Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
osa

#551 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

pomažemo svima.

IAKO je svjetska kriza i štedi se na svakom koraku, danas je direktor Konzuma Darko Knez objavio da će taj lanac trgovina za širenje tržišta u Makedoniji, Srbiji i BiH potrošiti 137 milijuna eura.

Konzumu ne ide loše u ova krizna vremena, a o tome govore podaci da je trgovački lanac zabilježio 6,6 posto veći promet te čak 44 posto veći profit, piše MINA. Očito prodaja "hrvatskih proizvoda" i snažna reklama dobro utječu na poslovanje hrvatskog trgovačkog diva.

Na Super Konzum koji se uz narodnu feštu i popratni program ovih dana otvara u zagrebačkoj Dubravi, Todorićev lanac dućana potrošio je 20 milijuna eura.
vee-jay

#552 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

sta znaci, pomazemo svima? pa ne otvara konzum trgovine po komsijskim drzavam da im pomogne nego da se sire i tako ostanu kompetitivni na trzistu. fakat druze plavi, ti izgleda samo ucio kako se udara po glavi.

i sta to znaci MI pomazemo. jel konzum drzavna firma, jel imas dionice u njoj ili ti mozda ona pripada? koje ti veze imas sa konzumom? osim sto je ona eto iz hrvatske... jos, dok je austrijanci ili srbi nisu kupili.... ili pak u medjuvremenu jesu.
vee-jay

#553 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

popajic wrote:
20.08.2009. u 08:51

Stjepan Mesić
"Sazrelo je vrijeme za uklanjanje vjerskih obilježja"
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbacio je tumačenja da je uklanjanje vjerskih obilježja iz državnih ustanova zatražio isključivo zbog uvreda koje su na njegov račun dolazile iz crkvenih redova, a objasnio je da je za takav potez sazrelo vrijeme.

"Sada je sazrelo vrijeme da učinimo nešto što moramo napraviti prije moga odlaska", rekao je Mesić u razgovoru za Novu TV, odbacivši tumačenja nekih komentatora da je to zatražio prekasno i isključivo zbog povrijeđene taštine.

Objasnio je i da ne traži isključivo micanje križeva, nego obilježja bilo koje vjere. "Hoće li načelnik općine u kojoj je većina pravoslavaca staviti pravoslavni križ", upitao je Mesić.

Predsjednik smatra da je njegova polemika s Crkvom otišla u krivom smjeru, a za splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića ustvrdio je da ga (Mesića) osobno mrzi.

"Slušao sam jednog nadbiskupa. Takvu mržnju nisam dugo vidio na licu jednog čovjeka, a posebno ne na licu jednog visokog svećenika", rekao je Mesić.

Upitan na koga misli, odgovorio je, "Marina Barišića. Čim se moje ime spomene, taj čovjek mijenja svoju fizionomiju, a zašto bi on bio bliži Bogu od mene, zašto bi bio veći patriot od mene, zašto bi, na kraju, bio veći Hrvat od mene".

"Ja sam za ovu Hrvatsku bio na robiji, za ovu Hrvatsku sam vjerojatno dolazio u veće rizike nego svi svećenici. I sada da netko mjeri moje hrvatstvo, odakle mu pravo", dodao je.

Komentirajući brojne korupcijske afere o kojima ovih dana govore mediji, Mesić je kazao kako "vrč ide na vodu dok se ne razbije". "Upravo se to dogodilo. To je toliko nabujalo da je jednog dana moralo puknuti", kazao je.

Zamoljen da objasni tko su korumpirani "majstori" u vlasti, o kojima neprestano govori, Mesić je kazao kako ne želi biti sudac, ali i ponovio da je u MORH-u, bez obzira na promjenu ministara, ostao isti kadar.
:thumbup:
Fakat, kada bih politicare na balkanu poredio sa zvjezdama onda bih Stipe Mesic bio Danica. Nema mu ravnoga. :thumbup:
dallton

#554 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

vee-jay wrote:sta znaci, pomazemo svima? pa ne otvara konzum trgovine po komsijskim drzavam da im pomogne nego da se sire i tako ostanu kompetitivni na trzistu. fakat druze plavi, ti izgleda samo ucio kako se udara po glavi.

i sta to znaci MI pomazemo. jel konzum drzavna firma, jel imas dionice u njoj ili ti mozda ona pripada? koje ti veze imas sa konzumom? osim sto je ona eto iz hrvatske... jos, dok je austrijanci ili srbi nisu kupili.... ili pak u medjuvremenu jesu.
konzum je hrvatska firma onoliko koliko je arcor mital steel bosanska....ili kao sto je hrvatski telekom zaista "hrvatski" jedino u imenu, sto je super marketinski potez, al zna se ko kosi a ko vodu nosi
osa

#555 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

vee-jay wrote:sta znaci, pomazemo svima? pa ne otvara konzum trgovine po komsijskim drzavam da im pomogne nego da se sire i tako ostanu kompetitivni na trzistu. fakat druze plavi, ti izgleda samo ucio kako se udara po glavi.

konzum je hrvatska firma kao i sve one koje porez plaćaju u hrvatskoj, bez obzira na vlasnika, to bi svima trebalo biti jasno, a što se tiče pomoći, pa to je malo sarkazma, ti kao da si policajac a ne ja, naravno kroz konzum se plasiraju proizvodi hrvatskih tvrtki te se na taj način građanima navedenih država omogućuje da kupuju relativno kvalitetnu robu po prihvatljivim cijenama.
vee-jay

#556 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

osa wrote:

konzum je hrvatska firma kao i sve one koje porez plaćaju u hrvatskoj, bez obzira na vlasnika, to bi svima trebalo biti jasno, a što se tiče pomoći, pa to je malo sarkazma, ti kao da si policajac a ne ja, naravno kroz konzum se plasiraju proizvodi hrvatskih tvrtki te se na taj način građanima navedenih država omogućuje da kupuju relativno kvalitetnu robu po prihvatljivim cijenama.
znas i sam da si izvalio glupost, pa eto sad kao blabla.... nisam policajac (a nisi niti vise :D ), ja sam ekonomista
osa

#557 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

vee-jay wrote:
osa wrote:

znas i sam da si izvalio glupost, pa eto sad kao blabla.... nisam policajac (a nisi niti vise :D ), ja sam ekonomista
čuj ekonomista, hoćeš reći da recimo ht nije hrvatska tvrka, da je zbog vlasnika njemačka, pa recimo plaća porez u njemačkoj, radinici su joj mahom iz njemačke i za njih se doprinosi plaćaju u njemačkoj itd., vidiš ne znam da li kao ekonomist znaš, a trebao bi znati, sve tvrtke koje posluju u hrvatskoj su hrvatske, jer jednostavno moraju biti registrirane u hrvatskoj, u hrvatskoj ne može poslovati tvrtka koja je registrirana u nekoj drugoj državi, a gdje vlasnici ulažu svoju dobit to je stvar njihove poslovne politike, a koju , ako su imalo ekonomisti, vjera i nacija nema utjecaj.
kiky

#558 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kiky »

vlasništvo firme određuje vlasnička struktura ...
raspitaj se ko je večinski vlasnik ht-a ako te interesuje ....
ili češ reči da je mcdonalds kineski ili ruski zato što ima radnje u tim zemljama ...
druga je stvar što je nekom krivo što ht ima drugačiju vlasničku strukturu od one kako bi se željelo al to sebi ( iz domoljubnih razloga neče da prizna ) ...
nije se kukalo kad su od nijemaca dobijene pare za ht ...
osa

#559 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

kiky wrote:vlasništvo firme određuje vlasnička struktura ...
ili češ reči da je mcdonalds kineski ili ruski zato što ima radnje u tim zemljama ...
druga je stvar što je nekom krivo što ht ima drugačiju vlasničku strukturu od one kako bi se željelo al to sebi ( iz domoljubnih razloga neče da prizna ) ...
emocije te nose u krivom smjeru, vlasnik ht je njemački telefonski operater, to je nesumnjivo, ali taj vlasnik tj. njegova tvrtka porez (pdv, porez na dohodak i još silne druge dadžbine) ne plaća u njemačkoj nego u hrvatskoj, zaposlenici su 99,99 % građani hrvatske, što se tiče želja oko vlasništva daj bože da je davno prije sve privatizirano i da su vlasnici postali tvrtke poput njemačkog telefonskog operatera, talijanskih i austrijskih banaka i sl. , jer hrvatski porezni obveznici ne bi potrošili silne milijarde u raznim sanacijama i popravcima pogrešaka naših vrlih ekonomista.
nosara

#560 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Inace su nasi vrli ekonomisti survali svjetsku ekonomiju u provaliju... :-)

Postoji valjda nesto istine u onoj prici o austrijskim konjusarima... :D Sluganstvo u krvi, pa eto... :D
dallton

#561 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:
emocije te nose u krivom smjeru, vlasnik ht je njemački telefonski operater, to je nesumnjivo, ali taj vlasnik tj. njegova tvrtka porez (pdv, porez na dohodak i još silne druge dadžbine) ne plaća u njemačkoj nego u hrvatskoj, zaposlenici su 99,99 % građani hrvatske, što se tiče želja oko vlasništva daj bože da je davno prije sve privatizirano i da su vlasnici postali tvrtke poput njemačkog telefonskog operatera, talijanskih i austrijskih banaka i sl. , jer hrvatski porezni obveznici ne bi potrošili silne milijarde u raznim sanacijama i popravcima pogrešaka naših vrlih ekonomista.
znaci bolje raditi za drugog nego imati svoje? interesantna logika...
nosara

#562 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

dallton wrote:
osa wrote:
I ti bi isto rezonovao da si za genocid nagradjen dobrom pemzijom... :-)
osa

#563 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
evo dalton samo jedan primjer, sve banke u hrvatskoj su bile naše, sve su trebale propasti i to neke po dva puta, sve su sanirane novcem poreznih obveznika, ne sjećam se točnog podatka ali mislim da je u sanacije potrošeno 12 ili 13 milijardi kuna, dok su bile "naše" te su banke imale kamate i do 20%, i sve su poslovale negativno, danas kad im je vlasnička struktura drukčija s puno manjim kamatama posluju super profitabilno, plaćaju nemale poreze državi i ostvaruju dobit, radnici imaju solidne plaće i ostala prava( znam iz prve ruke supruga mi radi u zagrebačkoj banci-vlasnik unicredito) i unatoč velikoj svjetskoj krizi nisu u problemima.
što se tiče te tvoje riječi "svoje", čije, moje, moje nisu bile ni prije ni sada, a to što su političari mogli prije koristiti novac kao u samoposluzi a sada ne mogu , ne mislim da je ništa loše, jedina banka koja danas u hrvatskoj loše radi je poštanska, pogodi u čijem je vlasništvu, našem, državnom.
nosara

#564 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Sprega medjunarodnih bankarskih lobija i domace kriminalizovane politicke elite unistava sve nase banana drzave... :-)

Potpuno je nerelevantno misljenje nekoga ko je na drzavnoj sisi... :D

Po misljenju svih nezavisnih ekonomskih strucnjaka, upravo nedostatak nijedne finansijske institucije drzavnom vlasnistvu unistava hrvatsku ekonomiju i povecava zaduzenost do ludila... Drzava nema mehanizme zastite vlastitih gradjana jer je poklonila banke finansijskim okupatorima... :D
dallton

#565 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:
evo dalton samo jedan primjer, sve banke u hrvatskoj su bile naše, sve su trebale propasti i to neke po dva puta, sve su sanirane novcem poreznih obveznika, ne sjećam se točnog podatka ali mislim da je u sanacije potrošeno 12 ili 13 milijardi kuna, dok su bile "naše" te su banke imale kamate i do 20%, i sve su poslovale negativno, danas kad im je vlasnička struktura drukčija s puno manjim kamatama posluju super profitabilno, plaćaju nemale poreze državi i ostvaruju dobit, radnici imaju solidne plaće i ostala prava( znam iz prve ruke supruga mi radi u zagrebačkoj banci-vlasnik unicredito) i unatoč velikoj svjetskoj krizi nisu u problemima.
što se tiče te tvoje riječi "svoje", čije, moje, moje nisu bile ni prije ni sada, a to što su političari mogli prije koristiti novac kao u samoposluzi a sada ne mogu , ne mislim da je ništa loše, jedina banka koja danas u hrvatskoj loše radi je poštanska, pogodi u čijem je vlasništvu, našem, državnom.
to gornje desavanje koje si opisao je stvoreno takvom ekonomskom politikom koja je bila sracunata na to da se privatizacija prikaze kao neizbjezna i stavise pozeljna (u saradnji s razlicitim krugovima)....a sad mozemo uporediti taj hrvatski primjer koji je gotovo identican madjarskom (s tim sto je hrvatska sve sto ti navodis tek izvela) i pogledati kako su madjari na kraju prosli cineci isto (isto vrijedi za npr. rumune i bugare, al je njihova pocetna pozicija bila losija nego hrvatska, tako da su razlike razumljive)....a onda kao kontra primjer hrvatskoj pogledajmo sloveniju koja to nije cinila na isti nacin, ili recimo kao kontra primjer madjarskoj cesku...dok su hrvatska i madjarska u dugovima do guse (bilo po osnovu zaduzenja stanovnistva, ili javnih zaduzenja) situacija sa slovenijom ili ceskom je puno drugacija, nije idealna al su razlike ogromne...

nije ovdje pitanje da li tvoja supruga ili onih 500 ili hiljadu koji rade za banku imaju stabilne plate, vec nesto drugo
nosara

#566 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

dallton wrote: to gornje desavanje koje si opisao je stvoreno takvom ekonomskom politikom koja je bila sracunata na to da se privatizacija prikaze kao neizbjezna i stavise pozeljna (u saradnji s razlicitim krugovima)....a sad mozemo uporediti taj hrvatski primjer koji je gotovo identican madjarskom (s tim sto je hrvatska sve sto ti navodis tek izvela) i pogledati kako su madjari na kraju prosli cineci isto (isto vrijedi za npr. rumune i bugare, al je njihova pocetna pozicija bila losija nego hrvatska, tako da su razlike razumljive)....a onda kao kontra primjer hrvatskoj pogledajmo sloveniju koja to nije cinila na isti nacin, ili recimo kao kontra primjer madjarskoj cesku...dok su hrvatska i madjarska u dugovima do guse (bilo po osnovu zaduzenja stanovnistva, ili javnih zaduzenja) situacija sa slovenijom ili ceskom je puno drugacija, nije idealna al su razlike ogromne...

nije ovdje pitanje da li tvoja supruga ili onih 500 ili hiljadu koji rade za banku imaju stabilne plate, vec nesto drugo
Doticni markacevac sve posmatra i ocjenjuje kroz sebe, tako da on nece shvatit o cemu ti govoris... :-)

Znas, oni imaju dva automobila u kuci, jebi ga, to nesto govori o zivotu prosjecnog hrvata... :D
vee-jay

#567 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

osa wrote:
vee-jay wrote:
osa wrote: quote="vee-jay" sta znaci, pomazemo svima? pa ne otvara konzum trgovine po komsijskim drzavam da im pomogne nego da se sire i tako ostanu kompetitivni na trzistu. fakat druze plavi, ti izgleda samo ucio kako se udara po glavi.

i sta to znaci MI pomazemo. jel konzum drzavna firma, jel imas dionice u njoj ili ti mozda ona pripada? koje ti veze imas sa konzumom? osim sto je ona eto iz hrvatske... jos, dok je austrijanci ili srbi nisu kupili.... ili pak u medjuvremenu jesu. /quote

čuj ekonomista, hoćeš reći da recimo ht nije hrvatska tvrka, da je zbog vlasnika njemačka, pa recimo plaća porez u njemačkoj, radinici su joj mahom iz njemačke i za njih se doprinosi plaćaju u njemačkoj itd., vidiš ne znam da li kao ekonomist znaš, a trebao bi znati, sve tvrtke koje posluju u hrvatskoj su hrvatske, jer jednostavno moraju biti registrirane u hrvatskoj, u hrvatskoj ne može poslovati tvrtka koja je registrirana u nekoj drugoj državi, a gdje vlasnici ulažu svoju dobit to je stvar njihove poslovne politike, a koju , ako su imalo ekonomisti, vjera i nacija nema utjecaj.
cuj penzioner :D , necu ja da kazem nista, samo mi glupo u vremenu kapitalizma svojatati firmu (nogometnu repku ok, mozda i klub, ali firmu?) izjavama "mi pomazemo". tvoje vise nije nista, ta vremena socijalisticke juge su iza nas, i ti kao pragmaticna osoba bi trebala da to znas.

i btw. da li to znaci, da ako konzum otvori lanac u BiHu da je konzum u BiHu onda bosanska firma jer tamo placa porez i zaposljava bosance? :-D :thumbup:
osa

#568 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:
to gornje desavanje koje si opisao je stvoreno takvom ekonomskom politikom koja je bila sracunata na to da se privatizacija prikaze kao neizbjezna i stavise pozeljna (u saradnji s razlicitim krugovima)....a sad mozemo uporediti taj hrvatski primjer koji je gotovo identican madjarskom (s tim sto je hrvatska sve sto ti navodis tek izvela) i pogledati kako su madjari na kraju prosli cineci isto (isto vrijedi za npr. rumune i bugare, al je njihova pocetna pozicija bila losija nego hrvatska, tako da su razlike razumljive)....a onda kao kontra primjer hrvatskoj pogledajmo sloveniju koja to nije cinila na isti nacin, ili recimo kao kontra primjer madjarskoj cesku...dok su hrvatska i madjarska u dugovima do guse (bilo po osnovu zaduzenja stanovnistva, ili javnih zaduzenja) situacija sa slovenijom ili ceskom je puno drugacija, nije idealna al su razlike ogromne...

nije ovdje pitanje da li tvoja supruga ili onih 500 ili hiljadu koji rade za banku imaju stabilne plate, vec nesto drugo[/quote]

ne znam šta je bilo sračunato ili ne, ali hrvatska nije imala dovoljno kvalitetne ljude i vlast koja bi omogućila onaj put koji je imala slovenija, ako su i bili kvalitetni ti ljudi postavljeni od politike su bili ovisni, zato ja i kažem, bogu hvala da su došli strani vlasnici jer bi mi te banke vjerojatno sanirali još koji put, ne pričam u stilu "šta bi bilo kad bi bilo", već o relevantnim činjenicama i događajima, zar misliš da se u americi opiru japanskom i arapskom kapitalu, sumnjam.
kad se priča o suverenom upravljanju kapitalom, uporedi dvije zemlje, dvije susjede, u jednoj je sav kapital državni, sama upravlja, suvereno svojim sredstvima. u drugoj nikad u povijesti niti jedna banka nije bila državna, mnogima su vlasnici stranci i strani fondovi. kuba i sad. gdje bi radije živio i kojoj banci bi radije punudio svoj novac na čuvanje.
osa

#569 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

vee-jay wrote:
cuj penzioner :D , necu ja da kazem nista, samo mi glupo u vremenu kapitalizma svojatati firmu (nogometnu repku ok, mozda i klub, ali firmu?) izjavama "mi pomazemo". tvoje vise nije nista, ta vremena socijalisticke juge su iza nas, i ti kao pragmaticna osoba bi trebala da to znas.

i btw. da li to znaci, da ako konzum otvori lanac u BiHu da je konzum u BiHu onda bosanska firma jer tamo placa porez i zaposljava bosance? :-D :thumbup:[/quote]

apsolutno konzum bih je bih tvrtka, a ti ako nisi navikao na moje pisanje i na određene tonove koji bi trebali aktualizirati neku raspravu i učiniti je zanimljivijom, nemoj se paliti, pa i sam znaš da sam pragmatik, ovo je ton za likove poput nosare, i sličnih iako s takvimane kontaktiram na forumu jer ne poznaju ni osnove kućnog odgoja, ali volim im malo pobuditi protuhrvatski duh.
dallton

#570 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

u konzumu bih je bosanska jedino radna snaga - a po toj logici su i mnoge gradjevinske firme u njemackoj bosanske, a industrija viskija u engleskoj je u tradicionalno britanska mada je 80posto u vlasnistvu arapa, a britanci cine radnu snagu
osa

#571 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:u konzumu bih je bosanska jedino radna snaga - a po toj logici su i mnoge gradjevinske firme u njemackoj bosanske, a industrija viskija u engleskoj je u tradicionalno britanska mada je 80posto u vlasnistvu arapa, a britanci cine radnu snagu
ako je konzum bih registriran u bih i u njoj plaća porez, onda je to dalton bez obzira na sve, dakle ime, strukturu vlasništva, brand itd., bih tvrtka.
dallton

#572 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:u konzumu bih je bosanska jedino radna snaga - a po toj logici su i mnoge gradjevinske firme u njemackoj bosanske, a industrija viskija u engleskoj je u tradicionalno britanska mada je 80posto u vlasnistvu arapa, a britanci cine radnu snagu
ako je konzum bih registriran u bih i u njoj plaća porez, onda je to dalton bez obzira na sve, dakle ime, strukturu vlasništva, brand itd., bih tvrtka.
apsolutno se ne slazem
osa

#573 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
apsolutno se ne slazem
tvoje pravo, evo jedan primjer koji će ti možda promijeniti mišljenje , kad je izbila bankovna kriza, a u hrvatskoj su gotovo sve banke u stranom vlasništvu, po medijima se provukla priča" ma ne može raiffeisen banka propasti pa to je jedna od jačih banaka u austriji, onda je ljude probudio rohatinski s riječima da je raiffeisen bank u hrvatskoj zasebna pravna osoba i da austrijska centrala ni za promil ne odgovara za dugove raiffeisen bank u hrvatskoj, dakle hrvatska banka s novcema hrvatskih građana.
osa

#574 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by osa »

dalton,
evo ti primjer kako se i u krizi može dobro raditi kad je vlasnik odgovoran i kad ne podliježe političkim pritiscima, bez obzira što je vlasnik stranac, a sjeti se samo poslovanja banaka dok su bile državne.

Na stambenim kreditima, kreditima odobrenim po kreditnim karticama, kreditima na automobile, na potrošačkim kreditima, kao i na minusima banke su utržile 4,8 milijardi kuna.

Privremeni nerevidirani podaci o poslovanju banaka koncem lipnja ove godine pokazuju da su banke od kamata na kredite odobrene građanima uprihodile 4,8 milijardi kuna.

Podatke koliko građana koristi dozvoljeni minus po tekućem računu i koliko su banke od toga utržile teško je saznati. Teško je doznati i podatke koliko je građana zaglibilo u nedozvoljenim minusima, piše Novi list.

Potkraj ožujka građani su imali otvorenih pet milijuna računa, od čega je nešto više od četiri milijuna tekućih računa, dok je 969 tisuća žiroračuna.

Istraživanja na tržištu pokazuju kako dozvoljene minuse po tekućim računima koristi trećina građana.

Iz toga bi se moglo zaključiti da se na 1,3 milijuna tekućih računa u zemlji koristi dozvoljeni minus, a o kojem se ukupnom iznosu radi zasad je nepoznato.

Krajem lipnja banke su građanima plasirale 51,33 milijarde kuna ostalih kredita, među kojima su i minusi na tekućim računima.

U odnosu na kraj prošle godine smanjen je plasman tih kredita za 1,5 milijardi kuna.

Koncem ožujka, primjerice, građani su imali 52,8 milijardi kuna potrošačkih kredita, minusa.

Banke su pak krajem ožujka utržile nepunih 1,3 milijarde kuna kamata na ostale kredite, dok su krajem lipnja na niži iznos plasiranih kredita utržile više – nepunih 2,6 milijardi kuna.

U lipnju je na plasiranih 51,58 milijardi kuna stambenih kredita utrženo gotovo milijardu kuna kamata manje nego na ostale kredite čija je ukupna masa bila niža.

Prema nekim okvirnim izračunima, na minus po tekućem računu od 21 tisuće kuna, odobren na neto plaću od sedam tisuća kuna, banka godišnje zaradi oko 2,9 tisuća kuna čistih kamata, dok na iskorištenih 10 tisuća kuna minusa, odobrenih na pet tisuća kuna neto plaće, banka godišnje zaradi oko 1,5 tisuća kuna.

Srpnaj i kolovoz su mjeseci kada građani više koriste dopuštene minuse, ali i na početku školske godine, kao i u prosincu.

Minusi po tekućim računima, zapravo su jedan od rijetkih izvora dodatnog financiranja potrošnje za građane s obzirom da je ostale kreditne linije loša ekonomska situacija 'pojela'. No kada se jednom uđe u minus na tekućem računu, vrlo ga je teško dovesti ponovo na nulu, piše Novi list.
zlajo

#575 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zlajo »

U Hrvatskoj financijska kriza i zaduzenost se ne smiruje. Po svemu sudeci vlada HDZ-a je nesposobna izici na kraj sa trenutnom situacijom.

Nekadasnje izjave, ministra Sukera, da HR nisu potrebni novi krediti, te da je u stanju izici na kraj i sama sa svojim finacijama, sada zamjenjuje sa novim izjavama, kako ce se ipak uzeti kredit kod MMF-a, ali da se taj novac, navodno, nece trositi. :roll: :roll:
Po svemu sudeci, Hrvatska nema novaca da isplati jedan dio inozemnog duga, koji dolazi na naplatu pocetkom slijedece godine. Te je jedini nacin da se to ispuni, uci u nova zaduzenja....
Sanaderova ostavka je bila samo okidac, koji je otcepio nagomilane probleme, gurnute cijelo vrijeme u stranu...(problemi sa SLO, zaduzenost...)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nije ... 47355.aspx
Post Reply