Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
modesti

#551 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by modesti »

Ništa nema od pojedinačnih zahtjeva i žalbi, to sve završi u kanti za smeće. Ovo što sada rade neki roditelji čija djeca idu u JU "Djeca Sarajeva" je za svaku pohvalu. Iskreno se nadam da će uspjeti barem nešto promijeniti od dosta stvari koje ne valjaju. Što se mene tiče, ja sam istrošena, mlađeg neću sigurno u državni vrtić (osim ako neko normalan ne dođe na čelo te ustanove i promijeni radikalno stvari). Samo sam htjela podijeliti svoju ogorčenost sa vama, inspirisali su me neki postovi.
zlatiborka

#552 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zlatiborka »

modesti wrote:Ništa nema od pojedinačnih zahtjeva i žalbi, to sve završi u kanti za smeće. Ovo što sada rade neki roditelji čija djeca idu u JU "Djeca Sarajeva" je za svaku pohvalu. Iskreno se nadam da će uspjeti barem nešto promijeniti od dosta stvari koje ne valjaju. Što se mene tiče, ja sam istrošena, mlađeg neću sigurno u državni vrtić (osim ako neko normalan ne dođe na čelo te ustanove i promijeni radikalno stvari). Samo sam htjela podijeliti svoju ogorčenost sa vama, inspirisali su me neki postovi.
Ne predaji se, dogovori se sa barem 10-tak roditelja (sigurno ih mozes naci) i svako od vas da posalje pismo na ruke premijera Mehmedica. Ponovite to vise puta, napisite ovdje da ste poslali pisama x-puta od x-roditelja.

Ja nemam malo dijete u vrticu, moja kcer je punoljetna, ali razumijem brige roditelja koji imaju malu djecu i njihove strahove. Bagri u kantonalnoj vlasti se mora konacno stati u kraj.
Dozer

#553 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Dozer »

Sve je to bla, bla bla...vjerujte mi.
Ja sam licno sjedio na sastancima kod direktorice, i one prije Arzije, a onda i kod Arzije, i to zajedno sa drugim roditeljima. Da vam sad prepricavam koje bajke su nam pricane, kakvo je sve saosjecanje iskazivano, sta nam je obecavano, itd., nema potrebe.
Ukratko, sve sto nam je receno da ce biti - nije bilo. Tacnije, jednim malim dijelom jeste, ali se onda sve vratilo na staro i to uz gomilu lazi u oci, tipa: "...ja ne znam...", "t ose nece dogoditi" i sl., da bi se onda reklo "mi tu nismo mogli nista, to je naredjeno iz socijalne sluzbe", itd.

Ali, ja fino skont'o da to ne pije vode i rijesio stvar direktno u vrticu, po kratkom postupku - prijetnjom. Zalosno, ali izgleda da se ovdje i danas razumije samo takav jezik, odnosno jezik jacega...
modesti

#554 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by modesti »

Molim te, Dozeru, reci kojom vrstom prijetnje. Tete imaju veliki strah od one Arzije i meni su samo govorile "ja ne znam", "nije do nas" i blablabla. Kako si i čime im zaprijetio? Ovo da znam za ubuduće :mrgreen:

I ja mislim da ništa ne pije vode sve dok je vrtić u Arzijinim rukama a ona pijun Reisa i SDA. Neka se sada ljuti ko hoće, šmb.
Dozer

#555 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Dozer »

U principu, nista bitno nisam uradio. Samo sam i direktorici i vaspitacima rekao da cu se poceti ponasati kao i oni, odnosno ako se desi ili ponovo bude uradjeno bilo sta na sta sam se zalio, onda cu ja napraviti opsti haos fizickim putem, pa neka onda oni tuze mene ako hoce. Pretpostavljam da su iz mog rigidnog stava i tona shvatili da ce tako i biti, i problem se nije ponovio.
evellin

#556 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by evellin »

Upravo danas sam obavila jedan razgovor sa odgojiteljicom vrtica"Visnjik",gdje moje dijete ide vec pune dvije godine.Onako normalno sam nastupila i pitala zasto djeca iz tog vrtica vec pune 2.godine ,nikada ,ali bas nikada nisu izasli ni u setnju a kamoli na izlet ,na planinu ili pionirsku dolinu(jer saznajem od svojih kolegica da njihova djeca ,s vremena na vrijeme imaju takve aktivnosti.
Naravno,naisla sam na zid.Na onu standardnu frazu"nije do nas "i sl.,a kad sam joj vec pocela ici na zivce rekla je da ona to nece,ne zeli takvu odgovornost i sl.i 5-6 puta u toku razgovora rekla da odem njihovom koordinatoru u vrtic "Iskrica".Nije mi bilo mrsko obaviti i taj razgovor sa "koordinatoricom"koja naravno stiti svoju kolegicu ali kaze" nasa djeca idu na izlete i u setnje gradom",pa ce ona provjeriti sa odgovornim u vrticu zasto to nije slucaj i tamo".Nije mi jasno zasto treba provjeravati kad kaze da ona prati njihov rad svakodnevno,ali ocito trebaju usaglasiti pricu .Tako je ja trebam ponovo kontaktirati u ponedeljak(sta ce se desiti do ponedeljka...vidjecemo) i onda cemo znati na cemu smo.Jos jedna majka mi se danas zali na rad vrtica ali kaze "bojim se da ako nesto kazem ispastace nam djeca".Eto znam da tema nije aktuelna ali sam onako puna bijesa zeljela s vama podijeliti i tu strahobu da se pojedini roditelji plase progovoriti bilo sta da im djeca zbog toga ne bi ispastala.
Mama dvoje djece

#557 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

Draga evelin,

Ja ti preporučujem da kontaktiraš svog predstavnika u Vijeću roditelja i da ga natjeraš da on to pita na sljedećoj sjednici Vijeća koja će biti uskoro pod tačkom razno da se i to razjasni.
A njegovo ime i broj mobitela ti šaljem na tvoj nick.
Ako on ne želi prisustvovati sjednicama onda traži roditeljski da promijenite člana ispred vašeg vrtića koji će biti redovan na sastancima i koji će se zalagati za vas, pa preuzmi npr. ti tu obavezu.
Srdačan pozdrav!
zonbirile

#558 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

pa postoji žiroračun,uplatite novac teta Arziji,a djec u ne morate ni dovoditi
rusmir.ba

#559 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by rusmir.ba »

Mama dvoje djece wrote:Draga evelin,

Ja ti preporučujem da kontaktiraš svog predstavnika u Vijeću roditelja i da ga natjeraš da on to pita na sljedećoj sjednici Vijeća koja će biti uskoro pod tačkom razno da se i to razjasni.
A njegovo ime i broj mobitela ti šaljem na tvoj nick.
Ako on ne želi prisustvovati sjednicama onda traži roditeljski da promijenite člana ispred vašeg vrtića koji će biti redovan na sastancima i koji će se zalagati za vas, pa preuzmi npr. ti tu obavezu.
Srdačan pozdrav!
Sigurno ce ovo doci na red pod tackom razno pored toliko "lijepih rijeci" i prijedloga koje se izmjene na sastancima Vijeca roditelja a i okolo 8)
Dozer

#560 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Dozer »

Jasta radi...jedva cekajud a pricaju o "raznom" :)

Nego, Evelin, ti fino tastaturu pod prste i sve fino nakucaj, malo ostrije naravno, pri cemu se nemoj stidjeti da spomenes i ostale budalastine JU "Djeca Sarajeva" iz ranijeg perioda prepunog raznoraznih nebuloza, zataskavanja, gluposti i malverzacija. Jos ako si uz sve to i protiv vjeonauke u vrticima, koja je, btw, uvedena u vrtice ilegalno, onda stvarno imas materijala za pljuvanje.

Naravno, nemoj zaboraviti spomenuti i novinare i dovodjenje JU "Djeca Sarajeva" ponovo u medijski fokus radi neprihvatanja odgovornosti koja ih sljeduje po planu i programu. I sve to fino dostavis u JU putem emajla i faxa.
Naravno, navedes fino i svoj kontakt na koji te mogu pozvati i trazis sastanak direktno sa teta Arzijom. Ako se ne oglase u roku 2-3-4 dana, a ti fino doznovski, kao i ja, pravac JU i direkt na teta Arzijina vrata.

P.S. toplo preporucujem da poneses ili diktafon ili ukljucis mobitel na snimanje zvuka, i to cim dodjes pred vrata JU, pa kad se fino popi@karate, onda na sve to postiraj ovdje. I novinari ovo ovdje citaju ;)
evellin

#561 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by evellin »

Ma mislila sam se da prebacim dijete u drugi vrtic,a onda kontam ,zasto bi ja njima cinila uslugu i dijete vrtila ukrug .
Ovaj vrtic nije mnogo "aktuelan",pa misevi kolo vode ,odgajatelji odlucuju kako i sta ce djeca raditi,pa tako za dvije godine nikad nigdje nisu otisli u setnju a kamoli, nedaj Boze, na izlet jer ne zele "tu obavezu".
Interesantno,pitam se sta bi meni moj sef rekao na poslu kad bi rekla da ne zelim neku obavezu.Jasno kao dan da ne postoji jednak program za sve JU Djeca Sarajeva,pa su tako oni manje poznati vrtici degradirani i definitivno manje praceni pa im se moze.
valterbranisarajevo

#562 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Popravke konkursa iz prošle godine

Nakon što su od oktobra prošle godine roditelji čija djeca borave u JU Djeca Sarajeva ukazivali na nezakonito proveden konkurs za izbor Upravnog odbora ove ustanove, te na kraju uputili i apel kantonalnom premijeru Besimu Mehmediću, u Ministarstvu nauke i obrazovanja kažu kako će zajedno sa roditeljima izabrati nove članove odbora, kao vršioce dužnosti.

-Poslali smo proceduru konkursa na tumačenje Ministarstvu civilnih poslova, a federalnom Mnistarstvu pravde da se odrede prema zakonu o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima. U dilemi smo da li konkurs treba provesti po tom ili Okvirnom zakonu o predškolskom obrazovanju BiH, kazao nam je stručni saradnik Ministarstva obrazovanja Kantona Sretko Žmukić.

Dogovor sa roditeljima

Žmukić napominje kako će ubrzo, zbog nužnosti raspisivanja konkursa za izbor direktora ustanove, a koji porvodi U.O., morati sa roditeljima dogovoriti izbor novih članova u U.O. JU Djeca Sarajeva, koji bi bili V.D. tih funkcija. Grupa roditelja poručuje ministarstvu na čijem je čelu Safet Kešo da su se na nezakonito raspisani konkurs javili ljudi koje su uposlenici Mnistarstva htjeli postaviti u novi upravni odbor.

-Sad kad im je propalo imenovanje tih ljudi, onda će ih imenovati privremeno. Ukoliko se radilo o vrhunskim stručnjacima, oni se mogu prijaviti i na novi konkurs kada bude raspisan, ističu roditelji.

Tumačenje procedure konkursa iz oktobra 2008, za koju roditelji tvrde da je nezakonita, jer je nije provela komisija sa predstavnikom roditelja u svom sastavu, iz Ministarstva civilnih poslova proslijedili su Parlamentarnoj skupštini BiH.

Žarište

Dok se sve procedure ne završe, konkurs za izbor direktora sarajevskih vrtića neće biti raspisan. Žmukić napominje kako se „u žarištima poput JU Djeca Sarajeva procedura izbora oduži i vše od tri mjeseca“, a direktorici Arziji Mahmutović mandat ističe u Januaru.

-Vijeće roditelja već je odbilo da bira bilo kakve privremene i v.d. članove među ljudima koji su se prijavili na nezakonito raspisan konkurs. Nema, napominju roditelji, privremenih popravki nezakonitih stvari.

Žmukić ističe da konkurs za izbor direktora ne može raspisati UO koji je već godinu u tehničkom mandatu, te da će sa roditeljima u novi odbor izabrati po dva njihova i predstavnika JU Djeca Sarajeva, te jedan član od uposlenika Kantona Sarajevo.

J. Milanović

Oslobođenje 4.11.2009.
valterbranisarajevo

#563 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Općinski sud u Sarajevu odbio tužbu Arzije Mahmutović protiv FTV-a u vezi s prilozima o zabrani Djeda Mraza u javnim obdaništima

Sarajevo, 04.11.2009 - FTV

Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbu direktorice Javne ustanove Djeca Sarajeva Arzije Mahmutović protiv Federalne televizije i glavne urednice Informativnog programa Duške Jurišić u vezi s objavljivanjem priloga koji se odnose na zabranu Djeda Mraza u javnim obdaništima. Ona se obavezuje da na ime troškova parničnog postupka isplati Federalnoj televiziji iznos od 3.000 maraka u roku od 30 dana.
HAVANA

#564 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by HAVANA »

Hoće li biti deda mraza ili neće :? :D :run:
zonbirile

#565 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

pa prošle godine je dogovoreno,a ove ni Raffijeva Olga ne može ga dovesti,a i koji će q...c.Imaju djeca toliko radosti i smijeha,dovoljno im je uključiti TV i naše uhljupe.
Vragolan

#566 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Vragolan »

HAVANA wrote:Hoće li biti deda mraza ili neće :? :D :run:
cafirska posla, sad ce bajram dedo, nevjernice, kakv te deda mraz snasao
valterbranisarajevo

#567 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

I mene interesuje šta će nam ponuditi za ovu novu godinu.

Inače trenutno se najgrubljim kršenjima zakona od strane Kantona Sarajevo priprema teren za njezin reizbor na funkciju direktora u januaru... :(
zonbirile

#568 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

ode dedo u istoriju,i posta Bosna zemlja pravih ljudi,visokih moralnih načela,poštenih,ali golih i bosih.
Vragolan

#569 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Vragolan »

zonbirile wrote:ode dedo u istoriju,i posta Bosna zemlja pravih ljudi,visokih moralnih načela,poštenih,ali golih i bosih.
i gladnih, ali zato imamo vrsne poduzenike, politcare i vjerske poglavare
zonbirile

#570 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

kad imaš njih dedo ti i ne treba,oni su svjetlo u mraku,radost,cilj življenja,njima se ja predajem-amen.
Vragolan

#571 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Vragolan »

zonbirile wrote:kad imaš njih dedo ti i ne treba,oni su svjetlo u mraku,radost,cilj življenja,njima se ja predajem-amen.
JA BI SVJETLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
ZVAAAAAOOOO MRAKOM DA TE NIJE ALIIIIIIIIIIIIIIJAAAAAAAAAAA

NEBI SJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
OVAKOOOOOOOOO JAKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OVA NASA FILZDAN MAHALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
DA TE NIJE AAAAAAAAAAAAAALIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
zonbirile

#572 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

Miladin je častan čovjek,šehid,nemoj njega sa dedom petljati
valterbranisarajevo

#573 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Neven Anđelić: Italijanska raspela i sarajevska obdaništa

Kada bi Evropski sud za ljudska prava donio presudu kojom se nalaže izbacivanje religijskih obilježja iz sarajevskih državnih obdaništa lako je zamisliti serije pojašnjenja kako je to urađeno zbog evropske bojazni od islama i muslimana. Ovaj put, odluka je donesena u presudi malog vijeća ovog suda protiv države Italije. Naloženo je da se iz državnih škola uklone raspela koja krase zidove većine razreda. Postoji mogućnost žalbe velikom vijeću Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ali ova odluka je značajna ne samo po talijansko društvo već cijelu Evropu.

Katolicizam je bio državna religija u Italiji do 1984. godine ali je bez obzira na formalnosti ostao u praksi vrlo bitno obilježje nacionalnog identiteta velikog dijela ovog društva. Evropski sud je smatrao da je konfesionalna neutralnost neophodna u državnim školama bez obzira kolika je religijska većina u društvu. Imigracija je bitno promijenila Italiju gdje se sada oko sedam posto stanovništva može tako opisati. Veliki dio imigranata uopšte nije katoličke vjere, procjene variraju da u Italiji živi i do milion i po muslimana. Njihova djeca najčešće uče ispod raspela u učionici. Zanimljivo je da tužbu protiv države nije podnijela neka muslimanka niti Talijanka. Finkinja čije dvoje djece pohađa školu na sjeveru zemlje iscrpila je prvo sve pravne mogućnosti u Italiji čiji je Ustavni sud odbacio njezin slučaj. Evropski sud za ljudska prava (koji treba razlikovati od Evropskog suda) smatrao je da je prisustvo raspela u učionicama religijski znak i da ga kao takav smatraju učenici svih generacija te mu tu stoga nije mjesto.

Uprkos „detalijanizaciji“ društva, multikulturnost nije uhvatila dovoljno jako korijenje u Italiji. Stoga ne začuđuju reakcije koje su gotovo identične u neslaganju sa sudskom odlukom i jedino glasovi s političke ljevice iskazuju podršku izbacivanju vjerskih znakova iz državnih škola.

Ovo me podsjetilo na moj lični slučaj kada sam prije četiri godine u Sarajevu bio jedini roditelj koji je doveo svog sina u obdanište na drugi dan Bajrama. Zvanični praznik je bio samo prvi dan a ovaj drugi je bio radni dan i izgleda da sam ga jedino ja tako shvatio. U međuvremenu je islamizacija obdaništa u Sarajevu poprimila maha pa nekadašnji veliki kritičari i ponajmanje sumnje u multikulturalnost Sarajeva počinju pisati komentare označavajući sredinu kao muslimansku.

Osam godina je trebalo Finkinji da prođe sve faze spora s talijanskom državom i konačno dobije pozitivnu sudsku odluku koja nalaze da državne institucije, prevashodno školske, trebaju biti sekularne. U Sarajevu već i predškolske ustanove na državnom budžetu to vise nisu. U Republici Srpskoj januar je tradicionalno neradni mjesec zbog učestalih proslava raznih novogodišnjih ili božićnih praznika ili raznih slava. Na dijelovima države koji se napajaju strujom od Elektroprivrede Herceg-Bosne, situacija nije bitno drugačija od talijanske.

Bosna i Hercegovina hoće u Evropu. Osim dobro znanih uslova i ciljeva po matematičkoj formuli pet plus dva, evo, moguće je da ce se uspostaviti još jedan od kojega će teško biti odustati kleronacionalističkoj vlasti u svim njenim dijelovima.

Sjetite se ovog slučaja kada počnu tumačenja da je sve to upereno upravo protiv „našeg“ naroda i „naše“ vjere. Nije, to je moderan evropski princip koji je ušao u istoriju presudom protiv talijanske države.

radiosarajevo.ba
modesti

#574 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by modesti »

Ma, kakav Deda Mraz. 2006. godine su ga imali jedva, 2007. godine je posjetio djecu u samo nekim vrtićima dok su djeca spavala :shock: i ostavio im poklone, 2008. godine su ga neke tete iz nekih vrtića tjerale pred očima djece i roditelja a ove, 2009. godine će ga rijetki spominjati.

Otišao Deda Mraz u ilegalu. Zato su nam djeca dobila vjeroučitelje :cry:
Margita81

#575 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Margita81 »

Pa dobro ljudi jel ovo zbilja moguce? Sve ovakve nebuloze nekako valjda podsvjesno tiketiram kao nebuloze pojedinaca koji su na poziciji da odluciju o vaznim stvarima ali su zastranili, mozak im se zamaglio ali doci ce neko novi, bolji, neko sa zdravim mozgom...u krivu sam jel' da...
Kako je moguce da se tako nesto desava ako je vecina protiv istoga, zar se samo prepustamo slucaju onako kolektivno, jaki smo na rijecima samo, forumi prste od ideja, osuda, pobune i slicnih dobrih stvari ali u stvarnosti smo zakazali potpuno. Zasto je to tako?!
Zasto se roditelji ne usaglase i istupe sa odlucnim stavom- NE necemo vjeronauk u vrticima, HOCEMO da nasa djeca imaju fcking Djeda Mraza i TRAZIMO da se tu istu djecu izvede povremeno na svjezu havu i cisto nam se j*** kako, kad, sta, zasto, s kim i s kojim novcem nadjite, stvorite i ima da bude! Placamo te iste vrtice, tete i "nadtete", ako nesto placam onda hocu nesto i zauzvrat dodjavola!
Sta je s ovim ljudima ovdje sta se vise desava?!?!?!?
Post Reply