbolje je strpati tamo gdje nije mjesto.
Covjek zavrsio fakultet primjenjenih umjetnosti na Mimar Sinan Univerzitetu.
Ma da podla zavjera ateista.
A tvoje informacije su vjerovtno sa harunyahya.com.

Na njemackoj Wikipediji pise eksplicitno da je prekinuo studij to jest da nije diplomirao.

Citiram : Adnan Oktar studierte Innenarchitektur, beendete sein Studium jedoch nicht.
Da se radi o lazi neko od onih tri miliona turaka u Njemackoj bi na to reagirao.

Usput kazu i da mu je 1983 dijagnosticirana paranoidna sizofrenija.
PeroKosoric

#558 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote:
PeroKosoric wrote:
Shoshana wrote:

Shoshana wrote:
Dobro je, u pravu si. Bibliju je pisao Bog glavom i bradom :D
Shoshana, da li ti uvijek ovako nadmeno diskutujes, ili samo nakon sto konzumiras nekoliko piva?
Shoshana

#559 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Shoshana, da li ti uvijek ovako nadmeno diskutujes, ili samo nakon sto konzumiras nekoliko piva?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uvijek...

A, sta mislis, kako ti diskutujes sa, na primjer, vjernicima?

Ono sto si ti gore lupi nije nista bolje od onoga kada neki vjernik napise da evolucija tvrdi da je covjek nastao od majmuna. Ali, umjesto da napises, 'jeste, lapsus, omaklo mi se... mislio sam na Islam... popravljao prepravljao post pa se zajb'o' - ti prelazis u arogantan napad. I cudno ti sto ti djelujem nadmeno? I jos 'nako, mangupski nabacujes par par piva - k'o valjda niko ko nije u najmanju ruku pijan ne bi se usudio da ti kaze da si lupio glupost.

Hajd' sad, lijepo razguli :D
PeroKosoric

#560 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote: Ono sto si ti gore lupi ...
Ako mislis na Rijec Boziju, evo ti, o veliki poznavatelju krscanstva, iz Novog Zavjeta:

Druga Petrova Poslanica:

1

20 Ponajprije znajte ovo: nijedno se proroštvo Pisma ne može tumačiti samovoljno 21 nikada proroštvo ne bi ljudskom voljom doneseno, nego su Duhom Svetim poneseni ljudi od Boga govorili.

Ako nisi mislila na Rijec Boziju, onda si me pobrkala s nekim drugima.
Shoshana

#561 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Vjernici se uglavnomj slazu da su svete knjige direktna rijec Bozija.
Zasto bismo ovakvom Bogu ista vjerovali, izmedju ostalog da je licno pisao svete knjige, kad nije bio u stanju ispuniti prvo obecanje koje je dao ljudskom rodu?
Dobro, jesi li ti ovo napisao, ili ti se neko privalio na kompjuter dok si ti bio u hali?
PeroKosoric

#562 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Shoshana wrote:
PeroKosoric wrote:
Zasto bismo ovakvom Bogu ista vjerovali, izmedju ostalog da je licno pisao svete knjige, kad nije bio u stanju ispuniti prvo obecanje koje je dao ljudskom rodu?
Dobro, jesi li ti ovo napisao, ili ti se neko privalio na kompjuter dok si ti bio u hali?
Hoces da kazes da Je Petar u Drugoj poslanici zapravo lagao?
Shoshana

#563 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote:
Shoshana wrote:
PeroKosoric wrote:
Hoces da kazes da Je Petar u Drugoj poslanici zapravo lagao?
:-)

E, ti bas ne znas odustati ...

Petar ne kaze, ama bas nigdje da je bog pisao Bibliju. I.... bilo bi dobro da naucis citirati svete knjige kako je bog rekao...
Callahan44

#564 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

znanstvenici se satraše da nađu na kojem bi još planeti moglo biti vode
pa ti ako si otkrio, bilo bi lijepo da podijeliš s ostatkom akademske zajednice

:D
oldplague wrote:
Callahan44 wrote:pitanje smisla imanentno je čovjeku
ništa prirodnije nema od pitanja 'zašto'
cijela znanost počiva baš na tom pitanju, a ne na recimo 'kako'
pitanje 'kako' određuje samo jedan djelić znanosti - tehniku
ti si to vidim riješio uz popodnevnu kaficu

zar te nikad nije zanimalo zašto baš od cijelog nama poznatog svemira
jedino na zemlji možeš popiti čašu vode
pun svemir vodika i kisika, al su se ta dva elementa baš tu kod nas spojila u tako sretnu kombinaciju
pa kako da se ne pitaš zašto baš evo ovdje?

oldplague wrote: Čovjekov život nema nikakvog smisla ni svrhe i tu potomstvo ništa ne mijenja. Naime, i potomstvo će živjeti život bez smisla i svrhe. Život je sam sebi svrha, a mi smo samo njegov medij. Zanimljivo je da vjernici ateistima prebacuju da sebe smještaju u centar svijeta, međutim biti uvjeren da tvoj život mora nužno imati uzvišenu svrhu i smisao najočitiji je egocentrizam. Naravno, nema u tome ničega lošeg, neka svako živi kako mu je lakše, jer život je brate težak.
Ne zapitam se, uglavnom zato što se ja redovno pitam gdje li se još može popiti čaša vode.
Vidiš, razlika između nas dvoje je u tome što ti VJERUJEŠ da se čaša vode može ispiti samo na zemlji, a ja u to NE VJERUJEM. :wink:
sistem

#565 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Callahan44 wrote:znanstvenici se satraše da nađu na kojem bi još planeti moglo biti vode
pa ti ako si otkrio, bilo bi lijepo da podijeliš s ostatkom akademske zajednice

:D
jel' se pikaju led i vodena para? :zoka:
madner

#566 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Naravno da se pika. :roll:

http://www.space.com/scienceastronomy/a ... 10412.html

"We find that in cold regions there is as much water (ice and vapor) as in the very active star-forming regions," said Moneti. "The important result is that after molecular hydrogen and carbon monoxide, water is the most abundant molecule."
arzuhal

#567 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Čovjek je rekao ČAŠA VODE. Dakle, jasno je naveo agregatno stanje: ima li negdje gdje možete normalno, kao na Zemlji popiti čašu vode - ne lizati nakav led ili udisati paru :D
sistem

#568 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

arzuhal wrote:Čovjek je rekao ČAŠA VODE. Dakle, jasno je naveo agregatno stanje: ima li negdje gdje možete normalno, kao na Zemlji popiti čašu vode - ne lizati nakav led ili udisati paru :D
iz iskustva znam - iza viskija sa puno leda uvijek prvo ode viski, a od onog leda taman ostane dovoljno vode da se covjek napije :oops:
Dozer

#569 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Ajj...10 stranica za dva-tri dana...al' ste se zadali. Tita mi :D

Nestade mi Frla, a nisam upratio jel' u Banovicima ili je postao/la transformer, medjutim jedan post mi upade u oci:
Frla
Ovo veze nema sa vjerom a jedina prava i istinska vjera priznata kod Allaha dž.š. (Boga uzvišenog) je Islam. Ali ne onaj koji se danas intepretira već umjereni to jeste srednji put "da ne radiš drugom što ne bi želio da se radi tebi" kao što su naše nane i dede živjele stotinama godina u vjeri i harmoniji sa sobom i okruženjem. Sve ide u krug i u odredjenom vremenskom roku se vrača dobro se vrača dobrim a zlo sa zlom. Od kretanja elektrona oko atomskog jezgra preko kretanja zemlje oko sunca. Tako i naša djela idu u krug i vračaju se samo je pitanje vremena kada će se vratiti može to biti odmah a može i za godinu, dvije, deceniju ili više. Svako ko god je činio zlo vratit će mu se a i onaj koji je činio dobro isto tako će mu se vratiti u vidu onoga što je poslao. samo je pitanje vremena ...
Ovo je stvarno dno dna, i kako neko odmah nakon posta rece - klasicni klero-fasizam.
Pored toga, i nakon bezbrojnih "potvrda" postojanja Boga, ovdje ispali tolike kontradiktornosti da ih je tesko samo i pohvatati...
Cuj: "jedina prava i istinska vjera priznata kod Allaha dž.š. (Boga uzvišenog) je Islam"...svasta u "Bozijoj basci"" :). Pa logicno da je Allahu dz.s. jedino Islam priznat. A da tu ne bude kraj, onda se uvaljuje jos dublje sa: "Ali ne onaj koji se danas intepretira već umjereni to jeste srednji put "da ne radiš drugom što ne bi želio da se radi tebi" kao što su naše nane i dede živjele stotinama godina u vjeri i harmoniji sa sobom i okruženjem.".

A koliko to Islama postoji dragi/a Frla?! 2? 12? 22? Ili je Islam jedan?
I upravo ovo pokazuje koliko je vjera, tj. religija, danas frizirana stvar - jednu te istu religiju tumace i upraznjavaju na 300 nacina, i to razlicitih. Zar po logici ne bi trebala postojati samo jedna "interpretacija"? Ona "Bozija"? Otkud sad odjednom i umjerene i radikalne i blage i ne znam ni ja kakve sve interpretacije? Zar ovo nije ocit dokaz manipulacije? I to svjesne.
Last edited by Dozer on 27/04/2009 14:34, edited 2 times in total.
arzuhal

#570 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

sistem wrote:
arzuhal wrote:Čovjek je rekao ČAŠA VODE. Dakle, jasno je naveo agregatno stanje: ima li negdje gdje možete normalno, kao na Zemlji popiti čašu vode - ne lizati nakav led ili udisati paru :D
iz iskustva znam - iza viskija sa puno leda uvijek prvo ode viski, a od onog leda taman ostane dovoljno vode da se covjek napije :oops:
Dakle, empirijski si potvrdio da ima još negdje, osim na ovoj planeti, piti voda u stanju kakvom je ovdje pijemo i koristimo. Prejak si u nauci, ja se povlačim...
madner

#571 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Evo ga:
http://www.space.com/scienceastronomy/0 ... anets.html

To nije pitanje da li postoje, nego gdje su.
sistem

#572 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

arzuhal wrote:
sistem wrote:
Dakle, empirijski si potvrdio da ima još negdje, osim na ovoj planeti, piti voda u stanju kakvom je ovdje pijemo i koristimo. Prejak si u nauci, ja se povlačim...
i na nasoj planeti negdje moras kondenzovati paru da bi imao gutljaj vode, a drugdje moras da je otopis.
i ponovo odgovor drugacije formulisan - da, ima vode i na drugim nebeskim tijelima.
frla

#573 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

arzuhal wrote:
sistem wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Optimus Prime

#574 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Sa obzirom da u svemiru postoji preko 100 kvadriliona zvijezda i vjerovatno jos vise planeta i ako uzemo u obzir da H2O nije rijetka pojava u svemiru moze se prepostaviti da postoje milijarde takvih planeta gdje se moze naci voda u tecnom stanju.

Ako ih je tesko vidjeti sa danasnjim teleskopima to ne znaci da ne postoje.

http://news.nationalgeographic.com/news ... lanet.html
Last edited by Optimus Prime on 27/04/2009 14:36, edited 1 time in total.
arzuhal

#575 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Znači da ima neko nebesko tijelo gdje ti možeš bosonog otrčat do potočića i napit se vode?
Locked