Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- valter.ba
#551 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja te ne bih nigdje vise poveo, prosli put smo te cekali a nisi se udostojila niti da se javis
:lol:
- ami8
#552 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Bio ja ljetos 4 dana, lijepo je. Prvi dan smo išli sa Tjentišta(prije spomenika na nekih kilometar-dva, stara benzinska pumpa je sa desne strane a ti lijevo smotaš uzbrdo) autom do Prijevora(nekih 20-tak kilometara prvo asfalt pa makadam, na pola puta je vidikovac). Ostavili auto tu i išli do jezera ispod maglića nekih šest kilometara planinarske staze u jednom pravcu. Ko je u kondiciji i relativno rano krene, što je sada teško zbog ranog padanja mraka, može se popeti i na vrh Maglića ne pretjerano teškom stazom.MedenoSrce wrote:Jel neko isao na Zelengoru?
Kontam sutra ... ako je ko isao dojmovi, savjeti i tome slicno molim
Pored jezera smo prespavali u šatorima, taj dio pripada Crnoj Gori pa su nam naplatili par eura nekih taksi za spavanje i šatore. Ujutro smo se spustili nazad i kada smo došli do spomenute b.pumpe krenuli desno(nazad u pravcu Foče) i poslije par kilometara lijevo, prema grobu Save Kovačevića, i dalje do jezera Gornje i Donje Bare. I na jednu i na drugu stranu se za vozila plaća ulaz u nacionalni park, čini mi se 5 KM. Poželjno bi bilo imati geografske karte, mi smo uglavnom išli autima, postavljali šatore, preko dana obilazili što možemo i nastavljali dalje pa smo se zatim vratili do Miljevine, starim putem preko Kalinovika i Uloga došli do Uloškog jezera a potom preko Morina došli do Nevesinja i na kraju se spustili do izvora Bune gdje je bio i kraj Raida.
- MedenoSrce
#553 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
@ami8 hvala mnogo, bas si super objasnila
Autom bih i ja ... nego sam planirala samo subotu ... sta bih mogla uklopiti u taj jedan dan a da je u rubrici "ne propustite"?
Autom bih i ja ... nego sam planirala samo subotu ... sta bih mogla uklopiti u taj jedan dan a da je u rubrici "ne propustite"?
-
muniza
#554 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kratak ti je dan zato pravo porani, mislim da ti je najbolji prilaz ovaj već gore opisani prema gornjim i donjim barama. Makadam je ali mislim da svako malo jače auto može proći do donjih bara i onda imaš par opcija za hodanje.MedenoSrce wrote:Jel neko isao na Zelengoru?
Kontam sutra ... ako je ko isao dojmovi, savjeti i tome slicno molim
E sad, najdublje u Zelengoru možeš ući od Čemerna ili Kalinovika s tim što je tu makadam već poprilično lošiji, od Čemerna je bolji nego od Kalinovika. Od Kalinovika definitivno samo terenac a od Čemerna bi možda moglo i neki normalan automobil, ali nisam siguran jer nisam s te strane išo ima par godina. Uglavnom iz ovih pravaca bi mogao do Orlovačkog jezera koje je nekako u srcu Zelengore, imaš okolo par lijepih vrhova.
A sad se sjetih, možda i najbolja opcija za ove kratke dane je poslije Kalinovika prema Kladopoljskom jezeru, s tim što tu Zelengora ne liči na sebe, sve golotinja ko u Hercegovini...
- MedenoSrce
#555 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ova opcija mi se cini razumnom ... krenem u 6 - 6:30 ujutro iz Sarajeva (ili ranije?)ami8 wrote: Prvi dan smo išli sa Tjentišta(prije spomenika na nekih kilometar-dva, stara benzinska pumpa je sa desne strane a ti lijevo smotaš uzbrdo) autom do Prijevora(nekih 20-tak kilometara prvo asfalt pa makadam, na pola puta je vidikovac). Ostavili auto tu i išli do jezera ispod maglića nekih šest kilometara planinarske staze u jednom pravcu. Ko je u kondiciji i relativno rano krene, što je sada teško zbog ranog padanja mraka, može se popeti i na vrh Maglića ne pretjerano teškom stazom.
tamo sam nekad oko 9 tamam za 12km staze ... ima li sta za klopati usput ili da ponesem
-
muniza
#556 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Imaš do Tjentišta odprilike 2h + makadama recimo sat, preporučujem ti u 5 kreni odavde, nemoj riskirati da vas uhvati mrak u povratku jer dijelom prolazite kroz Perućicu. A druga stvar, ovo ti uopšte nije Zelengora već Vučevo, Maglić i malo Volujaka... Od pumpe nadalje nemaš živa roba izuzev čike koji naplaćuje ulazak u NPMedenoSrce wrote:Ova opcija mi se cini razumnom ... krenem u 6 - 6:30 ujutro iz Sarajeva (ili ranije?)ami8 wrote: Prvi dan smo išli sa Tjentišta(prije spomenika na nekih kilometar-dva, stara benzinska pumpa je sa desne strane a ti lijevo smotaš uzbrdo) autom do Prijevora(nekih 20-tak kilometara prvo asfalt pa makadam, na pola puta je vidikovac). Ostavili auto tu i išli do jezera ispod maglića nekih šest kilometara planinarske staze u jednom pravcu. Ko je u kondiciji i relativno rano krene, što je sada teško zbog ranog padanja mraka, može se popeti i na vrh Maglića ne pretjerano teškom stazom.
tamo sam nekad oko 9 tamam za 12km staze ... ima li sta za klopati usput ili da ponesem
- ami8
#557 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
"Objasnio"MedenoSrce wrote:@ami8 hvala mnogo, bas si super objasnila
Imam nekih slika ako je potrebno mogu postaviti da dočaram
U svakom slučaju krenuti što ranije, od Sarajeva treba najmanje sat i po magistralom i sigurno još toliko do gore, onda ono što ti ostane od dana za boravak u prirodi jer treba dok se vidi krenuti nazad.
P.S.Jezero Gornje Bare je tu relativno blizu ali teško za pronaći, malo je skretanje sa tog "glavnog" makadama zaraslo, a i ono je predivno, možda i ljepše od ovog prvog.
Što se tiče Orlovačkog jezera mi se nismo uspjeli probiti, tj.sa vozilom se ne može probiti sa ove strane jer je put odronjen.
- MedenoSrce
#558 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ako je pojela onda je zensko
izvini ziv bio bez lose namjere
deder postavi koju fotku
deder postavi koju fotku
- ami8
- ami8
#560 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
https://www.box.com/shared/hfqb9gkua6ge7dm1kdyl
Ima i ovde po nešto što bi moglo koristiti ako možeš otvoriti.
Ima i ovde po nešto što bi moglo koristiti ako možeš otvoriti.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#561 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ova tura do Trnovačkog jezera ispod Maglića je 2,5 sata u jednom pravcu laganog hoda i nije teška staza te je super obilježena
Ukupno Sati Hoda: 5-6 sati
Ukupna dužina staze: 5 km
Visinska razlika: cca 200 metara

- ami8
#562 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Tačno, tačnije od Prijevora do Trnovačkog jezera 6 kilometara, evo putokaza sa jezera:JoseMujica wrote:ova tura do Trnovačkog jezera ispod Maglića je 2,5 sata u jednom pravcu laganog hoda i nije teška staza te je super obilježena
http://img10.imageshack.us/img10/1692/p7210029copy.jpg
Za relaciju od Tjentišta do Prijevora bih skrenuo pažnju da je zadnji dio puta ka gore na par dijelova dosta loš tako da ne bih preporučio put gore sa nižim vozilima jer sam bio svjedok ljetos da je na jednom Opelu starom par godina razbijen karter motora.
-
baja
#563 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ove ture po zelengori su cca 6 sati vozanja autom i cca 4 sata hoda (ako je i toliko)...bez namjere da zezam ikoga, mozda ih treba prebacit na "terenci i mehanika" temu!
i ovo rajdanje autom je ok za upoznavanje BiH, samo imam losa iskustva...takvi vecinom ostavljaju brda smeca za sobom. Nadam se da ucesnici ovog foruma nisu takvi...
i ovo rajdanje autom je ok za upoznavanje BiH, samo imam losa iskustva...takvi vecinom ostavljaju brda smeca za sobom. Nadam se da ucesnici ovog foruma nisu takvi...
- ami8
#564 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ne znam šta bih rekao na ovaj post. Ni ja ni moji prijatelji ne spadamo u grupu "vikend roštiljaši sa Igmana", a sa sobom nosimo vreće za smeće i kupimo tuđe smeće, tako da nema govora o tome da svoje ostavljamo za sobom. Hvala bogu Zelengora još ne spada u krajeve koje posjećuju široke narodne mase, vjerovatno će tako i ostati, tako da tamo smeća skoro i da nema. A ako ti možeš stići sa Prijevora do Trnovskog jezera, popeti se na Maglić, i vratiti za 4 sata svaka čast, ja ne mogu ni za 3 X toliko...baja wrote:ove ture po zelengori su cca 6 sati vozanja autom i cca 4 sata hoda (ako je i toliko)...bez namjere da zezam ikoga, mozda ih treba prebacit na "terenci i mehanika" temu!![]()
- art vandeley
#565 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ovako lijep i divan dan za provesti na planini a ja izvisio
Postoji interes od strane jedne forumasice koja mi se jos jucer javila, da se sutra negdje zaputimo.
Posto mi je to jedina preostala opcija (ili to ili da soliram sto mi je ipak malo bezveze) zelim da se raspitam ovdje ima li zainteresovanih da se prikljuce ?
Jos bi bilo bolje ako ima neko jos iskusniji i sa prevozom, da se organizujemo i idemo negdje. Nebi nikakav problem bio uletiti za gorivo.
U suprotnom, osudjen sam na javni prevoz a tada mi ostaju dvije opcije, Bukovik ili Treskavica...
Postoji interes od strane jedne forumasice koja mi se jos jucer javila, da se sutra negdje zaputimo.
Posto mi je to jedina preostala opcija (ili to ili da soliram sto mi je ipak malo bezveze) zelim da se raspitam ovdje ima li zainteresovanih da se prikljuce ?
Jos bi bilo bolje ako ima neko jos iskusniji i sa prevozom, da se organizujemo i idemo negdje. Nebi nikakav problem bio uletiti za gorivo.
U suprotnom, osudjen sam na javni prevoz a tada mi ostaju dvije opcije, Bukovik ili Treskavica...
-
baja
#566 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
lijepo je cuti da ima ljubitelja jeep-ova, quadova i sl da su ujedno i štovaoci prirode....drago mi je!ami8 wrote: Ne znam šta bih rekao na ovaj post. Ni ja ni moji prijatelji ne spadamo u grupu "vikend roštiljaši sa Igmana", a sa sobom nosimo vreće za smeće i kupimo tuđe smeće, tako da nema govora o tome da svoje ostavljamo za sobom. Hvala bogu Zelengora još ne spada u krajeve koje posjećuju široke narodne mase, vjerovatno će tako i ostati, tako da tamo smeća skoro i da nema. A ako ti možeš stići sa Prijevora do Trnovskog jezera, popeti se na Maglić, i vratiti za 4 sata svaka čast, ja ne mogu ni za 3 X toliko...
a ova opaska nije za neki vid takmičenja koliko ko brzo ide, vec ne vidim logiku da neko ko je relativno nov u planini ide u voznju 6 sati, a hodanja 2-4 sata.patis i sebe i kola bezze, a nisi haman ni prohod'o. al ko voli nek izvoli, kako kazu...za neke stvari se jednostavno cekaju organizovane ture....
vikend je bio za 10....Treskavica, bjelasnica, prenj puni raje....subota suncanje na 2000mnv
- Bullet Tooth Tony
-
Nuken
#568 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
@Bullet Tooth Tony Zavidim ti xd 
- JoseMujica
#569 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ma dobro činjenica jeste da do polazišta ima barem 2 sata vožnje i toliko natrag...al isto ti je tako da ideš na bilo koju planinu dalje od Sarajeva npr. Čvrsnicu, Vran planinu itd.ami8 wrote:Ne znam šta bih rekao na ovaj post. Ni ja ni moji prijatelji ne spadamo u grupu "vikend roštiljaši sa Igmana", a sa sobom nosimo vreće za smeće i kupimo tuđe smeće, tako da nema govora o tome da svoje ostavljamo za sobom. Hvala bogu Zelengora još ne spada u krajeve koje posjećuju široke narodne mase, vjerovatno će tako i ostati, tako da tamo smeća skoro i da nema. A ako ti možeš stići sa Prijevora do Trnovskog jezera, popeti se na Maglić, i vratiti za 4 sata svaka čast, ja ne mogu ni za 3 X toliko...baja wrote:ove ture po zelengori su cca 6 sati vozanja autom i cca 4 sata hoda (ako je i toliko)...bez namjere da zezam ikoga, mozda ih treba prebacit na "terenci i mehanika" temu!![]()
- MedenoSrce
#570 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Tamam bih se vozila 2h da raspalim rostilj 
-
BIONA
#571 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Zna li iko kakva je ona novo otvorena staza Ilidza-Veliko polje?
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#572 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
vjerovatno misle na markiranu stazu veliko polje-hrasnicki stan-hrasnica, i onda samo produžiš do ilidže 
-
BIONA
#573 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Eee, ne znam jer kazu da je sada u subotu kao svecano otvorena!?
- JoseMujica
#574 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ako nije kakav čimbenik sjekao vrpcu onda nije 
-
BIONA
#575 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
E stvarno ne znam za cimbenika i vrpcu hehe