Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

madner

#551 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

port4l wrote: ja kao muskarac moram ovdje amlo pisati...

Ovo je itekako istina...

Zena bi trebala da bude postovana u svakom slucaju, ali danas je jasno da to postovanje prema zeni na nekom masovnom uzorku iz godine u godinu nestaje... Uzroke mozemo traziti na mnogim mjestima ukljucujuci i trendove koji potpuno degrediraju licnost covjeka, a u ovom slucaju i ono sto je zena...

Mislim nema se tu sta pametovati, dovoljno je malo hodati ulicama grada i u gradskom prevozu osluskivati sta se to prica pogotovo mladje generacije i bit ce ti jasno kako je nisko palo to neko postovanje prema svemu a pogotovo prema zeni...

Znam iz svog sireg drustva 'velike' frajere kojima je zena samo za 1 stvar... a takvih je vecina i iskreno mislim da su za to i jednim dijelom zene odgovorne jer dopustaju da se muskarci prema njima ponasaju tako kako se ponasaju... e sada te iste 'frajercine' bjeze od pokrivenih ko dzavo od krsta... niti za njima dovikuju, niti ih opsjedaju, niti ih pokusavaju 'pokupiti' niti bilo sta... cesto cujem od raznoraznik 'fakera' ono tipa ''nemoj nju ona je pravo dobra osoba...'' i onda sa pokrivenim djevojkama komuniciraju max pristojno i kulturno... to je primjer iz zivota, kako jidzab moze stititi zenu...
De dogovori se sa sobom, jel frajeri bjeze od njih ili komunicaraju max pristojno i kulturno.

A ovo opsjedanje i pokupljanje, sta je tu loshe?
minci

#552 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

ljubav_aha wrote:
port4l wrote:to je bio primjer kako hidzab stiti djevojku od tih momcina koji inace komentarisu svaku drugu curu prije svega primitivnim i vrlo neukusnim komentarima... e zar nije vid zastite kada oni takvi za nju, pokrivenu kazu da je dobra, pametna bla bla...

to je njihova percepcija, oni nece dovikivati za tom djevojkom, niti ce praviti neke prostacke sale, niti ce joj upucivati dvosmislene i jako ruzne komentare, oni ce joj prici sa postovanjem... jer eto njima je ona ''dobra osoba'' (bila ili nebila ona to u stvarnosti) oni nju dozivljavaju tako radi njenog stava, njenog odjevanja, njenog ponasanja i njenog hidzaba...
to nije "njihova percepcija", to su njihove predrasude i stereotipi

zar je zena absolutno zasticena od muskarca sa losim namjerama :?: nije :!:
A sta li su tvoje predrasude prema njima? :)

Nista nije apsolutno zasticeno od ljudi na zemlji osim ono sto Bog zastiti svojom voljom pa "taj covjek" u ovom slucaju pokrivena zena koja vjeruje iskreno u Boga u srcu se uzda u Njegovu zastitu! Ima dosta sejtana u liku ljudi.

"Euzubillahi mineššejtanir-radžim"/"Utječem se Allahu od prokletog šejtana"
"Bismillahir-Rahmanir-Rahim"/"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!"
ljubav_aha

#553 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

minci wrote: A sta li su tvoje predrasude prema njima? :)

Nista nije apsolutno zasticeno od ljudi na zemlji osim ono sto Bog zastiti svojom voljom pa "taj covjek" u ovom slucaju pokrivena zena koja vjeruje iskreno u Boga u srcu se uzda u Njegovu zastitu! Ima dosta sejtana u liku ljudi.

"Euzubillahi mineššejtanir-radžim"/"Utječem se Allahu od prokletog šejtana"
"Bismillahir-Rahmanir-Rahim"/"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!"
nemam predrasude,kad upoznam osobu,mogu reci kakva ,a sve ostalo je dio licnog opredjeljenja

minci ,ti,i tanana,ste do sada nejljepse opisale i obrazlozile sustinu teme :)
ljubav_aha

#554 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote:[Dobro, ovo poređenje što si rekla za pričanje na javnoj govornici sa konzumiranjem nečije tuđe pljuvačke u direktnom kontaktu stvarno je ono - niđe veze... Zato iste te djevojke ne treba napadati več samo prezirati u ime Allaha dž.š. što neče da se pokore svome Gospodaru koji im je pokrivanje propisao u Kur'anu radi njihovog dobra i sreče na ovom i na onom svijetu - Ahiretu.
nisi shvatio sustinu mog komentara o telefonskoj govornici,no necu dalje insistirati :)

marama nije garnacija za srecu na ovom ili onom svijetu,ima tako mnogo drugih dobrih i humanih djela koje svi mozemo uraditi na ovom svijetu kako bi zaradili bolje mjesto na onom svijetu :)

mislim da je rijec rob malo prejaka :!: nikad mi se nije dopadalo kad se kaze Boziji rob,jer Bog nas ne prisiljava :!:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#555 Re: Hidžab-mahrama

Post by dr.gog »

Molim vas da pažljivije koristite opciju CITIRANJA (QUOTE).Pogrešnim citiranjem tekst može biti pripisan onome ko sa njim nema veze.Prije postanja provjerite tekst opcijom PREGLED(PREVIEW).Citirani tekst mora biti unutar posebno označenog-obojenog polja...
istocnjak

#556 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

ljubav_aha wrote:
istocnjak wrote:[Dobro, ovo poređenje što si rekla za pričanje na javnoj govornici sa konzumiranjem nečije tuđe pljuvačke u direktnom kontaktu stvarno je ono - niđe veze... Zato iste te djevojke ne treba napadati več samo prezirati u ime Allaha dž.š. što neče da se pokore svome Gospodaru koji im je pokrivanje propisao u Kur'anu radi njihovog dobra i sreče na ovom i na onom svijetu - Ahiretu.
nisi shvatio sustinu mog komentara o telefonskoj govornici,no necu dalje insistirati :)

marama nije garnacija za srecu na ovom ili onom svijetu,ima tako mnogo drugih dobrih i humanih djela koje svi mozemo uraditi na ovom svijetu kako bi zaradili bolje mjesto na onom svijetu :)

mislim da je rijec rob malo prejaka :!: nikad mi se nije dopadalo kad se kaze Boziji rob,jer Bog nas ne prisiljava :!:
Bosanski jezik je veoma siromašan i nije bogat kao arapski ili engleski pa mi koristimo riječ "rob". Ali to nije bitno jer robovanjem Allahu dž.š. - čovjek se oslobađa tako što mu se rašire prsa. Primjer ovoga možeš vidjeti na onoj pjevačici Britny Spears, evo pročitaj ovaj članak http://www.sarajevo-x.com/clanak/081118024 Naime, ona kaže: da se osječa kao da je u zatvoru a ima toliko materijalnih stvari i para da može otići gdje god hoče na ovom svijetu i kupiti šta god joj srce zaželi ali se osječa kao da je u zatvoru. Neko reče da ona nije ateista ali ako i vjeruje a to samo
Allah dž.š. najbolje zna, onda je veliki griješnik pa zato pati. Drugo, robovanjem Allahu dž.š. putem obavljanja namaza (molitve) i napuštanjem harama (nedozvoljenog) čovjek se oslobađa materijalnih okova koje svakodnevno sa sobom nosi. Ne odmah več postepeno sa vremenom provedenim u ibadetu i pokornosti Allahu dž.š. vjernik se oslobađa materijalnih okova ovog svijeta kao što su strah, očaj, mržnja, zavist, ljubomora, strast i ostale negativnosti - kojima oni koji nisu u vjeri svakodnevno robuju pa su stoga nesretni i nezadovoljni.
ljubav_aha

#557 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

istocnjak wrote:
ljubav_aha wrote: mislim da je rijec rob malo prejaka :!: nikad mi se nije dopadalo kad se kaze Boziji rob,jer Bog nas ne prisiljava :!:
Bosanski jezik je veoma siromašan i nije bogat kao arapski ili engleski pa mi koristimo riječ "rob". Ali to nije bitno jer robovanjem Allahu dž.š. - čovjek se oslobađa tako što mu se rašire prsa. Primjer ovoga možeš vidjeti na onoj pjevačici Britny Spears, evo pročitaj ovaj članak http://www.sarajevo-x.com/clanak/081118024 Naime, ona kaže: da se osječa kao da je u zatvoru a ima toliko materijalnih stvari i para da može otići gdje god hoče na ovom svijetu i kupiti šta god joj srce zaželi ali se osječa kao da je u zatvoru. Neko reče da ona nije ateista ali ako i vjeruje a to samo
Allah dž.š. najbolje zna, onda je veliki griješnik pa zato pati. Drugo, robovanjem Allahu dž.š. putem obavljanja namaza (molitve) i napuštanjem harama (nedozvoljenog) čovjek se oslobađa materijalnih okova koje svakodnevno sa sobom nosi. Ne odmah več postepeno sa vremenom provedenim u ibadetu i pokornosti Allahu dž.š. vjernik se oslobađa materijalnih okova ovog svijeta kao što su strah, očaj, mržnja, zavist, ljubomora, strast i ostale negativnosti - kojima oni koji nisu u vjeri svakodnevno robuju pa su stoga nesretni i nezadovoljni.
istocnjak,tako sam i milsila,zali sam zeljela provjeriti ovdje,hvala :)

ali ipak rijec se mogla moderirati u nasem jeziku,jer ni Bog ne zeli da radimo nesto sto ne zelimo,kao sto sam rekla,Bog nikoga ne prisiljava,Bog takodjer oprasta i razumije nas nesavrsena ,tj, ogranicena bica,no sve u svemu,jedino covjek moze biti rob sopstevnih navika
sto se tice novca,novac volim,i vjerujem da su materijalne vrijednosti takodjer vazne,jer ipak zivimo u materijalnom svijetu,moramo imati finansijsku sigurnost,a imati mnogo novac nije haram,vec potrosnja novca s ciljem ispunjenja negativnih ciljeva samo moze biti haram,znas i Bog je rekao,pomozi sebi da bi mogao pomoci drugima :)
Last edited by ljubav_aha on 23/11/2008 02:53, edited 1 time in total.
istocnjak

#558 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Hvala Allahu dž.š. koji nas je uputio na pravi put i učinio nam stvari jasnim a teško da bi mi sami nešto skontali svojom pameti. Ne treba trčati previše za parama jer kao što Allah dž.š. kaže za sebe da je On svjetlo nebesa i zemlje pa stoga, ako se čovjek okrene prema vjeri i Allahovom dž.š. svjetlu - sjena će ga pratiti (to jeste dunjaluk) - a ko bude trčao za sjenom (dunjalukom) nikad je neče uhvatiti jer sjena se ne može uhvatiti i uvijek če biti nesretan i nezadovoljan koliko god da bude imao materijalnih stvari i para u životu. Nemoj samo da me bukvalno shvatiš.
osa

#559 Re: Hidžab-mahrama

Post by osa »

citirano iz kolumne ante tomića , kolumnista jutarnjeg lista, tema je stara ali tekst je odličan, pročitajte

Na kršćanskom zapadu, u Francuskoj ili Belgiji, jave se gdjekad neke prkosne muslimanske žene koje zahtijevaju da im se dopusti živjeti po njihovim vjerskim tradicijama. Čak i do ustavnog suda spremne su potegnuti da im zakon omogući da hodaju s krpom preko lica. Prorok je odlučio, tvrde, da nitko osim muža ne smije vidjeti njihov grešni, prljavi i sramotni nos. U džehenemu će gorjeti pohotnice što jebozovno otkrivaju nos nepoznatima.

Mediji na kršćanskom zapadu obožavaju se rugati takvim slučajevima. Kuglaju se od smijeha kako su te nesretnice zatucane ili sažalijevaju njihovo dobrovoljno ropstvo. Ugledni mislioci na televizijskim debatama tada zabrinuto govore o ponižavajućem položaju žene u muslimanskom svijetu, a mahniti će desničari baš krpu na ženskom licu istaknuti kao vrhunski dokaz kako je kršćanstvo slobodnije, naprednije i ljudskije od primitivnog, fanatičnog, odvratnog islama.

Zašto je kršćanka u kavezu svetica?

Na drugoj strani, naša javna televizija prošle subote je prikazala dokumentarni film o nekadašnjoj glumici, koja se prije nekoliko godina zatvorila u nekakav samostan časnih sestara u Španjolskoj, gdje po čitave dana bosa moli krunice i spava s cjepanicom pod glavom, a s rijetkim posjetiteljima, kao osuđenik za teški krvni delikt, razgovara samo kroz rešetke. Autorica filma rasplakala se od ganuća, potreseni je snimatelj zaboravio promijeniti kasetu u kameri, a i gledateljstvo je s nepodijeljenim vjerskim ushitom danima poslije pričalo kako žena u kavezu istinito i čudesno svjedoči Isusa Krista.

Nekoliko zabavnih nedoumica otvara ta neobična zgoda. Upitate se, za početak, o naravi Boga. Je li On zaista takvo okrutno čudovište da Ga autentično možete doživjeti jedino ako se lišite svih tjelesnih radosti, zaključate i bacite ključ? Gdje se točno u Svetom pismu može naći ta uputa? Zbog čega je, osim toga, časnoj sestri iza rešetaka Kraljevstvo nebesko zajamčenije nego jednoj običnoj vjernici, koja 10 sati radi na blagajni supermarketa, a ostatak se vremena brine za muža i dvoje djece? I napokon, meni najsmješnije od svega, zašto za muslimanku s tkaninom preko lica mislimo da je uboga luđakinja, a kršćanku u kavezu držimo nadahnjujućom sveticom? Kakvim se preciznim teološkim instrumentom mjeri da je jedna stvar božanska, a druga poremećena?
zonbirile

#560 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

@osa

tekst ti po mjeri,ima samo jednu falinku.Bivših glimica ,ludača,ima ta i još koja,a hiđaba ,ihhaaaaj.
osa

#561 Re: Hidžab-mahrama

Post by osa »

zonbirile wrote:@osa

tekst ti po mjeri,ima samo jednu falinku.Bivših glimica ,ludača,ima ta i još koja,a hiđaba ,ihhaaaaj.
tekst je prije svega humorističan, ali dobro prezentira određeno licemjerje u europi kod ovog pitanja.
beautyfool

#562 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

@ osa, sta je tu vrijedno citati ?
Novinara koji omalozava necije vjerovanje i poredi u stilu "ko je gluplji" ? Ja se jos uvijek pitam kako ljudi mogu biti toliko jadni i dozvoljavati javnim licnostima da na ovakav nacin blate, omalozavaju i sire mrznju medju narodima !
osa

#563 Re: Hidžab-mahrama

Post by osa »

beautyfool wrote:@ osa, sta je tu vrijedno citati ?
Novinara koji omalozava necije vjerovanje i poredi u stilu "ko je gluplji" ? Ja se jos uvijek pitam kako ljudi mogu biti toliko jadni i dozvoljavati javnim licnostima da na ovakav nacin blate, omalozavaju i sire mrznju medju narodima !
zašto i tom novinaru uskratiti pravo na stav, kao i muslimanki ili kršćanki, čovjek iznosi svoje mišljnje s kojim se ja uzgred u potpunosti slažem, ti vidim ne, i to je u redu, samo bolje pročitaj, čovjek ne kritizira maramu ni samostan nego one koji kritiziraju jedno a opravdavaju drugo tj, njihovo licemjerje.
beautyfool

#564 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

osa wrote:
zašto i tom novinaru uskratiti pravo na stav, kao i muslimanki ili kršćanki, čovjek iznosi svoje mišljnje s kojim se ja uzgred u potpunosti slažem, ti vidim ne, i to je u redu, samo bolje pročitaj, čovjek ne kritizira maramu ni samostan nego one koji kritiziraju jedno a opravdavaju drugo tj, njihovo licemjerje.
Shvatila sam ja poentu teksta ali jeli jedan novinar treba na taj nacin da se obraca javnosti ? ...Ili mozda je u pravu, samo ga na taj nacin vecina i moze shvatiti jer je glediste vecine i nacin komunikacije bas na tom nivou !
hepek071

#565 Re: Hidžab-mahrama

Post by hepek071 »

kako god se ljudi oblače to je njihova privatna stvar i prije svega se tiče njihovih ličnih vrijednosti i pogleda na život.
To nije stvar niti jedne grupe, države ili bilo kakvog "zamišljenog kolektiviteta" da raspravlja o tome i određuje kako će se ko oblačiti.

Bilo da propagirate pokrivanje kao obavezu ili obrnuto uništavate individualnu slobodu izbora svakog čovjeka, a i žena je čovjek, bez obzira na integrisani seksizam unutar jezika.

Poštujem mišljenje bilo koga, ma koliko mi bilo nakaradno, ali isto tako da bi mogli živjeti jedni sa drugima ili jedni pored drugih, de vi svi, uključujući i mene, projecirajte svoje principe isključivo na sebi.

Živili nudisti! Živili pokriveni! Živili polu otkriveni i polu pokriveni
osa

#566 Re: Hidžab-mahrama

Post by osa »

beautyfool wrote:
osa wrote:
Shvatila sam ja poentu teksta ali jeli jedan novinar treba na taj nacin da se obraca javnosti ? ...Ili mozda je u pravu, samo ga na taj nacin vecina i moze shvatiti jer je glediste vecine i nacin komunikacije bas na tom nivou !
zastupaš ideološka stajlišta ili vjerska, što meni dođe na isto, preciznije imputiraš da bi netko trebao pisati ili misliti ono što ti, ili neka grupa ili kategorija ljudi misli, tomić nije takav tip nema dlake na jeziku i do srži je direktan ali je dosta elokventan pa u svojoj direktonosti nije bezobrazan, pisac baš onako meni po mjeri.
beautyfool

#567 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

osa wrote:
zastupaš ideološka stajlišta ili vjerska, što meni dođe na isto, preciznije imputiraš da bi netko trebao pisati ili misliti ono što ti,ili neka grupa ili kategorija ljudi misli, tomić nije takav tip nema dlake na jeziku i do srži je direktan ali je dosta elokventan pa u svojoj direktonosti nije bezobrazan, pisac baš onako meni po mjeri.
Hvala lijepo na analizi mene i mogu razmisljanja sto u sustini necu ni potvrditi ni negirati ali to samo dokazuje koliko brzo osoba kao ti donosi zakljucke.
Definitivno nacin na koji ovaj novinar pise nije po mojoj mjeri i bilo da se tekst odnosio na vjeru ili neku drugu temu moje je misljenje da se to sve moze napisati na bolji i pismeniji nacin a ne pisati tekst koji mirise na mrznju ali kao sto rekoh sigurno ga samo s ovim stilom pisanja vecina i moze razumiti jer im je glediste i nacin komunikacije bas na tom nivou.
Pozdrav
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#568 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Imas li ti nesto konkretno s tim ? Ugrozavaju li te, i na koji nacin zene koje su pokrivene ?

M i n d y o u r o w n b u s i n e s s . :)
Latina

#569 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

osa wrote:

tekst je prije svega humorističan, ali dobro prezentira određeno licemjerje u europi kod ovog pitanja.
Tekst je sve, samo ne humoristican. :)
zonbirile

#570 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Latina wrote:
osa wrote:

Tekst je sve, samo ne humoristican. :)

u pravu si treba plakati,po izboru-nad sudbinom jedne glumice,ili miliona "vjernica".Daj @latina,nosi gaće na glavi,ali ne maltretiraj okolo i ne ubijeđuj više ostale.
Latina

#571 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

zonbirile wrote:
u pravu si treba plakati,po izboru-nad sudbinom jedne glumice,ili miliona "vjernica".Daj @latina,nosi gaće na glavi,ali ne maltretiraj okolo i ne ubijeđuj više ostale.
Nije bitno sta neko ima na glavi ( gace na glavi cu ipak ostaviti za nekoga kao sto si ti ), vec sta ima u glavi. Ovo sto si napisao ti moze posluziti umjesto licne karte.

Daleko od toga da nekoga u nesto ubjedjujem. :)

Nema potrebe da mi se ubuduce obracas, u bilo kom kontekstu. Hvala ti najljepsa. :)
Latina

#572 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

:)

zonbirile

#573 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

@latina

nemamo isti muzički ukus,instrumentala dobra,ali riječi....
bosna123

#574 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

@latina :thumbup:
Odrasla sam uz Azru.
Nisam mogla bas sve citati. Za ove ljude kojima smo mi pokrivene zagonetka:sta? kako? zasto? Mogu reci samo neka svoja licna iskustva. Pokrila sam se sa 28 pa imam iskustva i kao pokrivena i kao otkrivena. Nije bilo ni zbog decka, ni zbog muza, a ni oca, cak naprotiv. Nekako dodje do toga kada ste prakticni vjernik, imate zelju potpuno se predati. Prvo se javlja na mahove, vremenom zelja postaje sve jaca i jaca... Klanjate 5 dnevnih namaza, za svaki namaz morate biti pokrivena, tako da ta marama i odjeca je nekako i prije pokrivanja dio tebe, onda se pocnes pitati jednog dana kad ispred dzamije skines maramu zasto ja ovo radim kad se sasvim dobro osjecam i s maramom. Onda nadjes se negdje, muskarci ti prilaze, udvaraju ti, odmjeravaju te, prepricavaju neke neprikladne dozivljaje... Iskreno nisam bas uvijek pazila sta cu i kako obuci, naravno da nisam izbacivala adute na izvolite, ali bez lazne skromnosti moram reci da sam muskarcima uvijek bila interesantna ma koliko ja mislila da sam pristojno obucena. Neke situacije su mi nekad bile smijesne, a nekada bas i nisu...

Uvijek sam smatrala da je pokrivanje farz, samo se nekako nisam usudjivala, bojala sam se mozda cu se predomisliti, ma ne znam sejtan valjda... I onda sam odlucila, bilo je 100 puta lakse nego sam mislila... Svaleri vise nisu prilazili, ljudi su prestali psovati i pricati prostote preda mnom, istina pojavile su se cuvene predrasude, ali to je ojacalo moj karakter... Islam nikada nece biti fensi-smensi, sto je dobro za borbu protiv vlastitog ega, pa onda prelazite level po level pa se opet vracate, a cilj je da te jedino bude briga sta o tebi misli tvoj Gospodar, a ne komsija, teta u prodavnici, drustvo iz osnovne itd. Kakvo je osjecanje iznutra, pa ne znam ima tu uspona i padova, covjek uvijek na sebi mora raditi, ako ne radis jednog dana neces vise imati dovoljno imana za nositi hidzab. Ja jednostavno svoj hidzab volim, on je dio mog identiteta, kao moje ime, jezik, zavicaj...

Ispocetka, kada sam se tek pokrila, skidala bih hidzab cim negdje dodjem jer ljudi nisu bili naviknuti na mene pokrivenu pa da im olaksam. Vremenom se to urijedilo pa sad nekad skidam, a nekada ne. Kod kuce sam otkrivena jer nema potrebe da se pokrivam. Nisam osim tih sitnih predrasuda i komentara dozivjela neka neugodna aman-zaman iskustva. Cesto i vani putujem, ljudima koji nisu iz Bosne sam interesantna pa mi pridju, pricaju nesto neobavezno, ponekad pitaju ponesto o marami ili vjeri. Vjerovatno i oni zele ispipati kako to funkcioniram, narocito ako je ljeto... U Sarajevu, konkretno najvece nerazumijevanje dolazi od strane zena, generacija moje majke i malo starije, to su oni malogradjanski standardi. One uvijek pretpostavljaju da se neki novci dobijaju za to. Poneki stariji muskarac znao je nekad kada prodje pored mene promrmljati nesto u stilu kurva...ali to se zaista rijetko rijetko desava. Najveci incident bio je kada sam jedne prilike, bilo je ljetno vece, setala i sa jednog balkona u ulici Marcela Snajdera neko me zalio pivom uz popratne komentare. Tada sam skontala koliko sam spremna na takve stvari jer me uopste nije obuzeo bijes kao sto bi inace, da dobijes zelju da vices, svetis se. Bili su to neki pomijesani osjecaji i neki ponos, sva sreca pa stanujem blizu... Eto, to su neka moja iskustva...nadam se da nisam promasila temu.
Last edited by bosna123 on 04/03/2009 10:45, edited 1 time in total.
almin-78

#575 Re: Hidžab-mahrama

Post by almin-78 »

I ja sam primjetio da starije generacije imaju izuzetno lose misljenje o hidzabu,mladja generacija na to gleda drugacije,mnogim djevojkama je to lijepo,posebno sto je u Sarajevu obicno da se "bule" sredjuju i oblace ljepse nego mnoge "otkrivene".Sve u svemu,stariji su odrastli u komunizmu i tada se drugacije na sve to gledalo,vecinom se radi o neznanju.Majka od moje zene mrzi pokrivene,ili mrzila je,,prije je znala govoriti-kada vidim neku pokrivenu u autobusu ili tramvaj dodje mi da joj pridjem i pocupam sve s glave..e svasta.I tako je njoj Bog dao da vlastitu kcerku gleda pod maramom,,moja zena danas nosi hidzab,i ponosna je na to,,posebno kada je kod svoje majke,koja je to danas manje vise prihvatila.
Last edited by almin-78 on 22/02/2009 17:22, edited 1 time in total.
Post Reply